Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post Reply
ovo_malo_duse

#451 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by ovo_malo_duse »

spreca wrote: 26/08/2020 10:53
sumirprimus wrote: 26/08/2020 08:45 znaci bjelorusi su blizi poljacima i ukrajincima negoli rusima?po jeziku i mentalitetu jel?
Da ,Bjelorusija,Ukraina,Latvija i Litva su nekad ne tako davno bili dio Poljske,inace Ukrainski,Bjeloruski i Poljski su jako slicni i razumiju se bez problema,male su razlike
Ista stvar sa Moldvijom i Rumunijom. Moldavci i Rumuni govore isti jezik i Moladavija je bila Rumunska pokrajina
koju su Rusi izdvojili sebi i napravili od nje drzavu jer im nije odgovarao da Rumunija ima toliku zaledjinu na Crno moru.
spreca

#452 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by spreca »

ovo_malo_duse wrote: 26/08/2020 11:14
sumirprimus wrote: 26/08/2020 08:45 znaci bjelorusi su blizi poljacima i ukrajincima negoli rusima?po jeziku i mentalitetu jel?
Da ,Bjelorusija,Ukraina,Latvija i Litva su nekad ne tako davno bili dio Poljske,inace Ukrainski,Bjeloruski i Poljski su jako slicni i razumiju se bez problema,male su razlike
Ista stvar sa Moldvijom i Rumunijom. Moldavci i Rumuni govore isti jezik i Moladavija je bila Rumunska pokrajina
koju su Rusi izdvojili sebi i napravili od nje drzavu jer im nije odgovarao da Rumunija ima toliku zaledjinu na Crno moru.
Takozvana Republika Pridnjestrovie(dio Moldavije)je jos uvijek ostao pod tvrdom kontrolom rusije,cini mi se da rusi tamo jos uvijek drze svoje oruzane snage
Abibok

#453 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

loudness wrote: 25/08/2020 05:01 Od svih prijedloga je odabran dizajn najsličniji posljednjoj zastavi Bjeloruske sovjetske socijalističke republike.

Nacrt zastave predstavljen je građanima, a pitanje njenog usvajanja uvršteno je na referendum 1995. godine.

U Bjelorusiji je 14. maja 1995. godine održan referendum na kojem je, među četiri predložena pitanja, drugo bilo:

>> Da li podržavate prijedlog o uspostavljanju nove državne zastave i državnog grba Republike Bjelorusije?

Rezultati glasanja bili su sljedeći: 3 622 851 osoba sa pravom glasa odgovorila je pozitivno, što je činilo 75,1% svih birača. Protiv je glasalo 988.839 ljudi, što je činilo 20% svih birača. 211.732 glasa smatrana je nevažećom. Prema nezavisnim posmatračima, rezultati referenduma su bili lažirani.

Dana 7. juna 1995.g. Uredbom predsjednika br. 214 o odobravanju Pravilnika o državnoj zastavi Republike Bjelorusije, nova je zastava prepoznata kao službeni državni simbol [6].

Kada je prvi put polagao zakletvu kao pobjednik na jedinim ikad održanim poštenim izborima u Bjelorusiji, jula 1994.g. ,
Da, postojala je takva verzija zastave, ali bila je to njegova glupost, koja nema nikakve veze sa zakonima heraldike i povijesti. Malo ljudi zna za ovu opciju. Kao što ste pravilno napisali: sovjetska zastava i sovjetski grb jednostavno su uzeti kao osnova. Znate li kako narod zove ovaj sovjetski grb? Pogrebni vijenac. :D
Nui, ispravno pišete da su jedini izbori na kojima je Lukašenko pobijedili bili izbori 1994. godine.
Abibok

#454 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

loudness wrote: 25/08/2020 05:01 Pahoniju (Paganiju).

