Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

jeza u ledja

#19951 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote: 20/08/2020 21:42
jeza u ledja wrote: 20/08/2020 20:08
detroit-mercy wrote: 20/08/2020 19:41
Konstanton se vezes za grad kada pricas o Detroitu, grad ne moze rastaviti od 3 county area-e (Wayne, Oakland, Macomb), gdje zivi oko 5.5miliona ljudi. Problem Detroita je velicina, ograman grad povrsinski sa jako malo stanovnika (oko 700k), grad je na vrhuncu svoje moci imao oko 2M stanovnika. Citao si sta se je desilo 1968e, bijeli su jednostavno napustili grad i otisli da zive u sjevernija naselja (preko famozne 8e milje). Zamisli da sad odjednom pola stanovnika Sarajeva ode negdje a nemas novi priliv stanovnistva.
Ne moze on da skonta ba to, sta znaci grad i sta znaci metro area. To su ogromne razlike. "Detroit" je samo jedna administrativna cjelina, urbano jezgro velike metropole. Tako i svaki veci grad u Americi. U Detroit metro area vjerovatno ima preko 100 gradova, svaki sa svojom upravom, skolama, od kojih su neki ultra bogati.

No ovo sto ti pricas, kao lafo da su glavni razlog white flight race riots je urbana legenda koju si vole pricati bijelci u svojim udobnim predgradjima. Problem je mnogo veci, mnogo dublji, i stariji. I sigurno nije to glavni razlog sto je Detroit propao.

Race riots su se desavale i u drugim gradovima sa crnackim getima, a white flight i suburbanizacija se desavala svugdje. Jednostavno cim su si mogli priustiti auto, cim se napravila infrastruktura, cim je gorivo bilo dovoljno jeftino, svi su jedva docekali da brisnu od crnaca, koji su pak tu dosli nekoliko decenija prije sa porastom potraznje niskokvalifikovane radne snage. A u ta predgradja, mozda bas u predgradju u kojem sam zivis, kao crnac nisi ni mogao prismrditi. Ne zbog nedostatka para, vec jer si crnac. Mnoga od tih naselja su naseljena bijelcima koji su radili iste poslove i zaradjivali iste pare, i isto tako sljegli u te gradove sa Juga.

Inace, jeste Detroit se zadnjih godina malo dize, ali vjeruj mi da je i daje strahobalna karina u odnosu na Cleveland, a pogotovo Pittsburgh. Cak je i Buffalo u boljem stanju cini mi se. Mozda zato sto je bio veci grad pa je vise toga razvaljeno, ne znam.
Suburbanizacija je pocela odmah nakon WWII, sad da li je sto bijeli ne vole crne ili se zivotni stil promijenio, gdje su ljudi htjeli vise prostora nego sto imaju u prenaseljenim gradovima je drugo pitanje.
Ono sto je karakteristicno za Detroit je da tek nakon 68e i rasnih nemira dolazi do veceg premjestanja stanovnistva.
Sad, ova opaska o bijelcima i njihovim udobnim predgradjima, pa nisu bas ni sva bijela prdgradja udobna :mrgreen: ali izgleda da je tvoja mantra, bijelac=rasista=bogatas=jebe crnce.
Realno, ne znam zbog cega meni stalno isporucujes to neku bijelu krivnju i da bi se trebao kao nesto osjecati da sam kriv sto sam bijel jer moja boja koze kao odredjuje nesto.
Ja se ni prema kome u privatnom zivotu nisam ophodio drugacije zbog boje koze, religijskih, seksualnih ili politickih uvjerenja, niti mi je i jedna od ovih stavki uopste bitna u odnosu sa ljudima. Tako da nema potrebe ni da se samokaznjavam sto sam rodjen ovakav ili onakav.
Ja razumijem da je ovo jako kompleksna zemlja, da niti u kom pogledu nije perfektna da ima hiljadu i jednu manu ali isto tako i hiljadu i jednu vrlinu i da nije takva ne bih se zadrzao ovdje.
Ja ne idem u to sta je u ovoj zemlji bilo prije 100-200 godina niti zelim da meni neko isporucuje racun zbog toga pa i zbog stvari od prije 50tak godina. Ovdje gdje ja zivim, oko mene, mozes naci ljude svih rasa i to mi nimalo ne smeta, iskreno cak i ne primjecujem to jer ne potenciram rasu u svakom svom diskursu.
Ti si prvi spomenuo race riots, ne ja. Jel tako?

