https://www.avaz.com/srbija-podrzal ... i-posteni/
A dodik prije tri dana ččestitao Lukašenku....
Da li su takvi slučajevi smanjili broj ljudi koji javno izražavaju svoje protivljenje Lukašenku?Abibok wrote: ↑26/08/2020 13:59
Da, istina je. Pokopan je jučer. Pronađen je zadavljen u šumi u Minsku. Do danas je poznato oko 4 ubijena. Oko 10 osoba se vode kao nestali.
Vjerojatno govorimo o ravnatelju kazališta nazvanom po Yanku Kupali. Da, osudio je represiju, otpušten je. Svi kazališni glumci otišli su nakon njega u znak protesta.
aerodinamika wrote: ↑26/08/2020 14:58 Kasnije, sa raspadom Rusije mozda i cijela teritorija Bjeorusije-ukoliko to odaberu moze postati dijelom Poljske.

Servus drug moj,tu sam,pomalo nadzirem...

Prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk, s kojim sam, kao i sada s Vama, razgovarala u okviru projekta „Rusija i ja“, o odnosima s Rusijom je rekao: Najbolji odnosi bili su kada se Ukrajina bespogovorno slagala s ruskim predlozima, a nesporazumi su izbijali čim bi ona iznela neki svoj principijelni stav. Koji su dani bili najbolji a koji najgori dok ste bili ne čelu Belorusije?
RSE:Najbolja je bila 1991. godina kada je Rusija priznala nezavisnost Belorusije. Najbolji je bio 12. jun 1991, kad je Jeljcin na opštim izborima izabran za predsednika. On je bio pobornik demokratije. Imao je veoma mnogo problema, mi smo ih preživljavali zajedno s njim. Pritiskali su ga komunisti, bio je primoran da sastavi vladu od levičara, da ukloni mnoge najbliže saradnike, poput Burbulisa i Gajdara...
A najgori dan?
RSE:Najgori dan bio je kad su falsifikovani rezultati referenduma o dvojezičnosti i o promeni državnih simbola. Belorusiji to nije bilo potrebno. Bilo je mnogo problema. U 12. sazivu parlamenta, kada sam bio njegov predsednik, bilo je 82 odsto komunista. Kada sam pokušao da u agrarnoj komisiji kažem da može da postoji i pravo vlasništva nad zemljom, predsednik komisije samo što se nije onesvestio. Tako je bilo i u drugim prilikama. Slažem se da je značajan praznik dan oslobođenja Minska od fašista, ali taj datum ne može da bude nacionalni praznik, jer se ne može uporediti s 25. martom 1918, kada je formirana Beloruska Narodna Republika, ne može se uporediti s proglašenjem Deklaracije o nezavisnosti 1991. godine. Takva igra s datumima ne koristi Belorusiji i njenoj nezavisnosti. Preživljavamo složena vremena, lepa vremena još nismo doživeli. A ako Lukašenko oseti da gubi vlast, sve će dati Rusiji.
Bili ste u veoma bliskim odnosima s Borisom Jeljcinom. Čime se on principijelno razlikovao od Putina a šta im je zajedničko kad je reč o odnosu prema Belorusiji?

Jeljcin je veliki Rus. Kod njega ste imali i zaista izvorne ruske slabosti, i izvorno rusko dostojanstvo. Nije bio licemer. Putin je profesionalni špijun. Jeljcin je profesionalni graditelj, profesionalni rukovodilac. Putinova profesija je objašnjavanje čovekove suštine. On je objašnjava onako kako je zahtevao KGB. S tom organizacijom povezana su sva mučenja, svi gulazi. Najobičnija glupost je ono što se govorilo: da čekista mora imati čiste ruke i vruće srce. Prvi čekista potpisao je naloge za milion streljanja. Staljin, Berija, svi su potpisivali. To je stravična istorija !.
