Aliexpress- all about
Moderator: anex
-
zongo
#2201 Re: Aliexpress- all about
Nakon dva mjeseca stigla je posiljka.
Nesto sitno je bilo u pitanju, drzac za mobitel, i postarija je kostala 0.5$.
Cainiao Super Economy for Special Goods, na pocetku je bio LP broj za pracenje, a onda je presao u obicni niz broj brojeva.
Na vrecici stoji Kyrgyzstan Express Post.
Nesto sitno je bilo u pitanju, drzac za mobitel, i postarija je kostala 0.5$.
Cainiao Super Economy for Special Goods, na pocetku je bio LP broj za pracenje, a onda je presao u obicni niz broj brojeva.
Na vrecici stoji Kyrgyzstan Express Post.
-
Isaiah4110
#2202 Re: Aliexpress- all about
Ja kinezima javim da mi je stiglo sa zakasnjenjem i platim 50% od iznosa, ako nemam njihov paypal email trazim im i kazem da cu platiti 50% mnogi su sretni i zahvalni, neki mi salju invoice traze puni iznos sto odbijem ako vec cekam 90 dana nema sanse da platim puni iznos a fino napomenem i trazim da mi se salje preko Holandije i Turske...jednom narucio ruksak, nije stigao nakon 60 dana trazim da posalje ponovo preporuceno, ta preporuka stigne i nakon 20 dana stigne i taj prvi ruksak i javim mu i kazem da zelim platiti 50% on kaze da ne moram da zadrzim kao poklon...treba i njih razumjeti gube artikal i novac ali nek se malo potrude i nadju najbolji nacin i metod slanja za Evropu i BiH od 100 posiljaka mozda ce se 2-3 zagubiti...meni opcenito ni 5% posiljaka nije zagubljeno a od 2012e narucujem preko ebaya i ostalih stranica...a neke mi iz USA i Engleske nisu stigle nije samo Kina u pitanju...sumanjm da ce neki nas postar rizikovati fin posao i nesto ukrasti...mislim da nije problem Bosna problem je sto nekad nesto ne dodje do Bosne...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2203 Re: Aliexpress- all about
Koji si ti lopov. Ne razlikuješ se ni malo od onih koji navuku carapu i u market po pare. Tako i ti, samo virtualno to radiš. Pa dan te nejebo, ako hoćeš da ti dodje za tri dana, uzmi DHL. Jebeni Kinez ne transportuje artikal pa da on ispasta jer živiš u cmaru Evrope. Ti i takvi ste zaslužni za sve limite koje nam nameću.Isaiah4110 wrote: ↑22/08/2020 09:35 Ja kinezima javim da mi je stiglo sa zakasnjenjem i platim 50% od iznosa, ako nemam njihov paypal email trazim im i kazem da cu platiti 50% mnogi su sretni i zahvalni, neki mi salju invoice traze puni iznos sto odbijem ako vec cekam 90 dana nema sanse da platim puni iznos a fino napomenem i trazim da mi se salje preko Holandije i Turske...
Da si čovjek, a što nisi, fino bi odbio paket i on bi se vratio Kinezu. Nisi, jer si sitni lopov, da imaš priliku krao bi milione, ovako kradeš od kieneza i ko biva sve ok, nije došla 50 dana pošiljke. Da dodje za 500 to je ono što si naručio, lopovcino jedna!
Cuj da se Kinez potrudi i nadje druge metode slanja u BIH. Kome ba da šalje, lopovima i kradljivcoma kao što si ti? Pored toga, obična si neznalica, koja misli da je bitna.
-
Shiba
#2204 Re: Aliexpress- all about
Potpis k'o kuća.un1ted wrote: ↑22/08/2020 10:46 Koji si ti lopov. Ne razlikuješ se ni malo od onih koji navuku carapu i u market po pare. Tako i ti, samo virtualno to radiš. Pa dan te nejebo, ako hoćeš da ti dodje za tri dana, uzmi DHL. Jebeni Kinez ne transportuje artikal pa da on ispasta jer živiš u cmaru Evrope. Ti i takvi ste zaslužni za sve limite koje nam nameću.
Da si čovjek, a što nisi, fino bi odbio paket i on bi se vratio Kinezu. Nisi, jer si sitni lopov, da imaš priliku krao bi milione, ovako kradeš od kieneza i ko biva sve ok, nije došla 50 dana pošiljke. Da dodje za 500 to je ono što si naručio, lopovcino jedna!
Cuj da se Kinez potrudi i nadje druge metode slanja u BIH. Kome ba da šalje, lopovima i kradljivcoma kao što si ti? Pored toga, obična si neznalica, koja misli da je bitna.
Meni neki dan doš'o artikal naručen u februaru. Nemam pojma gdje je zaglavio šest mjeseci. Refund sam napravio kad je isteklo 60 dana. Javim se prodavcu, pitam kako da platim pošto je došlo. Kaže "imaš ovaj artikal pa naruči X komada." Ja tamo, artikal $1 a shipping $140.
Inače se slažem sa napisanim. Mislim da smo sami najviše krivi za trenutno stanje.
- fortaleza
#2205 Re: Aliexpress- all about
Možeš se javit Kinezu i platiti za pošiljke koje su na kraju došle. A sad, jel Kinez dobije nadoknadu od pošte, meni nema smisla da lokalna pošta odgovara za artikal koji je izišao iz zemlje.Jovajovan wrote: ↑21/08/2020 23:03 E sad ja sam zadovoljan, novac mi vraćen u potpunosti a dobio sam i dva paketa od 25$Ali to znači da je taj Kinez izgubio i robu i novac! Obzirom da je pošiljka preporučena ja predpostavljam da je taj Kinez tražio nadoknadu od pošte jer mu je izgubila pošiljku to jest nije je dostavila u predvinjenom roku, meni je to logično da pošta odgovara za izgubljenu pošiljku, obzirom da ih milone nije dostavljeno ili ne izgubljeno pošte su obustavile slanje prema BiH i Srbiji
-
Sega222
#2206 Re: Aliexpress- all about
Dali DHL u Bosni naplati nesto kad narucis iz Amerike ili uopsteno iz Kine itd ? Naravno nije ni blizu 300km vrijednosti.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2207 Re: Aliexpress- all about
Ništa, kada je ispod 300KM ne plaćaš ništa. Mislim da se ne plaća ni onaj "carinski pregled" koji ustvari naplaćuje pošta.
-
Jovajovan
#2208 Re: Aliexpress- all about
Ja sam prošle godine naručio dvogled od 125 maraka,došao DHLom, zovu me sa carine i kažu dostavi dokaz koliko je ovo plaćeno, dostavim im dokaz koliko je plaćeno na email. Dvogled stigao a na njemu uplatnica 10 maraka carinski pregled. Inače kad sam naručivao telefone ovim drugim poštams nisu me nikad zvali da im dostavljam dokaz koliko su plaćeni, samo bi okačili uplatnicu od 3-4 marke carinski pregled.
-
Sega222
#2209 Re: Aliexpress- all about
Fora je sa obicim postama nikad nista nisam platio.Sem onih 1.80km;ako nema trakinga onog.Cak i sa Ups nisam nikad nista platio.Al et nez za Dhl...
-
Sega222
#2210 Re: Aliexpress- all about
Fora je sa obicim postama nikad nista nisam platio.Sem onih 1.80km;ako nema trakinga onog.Cak i sa Ups nisam nikad nista platio.Al et nez za Dhl...Jovajovan wrote: ↑22/08/2020 19:15 Ja sam prošle godine naručio dvogled od 125 maraka,došao DHLom, zovu me sa carine i kažu dostavi dokaz koliko je ovo plaćeno, dostavim im dokaz koliko je plaćeno na email. Dvogled stigao a na njemu uplatnica 10 maraka carinski pregled. Inače kad sam naručivao telefone ovim drugim poštams nisu me nikad zvali da im dostavljam dokaz koliko su plaćeni, samo bi okačili uplatnicu od 3-4 marke carinski pregled.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2211 Re: Aliexpress- all about
Ne palca se ništa, osim ako ne naručujes nesto sto treba dodatni pregled, npr Proteini za koje mogu tražiti dodatni nalaz. Ako naručiš telefon ispod 300KM s poštarinom, ne plaćaš ništa.
-
Sega222
#2212 Re: Aliexpress- all about
A,ako imam na paketu koliko kosta paket+racun ? Oceli onda me smarat i naplacivat pregled ?Jovajovan wrote: ↑22/08/2020 19:15 Ja sam prošle godine naručio dvogled od 125 maraka,došao DHLom, zovu me sa carine i kažu dostavi dokaz koliko je ovo plaćeno, dostavim im dokaz koliko je plaćeno na email. Dvogled stigao a na njemu uplatnica 10 maraka carinski pregled. Inače kad sam naručivao telefone ovim drugim poštams nisu me nikad zvali da im dostavljam dokaz koliko su plaćeni, samo bi okačili uplatnicu od 3-4 marke carinski pregled.
