Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#18901 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne znas. Turska roba je bila gora od kineske. Taj neki vakat, osamdesetih kad sam ja postajao covjek.
tec

#18902 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Haris033 wrote: 22/08/2020 23:48 Kao što sam rekao, isključivi krivci za užasnu dinamiku izvođenja radova su vlada FBiH, AC, EA i Hering. Svi oni zajedno čine građevinsku mafiju.
I ne interesuje me više hoće li ap napraviti domaće ili strane firme. Tim autoputem smo se trebali voziti još prije 10 godina. Uopšte mi nije bitno ko će ga napraviti, da li će biti pod koncesijom i sl. Cilj bilo koje normalne Vlade bi trebao biti što brža izgradnja i smanjenje saobraćajnih udesa, pogotovo onih sa smrtnim ishodom, a da ne govorimo šta bi značila izgradnja ap u punom profilu za ekonomiju i slobodan transport ljudi i robe.
Ali šipak, EA i Hering, preko lobiranja u politici, žele sebi obezbjediti sigurne poslove u narednih 25 godina. Poslije tog perioda, vlasnici mogu slobodno zatvoriti firme, jer novac koji će zaraditi, neće potrošiti ni za 100 godina.

Btw, danas sam se vraćao od Konjica ka Sarajevu. Toliko mi se zgadila ona dionica do Bradine, pa do Ivana i onaj primitivizam u saobraćaju kada svako, svakoga pretice i čudim se kako samo danas nije bilo nekih većih nesreća. Al' neka, nekada (za 30 godina) će VFBiH platiti, a EA napraviti i imat ćemo konačno ap sve od Sarajeva pa do mora..
Hajde nastavi pisati gluposti, ali otprilike i zašto je situacija takva jer umjesto da se krivi političari uvijek tražite ostali da ubacite, tako da bi na kraju opet izabrali iste jer po vašoj teoriji svi su isti. Glupo je pisati da su si ugradili da bi gradili sljedećih 10 godina kada moraju izlaziti na tendere u drugim zemljama da bi imali posla za uposlenike. U nijednoj nemaju problema osim tamo gdje se miješa politika.
Pa uživajte u vašoj tvorevini govna imate politiku kakvu ste zaslužili, jer ste vi prvi koje im davaju alibi dando krivicu omima koji nešto rade, jer vas to najviše plaši. Bolje ništa raditi i kukati nego morati otjerati nacionalistička govna sa vlasti, ali kada se nađete u getu u vašoj filđan državi onda slavite.
neki

#18903 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Inače dok su gradili SCT, primorje, Koteks i ostale slovenske ublehe kilometri su se otvarali svakih par mjeseci... :-)
Haris033

#18904 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

tec wrote: 23/08/2020 08:58
Haris033 wrote: 22/08/2020 23:48 Kao što sam rekao, isključivi krivci za užasnu dinamiku izvođenja radova su vlada FBiH, AC, EA i Hering. Svi oni zajedno čine građevinsku mafiju.
I ne interesuje me više hoće li ap napraviti domaće ili strane firme. Tim autoputem smo se trebali voziti još prije 10 godina. Uopšte mi nije bitno ko će ga napraviti, da li će biti pod koncesijom i sl. Cilj bilo koje normalne Vlade bi trebao biti što brža izgradnja i smanjenje saobraćajnih udesa, pogotovo onih sa smrtnim ishodom, a da ne govorimo šta bi značila izgradnja ap u punom profilu za ekonomiju i slobodan transport ljudi i robe.
Ali šipak, EA i Hering, preko lobiranja u politici, žele sebi obezbjediti sigurne poslove u narednih 25 godina. Poslije tog perioda, vlasnici mogu slobodno zatvoriti firme, jer novac koji će zaraditi, neće potrošiti ni za 100 godina.

