Audi A6 - pitanje za elektircare

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

daddduka

#1 Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

Pozdrav raja,

Vozim Audi A6, 3.0 Quattro, godina proizvodnje 2007. Nisam uspio pronaći na netu da li je moguć upgrade MMI sistema da bude moguće ubaciti SD karticu i eventualno obogatiti funkcionalnost bluetootha - trenutno mogu samo pozivi.

Trenutno je tako da imam u pretincu ulaz za 6 CD-ova i to je to. Vodio bih uraditi neki upgrade da mogu koristiti SD karticu/pustat muziku preko bluetootha i slično - hem većinom na laptopima nema ni ulaz za CD, pa se patim sa jednim te istim stalno :lol:

Ono što je važno, ne želim da ugrađujem bilo kakve displaye i instaliram bilo šta što je neprirodno za audija, već čisto da obogatim postojeće stanje.

Ako ima majstor koji se razumije u ovo ili zna nekoga ko je to radio sebi pišite :) naravno, zanima me i koliko to može koštati.

Hvala :sax:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by un1ted »

Uzivaj u voznji tog automobila s trenutnim opcijama koje ima, a kada ti zatrebaju i budu bas potrebne neke druge, kupi auto koje to podrzava.
nivla

#3 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by nivla »

imas parrot hansfree sistem koji se spoji na postojeci tako sto ide na mute kanal i mozes voditi razgovor kao i slusati muziku
yatour ima i mogucnost da emulira cd changer tj da se spoji umjesto istog, oni sto ne znam mogu li raditi komande na volanu
opcije nisu jeftine
mozes kupiti i xiaomi bluetooth fm transmitter sa handsfree opcijama samo nisam siguran koliko je to sretno rjesenje posto je na vecini fm transmittera kvalitet zvuka kriminalan

na nekim vag autima imas mogucnost i kupiti kablove koji se spoje na postojeci player, npr usb bluetooth
basicm

#4 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by basicm »

Pokusaj traziti drukcije, tj. da zamijenis neki modul iz auta novije proizvodnje koji podrzava to sto trazis. Bluetooth audio se pojavio kasnije, i moguce je da ga ima u a6 pred kraj proizvodnje. Muzika na usb ili sd bi mogla postojati i tad, samo treba provjeriti da li hardware podrzava.
daddduka

#5 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

un1ted wrote: 28/08/2020 11:09 Uzivaj u voznji tog automobila s trenutnim opcijama koje ima, a kada ti zatrebaju i budu bas potrebne neke druge, kupi auto koje to podrzava.
Ma najbliži sam tvom stavu, ali ajde reko da se raspitam
daddduka

#6 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

nivla wrote: 28/08/2020 11:15 imas parrot hansfree sistem koji se spoji na postojeci tako sto ide na mute kanal i mozes voditi razgovor kao i slusati muziku
yatour ima i mogucnost da emulira cd changer tj da se spoji umjesto istog, oni sto ne znam mogu li raditi komande na volanu
opcije nisu jeftine
mozes kupiti i xiaomi bluetooth fm transmitter sa handsfree opcijama samo nisam siguran koliko je to sretno rjesenje posto je na vecini fm transmittera kvalitet zvuka kriminalan

na nekim vag autima imas mogucnost i kupiti kablove koji se spoje na postojeci player, npr usb bluetooth
Ma to za bluetooth je najmanje bitno, pošto razgovore ima kao opciju i radi super dobro, bez ikakvih smetnji. Jedino me to što nema taj SD ili USB malo hebe
daddduka

#7 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

basicm wrote: 28/08/2020 11:23 Pokusaj traziti drukcije, tj. da zamijenis neki modul iz auta novije proizvodnje koji podrzava to sto trazis. Bluetooth audio se pojavio kasnije, i moguce je da ga ima u a6 pred kraj proizvodnje. Muzika na usb ili sd bi mogla postojati i tad, samo treba provjeriti da li hardware podrzava.
Ma meni je cirkus da na A4 istie godine proizvodnje ima, šesticu su preskočili :twisted:
avijon

#8 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by avijon »

Kupi fm transmitter neki malo kvalitetniji koji ima usb takodje, neces nesta na zvuku izgubit jer i nisu neki zvucnici u obicnoj opremi osim ako nije Bose.
basicm

