Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
MorningStar

#16751 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

NediM17 wrote: 23/08/2020 14:58 Samo nam jos napisi imas li oca, brata, muza, sina stasalog za puske, mozes i ti, nije zabranjeno.
Ja rekoh, meni jedan rat dosta i previse za citav zivot. Mora li svakih 30-40 godina ovaj narod krvariti za necije interese, gubiti sinove u najboljim godinama.
Ja svoga sina ne dam. Izginuo cvijet mladosti za ovakvu drzavu od koje "100 familija", ne mogu reci "begovskih" jer masa je tu bivse fukare, ima koristi, dok ostali zivotare.
Krene li belaj, saljem ga s migrantima. :(
Pusti narodu zakonski da smije upotrijebiti silu kada brani svoju imovinu,posjed i slicno pa ces vidjeti kako bi se situacija promijenila - trenutno covjeku zenu prebiju u vlastitoj kuci - dodje upuca divljaka u nogu i sad ce u zatvor. I ko sta onda ? - ili neka institucije drzave koja ima monopol na upotrebu sile brane narod ili nek puste narod da se brani.
Guadalajara

#16752 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 23/08/2020 15:01
Pusti narodu zakonski da smije upotrijebiti silu kada brani svoju imovinu,posjed i slicno pa ces vidjeti kako bi se situacija promijenila - trenutno covjeku zenu prebiju u vlastitoj kuci - dodje upuca divljaka u nogu i sad ce u zatvor. I ko sta onda ? - ili neka institucije drzave koja ima monopol na upotrebu sile brane narod ili nek puste narod da se brani.
Tako ce nesto 100% biti...narod/grupice ce ih lupati....a policija ce to ignorisati...i praviti zapisnike da se oni /imigranti izmedju sebe tuku...

pa kad ih 100-200 polome...procut ce se...da ne dolaze vise...
NediM17

#16753 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by NediM17 »

U Krajini vise migranata neg' naroda, jos kad odu ovi vojno sposobni domoljubi iz dijaspore. Batina ima dva kraja, mogle bi se "sljive okrenut' na rogace". :(
biscanka2

#16754 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by biscanka2 »

problemnatravunu wrote: 23/08/2020 10:51
http://ba.n1info.com/Video/Info/a456890 ... 2R7dJ1_o3c
Pitanje ovom reporteru:
"jesi li rekao onim ilegalnim migrantima sa kojima si razgovarao da im je razmišljanje totalno pogrešno i da su u debelom prekršaju i izvan zakona i da to tako ne može !??"
Samo ih treba pitati zasto nisu avionom u Evropu dosli ( pa bi im i noge i ledja bili zdravi).Ako su neciviliziranim putem krenuli onda su krenuli u rusenje civilizacije i kao takvi nemogu prema sebi civilizovano ophodjenje ocekivati.Tim nacinom lutanja koriste se zivotinje a ne ljudi.Cuuuj pokazuju noge i prste a novinar ko zao mu - ma dobar dio nasih novinara nizasta nije (nek se fate lopate a ne mikrofona).
MorningStar

#16755 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

NediM17 wrote: 23/08/2020 15:26 U Krajini vise migranata neg' naroda, jos kad odu ovi vojno sposobni domoljubi iz dijaspore. Batina ima dva kraja, mogle bi se "sljive okrenut' na rogace". :(
Evo neka drzava kaze da ljudi imaju pravo na upotrebu sile da odbrane svoju imovinu pokretnu/nepokretnu,posjede ja bi da se okusamo to i da vidimo te sljive i rogace.
NediM17

#16756 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by NediM17 »

MorningStar wrote: 23/08/2020 15:37
NediM17 wrote: 23/08/2020 15:26 U Krajini vise migranata neg' naroda, jos kad odu ovi vojno sposobni domoljubi iz dijaspore. Batina ima dva kraja, mogle bi se "sljive okrenut' na rogace". :(
Evo neka drzava kaze da ljudi imaju pravo na upotrebu sile da odbrane svoju imovinu pokretnu/nepokretnu,posjede ja bi da se okusamo to i da vidimo te sljive i rogace.
Naravno, ja sam za to da imas pravo da branis svoj "zivot tj. tijelo i imovinu" pod svaku cijenu, samo kazem da batina ima dva kraja.
Nek' napisu, ima li ko od forumasa neko neposredno iskustvo, ono da su ga migrosi "ma'tretirali" a on ih izdegenecio.
Ili vidio da nekog drugog diraju a on se isprsio, takvih nam "pozitivnih" prica treba.
Pustite se tastature. :run:
MorningStar

