Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#30926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Dozer wrote: 21/08/2020 15:40 gura nesto daleko opasnije po komplet covjecanstvo, a sve su prilike da se upravo to desava...?
Kao npr? Invaziju vanzemaljaca?
Mogy87

#30927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ja sam ti objasnila zasto ne vjerujem ljudima koji svoje bogatstvo sticu na grbaci bolesne djece (znam, patetika, ali bukvalno je tako). Koji su okruzeni takvim pacijentima da bi ti se zamantalo u glavi.
Navela studiju koja je na pola miliona djece (gotovo sva djeca rodjena u Danskoj u periodu od 6 godina) dokazala da to na cemu su oni zasnovali cijeli svoj opus djelovanja nije istina.
To je moje misljenje utemeljno na konkretnim naucnim cinjenicama. Tvoje je pravo da njihovo misljenje smatras relevantnim. Ja ga ne smatram iz ranije navedenih razloga.
mO k3

#30928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

un1ted wrote: 21/08/2020 15:47
Dozer wrote: 21/08/2020 15:40 gura nesto daleko opasnije po komplet covjecanstvo, a sve su prilike da se upravo to desava...?
Kao npr? Invaziju vanzemaljaca?
pinky and the brain :shock:
TheRealist

#30929 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

Gore navedeni ljudi nikada, ali nikada ne daju mišljenje zasnovano na dokazima. Apsolutno je nebitno što nekome nešto zvuči dobro, uvijek, ali uvijek do sada se pokazalo da ti ljudi lupaju gluposti i da lažu. Ali da bi se to razumjelo, mora se materija ipak malo i poznavati.

Neko rekao 30% ljudi izgubili radi stavljanja na respiratore. Odakle im ti brojevi, kako su to dokazali? Bitno je samo reći nešto kontra i to se uzima kao sveto slove, a uopšte ljude ne zanima tačnost podataka. Ako su stavljeni na respiratore, znači da im je saturacija bila takva, da su smatrali da je to potrebno. Ono što se promijenilo je to da se više koristi NIV i duže. NIV jeste neinvazivan, ali nije nimalo naivan. Kada se napiše da su izgubili radi respiratora ljude i na tome stane, dobije se dojam da bi ti ljudi preživjeli da im se ništa nije radilo, što nije tačno, umrli bi također i to brže. I sada ko ne dođe na respirator, a završi na jedinici intenzivne njege, dobija itekako agresivnu kiseoničku potporu (i ne samo to), bez koje bi sigurno umro. Smjernice se mijenjaju, jer to i jeste bit svega, radi ono što najbolje djeluje.

A gore je postavljeno pitanje bogatstva pojedinih ljudi i zašto je to bitno. Bitno je zato što je njihov argument da su doktori kupljeni i da sve gura farmaceutska mafija, a oni zarađuju 70-80 puta više od tih istih doktora, koji stvarno liječe tu djecu. Ti ljudi nikoga ne liječe, nego daju preparate i prodaju ih za puno više novca, nego što koštaju vakcine i još se stalno moraju kupovati, a pri tome nemaju nikakvu odgovornost. Njihovi preparati ne moraju proći FDA provjere, jer su to izlobirali ogromnim donacijama.

Na kraju krajeva, kad su ljudi bolesni stvarno, dođu "nama", ne idu njima i nikada nisam vidio nekoga da traži homeopatske inotrope, vazopresore, antibiotike, da traži prirodne preparate, kad im je život direktno ugrožen. De neka dođu malo u bolnice i stvarno liječe djecu svojim preparatima, neka malo intenzivne njege posjete, pa da vidimo kako će to biti.

To što nauka mijenja svoje stavove je zato što je to nauka, traže se najbolji mogući pristupi i to je poenta nauke, kada nešto funkcioniše bolje, to se kaže, kada nešto nevalja, to se kaže. Nauka je uvijek tako funkcionisala i nadam se da će tako ostati.