U prevodu to bi značilo:

1. "Ne napuštaj/ukidaj naš bjeloruski jezik da ne bismo umrli"
—Matsiey Burachok
--------------------------------------------------------------
"Не адмаўляйцеся ад нашай беларускай мовы, каб мы не памерлі"
—Мацій Бурачок
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. "Не пакідайце мовы нашай
беларускай, каб не ўмёрлі..."
Мацей Бурачок.
...................................................
„Ne napuštamo naš jezik
Bjeloruski, da ne umre ... "
Maciej Burachok.

Mene ovdje lično buni da li su to 2 bjeloruska jezika,ili je samo rijeć o ortografiji kako kaže Wikipedija BY i BY Old, tj. BY Tarask.

Naravno i sve ostalo što je iz tih odluka proizašlo se resetovalo , svi sportski dresovi, olimpijska odjela, oznake na vojnim i policijskim uniformama....

Mislim da državnu himnu nije dirao, ako se varam neka me neko ispravi !.
U stvari, ove riječi nemaju nikakve veze s grbom "U potjeri". To su samo riječi pisca kako ne bi zaboravio svoj maternji jezik. Sam grb "Potraga" prevodi se kao "loviti". The chase is in English. Ovo je prilično drevni grb. Ukratko, poanta je u tome da jahač na konju leti na zapad i vozi vitezove Teutonskog reda iz svoje zemlje. Ovo je kratko.
Dobili smo i nacionalnu himnu iz Sovjetskog Saveza, ona je samo neznatno promijenjena kako bi odgovarala stvarnosti. Prepisivanje himne uopće nije teško, pogotovo jer postoje druge verzije, više povijesne. No zasad se u društvu ne postavlja pitanje promjene himne. Jedino akutno pitanje je uskočiti u ustav iz 1994. (možete biti predsjednik ne više od dva puta), promijeniti zastavu i grb.
Guadalajara

#455 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Guadalajara »

belfy wrote: 25/08/2020 18:47 opet nastavljas pisati gluposti. industrijska zona nema nikakve veze sa Zeljezarom. vecina firmi u njoj radi poslove koji nemaju apsolutno nikakvog dodira sa metalnom industrijom, a oni koji imaju nemaju nikakvu zavisnost od Zeljezare.

ne pratim bas kakve gluposti si postavljao, a jos manje da ih pamtim na duze vrijeme. treba odrzavati mentalnu higijenu prijatelju. ja ti samo kazem da ono sto ti "znas" i pises o Kovacnici nema veze sa realnim stanjem, a ti zamisljaj sta hoces. i sta ti, uopste, znaci ovo da Hala za livenje ingota ne treba dozvolu Mittalove kovacnice vjerovatno znas samo ti. mene cak ne interesuje ni kako si dosao do konstrukcije takve recenice.

ne zulja mene nijedna tema, a ponajmanje ta. zivciraju me idiotizmi koje pises, bas kao i ovo sada da sam neki ovaj ili onaj samo zato sto ti ukazujem na to da jako cesto pises gluposti.

sada da ne nastavljamo dalje u off... odzdrav.
Ne samo da ima veze sa zeljezarom, vec je i jos najmanje desetak industrijskih zona u Bosni i Hercegovini naslonjeno na proizvodnju zeljezare.

Hala za livenje ingota moze da bude a i ne mora, najmanje 3-4 objekta. Ti se pitaj koji su, kad kazes da znas...

To je samo posljedica nedostatka i kontinuiteta razvoja nekog strucnjaka. Da si ikada radio i da imas ikakve direktne veze sa Mittalom ne bi pisao da su to gluposti. Nisi nikada ni bio u tim halama, niti poznajes ikoga licno ko je radio u kovacnici ili ko radi u elektrocelicani, vec do informacija dolazis preko nekih trecih lica cije su izjave upitne i diskutabilne. Nisi uopste nikada ni radio na nekom ozbiljnom projektu za Mittal,a tu nesto pricas. I ne samo za Mittal, vec ni za druge proizvodjace celika, ferolegura, naoruzavanja, vojne opreme, petrohemije... Nikada nisi ni usao u tvornicu naoruzanja i municije. a ne da si radio na instaliranju masina za proizvodnju odredjenih podsklopova ili da si radio na automatizaciji odredjenih procesa...