Jeljcin je bio velik zbog svoje pravednosti. On je, imajući u vidu nacionalnu slobodu, govorio: uzmite slobodu, uzmite koliko hoćete, koliko možete da osvojite. Da odgovorim na pitanje – njih dvojica se ne mogu porediti.

Za sada vidim da se sve događa obrnuto: što je više nasilja, to se više ljudi javno protivi.sandzokan wrote: ↑26/08/2020 21:27Da li su takvi slučajevi smanjili broj ljudi koji javno izražavaju svoje protivljenje Lukašenku?Abibok wrote: ↑26/08/2020 13:59
Da, istina je. Pokopan je jučer. Pronađen je zadavljen u šumi u Minsku. Do danas je poznato oko 4 ubijena. Oko 10 osoba se vode kao nestali.
Vjerojatno govorimo o ravnatelju kazališta nazvanom po Yanku Kupali. Da, osudio je represiju, otpušten je. Svi kazališni glumci otišli su nakon njega u znak protesta.
Evo i ja čitam i kontam pogrešno piše.
Sada nitko ne može reći što će se dalje dogoditi. Režim je vrlo jak. Za sada situacija izgleda pomalo u ćorsokaku.
I ja ga volim. Ali on je već u vrlo respektabilnoj dobi i praktički ne sudjeluje u političkom životu zemlje. Usput, mala činjenica. Nakon što je Šuškovič otišao u mirovinu, Lukašenko mu je dao osobnu mirovinu u iznosu od 0,37 dolara. 37 centi!
Oh, ovdje nešto ne mogu reći. Ali možda ste u pravu, jer je ukrajinsko društvo imalo pitanja za sve sljedeće predsjednike: korupcija, atentati i tako dalje. Možda jest, Možda jest.
Možda imate statistike koje govore da je Minsk u tom pogledu "prvak", ako tako mogu reći. Znam da je svaki šesti stanovnik Bjelorusije prije rata bio Jevrej. Tijekom tri godine rata u Bjelorusiji je ubijeno oko 800 000 Jevreja. Ali to su sovjetske statistike, one nisu uvijek istinite. U posljednje vrijeme dosta se špekulira o tome koliko je ljudi poginulo u tom ratu. Danas se Bobruisk vjerojatno smatra većinom jevrejskog grada u Bjelorusiji. U Belarusi
Da, bilo je takvog vremena. Ali da niste pisali o tome, ne bih se toga sjetio.
To se vjerojatno dogodilo početkom 16. stoljeća, kada su se Tatari na našim krajevima prilagodili i počeli govoriti bjeloruski (dobro, ako taj jezik možete nazvati bjeloruskim). Ali nastavili su se moliti na arapskom i istočno-turskom jeziku.
A na kojemn jeziku se vrši crkveni obred - liturgija / misa / propovijed u Bjeloruskoj pravosl. crkvi: ruskom, bjeloruskom, straroslavenskom ili crkvenoslavenskomAbibok wrote: ↑26/08/2020 14:37Situacija je pomalo paradoksalna. Ako se okrenemo statistici, u zemlji živi više od 80% Bjelorusa. Više od 50% smatra bjeloruski jezik kao svoj materinji jezik. Ali većina ih govori ruski. U Minsku je vrlo teško slučajno upoznati osobu koja govori bjelorusko. Razlozi su jednostavni:Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑26/08/2020 09:01 pitanje za Abiboka,
kojim jezikom se najvise govori u Bjelorusiji?
i koji je level poznavanja i korištenja bjeloruskog jezika, ako se ruski vise koristi sluzbeno
i jos jedno pitanje
sto se tice religija, pravoslavci u Bjelorusiji: da li imaju svoju autokefalnu crkvu ili se naslanjaju na rusku?
koliko je grkokatolika danas?
i na kraju, ima li i kako su organizovani Lipka Tatari u Bjelorusiji (imaju li muftijstvo- da li postoji neka krovna islamska organizacija u BLR)
Pretpostavljam da su blize granice sa Poljskom i da, vjerovatno kao i poljski tatari, daju djeci slavenska imena
1) totalna rusifikacija. Jedna dobro poznata izreka vrlo otkriva: Što ruski bajonet nije učinio, to će učiniti i ruski učitelj i ruski svećenik.
