Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sencobih

#12976 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sencobih »

i agree wrote: 02/09/2020 18:52
sencobih wrote: 29/08/2020 21:18
konektovan wrote: 29/08/2020 20:55 Koji je to phone???
Kod mene realme 5i moze izvuci oko 13h sot-a max, prosjek je izmedju 11-12 sati, nikad ispod toga.
Mi 9 lite, hladno je mogao 9 sati dok ga ova ažuriranja nisu iskarala
kod mene je sa baterijom na note 10 lite i miui 12 sve uredu,vjerovatno ispeglaju sa nekim narednim update-om...
Nadam se
CooK

#12977 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

THEC wrote: 30/08/2020 21:00 uslo mi je vode u telefon (Mi9t pro) i sad mi se ekran gasi, pa dodje slika ponekad, treperi, mijenja boje, kamere pozadi zamagle,pa da ja ne bih glumio Jerryrigeverything :D koji je ponajbolji servis u Sarajevu ? - ne nosi mi se u univerzalno jer svakako garanciju i nemam na ovo, a nesto im i ne vjerujem
Kakvo Univerzalno, s obzirom da oni uopste i nemaju prave majstore za mobitel samo ti mogu jos nesto s*ebati. Dakle ni slucajno nositi njima. Vidi ako mozes da odneses u MESC servis.
Ovo ti je lekcija, kada se mobitel smokri toliko da pocne praviti probleme iste sekunde ga ugasis i ubacujes u posudu sa rizom. Da si to uradio vjerovatno bi sve bilo OK i ne bi ga ni morao nositi na servis.
De mi samo reci kako ti je uopste usla voda u taj telefon s obzirom da imam isti i da ga koristim dok pada kisa i jos nisam imao nikakvih problema a i vidio sam na vise videa na youtube-u kako potapaju taj mobitel u vodu na 5-10 minuta i nista mu? Pitam cisto da znam i da malo obratim paznju kada ga koristim na kisi.
CooK

#12978 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

fusion_ba wrote: 02/09/2020 00:51 Koja je razlika kad je uključena/isključena MIUI optimizacija? Neke aplikacije traže da se isključi da bi mogle raditi, npr ona za instalaciju APKs fajlova.
Da ne kucam, valjda znas engleski:

* You'll lose some transition effects, or they'll be replaced with stock android transitions.

* Some menus will change (Battery stats, Battery optimization)

* Some MIUI apps won't work anymore, or they will present bugs

* If you try to take a screenshot with hardware buttons, the resulting screenshot will have a lower quality than with the software button.

* Some users say that you don't get OTA updates if you turn optimization off, but I did not face that problem.

* Apps that are incompatible or have bugs in MIUI have better performance

* RAM usage decreases (you have more RAM available).

U principu nikakva ogromna razlika.
CooK

#12979 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

adsubzero wrote: 02/09/2020 12:20
sedma_7 wrote: 02/09/2020 11:02 moj xiaomi mi a1 je pokisnuo, ostao je preko noci vani u travi. radi, ali se bojim da nema unutra vode, a ne mogu ga otvoriti jer imaju dva mala sarafica, toliko mala da ja nemam alata da otvorim ga... helem, šta da radim.
Ugasi i ne pali ga nekoliko dana, a stavi ga u posudu sa rizom da izvuce vlagu. To je prvo sto mozes uraditi.
Ovo je najpravilnije. Znaci 2-3 dana mobitel uronjen u rizu i tokom tih 2-3 dana ga nikako ne pokusavati upaliti.
CooK

#12980 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

Kod mene realme 5i moze izvuci oko 13h sot-a max, prosjek je izmedju 11-12 sati, nikad ispod toga.

