COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
dr_Evil

#926 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

umojvakat wrote: 24/08/2020 14:11
dr_Evil wrote: 24/08/2020 13:38
umojvakat wrote: 24/08/2020 13:30

Ko ti je ovo slagao?
? COVID-19 je bolest koja je opasna za starije od 65 i hronicne bolesnike. Svedska 86.000 zarazenih (dokazanih), umrlih 3000 vise nego 2018.
Ko ti je slagao cim dobijes koronu da ces pod zemlju?
Da ponovim, ko ti je to slagao? Gdje zivis ti jadan ne bio, vidis li ti da to nema veze sa zdravim razumom? Sta pricas jadan ne bio?
http://ba.n1info.com/Vijesti/a456730/Hi ... olege.html ????
Prvo, ponasaj se normalno, nismo mi zajedno ovce cuvali. To sto je covjek umro(rahmet mu dusi), a biopsija nije uradjena pa ne znamo sta je sve imao, ne dokazuje nista. Ja se pozivam na podatke koje pruza evropska agencija za zdravstvo. Eno neki dan zena 103 godine izlijecila se od korone, pa ne dokazuje to nista, ni meni ni tebi
duh_sa_sjekirom

#927 Re: COVID i škola?

Post by duh_sa_sjekirom »

kox wrote: 24/08/2020 14:14
Možeš ti sada redati smajlije do zore kada znaš da si se prosuo. Ne postoji istraživanje koje se tim bavi. Dakle govorim kao roditelj i učesnik nastave na dva različita nivoa, i ništa drugačije nisam ni tvrdio.
Ti si govorio o kvaliteti online nastave a ja samo tražim da mi dokažeš ko i kada je izvršio ocjenjivanje te kvalitete i po kojim kriterijima.
Ništa više.
Ostavi se pozivanja na nedostupne studije.
Dakle, ima ili nema neki dokaz?
laik1981

#928 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:09
laik1981 wrote: 24/08/2020 14:02 Ti govoris o adekvatnoj alternativi, a ne alternativi. Znaci ti pretpostavljas da je to adekvatno bez potrebnog znanja da bi to mogao tvrditi. Za sve postoji alternativa. Sad jel ona adekvatna ili nije, to je drugi par cipela. I da, mozes se zaraziti bilo gdje, pa opet biras po svojim potrebama, a ovamo govoris suprotno. Klasicno licemjerno spinovanje koje veze sa mozgom nema. Bice kako nadlezni odluce, bez obzira sta o tome mislili ti i ja..
Pa valda znaš da se alternativa zove "online nastava". Dakle, nastava! Ne igranje već nastava! Kontaš? Treba li posebno dokazivati da je adekvatna u ovom trenutku? Znaš li od kad traje taj projekat?
O kakvom spinovanju ti pričaš?
Bijaše li ti onaj što je govorio kako će narod o svemu odlučiti a ne nadležni organi? :lol:
Bio je jedan ali ne mogu sad da se sjetim kako se zvao..
Narod kao kolektiv ni o cemu ne odlucuje, bar ne u nasem sistemu. Kao pojedinci mozemo odlucivati o svojim zivotima i odlucujemo tako sto svaki dan pravimo izbore od kojih su mnogi rizicni, vezano za koronu ili bilo sta drugo. Online nastava nije adekvatna alternativa za nornalnu nastavu. To ce ti svaki prosvjetni radnik i pedijatar potvrditi. Nije adekvatna ni u idealnim uslovima, a ne u uslovima sa bezbroj nedostataka. Djeca najvise ispastaju i ispastace u takvim uslovima, a puno su manje rizicna od mnogih ostalih faktora zbog kojih smo spremni rizikovati. Sve je stvar redanja licnih prioriteta. Razumijem da su nekom prioriteti jedno, a nekom nesto drugo..
dr_Evil

