Postala sam im demant samog japanskog naucnika...Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 22:28Ovo je tako tuznoBloo wrote: ↑27/08/2020 22:21 http://balkans.aljazeera.net/vijesti/us ... ntuzijazmu
Da li se ijedan nas naucnik javio sa tezom slicnom tezi japanskog naucnika iz novinskog clanka?
@laik1981 procitaj ovo, isto je stanje na Rudjeru Boskovicu
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Bloo
- Globalna šefica
#28651 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Tambure
#28652 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kapitalisticka propagandaBloo wrote: ↑27/08/2020 22:23 I btw......
https://www.kyoto-u.ac.jp/en/about/even ... 427_1.html
https://www.reuters.com/article/uk-fact ... SKBN22G1XE
Professor Tasuko Honjo has refuted the alleged quote, describing the claim as “false accusations and misinformation”. His statement, published by Kyoto University on April 27, 2020, is visible here .
“In the wake of the pain, economic loss, and unprecedented global suffering caused by the COVID-19 pandemic, I am greatly saddened that my name and that of Kyoto University have been used to spread false accusations and misinformation,” Honjo said.
Reuters found no evidence of any similar statement made by professor Honjo amidst the coronavirus outbreak. On April 10, 2020, the Japanese media outlet Nikkei Asian Review published an interview in which Honjo said coronavirus “originated” in China, but he did not state it had been manufactured. ( here )
@Tambure
Any comments?
-
Mogy87
#28653 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
On se uhvatio ovog dijela da su recenzije anonimne sto daje priliku neafirmisanim naucnicima. Sto je tacno. Ono na sta nije obratio paznju je cinjenica da moras imati vrhunski rad, a ne nalupati gluposti i ocekivati da to neko objavi.Bloo wrote: ↑27/08/2020 22:27Naučne članke?Dozer wrote: ↑27/08/2020 22:18Sve sam procitao, sto si mogla zakljuciti iz svega sto napisah... jbg...![]()
Stvarno se pocinjem pitati koliko je tebi godina i da li zaista ne kontas pola napisanoga, ili to radis namjerno...
Eto, imas izazov. Smijes li?
Nadji nam caposis za koji ti smatras da je top, i idemo im poslati svoje clanke na temu korone. Prije nego se posalje njima, ja svoj posaljem tebi, ti svoj meni, i onda saljemo njima. Moze li?
Zašto bi ijedan naučni časopis objavio nenaučni članak nekog anonimusa iz Bosne koji nema nikakvog naučnog kredibilitea, vjerovatno obrazovanja, historijata objave sličnih članaka...
Tvoj članak će koristiti koju metodologiju istraživanja?
Da li ces imati opitne skupine na osnovu kojih ces skupljati podatke i iste interpretirati na odredeni nacin koji je prihvatljiv za jedan naucni clanak?
Da li si na fakultetu imao metodologiju naucno-istrazivackog rada?
- Bloo
- Globalna šefica
#28654 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
AwesomeTambure wrote: ↑27/08/2020 22:31Kapitalisticka propagandaBloo wrote: ↑27/08/2020 22:23 I btw......
Professor Tasuko Honjo has refuted the alleged quote, describing the claim as “false accusations and misinformation”. His statement, published by Kyoto University on April 27, 2020, is visible here .
“In the wake of the pain, economic loss, and unprecedented global suffering caused by the COVID-19 pandemic, I am greatly saddened that my name and that of Kyoto University have been used to spread false accusations and misinformation,” Honjo said.
Reuters found no evidence of any similar statement made by professor Honjo amidst the coronavirus outbreak. On April 10, 2020, the Japanese media outlet Nikkei Asian Review published an interview in which Honjo said coronavirus “originated” in China, but he did not state it had been manufactured. ( here )
@Tambure
Any comments?
Jos jedno postanje lazi i letis onako zauvijek za sirenje laznih vijesti i trolanje?
Deal?
- Dozer
#28655 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa pise i da bilo ko moze poslati rad/tekst/clanak. Ne mora to biti naucni rad s formulama, latinskm rijecima, itd.. Ili mora?Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 22:23 Ja nemam dovoljno predznanja za objavu naucnog istrazivanja koje bi bilo objavljeno u bilo kojem casopisu. I u struci kojom se bavim postoje prakticari (kao ja) i naucnici (sto nisam). To je onaj dio teksta koji (ako si procitao) gdje navodi da moras biti u pravu i imati kvalitet.