Nista ti ja ne isporucujem nit je odnos izmedju rasa centralni fokus mojih postova. Mescini da ti to naglasavas vise nego ja.

I naravno da nisu sva predgradja super, ruze cvjetaju i to. Nit sam to rekao, niti mislio.
belfy

#19952 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by belfy »

The 51st State wrote: 20/08/2020 22:14
belfy wrote: 20/08/2020 22:06
The 51st State wrote: 20/08/2020 21:25

Pronicljivo do jaja, satire se oko trampa koji je obicna druga strana novcica. Bas me birga kako me dozivljavas, zapitaj se ako nemas sta pametnije raditi od analiziranja forumskih profila :lol:
vidis, nemam pojma ko se satire oko Trampa, a meni odgovaras. samo potvrdjujes ono sto sam prije rekao.

u proslom postu si slucajno izbrisao poruku, pa evo oba zajedno. da procitas odgovor jos jednom, a i pogledas video. fantastican je.
Prodji me se sa tim bezvezarijama...., nisi relevantan, samo mi se bezze notifikacija pali....
oh, izvini relevantni gospodine Carlinka... :kakoste:
detroit-mercy

#19953 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 20/08/2020 21:57
detroit-mercy wrote: 20/08/2020 21:02
jeza u ledja wrote: 20/08/2020 20:00 @ detroit prica bas onako ko pravi suburbunite. :D Uvjeren je da je dobro upucen, a iz ovog sto govori vidi se da je odvojen od problema kojeg imaju mnogi o kojima prica.

Ja isto generalno dijelim misljenje da malo postoji zemalja u svijetu gdje se lakse moze napraviti uspjeh. Takodje generalno smatram da ljudi trebaju imati po zasluzi i da se treba dobro potruditi prije nego sto trazis nesto djaba.

Medjutim...
Ne moze svako biti pametan, uspjesan, radisan. Na primjer, detroit prica kao eto svako ima sansu dobit stipendiju za fax. Pa, mozda, medjutim, nije svako toliko pametan ili vrijedan. Ne znaci da je glup i lijen, vec jednostavno da je prosjek, a takvih je velika vecina. Da li taj moze dobiti sansu na prestiznom fakultetu? E sad, poredimo sa nekim ko je bogat, odrastao sa zlatnim kasikama, kao Trump, taj neko, ee on moze bilo gdje, nebitno koliko je glup ili lijen. Znaci nije problem da li neko siromasan moze upisat fakultet ako je dovoljno dobar, problem je sto on mora biti mnoooogo bolji od ovog ko je bogat da bi uopste imao ikakvu sansu.
No, tako je kako je. Ne moze bit sistem savrsen, ali se taj procenat siromasnih koji dobijaju sansu moze povecati.

Slicno vazi za privatne vs javne skole. Privatnih skola, tj. studenata koji ih pohadaju, je mnoooogo vise od 1%. Taj broj je negdje oko 10%, tj. svako deseto dijete u Americi pohadja privatnu K-12 skolu - skolu koja se placa. Tim ljudima koji salju djecu u privatnu skolu javne skole ne trebaju. Ne treba im ni da izdaju porez za njih, niti da se zalazu za njihov boljitak, nista. Naravno, to su obicno ljudi s parama i sa uticajem. Dakle imas ili to, ili opciju da se svi skupe u jedno naselje, predgradje, i tamo naprave svoj javni sistem samo za djecu u tom naselju, sto je jedan od glavnih razloga masovne selidbe bijelaca u predgradje (koji bi pak kao detroit za glavni razlog naveli strah od crnacke rulje jelde).

