Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ironmen

#28876 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 30/08/2020 12:47 Da, zarazen covjek moze raditi sta hoce, moze hodati, raditi, to ste i htjeli jer kme kme represija drzave i tako dalje.

Niko nikome nista ne smije zabraniti, pa sad zarazeni ako hoce, mogu do granapa, do posla, do nane i dede, zaraziti koga zele. Bitno da su slobode neupitne.

Nego me zanima, kako dodjes do 70% ta brojka me zanima. Ili je to onako pausalno navedeno.

A ako idemo sa tim da je sve prenapuhano i maltene izmisljeno, onda ni 100% zarazenih koji setaju okolo, nije neki problem.
Da pausalno sam dosao do tog procenta jer licno poznajem gospodina koji je bio zarazen koronom a prisustvovao je dzenazi a kasnije na rucku i veceri u kuci preminule osobe, znao sve i krio tek se nakon 3 dana otrkilo sve, svi kontakti obavjesteni 70% njih ne jebe zivu silu i krece se normalno...

Meni to nije normalno nemoj mene stavljati u kos sa " TA CE KORONA" nema potrebe stvarno...

Nisam nista mislio lose to je neko moje vidjenje iz moje perspektive iz malo manjeg grada i okoline gdje se vecinom sve zna...

I onda nema potrebe da se cudimo brojkama 350+ zarazenih licno tvrdim da je taj broj x30 svaki dan... Takodjer i broj opravljenih je x30 svaki dan..
Mogy87

#28877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Broj umrlih "kaska" za brojem zarazenih 20tak dana. Znaci visok/nizak broj umrlih posljedica je zaraza prije 20tak dana
GAU8

#28878 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ironmen wrote: 30/08/2020 13:26
konektovan wrote: 30/08/2020 12:42 Kad je zarazenih reko 300, imsmo 10 i više smrtnih slucajevs, kad je ispod te cifre, onda ni u pola.....hvala Bogu da je manje, ali je cudno...
Vikend ne rade testiranja ovo su repovi od prosle sedmice od srijede do subote... Sledecu srijedu imat cemo prave rezultate testiranja za vikend..
Najbolja slika se može steći ako se budu uzimali rezultati po sedmicama umjesto po pojedinačnim danima upravo zbog toga što si naveo.
umojvakat

#28879 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by umojvakat »

Mene zanima kako ljudi dodju do testiranja, izgleda najbolje je pojaviti se tamo i reci ja imam simptome i evo me. Ja sam jucer i danas zvao bar 50 puta broj porodicnog doktora u Omer Maslic na koji su me uputili i nijednom se taj doktor nije udostojio javiti. Ne znam koji bi bio drugi nacin osim otici tamo pa rizikovati da prosiris zarazu.
skafiskafsnjak

#28880 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Ja radio 2 testa u Deu :D
2 x negativa :D
Mogy87

#28881 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

skafiskafsnjak wrote: 30/08/2020 13:53 Ja radio 2 testa u Deu :D
Iz rubrike: necu nista, samo se hvalim :mrgreen:
skafiskafsnjak

#28882 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Mogy87 wrote: 30/08/2020 13:54
skafiskafsnjak wrote: 30/08/2020 13:53 Ja radio 2 testa u Deu :D
Iz rubrike: necu nista, samo se hvalim :mrgreen:
Samo ka'em :D
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#28883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

Ironmen wrote: 30/08/2020 10:24
Sta bi sa dvojicom radnika od prije mjesec dana sto su poginuli na iskopu za temelje zgrade u Sarajevu a radili obadvojica na crno ???

Imas li i jednog prijatlja ili clana rodbine da radi u bilo kojoj gradjevinskoj firmi ??

Pitaj ih koliko radnika radi na crno ??

Pitaj ih koliko tih radnika na crno ima kredite, porodicu, djeca treba da idu u skolu ??

Pitaj ih kolike su im obaveze i kako prezivljavaju ??

Otidji na Vogoscansku petlju pa pitaj ljude koji prodaju paradajz i sljive koliko dugo su na birou i koliko im je bitan kraj sezone da jos zarade koju marku da mogu kupiti 4 metra drva da se nesmrznu ??

