Normalno da lokalcu koji još uvijek vozi zapregu po magistrali ne treba autocesta, on je presretan i s asValtom na magistrali da s konjima rahat može na cestu.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- escobar__
#19076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma to je ista ona papanska priča kao i kod nas kad kažu da ne treba autocesta na nekom dijelu jer je neisplativa... Samo gledaju lokalne (seoske) potrebe, niko ne gleda širu sliku - tranzit kroz zemlju, turizam, privreda... Jebo to, šta će im autocesta. 
Normalno da lokalcu koji još uvijek vozi zapregu po magistrali ne treba autocesta, on je presretan i s asValtom na magistrali da s konjima rahat može na cestu.
- Tesla Edison
#19077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iskreno bolje da su ove pare u prugu i željeznicu uložili nego u WC.escobar__ wrote: ↑25/08/2020 10:41 Ma to je ista ona papanska priča kao i kod nas kad kažu da ne treba autocesta na nekom dijelu jer je neisplativa... Samo gledaju lokalne (seoske) potrebe, niko ne gleda širu sliku - tranzit kroz zemlju, turizam, privreda... Jebo to, šta će im autocesta.
Željeznica je kičma ekonomije svake zemlje.
- escobar__
#19078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Važna je i željeznica ali je važna i autocesta. Pored ogromne i disfunkcionalne administracije (i kriminala u istoj), činjenicu da mi nemamo ni jedno ni drugo (ni razvijenu željeznicu ni mrežu autocesta) možemo zahvalit i mnogim po kojima to nešto "ne treba" - poput tebe - a kojih, siguran sam, ima i u politici i tamo gdje se donose važne odluke za ovu zemlju.
Tako recimo 25 godina nakon ratnih zbivanja mi nemamo ni kvalitetnu vezu magistralnom cestom između dva najveća grada Federacije, te prvog i trećeg po veličini u državi - jer ne treba i nema isplativosti.
edit: Ili evo da ne smaram konstantno vezom Tuzla - Sarajevo, nemaš ni kvalitetnu vezu s Bihaćem, Banja Lukom, Mostarom, bukvalno osim Zenice i Sarajeva koji su spletom okolnosti uvezani autocestom niko više nema kvalitetnu cestovnu, a ni željezničku vezu. Ali zato imamo milion stručnjaka kojima nešto ne treba, nije isplativo, težak je teren, zemlja, krš, planina, more, jezero... Toga imamo na pretek, mašallah.

Tako recimo 25 godina nakon ratnih zbivanja mi nemamo ni kvalitetnu vezu magistralnom cestom između dva najveća grada Federacije, te prvog i trećeg po veličini u državi - jer ne treba i nema isplativosti.
edit: Ili evo da ne smaram konstantno vezom Tuzla - Sarajevo, nemaš ni kvalitetnu vezu s Bihaćem, Banja Lukom, Mostarom, bukvalno osim Zenice i Sarajeva koji su spletom okolnosti uvezani autocestom niko više nema kvalitetnu cestovnu, a ni željezničku vezu. Ali zato imamo milion stručnjaka kojima nešto ne treba, nije isplativo, težak je teren, zemlja, krš, planina, more, jezero... Toga imamo na pretek, mašallah.
-
RJ57
#19079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja kad krenem u boku isto vozim kozjim stazama, ali kroz BiH i to svejedno da li preko stoca ili preko gacka, a to se nažalost još jako dugo neće promijeniti, najmanje još 50 godina.dr_Evil wrote: ↑25/08/2020 10:31Pa ne znam Crna Gora je turisticka destinacija, valjda treba turistima a ne njima. Svaki put kad podjem tamo na more sam sebi govorim jesam budala ko ce se vozit ovom kozjom stazom, i zbog toga mi je mrsko i iciTESLA_EDISON wrote: ↑25/08/2020 10:10
Crnoj Gori sa 400-500 hiljada stanovnika autoput nije ni potreban. Ovo su se zadužili da će im i praunuci vraćati. Jedino ako se ne desi neko čudo pa im EU ne otplati dug kako bi eliminisali kineze međutim, teško.
zato nek se gradi gdje god da se gradi, trebalo kome ili ne!
-
edin_the
-
NecuVise
#19081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- dr_Evil
#19082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
mistek
#19083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma rade širenje i asfaltiranje ceste od entitetske granice do negdje prema Trebinju. Prošle sedmice sam bio dole i uradili su dio od Ljubinja do Popovog polja. Sada bi valjda trebali da rade dio Stolac-Ljubinje. Nema nikakvih promjena rute, kraćenja, za čim realno i nema potrebe u onoj pustahiji. Ja se nadam da ovo ipak znači malo sređivanja puteva po RS, jer je primjetna razlika između entiteta ovdje.
