Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

tempuser

#41201 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

konektovan wrote: 22/08/2020 23:59 Hebiga, proslo je doba eksperimentisanja i cuvanja tradicije. Sad je profit na prvom mjestu, i vrlo je malo proizvodjaca koji sebi mogu priustiti taj luksuz, da daju slobodu dizajnerima.
T kolega ne može ili neće da shvati. Ja ga razumijem da on voli citroena zbog avangarde i da pomalo živi u prošlim vremenima, ali promjenili su se kriteriji i zahtjevi tržišta, a tržište je ono koje diktira da li je nešto uspješno i dobro ili ne.
Savremenom kupcu je bitna prije svega cijena, sigurnost, potrošnja, eko norma (zbog troškova), pouzdanost, praktičnost, a sam dizajn je eventualno iza toga i proizvođači se prilagođavaju tim prioritetima. Za ovih 100 i kusu godina automobila svaki proizvođač ima svoju reputaciju adute. Opšte je poznato da Francuzi avangardnim dizajnom i udobnošću tradicionalno pokušavaju kompenzirati ono u čemu zaostaju, ali nije svako njihovo rješenje automtski dobro i lijepo. Ko je na svim drugim poljima jak taj može priuštiti luksuz eksperimenta sa dijaznom, pa i ako ne prođe dizajn model će prpži zbog ostalih osobina i reputacije proizvođača. Meni je najbolji primjer Chirs Bangle i BMW. Kad je poslije E39 i E38 i izveo eksperiment sa E60 i E65 javno se složila da je dijazn bio i najmanju ruku čudan, ali to nije nanijelo puno štete jer je BMW - BMW.
Evo ja ću se iz glave pokušati sjetiti avangardnih rješenja koje je Cittroen sam batalio, a za mog su vakta, unutrašnji retrovizor na tabli, instrumenti sa lećom, ručna kočnica iz table, sistem nožne kočnice na Ajkuli i CX-u, bunker u GS-u, radio između sjedala, jednokraki volan, sateliti sa komandama, sistem da jednim brisačem, nepokretno središte volana C4 itd...
citroen xm

#41202 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

tempuser wrote: 23/08/2020 01:27

Ono što sam kao stariji od tebe davno skontao, a i tebi je vrijeme, da je da je ljepota je u oku posmatrača, što je tebi lijepo - meni nije, i da svoje mišljenje o ljepoti ne namećem drugima kao jedino ispravno
Meni su lično oba auta jako ružna, pogotovo 3v varijante, a i to da su se proizvošači sami odrekli odlićnog dizajna mi ponešto govori, ali nikad neću generalisati da je dizajn odvratan. Ja ću samo konstatovati, što nije moje mišljenje, nego činjeica, da su se i Renult i Citroen vratili u konfekciju i to s razlogom.
Ja te iskreno žalim što si rođen u pogrešno vrijeme i na porešnom, mjestu pa da živiš u vremenima od prije 50 godina kad se sve anagnardno i napredno automatski smatralo kao lijepo i dobro. Ti folovi više ne prolaze.
Eto, sprco si tolike godine a nisi naučio da ne postoji nešto što je svima lijepo. I Monika Beluči se vjerovatno ne sviđa svima. :roll:

Koliko pije vode ta tvoja priča pokazuju i brojke prodatih primjeraka Megana 2 i 3. :lol:

Po tvojoj filozofiji nikada nisu trebali proizvesti Ajkulu, CX-a, XM-a. :run: Dobro, tipično za vozača Škode. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41203 Re: Automobilizam - All about

Post by _BataZiv_0809 »

Mnoga kultna auta su bila poprilican trzisni promasaj. Ne moze trziste odredjivati sve.
citroen xm

#41204 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ma samo Pasat lubeničar bajo moj. To se traži, to je remek djelo.
Industrialyzer

#41205 Re: Automobilizam - All about

Post by Industrialyzer »

Prodajni pad kod Megane 3 je rezultat nepouzdanosti prethodnika.

