Cak sam skoro citao na mk forumu kajgana,strelec kopirao moje opise i dijelio njima.
Ili bi ti zelio da ja ostavim svoj zivot,pa tebi posvetim svoje vrijeme.Sve ispocetka
Nisi zar ti alen ?
Ako jesi da se sad obrisem sa foruma
Moderator: anex

Ovisi koliki je sprat, i kako dobro izoliran objekat?
A ti si se kao tek registrovao na forum pa ne znas i nisi citao rovcove postove?piplica wrote: ↑21/08/2020 09:41Ovisi koliki je sprat, i kako dobro izoliran objekat?
Ja samo mogu potvrditi da sa jednim uređajem mogu spustiti vlagu bez problema u 140m2, temp nije problem, nije se ovog ljeta popela iznad 23c, ali vlaga jeste i na 90%.
Brkaš lončiće, grijanje je jedna stvar, hlađenje sasvim druga.
Obična on-off super ohladi.
Ti dodjes na taxi stanicu i prvi taxista u redu ti kaze gospodine imam kvar na autu nemogu vas odvesti trenutno. Sta ti onda radis? Ne cekas sigurno da popravi auto nego ides sljedecem u redu. Tako ti je isto i sa prodajom. Haso nemoze otici u njemacku dok ne ispostuje ugovor koji je potpisao. U slucaju da Haso ode u konkurs onda ides do sljedeceg na ljestvici.Drugi serviser moze reci da nije ok posao odradjen ali ugovor sa Hasom postoji i distributer stoji onda iza Hase i njegovog posla. To je svugdje tako i ne vidim problem tu.romim wrote: ↑20/08/2020 22:56 @haso hasic
Hvala puno na trudu i odgovoru.
Mozda cu malo biti naporan i dosadan ali me konkretno interesuje ovo.
Posto si malo pisao iz ugla servisera, navescu konkretan primjer.
Ja kupim Gree od neke prodavnice i ti kao ovlasteni serviser mi ugradis klimu i ovjeris garanciju i udaris pecat, jeli tako?
Garanciju daje Deltron.
Ako nesto nije uredu ja zovem tebe, ne prodavnicu ne uvoznika, jeli tako?
Ti se obracas uvozniku, on obezbjedjuje rezervne dijelove i placa servis.
Sta u slucaju ako tu odlucis da napustis taj posao i odes vani, kome se onda obracam ako nesto nije uredu?
Prodavcu, uvozniku?
Da li ce onda recimo uvoznik poslati nekog servisera da provjeri, a ovaj kaze da nije dobro ugradjeno i oni kazu nista od garancije, a Haso zbriso za Njemacku
Kad vec spomenu Luk, nesto sam trazio i ne vidim nigdje na njihovoj stranici da pise da su generalni uvoznici ili slicno? Jeli se sta tu promijenilo?
Koliko sam vidio i Deltron se predstavlja kao generalni zastupnik za Mitchubishi.
Jeli moguce da postoji vise generalnih zastupnika za BiH?
Sve zavisi ko daje tu garanciju. Ako proizvodjac daje tu produzenu garanciju onda ta garancija vazi svugdje. Ako je pak samo odredjeni servis koji stoji iza te 3 godine onda je to samo kod njih i nigdje drugo. Mada te 3 godine su ja mislim nesto drugo. Obicno se te 3 godine vezu za pravo reklamacije. Neznam sad tacno kako je u BiH ali na zapadu je na sve garancija u 99% slucajeva 2 g. (samo ogrizak sranja sa godinom) a onda poslije isteka garancije imas pravo na reklamaciju jos 3 godine ali ti kao konzument moras dokazati da je ta greska na proizvodu postojala u toku garancije. To dosta servisera koristi i daju tu tzv produzenu garanciju. Njima je uvijek lakse da prikazu/dokazu neku gresku nego samom konzumentu a na taj nacin privlace konzumente da kupe od njih.Ermin ZM wrote: ↑21/08/2020 10:52 To smo apsolvirali, al niko ne odgovori za produzenu garanciju.
Evo konkretan slucaj, covjek uzeo klimu u jednoj radnji i ugradila mu druga koja je ovlasteni servis za taj brend.
