Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
biglebovski

#31151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Kovid vs. Politika? Virus kao instrument politike, političko-medijski ili zdravstveni problem?

Austrijski turistički radnik: Vlada Sebastiana Kurza se ponaša kao da je u Hrvatskoj rat

https://www.klix.ba/vijesti/regija/aust ... /200826119

Suvlasnik kompanije Valamara, lidera u turističkom sektoru u Hrvatskoj, Gustav Wurmböck, je u intervjuu za austrijski sedmičnjak Profil oštro kritikova mjere austrijskih vlasti prema Hrvatskoj, opisujući ih kao "pretjerani akcionizam".

Profil ističe da Valamar ima 34 hotela i 15 kampova i da može ugostiti 58 hiljada turista, piše Index.hr. Valamar je najveća turistička grupa u Hrvatskoj, a nalazi se "čvrsto u austrijskim rukama". Gustav Wurmböck je i predsjednik Nadzornog odbora Valamara.

Profil je Wurmböcka prvo pitao kako su gosti iz Austrije reagirali na odluku vlade Sebastiana Kurza da Hrvatsku stavi na crvenu listu, a odgovore ne smije prenijeti jer nisu pristojne za novine.

"Od naših tri hiljade gostiju iz Austrije, njih 75 posto je moralo prekinuti odmor i navrat-nanos putovati u Austriju. Bili su bijesni, naročito zbog poziva da se vrate i zbog roka u nedjelju navečer. Kao da je u Hrvatskoj izbio rat. To niko u Hrvatskoj nije razumio, pa ni naši gosti", rekao je Wurmböck.

Dodaje kako su na hrvatskoj strani predugo ignorisali situaciju, ali i da je situacija u Istri, na Kvarneru i na otoku Krku, gdje većina Austrijanaca ljetuje, bolja u epidemiološkom smislu nego u većem dijelu Austrije.

S druge strane, Makarska je žarište korone, a to je po Wurmböcku zato što su "noć pretvorili u dan" i "partijali kao u Ischglu". Smatra da je stavljanje Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu opravdano.

"Mi hotelijeri smo tražili da se zatvore noćni klubovi jer se u njima događa veliko širenje virusa, ali zbog toga staviti cijelu zemlju na crvenu listu pretjeran je akcionizam koji je naročito nepotreban u dobrosusjedskim odnosima", kaže predsjednik NO-a Valamara.

Image
daddy-kool

#31152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Kurz: Vakcinu i lijekove protiv koronavirusa očekujemo do sljedeće godine
Kako za sada stoje stvari, vakcinacija u Austriji počinje već u prvoj polovini sljedeće godine

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je za austrijski dnevni list "Der Standard" rekao su predstojeće jesen i zima teške, međutim da možemo očekivati vakcinu i lijekove protiv koronavirusa do sljedeće godine. Kurz vjeruje da ćemo se sljedeće godine vratiti normalnom načinu života.

Kurz je razgovarao sa međunarodnim zdravstvenim stručnjacima, istaživačima i farmaceutskim kompanijama te na osnovu toga se temelji njegovo mišljenje.

Kako za sada stoje stvari, vakcinacija u Austriji počinje već u prvoj polovini sljedeće godine - smatra Kurz.

https://avaz.ba/globus/svijet/590912/ku ... ece-godine
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#31153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Slabo pratim, ali koliko mi se čini, Kurtona jenjava? Je li to?
Porodice Foht

#31154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Porodice Foht »

Citam otkazan mec Zelje u Izraelu. Ima li igdje podatak da se neko na fudbalskom terenu zarazio do sada jer epidemiolozi naglasavaju da se na otvorenom vrlo tesko zaraziti i da moraju biti intenzivni? Nejasan je i taj propis da i ostali igraci ako su negativni eto ne mogu igrati jer kao mozda su ipak nosioci zaraze. :?
ja71

#31155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

prije 2-3 dana sam na njemackoj drzavnoj televiziji gledao neku emisiju o koroni.
izmedju ostalog prikazali su nekog doktora (iz Francuske cini mi se ali nisam 100% siguran) koji je skoro analizirao snimke pluca slucajeva "gripe" (tako su tada bili deklarisani) iz Novembra i Decembra 2019.
Taj doktor je rekao da ti rentgenski snimci pokazuju da se vrlo vjerovatno radilo o koroni.
Znaci korona je jos prije Wuhana bila prisutna u Evropi.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#31156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Porodice Foht wrote: 27/08/2020 08:54 Citam otkazan mec Zelje u Izraelu. Ima li igdje podatak da se neko na fudbalskom terenu zarazio do sada jer epidemiolozi naglasavaju da se na otvorenom vrlo tesko zaraziti i da moraju biti intenzivni? Nejasan je i taj propis da i ostali igraci ako su negativni eto ne mogu igrati jer kao mozda su ipak nosioci zaraze. :?
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mogy87

#31157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Hrvatski naučnik Ivan Đikić čiji tim je i do sada radio na istraživanju koronavirusa, objavio je na svom Linkedin profilu 10 savjeta za jesen u doba pandemije.
On je u 10 savjeta ukazao na to kako se država, ali i građani mogu bolje pripremiti za predstojeći period.