Megane 3 je u svakom smislu bolje auto od Megane 2, pogotovo u trovratnoj verziji.
citroen xm

#41206 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ne kažem da nije bolje, ali je blijedo auto koje malo koga može nečim privući. Trovratna verzija spašava stvari, ali trovratna verzija čini mali dio prodaje. Reputaciju mu je dizao RS model, ali obična porodična verzija je potpuno nezanimljiva. Dvojka je možda imala 1000 mana, ali je bila posebna.
tempuser

#41207 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

citroen xm wrote: 23/08/2020 10:58
tempuser wrote: 23/08/2020 01:27

Ono što sam kao stariji od tebe davno skontao, a i tebi je vrijeme, da je da je ljepota je u oku posmatrača, što je tebi lijepo - meni nije, i da svoje mišljenje o ljepoti ne namećem drugima kao jedino ispravno
Meni su lično oba auta jako ružna, pogotovo 3v varijante, a i to da su se proizvošači sami odrekli odlićnog dizajna mi ponešto govori, ali nikad neću generalisati da je dizajn odvratan. Ja ću samo konstatovati, što nije moje mišljenje, nego činjeica, da su se i Renult i Citroen vratili u konfekciju i to s razlogom.
Ja te iskreno žalim što si rođen u pogrešno vrijeme i na porešnom, mjestu pa da živiš u vremenima od prije 50 godina kad se sve anagnardno i napredno automatski smatralo kao lijepo i dobro. Ti folovi više ne prolaze.
Eto, sprco si tolike g
odine a nisi naučio da ne postoji nešto što je svima lijepo. I Monika Beluči se vjerovatno ne sviđa svima. :roll:

Koliko pije vode ta tvoja priča pokazuju i brojke prodatih primjeraka Megana 2 i 3. :lol:

Po tvojoj filozofiji nikada nisu trebali proizvesti Ajkulu, CX-a, XM-a. :run: Dobro, tipično za vozača Škode. :mrgreen:
Naravnimo da postoje takve tvari, ali postoje nesretna djeca koja to negiraju!
Vis-a-vis Meganea, samo cu te napomenti da se sedan varijanta 3. generaciji nije prodavao pod nazivom Megane.
Naravno da su CX i DS trebali biti proizvedeni, ali su oni najbolji dokaz da nije sve sto je avangardno automatski dobro i lijepo. Koliko tehnickih i dizajnerskih rjesenja na tim autima nikad nisu prihvacena pa je i Citroen sam odustao od njih,
LikeLike

#41208 Re: Automobilizam - All about

Post by LikeLike »

Meni se cijeli zivot desava ista stvar. Prije desetak godina vozio Megana 2 i svi su mi govorili jbt mogao si golfa boli glava kupiti i svi ti isti su se okretali za njim i sjedali u njega i zagledali. Sa skoro svakim autom ista stvar. Sada sa Kiom isto. Ne kontam sto sebi ne kupe auto koje im se svidja, nego kupuju golfa jbnog i odma kaze, na njemu najmanje gubim, a pare oci na "smecu" koje oni nikad ne bi kupili :-D

btw megane 2 i c4 te generacije su mi bolji nego ovi novi. Vozio i jedne i druge. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41209 Re: Automobilizam - All about

Post by _BataZiv_0809 »

Hvali more drzi se kopna :D ko i na "Slicica dana" svi se loze na slike nekih vikendica u prasumi i pisu da bi se sad preselili tu, a ne mrdaju iz Titovih nebodera :P
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#41210 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

LikeLike wrote: 23/08/2020 12:48 Meni se cijeli zivot desava ista stvar. Prije desetak godina vozio Megana 2 i svi su mi govorili jbt mogao si golfa boli glava kupiti i svi ti isti su se okretali za njim i sjedali u njega i zagledali. Sa skoro svakim autom ista stvar. Sada sa Kiom isto. Ne kontam sto sebi ne kupe auto koje im se svidja, nego kupuju golfa jbnog i odma kaze, na njemu najmanje gubim, a pare oci na "smecu" koje oni nikad ne bi kupili :-D

btw megane 2 i c4 te generacije su mi bolji nego ovi novi. Vozio i jedne i druge. :D
Mene evo vec 11ak godina ubjedjuju kako će mi se pokvariti citroen, kako mu je cudan volan, dizajn, kakva mu je plastika, kako će mi dizne vrisnuti, kako ću mu mjenjati turbinu na svakom malom servisu, k'o zna, mozda se i jeste sve to pokvarilo, ali on ide i dalje... vrti one brojeve nenormalno :mrgreen:
tempuser