Napiše se, eto ti ljudi znaju o čemu govore, a na drugoj strani 99% ljudi koji se ne samo da su boljih referenci, nego se i aktivno bave time kažu drugačije, ali njima ne trebamo vjerovati.

Što se tiče primjera iz života, to su anegdote, a anegdote nemaju mjesta u "evidence based medicine".

Farmacetuska industrija ima prihode od oko 2-3% od vakcina, nisu im ni u top 100 što se tiče prihodovanja lijekova, ili su na samom dnu. Ako se šta farmaceutskoj industriji ne isplati, to su vakcine, ali kao što ranije napisah, kao da će to nekoga zanima, pisalo se o ovom ranije, ali ovdje i nije cilj da neko sazna nešto, već da može lupati svoje gluposti o teorijama zavjera, na osnovu ljudi koji su učinili zla koliko i neki najveći kasapini u istoriji čovječanstva.
Tambure

#30930 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

TheRealist wrote: 21/08/2020 16:12 Gore navedeni ljudi nikada, ali nikada ne daju mišljenje zasnovano na dokazima. Apsolutno je nebitno što nekome nešto zvuči dobro, uvijek, ali uvijek do sada se pokazalo da ti ljudi lupaju gluposti i da lažu. Ali da bi se to razumjelo, mora se materija ipak malo i poznavati.

Neko rekao 30% ljudi izgubili radi stavljanja na respiratore. Odakle im ti brojevi, kako su to dokazali? Bitno je samo reći nešto kontra i to se uzima kao sveto slove, a uopšte ljude ne zanima tačnost podataka. Ako su stavljeni na respiratore, znači da im je saturacija bila takva, da su smatrali da je to potrebno. Ono što se promijenilo je to da se više koristi NIV i duže. NIV jeste neinvazivan, ali nije nimalo naivan. Kada se napiše da su izgubili radi respiratora ljude i na tome stane, dobije se dojam da bi ti ljudi preživjeli da im se ništa nije radilo, što nije tačno, umrli bi također i to brže. I sada ko ne dođe na respirator, a završi na jedinici intenzivne njege, dobija itekako agresivnu kiseoničku potporu (i ne samo to), bez koje bi sigurno umro. Smjernice se mijenjaju, jer to i jeste bit svega, radi ono što najbolje djeluje.

A gore je postavljeno pitanje bogatstva pojedinih ljudi i zašto je to bitno. Bitno je zato što je njihov argument da su doktori kupljeni i da sve gura farmaceutska mafija, a oni zarađuju 70-80 puta više od tih istih doktora, koji stvarno liječe tu djecu. Ti ljudi nikoga ne liječe, nego daju preparate i prodaju ih za puno više novca, nego što koštaju vakcine i još se stalno moraju kupovati, a pri tome nemaju nikakvu odgovornost. Njihovi preparati ne moraju proći FDA provjere, jer su to izlobirali ogromnim donacijama.

Na kraju krajeva, kad su ljudi bolesni stvarno, dođu "nama", ne idu njima i nikada nisam vidio nekoga da traži homeopatske inotrope, vazopresore, antibiotike, da traži prirodne preparate, kad im je život direktno ugrožen. De neka dođu malo u bolnice i stvarno liječe djecu svojim preparatima, neka malo intenzivne njege posjete, pa da vidimo kako će to biti.

To što nauka mijenja svoje stavove je zato što je to nauka, traže se najbolji mogući pristupi i to je poenta nauke, kada nešto funkcioniše bolje, to se kaže, kada nešto nevalja, to se kaže. Nauka je uvijek tako funkcionisala i nadam se da će tako ostati.

Napiše se, eto ti ljudi znaju o čemu govore, a na drugoj strani 99% ljudi koji se ne samo da su boljih referenci, nego se i aktivno bave time kažu drugačije, ali njima ne trebamo vjerovati.

Što se tiče primjera iz života, to su anegdote, a anegdote nemaju mjesta u "evidence based medicine".