1. Donositi odluke na temelju tačnih naučnih podataka koji moraju biti kritično evaluirani.

2. Testirati više, brže, efikasnije i tačnije, te ciljano testirati definisane grupacije. Brža testiranja su važna za liječničke primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.

3. Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dat će veće ovlasti i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravstva.

4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sistem - od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica

5. Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema, te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.

6. Uvesti pravilni program vakcinisanja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.

7. Osigurati sigurno školovanje djece i studenata pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.

8. Unaprijediti javnu komunikaciju Štabova. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.

9. Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Štabova, te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za naučnike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a na slabosti.

10. Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera; održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremenost testiranja, dodatna briga o bližima posebno o rizičnoj populaciji.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatsk ... /200827042
Tambure

#31158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

ivan đikić kako sam upratio visi po televizijama i naslovnicama portala ... jak naučnik u pm
biglebovski

#31159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Korona Vs. Celebrity? Internet je odahnuo, vremešni glumac najnoviji u nizu slavnih koji je izašao kao pobjednik u teškoj borbi protiv virusa?

Antonio Banderas objavio da je nakon 21 dana pobijedio koronavirus

https://www.tportal.hr/showtime/clanak/ ... s-20200827

Nagrađivani španjolski glumac Antonio Banderas na društvenim je mrežama svoje fanove izvijestio kako je nakon tri tjedna negativan na Covid-19.

Glumac Antonio Banderas je objavio i da nije imao nikakvih ozbiljnih tegoba osim što je bio umorniji nego inače.

Vrijeme u izolaciji je proveo čitajući, pišući i odmarajući sve dok test nije pokazao da je izliječen.

Osim Banderasa, s koronavirusom su se borili i Tom Hanks i njegova supruga Rita Wilson, Idris Elba, Pink, princ Charles i dr.

Image
biglebovski

#31160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Korona Vs. Šefovi? Internet u panici, šefovi šalju riječi utjehe, teška borba predstoji?

Šefovi stožera u Zadru i Požegi pozitivni na korona virus

https://www.24sata.hr/news/od-ponoci-u- ... udi-713008

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković pozitivan je na korona virus.

Simptome je osjetio u srijedu tijekom jutra te zbog preventivnih razloga nije išao na radno mjesto, već je posao radio od kuće. Želeći biti maksimalno odgovoran naručio se na testiranje koje je provedeno tijekom današnjeg dana, a koje je pokazalo pozitivan nalaz na COVID-19.
Epidemiolozi trenutno utvrđuju njegove kontakte i kretanja, a izolaciju će provesti na kućnoj adresi u Zemuniku Gornjem.

'Osjećam se dobro. Simptome, odnosno temperaturu, imao sam samo jedan dan. Već danas se osjećam puno bolje, ali se pokazalo dobrom odlukom da se idem testirati. Koliko budem mogao, posao ću odrađivati od kuće, a sve ostale stvari prema dogovoru s članovima županijskog Stožera civilne zaštite', poručio je Šime Vicković.

Pozitivan nalaz na COVID 19 danas je dobio i načelnik Stožera Civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, a druga zaražena osoba je jedan požeški liječnik.

Kako je riječ o osobama koje su mogle ostvariti velik broj kontakata, žurno se poduzimaju sve aktivnosti kako bi se detektirali svi kontakti te spriječilo širenje virusa na veći broj građana.

Ostaje za vidjeti hoće li u samoizolaciju i na testiranje i ostali članovi Stožera te na koji će način Stožer funkcionirati u narednom periodu.