Opusteno i bez stresa. . 8-)

Lijep pozdrav :thumbup: :bih:

kraj off/
Guadalajara

#456 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Guadalajara »

spreca wrote: 26/08/2020 11:59

Takozvana Republika Pridnjestrovie(dio Moldavije)je jos uvijek ostao pod tvrdom kontrolom rusije,cini mi se da rusi tamo jos uvijek drze svoje oruzane snage
jesu oni tamo imali neki rat devededetih ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria_War
Abibok

#457 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

loudness wrote: 25/08/2020 05:01 Tada je također prema rezultatima referenduma anulirao originalni bjeloruski jezik, a uveo tkzv. Tarasjanku, a to je gemišt, tj. mix jezik vještački stvoren od ruskog i bjeloruskog jezika, a još dodatno uveo i ruski na prvo mjesto, kao službeni jezik.
Jedini pravi izvorni Bjeloruski jezik je sa ortografijom i pravopisom iz 1918. g. tkzv. Taraškjevica, nazvana po jezikoslovcu i filologu Branislavu Adamaviču Taraskjeviču. Negdje 1994. je Valancin Ryhoravič "Vincuk" Viačorka [Валянцін Рыгоравіч „Вінцук“ Вячорка], mlađi bjeloruski lingvist i politički opozicionar modernizirao ovu Taraškjevicu, ali o tome, ako zna detalje, neka napiše nešto forumaš Abibok iz Minska !

Današnji udomaćeni naziv za glavni grad Bjelorusije Minsk je zapravo ukrajinskog porijekla, dok je originalni bjeloruski Mensk ! E sad jel se čita Mensk, Mjensk ili .....

Koliko sam upratio ovu staru tj. originalnu verziju Bjeraluś jezika danas koriste: Bjeloruska rimo-katolička crkva, časopis Naša njiva, redakcija Radia Slobodna Evropa na bjeloruskom jetiku [Радыё Свабода], БЕЛСАТ NEWS YouTube kanal i još neki mediji. Da li se redovno uči i u školama nije mi poznato, možda fakultativno.
Malo sam iznenađen vašim znanjem. Ali ovdje ste malo u krivu. Prije dolaska Lukašenka na vlast, zemlja je imala samo jedan nacionalni jezik - bjeloruski. Nakon referenduma postojala su dva nacionalna jezika: ruski i bjeloruski.
Ne znam otkud ti te informacije, ali Trasianka (трасянка) nije jezik, nije ni dijalekt. To je samo mješavina ruskog i bjeloruskog, to je rezultat rusifikacije. Trasianka se ne koristi ni na televiziji ni u novinama. Ljudi koji govore Trasyanku često se ismijavaju, naglašavajući njihov nizak socijalni status i nedostatak obrazovanja. Ako se ne varam, grubi analog u bosanskom jeziku su seljaci. :-D Ukrajina također ima svoju trasyanku, ali tamo je zovu Surzhik. Da budem iskren, čudim se što znate za takav fenomen kao Trasyanka.
Što se tiče izvornog jezika i izvornog pravopisa, ovdje ste djelomično u pravu. Društvo se razvija, razvijaju se i jezici. Danas postoji klasična, općeprihvaćena gramatika i fonetika, koja se razlikuje od gramatike Taraškeviča 1918. godine. Rječnik je potpuno isti, male su razlike u pravopisu i izgovoru, ali vrlo su malene. Na primjer, sviđa mi se klasična moderna verzija. Tarashkevićevu gramatiku koristi manjina, uključujući Vintsuka Vyachorka. Vjerojatno na ovaj način ljudi žele još više naglasiti svoj nacionalni identitet, jer vjeruje se da su se promjene dogodile pod komunistima. Ako želite naučiti bjeloruski jezik, naučite njegovu klasičnu verziju. Ali opet, razlika je vrlo mala. Zapamtite: Tarashkevićeva gramatika se ne uči u školama, ovo je zastarjela verzija. S popisa medija koje ste naveli kao primjer, samo Radio Sloboda koristi gramatiku 1918. Ostalo su klasični.
O imenu grada. Da, upravo ste ovdje, povijesno ime je Mensk. Ali to su ime grada uglavnom po povjesničarima i onima koji koriste Tarashkevićevu gramatiku. :-D Zajednički naziv je Minsk.
Abibok

