Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#31376 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Sto nisu protestvovali u aprilu? Danas je i onako skoro sve pusteno i kod nas i kod njih..
Naslovnica

#31377 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 05/09/2020 19:33 Sto nisu protestvovali u aprilu? Danas je i onako skoro sve pusteno i kod nas i kod njih..
Ne znam, pitaj njih.
Možda zbog policijskog sata i kaznene politike?
Mogy87

#31378 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 05/09/2020 19:33 Sto nisu protestvovali u aprilu? Danas je i onako skoro sve pusteno i kod nas i kod njih..
Zato sto su to ljudi koje su povele ranije navedene interesne grupe koje najmanje od svega koriste logicno zakljucivanje. A takve grupe mogu privuci iste takve ljude.
I koliko god pojedini forumasi potencirali kako je ovo neka "borba za slobodu" ustvari se radi upravo o protestima antivaksera, ravnozemljasa, QAnonovaca i 5G mreznih.
laik1981

#31379 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 19:37
Ne znam, pitaj njih.
A sloboda nije bitna kad ti prijeti kazna? Zanimljivo.. Sve su ovo licemjeri. U martu i aprilu je bilo oduzimanje sloboda i svi su sutili ko picke.. Sad postalo moderno i trend u svijetu pa malo i oni da se ukljuce.. Smijesno.
GAU8

#31380 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Naredne 2 sedmice su kljucne
Naslovnica

#31381 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 05/09/2020 19:47
Ne znam, pitaj njih.
A sloboda nije bitna kad ti prijeti kazna? Zanimljivo.. Sve su ovo licemjeri. U martu i aprilu je bilo oduzimanje sloboda i svi su sutili ko picke.. Sad postalo moderno i trend u svijetu pa malo i oni da se ukljuce.. Smijesno.
Odlična ti je je logika, nema šta.
Sloboda je uvijek bitna ali se ljudi boje kazne. Sjećaš se policijskog sata kod nas i kazni od 500KM? Zabrane okupljanja više od koliko osoba?!
Nije u pitanju da li je moderno ili trend, nego je ljudima dosta represije, straha, ekonomske krize, oduzimanja sloboda kretanja, on-line nastave i sličnih budalaština, pogotovu zato što ovaj virus nije zombi apokalipsa i što nećemo svi izginuti.
Život mora da se nastavi, higijena, maske tamo gdje je potrebno i to je to. Ljudi govore da ima X puta više zaraženih nego je registrovano. Postoji X puta manje umrlih zbog COVID-19 zbog toga što je svima koji su umrli a imali virus uzrok smrti bio COVID-19 što uopšte nije tačno i što stručnjaci i iznose u javnost. Ko iole zna matematiku biće mu jasno da je smrtnosti virusa itekako manja u odnosu na prezentirane činjenice od strane medija koji nas bombarduju.
Dakle, dosta toga zbog čega su ljudi bili u karanteni, gubili poslove, pare i sve ostalo, nije tako kako se predstavljalo.
OK, nije se znalo o virusu ono što se danas zna, ali ljudi ae osjećaju prevarenim, osjećaju da su bez razloga izgubili poslove i dio svog života. A da ne kažemo da su mnogi mišljenja da neko na tome dobro profitira. I sve to dovede do toga da ljudima bude puna kapa, da izražavaju svoj bijes i ljutnju, pa možda i kažu nešto što ne misle.
Last edited by Naslovnica on 05/09/2020 20:03, edited 1 time in total.
zemomak

#31382 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 05/09/2020 19:40
Zato sto su to ljudi koje su povele ranije navedene interesne grupe koje najmanje od svega koriste logicno zakljucivanje. A takve grupe mogu privuci iste takve ljude.
I koliko god pojedini forumasi potencirali kako je ovo neka "borba za slobodu" ustvari se radi upravo o protestima antivaksera, ravnozemljasa, QAnonovaca i 5G mreznih.
ne lazi, vidis da su u pitanju neonacisti i neoustashe :D cudo jedno svi sa maskama i distanca, nose metre sa sobom :D

