Republika Turska

@mba

#25476 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Nadzornik wrote: 30/08/2020 21:05
@mba wrote: 30/08/2020 20:46
kao dzamija je jos ljepsa, kako rece jedan ruski svestenik!
Bravo za svestenika... :shock:
Primjer neraskidivog rusko-turskog prijateljstva... :thumbup:

znaju rusi dobro da je sultan dobro platio zato se i ne bune, ugovor je ugovor!
@mba

#25477 Re: Republika Turska

Post by @mba »

HarTar wrote: 30/08/2020 21:30 Nadzornik, samo nek oni bace prvi kamen :mrgreen:

ne smiju zato laju iz daljine, sa francuzima a francuz se umislio da je negdje u africi, al skonto je mali iz pariza :-D

nek posalju grci brigadu onu sto su slali u srebrenicu, nema sta hrabra i krsna vojska bila kad su civile ubijali, samo je belaj nece ih docekati civili nego turski askeri :D :thumbup:
Nadzornik

#25478 Re: Republika Turska

Post by Nadzornik »

@mba wrote: 30/08/2020 22:00
ne smiju zato laju iz daljine, sa francuzima a francuz se umislio da je negdje u africi, al skonto je mali iz pariza :-D
Kao sto vec jednom rekoh,Turskoj nije u interesu rat jer nemaju ni jednog saveznika kako u EU i NATO tako ni medju islamskim zemljama.
Rusi bi takodje bili na strani Grcke u slucaju eskalacije i moguceg sukoba,to Turska veoma dobro zna,tako da ce se ova prasina
uskoro slegnuti.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25479 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

Nista od rata izmedju Turske i Grcke.
Ne da NATO.

Steta, bilo bi zanimljivo.
salik79

#25480 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Erdogan o Kerbeli, hazreti Husejnu a.s. i casnom Ehli Bejtu a.s.:

https://m.youtube.com/watch?v=eLEByOVhhPI

Sadija, je li i on sija? :oops: :skoljka:
HarTar

#25481 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

salik79 wrote: 30/08/2020 22:53 Erdogan o Kerbeli, hazreti Husejnu a.s. i casnom Ehli Bejtu a.s.:

https://m.youtube.com/watch?v=eLEByOVhhPI

Sadija, je li i on sija? :oops: :skoljka:
Nema šta nije biJo, od kripto židova do marsovca :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
salik79

#25482 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Ovako mumini obiljezavaju asuru:

Image

Edit: Rahmetli Ali je bio sufija, ako me dobro sjecanje sluzi, Malikijskog mezheba.
Last edited by salik79 on 31/08/2020 00:07, edited 1 time in total.
MaksprotivMarksa

#25483 Re: Republika Turska

Post by MaksprotivMarksa »

Jesu li sletili Turci na Mars, nisam provjerio temu vec par sati, a znajuci kojom brzinom Turska pod Sultanom napreduje, da pitam, da se uputim, sta kazu u "kulturnim centrima" ?
salik79

#25484 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

MaksprotivMarksa wrote: 31/08/2020 00:03 Jesu li sletili Turci na Mars, nisam provjerio temu vec par sati, a znajuci kojom brzinom Turska pod Sultanom napreduje, da pitam, da se uputim, sta kazu u "kulturnim centrima" ?
Jesi li potrazio knjigu?
MaksprotivMarksa

#25485 Re: Republika Turska

Post by MaksprotivMarksa »

salik79 wrote: 31/08/2020 00:11
MaksprotivMarksa wrote: 31/08/2020 00:03 Jesu li sletili Turci na Mars, nisam provjerio temu vec par sati, a znajuci kojom brzinom Turska pod Sultanom napreduje, da pitam, da se uputim, sta kazu u "kulturnim centrima" ?
Jesi li potrazio knjigu?
Nisam, znam sta sam slusao svojim usima i gledao svojim ocima, razmijenili smo misljenja o tome na pm svojevremeno, ja ne lazem, valjda si i iz toga skontao da ne postoji promil sanse da sam ja islamofob, jednostavno ne mogu to biti jer sam musliman, vec dugo na ovim temama ne pisem ozbiljno, samo se salim i uzivam citajuci sve ove propagandne narative, iako me iskreno brinu pojave u drustvu na koje sam skrenuo paznju, ja u tim narativimavidim sjeme propasti mog naroda, ali da se ne rasplinjujemo, pitat cu i procitati, mijenja se to u "kulturnim centrima" u zavisnosti od politicke situacije ❤