I ti sto su mu ugradili govore ima samo 2 godine garancije, a te 3 godine produzene nema jer nije kupio klimu u toj radnji koja mu je ugradila bez obzira na godisnje servisiranje.
Mogu li mu uskratiti produzenu garanciju na osnovu toga, ili pak moraju dat uz redovno servisiranje jer su mu ugradili novu klimu.. nebitno jel od njih
Procitaj to boldirano jos jednom. Moj odgovor je vezan za to tvoje napisano i ne vidim nista cudno u tome. Ti ocigledno generalno imas potrebu da kontriras u svemu pa tako i meni sad.Zelim ti srecu u zivotu sa takvim pristupom jer ce ti stvarno trebati. Mene sto se tice ti na ovom podforumu vise ne postojis.romim wrote: ↑21/08/2020 11:12 @ketronsd1
Jesi li ti to provjerio i znas da je tako?
Ili ti mislis da bi trebalo biti tako?
Dobro si ti to uporedio i taxi ima klimu.
Jesi li ti citao garantni list sta pise u njemu?
Jeli znas da se svi dobro ograde u tom garantnom listu?
Jeli ti covjek naveo da je propao zastupnik za Mitchubishi i da su ljudima propale garancije?
Jeli se uvoznik u garantnom listu ogradio da ne odgovara za kvarove nastale u slucaju lose ugradnje ili rukovanja?
I sta onda, ti pozoves drugog i on ili uvoznik ti kazu da je do kvara doslo zbog lose ugradnje i da oni ne odgovaraju za to nego onaj ko je klimu ugradio?
Kome ces ti onda da se zalis, vodovodu i kanalizaciji?
Ne mogu da tvrdim ali jos nisam procitao da neki zastupnik za klime ili prodavac ima i svoj servis i svoje servisere.
Koliko ja znam svaki serviser ima registrovanu djelatnost i saradjuje sa uvoznikom ili prodavcem, a nije njihov radnik.
Ako taj serviser prestane sa radom ko ce preuzeti odgovornost za njegovu firmu i posao koji je uradio?
Kod nas u BiH je bezakonje i potrosaci nisu uopste zasticeni i kad se desi nesto svi se ogradjuju.
Kad se nesto desi ti se obracas onom ko ti je klimu ugradio i ispunio garanciju.
Ako njega nema mozes se obratiti nekom ovlastenom servisu.
Cast izuzecima ali kod nas obicno kad dodje jedan majstor posle drugog, on kaze da ovaj prvi pojma nema i da to nista nevalja.
Kad onaj ko je ugradio klimu jos uvijek radi, obracas se njemu za problem i njega ganjas u garanciji da se problem rijesi, a on ganja uvoznika za dijelove ili zamjenu uredjaja.
Ako uvoznik kaze kvar se desio zbog lose ugradnje onda ganjas servisera da snosi odgovornost.
Al ako nema onog ko ti je ugradio koga ces onda ganjati da snosi odgovornost lose ugradnje?
Uvoznik se u garantnom listu ogradio da garancije ne vazi u slucaju pogresne ugradnje.
Veliki se uvijek ograde, mozda je klima i ugradjena pravilno al onog ko je ugradio nema da to potvrdi, a ko odredjuje u tom slucaju jeli ispravbo ugradjena, pa uvoznik.
Negdje sam citao polemiku o tome a iz svega se moze i zakljuciti da prodavnice koje prodaju klima uredjaje kupe kajmak i kad isti prodaju vise nikakve odgovornosti nemaju niti se njima ko obraca.
Sva odgovornost je na uvozniku i serviseru, al prvenstveno na serviseru kao sto i pise u garantnom listu.
