laik1981 wrote: ↑27/08/2020 12:22
BadBoy wrote: ↑27/08/2020 11:52
Gdje se bolan slažete, pa od iste polazne tačke imate potpuno različito razvijen logički slijed:
Mogy: svi smo potencijalni prenosioci stoga moramo uvijek nositi maske, držati distancu i paziti na druge ljude jer ne znamo koga možemo zaraziti i ko je potencijalno zaražen
Laik: svi smo potencijalni prenosioci stoga su sve mjere uzaludne i bezveze, treba sve relaksirat pa šta bude.
Gdje je to dvoje usporedivo?
Ne treba nikom ovdje advokat. Kacis se konstantno bez ikakvog povoda. Na kraju krajeva mogy je u svom postu napisala to "slazem se", pa se nisi zakacio na njen post nego na moj. Ispadas neozbiljan. Mogy govori sta treba, a ja govorim sta se u realnosti dogadja. Jedno je teorija i teoretisanje, a drugo praksa. Ponasanje treba uskladiti u odnosu na ono sto se desava, a ne u odnosu na neke iluzije koje u nasoj svakodnevnici ne postoje. Djelovati konkretno na osnovu onoga sto se desava u praksi, a ne na osvovu onoga kako bi trebalo da bude. Licna zastita kvalitetnim maskama je u trenutnoj situaciji jedino logicno i svrsishodno rjesenje. Ostalo je iluzija i presipanje iz supljeg u prazno.
Pa moram se kačiti kad ti razmišljanje nema smisla. Znači zato što se kod nas ne poštuju mjere treba ih skroz napustiti a ne raditi na njihovoj većoj primjeni? Shvataš li koliko je to generalno loš pristup u životu? Zbog toga sam se zakačio za njen post a ne za tvoj.
Evo ti banalan primjer, prije par godina kad su bile velike redukcije vode u Sarajevu, da li se tada trebalo reći "svakako nam je vodovni sistem pred kolapsom, tako da ga ne treba uopšte popravljati nego pustiti da sve propadne i da Sarajevo nema nikako vode"?
Jer tada, u praksi nismo imali vode, pa smo se valjda trebali prilagoditi onome što je u praksi a ne na osnovu onoga kako treba da bude (da građani ovog grada vodu imaju 24/7)?
I tako sa apsolutno svakim problemom koji imamo u životu, smo reći "svakako je već pokvareno, zašto se truditi išta promijeniti"?
Kakav je to defetistički i fatalistički pristup problemu?