Slicno vazi i za zdravstveno i socijalno osiguranje. detroit kaze kao eto gdje god je radio imao je zdravstveno. Pa prijatelju ako je to tvoje iskustvo onda samim tim dokazujes da nisi upoznat sa onih 50 miliona bez osiguranja ili sa desetinama miliona onih koji imaju kurcevo osiguranje. Ja ga prvi nemam preko firme, jer je nas petorica i nema sanse da si ga kao mala konsultantsa firma mozemo priustiti. Cak sta vise, ne bi mi nikako odgovaralo da firma pruza osiguranje jer ga onda ne bih mogao dobiti preko zenine firme, koje je kako bih rekao Cadillac osiguranja. Al ne, detroit radi po velikim firmama u union friendly Michiganu, a ocigledno veze nema kako je sa small business ili kako je bilo gdje na Jugu (zasto mislis da se sva auto industrija maltene preselila na Jug?)

Hocu reci - dvije stvari. Prvo - u Americi su po prirodi drustva podjele ogromne, fizicki, ekonomski, rasno, itd. Ljudi jednostavno mogu provesti citav zivot da ne dodju u kontakt, ili barem neku smislenu relaciju sa ljudima drugih ekonomskih mogucnosti. Da ne ulazimo uopste u poimanje sta znaci ne biti bijelac, sto je mnogim ljudima ocigledno jako tesko shvatiti. Stoga, svijest o svijetu oko sebe pravimo na osnovu kontakata sa ljudima slicnim sebi i preko medija, koje opet sami biramo na osnovu nasih predodredjenih afiniteta.

Drugo, bitnije, a nadogradjuje se na ovo prvo - iako meritokracija ugradjena u sistem ima dosta dobrih stvari, ona moze kako treba funkcionisati jedino u kombinaciji sa nekom vrstom socijalne zastite za one koji nisu bas uspjesni, pametni, zlatni. Znaci ako se govori o socijalnoj zastiti, ne moze se samo razmisljati o pomoci onim koji nisu imali srece da budu rodjeni bogati, vec bukvalno da se subvencioniraju manje vrijedni i manje sposobni. Naravno, u odredjenim granicama. Problem je sto trenutno ovakvi poput detroita smatraju da su trenutne granice sasvim dovoljne, za takve ljude, a mi drugi vidimo da nisu, i da situacija u stvari postaje sve gora.

