Opet ti dajes sebi za pravo da ocjenjujes sta ima smisla, a sta nema. Haj daj konkretno rjesenje i nacin kako ja i ti mozemo rijesiti problem nepostivanja mjera. Evo obecavam da cu ti pomoci svim srcem. Haj samo konkretno i mani se teoretisanja i nekih iluzija. Kako mozemo uraditi nesto sto ce napraviti rezultat. Kako si ti rijesio problem vodosnadbijevanja dok su bile redukcije? Nisi nikako. Kupovao si vodu, tusirao se u planiranim terminima i cekao da nadlezni rijese problem. Nisi uradio nista konkretno, osim sto si eventualno kukao, zvao vodovod da im jebes mater i sl., kao i svi mi. Isto je i sa ovim mjerama. Zivis u nekim iluzijama i govoris treba ovo, treba ono. Sta konkretno uraditi, a da se ne svodi samo na puko presipanje iz supljeg u prazno. Cekati da nadlezni uspostave zdrav sistem ili djelovati sam onako kako mislis da je najbolje za tebe licno i za tvoju porodicu? Ja cu uraditi sve da zastitim sebe i svoju porodicu, a mislim da je jedina, koliko toliko, konkretnija zastita koristenje ffp3 maski. U ovakvoj situaciji me boli neka stvar za bilo koga ko tu masku ne nosi. Ti zelis sebe zastititi cekajuci druge da te zastite i onda meni kazes kako moje razmisljanje nema smisla. Neka tvoje ima..BadBoy wrote: ↑27/08/2020 12:56Pa moram se kačiti kad ti razmišljanje nema smisla. Znači zato što se kod nas ne poštuju mjere treba ih skroz napustiti a ne raditi na njihovoj većoj primjeni? Shvataš li koliko je to generalno loš pristup u životu? Zbog toga sam se zakačio za njen post a ne za tvoj.laik1981 wrote: ↑27/08/2020 12:22Ne treba nikom ovdje advokat. Kacis se konstantno bez ikakvog povoda. Na kraju krajeva mogy je u svom postu napisala to "slazem se", pa se nisi zakacio na njen post nego na moj. Ispadas neozbiljan. Mogy govori sta treba, a ja govorim sta se u realnosti dogadja. Jedno je teorija i teoretisanje, a drugo praksa. Ponasanje treba uskladiti u odnosu na ono sto se desava, a ne u odnosu na neke iluzije koje u nasoj svakodnevnici ne postoje. Djelovati konkretno na osnovu onoga sto se desava u praksi, a ne na osvovu onoga kako bi trebalo da bude. Licna zastita kvalitetnim maskama je u trenutnoj situaciji jedino logicno i svrsishodno rjesenje. Ostalo je iluzija i presipanje iz supljeg u prazno.BadBoy wrote: ↑27/08/2020 11:52 Gdje se bolan slažete, pa od iste polazne tačke imate potpuno različito razvijen logički slijed:
Mogy: svi smo potencijalni prenosioci stoga moramo uvijek nositi maske, držati distancu i paziti na druge ljude jer ne znamo koga možemo zaraziti i ko je potencijalno zaražen
Laik: svi smo potencijalni prenosioci stoga su sve mjere uzaludne i bezveze, treba sve relaksirat pa šta bude.
Gdje je to dvoje usporedivo?
Evo ti banalan primjer, prije par godina kad su bile velike redukcije vode u Sarajevu, da li se tada trebalo reći "svakako nam je vodovni sistem pred kolapsom, tako da ga ne treba uopšte popravljati nego pustiti da sve propadne i da Sarajevo nema nikako vode"?
Jer tada, u praksi nismo imali vode, pa smo se valjda trebali prilagoditi onome što je u praksi a ne na osnovu onoga kako treba da bude (da građani ovog grada vodu imaju 24/7)?
I tako sa apsolutno svakim problemom koji imamo u životu, smo reći "svakako je već pokvareno, zašto se truditi išta promijeniti"?
Kakav je to defetistički i fatalistički pristup problemu?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#28576 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
lavander
#28577 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Mogy87 ja uopste ne govorim o testiranim, pozitivnim, itd. jer me to ne zanima pretjerano. da se svi zarazimo, ako nema smrtnosti, sve OK. samo me zanima koliko nas je umrlo. pogledam zemlju od 17 miliona stanovnika koja ima dnevno umrlih 8, pa uporedim sa nama koji na 3 mil imamo 11 preminulih, pa me to zabrine. druge cifre ne.
