Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
romim

#11226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

rovac13 wrote: 21/08/2020 22:21 Svi bi mi voljeli imat tvoju pamet,ali ne ide jbg :)
Idi odgovori covjeku tamo sta grijes koliko grijes itd.
Pitao te 15.01. i ti jos nisi odgovorio nego si podvio rep sa teme.
Aj setaj
rovac13

#11227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Vec sam se zabrinuo.
Moracu odlozit sve veceras pa se vama posvetit :)
Zasluzili ste :)
boshniak

#11228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

piplica wrote: 21/08/2020 17:19
Jel ovo novi zakon u fizici? Čuj sudaraju se :)
I šta bude kada se sudare, zapnu?
Guraju se pa ko jaci :D :D
mehohem

#11229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehohem »

boshniak wrote: 22/08/2020 09:31
Guraju se pa ko jaci :D :D
Cega sve nece nabasat na ovu temu :)
boshniak

#11230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

Ma urade ljudi unutrašnju izolaciju i onda bude ne kruži mi topli zrak, pa kako će kružit kad si ga iznutra zarobio, mora se napravit strujanje zraka. Evo recimo u skandinaviji naročito u novogradnji imaju otvore prema vani koji se mogu regulisati ispod radijatora ili ako nema radijatora onda na vrhu iznad prozora, gdje konstantno ulazi zrak s'polja grije se kroz radijator i cirkuliše kroz cijelu prostoriju. Ja sam imao problem sa lošom cirkulacijom zraka u garaži, garaža je imala 3 mala prozora, dva iznad ulaznih vrata i jedan na kraju garaže i istoj visini. Tek kad sam posavjetovan da zatvorim prozore iznad vrata i da u dnu vrata napravim ventilacione otvore, tek tad je zrak počeo da cirkuliše tako da se osjeti propuh u garaži i to samo jer su otvori na suprotnoj visini.
Haris.ba

#11231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Haris.ba »

boshniak wrote: 22/08/2020 11:06 Ja sam imao problem sa lošom cirkulacijom zraka u garaži, garaža je imala 3 mala prozora, dva iznad ulaznih vrata i jedan na kraju garaže i istoj visini. Tek kad sam posavjetovan da zatvorim prozore iznad vrata i da u dnu vrata napravim ventilacione otvore, tek tad je zrak počeo da cirkuliše tako da se osjeti propuh u garaži i to samo jer su otvori na suprotnoj visini.
Trebam bušiti otvore na garažnim vratima. Znači, pri dnu da pravim ventilacione otvore? Na suprotnom zidu prozor je pri vrhu.
boshniak

#11232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

Haris.ba wrote: 22/08/2020 11:25 Trebam bušiti otvore na garažnim vratima. Znači, pri dnu da pravim ventilacione otvore? Na suprotnom zidu prozor je pri vrhu.
Da, kod mene je djelovalo, nešto ovako, samo što su kod mene vrata kao pola ovih na slici:
Image
HardCore

#11233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Samo rovac grije komplet sprat s klimom 9kom i potrosnjom od 160w hahhah :run:
romim

#11234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

boshniak wrote: 22/08/2020 11:06 Ma urade ljudi unutrašnju izolaciju i onda bude ne kruži mi topli zrak, pa kako će kružit kad si ga iznutra zarobio, mora se napravit strujanje zraka. Evo recimo u skandinaviji naročito u novogradnji imaju otvore prema vani koji se mogu regulisati ispod radijatora ili ako nema radijatora onda na vrhu iznad prozora, gdje konstantno ulazi zrak s'polja grije se kroz radijator i cirkuliše kroz cijelu prostoriju. Ja sam imao problem sa lošom cirkulacijom zraka u garaži, garaža je imala 3 mala prozora, dva iznad ulaznih vrata i jedan na kraju garaže i istoj visini. Tek kad sam posavjetovan da zatvorim prozore iznad vrata i da u dnu vrata napravim ventilacione otvore, tek tad je zrak počeo da cirkuliše tako da se osjeti propuh u garaži i to samo jer su otvori na suprotnoj visini.
Ne mozes druze objasniti ljudima da nije do toplotnih gubitaka nego do cirkulacije vazduha.
Otvor na onim stepenicama je 120cm x 60cm i kad prolazis kroz otvor isto kao da iz tople kuce izadjes vani. Toliko se osjeti razlika u temperaturi. Kad stojis ispod otvora ne osjetis hladan vazduh da pada dole niti kad si iznad osjetis da topao vazduh ide gore.