-
Sega222
#2213 Re: Aliexpress- all about
65$ je to neka stvar za Pc.I shiping je 50$,al za shiping lako.Imam opciju da mi ovi sto salju posalju paket sa price tag i racun.I imaju opciju da sklone i price tag i racun sad nisam pametan.Jer mi je glupo da mi naplate ista,ako nije 300km.A cuo sam svasta za ovaj nas Dhl xd
-
Jovajovan
#2214 Re: Aliexpress- all about
Da li će vršiti carinski pregled to je slučajnost, možda hoće ili neće, znaju i carinici da DHLom idu skuplje stvari pa DHL više pregledaju nego obične pošte. Nekad oni otvore paket i sami se uvjere da to nije vrijednost 300 maraka a nekad ako ne znaju vrijednost zovu telefonom i traže ti da im na email pošalješ dokaz koliko je to plaćeno. Cijenu napisanu na paketu obično ne priznaju jer znaju da je Kinez umjesto stvarnih 150$ stavio na paket vrijednost 20$. Ako otvore paket nalijepit će uplatnicu na njega od par maraka da se plati ta usluga otvaranja i pregledanja,a ako ne otvore paket nema nikakvih dodatnih troškova.
-
Jovajovan
#2215 Re: Aliexpress- all about
Ja lično mrzim naručivanje DHL poštom, em su skupi em mrzi me da ja nekom dokazujem da moj dvogled od 120 maraka nije plaćen 300 maraka
prvo su rekli idi u banku nek ti naprave izvod koliko je plaćeno karticom, posle su rekli da samo telefonom napravim screnshot te trgovine i dvogleda na kojom se vidi cijena,to sam i uradio i za 5 minuta im dokazao koliko je plaćen, ali svejedno mrzi me to maltretiranje. Genarelno gledano ljudi naruče i telefone od 500-1000 maraka i prođu bez carine,ali dešava se svašta.
-
Jovajovan
#2216 Re: Aliexpress- all about
Biće to uredu,ali može se desiti više opcija, prva opcija paket neće ni otvarati na carini i nećeš imati nikakvih troškova, druga opcija otvaraće paket na carini i automatski čim ga otvore moraćeš platiti par maraka tu uslugu. Treća opcija carinik neće vjerovati u tu cijenu na paketu i misli on da je to preko 300 maraka i zvaće te na telefon da dokažeš kolko je to plaćeno(broj tvog telefona na paketu)Sega222 wrote: ↑22/08/2020 19:4665$ je to neka stvar za Pc.I shiping je 50$,al za shiping lako.Imam opciju da mi ovi sto salju posalju paket sa price tag i racun.I imaju opciju da sklone i price tag i racun sad nisam pametan.Jer mi je glupo da mi naplate ista,ako nije 300km.A cuo sam svasta za ovaj nas Dhl xd
-
Sega222
#2217 Re: Aliexpress- all about
Hvala,skontao sam poslace mi seller racun i uz racun kao i svaki paket custom deklaraciju i na tome vrijednost toga... Vala,nadam se da im je to dovoljno da ne zivkaju i ne otvaraju paket itd.Sto znaci pisace 65$ na deklaraciji i racunu.Sve i da uracunaju nekako shiping 50$ i dalje je ispod 300km.To sam samo htio da razjasnim.Posto su meni mnogi pricali da Dhl sve carini bilo 20km ili 300km.A bitno mi je pa zato hocu Dhl.Posto ima opcija i Upsp,a pitanje je kad bi doslo... Zbog manjka letova.Jovajovan wrote: ↑22/08/2020 23:01Biće to uredu,ali može se desiti više opcija, prva opcija paket neće ni otvarati na carini i nećeš imati nikakvih troškova, druga opcija otvaraće paket na carini i automatski čim ga otvore moraćeš platiti par maraka tu uslugu. Treća opcija carinik neće vjerovati u tu cijenu na paketu i misli on da je to preko 300 maraka i zvaće te na telefon da dokažeš kolko je to plaćeno(broj tvog telefona na paketu)Sega222 wrote: ↑22/08/2020 19:4665$ je to neka stvar za Pc.I shiping je 50$,al za shiping lako.Imam opciju da mi ovi sto salju posalju paket sa price tag i racun.I imaju opciju da sklone i price tag i racun sad nisam pametan.Jer mi je glupo da mi naplate ista,ako nije 300km.A cuo sam svasta za ovaj nas Dhl xd