Last edited by zemomak on 05/09/2020 20:06, edited 1 time in total.
Naslovnica

#31383 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

zemomak wrote: 05/09/2020 20:01
ne lazi, vidis da su u pitanju neonacisti i neoustashe :D
Nju su i na portalu počeli prozivati. 🤣🤣🤣

Image
Sanjarko

#31385 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

:lol:

Ja pitao sto narodu, nama laicima niko neobjasni sto jednostavnije u vezi ovog virusa sto je vise moguce. Bez medicinskih pojmova itd., sa KISS vodiljom, koliko se siri itd. Tako je trebalo objasniti itd., narodu, laicima a ne zastrasivati itd.

Ja sto sam cuo, licno sto sam cuo, ne iz medija jest da je 1 osoba umrla od njega i to osoba starije dobi i hronicni ili teski bolesnik, i valjda iz porodice mu obolio neko jos bez ikakvih tegoba kako sam shvatio.

Znaci sto jednostavnije itd., oko ovoga sve objasniti itd., narodu.
laik1981

#31386 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:01
Ne znam, pitaj njih.
Sloboda je uvijek bitna ali se ljudi boje kazne. Sjećaš se policijskog sata kod nas i kazni od 500KM? Zabrane okupljanja više od koliko osoba?!
Nije u pitanju da li je moderno ili trend, nego je ljudima dosta represije, straha, ekonomske krize, oduzimanja sloboda kretanja, on-line nastave i sličnih budalaština, pogotovu zato što ovaj virus nije zombi apokalipsa i što nećemo svi izginuti.
Život mora da se nastavi, higijena, maske tamo gdje je potrebno i to je to. Ljudi govore da ima X puta više zaraženih nego je registrovano. Postoji X puta manje umrlih zbog COVID-19 zbog toga što je svima koji su umrli a imali virus uzrok smrti bio COVID-19 što uopšte nije tačno i što stručnjaci i iznose u javnost. Ko iole zna matematiku biće mu jasno da je smrtnosti virusa itekako manja u odnosu na prezentirane činjenice od strane medija koji nas bombarduju.
Dakle, dosta toga zbog čega su ljudi bili u karanteni, gubili poslove, pare i sve ostalo, nije tako kako se predstavljalo.
OK, nije se znalo o virusu ono što se danas zna, ali ljudi ae osjećaju prevarenim, osjećaju da su bez razloga izgubili poslove i dio svog života. A da ne kažemo da su mnogi mišljenja da neko na tome dobro profitira. I sve to dovede do toga da ljudima bude puna kapa, da izražavaju svoj bijes i ljutnju, pa možda i kažu nešto što ne misle.
Strasna borba za slobodu koju vlast kaznom moze ugasiti.. Pravi su revolucionari bas kao i mi ovdje.. Borba je bila potrebna u martu i aprilu i to puno radikalnija od ovih partija. Sad je kasno, steta je vec napravljena.. Ovo je jedna obicna gomila miseva.. 80% ih nema pojma ni zbog cega su se skupili.. Opet sutra sve da pozatvaraju ovi bi sutili kao sto su sutili prije nekoliko mjeseci..
palermo

#31387 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

ma kakvi bona ovi....čuj,antivaksera, ravnozemljasa, QAnonovaca i 5G mrezni.....bogami si sad dobro sefila.....

Na ovom protestu su samo dvije grupe ljudi.....prva , ona najveća idu u kategoriju Tokmaci.....a druga manja ide u kategoriju..."mama,mama...obrati malo pažnju na mene"....