Ja ne kazem da nije moguce da on hladi kompletan stan iz male sobe sa slabijom klimom ili ko rece da klimom iz hodnika hladi tri sobe i dnevni.
Mozda je i moguce ako je dobra izolacija i roletne na prozorima itd i da klima stalno radi i odrzava temperaturu.
Ono sto doticni objasni nema prozora sa juzne strane na ostalim navucene roletne itd po meni je to tunel a ne stan i bez sunca i svjetlosti to je depresivno mjesto.

Po iskustvu koje ja imam smatram da se tesko moze pravilno hladiti iz manje prostorije veca ili kompletan stan recimo od 60m2.
Pogotovo ako se hladi na nacin da je ventilator klime na minimumu a zadata temperatura 27c
Meni nije jasno ako pricas o izolaciji, nema prozora sa juzne strane, roletne na prozorima, odakle onda u stanu temperatura preko 27c :?
Mozda je nekom svjeze i prijatno 27c ali meni nije.
Zimi kad se grije 27c nije prijatno a ne ljeti.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#11235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

boshniak wrote: 22/08/2020 11:06 Ma urade ljudi unutrašnju izolaciju i onda bude ne kruži mi topli zrak, pa kako će kružit kad si ga iznutra zarobio, mora se napravit strujanje zraka. Evo recimo u skandinaviji naročito u novogradnji imaju otvore prema vani koji se mogu regulisati ispod radijatora ili ako nema radijatora onda na vrhu iznad prozora, gdje konstantno ulazi zrak s'polja grije se kroz radijator i cirkuliše kroz cijelu prostoriju. Ja sam imao problem sa lošom cirkulacijom zraka u garaži, garaža je imala 3 mala prozora, dva iznad ulaznih vrata i jedan na kraju garaže i istoj visini. Tek kad sam posavjetovan da zatvorim prozore iznad vrata i da u dnu vrata napravim ventilacione otvore, tek tad je zrak počeo da cirkuliše tako da se osjeti propuh u garaži i to samo jer su otvori na suprotnoj visini.
Kakve veze ima unutrašnja izolacija sa cirkulacijom, ili uopće izolacija?

To što skandinavci rade je jedan vid rekuperacije, oni isto ne dihtaju prozore sa pjenom, već sa vunom...
Ali njih uporediti sa nama i našim načinom gradnje i ražmisljanja.
Kod njih su jednoslojna stakla zabranjena polovinom 70-tih, zidovi kod zidanih objekata su debeli 50cm...itd.

Takođe griju stanove od 100m2 sa jednom klimom, gdje je u dobro ušuškanom stanu to itekako moguće.
piplica

#11236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 22/08/2020 14:40
Ne mozes druze objasniti ljudima da nije do toplotnih gubitaka nego do cirkulacije vazduha.
Otvor na onim stepenicama je 120cm x 60cm i kad prolazis kroz otvor isto kao da iz tople kuce izadjes vani. Toliko se osjeti razlika u temperaturi. Kad stojis ispod otvora ne osjetis hladan vazduh da pada dole niti kad si iznad osjetis da topao vazduh ide gore.

Ja ne kazem da nije moguce da on hladi kompletan stan iz male sobe sa slabijom klimom ili ko rece da klimom iz hodnika hladi tri sobe i dnevni.
Mozda je i moguce ako je dobra izolacija i roletne na prozorima itd i da klima stalno radi i odrzava temperaturu.
Ono sto doticni objasni nema prozora sa juzne strane na ostalim navucene roletne itd po meni je to tunel a ne stan i bez sunca i svjetlosti to je depresivno mjesto.

