COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
#1076 Re: COVID i škola?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dvoje-u ... /200903134
Dvoje učenika iz Prijedora i Banja Luke zaraženi koronom, polovina odjeljenja mora u izolaciju
Dvoje učenika iz Prijedora i Banja Luke zaraženi koronom, polovina odjeljenja mora u izolaciju
-
Mogy87
#1077 Re: COVID i škola?
Ma trebali su samo izignorisati kao u onom vrticu u Sarajevu. Odgajateljica bila s djecom u najinfektivnijem periodu (u subotu dobila simptome) oni zakljucili da je sve ok i samo nastavilidaddy-kool wrote: ↑03/09/2020 20:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dvoje-u ... /200903134
-
malocvijece
#1078 Re: COVID i škola?
Eto ovdje gdje ja radim (dvije škole) ima matematika, al nebitno. Znam da se kod izrade novog NPP-a strogo vodi računa o sedmičnom opterećenju. Kad je bilo ono da se uvede Eu-vet, razbijali su glavu i svađali se šta će izbaciti, a šta ostaviti. I trajalo je to... Zato mi je čudno sad. Morali su nešto izbaciti. Znat će se, ali onda će neko samo moći pjevati borbene.Laertes wrote: ↑03/09/2020 19:182. razred medicinske ima 33 (informatika u dvije grupe, zauzeto svih 35 časova u rasporedu).malocvijece wrote: ↑03/09/2020 18:52Ne mogu da vjerujem!!! Vilica mi je do poda, vjeruj.
Pa kojem predmetu su izbacili jedan čas da bi ubacili tu vjeronauku? IV tehničke škole ima 31 čas sedmično (plus ČOZ). Ako nisu neki stručni predmet žrtvovali. 'ta će stručni predmeti...
Samo Bosanski jezik, strani jezik, Matematika i Tjelesni se izučavaju četiri godine u tehničkoj školi. Sad su izjednačili vjeronauku s nekim od ova četiri predmeta?
Matematike nema u 3. i 4. razredu medicinske.
Ovo sad nam uđe na mala vrata, da se ne izrazim kao onaj direktor bolnice u Hercegovini prije par mjeseci.
-
kox
#1079 Re: COVID i škola?
U Holandiji djeca normalno idu u školu, nema ništa online, mislim da sam već pisao. Nedavno je dvoje djece u jednom razredu bilo pozitivno, nastava se normalno nastavila, to dvoje djece samo poslano kući. Slanje čitavog odjeljenja u izolaciju i sl. se valjda ne primjenjuje.
-
daddy-kool
#1080 Re: COVID i škola?
Ne znam šta da kažem, nije ovo prvi takav slučaj za koji sam čuo, ali evo ovaj je izašao u javnost. Odavno se kod nas ne radi traženje kontakata, a objektivno to jeste težak i nezahvalan, mukotrpan, detektivski posao. Sada se spominju samo porodični klasteri (povežu ako je više osoba u domaćinstvu zaraženo), a gdje je onaj prvi slučaj zaraze u porodici pokupio virus to se najčešće ne zna. Ne testira se ni blizu dovoljno za simptomatske slučajeve, a testiranje asimptomatskih je objektivno nepostojeće.Mogy87 wrote: ↑03/09/2020 20:22Ma trebali su samo izignorisati kao u onom vrticu u Sarajevu. Odgajateljica bila s djecom u najinfektivnijem periodu (u subotu dobila simptome) oni zakljucili da je sve ok i samo nastavilidaddy-kool wrote: ↑03/09/2020 20:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dvoje-u ... /200903134
Dvoje učenika iz Prijedora i Banja Luke zaraženi koronom, polovina odjeljenja mora u izolacijuSve'ska here we come
Naš sistem se od maja pustio i predao, prešli smo iz jednog ekstrema u drugi, oba nepromišljena. Od iluzije sistema došli smo do realnosti da nema sistema. Ovakav je možda bilo švedski model u martu ili aprilu, ali od juna je to tamo sasvim druga priča. Da barem imamo trenutni švedski sistem.
Kada je tek počinjala pandemija, nekoliko puta sam spominjao da je bitno shvatiti situaciju ozbiljno, i više se pričuvati, dok većina ne nadođe i prilagodi svoje ponašanje. Sada kada se većina umorila, savjet je ostati uporan i istrajan jer se i kraj, tj vakcina, nazire na vidiku.