Mi 9T Pro na MIUI-u 12.1 sa xiaomi.eu:

Image

Kao sto vidis SOT odlican. Bitno je odraditi factory reset nakon svakog veceg update-a poput nove verzije androida i nove verzije MIUI-a a s obzirom da android izlazi jednom godisnje a MIUI svakih 10-tak mjeseci onda to i nije neki zahmet.
Izgleda da tebi nesto drzi mobitel budnim. De instaliraj aplikaciju Accubattery ili GSAM battery monitor pa koristi dan-dva i onda napisi ovdje koliko imas deep sleep-a.
sencobih

#12981 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sencobih »

CooK wrote: 02/09/2020 19:30

Image

Kao sto vidis SOT odlican. Bitno je odraditi factory reset nakon svakog veceg update-a poput nove verzije androida i nove verzije MIUI-a a s obzirom da android izlazi jednom godisnje a MIUI svakih 10-tak mjeseci onda to i nije neki zahmet.
Izgleda da tebi nesto drzi mobitel budnim. De instaliraj aplikaciju Accubattery ili GSAM battery monitor pa koristi dan-dva i onda napisi ovdje koliko imas deep sleep-a.
Moguće je svašta, ali očigledno se brze trosi, npr. nakon punjenja sam mogao pofino tandarati po mobitelu pa da opadne baterija na 99% , sad to opadne za koji minut koristenja. A opet preko noći opadne za 2 posto sto smatram normalnim procentom jer ne gasim ništa.Sve kontam da ga na fabricke vratim, ali nakon ažuriranja sa devetke na desetku sam resetovao ali nista se nije promijenilo , spalo sa oko 9 na oko 6 Sota.
Sad cu skinuti ovu tvoju app. da jealo analizira pa vu vidjeti, ako nista opet ide factory reset .Skinuo sam ovu aplikaciju , Je li zdravo dati joj sva ona odobrenja da pristupa svemu i svačemu?
thekupus

#12982 Re: Xiaomi mobiteli

Post by thekupus »

Jarane, eto koliko optimizacija znači. Meni sa 5260 mAh na Mi Note 10 oko 5 sati SOT :-)
CooK

#12983 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

sencobih wrote: 02/09/2020 20:30
CooK wrote: 02/09/2020 19:30

Image

Moguće je svašta, ali očigledno se brze trosi, npr. nakon punjenja sam mogao pofino tandarati po mobitelu pa da opadne baterija na 99% , sad to opadne za koji minut koristenja. A opet preko noći opadne za 2 posto sto smatram normalnim procentom jer ne gasim ništa.Sve kontam da ga na fabricke vratim, ali nakon ažuriranja sa devetke na desetku sam resetovao ali nista se nije promijenilo , spalo sa oko 9 na oko 6 Sota.
Sad cu skinuti ovu tvoju app. da jealo analizira pa vu vidjeti, ako nista opet ide factory reset .Skinuo sam ovu aplikaciju , Je li zdravo dati joj sva ona odobrenja da pristupa svemu i svačemu?
Ma to su neke osnovne dozvole potrebne aplikaciji da bi mogla prikupiti informacije o punjenju i praznjenju baterije. Nije to nista, Facebook aplikacija trazi 10 puta vise odobrenja pa je narod masovno koristi a cisti je spyware.
CooK

