Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MorningStar

#726 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 20:28
MorningStar wrote: 02/09/2020 19:46
Guadalajara wrote: 02/09/2020 19:30

Gdje su ti centri ? Hajde da ih poredimo...Ili bubas tek tako napamet...

Nemas ti pojma koliko nasih firmi ima po bliskom istoku...
Budi ozbiljan , za nas rijetko ko zna da postojimo kad se udaljimo od bih vise od 500 kilometara. Ajde imamo pristutnosti u evropi ali u svijetu, tanko ... ima otvorio je jedan nas u uae cebabdzinicu (doduse rade filipinci i nasi kao konobari 50/50) :D
Kad sam ja bio neozbiljan na ovim temama... ;-)

E taj sto je otvorio cevapdzinicu imao je privatnu avio kompaniju u Njemačkoj ;-) I ne bavi se samo ugostiteljstvom vec i nekretninama...biznisom... :D Inace covjeka znam licno i njegovu porodicu...

Bili su oni nekakvi nesvrstani...Energoinvest...Hidrogradnja i slicne kompanije...

Bili su i nekakvi studenti sa bliskog istoka u BiH...U mojoj kuci stanovali... ;-)
Bili i prosli. Svijet otisao 30 godina naprijed mi 60 nazad..

I rekao sam da u EU nas donekle i ima (pristunosti nasih kompanija) ali ovako svijet "egzoticna" udaljena trzista... ni na mapi vjeruj mi.

Ako si putovao pogledas evropske firme, popijes jeb**u janu na bliskom istoku u hotelu. Od nas mozda negdje ima kakve suhovine naci po marketu..
Guadalajara

#727 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 02/09/2020 20:31 Bili i prosli. Svijet otisao 30 godina naprijed mi 60 nazad..

I rekao sam da u EU nas donekle i ima (pristunosti nasih kompanija) ali ovako svijet "egzoticna" udaljena trzista... ni na mapi vjeruj mi.

Ako si putovao pogledas evropske firme, popijes jeb**u janu na bliskom istoku u hotelu. Od nas mozda negdje ima kakve suhovine naci po marketu..
Nije bili i prosli...Jedno je ici po hotelima i turistički...A drugo nekim obavezama... poslom...
MorningStar

#728 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 20:37
MorningStar wrote: 02/09/2020 20:31 Bili i prosli. Svijet otisao 30 godina naprijed mi 60 nazad..

Nije bili i prosli...Jedno je ici po hotelima i turistički...A drugo nekim obavezama... poslom...
I poslom ne brini , jednostavan ti je recept pogledas odakle je uticnica,ko je projektovao zgradu, ko gradi most itd... kazem ti (a ti ocito ne vjerujes) nema nas ni na mapi :wink: nazalost mozemo sad da pjenimo ovdje kako smo dobri... al u *****
Guadalajara

#729 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 02/09/2020 20:40

I poslom ne brini , jednostavan ti je recept pogledas odakle je uticnica,ko je projektovao zgradu, ko gradi most itd... kazem ti (a ti ocito ne vjerujes) nema nas ni na mapi :wink: nazalost mozemo sad da pjenimo ovdje kako smo dobri... al u *****
Neko zgradu, neko most, a neko naftovode, plinovode, rafinerija, rezervoare, elektroinstalacije, trafo stanice, luke....i jos svasta...Znanje koje se steklo u firmama kao sto je npr. Energoinvest i danas je na cijeni... :-D

Nemas ti meni sta govoriti, kad redovno (skoro svaki dan) komuniciram sa prijateljima i kolegama na bliskom istoku... :)
MorningStar

#730 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 20:48

Neko zgradu, neko most, a neko naftovode, plinovode, rafinerija, rezervoare, elektroinstalacije, trafo stanice, luke....i jos svasta...Znanje koje se steklo u firmama kao sto je npr. Energoinvest i danas je na cijeni... :-D

Nemas ti meni sta govoriti, kad redovno (skoro svaki dan) komuniciram sa prijateljima i kolegama na bliskom istoku... :)
I onda uzmes jednog contractora na BI sa par hiljada gradjevinara stotinama inzinjera,projektanata i tako. I nema nas nidje u toj masi.Indijci tu deru ,inzinjera na kilu :D (koliko je znanja iz energovinvesta ostalo... ti sto su ga stekli danas su u vec kojim godinama ? )

Haj dobro opstepoznati smo kao dobri inzinjeri, kad negdje odes reci Boznija pa da vidimo sta ce im past na pamet :D
Guadalajara