I put Mostar-Stolac je recimo vrlo dobar. Fakat ne znam šta onom putu fali, baš volim voziti ondje
I jednom sam već pisao, magistralnih puteva, makar u FBiH, ima sasvim solidnih. Ubjedljivo najveći problem je put Sarajevo-Tuzla. Sve drugo je više nego prihvatljivo. Ostaje još doduše pretenzija da se Krajina što bolje poveže sa ostatkom države, a po meni bi tu pored Lašvanske dole najznačajniji projekat trebao biti (i žao mi je što evo ni u 2020. nemamo ozbiljne planove u tom smjeru) spajanje Travnika i Jajca dolinom Rike. To bi skratilo put za 25km i najmanje 30 minuta. Da je pameti, na ovome bi radili ozbiljno, jer bi to u nekom realnom vremenu (10 godina), uz sređenu cestu Lašva-Travnik približilo Ključ na manje od 3 sata bez divljanja po cesti
-
ibizza
#19084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Trebamo se brinuti za Njemacke puteve, ove svakako jednom godišnje cemo koristitiescobar__ wrote: ↑25/08/2020 10:50 Važna je i željeznica ali je važna i autocesta. Pored ogromne i disfunkcionalne administracije (i kriminala u istoj), činjenicu da mi nemamo ni jedno ni drugo (ni razvijenu željeznicu ni mrežu autocesta) možemo zahvalit i mnogim po kojima to nešto "ne treba" - poput tebe - a kojih, siguran sam, ima i u politici i tamo gdje se donose važne odluke za ovu zemlju.
edit: Ili evo da ne smaram konstantno vezom Tuzla - Sarajevo, nemaš ni kvalitetnu vezu s Bihaćem, Banja Lukom, Mostarom, bukvalno osim Zenice i Sarajeva koji su spletom okolnosti uvezani autocestom niko više nema kvalitetnu cestovnu, a ni željezničku vezu. Ali zato imamo milion stručnjaka kojima nešto ne treba, nije isplativo, težak je teren, zemlja, krš, planina, more, jezero... Toga imamo na pretek, mašallah.![]()
![]()
- dr_Evil
#19085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta je ovo opet na klixu clanak o autoputevima, wtf sto nas bombarduju, a jos mjesec do izbora ccc
- So What!
#19086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U međuvremenu još kredita je postalo operativno, a još jedan dio se vratio, pogotovo otkako se akcize ubiru. Većina ovih kredita za autoputeve su na 15-20 godina, tako da se to lagano otplaćuje, a dug BiH je kao što se vidi zaista smiješan i u poređenju s regijom još više smiješan.dr_Evil wrote: ↑25/08/2020 09:24Malo ti info kasne. 2018 to je bilo skoro 12 milijardi KM, sa ovim novih 700miliona dolazimo do 13 milijardi.
Da je i 120 milijardi to ne znaci nista, ako si u stanju da ih vracas i za sta si ih uzeo. Bosna uzima kredite da servisira javnu potrosnju, a ne za kapitalna ulaganja. Znaci nije bas da nam je nista, cim nismo u stanju da pokrijemo javnu potrosnju.
Jugoslavija je bila jaca ekonomija nego sve republike zajedno, pa se tesko nosila sa tim dugom.
I imamo unutrasnji dug na brat bratu 2-3 milijarde
Trenutno naša zemlja ima mnogo problema, ali vanjski dug i valuta nisu jedan od njih.
Trenutno evo izvlačimo linije na autoputevima što nam je Tito pravio, i zaista ne stignemo ni da ih ofarbamo, baš smo spori.
- dr_Evil
#19087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kolega forumas, jos ces da mi kazes da evo se gradi vise nego u titin vakat jel? Mogu shvatit da uhvati patriotizam, ali dodji sebi, citava Jugoslavija nije imala 80km asfatla 45 godine, a koliko je bosna(i ostale republike) naslijedile od tite. Pa kad pogledas u kakvom su stanju magistrale place mi se.
Vise titovi pioniri motikom i lopatom, nego mladi muslimani, cetnici i ustase bagerima za 30 godina.
Ali bit ce inshAllah
- sefket_ramadani
#19088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
takoe, samo sabura..dr_Evil wrote: ↑25/08/2020 16:13Kolega forumas, jos ces da mi kazes da evo se gradi vise nego u titin vakat jel? Mogu shvatit da uhvati patriotizam, ali dodji sebi, citava Jugoslavija nije imala 80km asfatla 45 godine, a koliko je bosna(i ostale republike) naslijedile od tite. Pa kad pogledas u kakvom su stanju magistrale place mi se.