Pitaj sve ove iste ljude koji rade na crno za sebe ili kod lokalnog robovlasnika kao sto je i ovaj od prije 30-40 dana kada su mu dva radnika poginula u centru grada radeci na crno, koliko su puta radili a da su bili bolesni imali temperaturu da bi zaradili tu dnevnicu i prezivili i nisu smjeli pisnuti o bolovanju ??

Svatateli vi da u BiH imate 500 000 koju zive ispod granice siromastva i da tih 500 000 danas moze samo priustiti jedan obrok...

Treba podici dupe iz jebene fotelje izaci iz SCC otici malo manje sredine nase lijepe BiH da dobijete malo siru sliku..

Zato vam odgovono kazem da imamo na hiljade zarazenih ljudi koji se setaju lagano svaki dan medju populacijom

1 tip je ljudi "Ta ce korona" zavjera
2 tip je ovaj gore sto sam naveo od 500 000

Kad na sve ovo dodamo truhli sistem dobijemo ovo sto danas imamo..

sve što si naveo su kolektivni društveni problemi koji su prisutni od poslije rata i koji se do danas nisu promijenili. rad na crno nije nepoznanica nikome od nas i ti si uz rad na crno, kojeg doista i ima, prišio koronu.

vodeći se tvojom logikom, velika većina onih koji rade na crno su zaraženi, jer moraju raditi, a u slučaju da ne rade, dobijaju otkaz.

evo ja poznajem ljude koji rade na crno, baš te građevinske radove i velike pare uzimaju. zidanje, maltanje, krecenje, krovovi, fasade. oni to rade zato što žele to da rade, a ne što ih netko tjera.

sa druge strane, prateći tržište, gradjevina je sektor koji je najmanje pogođen pandemijom, a najviše kadrovskim nedostacima. pitaj nekoga tko ima građevinsku firmu koliko mu fali radnika i koliko je poslova odbio zato što nije imao ljudi koji će to završiti.

sa treće strane, šta je sa trgovinama? najviše ljudi radi bas u trgovinama? imali smo slučaj sa onih par žena iz binga i nisam čuo da su zbog korone ostale bez posla.

suština je svijest ljudi, pogotovo onih iznad četrdeset koji se boje za svoje poslove i presute da su bolesni. razumijem ih u potpunosti, ali mislim da će ih i gazde razumijeti ako kažu da sumnjaju na koronu.

i da, nisam na budžetu.
dječak sa šibicama

#28884 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Zanimljivo, kazes nemoj me u koronase ko eto generalizacija, a ti nas nazivas budzetlijama ili kako vec.

Nisam budzetlija, nije mi guzica zaglavila u fotelji, zasto mislite da je svako ko je oprezan, budzetlija + panicar, nolajfer i tako dalje.

Problem crne ekonomije i robovlasnistva kod nas nije ni poceo niti ce zavrsiti sa koronom. To je skroz druga tema.

Uostalom, ako robovlasnici imaju obraza izaci na proteste i traziti svoja prava, zasto konacno robovi ne izadju masovno i ne najebu se majke svima. Pitanje svih pitanja, nevezano za covid.
armin071

#28885 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bbc- ... /200830037

POZIV NA ŠVEDSKI MODEL
BBC: Da li je vrijeme da nastavimo živjeti kao prije pandemije?
dječak sa šibicama

#28886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ne kontam konstantno pozivanje na "svedski model" u avgustu za koji dan septembru 2020.

To je imalo smisla dok su bile mjere karantina, koja je danas razlika izmedju Svedske i BiH recimo, nikakva. Isti model imamo, oni su cak i oprezniji, odnosno uredjenija drzava normalniji narod pa je i disciplina normalnija.
Kaze u Hrvatskoj iducu subotu skup protiv mjera, kojih bolan mjera.
Mogy87

#28887 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

armin071 wrote: 30/08/2020 14:16 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bbc- ... /200830037

POZIV NA ŠVEDSKI MODEL
BBC: Da li je vrijeme da nastavimo živjeti kao prije pandemije?
Opet ne citas tekstove koje postavis:

Profesorica Imperial Collega Wendy Barclay je upozorila da se stvari mogu pogoršati tokom zime. U Francuskoj već postoje znakovi pogoršanja epidemiološke situacije. Profesor Heneghan je također podsjetio da virus još postoji i zbog toga je savjetovao da se stanovništvo i dalje pridržava epidemioloških mjera.