Doduše ima tu i par pojedinaca, propali muzičar, propali političar, propali novinar.....al njih svakako niko ne pika
Naslovnica

#31388 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 05/09/2020 20:29
Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:01
Strasna borba za slobodu koju vlast kaznom moze ugasiti.. Pravi su revolucionari bas kao i mi ovdje.. Borba je bila potrebna u martu i aprilu i to puno radikalnija od ovih partija. Sad je kasno, steta je vec napravljena.. Ovo je jedna obicna gomila miseva.. 80% ih nema pojma ni zbog cega su se skupili.. Opet sutra sve da pozatvaraju ovi bi sutili kao sto su sutili prije nekoliko mjeseci..
Takva je kakva je, oni bar protestuju.
A 500KM je 500KM, represija je represija.
2 mjeseca zatvoreni u domovima, bez razloga.
Naravno da smo miševi, jebo virus, vidi nas u kakvoj smo banani pa niko ništa.
Sanjarko

#31389 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Strah ih bilo. A narod nije jedinstven itd. Neznam kako kaze moja stara tacno.

Kaze imam ja nju da me uzdrzava itd., pa tako dok svako ima nekog drugog da ga uzdrzava itd., pa suti i trpi.

Jos nas zastrasilo. Boji se narod dosta sto sta cega. Podijeljen pa se boji i rata. Bosnjaci i Bosanci kad hoce da protestvuju boje se reakcija druga dva naroda, hoce li se odcijepiti itd.

Posto narod fobican pravo. P******.
Last edited by Sanjarko on 05/09/2020 20:40, edited 1 time in total.
laik1981

#31390 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

@Naslovnica
Protestvuju ili, bolje receno, partijaju kada nikakve svrhe nema, kada je steta vec napravljena.. Ono kao da si 96. dosao da se prijavis da ucestvujes u Pofalickoj bitki.. Nekada se krv proljevala za slobodu, a i danas je u nekim drzavama to slucaj. Na ovim prostorima sve ugasis sa 5 stoja kazne. Bas smo spremni na zrtvu, nema sta.. Djuskanje uz DJ-a vrhunac zrtvovanja..
Naslovnica

#31391 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 05/09/2020 20:39 @Naslovnica
Protestvuju ili, bolje receno, partijaju kada nikakve svrhe nema, kada je steta vec napravljena.. Ono kao da si 96. dosao da se prijavis da ucestvujes u Pofalickoj bitki.. Nekada se krv proljevala za slobodu, a i danas je u nekim drzavama to slucaj. Na ovim prostorima sve ugasis sa 5 stoja kazne. Bas smo spremni na zrtvu, nema sta.. Djuskanje uz DJ-a vrhunac zrtvovanja..
I ja tvrdim da smo postali karine, u svakom aspektu. :thumbup:
Sanjarko

#31392 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Ma razbilo nas na manje grupice, jos zastrasilo itd. Onda svako se o sebi zabavio, neko o svom jadu, otudzili smo se dosta.

Recimo @zemomak stavio video onog naseg telefonski sto je pricao. Pa pita Kineza komsiju, i na kraju mu kaze sta god treba, kad god treba itd., obrati se meni.

To mi je zapalo koliko smo otudzeni jedni od drugih.
Sanjarko

#31393 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:44
laik1981 wrote: 05/09/2020 20:39 @Naslovnica
I ja tvrdim da smo postali karine, u svakom aspektu. :thumbup:
Odavno i prst u uvce i boli me d*pe.
Naslovnica

#31394 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Pa otuđili smo se odavno zbog interneta, pametnih telefona, društvenih mreža, Instagrama, Vibera...
Sjedi 5 debila "na kafi", niko ni skim ne priča, svi bulje u mobilne.
Zlo.
Sanjarko

#31395 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Naslovnica wrote: 05/09/2020 20:52 Pa otuđili smo se odavno zbog interneta, pametnih telefona, društvenih mreža, Instagrama, Vibera...
Sjedi 5 debila "na kafi", niko ni skim ne priča, svi bulje u mobilne.
Zlo.
Slazem se. Zbog sto sta smo se otudzili pa i ovoga. Ja koliko toliko pokusavam da komuniciram uzivo kad mogu ali slabo ide. Komunikacija vecinom jednosmjerna.

Sta kaze moja stara. Samo pikate po tim mobitelima.

