Škobo Habu wrote: ↑04/09/2020 12:06
horkesh wrote: ↑04/09/2020 11:32
Zato što je Vuk, nakon faze gdje nije bilo drugog rješenja od otcjepljenja RS-a, sad ušao u fazu bratimljenja Srba i Bošnjaka i, čak, zagovara već neko vrijeme stvaranje zajedničke države. U tom kontekstu, ove priče kako pravoslavci čuvaju islamske svetinje se odlično uklapaju u taj projekt.
Meni je, pak, zanimljivo koliko je ovaj njegov portal anti-hrvatski.
Osovina Zirdum - Bačanović je nekad obećavala.
No, to je i Bektaš, te Bazdulj. Misaoni univerzum kojem kraja nema...
Na Poskoku i Dnevniku se već dugo otvoreno propagira udruživanje Srba i Hrvata "u borbi protiv velikobošnjaštva". Kako reče jedan njihov štovaoc, "dok je Srba i Hrvata, u Bosni neće biti kalifata".
Bh. Hrvati su, generalno govoreći, potpuno spremni zaboraviti Briševo i Posavinu jer sa RS-om dijele istu filozofiju - BiH sastavljena od tri nacionalne teritorije gdje se poštuje pravilo "čija je zemlja, toga je i vjera". U zadnje vrijeme stalno tepaju "Srpska", 9. januar je, kako nam reče Grubeša onomad, potpuno legalan... Da ne ulazimo u razloge, ali, da, bh. Hrvati su izrazito spremni za suživot sa Srbima po principu "ovo naše, to je vaše, šta je bilo - bilo je".
Srbi bi, prilično sam siguran, uvijek radije odabrali Bošnjake nego Hrvate za buduće saveznike. Naravno, generaliziram (ne odnosi se samo na bh. Srbe), moguće je da i griješim, ali ja sam takvog dojma.
S te strane, ova posljednja dešavanja samo ukazuju kakvu su grešku napravili u Bosni '92. Da su Bošnjacima ponudili minimum minimuma - bukvalno, samo fizičku opstojnost - ne bi se Bošnjak nikad puške latio.
Zato mi je zanimljiv ovaj eksperiment u Crnoj Gori gdje Srbi čuvaju islamske svetinje. Neka je to samo deklarativno, neka je to jer ne smiju da pogriješe pred svijetom - opet je nešto novo. Promjena paradigme.
Vidjet ćemo kako će završiti.