#929 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:17
Možeš ti sada redati smajlije do zore kada znaš da si se prosuo. Ne postoji istraživanje koje se tim bavi. Dakle govorim kao roditelj i učesnik nastave na dva različita nivoa, i ništa drugačije nisam ni tvrdio.
Ti si govorio o kvaliteti online nastave a ja samo tražim da mi dokažeš ko i kada je izvršio ocjenjivanje te kvalitete i po kojim kriterijima.
Ništa više.
Evo imas li ti dokaz da je online nastava kvalitetno rijesenje? Ista stvar, ili se tebi tako svidja pa mislis da je fancy i cool
daddy-kool

#930 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... hools.html
To be sure, the best available evidence from countries that have reopened schools indicates that COVID-19 poses low risks to school-aged children – at least in areas with low community transmission. That said, the body of evidence is growing that children of all ages are susceptible to SARS-CoV-2 infection (3-7) and, contrary to early reports (11, 12), might play a role in transmission (7, 13, 14).
Biće veselo kada krene sezona prehlada, pa djeca počnu kihati i kašljati na časovima.
mali_balon

#931 Re: COVID i škola?

Post by mali_balon »

dr_Evil wrote: 24/08/2020 09:38
mali_balon wrote: 24/08/2020 08:52
dr_Evil wrote: 24/08/2020 08:46 Pa sta je problem malo zaraze, jel fino rekao institut za mjeriteljstvo da imamo 100 najboljih respiratora na svijetu, aman
Jah...kako ono....imunitet stada...e bas smo stado
Pravo, dok mi peremo ruke i kontamo hocemo li djecu u skolu, oni peru pare i salju djecu u privatnu skolu
I nije problem lijecit se privatno a ni krevet ili zasebnu sobu nac na podhrastovima.....
duh_sa_sjekirom

#932 Re: COVID i škola?

laik1981 wrote: 24/08/2020 14:19 Narod kao kolektiv ni o cemu ne odlucuje, bar ne u nasem sistemu. Kao pojedinci mozemo odlucivati o svojim zivotima i odlucujemo tako sto svaki dan pravimo izbore od kojih su mnogi rizicni, vezano za koronu ili bilo sta drugo. Online nastava nije adekvatna alternativa za nornalnu nastavu. To ce ti svaki prosvjetni radnik i pedijatar potvrditi. Nije adekvatna ni u idealnim uslovima, a ne u uslovima sa bezbroj nedostataka. Djeca najvise ispastaju i ispastace u takvim uslovima, a puno su manje rizicna od mnogih ostalih faktora zbog kojih smo spremni rizikovati. Sve je stvar redanja licnih prioriteta. Razumijem da su nekom prioriteti jedno, a nekom nesto drugo..
Znači, ti nisi bio taj? Ili jesi?
Nebitno, hajd...
Elem, Online jeste adekvatna zamjena za redovnu nastavu u najvećoj mogućoj mjeri. Naglašavam "zamjena" jer živu riječ nastavnika i rad u učionici ništa u potpunosti ne može zamjeniti. Zato se traže i nude rješenja koja u najvećoj mogućoj mjeri zamjenjuju redovnu nastavu.
Ja ne znam šta su tvoji prioriteti i ne zanima me, ali meni je zdravlje djeteta najbitnije. Čak i ako se nešto propusti u online sistemu to će se nadoknaditi, neće pandemija vječno trajati, ali narušeno zdravlje ili nedajbože izgubljeni život niko ne može nadoknaditi
kox

#933 Re: COVID i škola?

Post by kox »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:17
Ništa više.
Misliš na ovaj moj komentar:
Majke mi ti nas trolaš ovdje. Namaštavaš stvari koje veze sa životom nemaju u praksi i još očito nemaš blage veze kako je online nastava na kraju funkcionisala. Prosvjetnim radnicima svala čast na brzini prelaska na online nastavu i njihovom zalaganju ali kvalitet usvojenog znanja i validnost postignutih rezultata je baš upitna, to će ti i oni reći.