Mozes mi vjerovati ili ne, ali poznajem ljude koji zive od istrazivanja sto kod nas, sto u inostranstvu (pretezno tamo). I vjeruj mi na rijec (ili nemoj) da bas ovako funkcionise.
Nisam ni ja medicinar.
-
Tambure
#28656 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Free speach? Mendela, ML king?Bloo wrote: ↑27/08/2020 22:32AwesomeTambure wrote: ↑27/08/2020 22:31Kapitalisticka propagandaBloo wrote: ↑27/08/2020 22:23 I btw......
@Tambure
Any comments?
Jos jedno postanje lazi i letis onako zauvijek za sirenje laznih vijesti i trolanje?
Deal?
- Bloo
- Globalna šefica
#28657 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve i da je rad "nevrhunski" postoje određeni kriteriji koji se moraju zadovoljiti formom.Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 22:31On se uhvatio ovog dijela da su recenzije anonimne sto daje priliku neafirmisanim naucnicima. Sto je tacno. Ono na sta nije obratio paznju je cinjenica da moras imati vrhunski rad, a ne nalupati gluposti i ocekivati da to neko objavi.Bloo wrote: ↑27/08/2020 22:27Naučne članke?Dozer wrote: ↑27/08/2020 22:18
Sve sam procitao, sto si mogla zakljuciti iz svega sto napisah... jbg...![]()
Stvarno se pocinjem pitati koliko je tebi godina i da li zaista ne kontas pola napisanoga, ili to radis namjerno...
Eto, imas izazov. Smijes li?
Nadji nam caposis za koji ti smatras da je top, i idemo im poslati svoje clanke na temu korone. Prije nego se posalje njima, ja svoj posaljem tebi, ti svoj meni, i onda saljemo njima. Moze li?
Zašto bi ijedan naučni časopis objavio nenaučni članak nekog anonimusa iz Bosne koji nema nikakvog naučnog kredibilitea, vjerovatno obrazovanja, historijata objave sličnih članaka...
Da li ces imati opitne skupine na osnovu kojih ces skupljati podatke i iste interpretirati na odredeni nacin koji je prihvatljiv za jedan naucni clanak?
Zato sam ga i pitala za metodologiju.
Neete slati naučnom časopisu (sve i da su vam svi rezultati lazni da bi se izveo zakljucak koji zelite) članak a la BH DANI ili Slobodna Bosna već je potrebno zadovoljiti određene kriterije. I naravno i sve da platite da se objavi i postane javan, automatski biva izložen pregledu i eventualno (ovdje pričam o naučnim člancima iz određenih disciplina) provjeri rezultata. I izvora na koje se pozivate...itd...
-
Mogy87
#28658 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moze biti iz bilo koje oblasti. Ali mora biti vrhunski. Ne mozes sklopiti nesto za 7 dana i ocekivati da ti to neko objavi. Pa nije seminarskiDozer wrote: ↑27/08/2020 22:32Pa pise i da bilo ko moze poslati rad/tekst/clanak. Ne mora to biti naucni rad s formulama, latinskm rijecima, itd.. Ili mora?Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 22:23 Ja nemam dovoljno predznanja za objavu naucnog istrazivanja koje bi bilo objavljeno u bilo kojem casopisu. I u struci kojom se bavim postoje prakticari (kao ja) i naucnici (sto nisam). To je onaj dio teksta koji (ako si procitao) gdje navodi da moras biti u pravu i imati kvalitet.
Mozes mi vjerovati ili ne, ali poznajem ljude koji zive od istrazivanja sto kod nas, sto u inostranstvu (pretezno tamo). I vjeruj mi na rijec (ili nemoj) da bas ovako funkcionise.
Nisam ni ja medicinar.
- Bloo
- Globalna šefica
#28659 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naučni rad ne znači samo formule i latinske riječi. Ja mogu napisati naučni rad iz lingvistike na primjer.Dozer wrote: ↑27/08/2020 22:32Pa pise i da bilo ko moze poslati rad/tekst/clanak. Ne mora to biti naucni rad s formulama, latinskm rijecima, itd.. Ili mora?Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 22:23 Ja nemam dovoljno predznanja za objavu naucnog istrazivanja koje bi bilo objavljeno u bilo kojem casopisu. I u struci kojom se bavim postoje prakticari (kao ja) i naucnici (sto nisam). To je onaj dio teksta koji (ako si procitao) gdje navodi da moras biti u pravu i imati kvalitet.
Nisam ni ja medicinar.
Kao što rekoh, da li si tokom studiranja imao predmet metodologija naučno-istraživačkog rada?
Da li znač predstaviti rezultate dobivene ispitivanjem?
- Bloo
- Globalna šefica
-
Tambure
- Dozer
#28662 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se samo pozivam na stvari iz clanka, a tamo pise:Bloo wrote: ↑27/08/2020 22:27 Naučne članke?
Dakle, student moze bi i iprva godina, zar ne?Znači, recenzent ne zna je li članak poslao student ili akademik. Gleda se samo je li članak dobar.
Dakle - bilo ko.E, pa ljepota u sustavu je upravo to da recenzenti ne znaju koga recenziraju, pa amater ili student uredno može pobiti stavove vodećeg akademika.
Nikakav problem - recenzenti ne znaju tko je autor teksta, nitko vam ne traži da ste od prije neki "autoritet", gleda se samo kvaliteta teksta kojeg ste poslali. Štoviše, uz odgovarajući broj članaka u jakim časopisima možete na nekim sveučilištima prijaviti doktorski rad bez pohađanja doktorskog studija. Znači, bitno je da znate.
Evo, ja cu se bavit psiholoskim i ekonomskim aspektima, a koristicu njihovu meodologiju za pisanje clanka. Moze li?Tko misli da zna i može - sva vrata su mu otvorena, treba samo pratiti metodologiju kojom će napisati članak. No, ako mislite da znate a niste nikada ništa poslali na objavu - zakinuli ste sebe za slavu i svijet za znanstveni napredak. Zato, ako oko korone imate bilo što što mislite da znate bolje od drugih, od prijenosa do ekonomskih posljedica, stavite to na papir i pokupite slavu.
Dakle, ako mislite da znate - nije problem. Dokažite.
- Bloo
- Globalna šefica
#28663 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Dozer
Haruko Obokata
Haruko Obokata (小保方 晴子, Obokata Haruko, born 1983) is a former stem-cell biologist and research unit leader at Japan's Laboratory for Cellular Reprogramming, Riken Center for Developmental Biology.[3][4] She claimed to have developed a radical and remarkably easy way to make stimulus-triggered acquisition of pluripotency (STAP) cells that could be grown into tissue for use anywhere in the body.[5] Riken, however, eventually launched an investigation in response to allegations of irregularities in images appearing in several articles she authored, including the paper announcing the discovery of STAP cells.[6][7][8] The ensuing scandal in 2014 over STAP cells has since become one of the world's best-known scientific frauds alongside the Schön scandal and Hwang Woo-suk's cloning experiments.
Within a few days of publication of the Nature articles, ‘disturbing allegations emerged in science blogs and on Twitter. Some of her images looked doctored, and chunks of her text were lifted from other papers.’[25] Professor Teruhiko Wakayama, a senior author of the Nature articles, proposed retracting the papers and re-submitting them if the findings could be reproduced. The Japanese government affiliated research institute Riken also launched an investigation into the issue. Stem cell critics also noted that the images in the published articles are very similar to those published in Obokata's doctoral thesis, which were from a quite different project than the Nature publications.[26] On April 1, Riken announced that it had found Obokata guilty of scientific misconduct on two of the six charges initially brought against her.[27] The Riken investigators reached the following conclusion:
In manipulating the image data of two different gels and using data from two different experiments, Dr. Obokata acted in a manner that can by no means be permitted. This cannot be explained solely by her immaturity as a researcher. Given the poor quality of her laboratory notes it has become clearly evident that it will be extremely difficult for anyone else to accurately trace or understand her experiments, and this, too, is considered a serious obstacle to healthy information exchange. Dr. Obokata’s actions and sloppy data management lead us to the conclusion that she sorely lacks, not only a sense of research ethics, but also integrity and humility as a scientific researcher.