Vise titovi pioniri motikom i lopatom, nego mladi muslimani, cetnici i ustase bagerima za 30 godina.
Ali bit ce inshAllah
- So What!
#19089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
escobar__ wrote: ↑25/08/2020 10:41 Ma to je ista ona papanska priča kao i kod nas kad kažu da ne treba autocesta na nekom dijelu jer je neisplativa... Samo gledaju lokalne (seoske) potrebe, niko ne gleda širu sliku - tranzit kroz zemlju, turizam, privreda... Jebo to, šta će im autocesta.
Čemu takav nabrijan stav, ako neko izrazi mišljenje da bi država mogla da doživi ozbiljnu dužničku krizu, ako se zaduži za projekat čija isplativost je upitna.escobar__ wrote: ↑25/08/2020 10:50 Važna je i željeznica ali je važna i autocesta. Pored ogromne i disfunkcionalne administracije (i kriminala u istoj), činjenicu da mi nemamo ni jedno ni drugo (ni razvijenu željeznicu ni mrežu autocesta) možemo zahvalit i mnogim po kojima to nešto "ne treba" - poput tebe - a kojih, siguran sam, ima i u politici i tamo gdje se donose važne odluke za ovu zemlju.
edit: Ili evo da ne smaram konstantno vezom Tuzla - Sarajevo, nemaš ni kvalitetnu vezu s Bihaćem, Banja Lukom, Mostarom, bukvalno osim Zenice i Sarajeva koji su spletom okolnosti uvezani autocestom niko više nema kvalitetnu cestovnu, a ni željezničku vezu. Ali zato imamo milion stručnjaka kojima nešto ne treba, nije isplativo, težak je teren, zemlja, krš, planina, more, jezero... Toga imamo na pretek, mašallah.![]()
![]()
Crna Gora svakako treba autoput, ali da li je model finansiranja ispravan, to je upitno, jer kreditni aranžman koji su uzeli od Kineza je ravan ludilu.
Ova zemlja je 2005. godine otvorila jednu cijev tunela Sozina (4,1 km) koji će biti u budućnosti dio ovog autoputa sa još jednom cijevi. Tunel je finansirao EIB, a gradio se oko 3,5 godine. Tada se ovaj potez osporavao u Crnoj Gori, s obzirom da je koštao 70 miliona eura, no međutim, kroz deceniju otprilike se isplatio i kredit je vraćen, turizam se povećao, a oni koji su ga osporvali su se povukli.
No međutim, pitanje je koliko će ovaj autoput uspjeti da opravdava cifru veću od 1 milijarde eura i koliku ekspanziju turizma Crna Gora mora da doživi da se to isplati na kraju krajeva.
Što se tiče razvijenosti željeznice, veliki je grijeh ovog društva što se tako olahko odrekao željeznica i okrenuo svemu što je na gorivu. Ja prvi sam zagovornik korištenja vozova, kako za lokalne, tako i za nacionalne i internacionalne linije. No međutim dopustili smo da nam Željeznice kako u FBiH tako i u RS-u budu ustanove za potkusurivanje, a nijedna politička opcija nikada nije ponudila neki adekvatan program koji bi željeznice malo vratio u život. A grijeh je društva, upravo jer smo naslijedili pravo dobru infrastrukturu iz one države, koja ni u ratu nije puno nastradala i ovako se maćehinski odnosimo prema tome.
A što se tiče kvalitetnih veza između gradova, kako bi ti opisao kvalitetnu vezu i kuda bi je pružio između Sarajeva i Tuzle, da je u rangu kvalitetnog.
Činjenica je da Sarajevo ima dobre veze samo prema sjeveru i jugu i donekle istoku, gradovima sarajevske regije, uključujući gradove SBK (Kiseljak, Kreševo), a eto sa ovim Hranjenom to bi valjda trebala biti dobra veza i na BPK.
Na dionici između Šićkog Broda i Semizovca, ne znam više šta da urade, raji će vječito smor biti tuda se vozi. Između Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona te Tuzlanskog na drugoj strani, postoji jedan ogroman zid i ovi kantoni imaju jednu jedinu konekciju, a to je M-18. Isti je najtanji između Zavidovića i Banovića, i eventualno na ovom potezu Vareš - Banovići, ako ikada spoje prugu, možda postoji i nada za neki popratni put.
Ovako za sada preostaje da se radi na popravljanju M18, ali ponavljam to nikada ljudima neće biti adekvatna saobraćajnica.
- So What!