Ja ni sebe neopravdavam sto ovako komuniciram ali sta cu kad se ne krecem puno.

Kad izadzem, gasim mobitel. Kad odem sestri i sestricnoj ni ne nosim ga. Igram se s djetetom.
splinter

#31396 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Sanjarko wrote: 05/09/2020 17:38 Pitanje za ucene, koliko je ovaj virus virulentan? A koliko patogen? Kolika mu je transmisija? Vidim uz sve samo ga 26 miliona ljudi dobilo. Ali smrtnost skoro milion. 100/26*1=3,8%. Znaci ne siri se tako lako i brzo, a ima solidnu smrtnost, jos izbaci iz stroja oko 30% ljudi ili grijesim. Na 26 miliona, 8 ima ga jos.

PS. Zaokruzivao sam brojke. Laicki objasnite, ne medicinski.
Pa puno faktora određuje jedan patogen, Ne samo pomenute karakteristike koje si naveo, virulencija ili patogenost.
Tu su još od važnosti i dužina inkubacije, reporodukcijski broj (RO), vrijeme poluživota, infektivna doza, stepen mutacija itd.
Kada se oni svi iznanaliziraju dobije se jasnija slika o jednom patogenu a u ovom slučaju Sars-CoV-2 virusu.
Patogenost je spospobnost mikroorganizma da izazove bolest, a virulencija stepen patogenosti.
Virulencija virusa zavisi od prisustva/odsustva odgovarajućih receprora u ćelijama domaćina. Za ulaz u ćeliju, virusima je, neophodan receptor i za prodor u pojedine organske sisteme,
Također ovisi i o sposobnosri virusa da izbjegne odbrambene mehanizme imunog sistema domaćina.
Ali izračunavanje ovih epidemiloških vrijednosti vrlo često ne mora nužno dati u praksi tačne odgovore jer tu je još masa drugih faktora, poput načina života, gustine naseljenosti, općeg zdravstvenog stanja neke nacije ili grupe ljude, stanja zdravstenog sistema itd.
Postoje klasične epidemiološke metode koje se mogu korisiti u procjeni štetnosti ovoga I ostalih virusa, ali moguće je koristiti I čisto matematičke modele.
Tako je npr Adam Kucharski izradio matematički model za zarazne bolesti kako bi bolje razumio njihov tok i širenje.On je uzeo četiri parametra koji opisuju potencijal zarazne bolesti i naziva ih DOTS.
• Trajanje (Duration): trajanje infektivnosti.
• Prilika (Opportunity): Koliko šanse virus ima da pređe sa jedne na drugu osobu? Taj se broj može smanjiti ako npr. povećamo socijalnu distancu i ne pružamo jedni drugima ruku u znak pozdrava.
• Vjerojatnoća prenosa (Transmission probability): Kolika je vjerojatnoća da se virus stvarno prenese s jedne osobe na drugu , Prema ovom autoru to će se dogoditi u svakoj trećoj prilici.
• Osjetljivost (Susceptibility): Ako je virus već prenesen na drugu osobu, kolika je vjerovatnoća da će se ta osoba razboliti
Dakle laički rečeno, sve epidemiološke ali ne I mikrobiološke karakteristike nekog virusa nisu konstanta i mogu se mijenjati uslovno o načinu borbe protiv istoga, jednostavno npr, drži distancu i RO drastično pada.
daddy-kool

#31397 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

splinter wrote: 05/09/2020 21:04...
:thumbup:
daddy-kool

#31398 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

VIDEO Vozilo hitne stiglo među antikoronaše, građani ga zasuli čašama. Cetinski ih smirivao :lol: :lol:
Kako doznajemo jedna ženska osoba je kolabirala od vrućine

https://www.vecernji.hr/zagreb/video-vo ... ao-1429184
Sanjarko

#31399 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

splinter wrote: 05/09/2020 21:04
Sanjarko wrote: 05/09/2020 17:38 Pitanje za ucene, koliko je ovaj virus virulentan? A koliko patogen? Kolika mu je transmisija? Vidim uz sve samo ga 26 miliona ljudi dobilo. Ali smrtnost skoro milion. 100/26*1=3,8%. Znaci ne siri se tako lako i brzo, a ima solidnu smrtnost, jos izbaci iz stroja oko 30% ljudi ili grijesim. Na 26 miliona, 8 ima ga jos.

