TouringBiker wrote: ↑30/08/2020 20:22Ja sam iz Japana narucio objektiv za aparat DHL-om sa 21,85 EUR shipping. Poslan 20.08., isporucen 24.08.
Prije toga narucio drugi Fedex-om, poslan 31.07. i od 05.08. je u Parizu. Trazio i dobio povrat para
http://parcelsapp.com/en/tracking/771141828570
DHL je firma kojoj je "majka" Deutsche post. Imaju dvije "verzije" DHL-a. Jedna je ona kurirska, brza, skupa, kojom stvari dođu u 1 do 5 dana. Druga je praktično kao obična pošta.
To su mi davno rekli neki Nijemci od kojih sam naručivao. Rekli da šalju DHL-om, ja rekao nemojte biće mi transport preskup, skuplji nego roba, oni mi to onda objasnili. I stvarno, imao sam ove situacije:
Ti Nijemci mi pošalju paket koji podignem u našoj pošti a na paketu najepnica DHL. Čekao ga 15-ak dana iz Njemačke. Nije me zvao DHL da pita hoću li preuzeti paket i platiti dadžbine, samo u sandučetu se pojavila ona žuta informacija o tome da je paket na pošti.
Drugi put iz Kine, Aliexpress, dobijem paket koji mi je stigao za sedmicu, ali taj put su me nazvali iz DHL-a u BiH, pitali da li želim platiti dadžbine i kada sam pristao kurir DHL-a mi je paket donio na kućna vrata.
Ova situacija sa Njemačkom je bila davno, tada se nije moglo iz BiH kupovati internetom, morao se tražiti predračun od prodavača pa u banci platiti predračun. Tada je transport za BIH preko pošte koštao 50 Eura za paket do 5 kg. Svašta se od tada promijenilo...
Tako da znate da možda još imaju te dvije verzije transporta kada vam kažu da transport ide DHL-om.