#731 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 02/09/2020 20:51

I onda uzmes jednog contractora na BI sa par hiljada gradjevinara stotinama inzinjera,projektanata i tako. I nema nas nidje u toj masi.Indijci tu deru ,inzinjera na kilu :D (koliko je znanja iz energovinvesta ostalo... ti sto su ga stekli danas su u vec kojim godinama ? )

Haj dobro opstepoznati smo kao dobri inzinjeri, kad negdje odes reci Boznija pa da vidimo sta ce im past na pamet :D
Sad porediti plate nasih radnika sa tim iz Azije mislim da je smijesno...Sudanci kopaju za par dolara dnevno... :|
MorningStar

#732 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 20:54

Sad porediti plate nasih radnika sa tim iz Azije mislim da je smijesno...Sudanci kopaju za par dolara dnevno... :|
Sto ce placat naseg 5k dolara kad moze indijca 1.5 k i uradi mu isti posao :) Ako mislis na glavne projektante i ove sto rade na megaprojektima ili teskim projektima - svi najvisi su pretezno UK,GER,FRA,USA i tako (jedini da sam cuo da se imalo primakao je neki hrvat cini mi se nesto je radio za veliku arapsku firmu i to medju vodstvom projekata)
Last edited by MorningStar on 02/09/2020 20:58, edited 1 time in total.
Guadalajara

#733 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 02/09/2020 20:56

Sto ce placat naseg 5k dolara kad moze indijca 1.5 k i uradi mu isti posao :)
Nije bas isto, nasi imaju ozbiljne reference... :)
MorningStar

#734 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 20:57
Imaju i Indijci ne brini se... od Aerodroma,tornjeva,zgrada,luka ne znam ti sta. Kinezi tek njih da ne spominjemo al nesto nisu bas mnogo uletili na BI.

Evo bezze primjer prvi sto mi pade na pamet:
Najvisocija gradjevina u KSA -

Architect SL Rasch GmbH and Dar Al-Handasah Architects
Structural engineer SL Rasch GmbH and Dar Al-Handasah
Main contractor Saudi Binladin Group
CikCikCikPogodi

#735 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by CikCikCikPogodi »

MorningStar wrote: 02/09/2020 20:59

Imaju i Indijci ne brini se... od Aerodroma,tornjeva,zgrada,luka ne znam ti sta. Kinezi tek njih da ne spominjemo al nesto nisu bas mnogo uletili na BI.

Nesto se eno kuha. Indijci stvorili neku specijalnu vojsku sastavljenu od Tibetanaca, danas eno zazeli jednu postaju od Kineske Vojske.
MorningStar

#736 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

CikCikCikPogodi wrote: 02/09/2020 21:04

Nesto se eno kuha. Indijci stvorili neku specijalnu vojsku sastavljenu od Tibetanaca, danas eno zazeli jednu postaju od Kineske Vojske.
Zabrana im je gore po tim planinetinama oruzje nositi. Treba im uvaljati kakvih palica iz zeljezare zenica :D Tamam je onaj indijac vlasnik pa mozemo sta ispod ruke :D
CikCikCikPogodi

#737 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

MorningStar wrote: 02/09/2020 21:05
CikCikCikPogodi wrote: 02/09/2020 21:04

Zabrana im je gore po tim planinetinama oruzje nositi. Treba im uvaljati kakvih palica iz zeljezare zenica :D Tamam je onaj indijac vlasnik pa mozemo sta ispod ruke :D
Guadalajara

#738 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

Na bliskom istoku nemaju... :)
MorningStar

#739 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 21:08

Sta nemaju ? Reference ? Pa pogledaj ko je pravio aerodrome,luke pa i gradove haman .

Pogledaj ti ove low i mid level inzinjere i radnu snagu... pazi mogo nas je bas :D svi energoinvest reference... Moram ti reci da nas je vrijeme pogazilo a ti izgleda ostao u Jugi (i ja bi al ne moze) i njenim kapacitetima koje smo razhebali.

Last edited by MorningStar on 02/09/2020 21:13, edited 1 time in total.
Guadalajara

#740 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 02/09/2020 21:11
Guadalajara wrote: 02/09/2020 21:08
Sta nemaju ? Reference ? Pa pogledaj ko je pravio aerodrome,luke pa i gradove haman .

Pogledaj ti ove low i mid level inzinjere i radnu snagu... pazi mogo nas je bas :D svi energoinvest reference... Moram ti reci da nas je vrijeme pogazilo a ti izgleda ostao u Jugi (i ja bi al ne moze) i njenim kapacitetima koje smo razhebali.