Uvoznik daje 24 mjeseca. Dosta servisa, izmedju ostalog i ti sto su ugradili, reklamiraju da daju produzenu garanciju jos 3 godine pod uslovom da se kod njih servisira 1 godisnje ako su oni ugradili nov uredjaj.ketronsd1 wrote: ↑21/08/2020 11:08Sve zavisi ko daje tu garanciju. Ako proizvodjac daje tu produzenu garanciju onda ta garancija vazi svugdje. Ako je pak samo odredjeni servis koji stoji iza te 3 godine onda je to samo kod njih i nigdje drugo. Mada te 3 godine su ja mislim nesto drugo. Obicno se te 3 godine vezu za pravo reklamacije. Neznam sad tacno kako je u BiH ali na zapadu je na sve garancija u 99% slucajeva 2 g. (samo ogrizak sranja sa godinom) a onda poslije isteka garancije imas pravo na reklamaciju jos 3 godine ali ti kao konzument moras dokazati da je ta greska na proizvodu postojala u toku garancije. To dosta servisera koristi i daju tu tzv produzenu garanciju. Njima je uvijek lakse da prikazu/dokazu neku gresku nego samom konzumentu a na taj nacin privlace konzumente da kupe od njih.Ermin ZM wrote: ↑21/08/2020 10:52 To smo apsolvirali, al niko ne odgovori za produzenu garanciju.
Evo konkretan slucaj, covjek uzeo klimu u jednoj radnji i ugradila mu druga koja je ovlasteni servis za taj brend.
I ti sto su mu ugradili govore ima samo 2 godine garancije, a te 3 godine produzene nema jer nije kupio klimu u toj radnji koja mu je ugradila bez obzira na godisnje servisiranje.
Mogu li mu uskratiti produzenu garanciju na osnovu toga, ili pak moraju dat uz redovno servisiranje jer su mu ugradili novu klimu.. nebitno jel od njih
Tu zavrsava sva prica. Stavi se ti u polozaj servisera. Ja kupio kod drugog kojeg vise nema a hocu da mi ti ispostujes produzenu garanciju koju mi je on dao.Ermin ZM wrote: ↑21/08/2020 11:34Uvoznik daje 24 mjeseca. Dosta servisa, izmedju ostalog i ti sto su ugradili, reklamiraju da daju produzenu garanciju jos 3 godine pod uslovom da se kod njih servisira 1 godisnje ako su oni ugradili nov uredjaj.ketronsd1 wrote: ↑21/08/2020 11:08Sve zavisi ko daje tu garanciju. Ako proizvodjac daje tu produzenu garanciju onda ta garancija vazi svugdje. Ako je pak samo odredjeni servis koji stoji iza te 3 godine onda je to samo kod njih i nigdje drugo. Mada te 3 godine su ja mislim nesto drugo. Obicno se te 3 godine vezu za pravo reklamacije. Neznam sad tacno kako je u BiH ali na zapadu je na sve garancija u 99% slucajeva 2 g. (samo ogrizak sranja sa godinom) a onda poslije isteka garancije imas pravo na reklamaciju jos 3 godine ali ti kao konzument moras dokazati da je ta greska na proizvodu postojala u toku garancije. To dosta servisera koristi i daju tu tzv produzenu garanciju. Njima je uvijek lakse da prikazu/dokazu neku gresku nego samom konzumentu a na taj nacin privlace konzumente da kupe od njih.Ermin ZM wrote: ↑21/08/2020 10:52 To smo apsolvirali, al niko ne odgovori za produzenu garanciju.
Nakon ugradnje tvrde da nema te 3 godine jer nije uredjaj kupljen kod njih.
Da ne tražim po postovima unazad. Šta podrazumijeva servis jednom godišnje? Odnosno šta serviser provjerava na klimi? I koliko taj pregled košta, i da li je obavezan?Ermin ZM wrote: ↑21/08/2020 12:02 Razumijem ketron sa te strane. Ali u isto vrijeme drugi poznanik isto tako kupio u drugoj radnji na akciji, a ovlasteni iz njegovog grada mu ugradili. I dali garanciju na 5 godina, rekli nema veze sto nije kod njih kupio, bitno je da je novo sa racunom i da 1 godisnje servis radi..
E to me buni, jel to sad individualno kako radnje ponude ili ipak imaju neke smjernice od uvoznika...
I ja te moram demantovati.romim wrote: ↑21/08/2020 10:16A ti si se kao tek registrovao na forum pa ne znas i nisi citao rovcove postove?piplica wrote: ↑21/08/2020 09:41Ovisi koliki je sprat, i kako dobro izoliran objekat?