Dakle ja sam govorio o ličnom iskustvu, iskustvu drugih roditelja i iskustvima prosvjetnih radnika sa kojima sam u kontaktu. Ništa drugo nisam ni tvrdio niti išta bolje od toga trenutno postoji. Nisam se pozivao ni na kakve studije nego sam pokušavao da ti objasnim da ili ne postoje ili su trenutno nedostupne.
Ukoliko si ti upoznat sa nekim istraživanjem molim te navedi ga.
duh_sa_sjekirom

#934 Re: COVID i škola?

dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:20 Evo imas li ti dokaz da je online nastava kvalitetno rijesenje? Ista stvar, ili se tebi tako svidja pa mislis da je fancy i cool
Čim je uvedena u sistem, čak i prije pandemije, znači da je neko ocijenio da je dovoljno kvalitetna za zamjenu redovne nastave u određenim okolnostima. Ne znam šta se tu treba još dokazivati.
Dakle, imaš li ti kakve dokaze ili nemaš?
A glede ličnih iskustava, ja imam suprotna, roditelji i učenici su zadovoljni, nastavnici uglavnom jesu, poneko naravno i nije ali tako je i na redovnoj nastavi.
To su dakle iskustva.
Last edited by duh_sa_sjekirom on 24/08/2020 14:32, edited 1 time in total.
dr_Evil

#935 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:28
dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:20 Evo imas li ti dokaz da je online nastava kvalitetno rijesenje? Ista stvar, ili se tebi tako svidja pa mislis da je fancy i cool
Čim je uvedena u sistem, čak i prije pandemije, znači da je neko ocijenio da je dovoljno kvalitetna za zamjenu redovne nastave u određenim okolnostima. Ne znam šta se tu treba još dokazivati.
Imas li dokaz da je adekvatna zamjena, i Logos i Univerzitet u Travniku su u sistemu pa ne znaci da skoluju. Imas ili nemas?

I ovde pricamo o djeci, a ne studentima tj. odraslim ljudima, da ponovimo i naglasimo
kox

#936 Re: COVID i škola?

Post by kox »

dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:31
Imas li dokaz da je adekvatna zamjena, i Logos i Univerzitet u Travniku su u sistemu pa ne znaci da skoluju. Imas ili nemas?

I ovde pricamo o djeci, a ne studentima tj. odraslim ljudima, da ponovimo i naglasimo
Online nastava na fakultetima tokom pandemije je tek raspašoj, online ispiti bez kamere i sl. Usvojeno znanje zagarantovano :D
duh_sa_sjekirom

#937 Re: COVID i škola?

dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:31 Imas li dokaz da je adekvatna zamjena, i Logos i Univerzitet u Travniku su u sistemu pa ne znaci da skoluju. Imas ili nemas?

:-)
Smanji doživljaj...
A poređenje ti je baš vrh... :lol:
laik1981

#938 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:25
laik1981 wrote: 24/08/2020 14:19 Narod kao kolektiv ni o cemu ne odlucuje, bar ne u nasem sistemu. Kao pojedinci mozemo odlucivati o svojim zivotima i odlucujemo tako sto svaki dan pravimo izbore od kojih su mnogi rizicni, vezano za koronu ili bilo sta drugo. Online nastava nije adekvatna alternativa za nornalnu nastavu. To ce ti svaki prosvjetni radnik i pedijatar potvrditi. Nije adekvatna ni u idealnim uslovima, a ne u uslovima sa bezbroj nedostataka. Djeca najvise ispastaju i ispastace u takvim uslovima, a puno su manje rizicna od mnogih ostalih faktora zbog kojih smo spremni rizikovati. Sve je stvar redanja licnih prioriteta. Razumijem da su nekom prioriteti jedno, a nekom nesto drugo..
Znači, ti nisi bio taj? Ili jesi?
Nebitno, hajd...
Elem, Online jeste adekvatna zamjena za redovnu nastavu u najvećoj mogućoj mjeri. Naglašavam "zamjena" jer živu riječ nastavnika i rad u učionici ništa u potpunosti ne može zamjeniti. Zato se traže i nude rješenja koja u najvećoj mogućoj mjeri zamjenjuju redovnu nastavu.
Ja ne znam šta su tvoji prioriteti i ne zanima me, ali meni je zdravlje djeteta najbitnije. Čak i ako se nešto propusti u online sistemu to će se nadoknaditi, neće pandemija vječno trajati, ali narušeno zdravlje ili nedajbože izgubljeni život niko ne može nadoknaditi
adekvatnost • Jednakost, izjednačenost, podudarnost, srazmjernost.
Sam si napisao da nije adekvatna, tako da to vise ne bih komentarisao.