A ja protiv sija i Alija nemam nista, cak su mi politicki ispravniji, ako je to uopste i bitno, Ali i Omer su mi omiljene halife, socijalisti, veliki ljudi, reformatori, progresivci, a o Muaviji ne mislim mnogo toga dobrog, mozda bi i mene nazivali sijom da sve kazem sto mislim.
salik79

#25486 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

MaksprotivMarksa wrote: 31/08/2020 00:19
salik79 wrote: 31/08/2020 00:11
Jesi li potrazio knjigu?
Nisam, znam sta sam slusao svojim usima i gledao svojim ocima, razmijenili smo misljenja o tome na pm svojevremeno, ja ne lazem, valjda si i iz toga skontao da ne postoji promil sanse da sam ja islamofob, jednostavno ne mogu to biti jer sam musliman, vec dugo na ovim temama ne pisem ozbiljno, samo se salim i uzivam citajuci sve ove propagandne narative, iako me iskreno brinu pojave u drustvu na koje sam skrenuo paznju, ja u tim narativimavidim sjeme propasti mog naroda, ali da se ne rasplinjujemo, pitat cu i procitati, mijenja se to u "kulturnim centrima" u zavisnosti od politicke situacije ❤
Ova knjiga je vec 15-tak godina u njihovoj biblioteci i prodaji.

Kad, od koga i gdje si sta cuo, necu ulaziti...
dr_Evil

#25487 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

I bosna iako je ostla bez dosta kadra 98 je mogla pokrenuti sve velike fabrike jer je imala "know how", isto kao sto erdogan i sada ima iako je zatvorio vecinu inteligencije. Za 10 godina, sve manje i manje.

Svi ti veliki projekti su pokrenuti prije "drzavnog udara". Naravno da ne kazem da turska i sada nije velika sila, ali ako ovako nastavi na kraju ce se pretvoriti u sarajevo, a poslije u travnik
ovo_malo_duse

#25488 Re: Republika Turska

Post by ovo_malo_duse »

Hakiz wrote: 29/08/2020 10:52
Kikibombona wrote: 29/08/2020 00:17
A_A_AKCIJA wrote: 28/08/2020 23:51Uzeo si mi fol, ali fakat, ovo je genijalan manevar.

Dakle, provališ se na temi ekonomije, jer o tome ništa ne znaš, a puno pričaš.

Onda se prebaciš na vjerske teme, istoriju, bilo šta, o čemu apsolutno nemaš pojma, da se još više provališ, toliko da totalno zasjeniš prethodnu bruku.

Genijalno i za respect. Ne treba sve previše ozbiljno shvatiti, nekad i dobra zajebancija dobro dođe. Kiki, respect, samo veliki majstori ovo mogu i znaju :thumbup:
Na ekonomiji si provalio jedino ti. Minimalna plata je ostala ista a lira krahirala, sto znaci da za liru mozes dobiti manje dolara nego je bio slucaj ranije. To je jasno djeci koja idu u specijalnu skolu.

Kupovna moć Turske je oslabila sto sam potkrijepio prilogom Al Dzazire.

Rast GDP-a Turske je ozbiljno usporen sto pokazuje da su blizu limita.

Sve nabrojano su cinjenice oko kojih nema rasprave.
Bio prošle godine u Turskoj. Lira bila u odnosu 1 KM oko 3 TL. Trenutno je oko 4,5. A KM je vezan za Euro, što znači da je lira pala i u odnos una euro.

Dakle, ako ima neka turska firma koja ima dobit 10 miliona lira i treba joj mašina koju ne prave u Turskoj a košta 1 milion Eura, prošle godine je ta turska firma morala platiti tu mašinu oko 5,8 miliona TL, a danas je mora platiti 8,7 miliona. Skoro cijela godišnja dobit bi joj danas otišla na tu mašinu dok bi prošle godine otišlo nešto više od pola godišnje dobiti.