Image
shae_mishevi

#31161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shae_mishevi »

Bluemore wrote: 26/08/2020 14:56
Dozer wrote: 24/08/2020 11:36
Bluemore wrote: 24/08/2020 02:02

Doktor objasnio na osnovu ekperimenta ono sto su odavno mnogi govorili
Maska ne stiti ni vas ni osobu u vasoj okolini

Pametnom inisaret dosta
Alarmistu panika religija :-)
Izgleda da je s maskom cak i gore... Ali, ko je ba ovaj dr., jel on u kakvoj bitnoj asocijaciji, jel direktor cega...Mislim..kakve su mu reference?! Otkud mu opste ideja i pravo da radi ovakve testove? Da li je WHO to odobrila?
U pravu si treba ovo preispitat i ne zalijetat‘ se
ima li eksperiment cijenITog doktora kako ceprka nos, ili generalno dira lice prljavim rukama sa i bez maske?
Mogy87

#31162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

"Vi u broju tih novopozitivnih ne znate koji su prvozaraženi, a koji su kontrolno pozitivni. Ta statistika može biti jako varljiva. Jako je važno i koga testirate. Dobar epidemiolog odredi ko je sumnjiv. Ali, pošto mi imamo jako malo epidemiologa i ne znam koliko su kvalitetni, tako da se mnogi sada bave epidemiologijom - određuju ko će se testirati i koliko će se testirati. Ako s ulice uzmete, bezveze testirate, onda nećete nikoga dobiti. Morate tačno znati koga testirate, od toga zavisi i od broja testova", kazao je on.

Ma prosto sam odusevljena ovim pristupom. One "budale" iz Njemacke kazu da ce testirati 125.000 ljudi dnevno. Mi da bi postigli isti procenat testiranih u odnosu na broj stanovnika morali bi testirati 27.000 dnevno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatsk ... /200828012
ketronsd1

#31163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ketronsd1 »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:13 "Vi u broju tih novopozitivnih ne znate koji su prvozaraženi, a koji su kontrolno pozitivni. Ta statistika može biti jako varljiva. Jako je važno i koga testirate. Dobar epidemiolog odredi ko je sumnjiv. Ali, pošto mi imamo jako malo epidemiologa i ne znam koliko su kvalitetni, tako da se mnogi sada bave epidemiologijom - određuju ko će se testirati i koliko će se testirati. Ako s ulice uzmete, bezveze testirate, onda nećete nikoga dobiti. Morate tačno znati koga testirate, od toga zavisi i od broja testova", kazao je on.

Ma prosto sam odusevljena ovim pristupom. One "budale" iz Njemacke kazu da ce testirati 125.000 ljudi dnevno. Mi da bi postigli isti procenat testiranih u odnosu na broj stanovnika morali bi testirati 27.000 dnevno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatsk ... /200828012
:shock: :shock:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#31164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Zanimljivo da su u DE najavljeni masovni protesti (kao i u još zemalja, al o tome korumpirani mediji ne trube) zbog nebuloznih mjera i sjebavanja privrede, a Merkelova se trudi da ih zabrani zbog "opasnosti od zaraze"....dobro, ok. Sa druge strane teta Merkel snažno podržava proteste u Bjelorusiji... :? Koja dvoličnost jbt :-) :izet:
Mogy87

#31165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bili su ti protest i ranije. Jedva 20.000 ljudi na drzavu od 18 miliona.
Domaci izdajnik

#31166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:56 Bili su ti protest i ranije. Jedva 20.000 ljudi na drzavu od 18 miliona.
Daleko je više bilo, samo mediji ćute. Info iz Berlina. Da ih je tako malo bilo razjurila bi ih murija u roku od odmah, a sad se očekuje oko 3 miliona demonstranata...Mudri narod je rekao kad Švabu zasvrbi cijela Evropa se usere. I kad se to Njemačka smanji na 18 miliona ljudi :?
Mogy87

#31167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 28/08/2020 12:00
Mogy87 wrote: 28/08/2020 11:56 Bili su ti protest i ranije. Jedva 20.000 ljudi na drzavu od 18 miliona.
Daleko je više bilo, samo mediji ćute. Info iz Berlina. Da ih je tako malo bilo razjurila bi ih murija u roku od odmah, a sad se očekuje oko 3 miliona demonstranata...Mudri narod je rekao kad Švabu zasvrbi cijela Evropa se usere. I kad se to Njemačka smanji na 18 miliona ljudi :?
Nas i Rusa...
Domaci izdajnik

#31168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Opet si preskočila terapiju ili zatvorenost smeta? Malo prošetaj uhvati sunca...a da bojiš se korone pardon :oops: :mrgreen:
NelsonM

