Tako kako ti zamisljas multi-kulti nikad necemo ni biti.Bloo wrote: ↑05/09/2020 13:01Brkaš stvari.A_A_AKCIJA wrote: ↑05/09/2020 12:44 Komentari marginalno imaju veze sa tezom.
Pitanje je bilo da li ima primjer gdje muslimani biraju nemuslimana na bitne funkcije.
Rat 92-95 je bio i prošao, a ovi ljudi su imali i opravdali povjerenje sredina koje su vjerovale u njih uprkos razlici. Ovi ljudi su i dalje legende u tim sredinama i ljudi su im vjerovali svojim životima, kada su ih fizički uništavali pripadnici njihovog naroda. Ovo je vrijedno spomena u svjetskim okvirima, a ne samo našim.
Da se skupi 10 SDA, ne mogu to promijeniti, tako da je priča bezveze i više je da se nešto loše prokomentira.
Balkan jeste nazadan, ali je Bosna, kada je multikulturalnost za klasu ispred ostalih.
Ako izuzmemo Ljubljanu, i gradonačelnika Srbina, ovih primjera jednostavno nema na ostatku regije.
Treba biti realan, a ovo što vi pišete je obični self hate refleks.
Ja sam ponosan na ove stvari i biću još više kada opet Srđan Mandić bude načelnik Općine Centar, uprkos SDA.
Šta imam biti ponosna na to što će Srđan, Almir, Fikreta, Ljubomir itd. biti na vlasti?
Valjda je cilj DEMOKRATIJA gdje GRAĐANI biraju druge GRAĐANE da ih predstavljaju, a biramno ih na osnovu programa, a ne ETNOKRATIJA koju trenutno imamo gdje se biraju podobni i/ili da se zadovolji nacionalni ključ...i onda kao jaooo biće Srđan u Centru vidi kako smo multikulti...
Sve dok ti Srđana percipiraš isključivo kao SRBINA koji će da bude načelnik u Centru gdje je SDA i njihovu glasači možda većina, nismo mi multikulti....
Sa druge strane prilicno sam siguran da ni Flandrijac u Briselu ne dozivljava Valonca iskljucivo kao gradjanina i tako je svugdje u svijetu, ne postoje izuzetci.
Razlicitosti postoje i normalno je da smo ih svjesni. Problem je kad se od razlicitosti pravi problem.
I slozio bih se sa @A_A, pored svih manjkavosti mozemo biti ponosni kako smo se mi odnosili (i danas odnosimo) prema tim razlicitostima pogotovo kad se zna kroz sta smo prolazili. Nije bilo isto biti gradjanski orjentisan i nemilitantan u maju 92' ili u ljeto 93', drugaciji uslovi pa i percepcija. Te 93' su Bosnjaci najvise zakrenuli u desno sto je bilo razumljivo, da bi to pocelo popustati vec nakon Vasingtonskog sporazuma
Bilo je nekoliko tamnih mrlja iz tog perioda prema kojim bi se po mom misljenju trebali drugacije postaviti danas.