#19090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije to patriotizam, nego jednostavno, samo potpun pristup informacijama, kako iz tog perioda tako i današnjeg.dr_Evil wrote: ↑25/08/2020 16:13Kolega forumas, jos ces da mi kazes da evo se gradi vise nego u titin vakat jel? Mogu shvatit da uhvati patriotizam, ali dodji sebi, citava Jugoslavija nije imala 80km asfatla 45 godine, a koliko je bosna(i ostale republike) naslijedile od tite. Pa kad pogledas u kakvom su stanju magistrale place mi se.
Ali bit ce inshAllah
Uporedi koliko je kilometara tunela iskopano za vrijeme one države, a koliko danas, ovih visokih mostova, obilaznica, petlji i svega što je u saboraćajnom smislu iole složenije.
Koliki je najduži saobraćajni tunel koji je bivša Jugoslavija napravila, a kolike smo poslije rata kao nezavisna država izgradili, isto to vrijedi i za mostove.
Recimo petlje dimenzija poput one u Mahovljanima ili Butilama su bile možda samo u nacrtima, a Šićki Brod ili Stup su bile neadekvatne polupetlje.
Sarajevo kao glavni grad republike, kakav je pristupni i tranzitni saobraćaj prije rata imalo, kakav ima danas, Tuzla, Zenica, Mostar, Banja Luka, svi su dobili ili gradske prilaze ili obilaznice ili gradske magistrale.
Onda koliko je regionalnih i lokalnih cesta bilo asfaltirano, a koliko ih je danas. Ja se dobro sjećam koliko je asfaltiranih puteva bilo iza rata ovdje u okolini Doboja, Teslića, Tešnja i Usore, a dobro znam koliko ga ima danas. To je primjer, slično je bilo i u ostatku države.
Nego mi u današnje vrijeme imamo potpunu slobodu da izrazimo mišljenje, koje u ono vrijeme nismo imali. Daleko od toga da je to vrijeme bilo nazadno, ali jednostavno, običan čovjek i kritikovanje javne infrastrukture nisu bili nešto što je išlo jedno s drugim. Danas imamo tu privilegiju i treba da je imamo, da se bunimo, zahtijevamo i tražimo još, i da nikad ne budemo zadovoljni jer kasnimo dosta za ostatkom Europe, ali je zasigurno napravljen ogroman skok od rata pa na ovamo, samo mi nemamo običaj da ga primjetimo.
Budeš realan, podvučeš šta su jedni i šta su drugi napravili, bez da navijaš za jedne ili druge, i vidiš otprilike gdje su propusti jednih ili drugih, na čemu su radili više jedni ili drugi itd... Napomena je svakako da je infrastruktura iz bivše Jugoslavije bila od revolucionarnog značaja za ovu državu nakon rata, ali nije istina da poslije rata ista nije nadograđivana.
-
zippoo87
#19091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja ne bih postavljao pitanje koliko puta imamo,nego kakvog je kvaliteta i koja je sigurnost na tim nasim putevima
skoro svi putevi na Tuzlanskom Kantonu su katastrofa...mozda i najgori sto se kvaliteta tice...mozda sto ovdje 2-3 firme imaju monopol i svaki put rade iste firme,pa je to ocjano...pa se krpi,pa se nov asfalt odmah reze i presjeca i milion nekih nelogicnosti i nakaradnosti
evo sada jedan dobar put koji je napravljen u RSu...izmedju Doboja i Modrice...tako je gladak i po njemu kao da plovis,kada se vozis
u FBiH se jos nisam vozio takvim magistralnim putem...svi su katastrofa...recimo sada je najlosija dionica izmedju Tuzle i Gracanice...ono bi sve trebalo nanovo napraviti...ne mogu ga vise krpiti...sto vise krpe,on sve gori i gori
tu bi se trebalo uraditi potpuno drugaciji pristup i betonirati ispod asfalta...jer je taj put jako frekventan teretnim vozilima i oni ga razvale najbrze...a vjerovatno i lose uradjeni radovi
skoro svi putevi na Tuzlanskom Kantonu su katastrofa...mozda i najgori sto se kvaliteta tice...mozda sto ovdje 2-3 firme imaju monopol i svaki put rade iste firme,pa je to ocjano...pa se krpi,pa se nov asfalt odmah reze i presjeca i milion nekih nelogicnosti i nakaradnosti
evo sada jedan dobar put koji je napravljen u RSu...izmedju Doboja i Modrice...tako je gladak i po njemu kao da plovis,kada se vozis
u FBiH se jos nisam vozio takvim magistralnim putem...svi su katastrofa...recimo sada je najlosija dionica izmedju Tuzle i Gracanice...ono bi sve trebalo nanovo napraviti...ne mogu ga vise krpiti...sto vise krpe,on sve gori i gori
tu bi se trebalo uraditi potpuno drugaciji pristup i betonirati ispod asfalta...jer je taj put jako frekventan teretnim vozilima i oni ga razvale najbrze...a vjerovatno i lose uradjeni radovi
-
saimidin
#19092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajmo reci I da nam trebaju puni profili autoputa na nekim dionicama, ali puno bi brze i jednostavnije bilo praviti brze ceste, koje bi se takodje placale. Nesto slicno sam vidio u madjarskoj, dosta magistrala prosiruju I prave brze ceste.