#41211 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2020 12:54 Hvali more drzi se kopna :D ko i na "Slicica dana" svi se loze na slike nekih vikendica u prasumi i pisu da bi se sad preselili tu, a ne mrdaju iz Titovih nebodera :P
@Entropio entropio je ove za kojima se okrecu u Meganima i KIA-ama najbolje opisao i obradio! :lol:
citroen xm

#41212 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

tempuser wrote: 23/08/2020 12:47
Vis-a-vis Meganea, samo cu te napomenti da se sedan varijanta 3. generaciji nije prodavao pod nazivom Megane.
Naravno da su CX i DS trebali biti proizvedeni, ali su oni najbolji dokaz da nije sve sto je avangardno automatski dobro i lijepo. Koliko tehnickih i dizajnerskih rjesenja na tim autima nikad nisu prihvacena pa je i Citroen sam odustao od njih,
Daj ba, jel se zajebavaš? Ozbiljno te pitam.

Koga boli kurac šta je prihvaćeno od strane nekog vozača kočije. Prvo DS je imao bombastičnu prodaju prvi dan i napravljeno je prilično primjeraka. Ta dva auta su imala bolja rješenja i miljama ispred konkurencije. Ja majke mi ne vjerujem šta čitam od nekih koji sebe ovde uzdižu kao veliki stručnjaci. Da je Mercedes ili VW imao što je Citroen tada pravio, tek onda ovde ne bi mogao živjeti od kvazi stručnjaka.

Najviše se busaju ovi što prije kupovine auta maštaju o prodaji istog. Pu jebem ti automobilski forum ako su ljubitelji auta ovakvi.
konektovan

#41213 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

Ds, Cx su ipak auta koja su bila komercijalno uspješna, a pricati o njihovim tehnikalijama i uporrdjivati ih sa tadasn jom konkurencijom je gotovo nemoguce, jer oni nisu imsli konkurenciju. :mrgreen:
tempuser

#41214 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

citroen xm wrote: 23/08/2020 13:16
tempuser wrote: 23/08/2020 12:47
Daj ba, jel se zajebavaš? Ozbiljno te pitam.

Koga boli kurac šta je prihvaćeno od strane nekog vozača kočije. Prvo DS je imao bombastičnu prodaju prvi dan i napravljeno je prilično primjeraka. Ta dva auta su imala bolja rješenja i miljama ispred konkurencije. Ja majke mi ne vjerujem šta čitam od nekih koji sebe ovde uzdižu kao veliki stručnjaci. Da je Mercedes ili VW imao što je Citroen tada pravio, tek onda ovde ne bi mogao živjeti od kvazi stručnjaka.

Najviše se busaju ovi što prije kupovine auta maštaju o prodaji istog. Pu jebem ti automobilski forum ako su ljubitelji auta ovakvi.
Kad napokon shvatis da prozovođaći proozvode auta one koji ih kupuju nove i žive od njih, a ne od kliksovih strućnjaka biće ti puno lakše u zivotu. Eto nisi kvazi stručnjak pa nam objasni, ako nekog boli kurac šta misli vozac kočije, kako to napredni Citroen propade k'o sjekira, a ovi sto prave kocije dominiraju?!
Za razliku koji tebe koji pamudis o autima u koje nisi sjeo, ja sam ti nabrojao cijelu listu promašenih citroenovih rješenja kojih se ja sječam (k'o zna koliko toga se ne sjecam) koji blago preskačeš.
Kad već direktno prozivaš, red je da ti na isti način odogovrim. Kad istreseš solidnu godišnju platu ili dvije za auto onda ti je itekako bit bitno koliko ces igubiti na njemu kad budeš kupvao sljedeće. Sve dok vozis auto od par milja, koje su kupio da se sto jeftinije vozis i pooravljas i na kojem mozes izgubiti 100-200 KM manje ili vise kod prodaje, nisi kvalifikovan da se javljaš na tu temu jer je najlakše tuđim qurcem gloginje mlatit po forumu! Svaki sljedeći put kad ti "ne bude" jasno kako je nekom bitan pad cijene dobičeš isti reminder da ti u toj priči nemaš šta da traziš.
citroen xm

#41215 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Kvalifikovan sam itekako.