Sve je izlozeno klix....
E sad zamisli, ti posaljes svoj nenaucni clanak i Nature ti objavi..sta mislis koju sudbinu bi dozivio?
Haruko Obokata
Haruko Obokata (小保方 晴子, Obokata Haruko, born 1983) is a former stem-cell biologist and research unit leader at Japan's Laboratory for Cellular Reprogramming, Riken Center for Developmental Biology.[3][4] She claimed to have developed a radical and remarkably easy way to make stimulus-triggered acquisition of pluripotency (STAP) cells that could be grown into tissue for use anywhere in the body.[5] Riken, however, eventually launched an investigation in response to allegations of irregularities in images appearing in several articles she authored, including the paper announcing the discovery of STAP cells.[6][7][8] The ensuing scandal in 2014 over STAP cells has since become one of the world's best-known scientific frauds alongside the Schön scandal and Hwang Woo-suk's cloning experiments.
Within a few days of publication of the Nature articles, ‘disturbing allegations emerged in science blogs and on Twitter. Some of her images looked doctored, and chunks of her text were lifted from other papers.’[25] Professor Teruhiko Wakayama, a senior author of the Nature articles, proposed retracting the papers and re-submitting them if the findings could be reproduced. The Japanese government affiliated research institute Riken also launched an investigation into the issue. Stem cell critics also noted that the images in the published articles are very similar to those published in Obokata's doctoral thesis, which were from a quite different project than the Nature publications.[26] On April 1, Riken announced that it had found Obokata guilty of scientific misconduct on two of the six charges initially brought against her.[27] The Riken investigators reached the following conclusion:
In manipulating the image data of two different gels and using data from two different experiments, Dr. Obokata acted in a manner that can by no means be permitted. This cannot be explained solely by her immaturity as a researcher. Given the poor quality of her laboratory notes it has become clearly evident that it will be extremely difficult for anyone else to accurately trace or understand her experiments, and this, too, is considered a serious obstacle to healthy information exchange. Dr. Obokata’s actions and sloppy data management lead us to the conclusion that she sorely lacks, not only a sense of research ethics, but also integrity and humility as a scientific researcher.
Sve je izlozeno klix....
E sad zamisli, ti posaljes svoj nenaucni clanak i Nature ti objavi..sta mislis koju sudbinu bi dozivio?
-
Mogy87
#28664 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nema njihove metodologije. Metodologija je set pravila koji vazi za sve naucne radove.
- Bloo
- Globalna šefica
-
breba
#28666 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
O joj. (lat. Qualem blennum)Dozer wrote: ↑27/08/2020 22:32Pa pise i da bilo ko moze poslati rad/tekst/clanak. Ne mora to biti naucni rad s formulama, latinskm rijecima, itd.. Ili mora?Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 22:23 Ja nemam dovoljno predznanja za objavu naucnog istrazivanja koje bi bilo objavljeno u bilo kojem casopisu. I u struci kojom se bavim postoje prakticari (kao ja) i naucnici (sto nisam). To je onaj dio teksta koji (ako si procitao) gdje navodi da moras biti u pravu i imati kvalitet.
Nisam ni ja medicinar.
Last edited by breba on 27/08/2020 22:55, edited 1 time in total.
- Ironmen
#28667 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako u Gradaccu za 7 dana nebude po 40-50 slucajeva na dan onda se virus ne prenosi na ovaj nacin kako znamo do sada..
Sajam sljive 3 dan vaser svaku noc ljudi jedni na drugim hodaju, degustacija suhog mesa i meda na otvorenom..autici za djecu, balerine i ostalo rade puno parom... Naravno sve epidemiloske mjere ispostovane maska misaona imenica

Sajam sljive 3 dan vaser svaku noc ljudi jedni na drugim hodaju, degustacija suhog mesa i meda na otvorenom..autici za djecu, balerine i ostalo rade puno parom... Naravno sve epidemiloske mjere ispostovane maska misaona imenica
-
Mogy87
#28668 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se nadam da je olakotna okolnost sto su bili vani. Jer je bilo bas velikih skupova isto jedno na drugom (protesti npr.) pa nije bilo znacajnog povecanja.Ironmen wrote: ↑27/08/2020 22:46 Ako u Gradaccu za 7 dana nebude po 40-50 slucajeva na dan onda se virus ne prenosi na ovaj nacin kako znamo do sada..