-
Mogy87
#28578 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@lavander znam. I meni je to uzasno. Svaki smrtni slucaj mi je jedan previse.
Ovo o cemu ja pisem ima i svoju pozitivnu stranu. Znaci da je jako puno pozitivnih osoba koji nemaju nikakve ili imaju blaze simptome. Sto je dobro jer grade antitijela koja ce u narednom periodu prekidati lanac zaraze. A ovaj period godine je najbolja opcija za tako nesto jer nam predstoje jesen i zima kad ce se stvari znatno zakomplicirati.
Ovo o cemu ja pisem ima i svoju pozitivnu stranu. Znaci da je jako puno pozitivnih osoba koji nemaju nikakve ili imaju blaze simptome. Sto je dobro jer grade antitijela koja ce u narednom periodu prekidati lanac zaraze. A ovaj period godine je najbolja opcija za tako nesto jer nam predstoje jesen i zima kad ce se stvari znatno zakomplicirati.
-
Sociolog
#28579 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jel ovo Bisera Turkovic dobila Koronu pa se krije????
-
splinter
#28580 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kod nas je sada stopa smrtnosti , odnosno broj umrlih je 16 na 100000 stanovnika. Ovo je nestandardizirana stopa jer nije limitirana dobnom ili starosnom strukturom.Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 14:05Mnogo je vise pozitivnih. Spanska seroloska studija je pokazala da je smrtnost oko 1%.lavander wrote: ↑27/08/2020 13:58 Bas imamo visoku smrtnost u odnosu na druge zemlje. Da li je to do naseg zdravstva ili do terapija koje se primjenjuju ili do cega je? Broj umrlih zabrinjava, a broj pozitivnih ili testiranih nije bitan, sve dok su im klinicke slike blage i stanje pod kontrolom. Hvala dragom Bogu, ogromna je vecina takvih, ali kad procitam 11 umrlih na 3 mil stanovnika, nekako puno.
Prostom matematikom dolazimo do broja od cca. 1.100 zarazenih dnevno. Treba uzeti u obzir i cinjenicu da broj umrlih ne prati broj pozitivnih odmah, vec sa odmakom od 20tak dana.
@daddy-kool je postavljao modele broja zarazenih na osnovu broja umrlih, pa bi te zamolila ako postoje noviji podaci da nam ih postavis. Hvala.
Koliko se sjećam prije 2 mjeseca imali smo ovu stopu od nekih 8 ili 9 umrlih na 100000. Jednim dijelom je normalno da raste jer raste i ukupni broj umrlih sa svakim danom, ali ipak ovo je prevelika progresija i upućuje na relativno loš pristup u borbi sa virusom.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#28581 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mene sve zabrinjava, pa umire nam dvije trecine bolesnika koji se prikace na respiratore... to je strasno, imamo najgori zdravstveni sitem u europi... svi misle nece mene dok heĆimu nedjoses pod noz, ima divnih doktora al nisu svi srece doci do njih... il ce se ovaj sistem reorganizirat il odosmo u hendeK
-
lavander
-
Mogy87
#28583 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@lavander znaci jeste smrtnost pretjerano visokasplinter wrote: ↑27/08/2020 14:31Kod nas je sada stopa smrtnosti , odnosno broj umrlih je 16 na 100000 stanovnika. Ovo je nestandardizirana stopa jer nije limitirana dobnom ili starosnom strukturom.Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 14:05Mnogo je vise pozitivnih. Spanska seroloska studija je pokazala da je smrtnost oko 1%.lavander wrote: ↑27/08/2020 13:58 Bas imamo visoku smrtnost u odnosu na druge zemlje. Da li je to do naseg zdravstva ili do terapija koje se primjenjuju ili do cega je? Broj umrlih zabrinjava, a broj pozitivnih ili testiranih nije bitan, sve dok su im klinicke slike blage i stanje pod kontrolom. Hvala dragom Bogu, ogromna je vecina takvih, ali kad procitam 11 umrlih na 3 mil stanovnika, nekako puno.
Prostom matematikom dolazimo do broja od cca. 1.100 zarazenih dnevno. Treba uzeti u obzir i cinjenicu da broj umrlih ne prati broj pozitivnih odmah, vec sa odmakom od 20tak dana.