#458 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

loudness wrote: 25/08/2020 05:01 Zaista sve jedno za drugim, Lukašenko je povlačio poteze koji su predstavljali čisti kretenizam.
Za razliku od Ukrajine, koja je npr. na Krimu, uz Tatare imala dosta homogeno rusko stanovništvo, a donekle mješano u 2-3 njene istočne regije, Bjelorusija je bila nešto slično kao Slovenija u SFRJ, skoro potpuno nacoionalno homogena - Bjelruskim narodom uz nešto malo muslimanskih Tatara, ako se ne varam.

Nastaviću opet na ovu temu kad stignem, a uvaženi forumaš Abibok iz Minska neka me ispravi u svim stvarima gdje sam pogrešno naveo fakte ili izvukao krive zaključke . Amaterski pratim zbivanja iz Bjelorusije još od zadnjih godina našeg rata u BiH i postala mi je zanimljiva, jer mi mnoge stvari apsolutno nisu bile logične, čak su djelovale paradoksalno.

Koliko znam nekada je postojala Litvansko-bjeloruska SSR koja je kasnije podjeljena na 2 djela, slično nekadašnjoj Karelo-Finskoj SSR - i, kasnije Karelijskoj SSR, koja je kasnije potpuno ukinuta....

Lukašenko je nama u BiH , a vjerujem i u Sloveniji i Hrvatskoj, (s izuzetkom RS-a , Srbije , ...) postao dodatno omražen, jer je jedini od svih svjetskih lidera doletio u Beograd 1999.g. da podrži S. Miloševića u doba NATO bombardiranja SR YU.
Nemoguće je razmotriti osobnost Lukašenka bez poznavanja povijesti njegove bolesti. Nikome više nije tajna da je riječ o mentalno nezdravoj osobi. Dijagnoza: mozaična psihopatija. Nakon što je došao na vlast, anamneza mu je oduzeta u bolnici u Mogilevu. Stoga, ako ocjenjujete zašto je učinio ovo ili ono, sjetite se njegove dijagnoze. Njegovo je ponašanje vidljivo svima. Svi znaju da mu nije dobro.
Ne znam koliko je točan primjer sa Slovenijom. Da: uglavnom imamo monoetničku državu (uglavnom!), Ali osim pravoslavnih kršćana, imamo još puno katolika. Ali nikada nije bilo problema na etničkoj ili vjerskoj osnovi. Nije bilo ni nagovještaja o bilo kakvim sukobima.
Što se tiče Litvansko-bjeloruskog SSR-a. Da, bilo je takvog, ali ne više od dva mjeseca. Čini mi se da ta državna formacija nije igrala neku veliku ulogu u povijesti. Povijest stvaranja Bjeloruske Narodne Republike bila je mnogo važnija.
Ne znam kako postupaju s Lukašenkom u Bosni, Srbiji ili na Kosovu. Ali morate shvatiti jedno: osoba slijedi samo svoje sebične ciljeve. I sjetite se njegove dijagnoze! :izet:
Abibok