Svima nam je zdravlje djece na prvom mjestu, kako fizicko, tako i mentalno zdravlje. Zdravlje svog djeteta mozes ugroziti i obavljanjem vlastitog posla pa moramo raditi i podnositi taj rizik. Isto tako zdravlje svog djeteta mozes ugroziti i asocijalizacijom i odobravanjem poludnevnog buljenja u kojekakve ekrane. Tu lezi doza licemjerstva. Pokusavamo nesto dokazati bez konkretnog znanja. Na kraju krajeva svako ima pravo na svoje misljenje. Nije tvoje misljenje bitnije obilo cijeg, niti je manje bitno. Na kraju cemo se svi povinovati odluci nadleznih. Pretpostavljam da ce se i te odluke mijenjati na bar mjesecnoj bazi u zavisnosti od pokazatelja na terenu. Nek nam je sa srecom..
duh_sa_sjekirom

#939 Re: COVID i škola?

laik1981 wrote: 24/08/2020 14:35

Svima nam je zdravlje djece na prvom mjestu, kako fizicko, tako i mentalno zdravlje. Zdravlje svog djeteta mozes ugroziti i obavljanjem vlastitog posla pa moramo raditi i podnositi taj rizik. Isto tako zdravlje svog djeteta mozes ugroziti i asocijalizacijom i odobravanjem poludnevnog buljenja u kojekakve ekrane. Tu lezi doza licemjerstva. Pokusavamo nesto dokazati bez konkretnog znanja. Na kraju krajeva svako ima pravo na svoje misljenje. Nije tvoje misljenje bitnije obilo cijeg, niti je manje bitno. Na kraju cemo se svi povinovati odluci nadleznih. Pretpostavljam da ce se i te odluke mijenjati na bar mjesecnoj bazi u zavisnosti od pokazatelja na terenu. Nek nam je sa srecom..
Gdje?
Kakvo ti je to licemjerstvo? Očemu ti pričaš? Porediš odlazak na posao i odlazak u školu? :?
laik1981

#940 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:38
laik1981 wrote: 24/08/2020 14:35

Gdje?
Pa napisao si da zivu rijec nastavnika ne moze nista zamijeniti. Znaci da nije adekvatno, tj. jednako. Online nastava je nuzno zlo, a ja mislim da vise za tim nema potrebe.
duh_sa_sjekirom

#941 Re: COVID i škola?

laik1981 wrote: 24/08/2020 14:40 Pa napisao si da zivu rijec nastavnika ne moze nista zamijeniti. Znaci da nije adekvatno, tj. jednako. Online nastava je nuzno zlo, a ja mislim da vise za tim nema potrebe.
Pa čitaj šta sam dalje napisao a ne samo vaditi dijelove!
Lijepo sam napisao da jeste adekvatna u najvećoj mogućoj mjeri.
I to je istina jer trenutno ne postoji bolji i približniji način za zamjenu redovne nastave
dr_Evil

#942 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:34
dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:31 Imas li dokaz da je adekvatna zamjena, i Logos i Univerzitet u Travniku su u sistemu pa ne znaci da skoluju. Imas ili nemas?