Btw, danas sam se vraćao od Konjica ka Sarajevu. Toliko mi se zgadila ona dionica do Bradine, pa do Ivana i onaj primitivizam u saobraćaju kada svako, svakoga pretice i čudim se kako samo danas nije bilo nekih većih nesreća. Al' neka, nekada (za 30 godina) će VFBiH platiti, a EA napraviti i imat ćemo konačno ap sve od Sarajeva pa do mora..
Hajde nastavi pisati gluposti, ali otprilike i zašto je situacija takva jer umjesto da se krivi političari uvijek tražite ostali da ubacite, tako da bi na kraju opet izabrali iste jer po vašoj teoriji svi su isti. Glupo je pisati da su si ugradili da bi gradili sljedećih 10 godina kada moraju izlaziti na tendere u drugim zemljama da bi imali posla za uposlenike. U nijednoj nemaju problema osim tamo gdje se miješa politika.
Pa uživajte u vašoj tvorevini govna imate politiku kakvu ste zaslužili, jer ste vi prvi koje im davaju alibi dando krivicu omima koji nešto rade, jer vas to najviše plaši. Bolje ništa raditi i kukati nego morati otjerati nacionalistička govna sa vlasti, ali kada se nađete u getu u vašoj filđan državi onda slavite.
VFBiH, AC, EA i Hering (mafija) su jedini krivci što autoputa još uvijek nema i neće ga biti u narednih min. 20 godina.
Pametnom dosta. :izet:
A tebi neću reći da pišeš gluposti :lol:
tec

#18905 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

neki wrote: 23/08/2020 09:14 Inače dok su gradili SCT, primorje, Koteks i ostale slovenske ublehe kilometri su se otvarali svakih par mjeseci... :-)
:thumbup:
Haris033

#18906 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Cengiz u 4 godine zavrsio dionicu od Josanice do Tarčina, petlju Butile i tunele do Zenice. Da nije bilo Cengiza, nikada EA i Hering ne bi dobili reference za izgradnju autoputeva.

A za te slovenačke i austrijske firme? Ko im je dao poslove? Opet mafija, tj. VFBiH i AC.

Nego, nemojte se sekirati kada Vas neko kritikuje, Vi koji radite u EA, jer imat ćete ovih lotova (po par km) za još sigurno 20 godina, a što uberete po trećim zemljama Vam donosi još samo ekstra profit!

A za to vrijeme, obični građani će se voziti autostradom od Bradine do Mostara i od Zenice do Bosanskog broda, te će se nervirati čekajući u kolonama, preticati i ginuti... A sve iz razloga kako bi se obogatili Vi, mafijo iz gore pomenutih firmi.
Ne znam samo kako mozete mirno spavati, dok Vam ljudi ginu po cestama?! :roll:
tec

#18907 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Haris033 wrote: 23/08/2020 10:14 Cengiz u 4 gidine zavrsio dionicu od Josanice do Tarčina i tunele do Zenice. Da nije bilo Cengiza, nikada EA i Hering ne bi dobili reference za izgradnju autoputeva.

A za te slovenačke i austrijske firme? Ko im je dao poslove? Opet mafija, tj. VFBiH i AC.

Nego, nemojte se sekirati kada Vas neko kritikuje, Vi koji radite u EA, jer imat ćete ovih lotova po par km za još sigurno 20 godina, a što uberete po trećim zemljama Vam donosi još samo ekstra profit!

A za to vrijeme, obični građani će se voziti autostradom od Bradine do Mostara i od Zenice do Bosanskog broda, i dalje će se nervirati čekajući u kolonama, preticati i ginuti... A sve iz razloga kako bi se obogatili Vi, mafijo iz gore pomenutih firmi. Ne znam samo kako mozete mirno spavati, dok Vam ljudi ginu po cestama?! :roll:
Nastavljaš pisati gluposti kao klasični sda bot. EA i Hering nisu dobili nikakve reference preko Cengeza, znači to je nova bajka koju prosipa sda. Totalna glupost izmišljaja priču za njihove glupe glasače.. Kakva bolan Jošanica oni su radili od Vlakova. Bože dragi koje se izmišljotine sakupljaju da se uvećava Cengez

EA je preuzeo od Primorija tunel Vijenac dugo prije nego sto se Cengez pojavio u BiH a Hering je radio mostove na Dionicu Zvirovici-Bijaca koju su radili češki JV OHL ŽS jer njihov partner u BiH Niskogradnja nije mogao raditi. Veze nema ni jedna ni druga sa Cengizom.