- Haris.ba
#1081 Re: COVID i škola?
Ja dijete nisam poslao u vrtic. Trenutno nekako guramo. Ja sam bio da ga vratimo. Kad su nekih tri sedmice poslije otvaranja vrtica javili da je zarazena jedna radnica. Fasuju mi tada u porodici koronu, jedva prezive. Sada ne zele cuti da dijete uopce ide igdje.
-
Naslovnica
#1082 Re: COVID i škola?
U našoj školi su jučer bile informacije, apsolutna većina roditelja je za to da djeca pohađaju normalnu nastavu (uz poštivanje mjera opreza).
Iskreno se nadam da će ministarstvo nakod dvije sedmice donijeti odluku da se počne redovna nastava u učionicama.
Iskreno se nadam da će ministarstvo nakod dvije sedmice donijeti odluku da se počne redovna nastava u učionicama.
-
sumirprimus
#1083 Re: COVID i škola?
jedno pitanje, sta ako i kad u skoli otkriju da neko dijete ima temperaturu ili nije dobro, kakva je tada procedura?
- Laertes
#1084 Re: COVID i škola?
Prvo provjere onaj papir što si mu ti ispunio za temperaturu prije školesumirprimus wrote: ↑04/09/2020 08:39 jedno pitanje, sta ako i kad u skoli otkriju da neko dijete ima temperaturu ili nije dobro, kakva je tada procedura?
-
sumirprimus
#1085 Re: COVID i škola?
ma ok to, tu recimo temp bila ok, i onda dijete u skoli dobije temp. sta onda rade?
-
kox
#1086 Re: COVID i škola?
Mislim da ga pošalju kući nakon čega roditelji kontaktiraju pedijatra po standardnoj proceduri. Ako pedijatar procijeni da dijete treba testirati testiraju ga. Ukoliko je dijete pozitivno cijelo odjeljenje ili dio odjeljenja u kojem je dijete ide na online nastavu sljedećih 15 dana.sumirprimus wrote: ↑04/09/2020 09:40 ma ok to, tu recimo temp bila ok, i onda dijete u skoli dobije temp. sta onda rade?
Mislim da je ovako, nisam siguran.
-
sumirprimus
#1087 Re: COVID i škola?
e sad, pitam jer sam cuo a ni ja nisam siguran pa reko da provjerim,logicno jeltekox wrote: ↑04/09/2020 10:03Mislim da ga pošalju kući nakon čega roditelji kontaktiraju pedijatra po standardnoj proceduri. Ako procijene da dijete treba testirati testiraju ga. Ukoliko je dijete pozitivno cijelo odjeljenje ili dio odjeljenja u kojem je dijete ide na online nastavu sljedećih 15 dana.sumirprimus wrote: ↑04/09/2020 09:40 ma ok to, tu recimo temp bila ok, i onda dijete u skoli dobije temp. sta onda rade?
Mislim da je ovako, nisam siguran.
da do tog trenutka dijete izvedu iz ucionice i izoluju u nekoj prostoriji samo
zato i pitam jel to istina ,zamis straha kod djece bog te
-
kox
#1088 Re: COVID i škola?
Pa neko mora doći po dijete, vjerovatno u nekoj prostoriji sačeka dok dodju roditelji po njega. Sigurno ne čeka sam, mala su to djeca, bude neko sa njim . Ali temperatura se mjeri prilikom ulaska u školu a i svaki roditelj je dužan da djetetu prije škole izmjeri temperaturu. Časovi traju pola sata, završe za 2-3 sata tako da je šansa da baš u školi dobije temperaturu relativno mala.sumirprimus wrote: ↑04/09/2020 10:04e sad, pitam jer sam cuo a ni ja nisam siguran pa reko da provjerim,logicno jeltekox wrote: ↑04/09/2020 10:03Mislim da ga pošalju kući nakon čega roditelji kontaktiraju pedijatra po standardnoj proceduri. Ako procijene da dijete treba testirati testiraju ga. Ukoliko je dijete pozitivno cijelo odjeljenje ili dio odjeljenja u kojem je dijete ide na online nastavu sljedećih 15 dana.sumirprimus wrote: ↑04/09/2020 09:40 ma ok to, tu recimo temp bila ok, i onda dijete u skoli dobije temp. sta onda rade?
