Malo nekih podataka o
Bjelorusiji, tj. bolje rećeno o
Bjelaruś - u >> da ovako bi bilo najispravije reći, kao moj skromni doprinos ovim velikim događajima, za koje se iskreno nadam da će polučiti pozitivan ishod !
Zapravo to je
bjela Ruś. Ovo
ś je zapravo
mekano/mehko š, kakvo mi u B-H-S jeziku nemamo, ali npr. imaju
Poljaci i baš ga tako pišu, za razliku od "
tvrdog š" kojeg pišu kao
sz . Na ćirilici bi to bio znak
сь.
To je pojam
Ruś - i, koji svoje porijeklo vuće iz
Kijevske Ruś - i > pradomovini svih
istočnih slavena !
Niti je
Kijevska Ruś Kijevska Rusija, niti su
Belaruśi bjeli Rusi, već su to
Bjelaruśi
Također, niti su
Maloruśi mali Rusi, niti je
maloruski jezik "
jezik malih rusa" itd., itd., već su to
Ukrajinci (donekle i
Rusini) i ukrajinski jezik (donekle i
Rusinski).
Također majčica Rusija kako neki obožavaju da govore je zapravo majčica Ukrajina !!!
Ovaj glas
ś najviše slići u
sarajevskom mahalskom žargonu, istom takvom glasu u rijeći npr. "
śa ba"

, ili "
śae ba"
Bjelorusija je 27. jula 1990. proglasila neovisnost, a
19. septembra 1991. godine država je usvojila naziv
Republike Bjelorusije i nove državne simbole -
grb Pahonija [
Paganija] i
bijelo-crveno-bijelu zastavu.
U prvim godinama postojanja države rasla je politička i ekonomska kriza . Kako bi zaustavio pogoršanje situacije, bjeloruski parlament je 1993. godine razmotrio održavanje referenduma koji bi definirao daljnji put zemlje u razvoju.
Već u to vrijeme tadašnji poslanik
Lukašenko predložio je promjenu državnih simbola. Ideju nisu podržali poslanici. Njegov prethodnik kao predsjednik bio je nuklearni fizičar i stručnjak za radio-elektroniku
Stanislav Stanislavovič Šuškevič, koji je bio i zadnji
Predsednik Vrhovnog sovjeta Republike Belorusije (
BSSR - Bjeloruske sovjetske socijalističke republike) u okviru tadašnjeg
SSSR - a, a i
prvi Predsjednik neovisne Republike Bjelaruś .
15. marta 1994. godine usvojen je
Ustav nezavisne Republike Bjelorusije,
10. jula iste godine izabran je
Aleksandar Lukašenko, koji je nastavio provoditi svoje planove za promjenu državnih simbola.
Dana
21. marta 1995. godine predsednik je predložio varijantu zastave koja se sastoji od tri pruge - zelene, crvene i zelene.
23. marta 1995. godine pojavili su se novi prijedlozi državnih simbola Republike, a
Lukašenkov prijedlog je bio ovo iznad !
Od svih prijedloga je odabran dizajn najsličniji posljednjoj zastavi
Bjeloruske sovjetske socijalističke republike.
Nacrt zastave predstavljen je građanima, a pitanje njenog usvajanja uvršteno je na
referendum 1995. godine.
U Bjelorusiji je
14. maja 1995. godine održan referendum na kojem je, među četiri predložena pitanja, drugo bilo:
>>
Da li podržavate prijedlog o uspostavljanju nove državne zastave i državnog grba Republike Bjelorusije?
Rezultati glasanja bili su sljedeći: 3 622 851 osoba sa pravom glasa odgovorila je pozitivno, što je činilo 75,1% svih birača. Protiv je glasalo 988.839 ljudi, što je činilo 20% svih birača. 211.732 glasa smatrana je nevažećom.
Prema nezavisnim posmatračima, rezultati referenduma su bili lažirani.
Dana
7. juna 1995.g. Uredbom predsjednika br. 214 o odobravanju Pravilnika o državnoj zastavi Republike Bjelorusije, nova je zastava prepoznata kao službeni državni simbol [6].
Kada je prvi put polagao zakletvu kao pobjednik na jedinim ikad održanim poštenim izborima u
Bjelorusiji,
jula 1994.g. ,
Aleksandar Lukašenko ju je položio pred originalnom bjelo-crveno-bjelom zastavom.
Već godinu dana iza toga,
1995.g. organizirao je nekoliko referenduma, na kojima je pobjedio vraćajući zastavu iz komunističkog perioda,
samo malo modificiranu, umjesto bjele narodne čipke na crvenoj podlozi (desno od koje su crveno i zeleno polje, jedno ispod drugog), usvojena je "
negativ varijanta"