E u tu pricu ulazi ono...kopanje za par dolara dnevno...

I de vidi koliko je indijaca u UAE...
MorningStar

#741 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 21:12

Ulazi sta god a sa tim i inzinjeri,arhitekte,projektanti sve do najvisih nivoa gdje oni iz zapadne evrope i sj.amerike preuzimaju. Nas ni na mapi... vjeruj a i ne moras :wink:

Guadalajara

#742 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 02/09/2020 21:14
Guadalajara wrote: 02/09/2020 21:12

Ulazi sta god a sa tim i inzinjeri,arhitekte,projektanti sve do najvisih nivoa gdje oni iz zapadne evrope i sj.amerike preuzimaju. Nas ni na mapi... vjeruj a i ne moras :wink:

E bas dvojicu znam...rade za Njemacku gradjevinsku firmu...projekat u KSA... :-D
Hrmpallier

#743 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 19:30
Hrmpallier wrote: 02/09/2020 19:24 oni imaju neuporedivo više inžinjera i razvojnih centara.

I ona notorna stvar. Mi imamo ambasadu u valjda svakoj bliskoistočnoj zemlji, a oni u istim tim zemljama imaju prodajnu mrežu, preko koje uzimaju kajmak I na našim proiznodima IN.
Pa haj' ti to objasni.
Gdje su ti centri ? Hajde da ih poredimo...Ili bubas tek tako napamet...

Nemas ti pojma koliko nasih firmi ima po bliskom istoku...
O. K. Priznajem. Zah....o sam se. Blefirao sam.
Imaju samo jedan ( 1 ) institut, Vojno-tehnički Institut u Beogradu. Izvinjavam se.

Odem na Wikipediju i nalazim svašta nešto, a među najvažnije je da je procijenjeni broj zaposlenih, slušaj sad: 5 ÷ 6 stotina. Ako uzmemo da je među njima 4 ÷ 5 % doktira nauka ( minimum minimuma ) dođemo do broja od 20 ÷ 25 doktora mi-ni-mal-no.
Koliko to mi imamo doktora nauka u oblasti vezanim za naoružanje izvan fakulteta ? A i tamo, da bog da da ih imamo 5.

Ako zanemarimo mašinske fakultete ( saraevska katedra se ne može porediti sa beogradskom ), ostaje nam da poredimo njihov institut sa ČIME na našoj strani ?

Lično mislim da je industrija ključ razvoja tehnologije a ne naučni instituti, ali mi nemamo ni institute ni razvoj u industriji. Ni u IN, a ni bilo kojoj drugoj.
I opet, i opet i opet je D-30 primjer nad primjerima.
Danas je prave i Burma i Sudan i Kurta i Murta, a jadnici i bijednici u Bratstvu nisu u kapacitetu da preoblikuju onaj ružni kljun na kompenzatoru trzaja. Ni tolicno.
prasoje

#744 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Hrmpallier wrote: 02/09/2020 22:55 O. K. Priznajem. Zah....o sam se. Blefirao sam.
Imaju samo jedan ( 1 ) institut, Vojno-tehnički Institut u Beogradu. Izvinjavam se.
Postoji i Institut "Mihajlo Pupin" koji isto radi za vojsku Srbije. Postoji i Vojnogeografski institut. Ima privatna firma EDePro koja razvija neke stare i neke nove stvari, mislim da i Jugoimport razvija neke svoje projekte, tu je onda i dosta manjih, privatnih firmi koje razvijaju nekoliko proizvoda.
Guadalajara

#745 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 02/09/2020 22:55 O. K. Priznajem. Zah....o sam se. Blefirao sam.

Odem na Wikipediju i nalazim svašta nešto, a među najvažnije je da je procijenjeni broj zaposlenih, slušaj sad: 5 ÷ 6 stotina. Ako uzmemo da je među njima 4 ÷ 5 % doktira nauka ( minimum minimuma ) dođemo do broja od 20 ÷ 25 doktora mi-ni-mal-no.
Koliko to mi imamo doktora nauka u oblasti vezanim za naoružanje izvan fakulteta ? A i tamo, da bog da da ih imamo 5.

Ako zanemarimo mašinske fakultete ( saraevska katedra se ne može porediti sa beogradskom ), ostaje nam da poredimo njihov institut sa ČIME na našoj strani ?