Ja samo mogu potvrditi da sa jednim uređajem mogu spustiti vlagu bez problema u 140m2, temp nije problem, nije se ovog ljeta popela iznad 23c, ali vlaga jeste i na 90%.
Brkaš lončiće, grijanje je jedna stvar, hlađenje sasvim druga.
Obična on-off super ohladi.
A cirkulacija vazduha???
A jacina klime???
Ako se pise po forumu i daje ljudima objasnjenje da je kod grijanja tesko iz dnevnog ugrijati sobu.
Dakle iz vece prostorije sa jacom klimom je problem da se ugrije manja prostorija.
Kako je moguce sa malom klimom iz manje sobe rashladiti ostatak stana???
Klima po specifikacijama obicno moze hladiti vise 5m2 nego sto moze grijati.
Kako onda recimo iz sobe od 10m2 ohladi i dnevni od 20m2 i jis dodatne prostorije?
Objasnite mi ovo i ti i on. Kaze ugodno mu klima lagano puse i rashladjuje. Kolika ce biti temperatura u sobi da bi se dnevni ohladio na zeljenu temperaturu, odnosno moze li se dnevni ohladiti na zeljenu temperaturu?
Evo kazes on-off klima.
Prije par dana sam bio na moru i imao sam situaciju da je klima bila u sobi od mozda 8m2 i postojala je jos prostorija od nekih 10m2 (dnevni, kuhinja, hodnik).
Da bi klima rashladila tih 10m2 morala je biti na nizoj temperaturi i jacem duvanju, pri cemu je u sobi bilo prehladno i prejaka cirkulacija vazduha.
Glupa im je politika firme, ko god tako radi. Realno dobri inverteri se ne kvare tako cesto, a za te 3 godine produzene garancije bi dobili 100 km na 2 klime svake godine. Ovako bih iz revolta kod drugog servisa radio.piplica wrote: ↑21/08/2020 12:17 Produžena garancija je stavka koju firme koje prodaju iskoriste, da imaju fiksnu godišnju zaradu na uređajima koji su oni montirali.
Zbog toga ne vrijedi ako to tražiš od drugog.
U hr imaš slučaj da klimacentar daje 7god garancije, ali to je samo njihova garancija.
Tu u veliko ulogu igra ime firme, ali kod nas je dug jezik, pa se svašta obeća, ljudi lakovjerni pa se zalete.
@Ermin ZM evo vidis kako covjek ne cita a trci da objasni. Kaze ako tih vise nema a oni mu dali garanciju, nece ovi preuzeti i odgovarati.Ermin ZM wrote: ↑21/08/2020 12:02 Razumijem ketron sa te strane. Ali u isto vrijeme drugi poznanik isto tako kupio u drugoj radnji na akciji, a ovlasteni iz njegovog grada mu ugradili. I dali garanciju na 5 godina, rekli nema veze sto nije kod njih kupio, bitno je da je novo sa racunom i da 1 godisnje servis radi..
E to me buni, jel to sad individualno kako radnje ponude ili ipak imaju neke smjernice od uvoznika...
Mozda nisi dobro procitao.piplica wrote: ↑21/08/2020 12:17 Produžena garancija je stavka koju firme koje prodaju iskoriste, da imaju fiksnu godišnju zaradu na uređajima koji su oni montirali.
Zbog toga ne vrijedi ako to tražiš od drugog.
U hr imaš slučaj da klimacentar daje 7god garancije, ali to je samo njihova garancija.
Tu u veliko ulogu igra ime firme, ali kod nas je dug jezik, pa se svašta obeća, ljudi lakovjerni pa se zalete.
Prodam ti ja Salus rt510 bez wifi i nemas problemakenan77 wrote: ↑21/08/2020 13:38 daj kanite se šuplje priće ,meni pomozite![]()
..vaillant termoblok 12 kW u kombinaciji sa bezicnim termostatom sobnim SALUS RT310i ? Da li će funkcionisati i da li ovaj termnostat može raditi bez wifi-ja (pošto sam ćitao da ovi "jeftini" termostati imaju manu gube inter.vezu tj wifi) Hvala unaprijed