T kolega ne može ili neće da shvati. Ja ga razumijem da on voli citroena zbog avangarde i da pomalo živi u prošlim vremenima, ali promjenili su se kriteriji i zahtjevi tržišta, a tržište je ono koje diktira da li je nešto uspješno i dobro ili ne.konektovan wrote: ↑22/08/2020 23:59 Hebiga, proslo je doba eksperimentisanja i cuvanja tradicije. Sad je profit na prvom mjestu, i vrlo je malo proizvodjaca koji sebi mogu priustiti taj luksuz, da daju slobodu dizajnerima.
Savremenom kupcu je bitna prije svega cijena, sigurnost, potrošnja, eko norma (zbog troškova), pouzdanost, praktičnost, a sam dizajn je eventualno iza toga i proizvođači se prilagođavaju tim prioritetima. Za ovih 100 i kusu godina automobila svaki proizvođač ima svoju reputaciju adute. Opšte je poznato da Francuzi avangardnim dizajnom i udobnošću tradicionalno pokušavaju kompenzirati ono u čemu zaostaju, ali nije svako njihovo rješenje automtski dobro i lijepo. Ko je na svim drugim poljima jak taj može priuštiti luksuz eksperimenta sa dijaznom, pa i ako ne prođe dizajn model će prpži zbog ostalih osobina i reputacije proizvođača. Meni je najbolji primjer Chirs Bangle i BMW. Kad je poslije E39 i E38 i izveo eksperiment sa E60 i E65 javno se složila da je dijazn bio i najmanju ruku čudan, ali to nije nanijelo puno štete jer je BMW - BMW.
Evo ja ću se iz glave pokušati sjetiti avangardnih rješenja koje je Cittroen sam batalio, a za mog su vakta, unutrašnji retrovizor na tabli, instrumenti sa lećom, ručna kočnica iz table, sistem nožne kočnice na Ajkuli i CX-u, bunker u GS-u, radio između sjedala, jednokraki volan, sateliti sa komandama, sistem da jednim brisačem, nepokretno središte volana C4 itd...