te zastave >
crvena narodna čipka na bjelom platnu. Od
2012.g. ova traka je malo proširena :

.
U svim ovim verzijama
desni dio zastave je ostajao isti !
Malo je modificirao i grb, ali je ostao manje više onaj iz
SSSR perioda, a poništio historijski
grb Bjelorusije tkzv.
Pahoniju (
Paganiju).
U prevodu to bi značilo:
1. "
Ne napuštaj/ukidaj naš bjeloruski jezik da ne bismo umrli"
—Matsiey Burachok
--------------------------------------------------------------
"
Не адмаўляйцеся ад нашай беларускай мовы, каб мы не памерлі"
—Мацій Бурачок
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. "
Не пакідайце мовы нашай
беларускай, каб не ўмёрлі..."
Мацей Бурачок.
...................................................
„
Ne napuštamo naš jezik
Bjeloruski, da ne umre ... "
Maciej Burachok.
Mene ovdje lično buni da li su to 2 bjeloruska jezika,ili je samo rijeć o ortografiji kako kaže Wikipedija
BY i
BY Old, tj.
BY Tarask.
Naravno i sve ostalo što je iz tih odluka proizašlo se resetovalo , svi sportski dresovi, olimpijska odjela, oznake na vojnim i policijskim uniformama....
Mislim da državnu himnu nije dirao, ako se varam neka me neko ispravi !.
O tome
Šuškjevič kaže:
https://www.slobodnaevropa.org/a/suskev ... 65029.html
"Stanislav Šuškevič odigrao je značajnu ulogu u sovjetskoj istoriji. Predsednik Vrhovnog sovjeta Republike Belorusije decembra 1991. potpisao je zajedno s predsednicima Ukrajine i Rusije, Leonidom Kravčukom i Borisom Jeljcinom, sporazume koji su doveli do raspada Sovjetskog Saveza.
Do 1994. Šuškevič je ostao na čelu Vrhovnog sovjeta sad već nezavisne republike. Danas ima 81 godinu. Spada među one koji tvrde da u njegovoj zemlji i dalje postoji Sovjetski Savez, pod vlašću Aleksandra Lukašenka.
RSE: U knjizi „Moj život. Raspad i uskrsnuće SSSR-a“ pišete: „Sporazumom iz 1991, koji je potpisao Boris Jeljcin i ratifikovao ruski parlament, Rusija je prvi put od 1794. priznala nezavisnost kolonije s kojom se graniči – Belorusije“. Posle priznanja nezavisnosti proglašena je Unija Belorusije sa Rusijom, stvoren je Evroazijski ekonomski savez. U kojoj meru Rusija danas predstavlja pretnju nezavisnosti Belorusije?
Šuškević: Mi imamo politiku kakva ne dolikuje. Ako predsednik nešto izjavi, ne zna se hoće li biti tako ili obrnuto. Naš istraživač Vladimir Podgol objavio je čitavu knjigu Lukašenkovih citata, u kojima je on na početku opredeljen proruski, a na kraju – prozapadno. Njemu se ne može verovati.
Radi očuvanja lične vlasti naš današnji nelegitimni predsednik Aleksandar Lukašenko spreman je da proda sve što može, uključujući i Belorusiju. Iako izjavljuje da se zalaže za nezavisnost Belorusije, svi njegovi postupci govore suprotno.
Kod nas je od dna do vrha na delu stari sovjetski princip: „Ja sam šef, ti si budala“. Čim mu se učini da njegov opstanak na vlasti ugrožavaju ekonomske teškoće, on će početi da se poigrava sa Zapadom, a naivni Zapad će mu poverovati. Doduše, veoma sam zadovojlan što su sada oslobođeni politički zatvorenici, ali oni nisu rehabilitovani. To nije oslobađanje, već poigravanje, a Zapad je formalno srećan i zadovoljan. I ja sam srećan što su oni na slobodi. Ali, to je nedostojna igra, nedostojna politika"
Tada je također prema rezultatima referenduma anulirao originalni
bjeloruski jezik, a uveo tkzv.
Tarasjanku, a to je gemišt, tj. mix jezik vještački stvoren od ruskog i bjeloruskog jezika, a još dodatno uveo i
ruski na prvo mjesto, kao službeni jezik.
Jedini pravi
izvorni Bjeloruski jezik je sa ortografijom i pravopisom iz 1918. g. tkzv.
Taraškjevica, nazvana po jezikoslovcu i filologu
Branislavu Adamaviču Taraskjeviču. Negdje 1994. je
Valancin Ryhoravič "Vincuk" Viačorka [Валянцін Рыгоравіч „Вінцук“ Вячорка], mlađi bjeloruski lingvist i politički opozicionar modernizirao ovu Taraškjevicu, ali o tome, ako zna detalje, neka napiše nešto forumaš
Abibok iz Minska