:-)
Smanji doživljaj...
A poređenje ti je baš vrh... :lol:
Poredjenje je odlicno, pokazuje da nije sve sta drzava dozvoli dobro rijesenje, ali evo:

https://www.inn.no/om-hoegskolen/nyhete ... paa-skolen

Sta kazu norvezani u istrazivanju
I elevenes vurderinger av hvordan hjemmeskolen har foregått ser vi at 23 % av elevene aldri eller sjelden har deltatt i undervisning på Teams, Showbie eller andre plattformer. Videre sier 29 % av elevene at de aldri eller sjelden har deltatt drøftinger på nettet, og 40% av elevene har sjelden eller aldri arbeidet i grupper sammen med andre elever. Motsatt uttrykker elevene at de i stor grad har arbeidet alene med oppgaver hjemme. Samlet uttrykker dette at hjemmeskolen har hatt relativt lite variasjon og det har vært mye individualisert arbeid. Kun 2 % av elevene uttrykker at det har vært vanskelig å gjøre skoleoppgaver fordi de ikke har hatt tilgang til nettbrett eller PC, så det ser ikke ut til at mangel på nett-tilgang eller utstyr har vært et problem.

Lærerne ser imidlertid ut til å ha gitt god informasjon til elevene om hva det skal arbeides med ved at 90 % av elevene sier de vet hva de skal gjøre og arbeide med hver dag. Videre utrykker 87 % av elevene at de vet at de lærer det de skal lære. Rammene og arbeidsplanene for hjemmeskolen har ut fra dette fungerte ganske godt, og lærerne har ut fra elevenes svar lagt arbeidet godt til rette for elevene. Men selv om hjemmeskolen har vært lagt godt til rette savner elevene både lærerne og undervisningen. 79 % av elevene uttrykker at de savner mer kontakt med lærerne sine, og 78 % av elevene savner undervisningen på skolen.
23% kaze da nikad nije sudjelovalo predavanjima na teamsu ili drugim platformama, 29% nikad nije sudjelovalo u raspravama, 40% nikad nije radilo u grupi, mnogi kazu radili samostalno zadace, smao 2% se zalilo na pristup internetu i pcu (a kod nas bi to bilo??).

79% kaze da su im nedostajali ucitelji, 78% kaze nedostajala im skola.
– For de aller fleste elevene har dette vært et dårligere tilbud enn den vanlige skolen, sier professor i pedagogikk Thomas Nordahl.

Det betyr at de har konsentrert seg dårligere om skolearbeidet, fått mindre hjelp og veiledning fra lærere, og de har ikke deltatt like aktivt i undervisning og skolearbeid som de gjør til vanlig.

Elevene har tapt både faglig og sosialt på hjemmeskole. Ganske mye av det er det mulig å ta igjen, mener professoren.

– Men det krever at vi er oppmerksom på at noen elever nok har et dårligere læringsutbytte nå enn da skolen stengte ned 12. mars. Det krever god tilrettelegging, og at skolen så raskt som mulig kommer i gang med god faglig og sosialpedagogisk virksomhet, slik at den normale skolehverdagen kommer tilbake igjen så fort som mulig.
Za vecinu je online bila losija ponuda od obicne skole, losije su se koncetrisali i imali losiju pomoc od ucitelja i pomagaca, nisu sudjelovali isto aktivno u nastavi.

Ucenici su izgubili strucno i socijalno po skolovanju od kuce. Ali ovaj kratak period (mjesec) se moze nadoknaditi. Mi moramo znati da su mnogi ucenici imali losiju razmjenu znanja. To znaci da se od nas ocekuje dosta ispravljanja i da sto prije krenemo sa strucniim i socijalnopedagoskim aktivnostima, da se normalna skola vrati sto prije.

eto Jarane sulejmane, sad zamisli kad bi se kod ans postena studija odradila
Last edited by dr_Evil on 24/08/2020 14:45, edited 1 time in total.
kox

#943 Re: COVID i škola?