Farmacetuska industrija ima prihode od oko 2-3% od vakcina, nisu im ni u top 100 što se tiče prihodovanja lijekova, ili su na samom dnu. Ako se šta farmaceutskoj industriji ne isplati, to su vakcine, ali kao što ranije napisah, kao da će to nekoga zanima, pisalo se o ovom ranije, ali ovdje i nije cilj da neko sazna nešto, već da može lupati svoje gluposti o teorijama zavjera, na osnovu ljudi koji su učinili zla koliko i neki najveći kasapini u istoriji čovječanstva.
u svijetu 700K+, kod nas 517 umrlih od korone ... gdje su dokazi da su svi umrli od korone?
GAU8

#30931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Dozer wrote: 21/08/2020 15:40 OK. Ali...sta cemo ako je ona u pravu i ako ovaj sad establishment s COVIDom gura nesto daleko opasnije po komplet covjecanstvo, a sve su prilike da se upravo to desava...?
Kakve "sve" prilike? Koje prilike?
GAU8

#30932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Tambure wrote: 21/08/2020 16:15
TheRealist wrote: 21/08/2020 16:12 Gore navedeni ljudi nikada, ali nikada ne daju mišljenje zasnovano na dokazima. Apsolutno je nebitno što nekome nešto zvuči dobro, uvijek, ali uvijek do sada se pokazalo da ti ljudi lupaju gluposti i da lažu. Ali da bi se to razumjelo, mora se materija ipak malo i poznavati.

u svijetu 700K+, kod nas 517 umrlih od korone ... gdje su dokazi da su svi umrli od korone?
Tebi da podastiru dokaze? Ima svijet bitnijeg posla :-)
Sanjarko

#30933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Sta je 500 i nesto umrlih za 6 mjeseci od ili sa CV-om, na 40 i nesto hiljada umrlih svake godine to i nije previse, statisticki gledano podnosljivo je.
Sanjarko

#30934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Dozer wrote: 21/08/2020 15:40 OK. Ali...sta cemo ako je ona u pravu i ako ovaj sad establishment s COVIDom gura nesto daleko opasnije po komplet covjecanstvo, a sve su prilike da se upravo to desava...?
Kad se to pitanje postavi ide klasicna prica TZ, ravnozemljas i sl.
Industrialyzer

#30935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Nisam upratio javlja li se onaj Diwan koji mi je obecao dokaze o zavjerama, a ja njemu obecao da cu procitati sve detaljno, i obzirom da dolazim iz bliske branse, ponuditi i njemu da procita neke od "mojih" dokaza :mrgreen:

Glas ljudi koji svojim razmisljanjima i ponasanjem ugrozavaju zivote i zdravlje drugih, mora biti ugusen. Kakva sloboda govora, ako ti bez maske stojis meni za vratom na kasi....
Sociolog

#30936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

U Italiji povecan broj zarazenih i umrlih po worldmeters
zemomak

#30937 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Industrialyzer wrote: 21/08/2020 19:28 Nisam upratio javlja li se onaj Diwan koji mi je obecao dokaze o zavjerama, a ja njemu obecao da cu procitati sve detaljno, i obzirom da dolazim iz bliske branse, ponuditi i njemu da procita neke od "mojih" dokaza :mrgreen:

Glas ljudi koji svojim razmisljanjima i ponasanjem ugrozavaju zivote i zdravlje drugih, mora biti ugusen. Kakva sloboda govora, ako ti bez maske stojis meni za vratom na kasi....
tindbe

#30938 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tindbe »

Sanjarko wrote: 21/08/2020 18:26 Sta je 500 i nesto umrlih za 6 mjeseci od ili sa CV-om, na 40 i nesto hiljada umrlih svake godine to i nije previse, statisticki gledano podnosljivo je.
Zar kod nas umire 40.000+ ljudi godišnje??
tindbe

#30939 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tindbe »