Mislim da je ovako, nisam siguran.![]()
![]()
da do tog trenutka dijete izvedu iz ucionice i izoluju u nekoj prostoriji samo![]()
zato i pitam jel to istina ,zamis straha kod djece bog te![]()
-
Naslovnica
#1089 Re: COVID i škola?
BANJALUKA - Jedna profesorica iz Politehničke škole u Banjaluci pozitivana je na virus korona, potvrdila je za "Nezavisne" Sanela Praštalo, direktorica ove škole.
"Profesorica se nalazi u izolaciji, nastava se odvija nesmetano, te niko od učenika i ostalih naših profesora nije pozitivan na kovid-19", kazala je Praštalo.
Ona je istakla da profesorica od početka školske godine nije prisustvovala nastavi.
Prema njenim riječima u izolaciji se nalazi još jedna profesorica koja je bila u kontaku sa njihovom pomenutom zaposlenom profesoricom, ali da ona nije zaposlena u njihovoj školi.
BANJALUKA – Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjaluci zaražena je virusom korona, potvrdila je za "Nezavisne novine" Željka Opačić, direktorica ove škole.
Ona nam je kazala da učenica juče nije bila na nastavi te da je majka danas prijavila da je pozitivna na kovid-19. Prethodno je otac djevojčice bio zaražen virusom korona.
"Uredno smo obavijestili Higijensko-epidemiološki zavod, potom nadležno ministarstvo. Odjeljenski starješina je upoznao roditelje te grupe sa tim, jer su odjeljenja podijeljena u grupe, tako da učenici iz te grupe danas nisu došli na nastavu", rekla nam je Opačićeva.
Što se tiče ostale djece, direktorica kaže da se niko nije žalio na simptome, a roditeljima je preporučeno da prate stanje djece.
"Očekujemo da će od ponedjeljak djeca koja su u izolaciji biti uredno pokrivena sa onlajn nastavom", kazala je ona.
Kaže da su škole preduzele sve što se tiče epidemioloških mjera, i apelovala na roditelje da prate na djecu.
"Učenici nakon svakog časa imaju pet minuta odmora i ne napuštaju učionice. Ne borave oni dugo u školi, to je efektivno dva, dva i po sata. Dolaze sa užinom, nema napuštanja učionica, nema hodanja, ako trebaju u toalet predmetni nastavnik ih pušta, uz obavezno dezinfikovanje ruku po povratku u učionicu", pojasnila je Opačićeva.
Kazala je da učenici poštuju mjere i da se, i u ovakvim okolnostima, raduju povratku u školu.
PRIJEDOR - Učenik Mašinske škole Prijedor pozitivan je na virus korona, potvrđeno je "Nezavisnim".
Po tom saznanju, škola je, kako nam je rečeno, učinila sve u skladu sa preporukama.
Dijana Šobot, direktor ove škole, potvrdila je za "Nezavisne" da je taj učenik u školi bio samo u utorak, kada je došao po raspored časova, te da je devet njegovih školskih kolega, koji su sa njim u grupi, od danas u kućnoj izolaciji.
"Mi smo, u skladu sa protokolom koji je propisan, odmah, čim smo saznali da je učenik zaražen, obavijestili Higijensko-epidemiološku službu (HES), koja dalje postupa po protokolu", rekla je Šobotova.
Prema njenim riječima, škola je još prošle sedmice u HES dostavila spiskove učenika po grupama, pošto su odjeljenja podijeljena u dvije grupe. Kako dodaje, pola odjeljenja je od danas u kućnoj izolaciji.
"Tako je doktorica epidemiolog predložila i tako će i biti realizovano", navela je Šobotova, te dodala da je riječ o devet učenika.
Prema njenim riječima, učenik kojem je potvrđen virus korona na nastavi nije bio ni juče ni danas.
"On je bio samo u utorak, u vrijeme preuzimanja rasporeda. Nije imao simptome. Vjerovatno su se djetetu u međuvremenu pojavili simptomi i on je danas imao pozitivan test. Odjeljenski starješina i ja smo u kontaktu sa učenikom i on se odlično osjeća", navela je Šobotova.
Dodala je da će učenici, koji su u izolaciji, imati online nastavu, odnosno profesori će im dostavljati nastavne sadržaje.
SARAJEVO - Jedna od vaspitačica pozitivna je na koronavirus u sarajevskom vrtiću, saznaje "Dnevni avaz".