!
Današnji udomaćeni naziv za glavni grad Bjelorusije
Minsk je zapravo ukrajinskog porijekla, dok je originalni bjeloruski
Mensk ! E sad jel se čita
Mensk,
Mjensk ili .....
Koliko sam upratio ovu staru tj. originalnu verziju
Bjeraluś jezika danas koriste:
Bjeloruska rimo-katolička crkva, časopis
Naša njiva, redakcija
Radia Slobodna Evropa na bjeloruskom jetiku [
Радыё Свабода],
БЕЛСАТ NEWS YouTube kanal i još neki mediji. Da li se redovno uči i u školama nije mi poznato, možda fakultativno.
Zaista sve jedno za drugim, Lukašenko je povlačio poteze koji su predstavljali čisti kretenizam.
Za razliku od
Ukrajine, koja je npr. na
Krimu, uz Tatare imala dosta homogeno rusko stanovništvo, a donekle mješano u 2-3 njene istočne regije, Bjelorusija je bila nešto slično kao
Slovenija u SFRJ, skoro potpuno nacoionalno homogena - Bjelruskim narodom uz nešto malo muslimanskih Tatara, ako se ne varam.
Nastaviću opet na ovu temu kad stignem, a uvaženi forumaš
Abibok iz
Minska neka me ispravi u svim stvarima gdje sam pogrešno naveo fakte ili izvukao krive zaključke

. Amaterski pratim zbivanja iz Bjelorusije još od zadnjih godina našeg rata u BiH i postala mi je zanimljiva, jer mi mnoge stvari apsolutno nisu bile logične, čak su djelovale paradoksalno.
Koliko znam nekada je postojala
Litvansko-bjeloruska SSR koja je kasnije podjeljena na 2 djela, slično nekadašnjoj
Karelo-Finskoj SSR - i, kasnije
Karelijskoj SSR, koja je kasnije potpuno ukinuta....
Lukašenko je nama u
BiH , a vjerujem i u
Sloveniji i
Hrvatskoj, (s izuzetkom RS-a ,
Srbije , ...) postao dodatno omražen, jer je jedini od svih svjetskih lidera doletio u Beograd 1999.g. da podrži
S. Miloševića u doba NATO bombardiranja
SR YU.