2) ali u 60-ima i 70-ima većina stanovništva živjela je u selima, a glavni jezik u selu bio je bjeloruski. A do tada su gradovi već bili gotovo u potpunosti rusificirani. Nakon što je Hruščov predao seljacima putovnice, svi su otišli u grad na bolji život, s vremenom su njihova djeca postala rusificirana. Grubo govoreći, odliv stanovništva iz sela ubrzao je proces rusifikacije.
3) uništavanje bjeloruskog jezika Lukašenka.
Bjelorusija nema svoju autokefalnu crkvu. Bilo je pokušaja da se stvori, ali to je gotovo nemoguće učiniti. Znam da u inozemstvu postoji nekoliko župa Autokefalne crkve, ali vrlo je malo njih.
U Bjelorusiji je egzakt Ruske pravoslavne crkve. Ali što je zanimljivo, cijelo je vrijeme mitropolit imenovan iz Moskve. Ali tek jučer mitropolit se promijenio. I prvi put u povijesti, Bjelorus je postao metropolit bjeloruskog egzarhata.
Moramo priznati da je Ruska pravoslavna crkva u Bjelorusiji vrlo kompromitirala sebe, prije svega svojom povezanošću s vlastima. Nikad nije osudila nasilje vlasti. Postoji čak i šala: Ruska pravoslavna crkva ogranak je FSB-a.
Katolika u Bjelorusiji je samo 15%, ali Katolička crkva je ljudima nekako bliža i vrlo je jaka. Uvijek otvoreno osuđuje nasilje. Osim toga, u Katoličkoj crkvi propovijedi se uvijek vode na bjeloruskom.
Islam nije jako raširen u Bjelorusiji. Otprilike 30.000 muslimana živi. Ili još malo. Iz Wikipedije mogu samo citirati širenje islama u Bjelorusiji: 2016. je u zemlji postojalo 25 muslimanskih vjerskih zajednica, uključujući 24 sunita i 1 šiija. U Minsku je bilo 7 džamija i 1 katedralna džamija.
https://islam.by/
Ma koristim jedinstvenu priliku da pitam nekoga iz epicentra događaja, a inaće mi je jako misteriozna zemlja ,malo informacija, a nikoga nisam do sada poznavao iz tih krajeva.loudness, i otkud ti takav interes za Bjelorusiju? Ili je to samo zanimanje za istočnu Europu?
nemas sta kontat negop se upoznaj sa engleskim narkomanom i spijunom Lordom Byronom koji je prakticno sam radio na stvaranju tzv grcke nacije i razbijanju turske, tako nda sad imamo situaciju da su "grcka ostrva" na metar od turske obale i grci se i danas kurce jer misle da je ovo 19 vijek.Point. wrote: ↑27/08/2020 11:22Evo i ja čitam i kontam pogrešno piše.
i 1982. godine bilo je ljudi koji su vjerovali da ce sovjetski savez trajati vjecnoNadzornik wrote: ↑26/08/2020 22:21aerodinamika wrote: ↑26/08/2020 14:58 Kasnije, sa raspadom Rusije mozda i cijela teritorija Bjeorusije-ukoliko to odaberu moze postati dijelom Poljske.
![]()
istina, medutim cijela zapadna bjelorusija bila je do 1939. dio poljske, zvanicno do 1945.spreca wrote: ↑26/08/2020 16:07
Ode ti Daleko jarane sa svojim predvijanjima i opet mogu ponoviti,nema od toga nista,Bjelorusi imaju svoju drzavu,svijetom priznatu u OUN i zasto bi sad oni nekom nesto poklanjali a to je svju drzavnost .To sto ima katolika i poljaka u By niocemu ne govori a jos manje da bi se radi toga mogla raspasti,a ima vjerovatno i onih koji prizeljkuju prikljucenje poljskoj ali oni su manjina

Pravoslavna crkva - crkvenoslavenski jezik. Ali postoje neke crkve u kojima se neke dane provode na bjeloruskom jeziku. Neki svećenici, ako je potrebno, uvijek mogu obavljati krštenje, vjenčanje, pogrebnu službu, molbu na bjeloruskom jeziku. No, glavni jezik je crkvenoslavenski.