#16757 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

NediM17 wrote: 23/08/2020 15:49
MorningStar wrote: 23/08/2020 15:37
Naravno, ja sam za to da imas pravo da branis svoj "zivot tj. tijelo i imovinu" pod svaku cijenu, samo kazem da batina ima dva kraja.
Nek' napisu, ima li ko od forumasa neko neposredno iskustvo, ono da su ga migrosi "ma'tretirali" a on ih izdegenecio.
Ili vidio da nekog drugog diraju a on se isprsio, takvih nam "pozitivnih" prica treba.
Pustite se tastature. :run:
Nemas imovinu imas zivot - i to po principu naoruzan si , moras bjezat pred nozem pa ako ne mozes pobjeci mozes upotrijebiti isto.Imovinu NEMAS pravo da branis silom po ZAKONU mozes da zoves policiju.

Nije nitko budala sam sebe da uvaljuje ... :wink:
NediM17

#16758 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by NediM17 »

Sve znam, zato i kazem, ili institucionalna zastita ili promjena zakona. :thumbup:
Ovi sto pozivaju na nasilje kako sad stvari stoje, nazalost, mogu samo najebati od "pravne drzave" od ponedeljka.
oldtajmer

#16759 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by oldtajmer »

prica mi prijatelj koji zivi blizu,neki se migranti uvalili u podrum u jelicevoj,tu se valjda skrivali,spavali u podrumu,nocu spavali u stubistu,pokrali neke stvari itd
Itsoktobealone

#16760 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Itsoktobealone »

Realno puno vas priča i predlaže stvari koje nisu utemeljene u stvarnosti i koje se ne mogu uraditi na način koji predlažete.

Tri su činjenice:
1. I istočni i zapadni susjedi rade protiv države BiH, i otežavaju na svaki način borbu protiv ilegalnih migranata. U to uključujem ne samo povrat na našu teritoriju nego i krijumčarske rute koje počinje daleko prije nas. Također je tu problem i prometa koje susjedi ne kontrolišu, pa se desi (kao što je sad slučaj) da u 3-4 dana uđe 3000 ljudi.
2. EU odgovara da bufer zona prije schengen zone bude na našoj teritoriji.
3. Mi te migrante ne možemo niti tući, niti maltretirati, niti uskraćivati osnovna ljudska prava. To je crvena linija kod MZ i u razgovorima iza kulisa se prijetilo prekidom svih finansiranja (kroz IPA, tehničke fondove i grantove) za BiH. Osim toga, toliko loše stojimo u Briselu da bilo šta što dodatno pokvari tu sliku će samo imati dugotrajne posljedice kad Komisija bude odlučivala o parama.

Što nas dovodi do sljedećeg...

Od 60€ miliona koje je BiH dobila za migrantsku krizu, 90% je otišao direktno u IOM. Lokalni nivoi su vidjeli ostatak, dok su države institucije dobile ispod 1%. Morate razumjeti da onaj ko finansira postavlja uvjete. Bili su prijedlozi za premještajem PPC-a na bolje lokacije, izvan centara u Krajini, kako bi ljudima stvarno pomogli i makli migrante iz urbanih centara, al' je sve to odbijeno glatko od strane EU. Rečeno je jasno da radimo šta god hoćemo, al' od svojih sredstava. Para nema. Mnogo bolji rezultat bi do sad bio ostvaren da se novcem koji je IOM koristio pojačavali kapacitet SzPS, sektor za imigraciju, sektor za azil i GP. Al' i to je propalo zbog bojazni da bi sredstva otišla u druge namjene (čitaj korupcija), što je legitiman argument MZ (čitaj donatora).