Post by kox »

A glede ličnih iskustava, ja imam suprotna, roditelji i učenici su zadovoljni, nastavnici uglavnom jesu, poneko naravno i nije ali tako je i na redovnoj nastavi.
To su dakle iskustva.
Online nastava jeste bila predvidjena ali ne na ovaj način. Tek se sada ona uvodi u zakon, praktično je sve do sada radjeno haman protiv zakona ali se moralo. Postojale su neke kratke smjernice napisane na samom početku pandemije. Ovo online ocjenjivanje na svim nivoima teško da bi bilo ovako organizovano kao i samo odvijanje nastave da se nije moralo zbog pandemije.
duh_sa_sjekirom

#944 Re: COVID i škola?

kox wrote: 24/08/2020 14:45 Online nastava jeste bila predvidjena ali ne na ovaj način. Tek se sada ona uvodi u zakon, praktično je sve do sada radjeno haman protiv zakona ali se moralo. Postojale su neke kratke smjernice napisane na samom početku pandemije. Ovo online ocjenjivanje na svim nivoima teško da bi bilo ovako organizovano kao i samo odvijanje nastave da se nije moralo zbog pandemije.
Online nastava je bila predviđena upravo na ovaj način, uz pomoć odgovarajućih platformi.
Smjernice su date na početku pandemije ali je još u januaru o.g. doneseno "UPUTSTVO ZA REALIZACIJU PRAKSE „ONLINE NASTAVA“ " za osnovne i srednje škole
Prati malo...
kox

#945 Re: COVID i škola?

Post by kox »

duh_sa_sjekirom wrote: 24/08/2020 14:52
kox wrote: 24/08/2020 14:45 Online nastava jeste bila predvidjena ali ne na ovaj način. Tek se sada ona uvodi u zakon, praktično je sve do sada radjeno haman protiv zakona ali se moralo. Postojale su neke kratke smjernice napisane na samom početku pandemije. Ovo online ocjenjivanje na svim nivoima teško da bi bilo ovako organizovano kao i samo odvijanje nastave da se nije moralo zbog pandemije.
Online nastava je bila predviđena upravo na ovaj način, uz pomoć odgovarajućih platformi.
Smjernice su date na početku pandemije ali je još u januaru o.g. doneseno "UPUTSTVO ZA REALIZACIJU PRAKSE „ONLINE NASTAVA“ " za osnovne i srednje škole
Prati malo...
Jeste pomoću odgovarajućih platformi ali ne na ovaj način. Tj. vjerovatno ne na ovaj način jer ništa nije do kraja razradjeno tim dokumentom :
http://ossskranjcevic.edu.ba/wp-content ... stava-.pdf
Niko prije pandemije nije ni mogao predvidjeti trajanje isključivo online nastave od 6 mjeseci, godinu ili ko zna koliko.
dr_Evil

#946 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

''Kako smo već ranije najavili, učenici u HNŽ-u novu školsku godinu započet će 7. rujna u učionicama i školskim klupama. To je zajednički stav svih sudionika današnjeg sastanka jer, iako je on-line nastava polučila određene uspjehe omogućivši uspješan završetak prošle školske godine, ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja i nastavnika s njihovim učenicima u učionici'', izjavio je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije nakon što je s Rašidom Hadžovićem, ministrom prosvjete, znanosti, kulture i športa organizirao je u ponedjeljak sastanak sa svim relevantnim dionicima u sustavu školstva Hercegovačko-neretvanske županije – predstavnicima Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola i sindikata zaposlenih u prosvjeti.

Tema sastanka je bila početak nove školske godine. Pročitajte još # Iz Sindikata poručili: Ispoštujte sedam mjera ili nema nastave! ''Nakon što smo riješili organizacijske sheme, mrežu škola i tzv. tehnološki višak, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa, Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Zavodom za javno zdravstvo HNŽ, ravnateljima škola, sindikatima u obrazovanju, te roditeljima radili smo i radimo na osiguranju 'normalnog' načina školovanja naše djece u situaciji u kojoj se nalazimo kada je riječ o pandemiji korona virusa. U suradnji s osnivačima škola – gradovima i općinama, od kojih očekujem snažan angažman na ovom pitanju, osigurat ćemo potrebna dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i ostalu opremu koja je nužna za preveniranje obolijevanja učenika i prosvjetnih djelatnika'', kazao je Herceg.