Prava je sramota da se grade one dionice koje se nece koristiti (svilaj se ne koristi godinama, i buna se nece koristiti).
Istivremeno dva mozda najprometnija pravca Tuzla Doboj I Tuzla Orasje su u svakom pogledu seoski putevi: spure, zakrpa na zakrpu, kuce I poslovni prostori pa cak I njive spojene na "magistralu".
Ps
Mislim da niko nije zadovoljan sa stanjem puteva I brzinom gradnje(popravljanja), ali ko nas
Sami smo birali, I opet cemo
Prava je sramota da se grade one dionice koje se nece koristiti (svilaj se ne koristi godinama, i buna se nece koristiti).
Istivremeno dva mozda najprometnija pravca Tuzla Doboj I Tuzla Orasje su u svakom pogledu seoski putevi: spure, zakrpa na zakrpu, kuce I poslovni prostori pa cak I njive spojene na "magistralu".
Ps
Mislim da niko nije zadovoljan sa stanjem puteva I brzinom gradnje(popravljanja), ali ko nas
Sami smo birali, I opet cemo
-
Naslovnica
#19093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Oduševio sam se neki dan obilaznicom oko Brčkog.zippoo87 wrote: ↑25/08/2020 17:41 ja ne bih postavljao pitanje koliko puta imamo,nego kakvog je kvaliteta i koja je sigurnost na tim nasim putevima
-
RJ57
#19094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
doboj-modriča je friško asfaltiran 2019 i odličan je. mene je da budem iskren to i iznenadilo ali i zabrinulo. iznenadilo me jer tako nešto kod nas ne očekuješ prije nego se put totalno raspdne a zabrinulo jer sam pomislio da bi to mogao biti znak da neće biti ništa od skorog autoputa doboj-odžakzippoo87 wrote: ↑25/08/2020 17:41 ja ne bih postavljao pitanje koliko puta imamo,nego kakvog je kvaliteta i koja je sigurnost na tim nasim putevima
-
zippoo87
#19095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nisam bio u Brckom godinama...ali ako su napravili neki dobar put,svaka castNaslovnica wrote: ↑25/08/2020 17:51Oduševio sam se neki dan obilaznicom oko Brčkog.zippoo87 wrote: ↑25/08/2020 17:41 ja ne bih postavljao pitanje koliko puta imamo,nego kakvog je kvaliteta i koja je sigurnost na tim nasim putevima
![]()
meni je jadno i sramotno da mi ovdje pricamo o kvalitetu izvodjenja radova ...21. vijek...sva moguca tehnologija dostupna i ima milion nacina da se to napravi kvalitetno i da traje...pa da se od novih para prave i sredjuju nove dionice...ali nasa (lokalna,kantolana,federalna i sve osale) mafija najvise para i ukrade upravo na izgradnji puteva...pa onda i ne cudi sto svaki put propadne kroz par mjeseci a svake 2 ga nanovo krpe i popravljaju...pa na tim popravcima opet ukradu i tako sve u krug
to je jadno da jadnije ne moze biti
-
Naslovnica
-
zippoo87
#19097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nasao sam i slike i video...izgleda bas mocno...kao brza cesta
duzina oko 18 km ako sam dobro skontao
duzina oko 18 km ako sam dobro skontao
- So What!
#19098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, radi se o 18 kilometara, izgradnja je pofino kasnila, ali na moje iznenađenje nije baš sve ni tako ravno oko Brčkog.
Izgradnju je vodio Brčko Dirstrikt i JP Putevi Brčko, dakle treći igrač i manje zapostavljeni igrač u odnosu na JP Ceste/Autoceste FBiH i JP Putevi/Autoputevi RS.
Last edited by So What! on 25/08/2020 19:55, edited 2 times in total.
-
Naslovnica
-
neki
#19100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Super je obilaznica Brčkog, ali meni nije jasno zašto je nisu gradili na način da je u budućnosti lako proširiti u puni profil autoputa