Imajte na umu da je Krajina nažalost i najkraća tačka odakle van EU migrant može biti u šengenu za nepunih 80km daljine. Pored ovog svega još nam i ne ide u prilog da je GP očajna u svom radu i oni otvoreno rade protiv države BiH. Galić je tu odavno pustio kočnicu i u sprezi sa Zagrebom vodi ovakvu politiku kakva je jeste do sada bila na granicama. 1000 novih policajaca neće rješiti problem, migranti će i dalje ulaziti, samo što bi pomoglo sa aktivnijom patrolom na granici. Od vojske na granici nema ništa, to zaboravite, niti je to rješenje za ovaj problem.

Rješenje u ovom periodu jeste raditi na readmisiji (što je već započeto) migranata sa prostora Magriba i južno-azijskih država nazad u zemlje porijekla, oštar i strukturan pristup u borbi protiv krijumčarenja migranata od strane nadležnih agencija (DKPT, SIPA, OSA) u partnerstvu sa regionalnim MUP-ovima, te jačanje kapaciteta SzPS i adekvatnim zakonskim izmjenama i dopunama koji bi olakšale proceduru u odnosu sa strancima. Sve ovo iziskuje dosta napora, i nije ih moguće ostvariti za kratko vrijeme.

I ono možda najbitnije, ova kriza se ne može rješiti. Ona je tu narednim 10 godina, ali se može raditi (i trebalo bi) na efikasnijem upravljanjem migrantskom krizom.

P.S: odgovarat' ću samo na konstruktivne replike, a ne replike ispisane frustracijom i neznanjem.
CikCikCikPogodi

#16761 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by CikCikCikPogodi »

Itsoktobealone wrote: 23/08/2020 16:55 To je crvena linija kod MZ
Koja MZ eto je#em ja njih, da Bog da prekinuli svako finansiranje ovim uhljebima, to bi gradanima i dobro doslo, dvije koke jednim udarcem.
CikCikCikPogodi

#16762 Re: Ilegalni migranti u BiH

winpin

#16763 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by winpin »

biscanka2 wrote: 23/08/2020 15:35
Samo ih treba pitati zasto nisu avionom u Evropu dosli ( pa bi im i noge i ledja bili zdravi).
Ima ih veliki broj koji je avionom i dosao. Za par hiljada znamo a Boga pitaj za koliko ne znamo. Jedno je sigurno da su i vrh SDA kao i njihovi ambasadori dosipali benzin na vatru.
Sanjarko

#16764 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Sanjarko »

NediM17 wrote: 23/08/2020 14:58 Samo nam jos napisi imas li oca, brata, muza, sina stasalog za puske, mozes i ti, nije zabranjeno.
Ja rekoh, meni jedan rat dosta i previse za citav zivot. Mora li svakih 30-40 godina ovaj narod krvariti za necije interese, gubiti sinove u najboljim godinama.
Ja svoga sina ne dam. Izginuo cvijet mladosti za ovakvu drzavu od koje "100 familija", ne mogu reci "begovskih" jer masa je tu bivse fukare, ima koristi, dok ostali zivotare.
Krene li belaj, saljem ga s migrantima. :(
Za staru, sestru, sestricnu i druge cak i ovako bolestan bi. Jb mi se za tzv., elite. A strah me za svoje.
neko_sa_strane

#16765 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

doboj71 wrote: 23/08/2020 04:03 Nazalost tako nekako.Problem je da ja licno ne vidim ni jednog sposobnog politicara koji ima neku viziju za rjesavanje problema.Ove ublehe tipa turkovic, cikotic nidje veze.Bakir ce poceti obecavati pred izbore puno toga po obicaju, raja ce to da povjeruje, i tako ispocetkaOvo je izgleda tiha okupacija.
Mi nikad nismo ni imali političare već kriminalce, ratne profitere koji glume političare još od rata. U ratu su naučili krasti, preprodavati humanitarnu pomoć, donacije a nakon rata obukli odijela i izigravaju političare. Ljudi moraju shvatiti da su isti ratni profiteri koji su zgrtali novac od donacija i danas na vlasti. Neke su u kriminalu naslijedila i njihova djeca i stvorili su kriminalni sistem koji su ozakonili. Problem je veliki što su pustili preduboko kriminalno korijenje. Ljudi u BiH takođe moraju ukapirati da ne možeš stalno glasati za iste i očekivati drugačiji rezultat. Da se danas počne stvarati pravi demokratski sistem, institucije, koji kontrolišu svaku političku stranku i svakog pojedinca u zemlji ko god on bio i spriječe zloupotrebe ovlaštenja trebalo bi nam minimum 50 godina. Narod je veliki problem jer dobar dio naroda i nije upoznat sa svim svojim pravima i ne želi "talasati". Narod previše vjeruje u nepogrešivost vlasti što je navika iz prethodnog sistema da ništa ne pita.
Cherry-Cherry