A sve što se treba napomenuti o Cengezu da je njihova dionica skuplje koštala opravka nego navodna ušteda koju su imali na toj dionici. I više ne plača Cengez nego Autoceste jer je istekla garancija.
Haris033

#18908 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Ma ko je to ljut? :lol:
EA je bio podizvodjac Cengizu i na osnovu radova od Vlakova prema Tarčinu, stekao uslove da mogu samostalno raditi na izgradnji autoputeva. Nađi mi jedan posao, prije Cengiza, da je EA dobio samostalno?!
Drug moj, nemoj se sekirati. Očigledno je da radiš u EA i nema zime za tebe u narednih 25 godina.
Samo, nemoj misliti da ćeš svojim kuckanjem po forumu, ugasiti kritiku prema svemu lošem što mafija na vlasti radi u zadnje 24 godine. A malo je, odnosno, skoro pa nikako dobrog što su napravili za isti taj period.

Svaku nesreću koja se dogodi na gore pomenutoj autostradi dobro pročitaj i malo se zapitaj.. Doduše, Vi to sve i znate, ali Vas je briga.. :izet:
Još nešto, sa tvojim "pišeš gluposti", još više govoriš o sebi.. Takvi ste Vi na vlasti, bahati, arogantni i nekulturni..
Last edited by Haris033 on 23/08/2020 11:20, edited 1 time in total.
high_volume

#18909 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

tec wrote: 23/08/2020 10:43
A sve što se treba napomenuti o Cengezu da je njihova dionica skuplje koštala opravka nego navodna ušteda koju su imali na toj dionici. I više ne plača Cengez nego Autoceste jer je istekla garancija.
Kako sam shvatio, tokom gradnje autoputa, postoje tri faze: projektovanje, izgradnja i nadzor gradnje.

Kojoj od ove tri faze pripada odgovornost za popravku izgrađene ceste, koju si spomenuo?
the_stick

#18910 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by the_stick »

@tec
posto se cini da si upucen, zamolio bih da pojasnis neke stvari koje meni, a vjerovatno ni drugima, nisu jasne.

S obzirom da je Vlada FBiH osigurala finansiranje skoro za sve dionice ap, sta koci ACFBiH da vec ove ili sljedece godine raspisu tendere za sve preostale dionice?

Najoprimisticnija verzija izgradnje koji sam cuo je da ap moze biti gotov za oko 7 godina, uz pretpostavku da odmah raspisu i za godinu dana pocnu raditi Prenj. Ostale dionice bi uporedo pokrili. Ima li ikakve sanse da se u ACFBiH ovako razmislja? Ako ne za 7, onda barem za 10 god.

Kada je realno ocekivati spajanje:
Zenice na Doboj?
Tarcina na Konjic?
Pocitelja na Mostar Sjever?

Zadnjih dana sam bezbroj puta gledao ovu interaktivnu mapu i bas ne mogu da skontam sta je prepreka da sve iznad navedeno bude gotovo u neke 4 godine. Pare su tu. Sta je onda problem?

Unaprijed hvala. :)
So What!

#18911 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: 23/08/2020 01:28 Ne znas. Turska roba je bila gora od kineske. Taj neki vakat, osamdesetih kad sam ja postajao covjek.
I danas je poprilično, barem tu je negdje. Rijetko gdje ćeš srest čovjeka da gaji neku odbojnost prema Turskoj i Turcima kao narodu, poput mene.

No međutim, ta zemlja nikada nije bila zemlja trećeg svijeta, jer je relativno mlada, a nastala je u 21. stoljeću od Osmanske imperije, isto tako jedne historijske supersile.

Nakon 2. svjetskog rata u kojem nisu ni učestovali, uključeni su u Maršalov plan, zatim u NATO, jedino je izostala EU.

O kakvoj se sili radi, dovoljna je činjenica da su 1974. godine okupirali sjeverni Kipar, i još uvijek ga drže pod kontrolom, kroz neku para državu, iako je ta država od 2004. godine članica EU, Tursku još uvijek niko ne može da eliminiše sa tih prostora.