#12984 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

thekupus wrote: 02/09/2020 22:14
Jarane, eto koliko optimizacija znači. Meni sa 5260 mAh na Mi Note 10 oko 5 sati SOT :-)
Pa vidis iznad da i ja sa Mi 9T Pro koji ima 4000mAh izvlacim 12,5h SOT-a. Nije Realme UI i Color OS nista optimizovaniji od MIUI-a.
Znaci dajte ba ljudi uradite nesto oko te prevelike potrosnje baterije umjesto sto se samo zalite. Valjda ste dovoljno informaticki pismeni da mozete proguglati kako rijesiti ili barem donekle ublaziti taj problem.
Obavezno posle svakog update-a na noviju verziju androida ili na noviju verziju MIUI-a uradite factory reset. Prvih desetak dana nakon toga ce vam biti malo veca potrosnja baterije jer android na pocetku uci navike korisnjka a jos radi i neke stvari u pozadini poput indeksiranja fajlova i osnovnih adaptacija sistema na hardware a posle tih desetak dana ce vam trositi manje nego prije factory reseta.
Nakon toga uradite debloat da vam nekakve beskorisne aplikacije ne trose dzaba bateriju u pozadini. Ne treba vam root za to, samo racunar i program Xiaomi ADB fastboot tools. Imate gomilu uputstava na netu kako to uraditi a procedura sama po sebi je lagana.
Vi koji imate AMOLED display-e ukljucite dark mode, samo to pravi znacajnu razliku i znatno smanjuje potrosnju baterije.
Ako ne koristite NFC, bluetooth, printerske servise, lokaciju, OK google naredbu, itd, itd pogasite ih.
Pomocu aplikacije Accubattery, GSAM ili neke druge provjerite koliko vam mobitel uopste ide u deep sleep, sve ispod 90% je lose.
Koristite Greenify aplikaciju da hibernirate aplikacije koje puno trose a za koje vam nisu potrebne obavijesti a osim toga u postavkama Greenify-a ukljucite aggressive doze da bi mobitel prije isao u deep sleep.
Ima tu vjerovatno jos nekih stvari koje sam zaboravio, proguglajte, niste smotani.
Last edited by CooK on 02/09/2020 23:02, edited 1 time in total.
THEC

#12985 Re: Xiaomi mobiteli

Post by THEC »

CooK wrote:
THEC wrote: 30/08/2020 21:00 uslo mi je vode u telefon (Mi9t pro) i sad mi se ekran gasi, pa dodje slika ponekad, treperi, mijenja boje, kamere pozadi zamagle,pa da ja ne bih glumio Jerryrigeverything :D koji je ponajbolji servis u Sarajevu ? - ne nosi mi se u univerzalno jer svakako garanciju i nemam na ovo, a nesto im i ne vjerujem
Kakvo Univerzalno, s obzirom da oni uopste i nemaju prave majstore za mobitel samo ti mogu jos nesto s*ebati. Dakle ni slucajno nositi njima. Vidi ako mozes da odneses u MESC servis.
Ovo ti je lekcija, kada se mobitel smokri toliko da pocne praviti probleme iste sekunde ga ugasis i ubacujes u posudu sa rizom. Da si to uradio vjerovatno bi sve bilo OK i ne bi ga ni morao nositi na servis.
De mi samo reci kako ti je uopste usla voda u taj telefon s obzirom da imam isti i da ga koristim dok pada kisa i jos nisam imao nikakvih problema a i vidio sam na vise videa na youtube-u kako potapaju taj mobitel u vodu na 5-10 minuta i nista mu? Pitam cisto da znam i da malo obratim paznju kada ga koristim na kisi.
ma i ja se zajebavao sa vodom i slikao nesto, kontam nece mu valjda nista biti, jos sam i naopako okrenuo telefon, da ga ne moram citavog potopiti ali nekako je na kraju usla voda, ja najvise sumnjam u onu pop-up kameru, mada je nisam palio dok je telefon bio pod vodom, no jedno pola sata-sat kasnije kad sam je upalio sa kamerom je i kapljica vode izasla, zato i mislim da je tu proslo, a opet mozda mi je i sam oklop negdje popustio, haj ga znaj, kako god sjebao sam telefon radi gluposti, a posto mi treba telefon, a nisam imao kad da idem u servis i cekam, danas uzeo Mi Note 10 Lite, a ovaj 9t pro cu svakako u neki servis odnijeti, eto cisto neka ga rasklope i vide ima li tu ikakvog spasa jer barem po zvuku on se jos uvijek moze upaliti ali je sve crno, display je otisao skroz, a da li je jos nesto pored displeja vidjet cemo, svakako i da ga uspiju popraviti vjerovatno cu ga prodati, ipak mi se vise svidja ovaj curved display na Mi Note 10 Lite, a i onako odokativno, nema neke vece razlike u brzini izmedju SD855 i SD730G

ps. kad spomenu kisu, ja sam inace Mi 9t pro regularno koristio kad je kisa, i tu nikad nije bilo problema
CooK