#459 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

boshniak wrote: 25/08/2020 12:21 Neko spomenu da je MAZ imao dobit od samo 19.000USD, to je dobar rezultat, prvenstveni cilje je da se omogući što više održivih radnih mjesta, kao nekadu bivšoj Jugi, i da se prije svega obezbijedi domaće tržište i susjedna tržišta i dok je na pozitivnoj 0 dobro je. Ljudi zaboravljaju da je Bjelorusija i danas socijalistička država. Druga stvar je da mnogo veće svjetske kompanije posluju višemilionskom gubitku pa niko ne kaže da jedan Renault treba ugasiti jer jednu godinu bude u gubitku
Da, u pravu si. Iz takvih razloga nemoguće je zatvoriti MAZ ili Renault. No, da bi se procijenila situacija, potrebno je sagledati dinamiku razvoja. MAZ nije izoliran primjer stanja bjeloruske ekonomije. MAZ nemilosrdno gubi konkurenciju: ako su se ranije ovi automobili prodavali u Rusiji, sada ih je u Rusiji vrlo teško prodati.
Nisam rekao da biljka treba biti zatvorena. Ali MAZ je dio bjeloruske ekonomije, marker.
Nike af1 white

#460 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Nike af1 white »

Abibok wrote: 26/08/2020 13:49
boshniak wrote: 25/08/2020 12:21 Neko spomenu da je MAZ imao dobit od samo 19.000USD, to je dobar rezultat, prvenstveni cilje je da se omogući što više održivih radnih mjesta, kao nekadu bivšoj Jugi, i da se prije svega obezbijedi domaće tržište i susjedna tržišta i dok je na pozitivnoj 0 dobro je. Ljudi zaboravljaju da je Bjelorusija i danas socijalistička država. Druga stvar je da mnogo veće svjetske kompanije posluju višemilionskom gubitku pa niko ne kaže da jedan Renault treba ugasiti jer jednu godinu bude u gubitku
Da, u pravu si. Iz takvih razloga nemoguće je zatvoriti MAZ ili Renault. No, da bi se procijenila situacija, potrebno je sagledati dinamiku razvoja. MAZ nije izoliran primjer stanja bjeloruske ekonomije. MAZ nemilosrdno gubi konkurenciju: ako su se ranije ovi automobili prodavali u Rusiji, sada ih je u Rusiji vrlo teško prodati.
Nisam rekao da biljka treba biti zatvorena. Ali MAZ je dio bjeloruske ekonomije, marker.
samo umjesto biljka napisi fabrika jer translate plant prevodi kao ovo
🌱🌿🍃☘️🍀🌴🌳🌲🌵🌾
Abibok

#461 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

sandzokan wrote: 25/08/2020 23:09
Abibok wrote: 25/08/2020 22:44
Je li istina ovo što pišu mediji da je jedan demnstrant pronađen mrtav i da je direktor nekog pozorišta koji je javno podržao demonstracije takođe pronađen mrtav?
Da, istina je. Pokopan je jučer. Pronađen je zadavljen u šumi u Minsku. Do danas je poznato oko 4 ubijena. Oko 10 osoba se vode kao nestali.
sandzokan wrote: 25/08/2020 23:09 da je direktor nekog pozorišta koji je javno podržao demonstracije takođe pronađen mrtav?
Vjerojatno govorimo o ravnatelju kazališta nazvanom po Yanku Kupali. Da, osudio je represiju, otpušten je. Svi kazališni glumci otišli su nakon njega u znak protesta.
spreca

#462 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by spreca »

Guadalajara wrote: 26/08/2020 13:23
spreca wrote: 26/08/2020 11:59
jesu oni tamo imali neki rat devededetih ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria_War
Jesu,tad su se kao navodno i odvojili od Moldavije......https://hr.wikipedia.org/wiki/Rat_u_Pridnjestrovlju
Guadalajara

#463 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Guadalajara »

Abibok wrote: 26/08/2020 13:59
Je li istina ovo što pišu mediji da je jedan demnstrant pronađen mrtav i da je direktor nekog pozorišta koji je javno podržao demonstracije takođe pronađen mrtav?
Da, istina je. Pokopan je jučer. Pronađen je zadavljen u šumi u Minsku. Do danas je poznato oko 4 ubijena. Oko 10 osoba se vode kao nestali.
sandzokan wrote: 25/08/2020 23:09 da je direktor nekog pozorišta koji je javno podržao demonstracije takođe pronađen mrtav?
Vjerojatno govorimo o ravnatelju kazališta nazvanom po Yanku Kupali. Da, osudio je represiju, otpušten je. Svi kazališni glumci otišli su nakon njega u znak protesta.
Tako je i MiIošević ubijao.
CikCikCikPogodi