Tako da koliko njihov razvoj bio prenapuhan u našijim medijima, isto tako to kroz cijeli svoj vijek postojanja nije bila nebitna zemlja, a etnički je mnogo složenija od bivše Jugoslavije, pa eto, još uvijek je po tom principu nisu stigli razbiti, iako ima mnogo materijala.
high_volume

#18912 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

the_stick wrote: 23/08/2020 11:27 @tec
posto se cini da si upucen, zamolio bih da pojasnis neke stvari koje meni, a vjerovatno ni drugima, nisu jasne.

S obzirom da je Vlada FBiH osigurala finansiranje skoro za sve dionice ap, sta koci ACFBiH da vec ove ili sljedece godine raspisu tendere za sve preostale dionice?

Najoprimisticnija verzija izgradnje koji sam cuo je da ap moze biti gotov za oko 7 godina, uz pretpostavku da odmah raspisu i za godinu dana pocnu raditi Prenj. Ostale dionice bi uporedo pokrili. Ima li ikakve sanse da se u ACFBiH ovako razmislja? Ako ne za 7, onda barem za 10 god.

Zenice na Doboj?
Tarcina na Konjic?

Zadnjih dana sam bezbroj puta gledao ovu interaktivnu mapu i bas ne mogu da skontam sta je prepreka da sve iznad navedeno bude gotovo u neke 4 godine. Pare su tu. Sta je onda problem?

Očito je da postoji interes određenih moćnih ljudi i njihovih grupa koji odlučuju, da se veliki finansijski isplativi poslovi dodjeljuju BiH firmama, prvenstveno AU, Heringu, i sličnim, koji zapošljavaju domaće radnike. I to je ok, kad je riječ o plaćanju domaćih radnika, ali se meni čini da je ovdje prioritetniji vlastiti interes - da se kod pomenutih firmi i njihovih uprava, stvara drugi kapital - njihova dobit.

Činjenica je da u BiH nema dovoljno radnika, ne samo za građevinarstvo, nego i u drugim granama privrede, naročito nema dovoljno inžinjera, i firme koje grade velike puteve manipuliraju fazama gradnje. Jednu grade ovih dana, sve je intezivno, mediji pokrivaju te aktivnosti, i u javnosti se stvori utisak da se gradi.... Nakon kratkog vremena, mehanizacija i radnici prenose se na drugo njihovo gradilište, ponovo se aktiviraju mediji, itd. A o rokovima i kad ko pita, moćnici zataškavaju.

Treba postaviti pitanje šta nam je prioritet: Dobit građevinskih firmi i njihovih uprava i sistema odlučivanja, pa i plaće BiH radnika, ili brza izgradnja puteva i finansijski odliv novca stranim kompanijama, kineskim, npr, koji dovode svoje radnike i zapošljavaju domaće u malom broju.
So What!

#18913 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

the_stick wrote: 23/08/2020 11:27 @tec

Zenice na Doboj?
Tarcina na Konjic?

Pitanje je za tec-a, ali evo ja ću se malo ubaciti, pa će ti vjerovatno i on dati odgovor.

Vlada FBiH nije osigurala finansiranje za sve dionice. U neku ima plan za finansiranje nekih dionica, za neke ima spremne kredite, ali morate biti svjesni da kredit za neku dionicu, veoma rijetko pokriva cijeli iznos te dionice. Obično je to parcijalno finansiranje, gdje ostatak pokrije neki grant ili dodatni kredit.

Da bi jedan kredit postao operativan, potrebno je da prođe ogromnu administrativnu aparaturu ove zemlje, gdje prolazi parlament entieta, ponekad i kantona, ako se kanton zadužio, zatim ratifikovanje kod vlade, zatim ratifikovanje u predsjedništvu, a zatim ratifikovanje u Vijeću ministara i tek kada se stavi potpis na kredit između državnog ministra finansija, tek onda se može reći da mi taj novac imamo.

Problem je kada kredit dođe na glasanje na nekoj od instanci vlasti, jedan te isti kredit dobije svaki puta vijest na nekom portalu, pa postane konfuzno ljudima, koliko priče za dionicu od 5 kilometara.

