Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#45101 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Hvala na pojašnjenju, moram priznat kako nisam uopšte upućen toliko nego samo prenesem što i ja čujem od ljudi koji također opet nisu upućeni :D

Kad se sve uradi, ima li ikakve šanse da više ne gledamo manje eko katastrofe na čeličani kao u ovom videu iznad?
belfy

#45102 Re: Zeničani

Post by belfy »

Jimmy McNulty wrote: 26/08/2020 20:22 Hvala na pojašnjenju, moram priznat kako nisam uopšte upućen toliko nego samo prenesem što i ja čujem od ljudi koji također opet nisu upućeni :D

Kad se sve uradi, ima li ikakve šanse da više ne gledamo manje eko katastrofe na čeličani kao u ovom videu iznad?
po pustanju u rad zasigurno, ali kao sto sam iznad rekao pitanje je koliko ce to trajati po pitanju odrzavanja. evo, da dam jedan primjer sa te iste Celicane. ona je uradjena po ruskom standardu i primarno otprasivanje je bilo sasvim dovoljno, a sekundarno (zvano dimna zavjesa) je radilo samo kada se kazan ulijeva u konvertor. eh, upravo to sekundarno je sprecavalo ovo sto se vidja iznad krova Celicane. sekundarno otprasivanje, nakon pokretanja integralne proizvodnje imenom nije zvucalo bitno i vremenom je postalo problem kada je postalo skoro neoperativno, a to je postalo zato sto na primarnom otprasivanju se nije radilo odrzavanje kako treba. sada bi mi trebala skica da opisem kako i zasto, ali pokusat cu rijecima.

primarno otprasivanje predstavlja izvlacenje svih dimnih plinova i prasine i nalazi se direktno iznad konvertora. sekundarno se pokrece samo pri spustanju i dizanja kisik-koplja, te ulijevanju kazana sa tecnim sirovim zeljezom (inace radi u stand by modu sa minimalnim puhanjem). pri ovim operacijama se kod sekundarnog otprasivanja aktivira dodarno upuhivanje zraka preko mlaznica kod koplja, kao i spustanje "zavjese". od prvog dana integralne proizvodnje ista nije radila, kao sto ne radi ni dan - danas. to je uzrokovalo cesca ostecenja mlaznica zbog neusmjerenosti protoka toplote i prasine. vremenom je problem sekundarnog presao i na primarno otprasivanje. vise prasine je znacilo veca zacepljenja samog primarnog dijela, a pogotovo "laktove", tj. dijelove na kojima se protok regulisao pod uglovima od 90 stepeni sto je izrazeno posebno na vrhu samog primarnog otprasivanja na kojem se nalazi bukvalno poklopac zaptiven vatrostalnim betonom. cijelo primarno otrprasivanje pati od istog sindroma - neodrzavanje. tako onda dolazi do pusanja cijevi kotlova koje onda generisu vece ljapljive nanose, a to sprecava i hladjenje dimnih plinova koji zatim, kao takvi, dolaze do tog poklopca koji onda jako brzo popusti i onda i sa njega krenu da izlaze i dim i prasina, a nerijetko i sa donjih, zacepljenih dijelova kotla. i tako dobijes ono sto vidimo vec dugo vremena.

elem, indijci su uvijek davali pare za projekte koji ce poboljstati nesto, ali skoro nikada pristajali na troskove odrzavanja, jer su mislili kako ce to nasi ljudi "znati srediti". bilo im je uvijek preskupo da plate odrzavanje od firmi koje su to i instalirale, a nisu zeljeli da investiraju u obrazovanje onih koji bi to trebali odrzavati edukacijama koje bi trebali platiti tim istim firmama. iz nekog razloga im je bilo suvisno cak i da ulazu u svoje ljude...
belfy