Prvo i prvo, ima još nas ovde koji se pomalo razumijemo u ekonomiju tako da ne treba da glumiš profesora večernje škole.

Drugo i drugo, ovo je automobilski forum, tako da me zaista ne interesuje ekonomija ovde već rasprava o autima i rješenjima na njima kako tehničkim, tako i dizajnerskim.

Većina revolucionarnih Citroena se odlično prodavalo, nadrljali su zbog nekih drugih stvari. Lakše je prodati G1 1,6 D nego CX 2,5 benzin ili dizel. VW je to i iskoristio u vrijeme naftne krize između ostalog, a i na takvoj kočiji se nema šta pokvariti. Riješenja od kojih su odustali, između ostalog i od hidraulike nisu loša već vrhunska ali to danas u vremenu kupi/poderi/baci niko ne cijeni. Na žalost pokazalo se da se Citroen odricanjem identiteta i prelaskom na rang VW-a ne prodaje bolje nego dok je bio svoj. Dakle sve to tvoje pada u vodu.

I na kraju pošto od starta foruma prozivaš mene kroz auta koje vozim, pošto se ne možeš drugačije odbraniti, mogu ti samo reći da to ne možeš prigovarati nekome ko cijenu vrlo dobrog modernog polovnjaka za naš standard uvali u kupovinu i sređivanje hobi auta.

Sad se još izvlači, ali ti tvoji šetači sa kesom para u ruci birali su radije "ružni" Megan 2 nego blijedi Megan 3. Evo upravo te pozdravlja par miliona ljudi koji su odabrali francuze, talijane, japance i ostale umjesto Škode i time bacili svoje pare u vjetar.
tempuser

#41216 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

citroen xm wrote: 23/08/2020 14:14 Kvalifikovan sam itekako.
Sve dok voziš auto, a kupio si ga da te što manje košta, na kojem godišnje gubiš 100 KM, pa i da ga na kilo prodaš, možeš izgubiti max 1/3 onoga što ljudi godišnje gube na autu za koji daju godišnju platu, si apslutno nekvalifikovan. Kad kihneš 20-30 milja onda se javi da ti nije bitno koliko ćeš na njemu igubiti! Sve do tad je teorija i palamudologija. To je isto kao da ja, koji imam barku od 5m i pentom od 18 KS, kažem liku koji računa koliko će izgubiti na bordu od 12m, 300 KS itd vrijednom 20 mojih barki da je nikakav nautičar! :-)

ja fakat, Citroenu je bilo problem pored Golda 1,5d prodati CX 2,5 dizel/benz, pa su zbog toga propali, a Opelu, Mercedesu, Volvu, Audiju nije bio problem jer kod njih nije bilo naftne krize!?! Ja odvano veću glupost nisam pročitao! Ko jednom padne qiurcu za uši njemu povratka nema.

Možda si zaboravio, ali ti prigovara onaj ko je u hobi auto u zadnjih 13-14 god potrošio bar 4 x više para. Izračunaj samo koliko su registracije koštale.
Last edited by tempuser on 23/08/2020 14:42, edited 4 times in total.
tempuser