U isto vrijeme ta firma izvozi 1 milion proizvoda koji koštaju 30 TL. Prošle godine su ti proizvodi koštali 10 KM, otprlilike 5 Eura, danas koštaju 6,6 KM ili oko 3,3 Eura.

Znači, neki Nijemac je Turčinu prodao prošle godine mašinu za 1 milion Eura i od Turčina kupio milion proizvoda za 5 Miliona Eura. Ove godine taj Nijemac prodaje tom Turčinu tu istu mašinu za 1 milion Eura, ali kupuje tih istih milion proizvoda za 3,3 miliona Eura. U odnosu na prošlu godinu danas Nijemac dobar 1,7 Miliona Eura ili Turčin na gubitku 1,7 Miliona Eura.

Kako je to jačanje turske ekonomije ja ne znam, neka mi neko objasni?
Sve transakcije idu u Euro. Moja firma radi sa Turcima i kupujemo poluproizvod od jedne Turske firme iz Izmira. Svi ugovori su u Eurima i cijena po komadu je ista. I unutra Turske oni sa svojim dobavljacima imaju isto, sve ide u Eurima..
Ja sam sad dosao iz Turske sve u Antaliji se placa u Eurima ili Dolar (mos birat) ako placas karticom. U kesu mos ti platit i u Lirama ali ti preracuna cijenu iz Eur po trenutnom kursu pa moras izvalit puno vise lira pa svi placaju u Eurima. Ne znam samo odkuda Rusima onoliko Eura u kesu, jel dizu na bankomatima kad dodju u Tursku ili donesu iz Rusije. Mozda sam laik ali ja nisam vidio da bar na ove koji posluju sa nama a i ove dole u turizmu na bilo koji nacin uticu oscilacije lire.
dr_Evil

#25489 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

ovo_malo_duse wrote: 31/08/2020 08:25
Hakiz wrote: 29/08/2020 10:52
Kikibombona wrote: 29/08/2020 00:17

Na ekonomiji si provalio jedino ti. Minimalna plata je ostala ista a lira krahirala, sto znaci da za liru mozes dobiti manje dolara nego je bio slucaj ranije. To je jasno djeci koja idu u specijalnu skolu.

Kupovna moć Turske je oslabila sto sam potkrijepio prilogom Al Dzazire.

Rast GDP-a Turske je ozbiljno usporen sto pokazuje da su blizu limita.

Sve nabrojano su cinjenice oko kojih nema rasprave.
Bio prošle godine u Turskoj. Lira bila u odnosu 1 KM oko 3 TL. Trenutno je oko 4,5. A KM je vezan za Euro, što znači da je lira pala i u odnos una euro.

Dakle, ako ima neka turska firma koja ima dobit 10 miliona lira i treba joj mašina koju ne prave u Turskoj a košta 1 milion Eura, prošle godine je ta turska firma morala platiti tu mašinu oko 5,8 miliona TL, a danas je mora platiti 8,7 miliona. Skoro cijela godišnja dobit bi joj danas otišla na tu mašinu dok bi prošle godine otišlo nešto više od pola godišnje dobiti.

U isto vrijeme ta firma izvozi 1 milion proizvoda koji koštaju 30 TL. Prošle godine su ti proizvodi koštali 10 KM, otprlilike 5 Eura, danas koštaju 6,6 KM ili oko 3,3 Eura.

Znači, neki Nijemac je Turčinu prodao prošle godine mašinu za 1 milion Eura i od Turčina kupio milion proizvoda za 5 Miliona Eura. Ove godine taj Nijemac prodaje tom Turčinu tu istu mašinu za 1 milion Eura, ali kupuje tih istih milion proizvoda za 3,3 miliona Eura. U odnosu na prošlu godinu danas Nijemac dobar 1,7 Miliona Eura ili Turčin na gubitku 1,7 Miliona Eura.