Autoput zaista ne može biti izgrađen ni za 7, a nažalost ni za 10 godina, sa ovakvom administracijom veoma teško. Mnogo realnije predviđanje je 15 godina. Jednostavno, mi tek razvijamo finansijsku konstrukciju za dobar dio tih preostalih dionica, zatim kada se razvije, preostaje mnogo ratifikovanaj u administraciji, a zatim izbora izvođača i nadzora, te na kraju godine izgradnje.
Haris033

#18914 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Svakom normalnom čovjeku bi prioritet bio sigurnost učesnika u saobraćaju, obzirom da naše magistralne ceste nemaju alternative i sve je više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima. Sve ostalo je sporedno.
tec

#18915 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Haris033 wrote: 23/08/2020 11:15 Ma ko je to ljut? :lol:
EA je bio podizvodjac Cengizu i na osnovu radova od Vlakova prema Tarčinu, stekao uslove da mogu samostalno raditi na izgradnji autoputeva. Nađi mi jedan posao, prije Cengiza, da je EA dobio samostalno?!
Drug moj, nemoj se sekirati. Očigledno je da radiš u EA i nema zime za tebe u narednih 25 godina.
Samo, nemoj misliti da ćeš svojim kuckanjem po forumu, ugasiti kritiku prema svemu lošem što mafija na vlasti radi u zadnje 24 godine. A malo je, odnosno, skoro pa nikako dobrog što su napravili za isti taj period.

Svaku nesreću koja se dogodi na gore pomenutoj autostradi dobro pročitaj i malo se zapitaj.. Doduše, Vi to sve i znate, ali Vas je briga.. :izet:
Još nešto, sa tvojim "pišeš gluposti", još više govoriš o sebi.. Takvi ste Vi na vlasti, bahati, arogantni i nekulturni..
Prije nego su radili kao podizvodac na dva od tri lota sa Cengezom su radili:

- Dobrinje-Kakanj sa Heringom
- EA je Hidrogradnjom zavrsio Tunel Vijenac
- sa Hidrogradnjom Drivusa-Gorica
- Kravice - Bijaca
- samostalno Vlakovo - Butila

Od tada se javljaju na tendere zajedno sa STRABAGOM a ne Cengezom osim na tunelu Hranjen i Ivan koje rade samostalno. I naravno projekte koje rade u inostranstvu niti jedan sa Cengezom. Tako slično Hering

Ali vidim sda botovi sada prosipaju teoriju da je Cengez bog i otac BiH cestogradnje koja hrpa laži koja si ti odvratna Poturica.
Haris033

#18916 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Potvrđuješ samo ono što sam napisao. EA nije mogao samostalno izlaziti na međunarodne tendere, sve dok nisu ostvarili reference, a te reference su dobili tako što su bili podizvođači ili su radili neke mizerne radove sa drugim kompanijama.
Pitanje za tebe? Ko je stvarni vlasnik EA i Heringa? Kako su i kako i dalje dobijaju poslove, ko je vlasnik Mrvice? I ti nekome kazes da je bot?
Ok, ako je neko ko ukazuje na građevinsku mafiju, neregularnosti i nepravilnosti vezano za izgradnju autoputeva u BiH, te ako je neko ko brine za živote učesnika u saobraćaju, BOT, onda sam ja taj BOT i time se ponosim :izet:
So What!

#18917 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Haris033 wrote: 23/08/2020 13:38 Potvrđuješ samo ono što sam napisao. EA nije mogao samostalno izlaziti na međunarodne tendere, sve dok nisu ostvarili reference, a te reference su dobili tako što su bili podizvođači ili su radili neke mizerne radove sa drugim kompanijama.
Pitanje za tebe? Ko je stvarni vlasnik EA i Heringa? Kako su i kako i dalje dobijaju poslove, ko je vlasnik Mrvice? I ti nekome kazes da je bot?
Ok, ako je neko ko ukazuje na građevinsku mafiju, neregularnosti i nepravilnosti vezano za izgradnju autoputeva u BiH, te ako je neko ko brine za živote učesnika u saobraćaju, BOT, onda sam ja taj BOT i time se ponosim :izet:
Na slici ispod je gradilište tunela Počitelj, na dionici Zvirovići - Počitelj, a na kojoj radove izvodi kineska kompanija CSCEC, međutim ispod njihovog banera, može se jasno vidjeti baner Euro Asfalta.

