Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
armin071 wrote: ↑30/08/2020 14:49
Pošto mislim da si ovdje kao normalan forumaš a ne ko ovi faktografi na zadatku da ti pokušam odgovoriti. Kada imaš dvoje djece u kući koje trebaju da idu u školu gdje je jedna godina već uništena a druga je u planu da se uništi, kada vidiš da se oko tebe urušavaju firme da su ljudi na antidepresivima, kada ti starci doživljavaju traume opet poslije onih Karadžićevih 92’ tada počneš da razmišljaš čemu sve ovo. Malo razmisliš, malo istražiš kako je to bilo do sada sa virusima i sl. Jedno je biti oprezan a drugo je uništavati čitav sistem koji se stvarao hiljadama godina i čije urušavanje prijeti milionima mrtvih a tada neće biti vakcine da te spasi... Odvagaj i skontaj sam za sebe, a ovu faktografovu brigadu shvati samo kao ljude koji ovdje rade za svoje interese. 99% postova isključivo na temama korone, klonovima istih koji su nastajali na dan teme o koroni i sl... Kada takve ukineš, ima ih možda desetak shvatićeš da život ide i mora ići dalje, da mrtvi ne padaju po cesti, da se ništa neće desiti ni za dvije (ključne) ni za 22 sedmice. Nema krivulja, nema R faktora jer je to sve bazirano na nekim procjenama a ne na stvarnom stanju na terenu. A i ako ostaneš na tom svom fonu nema potrebe da se vrijeđamo međusobno niti nadjevamo neke epitete jedni drugima jer ljudski je i strah a i ovo drugo... E zato je švedski model bio bolji izbor od početka jer su sačuvali psihu svog naroda, djeci obezbijedili normalno školovanje i pokazali da su neovisna država u odnosu na globalnu medijsku pandemiju.
Mogy87 wrote: ↑30/08/2020 16:10
"Nedavno sam slomila prst. Nisam mogla ići na hitnu nego sam morala čekati da odem kod liječnika opće prakse, koji je tek nakon par dana dogovorio pregled u bolnici. U bolnicu nisam mogla ući, liječnik me pregledao na hodniku, objašnjava i nastavlja - ako šmrcaš ne smiješ u školu i na posao. S time se smanjilo opterećenje doktora".
Mogy87 wrote: ↑30/08/2020 16:10
"Nedavno sam slomila prst. Nisam mogla ići na hitnu nego sam morala čekati da odem kod liječnika opće prakse, koji je tek nakon par dana dogovorio pregled u bolnici. U bolnicu nisam mogla ući, liječnik me pregledao na hodniku, objašnjava i nastavlja - ako šmrcaš ne smiješ u školu i na posao. S time se smanjilo opterećenje doktora".
Ko bi se tome nadao u "švedskom modelu"...
A tek ovo...do juna su imali 70.000 otkazanih operacija. I ne znaju kako da nadoknade. Sve sto nije bilo zivotno ugrozavajuce je otkazano
Ono se našlo da kritikuje švedsku, hej, copy paste nekakvih izjava od pocetka korone, same negativnosti, i kso mi cemo njoj vjerovati...koja bolest.
Oni samo normalno zive, nije to raspasoj....
konektovan wrote: ↑30/08/2020 16:47
Ono se našlo da kritikuje švedsku, hej, copy paste nekakvih izjava od pocetka korone, same negativnosti, i kso mi cemo njoj vjerovati...koja bolest.
Jeste, ova gospodja koja se predstavila imenom i prezimenom i ustupila fotografije svoje porodice laze, a ti iz Bosne znas bolje kako ona zivi jer rodbina objavljuje na instagramu. A clanak je objavljen 22.7. Znaci prije mjesec dana.
Dakle Bosni su sve vrijeme jace mjere nego u Skandinaviji gdje u nijednoj drzavi nikada nije bio lockdown. Mrtvih je vec vise nego u Norveskoj i Finskoj i uskoro Danskoj.
Pricamo o mjerama u praksi, ne u teoriji. Naravno da su kod nas mjere “na papiru” strozije, ali u praksi to nije tako.
Naravno da je u Svedskoj index mjera nizak kad je sve na nivou preporuka.
Last edited by Mogy87 on 30/08/2020 16:59, edited 1 time in total.
Jeste, ova gospodja koja se predstavila imenom i prezimenom i ustupila fotografije svoje porodice laze, a ti iz Bosne znas bolje kako ona zivi jer rodbina objavljuje na instagramu. A clanak je objavljen 22.7. Znaci prije mjesec dana.
Ja bi sad trebao tebi postavljati slike rodbine i prijatelja, njihove statuse, da bi nesto dokazao?!
Ti si za terapije matere mi, ozbiljne terapije....
Ja bi sad trebao tebi postavljati slike rodbine i prijatelja, njihove statuse, da bi nesto dokazao?!