PS. Zaokruzivao sam brojke. Laicki objasnite, ne medicinski.
Pa puno faktora određuje jedan patogen, Ne samo pomenute karakteristike koje si naveo, virulencija ili patogenost.
Tu su još od važnosti i dužina inkubacije, reporodukcijski broj (RO), vrijeme poluživota, infektivna doza, stepen mutacija itd.
Kada se oni svi iznanaliziraju dobije se jasnija slika o jednom patogenu a u ovom slučaju Sars-CoV-2 virusu.
Patogenost je spospobnost mikroorganizma da izazove bolest, a virulencija stepen patogenosti.
Virulencija virusa zavisi od prisustva/odsustva odgovarajućih receprora u ćelijama domaćina. Za ulaz u ćeliju, virusima je, neophodan receptor i za prodor u pojedine organske sisteme,
Također ovisi i o sposobnosri virusa da izbjegne odbrambene mehanizme imunog sistema domaćina.
Ali izračunavanje ovih epidemiloških vrijednosti vrlo često ne mora nužno dati u praksi tačne odgovore jer tu je još masa drugih faktora, poput načina života, gustine naseljenosti, općeg zdravstvenog stanja neke nacije ili grupe ljude, stanja zdravstenog sistema itd.
Postoje klasične epidemiološke metode koje se mogu korisiti u procjeni štetnosti ovoga I ostalih virusa, ali moguće je koristiti I čisto matematičke modele.
Tako je npr Adam Kucharski izradio matematički model za zarazne bolesti kako bi bolje razumio njihov tok i širenje.On je uzeo četiri parametra koji opisuju potencijal zarazne bolesti i naziva ih DOTS.
• Trajanje (Duration): trajanje infektivnosti.
• Prilika (Opportunity): Koliko šanse virus ima da pređe sa jedne na drugu osobu? Taj se broj može smanjiti ako npr. povećamo socijalnu distancu i ne pružamo jedni drugima ruku u znak pozdrava.
• Vjerojatnoća prenosa (Transmission probability): Kolika je vjerojatnoća da se virus stvarno prenese s jedne osobe na drugu , Prema ovom autoru to će se dogoditi u svakoj trećoj prilici.
• Osjetljivost (Susceptibility): Ako je virus već prenesen na drugu osobu, kolika je vjerovatnoća da će se ta osoba razboliti
Dakle laički rečeno, sve epidemiološke ali ne I mikrobiološke karakteristike nekog virusa nisu konstanta i mogu se mijenjati uslovno o načinu borbe protiv istoga, jednostavno npr, drži distancu i RO drastično pada.
E to trajanje itd., sto si naveo. Znaci sto vise laicki objasnit bez puno medicinskih pojmova.

Ja kako vidim ne siri se puno tj., nije puno rasiren. Sta je 26 miliona oboljelih na nas 7 i nesto milijardi.

Ali kako vidim ti sto obole ne umiru puno. 4% je podnosljivo. Ali puno ih je kako vidim izbaceno iz stroja ali neznam na koliko dugo vremena.

Ovaj sto je obolio ovdje se brzo vratio na posao itd. Sto licno sam cuo a ne iz medija.
daddy-kool

#31400 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

- Tu ima ljudi koji ne žele da im se ulazi u intimni prostor, a ima ljudi koji su s kolca i konopca. Korona je poput karijesa, to nije bezazlena bolest ako se ne tretira, ali ako se čovjek odgovorno ponaša i održava higijenu, bit će u redu i šanse da su nešto dogodi su jako male - - kazao je predsjednik Zoran Milanović.
https://www.vecernji.hr/vijesti/milanov ... ka-1429193
:-D
Locked