Pa kao racionalna osoba naravno da bi bio radio sta mi drot kaze.detroit-mercy wrote: ↑27/08/2020 16:01Digao bi ruke, zadnje sto bi mi palo je da se kurcim jos posebno ako znam da su laki na obaracujeza u ledja wrote: ↑27/08/2020 15:59Nadao se da drota zena nije iznervirala to jutro.detroit-mercy wrote: ↑27/08/2020 15:50 Jez, da ti policajac kaze da stanes i da podignes ruke, sta bi ti uradio?
Hajd sad ti meni odgovori, da si pijan ko guzica i bauljas ulicom, drot te zaustavi zbog public intoxication i kaze ti da stanes i podignes ruke, sta bi ti uradio?.
Nego opet te pitam, da ti kaze stani I digni ruke sta bi ti kao racionalna osoba uradio?
Ali situacija u kojoj ti drot tako nesto kaze je mnogo puta sve samo ne racionalna i normalna. Ti ili si iznerviran, ili si pijan, nadrogiran, mozda povrijedjen, ko zna. I sad drot umjesto da rijesi situaciju on na samo malu sumnju da je on mozda u opasnosti povlaci okidac i ispali u tebe citav sarzer, za svaki slucaj. Situacija se previse cesto iz obicnog poziva brzo pretvara u ubistvo. To je ono sto je problem.
Posao policije nije da prvenstveno stiti sebe. Oni sebe stavljaju u poziciju gdje je osumnjiceni odmah smrtna opasnost za njih, i onda dalje krecu od toga, umjesto obratno.
I naravno uz to ide racial profiling. Ovaj bijelac u sorcu i kosuljici sto je neko postavio na ranijem videu, vjerovatno je i u ljepsem i boljem naselju sa manje nasilja, pa tako i drotu nije palo na pamet da odmah povlaci obarac.
Sve to ima svoje.
No generalno, ubijanje ljudi treba da bude absolute method of last resort. Ne eto nako malo puc puc, sta fali.
Na primjer, ako poziv zasto su drotovi uopste tu nije violent crime, situacija ne smije biti da se osumnjiceni, ili ucesnik necega, na licu mjesta usmrti. Ako nisi vidio pistolj u ruci osumnjicenog ne smijes pucati. I ako vec pucas, mozes jbt u zrak prvo, ili u nogu. Ne odmah u torzo 7 puta.