#9 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by basicm »

Mozda tvoja nije narucena s tim, tako da trebas doci do opcija za to auto, pa vidjeti tsa treba dodati.
Probaj " audi a6 usb/sd music retrofit" guglati.
nivla

#10 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by nivla »

https://www.joom.com/en/products/5bc03c ... 01fc9bff62
mozda ovakvo nesto, ali ako bas zelis provjeriti odi u komel npr i vidi ako imaju i moze li kod tebe
ili nesto ovakvo sa pika
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+ ... _po=cijena
daddduka

#11 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

avijon wrote: 28/08/2020 11:29 Kupi fm transmitter neki malo kvalitetniji koji ima usb takodje, neces nesta na zvuku izgubit jer i nisu neki zvucnici u obicnoj opremi osim ako nije Bose.
BOSE je, ali hvala svakako:)
daddduka

#12 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

nivla wrote: 28/08/2020 11:36 https://www.joom.com/en/products/5bc03c ... 01fc9bff62
mozda ovakvo nesto, ali ako bas zelis provjeriti odi u komel npr i vidi ako imaju i moze li kod tebe
ili nesto ovakvo sa pika
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+ ... _po=cijena
E bravo, Komel sam skroz zaboravio, a ona ekipa to sigurno zna. Hvala legendo
daddduka

#13 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

basicm wrote: 28/08/2020 11:30 Mozda tvoja nije narucena s tim, tako da trebas doci do opcija za to auto, pa vidjeti tsa treba dodati.
Probaj " audi a6 usb/sd music retrofit" guglati.
Hvala drug
Optimist

#15 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by Optimist »

daddduka wrote: 28/08/2020 11:01 Pozdrav raja,

Vozim Audi A6, 3.0 Quattro, godina proizvodnje 2007. Nisam uspio pronaći na netu da li je moguć upgrade MMI sistema da bude moguće ubaciti SD karticu i eventualno obogatiti funkcionalnost bluetootha - trenutno mogu samo pozivi.

Trenutno je tako da imam u pretincu ulaz za 6 CD-ova i to je to. Vodio bih uraditi neki upgrade da mogu koristiti SD karticu/pustat muziku preko bluetootha i slično - hem većinom na laptopima nema ni ulaz za CD, pa se patim sa jednim te istim stalno :lol:

Ono što je važno, ne želim da ugrađujem bilo kakve displaye i instaliram bilo šta što je neprirodno za audija, već čisto da obogatim postojeće stanje.

Ako ima majstor koji se razumije u ovo ili zna nekoga ko je to radio sebi pišite :) naravno, zanima me i koliko to može koštati.

Jos da nam pojasnis zasto je bitno koji je motor i da li je quattro i kakve to veze ima sa multimedijom?
avijon

#16 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by avijon »

Optimist wrote: 28/08/2020 12:50

Jos da nam pojasnis zasto je bitno koji je motor i da li je quattro i kakve to veze ima sa multimedijom?
Covjek uljudno se predstavio a tebi kompleks proradio :lol:
artur morgan

#17 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by artur morgan »

Audi A6 C6 do facelifta nema SD karticu, i ima MMI 2G
Audi A6 C6 kad je došao fl model mislim polovinom 2008. godine dobija SD karticu ali i MMI 3G sistem.

Audi A4 B8 je noviji model od tog Audia A6 C6 i zbog toga svaki ima utore za SD karticu.

Može se naknadno ugraditi AUX i USB izlaz. Na ovom linku ima sve snimljeno iz pet dijelova pa pogledaj. Električar to treba raditi jer se ima ugraditi nova instalacija i koliko vidim konektori se moraju nešto mijenjati. Ko zna raditi ne izgleda složeno, ko ne zna napraviće problem, iako ja nisam sve gledao jer je iz pet dijelova klip.

p.s ovo je part 1, traži na youtube ostale. I ne pokušavaj sam, kad se gleda lako je...a i nije baš treba ovo znati uraditi. Ima rastavljanja...
daddduka

#18 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

Različiti modeli, različite opreme - pretpostavljam. Kad tražiš pomoć potrudiš se da ljudima daš što više detalja da bi što prije došao do odgovora. Izvini ako sam te barnuo u kompleks.
daddduka

#20 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

artur morgan wrote: 28/08/2020 13:19 Audi A6 C6 do facelifta nema SD karticu, i ima MMI 2G
Audi A6 C6 kad je došao fl model mislim polovinom 2008. godine dobija SD karticu ali i MMI 3G sistem.