Niposto. Pa ti ljudi imaju pravo na svoju privatnost. Ti si napisao da gospodja laze. I kakve informacije s pocetka korone, mogao si bar pogledati datum. A i gospodja je melem za oci, iako je Hrvatica, ko da je Svedjanka
Mogy87 wrote: ↑30/08/2020 16:52
Niposto. Pa ti ljudi imaju pravo na svoju privatnost. Ti si napisao da gospodja laze. I kakve informacije s pocetka korone, mogao si bar pogledati datum. A i gospodja je melem za oci, iako je Hrvatica, ko da je Svedjanka
Ja nigdje nisam napisao da laže,... Moj post se odnosio na tebe, ne na lijepu gospodju svedjanku...
Ja nigdje nisam napisao da laže,... Moj post se odnosio na tebe, ne na lijepu gospodju svedjanku...
Ja nisam napisala niti jednu rijec vec prekopirala sta lijepa teta kaze. Jesi vidio 45 godina, a ko djevojcica Bog zna cime se gore hrane kad su onakve
Ja koliko vidim po facebooku kod rodbine i prijatelja u Švedskoj restorani im normalno rade, malo-malo nekakvi ruckovi, večere i sl. Maske 0 bodova, distanca onakva kakva je normalna izmedju stolova. Za stolovima normalno sjede.
Isto kao kod nas, nešto ne vidim tu neku aman zaman odgovornost. Dakle govorim o normalnim uobičajenim aktivnostima, ne svadbama i sl.
kox wrote: ↑30/08/2020 17:30
Ja koliko vidim po facebooku kod rodbine i prijatelja u Švedskoj restorani im normalno rade, malo-malo nekakvi ruckovi, večere i sl. Maske 0 bodova, distanca onakva kakva je normalna izmedju stolova. Za stolovima normalno sjede.
Isto kao kod nas, nešto ne vidim tu neku aman zaman odgovornost. Dakle govorim o normalnim uobičajenim aktivnostima, ne svadbama i sl.
ma jok sad će mogy da ti objasni da na slikama nisi dobro izmjerio i da imaš dioptriju, oni sjede 2 metra jedno od drugog, puno su odgovorniji, maske su boje kože pa se ne primijete na slikama.......
Ja sam bukvalno prekopirala sta je zena napisala. Nigdje nije rekla da restorani ne rade niti da ljudi ne idu u njih vec da ako vec rade od kuce manje jedu u restoranima.
Ja sam bukvalno prekopirala sta je zena napisala. Nigdje nije rekla da restorani ne rade niti da ljudi ne idu u njih vec da ako vec rade od kuce manje jedu u restoranima.
Ono je ako se ne varam članak od prije par mjeseci, čini mi se da sam ga tada pročitao pa ga nisam sada čitao. Nisam ni mislio konkretno na taj članak nego uopsteno, dosta se priča svedski mentalitet pa može švedski model kod njih a meni se čini da to nema previše veze.
Ono je ako se ne varam članak od prije par mjeseci, čini mi se da sam ga tada pročitao pa ga nisam sada čitao. Nisam ni mislio konkretno na taj članak nego uopsteno, dosta se priča svedski mentalitet pa može švedski model kod njih a meni se čini da to nema previše veze.
Ovaj clanak je od prije nekih mjesec dana, 21.7.
Mentalitet je donekle fleksibilna kategorija u smislu da svakako migracije stanovnistva (sto je u Svedskoj jako izrazeno) uticu na njega. E sad da li ce se imigranti prilagoditi domicilnom stanovnistvu u potpunosti ili su Svedjani poprimili neke karakteristike naroda koji su dosli to znaju oni koji su gore.
Opet kazem, ovo je iskustvo jedne osobe, ne mora znaciti da je svuda tako. To su milionski gradovi, pa dva kvarta nisu ista.
Ma to necije lično vidjenje može biti zanimljivo ali je istovremeno po definiciji subjektivno, što je isto tako OK jer je riječ o novinskom članku. Medjutim, ako pogledaš komentare ispod sličnih članaka vidjet ćeš prepucavanja ljudi sa ovih prostora koji žive u Švedskoj koji imaju silnu potrebu da brane Švedski model ili dokazuju kako su ljudi na ovim prostorima (prvenstveno Hrvati, jer su valjda tada njihovi mediji prozivali Švedsku kao neodgovornu a isticali svoj tadašnji uspjeh ) neodgovorni. E ako je to taj clanak koji sam tada citao, a mislim da jeste, gospodja mi se upravo činila kao jedan od takvih Šveđana.
Slazem se, ovo je vidjenje jedne osobe, samim tim anegdotalno i ne moze se uzeti kao pravilo.
Malo je OT, ali meni bude drago vidjeti kako neki ljudi s nasih prostora brane svoju novu domovinu. To znaci da ljudi tamo dobro zive. Steta je sto im to BiH nije mogla dati.