PS: I jos nesto - jeste tacno je da u Ameriku i dalje dolazi imigracija iz razvijenih zemalja EU - radi vece zarade i boljeg standarda zivota. Ja licno znam takve. (Svedska, Danska, Francuska, Njemacka, Italija, UK, Irska, you name it). Ili Japan, Australija... Medjutim ovo sto spominje nase ljude koji su dosli ovdje iz Njemacke, cirka krajem 90-ih. Ja mislim (lupicu sad) da je svaki deseti Bosanac u Americi dosao iz Njemacke tada. Upoznao sam ih mali milion. No, zasto da se lazemo? Nisu dosli jer su htjeli, vec jer im je opcija bila ili to ili nazad u BiH. U Njemackoj nisu mogli ostati.
E sad, neki su se mozda vratili u D, jer su imali bracnog para, neku drugu semu. Ali mnogi se nisu vratili IAKO su htjeli tamo ostati ili se vratiti. Cak sta vise, rekao bih da je vise takvih od ovih detroitovih koji su pohrlili u Ameriku. Al dobro, to je samo moje iskustvo sa njima, ja sam ipak svjestan da je moje znanje o tome samo zasnovano na licnom iskustvu, za razliku od detroita koji izgleda misli da se cijeli svijet vrti bas onako kako je on to iskusio. :D :twisted: :D
Duso draga nek si ti svjestan problema, hvala kurcu pa si tako osvijesten.
Glede privatnih skola, dosta ovih skola su crkvene pa roditelji ne placaju nista ili jako malo, nego salju djecu u private skole jer eto kao to im je neki statusni simbol. Pricao sam sa dosta ovih koji su slali i salju djecu u private skole i novac koji placaju je smijesan u odnosu na ono sto mi mislimo da palacaju. Na drugu stranu, moj boss Svabo je slao dijete u privatno skolu koja je jedna od mozda najskupljih u Americi ali sve zato sto mu je firma placala. Moja djeca idu u public schools i ne pada mi napamet da ih saljem u privatne jer i ove su dobre. Svica puna privatnih skola kao i sve zemlje EUa pa ne vidim da se neko buni.
Sad, sta znaci ovo da ne moze svako biti uspijesan, pametan i radisan. Ja se slazem sa time, ne moze svako ni zavrsiti fax/studirati, pa ni u najsocijalnijim zemljama svijeta svako ne zavrsava fax, niti svako ima dobru platu niti svako dobro zivi. Pogledaj zarade radnika po Njemackoj i Austriji, sta mislis da su tamo milioneri.
Uopste ne razumijem o cemu pricas kada referiras na par ultra bogatih ljudi koji mogu sve, to je jako mali procenat ljudi koji generalno ne pomjera statistiku niti u jendom pravcu. Sta mislis kako su prolazila generalska djeca ili djeca drustvenih radnika u bivsoj drzavi, kako prolaze djeca iz familije Bosch u Njemackoj ili iz familija industrijalaca po Svedskoj ili Nizozemskoj, Pa i u jebenoj Kini djeca zasluznih revolucionara su sva jako dobro situirana (milioneri), tako da tu ne vidim neki otklon jedne zemlje u odnosu na drugu.
Glede zdravstvenog, mozes ga i ti imati ali posto ga imas preko zene (jer su pravila takva u Americi) onda ne moras. Jer sto bi ti placao iz svog dzepa kad vec moze imati preko nekog drugog. Mani mi te price, mala smo firma, ne isplati se :mrgreen:. Imam takvih jarana koliko hoce ovde koji su mala firma, mala smo firma ne isplati se pa gledaju da se prikace na drzavnu sisu.
A to da su podjele ovdje velike, fala Kolumbo sto si mi otvorio oci, eto vidis da nema tebe ne bih znao da su podjele velike. Wow, koje otkrice :D
I sta znaci biti bijelac, vise si naporan sa tim biti bijelac. Da se nisam dokopao posla i knige ovdje karinu bi mi vrijedilo to sto sam bijelac, nego bi sjedio negdje u trailer parku i cugo lovu od welfare-a.
Je li uopste razgovaras sa ljudima, koliko njih dolazi iz jako siromasnih porodica koji su radom i edukacijom postigli nesto. Je li to svaki college educated Amerikanac dolazi iz bogataske ili upper middle class failije, jes al na kurcu. Koliko vlasnika biznisa ima koji su pocinjali od nule, koliko vlasnika biznisa ima ciji roditelji nisu imali ni penija. Ti se dohvatio Trump pa Trump, jarane naporan si vise i sa njime.
Jel bivisi presjednik, crnac, dijete rastavljenih roditelja, koji je zavrsio Harvard, eto nije imao sansu.
Socijalni system postoji u ovoj zemlji ali hajde kao prvo da ga damo zaista onima kojima treba i koji zasluzuju da budu primaoci beneficija socijalnog sistema.
Pa krenemo od firmi kojim se ne isplati da placaju zdravstveno a na povratu poreza prijave i govno koje su izasrali kao troskove da bi dobili vise love nazad od poreza.
Ili one koji, prikazuju jednu zaradu a ovamo prikace kompletne familije pa ih drzava sufinancira i masu drughi stvari.
Dosta bi se moglo procesljati i precesljati pa onda mozemo pricati i o vise love/mogucnosti za one kojima stvarno treba.
Duso draga.
Nisam pricao o ultra-bogatim, vec o spektru od kojeg ovisi koliko je tesko zavrsiti skolu. Sto si bogatiji, to je lakse uspjeti. Znaci nije do pameti i sposobnosti, vec do para. