USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
domi

#2751 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by domi »

Nego, da vas pitam...

kad ste vi kao Bosnje, sto pretpostavljam da jeste, postali simpatizeri Demokratske partije?

Onda kad je Bill Clinton, zahvlajujuci i predizbornim obecanjima da ce zaustaviti rat i zlocine nad Bonjacima ili ukinuti embargo da se mozemo ravnopravnom boriti protiv cetnika, postao predsjednik, pa onda poslije nije uradio nista po tom pitanju nego je gledao kako nas ubijaju i protjerivaju, pravdajuci se da ne moze nista uraditi, da su mu ruke svezane..
Tako je nastavio pricati sve do '95 kad smo mi krenuli oslobadjati Bosnu, kad je on za par dana, uz pomoc dva aviona i nekoliko bombardovanja, prijeteci nasim liderima bez po muke uspio zaustaviti rat.

Jeste li ih zavoljeli te '95?

Ili ste ih pak poceli simpatisati kada je Obama postao predsjednik, pa u prvoj godini svog mandata naredio vise napada i bombardovanja, nego sto je Bus naredio za oba svoja mandata zajedno, te na taj nacin pobio vise muslimana na Bliskom istoku nego oba Busa zajedno?
madner

#2752 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madner »

Ovaj bas naporan.
jeza u ledja

#2753 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

madner wrote: 27/08/2020 18:16
jeza u ledja wrote: 27/08/2020 15:39
madner wrote: 27/08/2020 15:04 Mislim da je bilo tesko zaustaviti i da hoce, no zbog toga sto misle da je BLM potpuno u pravu nece, niti pokusavaju. Sto ih onda dovodi do ove pozicije koju Trump iskoristava.

Isto tako mislim da su odlucno isli protiv nereda da se sada ne bi palile zgrade.
Ne znam sta tacno znaci da je "BLM potpuno u pravu", ali sumnjam da je paljenje auto dealershipa, Burger Kinga i slicnih stvari namjera protesta.

I ja mislim da je neko drugi predsjednik ko bi odlucno isao da smiri tenzije i agresivno progura reformu policije da bi protesti bili manjeg intenziteta. Lokalne vlasti odlucno idu protiv nereda tako sto su napokon poceli tuziti i zatvarati drotove koji ubijaju ljude.
Ako ne spada zasto se ne obracunaju kada predju granicu? Gledanje ocitog krsenja zakon znaci da se odobrava krsenje dok je ideoloski ispravno. Dakle stvara se pravna anarhija i tu dolazi Trump kao neko to nece dopustiti.

Vjerovatno bi, ali Obama je bio 8 godina predsjednik pa mu to nije bilo na listi prioriteta. Ili nije neki problem bio, ili nije bila neka vijest.
Policija vec ima skart od kadrova, nije to bas tako jednostavan problem za rjesiti. Pogotovo jer je do pojedinaca koji su uplaseni/nadrkani/rasisti. Ove zadnje covjek moze filtrirati, prve ne.
Zasto se ko ne obracuna? Mislis protestanti sami sebe da regulisu? Tesko bogami kad imas posla s divljakom. Ili govoris na policiju i autoritete? Ako mislis na ove druge, zasto se onda ne obracuna policija sa ovim ubicom od 17 godina? Samo stoji i gleda. Mislim hej.

To Obami nije bio prioritet. Malo se trkeljalo nakon Fergusona i to je to. Danas su protesti masovniji pa bi ocekivali valjda vecu reakciju trenutne ili buduce vlasti, mada sumnjam. Ali ovaj trenutno nista konkretno ne radi vec samo potpiruje vatru. Law and order sluzi samo kao besmisleni slogan jer on sada ima vlast i sada je vec trebao nesto uraditi, ako moze. Ako ne moze, onda "law and order" ne sluzi nicemu.
To smo vec ustanovili.

Problem naravno nije jednostavan za rijesiti, ali to ne znaci da treba sjediti i gledati kako se ljudi ubijaju i kako se krug nasilja ponavlja.
jeza u ledja

#2754 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

domi wrote: 27/08/2020 19:56 Nego, da vas pitam...

kad ste vi kao Bosnje, sto pretpostavljam da jeste, postali simpatizeri Demokratske partije?

Onda kad je Bill Clinton, zahvlajujuci i predizbornim obecanjima da ce zaustaviti rat i zlocine nad Bonjacima ili ukinuti embargo da se mozemo ravnopravnom boriti protiv cetnika, postao predsjednik, pa onda poslije nije uradio nista po tom pitanju nego je gledao kako nas ubijaju i protjerivaju, pravdajuci se da ne moze nista uraditi, da su mu ruke svezane..
Tako je nastavio pricati sve do '95 kad smo mi krenuli oslobadjati Bosnu, kad je on za par dana, uz pomoc dva aviona i nekoliko bombardovanja, prijeteci nasim liderima bez po muke uspio zaustaviti rat.