Sajam sljive 3 dan vaser svaku noc ljudi jedni na drugim hodaju, degustacija suhog mesa i meda na otvorenom..autici za djecu, balerine i ostalo rade puno parom... Naravno sve epidemiloske mjere ispostovane maska misaona imenica![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
-
palermo
#28670 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Malo sam zbunjen. Zar se ova tema ne zove Šta kad se corona virus pojavi u BiH i nije li namijenjena razmjeni informacija o coroni u BiH, zar se na njoj ne bi trebalo diskutovati o tome šta i kako se preduzima protiv Corone, gdje su greške, kako ispraviti greške, o svakodnevnici sa Coronom u BiH.
I zar nema posebna tema teorije zavjere ?
@Moggy
Nemoj mi zahaturiti ovo što ću napisati, ja jako cijenim tvoje pisanje i što bi se reklo, potpuno sam na tvojoj strani. Ali bojim se da tvoja želja da ulaziš u diskusiju sa svakim i o svačemu na ovoj temi, jednostavno daje legitimitet i prostor raznoraznim tipusima da izlažu svoje nesuvisle teorije.
O nekim se stvarima i sa nekim ljudima jednostavno ne može raspravljati.....naprosto glupo je
I zar nema posebna tema teorije zavjere ?
@Moggy
Nemoj mi zahaturiti ovo što ću napisati, ja jako cijenim tvoje pisanje i što bi se reklo, potpuno sam na tvojoj strani. Ali bojim se da tvoja želja da ulaziš u diskusiju sa svakim i o svačemu na ovoj temi, jednostavno daje legitimitet i prostor raznoraznim tipusima da izlažu svoje nesuvisle teorije.
O nekim se stvarima i sa nekim ljudima jednostavno ne može raspravljati.....naprosto glupo je
- Dozer
#28671 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ko je rekao da ce biti nenaucni? Metodologija se zna i svih 6 faza i 5 principa bi bilo zastupljeno i zadovoljeno (da, znam vrlo dobro kako to ide, za razliku mnogih ovdje koji se busaju terminima "naucne metodolodija", a zapravo ne znaju ni nabrojati faze i principe toga).
Samo sto ne bi bio medicinski rad, a po doticnom autoru teksta koji je Mogy citirala - to ni ne mora biti.
Moja poenta je bila - hajde da vidimo hoce li ti ga iko objaviti, kako doticni tvrdi da je moguce "za svakoga". Pustite suplju ba, sta vam je...
- Bloo
- Globalna šefica
- Dozer
#28673 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Otkud znas da nisam odavno?Bloo wrote: ↑27/08/2020 22:51 @Dozer
http://pregled.unsa.ba/new/index.php?op ... 60&lang=ba
Evo šibni njima![]()
-
breba
#28674 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dozer, bolji argument bi ti bio da je trenutno nauka i akademija zatrovana ljevicarskim idejama i da nema slobodne, nezavisne misli koja odstupa od mainstreama.Dozer wrote: ↑27/08/2020 22:58Ko je rekao da ce biti nenaucni? Metodologija se zna i svih 6 faza i 5 principa bi bilo zastupljeno i zadovoljeno (da, znam vrlo dobro kako to ide, za razliku mnogih ovdje koji se busaju terminima "naucne metodolodija", a zapravo ne znaju ni nabrojati faze i principe toga).
Samo sto ne bi bio medicinski rad, a po doticnom autoru teksta koji je Mogy citirala - to ni ne mora biti.
Moja poenta je bila - hajde da vidimo hoce li ti ga iko objaviti, kako doticni tvrdi da je moguce "za svakoga". Pustite suplju ba, sta vam je...
- Dozer
#28675 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To bi bilo najlakse dokazati, I takav clanak nikad ne bi bio objavljen nigdje