Priželjkuje da se djeluje onako kako se djelovalo u Švedskoj u kojoj mjere nisu bile toliko restriktivne kao u većini država u svijetu. Upravo su u ovoj zemlji škole ostale otvorene.

"Nisu ništa posebno učinili, već su samo pozivali na odgovorno kolektivno ponašanje. Restorani su ostali otvoreni, ali su se ljudi fizički distancirali i bili su pažljiviji. Bili su svjesni onoga što se od njih traži", dodao je Heneghan.

Walsh zaključuje da svaki pojedinac ima ulogu u suzbijanju pandemije i to, prije svega fizičkim distanciranjem i higijenom.

Da se nas narod ponasa na takav nacin mi problem ne bi imali.
Mogy87

#28888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dječak sa šibicama wrote: 30/08/2020 14:20 Ne kontam konstantno pozivanje na "svedski model" u avgustu za koji dan septembru 2020.

To je imalo smisla dok su bile mjere karantina, koja je danas razlika izmedju Svedske i BiH recimo, nikakva. Isti model imamo, oni su cak i oprezniji, odnosno uredjenija drzava normalniji narod pa je i disciplina normalnija.
I u clanku koji je postavio (a naravno procitao je samo naslov) se poziva na oprez i naglasava da Svedjani, na osnovu preporuka, su vecinom drustveno odgovorni. Najbolji primjer godpodja koja je iz Svedske dosla na more i sokirala se ponasanjem.
Ali ko jos cita dalje od bombasticnog naslova.
Ironmen

#28889 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

umojvakat wrote: 30/08/2020 13:51 Mene zanima kako ljudi dodju do testiranja, izgleda najbolje je pojaviti se tamo i reci ja imam simptome i evo me. Ja sam jucer i danas zvao bar 50 puta broj porodicnog doktora u Omer Maslic na koji su me uputili i nijednom se taj doktor nije udostojio javiti. Ne znam koji bi bio drugi nacin osim otici tamo pa rizikovati da prosiris zarazu.
Mislim da si sam sebi dao upravo odgovor..
malocvijece

#28890 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Mogy87 wrote: 30/08/2020 14:23
dječak sa šibicama wrote: 30/08/2020 14:20 Ne kontam konstantno pozivanje na "svedski model" u avgustu za koji dan septembru 2020.

I u clanku koji je postavio (a naravno procitao je samo naslov) se poziva na oprez i naglasava da Svedjani, na osnovu preporuka, su vecinom drustveno odgovorni. Najbolji primjer godpodja koja je iz Svedske dosla na more i sokirala se ponasanjem.
Oni drže distancu i bez pandemije.
Mogy87

#28891 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

malocvijece wrote: 30/08/2020 14:41
Mogy87 wrote: 30/08/2020 14:23

Oni drže distancu i bez pandemije.
Ako nisam 10 puta objasnjavala razlike u mentalitetu, visok procenat mladih u gradovima koji zive sami, visok procenat kvalifikovane radne snage koja dolazi iz inostranstva, a porodice je ostavila u domovini i efekte koje sve to ima na epidemiolosku sliku.
I da je kod nas upravo sve suprotno. Ali ne, daj Svedsku bez da o njoj ista znamo.
Evelinda

#28892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Ironmen wrote: 30/08/2020 13:26
konektovan wrote: 30/08/2020 12:42 Kad je zarazenih reko 300, imsmo 10 i više smrtnih slucajevs, kad je ispod te cifre, onda ni u pola.....hvala Bogu da je manje, ali je cudno...
Vikend ne rade testiranja ovo su repovi od prosle sedmice od srijede do subote... Sledecu srijedu imat cemo prave rezultate testiranja za vikend..
Ja sam radila test za vikend,bjese subota li nedelja prvi dan Bajrama i to navece oko 19,na Saraj polju.
armin071