#464 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by CikCikCikPogodi »

Abibok wrote: 26/08/2020 13:49
MAZ je pos MAN-om koliko znam. Vozila koja proizvode da su obadvije kompanije pametne ko sto nisu, proizvodili bi ih u Bjelorusija sto bi bilo jeftinije. Autobuse koje vidim na njihovoj stranici i nisu losi. Mogli bi proci na EU trzistu. Navalno vozilo bi isto moglo proci. Ceski Tatra se probila, vidio sam da ih Njemacka kupuje.
CikCikCikPogodi

#465 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

MAZ 303 model izgleda odlicno.
http://maz.by/en/products/passenger-vehicle/maz-303
Ja bi radije ovo kupovo za gradski prevoz kod nas nego neki polovnjak sto se po EU izlize.
Abibok

#466 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/08/2020 09:01 pitanje za Abiboka,
kojim jezikom se najvise govori u Bjelorusiji?

i koji je level poznavanja i korištenja bjeloruskog jezika, ako se ruski vise koristi sluzbeno

i jos jedno pitanje

sto se tice religija, pravoslavci u Bjelorusiji: da li imaju svoju autokefalnu crkvu ili se naslanjaju na rusku?
koliko je grkokatolika danas?

i na kraju, ima li i kako su organizovani Lipka Tatari u Bjelorusiji (imaju li muftijstvo- da li postoji neka krovna islamska organizacija u BLR)
Pretpostavljam da su blize granice sa Poljskom i da, vjerovatno kao i poljski tatari, daju djeci slavenska imena
Situacija je pomalo paradoksalna. Ako se okrenemo statistici, u zemlji živi više od 80% Bjelorusa. Više od 50% smatra bjeloruski jezik kao svoj materinji jezik. Ali većina ih govori ruski. U Minsku je vrlo teško slučajno upoznati osobu koja govori bjelorusko. Razlozi su jednostavni:
1) totalna rusifikacija. Jedna dobro poznata izreka vrlo otkriva: Što ruski bajonet nije učinio, to će učiniti i ruski učitelj i ruski svećenik.
2) ali u 60-ima i 70-ima većina stanovništva živjela je u selima, a glavni jezik u selu bio je bjeloruski. A do tada su gradovi već bili gotovo u potpunosti rusificirani. Nakon što je Hruščov predao seljacima putovnice, svi su otišli u grad na bolji život, s vremenom su njihova djeca postala rusificirana. Grubo govoreći, odliv stanovništva iz sela ubrzao je proces rusifikacije.
3) uništavanje bjeloruskog jezika Lukašenka.

Bjelorusija nema svoju autokefalnu crkvu. Bilo je pokušaja da se stvori, ali to je gotovo nemoguće učiniti. Znam da u inozemstvu postoji nekoliko župa Autokefalne crkve, ali vrlo je malo njih.
U Bjelorusiji je egzakt Ruske pravoslavne crkve. Ali što je zanimljivo, cijelo je vrijeme mitropolit imenovan iz Moskve. Ali tek jučer mitropolit se promijenio. I prvi put u povijesti, Bjelorus je postao metropolit bjeloruskog egzarhata.

Moramo priznati da je Ruska pravoslavna crkva u Bjelorusiji vrlo kompromitirala sebe, prije svega svojom povezanošću s vlastima. Nikad nije osudila nasilje vlasti. Postoji čak i šala: Ruska pravoslavna crkva ogranak je FSB-a.

Katolika u Bjelorusiji je samo 15%, ali Katolička crkva je ljudima nekako bliža i vrlo je jaka. Uvijek otvoreno osuđuje nasilje. Osim toga, u Katoličkoj crkvi propovijedi se uvijek vode na bjeloruskom.