Jeste li ih zavoljeli te '95?

Ili ste ih pak poceli simpatisati kada je Obama postao predsjednik, pa u prvoj godini svog mandata naredio vise napada i bombardovanja, nego sto je Bus naredio za oba svoja mandata zajedno, te na taj nacin pobio vise muslimana na Bliskom istoku nego oba Busa zajedno?
A kada si ti, pretpostavljam kao Bosnjo, zavolio Republikance? Onda kada su govorili da nece nista uraditi u BiH i pustili cetnike da okupiraju zemlju i vrse genocid, ili onda kada su bili protiv intervencije cak i te 95-e? Ili si ih, posto si valjda Bosnjo, zavolio kad je Bush napao Irak i otvorio Pandorinu kutiju zla koja traje i dan danas? Ili si ih, kao Bosnjo, zavolio onda kada je Trump rekao da treba zabraniti ulaz u Ameriku svim muslimanima ili kad je podrzavao islamofobnu politiku? Ili si ih mozda zavolio kad si vidio kako se Seselj raduje sto je Trump predsjednik? Ili si ih mozda zavolio kad si slusao Bidena kako drzi govor u Senatu u korist skidanja embarga i intervencije kontra Srba?
Mislim, kao "Bosnjo", kad si ih zavolio??

Tebi treba dati medalju za glupost.
dale cooper

#2755 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Ja ne gledam demokrate isključivo kroz prizmu odnosa prema BiH. Gledam na njih kao nešto što je u tom dijelu svijeta najbliže mojim
svjetonazorima.
The 51st State

#2756 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by The 51st State »

Obje partije su kriminalni sindikati, smjesno da ih se simpatise iz razloga kao da nesto predstavljaju. Niti republikanci niti demokrati nemaju posebne ideoloske matrice, obicni klijenti.
MaksprotivMarksa

#2757 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by MaksprotivMarksa »

Zato u Turskoj cvjeta pluralizam 😂
sinuhe

#2758 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sinuhe »

Ideoloski to su dosta nedefinisane partije. Americku politiku treba posmatrati sa neke distance.
muhafuca

#2759 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by muhafuca »

dale cooper wrote: 27/08/2020 20:31 Ja ne gledam demokrate isključivo kroz prizmu odnosa prema BiH. Gledam na njih kao nešto što je u tom dijelu svijeta najbliže mojim
svjetonazorima.
svjetonazor kao biti lazljivi licemjer i prevarant (?)
Point.

#2760 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

Trumpovaca da nema, trebalo bi ih izmisliti. Majkemi. Kakav sumrak zdravog razuma.
Point.

#2761 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

muhafuca wrote: 27/08/2020 21:35
dale cooper wrote: 27/08/2020 20:31 Ja ne gledam demokrate isključivo kroz prizmu odnosa prema BiH. Gledam na njih kao nešto što je u tom dijelu svijeta najbliže mojim
svjetonazorima.
Haj ti nama daj dokaze da je Biden pedofil.
karanana

#2762 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

ne moze se desavanje u bosni 92-95 gledati i dati ocjena ovi odgovaraju a ovi ne. ima argumenata i za jedne i za druge i za i protiv kad je u pitanju simpatisanje bosne.
pa bob dole, u to doba najjaci senator, republikanac, je jedan od najvecih prijatelja bosne. znam da je covjek gurao skidanje embarga ko niko drugi. ne znam za vojnu intervenciju ali mislim da je i to trazio barem avio bombardovanja. i poslije rata bio i ostao veliki prijatelj bih. mislim da je jos ziv ali vjerovatno ima preko 100 godina i mislim da vegetira. ali nebitno to.
muhafuca

#2763 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by muhafuca »

Point. wrote: 27/08/2020 21:38
svjetonazorima.
ma pedofil 1/1 ako ti tu sta treba dokazivati pored silnih slika i videa gdje capka djecu nemas sta trazit na ovoj temi.