#28893 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Pošto mislim da si ovdje kao normalan forumaš a ne ko ovi faktografi na zadatku da ti pokušam odgovoriti. Kada imaš dvoje djece u kući koje trebaju da idu u školu gdje je jedna godina već uništena a druga je u planu da se uništi, kada vidiš da se oko tebe urušavaju firme da su ljudi na antidepresivima, kada ti starci doživljavaju traume opet poslije onih Karadžićevih 92’ tada počneš da razmišljaš čemu sve ovo. Malo razmisliš, malo istražiš kako je to bilo do sada sa virusima i sl. Jedno je biti oprezan a drugo je uništavati čitav sistem koji se stvarao hiljadama godina i čije urušavanje prijeti milionima mrtvih a tada neće biti vakcine da te spasi... Odvagaj i skontaj sam za sebe, a ovu faktografovu brigadu shvati samo kao ljude koji ovdje rade za svoje interese. 99% postova isključivo na temama korone, klonovima istih koji su nastajali na dan teme o koroni i sl... Kada takve ukineš, ima ih možda desetak shvatićeš da život ide i mora ići dalje, da mrtvi ne padaju po cesti, da se ništa neće desiti ni za dvije (ključne) ni za 22 sedmice. Nema krivulja, nema R faktora jer je to sve bazirano na nekim procjenama a ne na stvarnom stanju na terenu. A i ako ostaneš na tom svom fonu nema potrebe da se vrijeđamo međusobno niti nadjevamo neke epitete jedni drugima jer ljudski je i strah a i ovo drugo... E zato je švedski model bio bolji izbor od početka jer su sačuvali psihu svog naroda, djeci obezbijedili normalno školovanje i pokazali da su neovisna država u odnosu na globalnu medijsku pandemiju.

p.s. https://www.klix.ba/vijesti/bih/ratni-z ... /200830047

evo nešto pozitivno od ovog virusa :thumbup:
Mogy87

#28894 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bas je zanimljivo da forumasi koji apeluju da se otvore skole jer su djeca zeljna znanja i propadaju, osobe koje o problemu zele pricati na osnovu naucnih cinjenica zovu (za njih) pogrdnim imenima. Sram nas bilo sto zelimo provjerene informacije od strane ljudi koji su se skolovali minimalno 10 godina duze od tih forumasa, a ne "otvaranje ociju" putem youtube-a i facebooka.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#28895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Kazu svedjani drugaciji mentalitet, odgovorni, a oni jedni na drugom, izmislli orgije hebote...nema, sve distanca cista, kako ste samo smiješni, u stvari, vi ste vise jadni u tim svojim pokušsjima da švedjsne i njihovu borbu sa virusom pokazete na nacin, koji ste vi u svojom glavama zacrtali... :-)
skafiskafsnjak

#28896 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

konektovan wrote: 30/08/2020 15:49 Kazu svedjani drugaciji mentalitet, odgovorni, a oni jedni na drugom, izmislli orgije hebote...nema, sve distanca cista, kako ste samo smiješni, u stvari, vi ste vise jadni u tim svojim pokušsjima da švedjsne i njihovu borbu sa virusom pokazete na nacin, koji ste vi u svojom glavama zacrtali... :-)
Cuj izmislili orgije :lol:
Pa jesu hladni, ne druze se toliko... Ko i Njemci :D
konektovan

#28897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

skafiskafsnjak wrote: 30/08/2020 15:50
konektovan wrote: 30/08/2020 15:49 Kazu svedjani drugaciji mentalitet, odgovorni, a oni jedni na drugom, izmislli orgije hebote...nema, sve distanca cista, kako ste samo smiješni, u stvari, vi ste vise jadni u tim svojim pokušsjima da švedjsne i njihovu borbu sa virusom pokazete na nacin, koji ste vi u svojom glavama zacrtali... :-)
Dajte, nemojte zahebavati. Imam rodbine u šveckoj, svskodnevno, od pocetka ovog sranjs, ljudi bili maksimalno opušteni, druzili se, izleti, maska misaona imenica, distanca samo u Mogy87 ustima ovdje na forumu..svaki dan slike, klipovi sa druzenja....da ne bude zabune, nisu to njihova bosanska sjela i mačke piterine, nego oni pravi hladni švedi,..u zagrljaju sa našim balkancima, uz pivo, vino, mesinu.....
skafiskafsnjak