- un1ted
#2218 Re: Aliexpress- all about
Je li treba opet da ti napišem ovo gore? To sto si čuo je tačno, kada predje 300KM. Do tog iznosa nemaš obaveza.Sega222 wrote: ↑22/08/2020 19:4665$ je to neka stvar za Pc.I shiping je 50$,al za shiping lako.Imam opciju da mi ovi sto salju posalju paket sa price tag i racun.I imaju opciju da sklone i price tag i racun sad nisam pametan.Jer mi je glupo da mi naplate ista,ako nije 300km.A cuo sam svasta za ovaj nas Dhl xd
- un1ted
#2219 Re: Aliexpress- all about
Pa isti ti je proces i kod bilo koje druge pošte. Nemojte generalizovati, pročitajte zakon i njega pratite. Da li neko uveze sleper ili ne, to je nebitno za tebe.Jovajovan wrote: ↑22/08/2020 22:28 Ja lično mrzim naručivanje DHL poštom, em su skupi em mrzi me da ja nekom dokazujem da moj dvogled od 120 maraka nije plaćen 300 marakaprvo su rekli idi u banku nek ti naprave izvod koliko je plaćeno karticom, posle su rekli da samo telefonom napravim screnshot te trgovine i dvogleda na kojom se vidi cijena,to sam i uradio i za 5 minuta im dokazao koliko je plaćen, ali svejedno mrzi me to maltretiranje. Genarelno gledano ljudi naruče i telefone od 500-1000 maraka i prođu bez carine,ali dešava se svašta.
- _Reds_
#2220 Re: Aliexpress- all about
Odoh komsiji ukrati auto, ima kasko, ako njemu ukredem nisam lopov.
-
Jovajovan
#2221 Re: Aliexpress- all about
Griješiš! Naravno da nije isti proces bilo kojom poštom naručišun1ted wrote: ↑22/08/2020 23:41Pa isti ti je proces i kod bilo koje druge pošte. Nemojte generalizovati, pročitajte zakon i njega pratite. Da li neko uveze sleper ili ne, to je nebitno za tebe.Jovajovan wrote: ↑22/08/2020 22:28 Ja lično mrzim naručivanje DHL poštom, em su skupi em mrzi me da ja nekom dokazujem da moj dvogled od 120 maraka nije plaćen 300 marakaprvo su rekli idi u banku nek ti naprave izvod koliko je plaćeno karticom, posle su rekli da samo telefonom napravim screnshot te trgovine i dvogleda na kojom se vidi cijena,to sam i uradio i za 5 minuta im dokazao koliko je plaćen, ali svejedno mrzi me to maltretiranje. Genarelno gledano ljudi naruče i telefone od 500-1000 maraka i prođu bez carine,ali dešava se svašta.
-
Sega222
#2222 Re: Aliexpress- all about
Bit ce custom deklaracija i pisace na njoj i imace racun.Meni sa Ups kad dolazilo nikad nisu otvarali.Al vidio sam mnogo na netu da Dhl imaju praksu provjeriti.Jos sa Ups nikad paketi nisu imali cak ni vrijednost na njima... Al hajde.Valjda ce im biti dosta da zavire u papirologiju samo i tjt.Svejedno paket ukupno sa shipingom nije 300km.Pitao sam cisto da budem siguran jer me seller savjetovao kao da salje bez racuna.Jovajovan wrote: ↑23/08/2020 09:17Griješiš! Naravno da nije isti proces bilo kojom poštom naručišun1ted wrote: ↑22/08/2020 23:41Pa isti ti je proces i kod bilo koje druge pošte. Nemojte generalizovati, pročitajte zakon i njega pratite. Da li neko uveze sleper ili ne, to je nebitno za tebe.Jovajovan wrote: ↑22/08/2020 22:28 Ja lično mrzim naručivanje DHL poštom, em su skupi em mrzi me da ja nekom dokazujem da moj dvogled od 120 maraka nije plaćen 300 marakaprvo su rekli idi u banku nek ti naprave izvod koliko je plaćeno karticom, posle su rekli da samo telefonom napravim screnshot te trgovine i dvogleda na kojom se vidi cijena,to sam i uradio i za 5 minuta im dokazao koliko je plaćen, ali svejedno mrzi me to maltretiranje. Genarelno gledano ljudi naruče i telefone od 500-1000 maraka i prođu bez carine,ali dešava se svašta.