#12986 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

THEC wrote: 02/09/2020 23:01
CooK wrote: 02/09/2020 19:13
ma i ja se zajebavao sa vodom i slikao nesto, kontam nece mu valjda nista biti, jos sam i naopako okrenuo telefon, da ga ne moram citavog potopiti ali nekako je na kraju usla voda, ja najvise sumnjam u onu pop-up kameru, mada je nisam palio dok je telefon bio pod vodom, no jedno pola sata-sat kasnije kad sam je upalio sa kamerom je i kapljica vode izasla, zato i mislim da je tu proslo, a opet mozda mi je i sam oklop negdje popustio, haj ga znaj, kako god sjebao sam telefon radi gluposti, a posto mi treba telefon, a nisam imao kad da idem u servis i cekam, danas uzeo Mi Note 10 Lite, a ovaj 9t pro cu svakako u neki servis odnijeti, eto cisto neka ga rasklope i vide ima li tu ikakvog spasa jer barem po zvuku on se jos uvijek moze upaliti ali je sve crno, display je otisao skroz, a da li je jos nesto pored displeja vidjet cemo, svakako i da ga uspiju popraviti vjerovatno cu ga prodati, ipak mi se vise svidja ovaj curved display na Mi Note 10 Lite
Aha, znaci i ti si ga uranjao u vodu a ne malo polio. Dobro je, bio sam se prepao da cu ga morati prestati koristiti po kisi s obzirom da nikad ne nosim kisobran sa sobom.
Ja mislim da nije otislo nista vise osim display-a ali ce ti u servisu tacno reci. Razlog zasto mislim da nije otislo nista vise osim display-a je zato sto sam jos u martu naletio na temu jednog idiota na XDA forumu gdje je on u strahu od korone svaki dan prao taj mobitel sapunom i vodom dok mu deveti dan mobitel nije poceo praviti probleme i znam da je posle pisao da je samo display zamijenio i da je bilo sve OK a vidim tog lika da se i dalje mota na XDA forumu ovog mobitela sto znaci da mu i dalje mobitel radi.
THEC

#12987 Re: Xiaomi mobiteli

Post by THEC »

ma problem je sto sad i nemam para za displej a barem ono sto sam gledao i na ebayu, poprilicno je skup, pa sacekat ce malo, ja sam se sa njim svakako halalio pa ako se uspije dici iz mrtvih to ce svakako biti samo bonus :mrgreen:
CooK

#12988 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

THEC wrote: 02/09/2020 23:24 ma problem je sto sad i nemam para za displej a barem ono sto sam gledao i na ebayu, poprilicno je skup, pa sacekat ce malo, ja sam se sa njim svakako halalio pa ako se uspije dici iz mrtvih to ce svakako biti samo bonus :mrgreen:
Ma ja, sacekaj dok se ne stabilizuje ova situacija sa pandemijom i dok ne bude free shipping na aliexpressu jer su na ebayu te stvari uglavnom puno skuplje.
ExNihilo

#12989 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ExNihilo »

U MESC ni slučajno. Kakvu sam epopeju imao s njima, to nije zdravom razumu shvatljivo.

Ukratko, nakon što sam odnio telefon, dogovorio cijenu popravke, zovu me kroz nekoliko dana da mi kažu kako se cijena promijenila. :roll: Hajd pristanem, a onda čekam nekoliko sedmica da poprave, samo da bi nazvali i rekli kako ne mogu popraviti.

Hajd nema veze, odem preuzeti telefon, kad imam šta vidjeti. Sjebali ga još više. Popravka je bila na zadnjoj kameri, a nakon što su ga se njihovi genijalci dočepali, ne radi ni prednja kamera, telefon "diše", ispada ljepilo iz njega, a kao šlag na sve to...zagrebali display.