Odmah nakon primanja te informacije obaviješteni su roditelji djece koja su bila u kontaktu sa vaspitačicom, a kontaktiran je Zavod za javno zdravstvo KS i epidemiolozi.
Kako saznaje "Dnevni avaz", vrtić, koji radi u sklopu JU "Djeca Sarajeva" dobio je preporuke epidemiologa. Odlučeno je da niko od mališana i zaposlenih ne ide u samoizolaciju.
Vaspitačica je primijetila simptome u subotu, a kako su objasnili epidemiolozi, prošlo je dosta vremena, a virus nije prešao ni na jedno dijete niti uposlenika.
Roditelji su takođe obaviješteni i da vrtić sutra nastavlja sa radom.
Eto, nije smak svijeta.
"Profesorica se nalazi u izolaciji, nastava se odvija nesmetano, te niko od učenika i ostalih naših profesora nije pozitivan na kovid-19", kazala je Praštalo.
Ona je istakla da profesorica od početka školske godine nije prisustvovala nastavi.
Prema njenim riječima u izolaciji se nalazi još jedna profesorica koja je bila u kontaku sa njihovom pomenutom zaposlenom profesoricom, ali da ona nije zaposlena u njihovoj školi.
BANJALUKA – Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjaluci zaražena je virusom korona, potvrdila je za "Nezavisne novine" Željka Opačić, direktorica ove škole.
Ona nam je kazala da učenica juče nije bila na nastavi te da je majka danas prijavila da je pozitivna na kovid-19. Prethodno je otac djevojčice bio zaražen virusom korona.
"Uredno smo obavijestili Higijensko-epidemiološki zavod, potom nadležno ministarstvo. Odjeljenski starješina je upoznao roditelje te grupe sa tim, jer su odjeljenja podijeljena u grupe, tako da učenici iz te grupe danas nisu došli na nastavu", rekla nam je Opačićeva.
Što se tiče ostale djece, direktorica kaže da se niko nije žalio na simptome, a roditeljima je preporučeno da prate stanje djece.
"Očekujemo da će od ponedjeljak djeca koja su u izolaciji biti uredno pokrivena sa onlajn nastavom", kazala je ona.
Kaže da su škole preduzele sve što se tiče epidemioloških mjera, i apelovala na roditelje da prate na djecu.
"Učenici nakon svakog časa imaju pet minuta odmora i ne napuštaju učionice. Ne borave oni dugo u školi, to je efektivno dva, dva i po sata. Dolaze sa užinom, nema napuštanja učionica, nema hodanja, ako trebaju u toalet predmetni nastavnik ih pušta, uz obavezno dezinfikovanje ruku po povratku u učionicu", pojasnila je Opačićeva.
Kazala je da učenici poštuju mjere i da se, i u ovakvim okolnostima, raduju povratku u školu.
PRIJEDOR - Učenik Mašinske škole Prijedor pozitivan je na virus korona, potvrđeno je "Nezavisnim".
Po tom saznanju, škola je, kako nam je rečeno, učinila sve u skladu sa preporukama.
Dijana Šobot, direktor ove škole, potvrdila je za "Nezavisne" da je taj učenik u školi bio samo u utorak, kada je došao po raspored časova, te da je devet njegovih školskih kolega, koji su sa njim u grupi, od danas u kućnoj izolaciji.
"Mi smo, u skladu sa protokolom koji je propisan, odmah, čim smo saznali da je učenik zaražen, obavijestili Higijensko-epidemiološku službu (HES), koja dalje postupa po protokolu", rekla je Šobotova.
Prema njenim riječima, škola je još prošle sedmice u HES dostavila spiskove učenika po grupama, pošto su odjeljenja podijeljena u dvije grupe. Kako dodaje, pola odjeljenja je od danas u kućnoj izolaciji.
"Tako je doktorica epidemiolog predložila i tako će i biti realizovano", navela je Šobotova, te dodala da je riječ o devet učenika.
Prema njenim riječima, učenik kojem je potvrđen virus korona na nastavi nije bio ni juče ni danas.
"On je bio samo u utorak, u vrijeme preuzimanja rasporeda. Nije imao simptome. Vjerovatno su se djetetu u međuvremenu pojavili simptomi i on je danas imao pozitivan test. Odjeljenski starješina i ja smo u kontaktu sa učenikom i on se odlično osjeća", navela je Šobotova.