Audi A4 B8 je noviji model od tog Audia A6 C6 i zbog toga svaki ima utore za SD karticu.

Može se naknadno ugraditi AUX i USB izlaz. Na ovom linku ima sve snimljeno iz pet dijelova pa pogledaj. Električar to treba raditi jer se ima ugraditi nova instalacija i koliko vidim konektori se moraju nešto mijenjati. Ko zna raditi ne izgleda složeno, ko ne zna napraviće problem, iako ja nisam sve gledao jer je iz pet dijelova klip.

p.s ovo je part 1, traži na youtube ostale. I ne pokušavaj sam, kad se gleda lako je...a i nije baš treba ovo znati uraditi. Ima rastavljanja...
Ovo izgleda dobro, naravno elektricar radi. Živio!
tempuser

#21 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by tempuser »

Na prošlom sam auto imao sličan "problem" pa sam rješio ugradnjom nekakve džidže koja USB/SD na original uređaju simulira kao CD changer. Jedini preduslov je da tvoj auto uređaj podržava CD changer. Nema nikakvih prepravki, izvučeš svoj uređaj, simulator/konverte uštekaš u port za CD changer, gdje ti je zgodno skopčađ masu, kutiju smjestiš negdje unutar table i USB port izvučeš gdje ti odgovara, npra u kasetu gdje je i fanrički. Možeš čak naći i aftermarket factory USB port za Audia pa da sve izgleda fabrički. Uz USB dobiješ i Aux out, a u kompletu dobišeš adapter sa USB na SD. Možeš imati foldera koliko je changer imao CD-ova (kod mene 6). Koristiš komande na svom uređaju i volanu kao da kontrolišeš CD changer. Jedina mana nema ispisa pjesama i shuffle funkcije. Cijena je bila nekih 30-40 KM preko ebaya. Radio savršeno naredne 2,5 godine kad sam prodao auto.

Image
Optimist

#22 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by Optimist »

daddduka wrote: 28/08/2020 13:47
Različiti modeli, različite opreme - pretpostavljam. Kad tražiš pomoć potrudiš se da ljudima daš što više detalja da bi što prije došao do odgovora. Izvini ako sam te barnuo u kompleks.
@avijon
Kakvi razliciti modeli?
Ili kakve veze ima pogon sa multimedijom?
Sto jos nisi napisao da je automatik?

Valjda opises kakva je multimedija, koje opcije ima i koje zelis da imas. Apsolutno nikakve veze sa motorom nema, vec ima veze sa paketom opreme.
Vidi se ko ima kompleks cim navodis tonu nepotrebnih i nebitnih stvari za pitanje koje je postavio.
daddduka

#23 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

Optimist wrote: 28/08/2020 16:15
daddduka wrote: 28/08/2020 13:47
@avijon
Kakvi razliciti modeli?
Ili kakve veze ima pogon sa multimedijom?
Sto jos nisi napisao da je automatik?

Valjda opises kakva je multimedija, koje opcije ima i koje zelis da imas. Apsolutno nikakve veze sa motorom nema, vec ima veze sa paketom opreme.
Vidi se ko ima kompleks cim navodis tonu nepotrebnih i nebitnih stvari za pitanje koje je postavio.
Sve si upravu. Bilo mi je bitno da ti procitas koji je motor 😂
Optimist

#24 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by Optimist »

Isto bi reagovao i da si napisao bilo koji drugi.
Jesi nasuo za cenera da bacis krug po gradu?
daddduka

#25 Re: Audi A6 - pitanje za elektircare

Post by daddduka »

Optimist wrote: 28/08/2020 22:31 Isto bi reagovao i da si napisao bilo koji drugi.
Jesi nasuo za cenera da bacis krug po gradu?
Nisam. Hajmo sutra ti i ja po petaka tal pa da mi pokazes koje krugove mogu obic za cenera 😁
Post Reply