Industrialyzer wrote: 21/08/2020 19:28 Nisam upratio javlja li se onaj Diwan koji mi je obecao dokaze o zavjerama, a ja njemu obecao da cu procitati sve detaljno, i obzirom da dolazim iz bliske branse, ponuditi i njemu da procita neke od "mojih" dokaza :mrgreen:

Takvi ljudi su odvojeni od realnosti, sve je to laž i zavjera dok ti u kuću ne dođe.
Blizak primjer u mojoj rodbini. Većina ih je ignorisala sve preporuke o distanci, maskama, bajramskim sjelima... dok ne pokosi 2-3 osobe tu korona, završiše sa teškim simptomima, neki se još uvijek bore za svaki dah.
Onda odjednom svi empatija, ne posjećuju se - odjednom im dovoljno telefonom se čut, maske nose ako gdje odu, distanca, nema više grljenja, ljubakanja ... Lijepi strah
Sanjarko

#30940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

tindbe wrote: 21/08/2020 21:22
Sanjarko wrote: 21/08/2020 18:26 Sta je 500 i nesto umrlih za 6 mjeseci od ili sa CV-om, na 40 i nesto hiljada umrlih svake godine to i nije previse, statisticki gledano podnosljivo je.
Tu negdje. Znam da nam natalitet pada, a mortalitet raste godinama. Ne drzite me za rijec jer vise demografiju nepratim.
Sanjarko

#30941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Sanjarko wrote: 21/08/2020 21:57
tindbe wrote: 21/08/2020 21:22
Tu negdje. Znam da nam natalitet pada, a mortalitet raste godinama. Ne drzite me za rijec jer vise demografiju nepratim.
3,415,752 28,192 38,237
Dozer

#30942 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

un1ted wrote: 21/08/2020 15:47 Kao npr? Invaziju vanzemaljaca?
:zid:

-------

NIsta, da skratimo onda... Vjerujmo svemu sto kazu Fauci, Gates i WHO, i to je to. Nemojte ni slucajno dati sansu vlastitom mozgu. To je potpuno kontraproduktivno.
Last edited by Dozer on 21/08/2020 22:47, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#30943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Pa jeste kontraproduktivno kad teoreticari zavjera pocnu pisati da corona ne postoji, da su maske glupost i da smo svi ovce. Procitat ce neko tipa one zene sa fb koja je stavljala bijeli luk u usi, pa ce ona konama i to su ti tipovi koji ce u prodavnice ici bez maske, kasljati u ruku u gradskom prevozu i onda se hvatati za sve.

Mislim mene boli k u sta ce ko vjerovati, ali je neodgovorno pisati takve stvari javno, jer ljudi svakakvih profila ovdje citaju.
Tambure

#30944 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

ćiribiribela wrote: 21/08/2020 22:42 Pa jeste kontraproduktivno kad teoreticari zavjera pocnu pisati da corona ne postoji, da su maske glupost i da smo svi ovce. Procitat ce neko tipa one zene sa fb koja je stavljala bijeli luk u usi, pa ce ona konama i to su ti tipovi koji ce u prodavnice ici bez maske, kasljati u ruku u gradskom prevozu i onda se hvatati za sve.

Mislim mene boli k u sta ce ko vjerovati, ali je neodgovorno pisati takve stvari javno, jer ljudi svakakvih profila ovdje citaju.
A kako ozbiljno shvatiti likove gdje SAD istupi iz WHO i onda dodje geek da to isfinansira i sad niko nece rusku vakcinu vec svi cekaju americku koju treba odobriti WHO a to ne mogu jer ameri nisu clan WHO
Dozer

#30945 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

ćiribiribela wrote: 21/08/2020 22:42 Pa jeste kontraproduktivno kad teoreticari zavjera pocnu pisati da corona ne postoji, da su maske glupost i da smo svi ovce. Procitat ce neko tipa one zene sa fb koja je stavljala bijeli luk u usi, pa ce ona konama i to su ti tipovi koji ce u prodavnice ici bez maske, kasljati u ruku u gradskom prevozu i onda se hvatati za sve.

Slazem se. Gdje sam ja napisao bilo sta od ovoga?