Dodala je da će učenici, koji su u izolaciji, imati online nastavu, odnosno profesori će im dostavljati nastavne sadržaje.
SARAJEVO - Jedna od vaspitačica pozitivna je na koronavirus u sarajevskom vrtiću, saznaje "Dnevni avaz".
Odmah nakon primanja te informacije obaviješteni su roditelji djece koja su bila u kontaktu sa vaspitačicom, a kontaktiran je Zavod za javno zdravstvo KS i epidemiolozi.
Kako saznaje "Dnevni avaz", vrtić, koji radi u sklopu JU "Djeca Sarajeva" dobio je preporuke epidemiologa. Odlučeno je da niko od mališana i zaposlenih ne ide u samoizolaciju.
Vaspitačica je primijetila simptome u subotu, a kako su objasnili epidemiolozi, prošlo je dosta vremena, a virus nije prešao ni na jedno dijete niti uposlenika.
Roditelji su takođe obaviješteni i da vrtić sutra nastavlja sa radom.
Eto, nije smak svijeta.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1090 Re: COVID i škola?
Malac gnojnu anginu fasovao, antibiotik uključen....nema škole,...
-
Naslovnica
#1091 Re: COVID i škola?
Joj, ja sam kuburio sa anginama do punoljetstva, onda sam na svoju ruku otišao do doktora na operaciju krajnika.konektovan wrote: ↑04/09/2020 13:16 Malac gnojnu anginu fasovao, antibiotik uključen....nema škole,...
Mislim da su mi nanijele veliku štetu organizmu, a zašto me moji nisu odveli ranije na operaciju...veze nemam. Papci.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1092 Re: COVID i škola?
Operisao malac treci krajnik 2018, bio super poslije toga. Imao je i on cesto problema prije operacije, kontao sam da nece vise biti toga, ali evo opet..Naslovnica wrote: ↑04/09/2020 13:18Joj, ja sam kuburio sa anginama do punoljetstva, onda sam na svoju ruku otišao do doktora na operaciju krajnika.konektovan wrote: ↑04/09/2020 13:16 Malac gnojnu anginu fasovao, antibiotik uključen....nema škole,...
Mislim da su mi nanijele veliku štetu organizmu, a zašto me moji nisu odveli ranije na operaciju...veze nemam. Papci.
![]()
![]()
![]()
-
daddy-kool
#1093 Re: COVID i škola?
Nema labavo, ništa online u mekteb.https://avaz.ba/vijesti/bih/592936/kava ... nase-djece
Kavazović: Mekteb je nezaobilazan i važan stub odgoja naše djece
Vjera je predanje, nju se ne da u potpunosti usvojiti bez odgajatelja. Vjera se ne uči iz knjiga i s interneta; ona se preuzima od učitelja vjere, od muallima.
-
Mogy87
#1094 Re: COVID i škola?
daddy-kool wrote: ↑03/09/2020 23:58Ne znam šta da kažem, nije ovo prvi takav slučaj za koji sam čuo, ali evo ovaj je izašao u javnost. Odavno se kod nas ne radi traženje kontakata, a objektivno to jeste težak i nezahvalan, mukotrpan, detektivski posao. Sada se spominju samo porodični klasteri (povežu ako je više osoba u domaćinstvu zaraženo), a gdje je onaj prvi slučaj zaraze u porodici pokupio virus to se najčešće ne zna. Ne testira se ni blizu dovoljno za simptomatske slučajeve, a testiranje asimptomatskih je objektivno nepostojeće.Mogy87 wrote: ↑03/09/2020 20:22Ma trebali su samo izignorisati kao u onom vrticu u Sarajevu. Odgajateljica bila s djecom u najinfektivnijem periodu (u subotu dobila simptome) oni zakljucili da je sve ok i samo nastavilidaddy-kool wrote: ↑03/09/2020 20:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dvoje-u ... /200903134
Dvoje učenika iz Prijedora i Banja Luke zaraženi koronom, polovina odjeljenja mora u izolacijuSve'ska here we come
Naš sistem se od maja pustio i predao, prešli smo iz jednog ekstrema u drugi, oba nepromišljena. Od iluzije sistema došli smo do realnosti da nema sistema. Ovakav je možda bilo švedski model u martu ili aprilu, ali od juna je to tamo sasvim druga priča. Da barem imamo trenutni švedski sistem.