Obratim im se pismenim putem, navedem štetu koju su napravili, oni me ignoriraju. Odem tamo, ljudi me prave budalom. Kažu, takvog si nam ga i predao. :D Velim, vrati kamere da vidimo kakav je bio kad sam ga donio, ka'e slaba rezolucija, ne vidi se na kameri. Kažem, daj servisni list da vidimo šta ste naveli kao problem s telefonom nakon što su ga vaši serviserli pregledali. Kažu, hajd ti momak izađi. Je li tako? Jeste.

Prijavim ih inspekciji. Izašla inspektorica na teren i natezala se s njima. Plač, vriska. Zovu me, eto, jesmo zajebali, popravit ćemo telefon.

I na kraju opet nisu popravili. :D
CooK

#12990 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

ExNihilo wrote: 03/09/2020 04:20
U MESC ni slučajno. Kakvu sam epopeju imao s njima, to nije zdravom razumu shvatljivo.

Ukratko, nakon što sam odnio telefon, dogovorio cijenu popravke, zovu me kroz nekoliko dana da mi kažu kako se cijena promijenila. :roll: Hajd pristanem, a onda čekam nekoliko sedmica da poprave, samo da bi nazvali i rekli kako ne mogu popraviti.

Hajd nema veze, odem preuzeti telefon, kad imam šta vidjeti. Sjebali ga još više. Popravka je bila na zadnjoj kameri, a nakon što su ga se njihovi genijalci dočepali, ne radi ni prednja kamera, telefon "diše", ispada ljepilo iz njega, a kao šlag na sve to...zagrebali display.

Obratim im se pismenim putem, navedem štetu koju su napravili, oni me ignoriraju. Odem tamo, ljudi me prave budalom. Kažu, takvog si nam ga i predao. :D Velim, vrati kamere da vidimo kakav je bio kad sam ga donio, ka'e slaba rezolucija, ne vidi se na kameri. Kažem, daj servisni list da vidimo šta ste naveli kao problem s telefonom nakon što su ga vaši serviserli pregledali. Kažu, hajd ti momak izađi. Je li tako? Jeste.

Prijavim ih inspekciji. Izašla inspektorica na teren i natezala se s njima. Plač, vriska. Zovu me, eto, jesmo zajebali, popravit ćemo telefon.

I na kraju opet nisu popravili. :D
Ma koji god servis da sam predlozio izgleda da ce se uvijek javiti neko ko ima negativno iskustvo sa tim servisom. Kod nas ocigledno nema nekih extra dobrih servisa za mobitele i svi se jos pomalo uce. MESC sam preporucio cisto iz razloga zato sto ja licno nisam cuo neka izrazito negativna iskustava o njima mada vjerujem da ih ima i eto ti si ocigledan primjer. Drugi i mozda veci razlog zasto sam ih preporucio je sto je BH Telecomov dobavljac sklopio ugovor sa njima da im servisiraju mobitele pa sam kontao da tako velika kompanija ne bi zakljucila ugovor sa svakim.
Izgleda da je kod nas najbolje biti sam svoj majstor ili ako vec nema dovoljno znanja i hrabrosti za to onda naci nekog jarana koji je vican rasklapanju elektronike i njemu dati da ga popravi jer kod kolege @THEC je najvjerovatnije samo display otisao s obzirom da se mobitel upali i da daje zvukove a jos ako ga spoji na racunar i racunar ga prepozna onda je 99% problem samo u display-u.
zippoo87

#12991 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

problem sa nasim ljudima i servisima je sto konta popravljati mobilni telefon serafcigerom i klijestima i time ga rasklapati i otvarati
niko nece da ulozi par stotina KM i da kupi sve one setove sto vidjamo po YT kada ljudi popravljaju telefone
druga stvar su oni vakuum aparati sto dizu display i kasnije ga sastavljaju...oni su dosta skuplji ali kada se sa tim radi,onda telefon bude zatvoren kao i fabricki a kod nas to rucno rade ili onim stipaljkama...pa na mjestima telefon dise,jer stipaljke ne pritisnu dovoljno

sve je to amaterski i jadno ovdje i onda se naravno desavaju stvari da ostete i ogrebu,jer nemaju pravu opremu za servis a bave se servisom

mozda i najbolji servis sa svom opremom sto sam ja vidio kod nas ima firma "skyTec" iz Tuzle...oni u TK rade servis vecini firmi koje se bave prodajom mobitela i znam da imaju dobru opremu a mozete na FB naci i video iz servisa
sencobih