vama uvjek treba nesto dodatno i iznova i iznova dokazivati
ultima_palabra

#2764 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

karanana wrote: 27/08/2020 21:42 ne moze se desavanje u bosni 92-95 gledati i dati ocjena ovi odgovaraju a ovi ne. ima argumenata i za jedne i za druge i za i protiv kad je u pitanju simpatisanje bosne.
pa bob dole, u to doba najjaci senator, republikanac, je jedan od najvecih prijatelja bosne. znam da je covjek gurao skidanje embarga ko niko drugi. ne znam za vojnu intervenciju ali mislim da je i to trazio barem avio bombardovanja. i poslije rata bio i ostao veliki prijatelj bih. mislim da je jos ziv ali vjerovatno ima preko 100 godina i mislim da vegetira. ali nebitno to.
Nije bas kao niko drugi. Bio je tu jos jedan demokratski senator.
The 51st State

#2765 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by The 51st State »

MaksprotivMarksa wrote: 27/08/2020 21:16 Zato u Turskoj cvjeta pluralizam 😂
Za ameriku ober diverzifikacija.
karanana

#2766 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

ultima_palabra wrote: 27/08/2020 21:47
karanana wrote: 27/08/2020 21:42 ne moze se desavanje u bosni 92-95 gledati i dati ocjena ovi odgovaraju a ovi ne. ima argumenata i za jedne i za druge i za i protiv kad je u pitanju simpatisanje bosne.
Nije bas kao niko drugi. Bio je tu jos jedan demokratski senator.
da, liberman. znam da su njih dvojica ganjali i lobiralo u senatu.
dale cooper

#2767 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

svjetonazorima.
Govorim o političkom opredjeljenu i svjetonazaru demokratske stranke. O lijevim, liberalno demokratskim vrijednostima koje su i meni
bliske. Iako lično mislim da američkim demokratama fali socijalno osjetljiva komponenta koje imaju neke evropske države. Bernie Sanders
je jedan od američkih demokrata koji baštini tu vrstu politike, ali sa obzirom da je dva puta gubio nominaciju, to očigledno nije ono što trenutno
želi većina američkog naroda.

Što se tiče lažljivih licemjera i prevaranata tu ne trebaš ići dalje od trenutnog američkog predsjednika. Te riječi ga opisuju u bobu.
Point.

#2768 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

muhafuca wrote: 27/08/2020 21:44
Point. wrote: 27/08/2020 21:38

ma pedofil 1/1 ako ti tu sta treba dokazivati pored silnih slika i videa gdje capka djecu nemas sta trazit na ovoj temi.

vama uvjek treba nesto dodatno i iznova i iznova dokazivati
Znači osuđeni pedofil? I još mu daju da se kandiduje za tako važnu poziciju? Zbilja, što bi rekli u Zagrebu?

Hm, citiraću tvog idola i reći fake news.
muhafuca

#2769 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by muhafuca »

dale cooper wrote: 27/08/2020 22:01
svjetonazorima.
Govorim o političkom opredjeljenu i svjetonazaru demokratske stranke. O lijevim, liberalno demokratskim vrijednostima koje su i meni
bliske. Iako lično mislim da američkim demokratama fali socijalno osjetljiva komponenta koje imaju neke evropske države. Bernie Sanders
je jedan od američkih demokrata koji baštini tu vrstu politike, ali sa obzirom da je dva puta gubio nominaciju, to očigledno nije ono što trenutno

Što se tiče lažljivih licemjera i prevaranata tu ne trebaš ići dalje od trenutnog američkog predsjednika. Te riječi ga opisuju u bobu.
lijevim?

Demokratska stranka je vec dugo strana centra, s tendencijom kaskanja prema desnom centru

a ako si pratio im konvenciju barem i pausalno jasno ti je da su stranka desnog centra vec sada.

trump tu nije upitan - svi znamo ko je i sta je - nema se tu sta raspravljat - on je otvoreno to sta je
karanana

#2770 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

trump je manje desno nego demokrate. on samo igra na kartu marketinga i prodaje sebe kako bi se dopao njegovoj bazi. dakle trump je zajebant, glumac, varalica....dasak svjezeg zraka u uchmalim washingtonskim zidinama lazova, pedofila, licemjera i hipokrata. covjek mirotvorac, niti jedan rat nije zapoceo, vjerovatno ubio najmanje muslimana u zadnjih 40 godina svih predsjednika.
zato je bas ono cool guy jer ih sviju podjebaje.