Lično mislim da je industrija ključ razvoja tehnologije a ne naučni instituti, ali mi nemamo ni institute ni razvoj u industriji. Ni u IN, a ni bilo kojoj drugoj.
I opet, i opet i opet je D-30 primjer nad primjerima.
Danas je prave i Burma i Sudan i Kurta i Murta, a jadnici i bijednici u Bratstvu nisu u kapacitetu da preoblikuju onaj ružni kljun na kompenzatoru trzaja. Ni tolicno.
I dovoljan je samo jedan vojno-tehnicki institut za razvoj NVO ? :-D Ti vojni instituti nisu naslonjeni na neki druge institute ? :-D

Sta je 20-25 doktora nauka...vise vrijedi jedan magistar ali sa iskustvom u industriji...

Imaju neki nasi profesori sa MF velikim iskustvom i priznanjima cak iz Rusije :D

Ima Metalurski institut u Zenici, kako nema.
Hemijski institut u Tuzli
Institut za zavarivanje isto u Tuzli
Institut za odbrambene tehnologije Tuzla
DTD sa MF UNSA
Insitut za zastitu od pozara Sarajevo
Ovaj novi instut za napredne tehnologije u Sarajevu...

itd..

Danas je prave ? Sta prave ? Eksperimentisu sa kupljenim sovjetskim haubicama ? Sta su to proizveli, koji dio ? :D Koje tehnologije su primjenili u proizvodnji tih haubica ?

Vise ovi nasi studenti vide uzivo tehnologija i bolje se mogu upoznati sa tehnologijama nego ti iz Sudana i Burme koje si naveo...

Image
Hrmpallier

#746 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 23:58
I dovoljan je samo jedan vojno-tehnicki institut za razvoj NVO ? :-D Ti vojni instituti nisu naslonjeni na neki druge institute ? :-D

Sta je 20-25 doktora nauka...vise vrijedi jedan magistar ali sa iskustvom u industriji...

Imaju neki nasi profesori sa MF velikim iskustvom i priznanjima cak iz Rusije :D

DTD sa MF UNSA

itd..

Danas je prave ? Sta prave ? Eksperimentisu sa kupljenim sovjetskim haubicama ? Sta su to proizveli, koji dio ? :D Koje tehnologije su primjenili u proizvodnji tih haubica ?

Vise ovi nasi studenti vide uzivo tehnologija i bolje se mogu upoznati sa tehnologijama nego ti iz Sudana i Burme koje si naveo...

Image
Dakle, '" 'Ta će njihovih 20 ÷ 25 doktora prema našem magistru sa iskustvom ".

Ne znam da imamo magistara u I.N., a i ako imamo, ne vidim nekih rezultata. Nisam siguran da je izjava naročito korespondira sa stvarnošću.

Ti naši instituti ( za napredne tehnologije i odbrambene tehnologije su tek osnovani, nemaju nikakvih rezultata, u procesu su konstituisanja, i ni primać' se VTI ne mogu.

Ovo za zavarivanje, zaštitu od požara, hemijski institut, su da prostiš cijeđenje vode iz stakla. Oni i I.N. !?!? Pitanje jesu li se "i u putu sreli".

Spomenute zemlje PROIZVODE D-30. Bilo bi jako lijepo da naši EKSPERIMENTIŠU. Pomakli bi se sa mrtve tačke.

Znaš, malo me to sve podsjeća na Gordanu Tadić i "njeno" tužilaštvo u borbi protiv organizovanog kriminala.
Oni rade, oni svaki radni dan dolaze na posao, vode istrage, dokumentuju, bog otac, p.m., i tako ove, tako prošle, tako 2013. i 2008. i tako stalno.
Oni rade, rade vrijedno, rade prilježno rade mjesecima, rade godinama, a rezultata - - NEMA. NEMA PA NEMA. Ali zato oni rade.

Tako nekako i kod nas. Haj' da ne idem u detalje ali u Srbiji, bez neke velike pompe napraviše npr. "Malog Miloša". Ako i zaboravimo samu ideju ( dobra/loša ), napraviše ljudi jednu daljinski upravljanu borbenu stanicu koja bi npr. kod nas mogla zamijeniti mitraljesca na M-113. Samo, problem je da je za našu industriju borbena stanica je kao diferencijalna jednakost za čobanče.

Itd itd.
Hrmpallier

#747 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 02/09/2020 23:58

DTD sa MF UNSA

itd..

Image
Dakle, '" 'Ta će njihovih 20 ÷ 25 doktora prema našem magistru sa iskustvom ".

Ne znam da imamo magistara u I.N., a i ako imamo, ne vidim nekih rezultata. Nisam siguran da je izjava naročito korespondira sa stvarnošću.