Da, jeste. Nikad ne govori bjeloruski. A on govori ruski s jakim akcentom.
Sa svoje strane, mogu reći i da je za Bjelorusi BiH također malo proučena zemlja, iako mnogi Bjelorusi svake godine tranzitiraju u vašu zemlju kada krenu na more u Hrvatsku.loudness wrote: ↑27/08/2020 13:40Ma koristim jedinstvenu priliku da pitam nekoga iz epicentra događaja, a inaće mi je jako misteriozna zemlja ,malo informacija, a nikoga nisam do sada poznavao iz tih krajeva.loudness, i otkud ti takav interes za Bjelorusiju? Ili je to samo zanimanje za istočnu Europu?
Ja sam BTW prilično mješanog porijekla za ovdašnje prilike ...... pa imam zanimanje za razne krajeve, a eto zemlja u srcu Europe, a tako malo poznata za šire mase društva. Za druge zemlje ipak ima mnogo više informacija.
Ako su Grci tkz, sta su onda u stvari? Zivo me zanima.aerodinamika wrote: ↑27/08/2020 14:30nemas sta kontat negop se upoznaj sa engleskim narkomanom i spijunom Lordom Byronom koji je prakticno sam radio na stvaranju tzv grcke nacije i razbijanju turske, tako nda sad imamo situaciju da su "grcka ostrva" na metar od turske obale i grci se i danas kurce jer misle da je ovo 19 vijek.i 1982. godine bilo je ljudi koji su vjerovali da ce sovjetski savez trajati vjecnoNadzornik wrote: ↑26/08/2020 22:21aerodinamika wrote: ↑26/08/2020 14:58 Kasnije, sa raspadom Rusije mozda i cijela teritorija Bjeorusije-ukoliko to odaberu moze postati dijelom Poljske.
istina, medutim cijela zapadna bjelorusija bila je do 1939. dio poljske, zvanicno do 1945.spreca wrote: ↑26/08/2020 16:07
Ode ti Daleko jarane sa svojim predvijanjima i opet mogu ponoviti,nema od toga nista,Bjelorusi imaju svoju drzavu,svijetom priznatu u OUN i zasto bi sad oni nekom nesto poklanjali a to je svju drzavnost .To sto ima katolika i poljaka u By niocemu ne govori a jos manje da bi se radi toga mogla raspasti,a ima vjerovatno i onih koji prizeljkuju prikljucenje poljskoj ali oni su manjina
sve u pink boji bilo je poljsko, okupirano od komunjaraca
tako da jos ima ljudi koji pamte i rodeni su u poljskoj, neka i ostane jedan dio nezavisan, ili ako treba pod uticajem ruske federacije, nemam nista protiv, ali ako volja naroda bude ujedinjenje sa poljskom onda nece biti drugog rjesenja osim neka se volja naroda ispostuje
Mjesec
vise ne znas ni gdje pises izgleda. ovo ti je na ovoj temi totalni off topic jarane...Guadalajara wrote: ↑26/08/2020 23:48
Fray Bentos, granica Urugvaja sa Argentinom![]()
UPM - Tvornica celuloze, projekat vrijedan preko 2 milijarde eura - KRESTA, Austrija![]()
ps @belfy
....... istina, medutim cijela zapadna bjelorusija bila je do 1939. dio Poljske, zvanicno do 1945.
sve u pink boji bilo je Poljsko, "okupirano od komunjaraca", tako da jos ima ljudi koji pamte i rodeni su u Poljskoj, .......