Image

mada je i ovo fake news, ali mislim da on ovako razmislja.
Last edited by karanana on 27/08/2020 22:14, edited 2 times in total.
domi

#2771 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by domi »

jeza u ledja wrote: 27/08/2020 20:27
A kada si ti, pretpostavljam kao Bosnjo, zavolio Republikance? Onda kada su govorili da nece nista uraditi u BiH i pustili cetnike da okupiraju zemlju i vrse genocid, ili onda kada su bili protiv intervencije cak i te 95-e? Ili si ih, posto si valjda Bosnjo, zavolio kad je Bush napao Irak i otvorio Pandorinu kutiju zla koja traje i dan danas? Ili si ih, kao Bosnjo, zavolio onda kada je Trump rekao da treba zabraniti ulaz u Ameriku svim muslimanima ili kad je podrzavao islamofobnu politiku? Ili si ih mozda zavolio kad si vidio kako se Seselj raduje sto je Trump predsjednik? Ili si ih mozda zavolio kad si slusao Bidena kako drzi govor u Senatu u korist skidanja embarga i intervencije kontra Srba?
Mislim, kao "Bosnjo", kad si ih zavolio??

Tebi treba dati medalju za glupost.
Medalja za glupost? Stvarno?

Hajd' dobro, mogao bih se i ja spustiti na taj tvoj nivo, ali necu, tim sumarskim manirima se ne sluzim.

Ti si jedan ocigledan primjer BOsnje, osim ako te ne vrijedjam, mozda si ti jedan od onih koji se izjasnjavaju sa Bosanac i Hercegovac, koji nema dvije u glavi...odnosno, plitak si ko plitak potok.

Razmisljao sam sta se desava u toj tvojoj tintari i na kraju sam skontao da je tamo samo propuh, eho....

Ipak, odlucio sam da te prosvijetlim....jer ja sam prije svega, humanitarac.

Znaci, niko nije rekao da Bush nije napao Irak i pocinio zlocin, ja sam samo naveo da je isto i gore uradio i Obama, samo da se o tome ne prica u javnosti, tako da ispada da su Republikanci losi momci, a Demokrate prave dobricine. A u sustini su isti. Demokrate mozda malo gore, zato sto su podmukle.

ALi da se ja vratim na jednu jedinu - Bosnu. I usput, ja sve gledam u kontekstu Bosne....

Ja licno bih vise volio da mi je Republikanac rekao da ne ocekujem pomoc i da se sam snalazim kako znam i umijem, nego sto je predsjednik postao muljator Klinton, koji nam je obecao pomoc, kule i gradove a od toga nista nije bilo.
On je fakticki pomogao Srbima da nas lakse pobiju i protjeraju bas iz tog razloga sto je ALija od njega ocekivao pomoci i nije spremio narod.

I, kao sto je vec neko rekao, glavni inicijator ukidanja embarga je bio REPUBLIKANAC Bob Dole, istina i Biden je bio za to, kao i vecina u Senatu i Kongresu. Taj bil je odobren i u Senatu i Kongresu.

Trebao ga je samo Bill Clinton da ovjeri svojim potpisom, sto je on kategoricki ODBIO, pravdajuci svoju odluku da bi to vise stetilo nego bilo od koristi nama, Bosnjacima....

Stavi bar slusalice na usi....da ne bude toliki propuh....
dale cooper

#2772 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

muhafuca wrote: 27/08/2020 22:06
dale cooper wrote: 27/08/2020 22:01

lijevim?

Demokratska stranka je vec dugo strana centra, s tendencijom kaskanja prema desnom centru

a ako si pratio im konvenciju barem i pausalno jasno ti je da su stranka desnog centra vec sada.

trump tu nije upitan - svi znamo ko je i sta je - nema se tu sta raspravljat - on je otvoreno to sta je
Pa rekao sam da su demokrati najbliži mom svjetonazoru, što ne znači da ga u potpunosti i dijelimo. Isto sam rekao i da neke njihove
dijelove simpatišem više od drugih. Time što sam spomenuo Sandersa možeš i pretpostaviti ko mi je bliskiji. Biden ne bi nikada bio moj prvi
izbor. Međutim kada se stvar svede između njega i Trumpa, onda tu nema dileme.
karanana

#2773 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

da tacno je da je ukidanje embarga proslo obje kuce i da je demokrata klinton bio zapreka ukidanju embarga. barem onom otvorenom, jer su ga englezi i francuzi molili da ne ukine embargo.

ali slali su oruzje preko trecih lica/drzava i posrednika i klinton je to znao, ali moglo je biti bolje i jace i ucinkovitije da je hinja potpiso.

nema tu ravne linije da mozes presjeci i reci ovaj valja ovaj ne valja. mozes birati generalne politike i jednih i drugih kad je u pitanju ekonomija, zdravstvo, abortus, drugi amandman..... nesto ce ti se sviditi nesto nece, stavis na vagu i odlucis.
jeza u ledja

#2774 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

De nas podsjetite kad se taj veto desio?
jeza u ledja

#2775 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

domi wrote: 27/08/2020 22:13 bla bla bla
Predlozio sam te za medalju. Sta jos hoces?
Post Reply