#31169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

Njemacka ima 80 miliona :D Ma evo ja sam se vratila u Svabiju, ja fakat ne znam ko ide na te proteste u Berlinu, mislim idu ljudi iz citave drzave, ali evo sve koje ja poznajem ovdje smatraju da je to rusko maslo. Ne idu nasi na te stvari, bar ne bosanci jer tu uvijek budu oni iz AFD i Pegide (i skutori, bude herecgbosna zastava). Nasem narodu je tamo izbor jako jednostavan - imate te pro-migracije, pro-nauka, pro-vakcina, pro-gay ljevicare i s druge strane antivakcinase, teoreticare zavjera i fasiste. Cak i ex-SDA clanovi bi izabrali prvu grupaciju.
Mogy87

#31170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

NelsonM wrote: 28/08/2020 12:21
Njemacka ima 80 miliona :D Ma evo ja sam se vratila u Svabiju, ja fakat ne znam ko ide na te proteste u Berlinu, mislim idu ljudi iz citave drzave, ali evo sve koje ja poznajem ovdje smatraju da je to rusko maslo. Ne idu nasi na te stvari, bar ne bosanci jer tu uvijek budu oni iz AFD i Pegide (i skutori, bude herecgbosna zastava). Nasem narodu je tamo izbor jako jednostavan - imate te pro-migracije, pro-nauka, pro-vakcina, pro-gay ljevicare i s druge strane antivakcinase, teoreticare zavjera i fasiste. Cak i ex-SDA clanovi bi izabrali prvu grupaciju.
Znam :stidljiva:
A ovo za proteste je vec prezvakana prica. Bukvalno u svakoj drzavi ista ekipa. S nekim lokalnim “secerom na kraju” :D
NelsonM

#31171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 12:24
A ovo za proteste je vec prezvakana prica. Bukvalno u svakoj drzavi ista ekipa. S nekim lokalnim “secerom na kraju” :D
Da da. Ne znam doduse sto se pale, i tamo i kod nas ce vakcina biti na dobrovoljnoj osnovi. Prvi krug ce biti zdravstveni radnici, ali oni svakako hoce da prime, ostalo ko hoce. Ja se u potpunosti slazem sa tim, jer time se nece doci u situaciju da nema vakcina za one koji hoce da prime.
Mogy87

#31172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

NelsonM wrote: 28/08/2020 12:30

Da da. Ne znam doduse sto se pale, i tamo i kod nas ce vakcina biti na dobrovoljnoj osnovi. Prvi krug ce biti zdravstveni radnici, ali oni svakako hoce da prime, ostalo ko hoce. Ja se u potpunosti slazem sa tim, jer time se nece doci u situaciju da nema vakcina za one koji hoce da prime.
Ti “za izbor” su i kod nas i u inostranstvu u stvari protiv. Jer istim zarom napadaju i elektivne vakcine. Pa zar izbor nije vakcinisati se takodjer?
zemomak

#31173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 28/08/2020 12:32
Ti “za izbor” su i kod nas i u inostranstvu u stvari protiv. Jer istim zarom napadaju i elektivne vakcine. Pa zar izbor nije vakcinisati se takodjer?
nemam nista protiv izbora...ali ja mislim da ce ovo biti drugacije, oni koji se ne vakcinisu ili ne zele, jednostavno će biti primorani na to jer ce im biti postavljene raznorazne prepreke u svakodnevnom zivotu i sve u skladu sa zakonom...tako da to u sustini nije pravo izbora vec prisila na hinjaka...
Mogy87

#31174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zemomak wrote: 28/08/2020 13:10
Mogy87 wrote: 28/08/2020 12:32

nemam nista protiv izbora...ali ja mislim da ce ovo biti drugacije, oni koji se ne vakcinisu ili ne zele, jednostavno će biti primorani na to jer ce im biti postavljene raznorazne prepreke u svakodnevnom zivotu i sve u skladu sa zakonom...tako da to u sustini nije pravo izbora vec prisila na hinjaka...
Nece. Covid je vecinom opasan za stare i hronicne bolesnike. Ako njih zastitis mladima ce se ostaviti na izbor. Kao sto je slucaj za gripu. Tu i tamo cujes da je i od gripe neko mlad nagrabusio, ali ne staje svijet zbog toga. Jer imas izbor da primis vakcinu i tako se zastitis. Ogranicenja ce vjerovatno imati medicinski radnici jer je specificna profesija. S tim se slazem jer ako budemo imali vakcinu koja je efikasna i sigurna zaista je neminovno da se oni vakcinisu.
Sto se tice BiH ovaj scenario je najavio Cerkez za FBiH i Dodik za RS.
Domaci izdajnik

#31175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Nećeš nikuda moći putovati ako ne budeš imala potvrdu da si pelcovana...živi bili pa vidjeli ;-)
Locked