#45103 Re: Zeničani

Post by belfy »

belfy wrote: 26/08/2020 21:06
Jimmy McNulty wrote: 26/08/2020 20:22 Hvala na pojašnjenju, moram priznat kako nisam uopšte upućen toliko nego samo prenesem što i ja čujem od ljudi koji također opet nisu upućeni :D

po pustanju u rad zasigurno, ali kao sto sam iznad rekao pitanje je koliko ce to trajati po pitanju odrzavanja. evo, da dam jedan primjer sa te iste Celicane. ona je uradjena po ruskom standardu i primarno otprasivanje je bilo sasvim dovoljno, a sekundarno (zvano dimna zavjesa) je radilo samo kada se kazan ulijeva u konvertor. eh, upravo to sekundarno je sprecavalo ovo sto se vidja iznad krova Celicane. sekundarno otprasivanje, nakon pokretanja integralne proizvodnje imenom nije zvucalo bitno i vremenom je postalo problem kada je postalo skoro neoperativno, a to je postalo zato sto na primarnom otprasivanju se nije radilo odrzavanje kako treba. sada bi mi trebala skica da opisem kako i zasto, ali pokusat cu rijecima.

primarno otprasivanje predstavlja izvlacenje svih dimnih plinova i prasine i nalazi se direktno iznad konvertora. sekundarno se pokrece samo pri spustanju i dizanja kisik-koplja, te ulijevanju kazana sa tecnim sirovim zeljezom (inace radi u stand by modu sa minimalnim puhanjem). pri ovim operacijama se kod sekundarnog otprasivanja aktivira dodarno upuhivanje zraka preko mlaznica kod koplja, kao i spustanje "zavjese". od prvog dana integralne proizvodnje ista nije radila, kao sto ne radi ni dan - danas. to je uzrokovalo cesca ostecenja mlaznica zbog neusmjerenosti protoka toplote i prasine. vremenom je problem sekundarnog presao i na primarno otprasivanje. vise prasine je znacilo veca zacepljenja samog primarnog dijela, a pogotovo "laktove", tj. dijelove na kojima se protok regulisao pod uglovima od 90 stepeni sto je izrazeno posebno na vrhu samog primarnog otprasivanja na kojem se nalazi bukvalno poklopac zaptiven vatrostalnim betonom. cijelo primarno otrprasivanje pati od istog sindroma - neodrzavanje. tako onda dolazi do pusanja cijevi kotlova koje onda generisu vece ljapljive nanose, a to sprecava i hladjenje dimnih plinova koji zatim, kao takvi, dolaze do tog poklopca koji onda jako brzo popusti i onda i sa njega krenu da izlaze i dim i prasina, a nerijetko i sa donjih, zacepljenih dijelova kotla. i tako dobijes ono sto vidimo vec dugo vremena.

elem, indijci su uvijek davali pare za projekte koji ce poboljstati nesto, ali skoro nikada pristajali na troskove odrzavanja, jer su mislili kako ce to nasi ljudi "znati srediti". bilo im je uvijek preskupo da plate odrzavanje od firmi koje su to i instalirale, a nisu zeljeli da investiraju u obrazovanje onih koji bi to trebali odrzavati edukacijama koje bi trebali platiti tim istim firmama. iz nekog razloga im je bilo suvisno cak i da ulazu u svoje ljude...

p.s. @Guadalajara
skoronikako

#45104 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Sta je problem sa Aglomeracijom?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#45105 Re: Zeničani

Post by anex »

https://www.zenicablog.com/turnir-zaim- ... septembra/

Gdje onaj sto pita ko šta trenira u Zenici?
Evo imaš na ovoj fotografiji jednog forumaša :-D
notsure

#45106 Re: Zeničani

Post by notsure »

skoronikako wrote: 26/08/2020 23:12 Sta je problem sa Aglomeracijom?
Nije samo do održavanja, kad su pravili hibridne filtere štedili su na materijalu, pa su umjesto inoksa za elektrode koristili obični čelik. Kako je aglomerat vruć, kiseo, agresivan, elektrode su im zahrđale i propale. Zato sve moraju remontovati puno ranije nego što je normalno.