#28898 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

konektovan wrote: 30/08/2020 15:58
skafiskafsnjak wrote: 30/08/2020 15:50
Dajte, nemojte zahebavati. Imam rodbine u šveckoj, svskodnevno, od pocetka ovog sranjs, ljudi bili maksimalno opušteni, druzili se, izleti, maska misaona imenica, distanca samo u Mogy87 ustima ovdje na forumu..svaki dan slike, klipovi sa druzenja....da ne bude zabune, nisu to njihova bosanska sjela i mačke piterine, nego oni pravi hladni švedi,..u zagrljaju sa našim balkancima, uz pivo, vino, mesinu.....
Pa dobro, to su neke Svede pripitomili...
Ili mi u zabludi ziviimo :D
konektovan

#28899 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Ja bih rekao da su oni mnogo blizi i topliji ljudi od nas, ali to je samo moje mišljenje..
Mogy87

#28900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Osim toga, Gordana i njezina obitelj jedni su od rijetkih koji su iz Skandinavije krenuli na godišnji u inozemstvo.

"Šveđani ne putuju na odmor u inozemstvo, žele biti blizu svog doma, jer ne znaju jesu li zaraženi. Ako i budu otišli na godišnji odmor, biti će to u Švedskoj, na udaljenosti od dva tri sata od kuće. Iako mi nismo imali karantenu, svi smo još uvijek u karanteni", priča nam na pristojnoj udaljenosti na terasi pulskog Mornara.

Nema rukovanja i uobičajenog grljenja. Novi je to korona, ali i švedski model. Švedska je, naime, u borbi protiv globalne pandemije zauzela drugačiji stav te je u svom pristupu odlučila da neće imati strože karantene, ali da će se život odvijati po nekim pravilima. To znači da nema nikakvih zabava, nema svadbi, nema okupljanja, ali ekonomija i dalje funkcionira. Druženje je na pristojnoj udaljenosti i to je najčešće na otvorenome. U trgovinama, kafićima i na plažama točno je označeno gdje osoba može stati. Sve je definirano, objašnjava.

U daljini suprug David, trener Tae kwon doa koji radi sa problematičnom djecom pliva sa mlađim sinom. Stariji sin, Quincy se približava. I on se pazi. Ovaj 14-godišnjak svjetski je prvak u Tae kwon dou u kategoriji do 14 godina i 49 kilograma. Osvojio je to rangiranjem, jer se zbog korone nije održalo natjecanje. U Švedskoj je sve otkazano, priča nam. Život se mahom odvija od kuće. Gordana radi u kadrovskoj službi u općini u gradu Malmo, u odjelu za prosvjetu. Prebaciti se na rad od kuće, odnosno on line, nije bio problem jer je Švedska odavno digitalizirana. Korona nije, kaže ona, uvelike promijenila način rada. Jednom tjedno ide na posao u tvrtku. I škole funkcioniraju slično.

Mjere su toliko rigorozne da je čak i u najekstremnijim situacijama na prvom mjestu odgovornost i zaštita. Čak ni do liječnika nije tek tako lako doći.

"Nedavno sam slomila prst. Nisam mogla ići na hitnu nego sam morala čekati da odem kod liječnika opće prakse, koji je tek nakon par dana dogovorio pregled u bolnici. U bolnicu nisam mogla ući, liječnik me pregledao na hodniku, objašnjava i nastavlja - ako šmrcaš ne smiješ u školu i na posao. S time se smanjilo opterećenje doktora".

Puno je ljudi, posebice ugostitelja otišlo u stečaj. Šveđani se, otkriva nam, mahom hrane vani, po restoranima.

"Ako radiš od kuće, onda ne ideš u restoran. A Švedska je poznata po tome da svi idemo na ručak u restorane. Čak 90 posto populacije svakodnevno jede vani. Djeca u školi imaju potpuni obrok", priča o prehrambenim navikama koje su se koronom promijenile. Jede se zdravo, ali kod kuće.

O starijoj populaciji posebno se vodila briga.

"Starim ljudima organizirali su se tako da im donesu obrok pred vrata", kaže da tako funkcionira cijela Švedska.

Iako uživa u opuštenoj atmosferi i dalje se ne može opustiti.

"Govorilo se da Šveđani opušteni, ali kad sam stigla u Hrvatsku, ispalo je da je situacija obrnuta. Ne znam što će vas čekati i u rujnu?", zabrinuto će.

https://www.glasistre.hr/istra/puljanka ... usa-656503
Locked