P,S, Promijenila spol? :D
Last edited by Dozer on 21/08/2020 22:56, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#30946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Dozer wrote: 21/08/2020 22:48
Slazem se. Gdje sam ja napisao bilo sta od ovoga?
Nisam ni mislila konkretno na tebe, nego diwan i njemu slicni, koji su vise puta napisali kako smo ovce, "baja koja ne postoji" i slicne stvari.
Edin H.

#30947 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

TheRealist wrote: 21/08/2020 16:12

Ima u ovome naravno djelomicno istine, ali nije to tako jednostavno.

Problem je sto stariji i iskusniji doktori nisu frajeri, pa naravno na Covid odijeljenima isture balavurdiju koja je tek zavrsila fakultet i koji su manja sansa da umru ukoliko se sami zaraze. E sad ovi ne znaju da li su posli ili su dosli, tretiraju bolest koja zna biti jako agresivna u strahu i panici. Zato je i rekao onaj makedonski pneumolog da su mnogi umrli jer u strahu neiskusni ljekari reaguju "preagresivno", tj. da bi sebi ogradili stavljaju ljude na respiratore i kada to treba i kada ne treba. Koliko se sjecam rekao je da je jedan od vecih problema vratiti funkciju pluca kada nekoga skidas sa respiratora.

Zato nije sekunde lose ako se zarazis i ako si u poziciji poput Emira Hadzihafizbegovica pa imas iskusne ljekare koji ti dolaze kuci tri puta dnevno :izet: i reaguju odmah i adekvatno kada je to potrebno.

Naravoucenije - para na paru, us na fukaru :D

Tj. nije bas, ali se ne mogu sjetiti nijedne adekvatnije narodne mudrolije u ovom momentu. :skoljka:
Dozer

#30948 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Baja postoji, to nije sporno. Ali, ne vidim nijedan razlog da se uopste ne prica o njoj, o stvarima koje je prate i koje nas okruzuju, o ljudima koji sve to predvode i situacijama i informacijama koje su vrlo cesto, blago receno, nelogicne.

Postavio sam gore neka pitanja, a niko nije ni pokusao dati odgovore. Ponovicu ih - sta cemo ako je baja ljudska modifikacija, proizvod s odredjenim namjerama koje nisu nimalo dobre za covjecanstvo?
Ili bar za obicno covjecanstvo, jer jos uvijek ne vidjeh da je riknuo, a ni tesko obolio nijedan glavonja...

Drugo bi - zasto se bolnicama daju pare za sve one koje zavedu kao umrle od COVID-a? Ima li iko ikakav bar pokusaj logicnog objanjenja? A svi znamo za gomile slucajeva u kojma su ljudi koji uopste nisu umrli od korone, iako su je mozda imali, "knjizeni" kao da su umrli od nje... Slucaj iz Makedonije je najfrapantniji - covjek poginuo u saobracajki, a oni ga, navodno, testirali na koronu postmortem (zasto?!), i onda ga zaveli kao umrlog od korone....
Edin H.

#30949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Dozer wrote: 21/08/2020 23:03 Ili bar za obicno covjecanstvo, jer jos uvijek ne vidjeh da je riknuo, a ni tesko obolio nijedan glavonja...
Ovo nije tacno, ali naravno da narodni poslanici koji se nore za nase bolje sutra moaju imati prioritet i najbolju medicinsku potporu :oops:
Dozer

#30950 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Kaze mi jaran koji ne bio na Podhrastovima, ona slina od Fadila zapomag'o i slinio ko zadnja ckapi, svako 5 minuta dozivao sestre, te boli, te ovo, te ono, sav bio u nenadjebivoj panici. A "pored" njega lezali ljudi na kojima se vidilo da su zaista u bolovima i da im je tesko, i oni sute, a ovaj reve k'o pavijan... Valja ostavit pokradene milione, jbt...
Last edited by Dozer on 21/08/2020 23:16, edited 1 time in total.
Locked