Da li to Euro Asfalt i dalje, ali ovaj puta preko Kineza pokušava doći do reference ili su angažovani na ovom više od kilometar dugom tunelu jer imaju neko iskustvo?

Image
drug_profi

#18918 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pilate naopako.
Nekad su kao podizvodjaci sticali referense. Ucili.
Sad ganjaju poslove.
Znamo cijelu sapunicu oko pomenute dionice i kako sa tenderi namjestase nekom.
edin_the

#18919 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Cengiz je jedina firma koja je gradila autoput u BiH koja je toliko sfušerila radove da su prve popravke grešaka na kosinama, potpornim zidovima, dilatacionim napravama na mostovima i habajućem sloju asfalta počele odmah nakon što je autoput otvoren (ne sve odjedom naravno) a traju do dan danas
Haris033

#18920 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Ne znam samo sta hoće ovi iz EA da nam kazu?
Da je sve pošteno i da je normalno da se 350 km autoputa treba raditi 100 godina i da samo oni i Hering mogu i trebaju dobijati poslove na tenderima?
Ne moraju nam nista govoriti kada znamo da niko osim njih i neće dobijati poslove.
Mafija :izet:
Naslovnica

#18921 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

edin_the wrote: 23/08/2020 15:06 Cengiz je jedina firma koja je gradila autoput u BiH koja je toliko sfušerila radove da su prve popravke grešaka na kosinama, potpornim zidovima, dilatacionim napravama na mostovima i habajućem sloju asfalta počele odmah nakon što je autoput otvoren (ne sve odjedom naravno) a traju do dan danas
Nije tu Cengiz nista kriv nego uprava JPAC FBiH koja im je to dozvolila, a dozvolila je neke stvari zbog kratkih rokova i izbora.
edin_the

#18922 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Naslovnica wrote: 23/08/2020 15:13
edin_the wrote: 23/08/2020 15:06 Cengiz je jedina firma koja je gradila autoput u BiH koja je toliko sfušerila radove da su prve popravke grešaka na kosinama, potpornim zidovima, dilatacionim napravama na mostovima i habajućem sloju asfalta počele odmah nakon što je autoput otvoren (ne sve odjedom naravno) a traju do dan danas
Nije tu Cengiz nista kriv nego uprava JPAC FBiH koja im je to dozvolila, a dozvolila je neke stvari zbog kratkih rokova i izbora.
Nije Cengiz kriv hahhahahah jah eto oni kopali i betonirali ali je moja mati kriva hahhah
Haris033

#18923 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Kakav god da je, ap na toj dionici postoji i samim tim sigurnost učesnika u saobraćaju je bolja. Ja bih bio prezadovoljan ovakvim autoputem da je urađen sve do Mostara.
A što se tiče kvaliteta radova, naravno da su krivci iz AC i odabrani Nadzorni organ. Nadzorni organ je taj koji potpisuje građevinske knjige.
Nego, nisam znao da ovoliki broj uposlenika mafijaskih firmi prati ovu temu na forumu. :roll:
edin_the

#18924 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Mene plaćaju po postu tako da što više pišeš meni više kapa na račun :izet: :izet: Kako čujem So what! je dobio i povišicu jer je ipak najažurniji ovdje na temi :D. tec je novi u firmi ali vidi se da se brzo uči poslu :thumbup:
Naslovnica

#18925 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

edin_the wrote: 23/08/2020 15:17
Naslovnica wrote: 23/08/2020 15:13
Nije Cengiz kriv hahhahahah jah eto oni kopali i betonirali ali je moja mati kriva hahhah
Hajde da postavimo stvari ovako...
Pravis kucu, platis firmi da ti naprave kucu po sistemu kljuc u ruke, oni sfusere, ti svjestan fuseraja uselis i hvalis se rodbini...
Ko je tu kriv kada ti se kuca srusi nakon blazeg zemljotresa?!
Post Reply