Jeste tačno da Indijac štedi na održavanju, ali je tačno i da štedi na svemu ostalom.
Jedino ne štedi u potkupljivanju inspekcije, firmi koje im mjere dimne plinove i otpadne vode i raznih Goletića koji mu pišu elaborate kojima se pokriva javašluk.
skoronikako

#45107 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

notsure wrote: 27/08/2020 07:21
Nije samo do održavanja, kad su pravili hibridne filtere štedili su na materijalu, pa su umjesto inoksa za elektrode koristili obični čelik. Kako je aglomerat vruć, kiseo, agresivan, elektrode su im zahrđale i propale. Zato sve moraju remontovati puno ranije nego što je normalno.

Jeste tačno da Indijac štedi na održavanju, ali je tačno i da štedi na svemu ostalom.
Jedino ne štedi u potkupljivanju inspekcije, firmi koje im mjere dimne plinove i otpadne vode i raznih Goletića koji mu pišu elaborate kojima se pokriva javašluk.
Zasto onda ulaze u inoksne elektrode? I bez njih nije bilo prasine na dimnjaku Aglomeracije, mogao se zadovoljiti sa djelomicnim radom filtera.

Ovaj drugi dio su ozbiljne optuzbe, nadam se da imas i dokaze i da si ih dostavio na sud.
notsure

#45108 Re: Zeničani

Post by notsure »

skoronikako wrote: 27/08/2020 08:17
notsure wrote: 27/08/2020 07:21

Zasto onda ulaze u inoksne elektrode? I bez njih nije bilo prasine na dimnjaku Aglomeracije, mogao se zadovoljiti sa djelomicnim radom filtera.
Prašine na Aglomeraciji nije bilo dok su filteri radili, sad je opet ima jer su ih isključili i remontuju ono što je uništeno korozijom.
skoronikako wrote: 27/08/2020 08:17 Ovaj drugi dio su ozbiljne optuzbe, nadam se da imas i dokaze i da si ih dostavio na sud.
Da je za ovo drugo bilo dokaza davno bi ga eko forum strpao iza rešetaka. Upravo zbog nedostatka takvih dokaza su i propale njihove krivične prijave. Takve pare se ne uplaćuju na račun, to ide iz ruke u ruku.
avenija

#45109 Re: Zeničani

Post by avenija »

Evo za @belfy kradem sliku od Afana sa fb..

Image

10-tak sportova se trenira na kilometru kvadratnom, malo koji grad na balkanu ima takve uslove..
skoronikako

#45110 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

notsure wrote: 27/08/2020 11:10 Da je za ovo drugo bilo dokaza davno bi ga eko forum strpao iza rešetaka. Upravo zbog nedostatka takvih dokaza su i propale njihove krivične prijave. Takve pare se ne uplaćuju na račun, to ide iz ruke u ruku.
Pa ako nema dokaza, kako onda mozes tvrditi da se to radi? Da se ne lazemo, drzava jeste blaza prema Mittalu, ali po meni nisu tu u pitanju mito i korupcija koliko poslovi i socijalni mir.

Pa nije bilo prasine, sad su zaustavili da poboljsaju taj sto je otisao. Dakle mogao je on komotno raditi i bez elektroda, ne bi bilo prasine. Zar ne? Ipak korektno sa njihove strane, iako su profulali, pokusavaju ispraviti gresku.
Nivelacija

#45111 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

skoronikako wrote: 27/08/2020 11:43
notsure wrote: 27/08/2020 11:10 Da je za ovo drugo bilo dokaza davno bi ga eko forum strpao iza rešetaka. Upravo zbog nedostatka takvih dokaza su i propale njihove krivične prijave. Takve pare se ne uplaćuju na račun, to ide iz ruke u ruku.
Pa ako nema dokaza, kako onda mozes tvrditi da se to radi? Da se ne lazemo, drzava jeste blaza prema Mittalu, ali po meni nisu tu u pitanju mito i korupcija koliko poslovi i socijalni mir.