#16766 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Cherry-Cherry »

Većina ljudi su retardi i zaslužuju sve što im se dešava.
MorningStar

#16767 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

Cherry-Cherry wrote: 23/08/2020 19:26 Većina ljudi su retardi i zaslužuju sve što im se dešava.
Mon cherrie jesi li udata :D :wink:
CikCikCikPogodi

#16768 Re: Ilegalni migranti u BiH

neko_sa_strane wrote: 23/08/2020 19:12
doboj71 wrote: 23/08/2020 04:03 Nazalost tako nekako.Problem je da ja licno ne vidim ni jednog sposobnog politicara koji ima neku viziju za rjesavanje problema.Ove ublehe tipa turkovic, cikotic nidje veze.Bakir ce poceti obecavati pred izbore puno toga po obicaju, raja ce to da povjeruje, i tako ispocetkaOvo je izgleda tiha okupacija.
Mi nikad nismo ni imali političare već kriminalce, ratne profitere koji glume političare još od rata. U ratu su naučili krasti, preprodavati humanitarnu pomoć, donacije a nakon rata obukli odijela i izigravaju političare. Ljudi moraju shvatiti da su isti ratni profiteri koji su zgrtali novac od donacija i danas na vlasti. Neke su u kriminalu naslijedila i njihova djeca i stvorili su kriminalni sistem koji su ozakonili. Problem je veliki što su pustili preduboko kriminalno korijenje. Ljudi u BiH takođe moraju ukapirati da ne možeš stalno glasati za iste i očekivati drugačiji rezultat. Da se danas počne stvarati pravi demokratski sistem, institucije, koji kontrolišu svaku političku stranku i svakog pojedinca u zemlji ko god on bio i spriječe zloupotrebe ovlaštenja trebalo bi nam minimum 50 godina. Narod je veliki problem jer dobar dio naroda i nije upoznat sa svim svojim pravima i ne želi "talasati". Narod previše vjeruje u nepogrešivost vlasti što je navika iz prethodnog sistema da ništa ne pita.
Bakir prodavo tokom rata svercovani A4 papir, to je ziva istana, imate eto i sliku u cemu u talu bio.
DEMONIKA

#16769 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by DEMONIKA »

manijak1 wrote: 22/08/2020 16:45 Ovo nije hvatanje ,već iživljavanje majmuna koji sramote uniformu koju nose .
Toliko o njima , petorici ili šestorici a on jedan jedini.
titati :roll:
isto kao kad oni, njih 5-6 mangupa migrantskih, iskoče na Vilsu (ili diljem Krajine) i napadnu djevojke (jer na muške ne smiju banda), zarežu ih, izudaraju i otmu im stvari...e to je iživljavanje
da se ne smije hodati gradom u strahu od njihovih grupica

DEBA, fuj ti rezon!
Maraschino

#16770 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Maraschino »

Cherry-Cherry wrote: 23/08/2020 14:20 Ne smijemo mi čekati da ih Bugarska zaustavi. Ovo moramo sami riješiti. Silom. :bih: :bih:
Sve u kiselinu baciti a ko iskoci na vjesala. :oops:
DEMONIKA

#16771 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by DEMONIKA »

neko_sa_strane wrote: 22/08/2020 17:32 Naša stranačka vlast se nada da će se problem s migrantima sam od sebe riješiti. Zatvoriš oči, zaželiš želju i nema ih kao za rođendan kada pušeš u svijeće na torti.
Ja ne mogu vjerovati u kakvom smeću od zemlje živim. Bolje da ne postoji nego da je ovakva bez ikakve perspektive u kojoj samo napljačkana elita živi život dostojan čovjeka. Ali neka mi smo im to omogućili i dozvolili a i dalje sa podsmijehom gledamo na lopovluk i pravimo skečeve, snimaju se šaljive pjesme o našim političarima - mafijašima a ništa nije smiješno.
Ne
oni se ne nadaju ničem, ova situacija nema efekta za njih i njihove najbliže
oni itekako znaju da se problem neće riješiti sam od sebe, a u međuvremenu su pokupili sve što se moglo dobiti od pomoći na račun migranata
zato ih i nije briga što ovi prodaju maramice po ulicama (a znamo da zakonski prosjačenje i prodaja na mjestima koja nemaju dozvolu za prodaju nije legalna, pa sjetite se samo šta se desilo uličnoj prodavačici Sadiji koja je prodavala svoju robu na ulici!), niti što se kreću u grupama i napadaju gdje vide priliku, a očito je da ih zaboli za Krajinu

I da, na žalost, bolje da i ne postoji, nego što je ovakva
neko_sa_strane

#16772 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

U redu EU daje sredstva isključivo za kampove. Zar se FBiH nije mogla zahvaliti EU i odbiti sredstva za parkiranje ilegalnih migranata kao što je Dodik uradio? BiH nije odgovarna za migrantsku invaziju a EU podsjetiti da su u BiH i ušli iz Evropske unije odnosno iz Grčke.
Polakomili se na novac. Uvijek su bili slabi na novac samo su mislili da EU nije ništa naučila te da bi mogli uzeti novac ali ne i brigu o migrantima. Zajebali su se jer nije EU vesla sisala.
BiH ima više nego dovoljno sredstava da deportuje migrante u matične zemlje i da privoli matične zemlje na saradnju ali kriminalcima na vlasti to nije prioritet a i košta. Radije će obnoviti vozni park ili namjestiti koji tender a većina naroda bleji jer problem nije zakačio čitavu teritoriju BiH.Ja bih pristao na samoorganizaciju a račun ispostaviti vladi kantona i Federacije BiH.
Jedino veliki pritisak javnosti da se bagra na vlasti isprepada mogao bi uroditi plodom. Da se bar 50 hiljada ljudi skupi na protestu u Sarajevu sa jasno definisanim zahtjevima i traži deportovanje migranata a ne parkiranje a još manje otvaranje novih kampova.
Maraschino

#16773 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by Maraschino »

A BiH se nesto pita.

Hocemo migrante necemo migrante. Ko nas pita kada nam ih Vucic nogama utrpava dok Dodik ne dozvoljava da branimo istocnu granicu.
Oni su tu i sta sada? Pojavljuje se IOM i UNHCR i nude pomoc a ne novac. Hoces pomoc ili neces oni su tu(migranti).

Nas jedini spas je zatvaranje granice na istoku a ovo sto je tu ce se ispariti u roku par mjeseci. Sve drugo je samo naprdjivanje.
MorningStar

#16774 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by MorningStar »

Maraschino wrote: 23/08/2020 21:06 A BiH se nesto pita.

Hocemo migrante necemo migrante. Ko nas pita kada nam ih Vucic nogama utrpava dok Dodik ne dozvoljava da branimo istocnu granicu.
Oni su tu i sta sada? Pojavljuje se IOM i UNHCR i nude pomoc a ne novac. Hoces pomoc ili neces oni su tu(migranti).

Nas jedini spas je zatvaranje granice na istoku a ovo sto je tu ce se ispariti u roku par mjeseci. Sve drugo je samo naprdjivanje.
Jel ? Pa ljudi trose ko turisti, welcome to federejsn. Kako cemo natjerati da se granica zatvori na istoku ? Ideja ? (moja je da dodiku ih istovaramo dok se njemu ne nas**u do vrata pa onda mozda mu sine da je ipak bolje da zaustavimo na granici)
neko_sa_strane

#16775 Re: Ilegalni migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Ako bi se vlada oglušila radikalizovati protest a pogotovo je bitno što je izborna godina odnosno njima je bitna.
Locked