#12992 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sencobih »

CooK wrote: 02/09/2020 22:47 Ne treba vam root za to, samo racunar i program Xiaomi ADB fastboot tools.
@cook izvini dosadan sam ali da pitam
je li ovaj program instaliras na mobitelu pa čačkaš preko računara? ili program instaliras na računar pa kad spojis mobitel onda čačkaš?
azdralovic

#12993 Re: Xiaomi mobiteli

Post by azdralovic »

zippoo87 wrote: 03/09/2020 12:43 problem sa nasim ljudima i servisima je sto konta popravljati mobilni telefon serafcigerom i klijestima i time ga rasklapati i otvarati
niko nece da ulozi par stotina KM i da kupi sve one setove sto vidjamo po YT kada ljudi popravljaju telefone
druga stvar su oni vakuum aparati sto dizu display i kasnije ga sastavljaju...oni su dosta skuplji ali kada se sa tim radi,onda telefon bude zatvoren kao i fabricki a kod nas to rucno rade ili onim stipaljkama...pa na mjestima telefon dise,jer stipaljke ne pritisnu dovoljno

sve je to amaterski i jadno ovdje i onda se naravno desavaju stvari da ostete i ogrebu,jer nemaju pravu opremu za servis a bave se servisom

mozda i najbolji servis sa svom opremom sto sam ja vidio kod nas ima firma "skyTec" iz Tuzle...oni u TK rade servis vecini firmi koje se bave prodajom mobitela i znam da imaju dobru opremu a mozete na FB naci i video iz servisa
slazem se sve, ali fazon sa displayom je sto pored displaya treba zamijeniti i onu gumicu sto ide okolo sto u 99% slucajeva ne urade nego pokusavaju sacuvati staru... i onda nakarada
wolfie

#12994 Re: Xiaomi mobiteli

Post by wolfie »

Ako kome treba nova originalna fabricka maska sto dodje u kutiji za Redmi Note 8, pa i kutija i ostalo, neka se javi na pp. Ima i set zastitnih stakala.
Averus

#12995 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Averus »

Redmi note 9 pro

Valjal to cudo sta?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12996 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

Averus wrote: 03/09/2020 23:19 Redmi note 9 pro

Valjal to cudo sta?
Valja,... :mrgreen: :thumbup:
Ratoborna Opatica

#12997 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Ratoborna Opatica »

Šteta što ne rade dostavu za BiH

https://www.mi-srbija.rs/

https://mi.hr/
Averus

#12998 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Averus »

konektovan wrote: 04/09/2020 00:39
Averus wrote: 03/09/2020 23:19 Redmi note 9 pro

Valjal to cudo sta?
Valja,... :mrgreen: :thumbup:

Are you following me? :lol:
Coek sa 2000 odgovora hahah

Najbolji nacin za prebaciti sve sa LG G4 na Note 9 Pro?

Ako je ikako moguce i progres igrice :D
Grom2017

#12999 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Grom2017 »

Xiaomi-asi, imam jedan problem. Ne znam ni da li je prava tema za to, al ajd reko mozda se nekom desilo isto. Imam redmi airdots i dobre su, povezane sa ajfonom. Problem je sad sto nece da rade stereo, mozes izabrati samo na jednom slusalici da pjeva, dal lijeva ili desna. Prije tog na S9+ i Mi 9T Pro radile kako treba, radile su i sa ovim ajfonom do skoro.
Edit: Rijesio sam, potrebno je bilo uraditi hard reset slusalica, tako sto drzi se taster 2x 20 sec.
Safete Dilbere

#13000 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Safete Dilbere »

Mi note 11 pro ce biti brutalan
Post Reply