Ti naši instituti ( za napredne tehnologije i odbrambene tehnologije su tek osnovani, nemaju nikakvih rezultata, u procesu su konstituisanja, i ni primać' se VTI ne mogu.

Ovo za zavarivanje, zaštitu od požara, hemijski institut, su da prostiš cijeđenje vode iz stakla. Oni i I.N. !?!? Pitanje jesu li se "i u putu sreli".

Spomenute zemlje PROIZVODE D-30. Bilo bi jako lijepo da naši EKSPERIMENTIŠU. Pomakli bi se sa mrtve tačke.

Znaš, malo me to sve podsjeća na Gordanu Tadić i "njeno" tužilaštvo u borbi protiv organizovanog kriminala.
Oni rade, oni svaki radni dan dolaze na posao, vode istrage, dokumentuju, bog otac, p.m., i tako ove, tako prošle, tako 2013. i 2008. i tako stalno.
Oni rade, rade vrijedno, rade prilježno rade mjesecima, rade godinama, a rezultata - - NEMA. NEMA PA NEMA. Ali zato oni rade.

Tako nekako i kod nas. Haj' da ne idem u detalje ali u Srbiji, bez neke velike pompe napraviše npr. "Malog Miloša". Ako i zaboravimo samu ideju ( dobra/loša ), napraviše ljudi jednu daljinski upravljanu borbenu stanicu koja bi npr. kod nas mogla zamijeniti mitraljesca na M-113. Samo, problem je da je za našu industriju borbena stanica je kao diferencijalna jednakost za čobanče.

Itd itd.
CikCikCikPogodi

#748 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Imam jednu informaciju. Neko je ovdje pokuso i nije uspio sa ovim nasim pohlepnim teroristima to zavrsiti. U pitanju je bila ideja za letece vozilo za javni gradski prevoz, u to su Turci investirali i bili voljni kupiti potebnu masineriju, medutim ovi nasi pohlepnici dosli covjeku i rekli vecina zarade nama, tebi malo sta ostane, ali tako je. I covjek je otiso u Tursku i radi tamo te letjelice medutim vojnu varijantu.
Guadalajara

#749 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 03/09/2020 22:07 Dakle, '" 'Ta će njihovih 20 ÷ 25 doktora prema našem magistru sa iskustvom ".

Itd itd.
A da ti pogledas reference nekih profesora sa ETFa i MF :D

I taj VTI je izvikan jer su skoro sve fabrike namjenske, metalske i hemijske industrije imale i imaju svoje laboratorije, poligone, inzinjere, istrazivace itd...I sto je najbitnije iskustvo iz realnog sektora... :D Ako pogledas neke naucne radove doktora iz VTI-a vidjet ces da se u referencama navode i neke fabrike, instituti koji direktno nemaju nikakve veze sa VTI-em. Jer oni u VTI nemaju mnoge profile istrazivaca i naucnika, jer se primarno ne bave tim oblastima. Nemaju kesha $ da izgrade laboratorijske kapacitete i da plate strucnjake.

Eh da bi neko danas radio kao zavarivac trebao bi da ima nekakvu edukaciju, certifikate i ateste. A za to je zaduzen ko ? :D Nekakva institucija koja ima akreditaciju, pozeljno medjunarodnu i slicno. :D

Svi ovi instituti jesu se u putu sreli. :D Nedavno su dolazili hemicari iz nekog instituta iz Tuzle u Novi Travnik(BNT). I hop sta ce tamo, kad ono treba im nekakav elaborat i dozvola za pogon povrsinske zastite. :D Moze se od tih hemikalija neko otrovat,moze se zapalit ili kontaminirat zemljiste, vodu...

Kad su instalirali velike prese u Vogosci/Pretisu za kovanje kosuljica granata i tu je nekakav gradjevinski inzinjer morao da stavi potpis i pecat. Nisu oni sa VTI za to akreditovani. :D Pala granata na Markale, na Tuzlansku kapiju....opet dodju nekakvi gradjevinski inzinjeri pa pricaju o gradjevinskim materijalima i njihovim osobinama...

Radi se na izgradnji specijalnog podzemnog objekta ARK i tvornice municije Igman, opet trebaju neki strucnjaci koji nemaju nikakve veze sa VTI-em...

Bujrum, postavi, kako izgledaju te njihove fabrike u Burmi i Sudanu... :D

Naseg "Malog Mehu" napravila je jedna firma iz Hrasnice. Eto :D
CikCikCikPogodi

#750 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Neki eksperimentalni model 23x115mm kod Rusa.
Image
Post Reply