@daddy-kool je postavljao modele broja zarazenih na osnovu broja umrlih, pa bi te zamolila ako postoje noviji podaci da nam ih postavis. Hvala.
Koliko se sjećam prije 2 mjeseca imali smo ovu stopu od nekih 8 ili 9 umrlih na 100000. Jednim dijelom je normalno da raste jer raste i ukupni broj umrlih sa svakim danom, ali ipak ovo je prevelika progresija i upućuje na relativno loš pristup u borbi sa virusom.
- Evelinda
-
Mogy87
#28585 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Broj pozitivnih testova bi morao biti ispod 5% da se smatra da se dovoljno testira. Znaci u Sarajevu bi se moralo uraditi 960 testova od kojih su 48 pozitivnih, a 912 negativnih da mozemo reci da se dovoljno testira.
-
Tambure
#28586 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
treba pokrenut codiv reality show, live stream sa podhrastova
-
splinter
#28587 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nažalost kod nas jeste visoka smrtnost. Ako govorimo o letalitetu ( broj umrlih od broja oboljelih ) prema zvaničnim i dostupnim podacima on iznosi 3% otprilike, što je po meni visoko. Objektivno bi bilo da je u ovom toplijim mjesecima 1,5 - 2% najviše.
-
lavander
#28588 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To i govorim. Ne mogu da tvrdim da je to do zdravstvenog sistema, ali najvjerovatnije jeste. Jer, kad gledas taj isti Worldometer, nekako visoku smrtnost imaju Bugari, Rumuni, Makedonija, i sl. A, ni tamo zdravstva bas nisu sjajna. U Srbiji je bilo slicno kao kod nas, ali u zadnje vrijeme brojevi smanjeni znacajno.Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 14:34@lavander znaci jeste smrtnost pretjerano visokasplinter wrote: ↑27/08/2020 14:31Kod nas je sada stopa smrtnosti , odnosno broj umrlih je 16 na 100000 stanovnika. Ovo je nestandardizirana stopa jer nije limitirana dobnom ili starosnom strukturom.Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 14:05
Mnogo je vise pozitivnih. Spanska seroloska studija je pokazala da je smrtnost oko 1%.
Koliko se sjećam prije 2 mjeseca imali smo ovu stopu od nekih 8 ili 9 umrlih na 100000. Jednim dijelom je normalno da raste jer raste i ukupni broj umrlih sa svakim danom, ali ipak ovo je prevelika progresija i upućuje na relativno loš pristup u borbi sa virusom.![]()
Zato, kad vec zivimo gdje zivimo, onda svi da se prihvatimo voca, povrca, hodanja po planinama, sto manje stresa, prepirki i budalastina, da fino pojacamo svoje imunitete i tako ojacani, uz Boziju pomoc, preguramo i ako nas virus "posjeti"
-
costacurta
#28589 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
11 igrača FK Željezničar je pozitivno i to se utvrdilo tek nakon UEFAinih strogih pravila.
Sad se ja pitam šta je sad sa ekipama i ljudima protiv kojih su nastupali u npr zadnja 2 kola? Mladost i Sloboda?
Šta je sa članovima njihovih porodica?
Kad je tako u "najeletnijem" rangu moš mislit kakav je haos u nižim ligama i kako tamo virus hara.
Samo jedan banalan dokaz da Nikakva kontrola kod nas ne postoji niti rješenja nema ni na vidiku. Prepušteno sve stihiji i vodi da nas nosi
Sad se ja pitam šta je sad sa ekipama i ljudima protiv kojih su nastupali u npr zadnja 2 kola? Mladost i Sloboda?
Kad je tako u "najeletnijem" rangu moš mislit kakav je haos u nižim ligama i kako tamo virus hara.
Samo jedan banalan dokaz da Nikakva kontrola kod nas ne postoji niti rješenja nema ni na vidiku. Prepušteno sve stihiji i vodi da nas nosi
-
sumirprimus
#28590 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
dobro je, ja konto imamovic kriv 
-
Tambure
#28591 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
za predlažem ... sve igrače FKŽ plus sve njihove kontakte, članove obitelji i familije do šestog koljena + sve njihove kontakte POTHITNO sve u izolatorij na pothrastove skopčati na respirator preventivno POTHITNO !!!1costacurta wrote: ↑27/08/2020 14:59 11 igrača FK Željezničar je pozitivno i to se utvrdilo tek nakon UEFAinih strogih pravila.