#41217 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

lissaly_manny wrote: 23/08/2020 14:36
tempuser wrote: 23/08/2020 14:28
citroen xm wrote: 23/08/2020 14:14 Kvalifikovan sam itekako.
Sve dok voziš auto, a kupio si ga da te što manje košta, na kojem godišnje gubiš 100 KM, pa i da ga na kilo prodaš, možeš izgubiti max 1/3 onoga što ljudi godišnje gube na autu za koji daju godišnju platu, si apslutno nekvalifikovan. Kad kihneš 20-30 milja onda se javi da ti nije bitno koliko ćeš na njemu igubiti! Sve do tad je teorija i palamudologija. To je isto kao da ja, koji imam barku od 5m i pentom od 18 KS, kažem liku koji računa koliko će izgubiti na bordu od 12m, 300 KS itd vrijednom 20 mojih barki da je nikakav nautičar! :-)

ja fakat, Citroenu je bilo problem prodati C-1 2,5d
kako pricas ti si kupovo auta za 100 200 hiljada maraka koliko prdoklacis :lol:
Auta sam plaćao dovoljno skupo da mi je bitno koliko ću na njima izgubiti kroz vrijeme.
citroen xm

#41218 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

tempuser wrote: 23/08/2020 14:28

Naravno da sam kvalifikovan malo više nego što ti misliš. Puno razmišljaš o gubitcima pa si se i tu preračunao jer da je tolika razlika niko ništa sem VW-a ne bi kupio.

Ja kažem šta vozim niti me sramota niti smatram da se manje kompetentan za raspravu, ali savjetujem ti da svoje zaključke manje izvlačiš na osnovu forumskih piskaranja jer će ti neko podvaliti nešto što ni blizu nije tako. :thumbup:
citroen xm

#41219 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ma lik je glavni filozof foruma i neviđeni narcis. Mora biti u pravu.
tempuser

#41220 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

citroen xm wrote: 23/08/2020 14:40 Naravno da sam kvalifikovan malo više nego što ti misliš. Puno razmišljaš o gubitcima pa si se i tu preračunao jer da je tolika razlika niko ništa sem VW-a ne bi kupio.

Ja kažem šta vozim niti me sramota niti smatram da se manje kompetentan za raspravu, ali savjetujem ti da svoje zaključke manje izvlačiš na osnovu forumskih piskaranja jer će ti neko podvaliti nešto što ni blizu nije tako. :thumbup:
Da ti ponovim, kad isteseš svoju godišnju zaradu za auto onda si kvalifikovan da razgovaraš na ovum temu, sve do tad si forumski ekonomista i palamudolog o tuđim parama.
citroen xm

#41221 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ma neću, samo volim da provaljujem filozove koji se predstavljaju kao stručnjaci iz svih oblasti. :izet:
konektovan

#41222 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

Danas mi je auto izgubilo 80kpf na cijeni......moRe li se ksko umanjiti ovaj dnevni gubitak?! :mrgreen:
tempuser

#41223 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

citroen xm wrote: 23/08/2020 14:51 Ma neću, samo volim da provaljujem filozove koji se predstavljaju kao stručnjaci iz svih oblasti. :izet:
Ma ja, treba tebe, koji si kupio auto za par milja, da po vlastitom priznanju troškove svedeš na minimum, na kojem gubuš 100 KM godišnje, slupati šta kupiti za 15-20 milja i kako ne treba misliti na gubitak vrijednoti! Vi kako te! :lol:
Da ti ponovim, kad na sto istreseš svoju godišnju platu, pa se sjetiš koliko si se narmbačio u tih godinu dana da je zaradiš, a pogotovo da je uštediš, i to sve gurneš čiki preko puta koji prodaje auto, onda ćeš biti kvalifikovan da razgovaraš na ovu temu. A ako u cijelij priči kupiš auto na kojem ćeš realno izgibiti više nego na drugim opcijama, pa time dokazati svoje principe imaćeš moj beskrajni respek. Sve do tad, forumska palamudologija i mlaćenje gloginja...
citroen xm

#41224 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ne tražim ja respekt od tebe. To bi mi bilo poniženje. :D

Pošto ne znaš u šta ja stresem par svojih godišnjih plata, nemoj ni filozofirati. Dva auta bilo kakva, od kojih jedno za ćeif par puta vrijednije od svakodnevnog me itekako kvalifikuje za raspravu sa ljubiteljima auta, a ne mudracima koji kupovinom nove Škode misle da su pokupili svu pamet svijeta.
konektovan

#41225 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

Kurko, nije više nova, samo se je'nom mozes zahebati za novu..... :mrgreen:
Post Reply