Kada je tek počinjala pandemija, nekoliko puta sam spominjao da je bitno shvatiti situaciju ozbiljno, i više se pričuvati, dok većina ne nadođe i prilagodi svoje ponašanje. Sada kada se većina umorila, savjet je ostati uporan i istrajan jer se i kraj, tj vakcina, nazire na vidiku.
-
malocvijece
#1095 Re: COVID i škola?
Po Kriznom planu, neko se mora brinuti o djetetu do dolaska roditelja. Pedagog ili dežurni nastavnik. Uostalom, tako se radilo i do sada.sumirprimus wrote: ↑04/09/2020 10:04e sad, pitam jer sam cuo a ni ja nisam siguran pa reko da provjerim,logicno jeltekox wrote: ↑04/09/2020 10:03Mislim da ga pošalju kući nakon čega roditelji kontaktiraju pedijatra po standardnoj proceduri. Ako procijene da dijete treba testirati testiraju ga. Ukoliko je dijete pozitivno cijelo odjeljenje ili dio odjeljenja u kojem je dijete ide na online nastavu sljedećih 15 dana.sumirprimus wrote: ↑04/09/2020 09:40 ma ok to, tu recimo temp bila ok, i onda dijete u skoli dobije temp. sta onda rade?
Mislim da je ovako, nisam siguran.![]()
![]()
da do tog trenutka dijete izvedu iz ucionice i izoluju u nekoj prostoriji samo![]()
zato i pitam jel to istina ,zamis straha kod djece bog te![]()
Neće niko bolesno dijete ostaviti samo. Mislim
-
malocvijece
#1096 Re: COVID i škola?
Valjda bi Kavazović trebao da zna da profesor neće od učenika napraviti vjernika. To je posao i odgovornost roditelja.daddy-kool wrote: ↑04/09/2020 14:51Nema labavo, ništa online u mekteb.https://avaz.ba/vijesti/bih/592936/kava ... nase-djece
Kavazović: Mekteb je nezaobilazan i važan stub odgoja naše djece
Vjera je predanje, nju se ne da u potpunosti usvojiti bez odgajatelja. Vjera se ne uči iz knjiga i s interneta; ona se preuzima od učitelja vjere, od muallima.
-
daddy-kool
#1097 Re: COVID i škola?
Sve je postalo biznis, odoše mušterije.
-
palermo
#1098 Re: COVID i škola?
Ovo se zove odgovrni roditelji i članovi društva
dapače i potkovano medicinskim znanjem.....
Uoči početka nove školske godine, Vijeće roditelja Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ljubuškog, uputilo je otvoreno pismo ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Ružici Mikulić. Za ministricu imaju devet zahtjeva, a njihovo pismo prenosimo u cijelosti.
"Poštovana ministrice, Najprije vam hvala za sve napore koje ste uložili tijekom protekle školske godine u nesvakidašnjim uvjetima rada. Znamo da je sve bilo novo i vama i nama.
Stoga vam se obraćamo povodom nove školske godine 2020./2021.
Budući da je argumentirana stručna i javna rasprava izostala, a nas roditelje ste doveli pred gotov čin, željeli bi smo da ovaj dopis pročitate i uzmete u obzir našu zabrinutost koju, kao roditelji izražavamo povodom najavljenih mjera vezanih za školske ustanove.
Naglašavamo da se tijekom proteklih mjeseci od početka epidemije bolesti COVID-19 saznalo i naučilo jako puno. Otkrivene su i dokazane činjenice da djeca nisu ozbiljno ugrožena ovim virusom, niti su prenositelji virusa u mjeri koja predstavlja potencijalnu ugrozu kolektiva, što svakako uključuje i nastavni kadar (Alasdair PS Munro, Saul N Faust: Children are not COVID-19 super spreaders: time to go back to school https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32371442/ ; Arch Dis Child July 2020 Vol 105 No 7.)
Mjere koje su donijete mogu utjecati na psiho-fizički razvoj djeteta. Djeci je za normalan rast, razvoj i sveukupno zdravlje potrebna sigurna i stabilna okolina. Ograničavanje kretanja, poticanje socijalne distance ostavit će trajne tragove na zdravlje naše djece. Poticanju straha svakako doprinosi i inzistiranje na nošenju maske koje, dokazano dugotrajnim nošenjem mogu imati negativan učinak po zdravlje,posebno djece alergičara i astmatičara. Pored toga, nerealno je očekivati da će djeca maske nositi na propisan način.