NIKAD U ŽIVOTU TI CARINIK NEĆE OTVORITI PAKET OVOM CAINIAO POŠTOM ILI SLIČNIM POŠTAMA JER ZNAJU DA JE TO ROBA BEZ VRIJEDNOSTI OKO 5$
OTVORIĆE PREPORUČENE PAKETE A POGOTOVO DHL JER ZNAJ DA TU IDE ROBA VEĆE VRIJEDNOSTI! Naravno neće svaki otvarati ali hoće po neki! ZAKON razumijemo svi, pošiljka do 300km ide bez carine a pošiljke preko 300km ima pravo da ti stavi 10% poreza + 17% PDV! ALI ALI carinik ima pravo po svojoj volji da procjeni koliko nešta košta pa se dešavalo i to da paket košta 200km a carinik ti procjeni na 400km pa onda moraš dokazivati koliko si platio da bi izbjegao te troškove! U jednoj trgovini na aliexpresu telefon košta 280km a u drugoj taj isti telefon 320km i carinik ne zna koliko sam ja to platio taj telefon i ima pravo po zakonu da procjeni na koliko hoće i onda moraš dokazivati kolko je plaćeno! UKRATKO: OBIČNE NE PREPORUČENE POŠILJKE NIKAD NEĆE BITI OTVORENE NA CARINI JER SVAKO ZNA DA JE TO ROBA OKO 5$ - NAŠA POŠTA ĆE NA NJIH NALIJEPITI SVOJIH 1,80KM I LAKO IH PREPOZNATI UPRAVO ZBOG TIH 1,80KM TO SU NE PREPORUČENE OBIČNE POŠILJE! PREPORUČENE POŠILJKE JE LAKO PREPOZNATI JER TRACKING POČINJE SA 'R' 'V' 'C' NA NJIH NIKAD NEĆE BITI STAVLJENO TIH 1,80KM I DOĆE DO TEBE BEZ IKAKVIH TROŠKOVA, ALI MOGU BITI OTVORENE NA CARINI I PREGLEDANE AKO JE U NJIMA NEŠTA SKUPLJE POPUT TELEFONA,MENI JE OD 50 TIH PREPORUČENIH PAKETA 3 PUTA OTVARAN PAKET I TO SVAKI PUT KAD JE BIO TELEFON U NJEMU I SVA 3 PUTA OKAČENA UPLATNICA OD 3-4KM,ZNAČI OD 50 PAKETA 47 JE PROŠLO BEZ IKAKVIH TROŠKOVA. I NARAVNO ĆE DHL NAJČEŠĆE OTVARATI,A SVAKO OTVARANJE PAKETA SE PLAĆA PAR MARAKA, UKOLIKO CARINIK OTVORI PAKET I PROCJENI DA JE TO ISPOD 300KM PLAĆAŠ SAMO TIH 3-4KM A UKOLIKO PROCJENI DA JE PREKO 300KM PLAĆAŠ ONIH 10% +17%>
- kabal1337
#2223 Re: Aliexpress- all about
Kada paket stigne u Bosnu, dobit ces poziv od DHL-a, UPS-a, Fedexa na broj telefona koji je navecen na paketu ili ce te pronaci preko adrese i imenika. Reci ce ti da im posaljes fakturu, i sliku licnog dokumenta. Tako da izostavljanjem racuna neces nista postici pogotovo ako se radi o iznosu do 300 KM.
Ako ne budes prilozio dokaz o placanju, predmet ide na katalosku procjenu a to rade tako sto ga nadju na internetu 99% kao i sto rade sa vozilima.
Ako ne budes prilozio dokaz o placanju, predmet ide na katalosku procjenu a to rade tako sto ga nadju na internetu 99% kao i sto rade sa vozilima.
-
Android Knego
#2224 Re: Aliexpress- all about
Ima li ikakve šanse da pošiljka stigne ako se na trackingu pojavila poruka: "Shipment cancelled"?
Naručeno prije manje od mjesec...
Naručeno prije manje od mjesec...
- un1ted
#2225 Re: Aliexpress- all about
Ima naravno, kao da dobijes na lotu, eto tolike su šanse.