Kako je to jačanje turske ekonomije ja ne znam, neka mi neko objasni?
Sve transakcije idu u Euro. Moja firma radi sa Turcima i kupujemo poluproizvod od jedne Turske firme iz Izmira. Svi ugovori su u Eurima i cijena po komadu je ista. I unutra Turske oni sa svojim dobavljacima imaju isto, sve ide u Eurima..
Ja sam sad dosao iz Turske sve u Antaliji se placa u Eurima ili Dolar (mos birat) ako placas karticom. U kesu mos ti platit i u Lirama ali ti preracuna cijenu iz Eur po trenutnom kursu pa moras izvalit puno vise lira pa svi placaju u Eurima. Ne znam samo odkuda Rusima onoliko Eura u kesu, jel dizu na bankomatima kad dodju u Tursku ili donesu iz Rusije. Mozda sam laik ali ja nisam vidio da bar na ove koji posluju sa nama a i ove dole u turizmu na bilo koji nacin uticu oscilacije lire.

Male oscijalcije valute su ponekad dobrodosle recimo za vrijeme kriza, postajes jeftiniji na izvozu, na vecim oscijalacijama pocinje da se osjeti jer pada kupovna moc gradjana. Pa se desi, sta se desilo u jugi osamdesetih, ili u Venecueli.
@mba

#25490 Re: Republika Turska

Post by @mba »

dr_Evil wrote: 31/08/2020 08:21 I bosna iako je ostla bez dosta kadra 98 je mogla pokrenuti sve velike fabrike jer je imala "know how", isto kao sto erdogan i sada ima iako je zatvorio vecinu inteligencije. Za 10 godina, sve manje i manje.

Svi ti veliki projekti su pokrenuti prije "drzavnog udara". Naravno da ne kazem da turska i sada nije velika sila, ali ako ovako nastavi na kraju ce se pretvoriti u sarajevo, a poslije u travnik

uzvini sto upadam, ali ga i ti sada pretjera, ispada sada da tursku vode budale i propalice koje pojma nemaju kako drzava i ekonomoija funkcionisu, kad tvrdis „sva intelegencija u zatvoru“ hajd budi cojk :) pa priznaj da si pretjerao!

drzavu od preko 80 miliona stanovnika u ovakvom vremenu voditi uz ovoliki pritisak iz vana je umjetnost, ne bitno sta ko mislio o erdoganu!
dr_Evil

#25491 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

@mba wrote: 31/08/2020 09:14
dr_Evil wrote: 31/08/2020 08:21 I bosna iako je ostla bez dosta kadra 98 je mogla pokrenuti sve velike fabrike jer je imala "know how", isto kao sto erdogan i sada ima iako je zatvorio vecinu inteligencije. Za 10 godina, sve manje i manje.

uzvini sto upadam, ali ga i ti sada pretjera, ispada sada da tursku vode budale i propalice koje pojma nemaju kako drzava i ekonomoija funkcionisu, kad tvrdis „sva intelegencija u zatvoru“ hajd budi cojk :) pa priznaj da si pretjerao!

drzavu od preko 80 miliona stanovnika u ovakvom vremenu voditi uz ovoliki pritisak iz vana je umjetnost, ne bitno sta ko mislio o erdoganu!
Ne kazem ja da su oni neznalice, ja kazem da se desava ono sta se desi svakom diktatoru na kraju. U pocetku dovede red u nered i uradi ogroman napredak zemlje, onda dobije ideje o besmrtnosti pa postane paranoik i okruzuje se ljudima od povjerenja citaj sta mu guzicu lizu, e ti obicno budu neznalice.

Samim time sto je pocistio tolike profesore, generale, dokazuje stepen paranoje, jer ono sto je vodilo drzavni udar je saka jada na jednom mostu.
The 51st State

#25492 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

dr_Evil wrote: 31/08/2020 09:25

Ne kazem ja da su oni neznalice, ja kazem da se desava ono sta se desi svakom diktatoru na kraju. U pocetku dovede red u nered i uradi ogroman napredak zemlje, onda dobije ideje o besmrtnosti pa postane paranoik i okruzuje se ljudima od povjerenja citaj sta mu guzicu lizu, e ti obicno budu neznalice.