Zbog velike zabrinutosti za našu djecu na sastanku roditeljskog vijeća, iznijeti su zahtjevi koje roditelji žele da budu prihvaćeni:
1. Većina roditelja žele da djeca imaju normalnu nastavu u školi, kao što je to bilo i prethodnih godina, pazeći naravno, pri tome, na higijenu unutar škole.
2. Ne želimo biti primorani svaki dan mjeriti temperaturu i davati svoj potpis za varijabilno stanje zdravstvenog stanja djeteta. Temperatura se treba mjeriti ako se uvidi lošije stanje djeteta. Jer svi znamo da se temperatura može javiti i u toku dana. Također, škole nemaju nadležnost koja pripada zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, te kao takve nisu ovlaštene da mjere temperaturu jer bi u tom slučaju prekršili Krivični zakon Federacije BiH u članu 233, činom nadriliječništva.
3. Želimo da djeca idu u školu bez maski i da se maske ne nose u školskom prijevozu. Maske negativno utječu na njihovo psihološko i zdravstveno stanje, a budući da nije dokazana njihova funkcionalnost u zaštiti od virusa, primoravanje djece na nošenje istih polučilo bi kontraefekt po njihovo zdravlje (respiratorne infekcije zbog nepravilnog rukovanja i nekvalitetnih materijala, hipoksiju uslijed nedovoljne količine udahnutog kisika što za posljedicu ima nepravilan rad unutarnjih organa i dugotrajne posljedice na zdravlje, kako fizičko tako i psihičko).
4. Djeca trebaju biti slobodna bez ograničavanja kretanja, da mogu izlaziti u školsko dvorište na predviđeni školski odmor i obrok i druženje s vršnjacima.
5. Ne želimo da se škole ključaju u vremenu nastave, smatramo da se tako krše sva ljudska prava, kako djece tako i roditelja.
6. Želimo da razred bude cjelokupan, da se nastava odvija normalno u radnom tjednu od ponedjeljka do petka. Zašto ograničavati razred na 10-15 učenika kada u drugim ustanovama, na slavljima, u fitness centrima, disko klubovima, ugostiteljskim objektima i ostalim nije tako?
7. Želimo da se djeci dozvoli pohađanje sportskih aktivnosti kao i do sada, jer će u protivnom svi napori naše djece i trenera biti uzaludni. Tjelovježba je važna za zdravlje djece, jednako koliko i svi ostale smjernice za zdrav razvoj.
8. Roditelji nikako NE ŽELE online nastavu! Ovim vidom nastave djeca ne napreduju u svome znanju i ne stječu pravilnu izobrazbu. Prosvjetni radnici su ti koji trebaju osobno da na adekvatan način prenose znanje, a ne preko platformi. Roditelj ne može zamijeniti učitelja, nastavnika…Predmeti koji traže posebnu pažnju kao matematika i strani jezici preko platforme se ne mogu prenijeti kao direktno na satu.
9. Smatramo da nije u redu imati izolacijsku sobu za dijete, ako se primijete bilo kakvi simptomi bolesti i čekati zdravstvenog radnika i roditelja. Izoliranjem djeteta, dijete može doživjeti strah da je ono učinilo nešto pogrešno i da je ono krivo za činjenično stanje. Jednostavnije je dijete izvesti van škole i pozvati roditelja. S tim u vezi, povišene temperature su i prije pojave korona virusa bile česte kod djece i jednostavno se ne smije dopustiti da se povišena temperatura automatski povezuje za bolest covid-19. U slučaju povišene temperature škola je DUŽNA I MORA zvati ISKLJUČIVO I JEDINO djetetove roditelje/staratelje da ga odvedu njegovom obiteljskom liječniku, koji će utvrditi razlog povišene temperature. Svako drugačije postupanje, a naročito pozivanje u ovakvim slučajevima nekih trećih lica, bilo bi PROTIVZAKONITO.
-
daddy-kool
-
mali_balon
#1100 Re: COVID i škola?
Ma ja svi za redovnu nastavu i djeca u skolu a ministar obrazovanja svoju djecu na online nastvu dao....sto li....