Islam nije jako raširen u Bjelorusiji. Otprilike 30.000 muslimana živi. Ili još malo. Iz Wikipedije mogu samo citirati širenje islama u Bjelorusiji: 2016. je u zemlji postojalo 25 muslimanskih vjerskih zajednica, uključujući 24 sunita i 1 šiija. U Minsku je bilo 7 džamija i 1 katedralna džamija.
https://islam.by/
Abibok

#467 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

CikCikCikPogodi wrote: 26/08/2020 14:35 MAZ 303 model izgleda odlicno.
Ja bi radije ovo kupovo za gradski prevoz kod nas nego neki polovnjak sto se po EU izlize.
O da! Slažem se s tobom. Kad dođem u Vilnius, ne mogu pogledati njihov mutni Mercedes, kojeg su Nijemci napustili prije 15 godina. Naši autobusi izgledaju puno bolje u pozadini. Ali ne mogu reći koliko često se MAZ-ovi pokvare. Možda nisu vrlo dobre kvalitete.
CikCikCikPogodi

#468 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Abibok wrote: 26/08/2020 14:40
CikCikCikPogodi wrote: 26/08/2020 14:35 MAZ 303 model izgleda odlicno.
O da! Slažem se s tobom. Kad dođem u Vilnius, ne mogu pogledati njihov mutni Mercedes, kojeg su Nijemci napustili prije 15 godina. Naši autobusi izgledaju puno bolje u pozadini. Ali ne mogu reći koliko često se MAZ-ovi pokvare. Možda nisu vrlo dobre kvalitete.
Vidim izgleda da koriste Mercedesove motore, ovaj treći model je mozda elektricni.
Ne moze biti gori od BYD Mercedes autobusa koji se proizvode u Kini pa uvoze u EU.
aerodinamika

#469 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by aerodinamika »

spreca wrote: 25/08/2020 12:47
aerodinamika wrote: 25/08/2020 12:43 jedino sto moze spasit narod jeste odlazak lukasenka i aneksacija dijelova ili cijele teritorije bjelorusije od strane Poljske, sve ostalo je iluzija
Zasto Bjelorusija ne bi mogla ostati suverena drzava sa novim predsjednikom? Zasto bi Poljska aneksirovala i ko bi joj to dozvolio
tesko, vrlo tesko, veliki dio naroda to ne zeli, zeli progres, napredak...bjelorusija nikad nije bila nezavisna, niti postojala izvan okvira neke druge drzave-vecinom poljske. Bjelorusija kakvu danas znamao je ruski projekat. Izmisljena nacija, nesto poput grcke.
preko 20% stanovnika su katolici, veliki broj npoljaci. Poljska je za njih sve ono sto oni nisu-napredak, blagostanje i jedini izlaz iz bijede u kojoj zive.
Ne moraju ni biti aneksirani, mogu imati svoju autonomiju, pa i neku nazovimo nezavisnost, ali ce sami bjelorusi izabrati put asimilacije u poljsku naciju.
Sad zbog trenutnog stanja, ako ne cijela, onda barem dio bjelorusije je realno da postane dijelom poljske. Kasnije, sa raspadom Rusije mozda i cijela teritorija Bjeorusije-ukoliko to odaberu moze postati dijelom Poljske.
Nece poljska na tome aktivno raditi, sami bjelorusi, barem progresivni dio bjelorusa ce tome teziti. Vecina bjelorusa u poljskoj je davno asimilirana. Njihove kolege u bjeloorusiji gledaju sebe, pa gledaju njih, gledaju na istok pa na zapad i jasno je da ce odabrati ono sto im je blize, lingvisticno i etnicki, srcu i novcaniku.
nosara wrote: 25/08/2020 12:46
aerodinamika wrote: 25/08/2020 12:43 jedino sto moze spasit narod jeste odlazak lukasenka i aneksacija dijelova ili cijele teritorije bjelorusije od strane Poljske, sve ostalo je iluzija
:lol:
nesto smijesno?
Abibok