Po iskustvu koje ja imam smatram da se tesko moze pravilno hladiti iz manje prostorije veca ili kompletan stan recimo od 60m2.
Pogotovo ako se hladi na nacin da je ventilator klime na minimumu a zadata temperatura 27c
Meni nije jasno ako pricas o izolaciji, nema prozora sa juzne strane, roletne na prozorima, odakle onda u stanu temperatura preko 27c :?
Mozda je nekom svjeze i prijatno 27c ali meni nije.
Zimi kad se grije 27c nije prijatno a ne ljeti.
Naveo sam ti primjer njive, a ti opet o cirkulaciji, sa dobrom cirkulacijom samo ćeš prije osjetiti grijanje/hlađenje, ali opet pod uslovom da su ti toplotni gubitci manji od onoga što dospije u prostor.

Zrak sam cirkuliše (osim ako se ne sudare, tada nastane zajeb), topliji ide gore, hladniji dole, i tako u nedogled.

Samo si se latio temp., ne spominješ vlažnost vazduha, nije isto na 22c i 90% RVZ i 27 i 50% RVZ, komfor je bolji na 27.
romim

#11237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

romim wrote: 21/08/2020 17:05 Hladni i topli vazduh se sudaraju i sprjecavaju jedan drugog da cirkulisu.

piplica wrote: 22/08/2020 17:16
Naveo sam ti primjer njive, a ti opet o cirkulaciji, sa dobrom cirkulacijom samo ćeš prije osjetiti grijanje/hlađenje, ali opet pod uslovom da su ti toplotni gubitci manji od onoga što dospije u prostor.

Zrak sam cirkuliše (osim ako se ne sudare, tada nastane zajeb), topliji ide gore, hladniji dole, i tako u nedogled.

Samo si se latio temp., ne spominješ vlažnost vazduha, nije isto na 22c i 90% RVZ i 27 i 50% RVZ, komfor je bolji na 27.
[/quote]

Sve si sam sebi odgovorio i potvrdio ono sta sam ja govorio da je soba hladna zbog lose cirkuoacije vazduha, a ne zbog toplotnih gubitaka. Kako rece osim ako se ne sudare

Nek si objasnio i ovim sto se cude i smiju
@mehohem
@NecuVise
piplica

#11238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Stvarno si mislio da sam ozbiljan kod ovog oko sudaranja?
Ne čitaš dovoljno ono što ja pišem.

Ja ne znam gdje i šta si ti čitao, ali da bi zrak pravio barijeru, mora imati drugačiji Atmosferski pritisak, ovako, sve spada u znanje na nivou obdaništa.
mehohem

#11239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehohem »

Sudare se,gust saobracaj,mala soba :-)
romim

#11240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 22/08/2020 18:55 Stvarno si mislio da sam ozbiljan kod ovog oko sudaranja?
Ne čitaš dovoljno ono što ja pišem.

Ja ne znam gdje i šta si ti čitao, ali da bi zrak pravio barijeru, mora imati drugačiji Atmosferski pritisak, ovako, sve spada u znanje na nivou obdaništa.
Sta si ti pametno napisao da se ima procitati. Suplja prica i nabadanje nekih nebuloza bez pravih cinjenica.
Vrtis suplju u krug.
Sto nisi izracunao koliki su gubici sobe 10m2 kad je ne moze ugrijati pec od 10kw?
Nemoj se frljati nekim pojmovima nego dokazi ono sto pricas.
piplica

#11241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Je li teorija sudaranja i blokiranja zraka pametna teza?

Spominješ rovca i njegovu izolaciju, pa kakva je kod tebe kada tako malu prostoriju ne može ugrijati ništa?

Spominješ cirkulaciju, kakva je u stanu u kojem jedna klima ohladi 120+m2 prostora.

Treba rezati zid, malo na jednoj strani, malo na drugoj...e i eto ga struji zrak.

Za tako banalne primjere, ulazak u bilo kakav proračun bi bio atak i uvreda za bilo koga ko je ustanju sabrati 2 broja.
zlo zlo

#11242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

cek romim zar ti nemaš 10 kuca i 20 klima? :D
romim

#11243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Jeli se to meni cini ili je doslo do cenzure na forumu pa je obrisana skoro citava stranica :? :roll:
zlo zlo

#11244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

romim wrote: 22/08/2020 14:20
HardCore wrote: 22/08/2020 13:02 Samo rovac grije komplet sprat s klimom 9kom i potrosnjom od 160w hahhah :run:
A hladi sa 2 wata.
Kod mene u kuci 25c pa mi toplo a on klimu podesava na 27 da mu hladi i kaze za sezonu potrosio 10km.
Ili ove godine je nije ni palio da hladi nego se kuvao.
Dodje ovde i prosipa pamet a samo ljude provocira, nikom ne pomogne nista.
Na drugom forumu kad se javi ljudi ga isprdaju i on podvije rep i pobjegne.
Kako citam ovaj forum, citam kako on i pojedini pomagaju o nekom liku cim neko napise nesto sto se njima ne svidja.
Utripovao covjek da je on bitan i da ga neko proganja.
Ljudi se sprdaju sa njim.
Posto se vidi da je pacenik i visi po svim forumima, ne bi me cudilo da i na ovom ima vise profila.
daj zaboga koja ti je fora s 1000000 profila dolazit i pljuvat po normalnim ljudima.. ajd skoro normalnim. neeboo jesi to ti...? :lol:
Dzontra_Volta

#11245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzontra_Volta »

romim wrote: 23/08/2020 18:13 Jeli se to meni cini ili je doslo do cenzure na forumu pa je obrisana skoro citava stranica :? :roll:
Meni samo nije jasno kako nisu obrisane zadnje 3-4 stranice. Totalni spam teme.
Haris.ba

#11246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Haris.ba »

Malo je off od onoga sto se ovdje uglavnom prica, ali nije bas off.

Nego, zna li iko preporuca li se postaviti konvektor na zid sa termo fasadom (stiropor) zbog sigurnosti (nece se zapaliti ili istopiti fasada)? Zagrijavao bih balkon na taj nacin. A sav je u termo fasadi.
Maraschino

#11247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Haris.ba wrote: 27/08/2020 19:41 Malo je off od onoga sto se ovdje uglavnom prica, ali nije bas off.

Nego, zna li iko preporuca li se postaviti konvektor na zid sa termo fasadom (stiropor) zbog sigurnosti (nece se zapaliti ili istopiti fasada)? Zagrijavao bih balkon na taj nacin. A sav je u termo fasadi.
mislis na unutrasnju jedinicu?
nikakav problem.
radiostar

#11248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radiostar »

Maraschino wrote: 28/08/2020 00:59
Haris.ba wrote: 27/08/2020 19:41 Malo je off od onoga sto se ovdje uglavnom prica, ali nije bas off.

nikakav problem.
misli na elektricni konvektor
Maraschino

#11249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

radiostar wrote: 28/08/2020 01:40
Maraschino wrote: 28/08/2020 00:59

nikakav problem.
misli na elektricni konvektor
u pravu si ali opet ne mijenja stvar.
ja imam dva okacena na zid.
benki2

#11250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by benki2 »

pozdrav forumasi, planiram da predjem na grijanje konvektorima, vidim da ima iskusnih ovdje, pa rekoh da se posavjetujem.
Ima li velike razlike izmedju ovih atlantic konvektora i ovih nobo, osim ocigledne razlike u cijeni ;)
Kad sam se razlgedao ove konvektore, pita me prodavac koliko struje mogu povuci u stanu, pa me zbunio, sad nisam siguran ako predjem na konvektore, hoce li mi poceti osiguraci iskakati. Stan je povrsine 67 kvadrata, bice nekih 5 konvektora, oko 6-7 kw ukupne snage?
Post Reply