Bravo, mali korak za covjeka, ali veliki za bosnu
umojvakat

#947 Re: COVID i škola?

Post by umojvakat »

dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:15
dr_Evil wrote: 24/08/2020 13:38

? COVID-19 je bolest koja je opasna za starije od 65 i hronicne bolesnike. Svedska 86.000 zarazenih (dokazanih), umrlih 3000 vise nego 2018.
Ko ti je slagao cim dobijes koronu da ces pod zemlju?
Da ponovim, ko ti je to slagao? Gdje zivis ti jadan ne bio, vidis li ti da to nema veze sa zdravim razumom? Sta pricas jadan ne bio?
Prvo, ponasaj se normalno, nismo mi zajedno ovce cuvali. To sto je covjek umro(rahmet mu dusi), a biopsija nije uradjena pa ne znamo sta je sve imao, ne dokazuje nista. Ja se pozivam na podatke koje pruza evropska agencija za zdravstvo. Eno neki dan zena 103 godine izlijecila se od korone, pa ne dokazuje to nista, ni meni ni tebi
Nije imao nista, kao sto i ti mislis da nemas pa te moze poslati na groblje zbog neceg sto imas a ne znas da imas.
Evo jos malo o djeci:
dr_Evil

#948 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

umojvakat wrote: 24/08/2020 15:31
dr_Evil wrote: 24/08/2020 14:15

Nije imao nista, kao sto i ti mislis da nemas pa te moze poslati na groblje zbog neceg sto imas a ne znas da imas.
Evo jos malo o djeci:
Sve sta odgovara i meni i tebi nalazi se u ovome dokumentu, https://www.ecdc.europa.eu/en/publicati ... ansmission

bez ikakvih kvazi naucnika i teorija zavjere. Trenutno znanje (sto ne znaci da se nece mjenjati).

Svakoga od nas moze poslati na groblje, svakoga od nas moze auto udariti, ili grom. Pa opet izlazimo iz kuce. Treba se paziti, ali ne mozemo prestati zivjeti, moramo vjerovati struci, a struka trenutno kaze da svi koji nisu iznad 65 ili kriticni treba da zive kao sto su zivjeli uz dodatak pojacanog pranja ruku, i socijalne distance.
winpin

#949 Re: COVID i škola?

Post by winpin »

Protesti u Kanadi zbog odluke da djeca nose masku u skoli

Bloo
Globalna šefica

#950 Re: COVID i škola?

Post by Bloo »

mali_balon wrote: 24/08/2020 08:40
TESLA_EDISON wrote: 24/08/2020 08:25
mali_balon wrote: 24/08/2020 08:03

Sve stoji i sve si u pravu, ali ovo je BiH i poredtit je sa bilo kojom iole normalnom zemljom je apsurd.....vidis da ovdje generacije rodjene poslje rata govore "sta je ako je moglo u ratu moze i sad".....nema ovdje filozofije

I lakse ce djeca i brze nauciti online nego roditelji koji moraju naucit, a mrsko, nesta vise od koristenja fb, klixa, kladionice i zadruge
Online nastavu zagovaraju samo oni roditelji čija djeca nemaju kapaciteta da sa uspjehom završe godinu regularnim putem. Ukazala im se jedinstvena prilika da pod plaštom "brige za zdravlje", njihova djeca "guzovače" završe i narednu godinu kao što su i proteklu. Ova pandemija je smijurija u odnosu na stanje u ratu a u ratu se redovno išlo u školu.

Ovdje je trebalo ili potpuno odgoditi nastavu dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje ili u startu omogućiti normalno odvijanje nastave. Online nastavom, škole postaju obične debilane i ništa drugo.
Sramotis uspomenu na tog covjeka i avataru sa kolicinom proljeva sto izadje na tvoja usta....lupas ko picka pp samaru ..veze ti nemas....i ja naso s popisancima raspravljat
mali_balon
7 dana
Vrijedanje

@TESLA_EDISON
Nisi ti ratne škole vidio, stoga šuti avatara ti...
Locked