Samim time sto je pocistio tolike profesore, generale, dokazuje stepen paranoje, jer ono sto je vodilo drzavni udar je saka jada na jednom mostu.
kakve su to floskule o diktatoru, koji diktator predaje vlast na lokalnim izborima kada izgubi na izborima? ili se i tebi ne svidja islamski stih kod erdogana pa ga trpas sa tim floskulama sa zapada?
dr_Evil

#25493 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

The 51st State wrote: 31/08/2020 09:29
kakve su to floskule o diktatoru, koji diktator predaje vlast na lokalnim izborima kada izgubi na izborima? ili se i tebi ne svidja islamski stih kod erdogana pa ga trpas sa tim floskulama sa zapada?
Naravno da je diktator, golemo je predao vlast od drugog puta. Kako ono rece trump nakon posjete sultanu, volio bi da ima ovlasti kao on, pa uvede ratno stanje da mu se moze :D. Trump je diktator, Netanyahu je diktator, Bakir je diktator, Vucic je diktator, mozemo mi tako do sutra. Samo zato sto ti je drag ne znaci da je demokrata
The 51st State

#25494 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

dr_Evil wrote: 31/08/2020 09:32
Naravno da je diktator, golemo je predao vlast od drugog puta. Kako ono rece trump nakon posjete sultanu, volio bi da ima ovlasti kao on, pa uvede ratno stanje da mu se moze :D. Trump je diktator, Netanyahu je diktator, Bakir je diktator, Vucic je diktator, mozemo mi tako do sutra. Samo zato sto ti je drag ne znaci da je demokrata
ma ja, samo je u svici demokratija, jeli to?
HarTar

#25495 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Nisu to nikakvi profesori, generali i akademska elita nego obične izdajice i sluge zapada. Turska je 1950. godine zatvorila fabriku aviona zahvaljujući tim tvojim profesorima i generalima, a da nije danas bi bili na nivou Njemačke industrijski. Ista stvar se je dogodila i sa prvim turskim automobilom, urađena je sabotaža na prezentaciji Ataturku i auto je u pola vožnje stalo itd....
Last edited by HarTar on 31/08/2020 09:45, edited 1 time in total.
dr_Evil

#25496 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

The 51st State wrote: 31/08/2020 09:33

Kad je Juga 45 kontala kakav ce praviti sistem, jedan iz vrha Partije rece, nemamo se sta mislit samo podjoni njemacku, i naravno da ga je tito izbacio iz partije :D

Da ga hebes ne mogu se sjetiti kako se zvao, nadoci cu, starim
The 51st State

#25497 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

evo grafika kako su se nosili sa ekonomijom kada je bio najveci udar korone, mnogo bolje nego vecina zemalja, toliko o propasti.

The 51st State

#25498 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

dr_Evil wrote: 31/08/2020 09:39

Kad je Juga 45 kontala kakav ce praviti sistem, jedan iz vrha Partije rece, nemamo se sta mislit samo podjoni njemacku, i naravno da ga je tito izbacio iz partije :D

ma udure jaro, samo manje dojce vele vise trt i bice to ko lampa :D
dr_Evil

#25499 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

HarTar wrote: 31/08/2020 09:39

Nisuto nikakvi profesori, generali i akademska elita nego obične izdajice i sluge zapada. Turska je 1950. godine zatvorila fabriku aviona zahvaljujući tim tvojim profesorima i generalima, a da nije danas bi bili na nivou Njemačke industrijski. Ista stvar se je dogodila i sa prvim turskim automobilom, urađena je sabotaža na prezentaciji Ataturku i auto je u pola vožnje stalo itd....

Zato su u Mostaru se avioni stancali kao ludi, a auta u Beogradu, Podgorici, Mariboru, Sarajevu. Kani se spijunaza radi se o znanju. Cuj stalo auto, pa sto ga ne popravise.

Nit je Jugoslavensko auto valjalo, jer nismo znali napravit bolje, a nit je tursko moglo vozit
dr_Evil

#25500 Re: Republika Turska

Post by dr_Evil »

The 51st State wrote: 31/08/2020 09:41
dr_Evil wrote: 31/08/2020 09:39

ma udure jaro, samo manje dojce vele vise trt i bice to ko lampa :D

Cim svabe i bosnje budu isle u tursku da zarade za dzeparca onda cu gledat trt, do tada majka angela merkel
Post Reply