Pa nije bilo prasine, sad su zaustavili da poboljsaju taj sto je otisao. Dakle mogao je on komotno raditi i bez elektroda, ne bi bilo prasine. Zar ne? Ipak korektno sa njihove strane, iako su profulali, pokusavaju ispraviti gresku.
Prijatelju sigurno sam povezan vise sa zeljezarom a sada i sa Mittalom nego ti, tako da mozemo se mi lagati, traziti opravdanje ili bilo sto, ali gorka istina je da je Zeljezara ubica zeničke kotline.
clio_dci120

#45112 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Onda nekada 2016. pred Bosankom, ono kada mu se Bake nije mogao sjetiti imena, Naidin, kandidat za gradonacelnika, bas dok su mu kombiji od firme bili parkirani na njegovom "javnom-privatnom" parkingu, rece da Mital treba podrzati, uz eco-freindly rjesenja. Ali nastavi dalje, ne rece koja su to rjesenja.
skoronikako

#45113 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Nivelacija wrote: 27/08/2020 12:03
skoronikako wrote: 27/08/2020 11:43

Prijatelju sigurno sam povezan vise sa zeljezarom a sada i sa Mittalom nego ti, tako da mozemo se mi lagati, traziti opravdanje ili bilo sto, ali gorka istina je da je Zeljezara ubica zeničke kotline.
Ma ne pravdam ja nikog. Naravno da zagadjuje, to je cinjenica. Vidimo to i osjetimo.

To nas ne smije sprijeciti da kazemo da je Aglomeracija ipak primjer dobrog rada Mittala. Imali nedostataka kod prvog filtera koje su mogli presutiti, ispravili to kod drugog i sad rade ponovo prvi. Toplana bi isto trebala biti jedan dobar primjer, ali treba pricekati pa reci. Celicana je nazalost negativan, vidjeti cemo da li ce moci ispostovati najnovije rokove pa donekle popraviti situaciju.
avenija

#45114 Re: Zeničani

Post by avenija »

clio_dci120

#45115 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Nagradno pitanje: gdje dodje caffe bar Slajs? Mislim da pola nece znati odgovor, a sve stari zenicani.

A fakat, gdje dodje Friends?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#45116 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kod Medicinske
Nivelacija

#45117 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

clio_dci120 wrote: 27/08/2020 15:37 Nagradno pitanje: gdje dodje caffe bar Slajs? Mislim da pola nece znati odgovor, a sve stari zenicani.

Slajs ti je sada izmedju Atletskog stadiona i teniskih terena.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#45118 Re: Zeničani

Post by Bobi »

clio_dci120 wrote: 27/08/2020 15:37 Nagradno pitanje: gdje dodje caffe bar Slajs? Mislim da pola nece znati odgovor, a sve stari zenicani.

A jel znaš ti gdje se prodavao kupus za zimu :mrgreen: ?
kakavdanakneiskustvu

#45119 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

:lol: :lol:
ExNihilo

#45120 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ovaj Clio treba pod hitno prohodati Crkvicama. Kad se sjetim da reče kako ne zna gdje je pijaca. :D Upoznajmo grad da bismo ga voljeli.
clio_dci120

#45121 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Nivelacija wrote: 27/08/2020 16:09

Tacno.
clio_dci120

#45122 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

ExNihilo wrote: 27/08/2020 16:50 Ovaj Clio treba pod hitno prohodati Crkvicama. Kad se sjetim da reče kako ne zna gdje je pijaca. :D Upoznajmo grad da bismo ga voljeli.
Ma prodjem samo autom kada idem na Smetove. Naucio sam gdje je pijaca, iza Hifine pumpe. :-D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#45123 Re: Zeničani

Post by Bobi »

E ovo ne zna, gdje su bili stara teniska igrališta ?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#45124 Re: Zeničani

Post by anex »

Treba tebi rampu napraviti u Crkvicama... :lol:
Nivelacija

#45125 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

clio_dci120 wrote: 27/08/2020 16:54
Nivelacija wrote: 27/08/2020 16:09

Tacno.
Eto sada mozes i tu podrzati Čelik. Sjednes kafu popijes ili toceno im je dobro i ulaznicu kupis i to je to.
Post Reply