Samo jedan banalan dokaz da Nikakva kontrola kod nas ne postoji niti rješenja nema ni na vidiku. Prepušteno sve stihiji i vodi da nas nosi![]()
-
Mogy87
#28592 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@laik1981 evo odgovor na tvoje pitanje sta se konkretno moze uraditi. Kazne, kazne i samo kazne. Cim se procuje da se kaznjava itekako ce se situacija promijeniti.
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je usvojila izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prema koje omogućavaju policiji kažnjavanje osoba koje ne poštuju mjere za zaštitu od zaraznih bolesti.
Prema izmjenama, građani mogu biti kažnjeni za nenošenje maski i nepridržavanje drugih mjera koje su propisali nadležni organi.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /200827101
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je usvojila izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prema koje omogućavaju policiji kažnjavanje osoba koje ne poštuju mjere za zaštitu od zaraznih bolesti.
Prema izmjenama, građani mogu biti kažnjeni za nenošenje maski i nepridržavanje drugih mjera koje su propisali nadležni organi.
-
palermo
#28593 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zbog čega su doktori ili zdravstveno osoblje krivi.pici wrote: ↑27/08/2020 14:32 mene sve zabrinjava, pa umire nam dvije trecine bolesnika koji se prikace na respiratore... to je strasno, imamo najgori zdravstveni sitem u europi... svi misle nece mene dok heĆimu nedjoses pod noz, ima divnih doktora al nisu svi srece doci do njih... il ce se ovaj sistem reorganizirat il odosmo u hendeK
Zbog svadbi na koje dolazi po 500 ljudi (a neke od njih organizuju i članovi ili šefovi kriznih štabova), zbog toga što se meni smiju kada uđem sa maskom u prodavnicu, zbog omladine koja ne iskazuje ni minimum solidarnosti prema svojim roditeljima, zbog policije koja ne smije ili neće ili joj nisu date ovlasti da kažnjava one koji svjesno krše osnovne epidemiološke mjere, zbog ovog foruma na kojem se sasvim otvoreno propagira da je corona izmišljotina.....
Zdravstveni radnici su jedini u ovoj zemlji koji se boire protiv corone. Jedini. Sve ostalo je pičkin dim. Bore se uspješno, neuspješno, ovako, onako....neki su među njima pravi heroii, a neki pizde, neki pošteni a neki lopovi.....ali kako god okreneš, jedini su.
Prozivanje zdravstvenog sistema i ljudi koji rade u njemu je naprosto bezobrazno (nije ovo tebi adresovano samo da znaš)
-
Tambure
#28594 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Neka krenu od voditelja u TV emisijama (vijesti, dnevnik itd) ... niti jedan ne nosi masku, a kako znam obavezne su u zatvorenim prostorima.Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 15:21 @laik1981 evo odgovor na tvoje pitanje sta se konkretno moze uraditi. Kazne, kazne i samo kazne. Cim se procuje da se kaznjava itekako ce se situacija promijeniti.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#28595 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
pa nije bas sve to tako, ev na podhrastovima ambulanta prosle sedmice medicinska sestra i doktorica su zakljucale ambulantu i iskljucile telefone... jebenu terapiju nemres da dobijes, preko telefona kazes maticni broj, sestra nadje karton i doktorica kompjuterom posalje terapije u apoteke da dignes... ni to nisu htjele, pa se je zvala vrazova i sef pa direktor da bi provjerili i da vidis kako rade onda... ja znam doktora koji su mesari, fulili zanimanje, idem po tim vrazijim ambulantama i bolnicama pa znam... moras se raspita koji doktor valja da bi preko veze dosao do njega, ovo ostalo je kockanje sa svojim zdravljem...selampalermo wrote: ↑27/08/2020 15:32Zbog čega su doktori ili zdravstveno osoblje krivi.pici wrote: ↑27/08/2020 14:32 mene sve zabrinjava, pa umire nam dvije trecine bolesnika koji se prikace na respiratore... to je strasno, imamo najgori zdravstveni sitem u europi... svi misle nece mene dok heĆimu nedjoses pod noz, ima divnih doktora al nisu svi srece doci do njih... il ce se ovaj sistem reorganizirat il odosmo u hendeK
Zbog svadbi na koje dolazi po 500 ljudi (a neke od njih organizuju i članovi ili šefovi kriznih štabova), zbog toga što se meni smiju kada uđem sa maskom u prodavnicu, zbog omladine koja ne iskazuje ni minimum solidarnosti prema svojim roditeljima, zbog policije koja ne smije ili neće ili joj nisu date ovlasti da kažnjava one koji svjesno krše osnovne epidemiološke mjere, zbog ovog foruma na kojem se sasvim otvoreno propagira da je corona izmišljotina.....