#470 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

Abibok wrote: 26/08/2020 13:59
Zaboravila sam ovdje napisati glavno: direktor pozorišta je živ.
Abibok

#471 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

aerodinamika wrote: 26/08/2020 14:58 nesto smijesno?
Da, pomalo smiješno.
jeza u ledja

#472 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by jeza u ledja »

Fakat sad kad skontam cijela Poljska se nakon WWII pomjerila "ulijevo" par koraka. Onu desnu polovinu je jamio Molotovljev koktel, a Poljacima onda dadose dijelove tadasnje Njemacke. To znaci da je dobar dio Bjelorusije pripadao Poljacima.
Jbt mi kontamo kod nas se mijenaju granice. Danasnja Poljska ne znam da je i 50% u granicama one prije WWII :-) .
jeza u ledja

#473 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by jeza u ledja »

aerodinamika wrote: 26/08/2020 14:58 Izmisljena nacija, nesto poput grcke.
:-) :lol:
spreca

#474 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by spreca »

aerodinamika wrote: 26/08/2020 14:58
spreca wrote: 25/08/2020 12:47
Zasto Bjelorusija ne bi mogla ostati suverena drzava sa novim predsjednikom? Zasto bi Poljska aneksirovala i ko bi joj to dozvolio
tesko, vrlo tesko, veliki dio naroda to ne zeli, zeli progres, napredak...bjelorusija nikad nije bila nezavisna, niti postojala izvan okvira neke druge drzave-vecinom poljske. Bjelorusija kakvu danas znamao je ruski projekat. Izmisljena nacija, nesto poput grcke.
preko 20% stanovnika su katolici, veliki broj npoljaci. Poljska je za njih sve ono sto oni nisu-napredak, blagostanje i jedini izlaz iz bijede u kojoj zive.
Ne moraju ni biti aneksirani, mogu imati svoju autonomiju, pa i neku nazovimo nezavisnost, ali ce sami bjelorusi izabrati put asimilacije u poljsku naciju.
Sad zbog trenutnog stanja, ako ne cijela, onda barem dio bjelorusije je realno da postane dijelom poljske. Kasnije, sa raspadom Rusije mozda i cijela teritorija Bjeorusije-ukoliko to odaberu moze postati dijelom Poljske.
Nece poljska na tome aktivno raditi, sami bjelorusi, barem progresivni dio bjelorusa ce tome teziti. Vecina bjelorusa u poljskoj je davno asimilirana. Njihove kolege u bjeloorusiji gledaju sebe, pa gledaju njih, gledaju na istok pa na zapad i jasno je da ce odabrati ono sto im je blize, lingvisticno i etnicki, srcu i novcaniku.
nosara wrote: 25/08/2020 12:46
:lol:
nesto smijesno?
Ode ti Daleko jarane sa svojim predvijanjima i opet mogu ponoviti,nema od toga nista,Bjelorusi imaju svoju drzavu,svijetom priznatu u OUN i zasto bi sad oni nekom nesto poklanjali a to je svju drzavnost .To sto ima katolika i poljaka u By niocemu ne govori a jos manje da bi se radi toga mogla raspasti,a ima vjerovatno i onih koji prizeljkuju prikljucenje poljskoj ali oni su manjina
CikCikCikPogodi

#475 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

jeza u ledja wrote: 26/08/2020 15:54 Fakat sad kad skontam cijela Poljska se nakon WWII pomjerila "ulijevo" par koraka. Onu desnu polovinu je jamio Molotovljev koktel, a Poljacima onda dadose dijelove tadasnje Njemacke. To znaci da je dobar dio Bjelorusije pripadao Poljacima.
Jbt mi kontamo kod nas se mijenaju granice. Danasnja Poljska ne znam da je i 50% u granicama one prije WWII :-) .
1807.-1809.
Image
1809.-1815.
Image

Gdanjsk je izgleda bio tad grad drzava ako se ne varama.
Isto je bio i Krakow jedno vrijeme.
Post Reply