Zdravstveni radnici su jedini u ovoj zemlji koji se boire protiv corone. Jedini. Sve ostalo je pičkin dim. Bore se uspješno, neuspješno, ovako, onako....neki su među njima pravi heroii, a neki pizde, neki pošteni a neki lopovi.....ali kako god okreneš, jedini su.
Prozivanje zdravstvenog sistema i ljudi koji rade u njemu je naprosto bezobrazno (nije ovo tebi adresovano samo da znaš)
-
palermo
#28596 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vjeruj mi Pici, znam ja bolje od tebe kakvih sve mentalnih bolesnika ima među doktorima i medicinskim sestrama. I kakve se sve znaju greške i gluposti praviti i da niko za njih ne odgovarapici wrote: ↑27/08/2020 15:48
pa nije bas sve to tako, ev na podhrastovima ambulanta prosle sedmice medicinska sestra i doktorica su zakljucale ambulantu i iskljucile telefone... jebenu terapiju nemres da dobijes, preko telefona kazes maticni broj, sestra nadje karton i doktorica kompjuterom posalje terapije u apoteke da dignes... ni to nisu htjele, pa se je zvala vrazova i sef pa direktor da bi provjerili i da vidis kako rade onda... ja znam doktora koji su mesari, fulili zanimanje, idem po tim vrazijim ambulantama i bolnicama pa znam... moras se raspita koji doktor valja da bi preko veze dosao do njega, ovo ostalo je kockanje sa svojim zdravljem...selam![]()
Ali kad je riječ o Coroni, naprosto je degutantno napadati one koji se jedini (ali bukvalno jedini) bore protiv nje....a drugi se ismijavaju i tebi i meni, i što je najžalosnije i njima.
Evo, i Tambura, kao jedan od onih koji otvoreno ismijava sve one koji smatraju da je Corona ozbiljan stvar, je u ovom gore postu rekao dobru stvar. Zašto voditelji na tv ne nose masku. Pa njihova je obaveza da kreiraju javno mijenje, da utiču primjerom na druge, da stvaraju atmosferu odgovornosti prema sebi i drugima.......pa možeš li zamisliti kakav je to paradoks kada novinar bez maske na licu pita doktora, a kako vi to radite kad vam ljudi toliko umiru.
-
laik1981
#28597 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tamo gdje se zaraza najvise siri policija i inspekcije ne ulaze. Pisali su onim kafanama kazne. Sutra na vece ista situacija.. Po kancelarijama ne zalaze, u prodavnicama nece visiti i gledati ko je nosi, a ko ne. Na kraju krajeva ni policija ih ne nosi osim kada se trebaju slikati.. Po meni je uzaludno, al haj, mozda i grijesim. Vidjecemo..Mogy87 wrote: ↑27/08/2020 15:21 @laik1981 evo odgovor na tvoje pitanje sta se konkretno moze uraditi. Kazne, kazne i samo kazne. Cim se procuje da se kaznjava itekako ce se situacija promijeniti.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#28598 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja koliko vidim, zadnjih 10 dana imamo dnevno 10-13 smrtnih slucajeva..meni totalno zbunjujuće....podhrastovi se prazne, i ostale blnice a ljudi više umiru?!
-
doktor78
#28599 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Srbiji skidam kapu na testiranju. Svaki dan po 7-8, pa čak bude i 10.000 testova dnevno.
-
costacurta
#28600 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tambure wrote: ↑27/08/2020 15:09za predlažem ... sve igrače FKŽ plus sve njihove kontakte, članove obitelji i familije do šestog koljena + sve njihove kontakte POTHITNO sve u izolatorij na pothrastove skopčati na respirator preventivno POTHITNO !!!1costacurta wrote: ↑27/08/2020 14:59 11 igrača FK Željezničar je pozitivno i to se utvrdilo tek nakon UEFAinih strogih pravila.
Samo jedan banalan dokaz da Nikakva kontrola kod nas ne postoji niti rješenja nema ni na vidiku. Prepušteno sve stihiji i vodi da nas nosi![]()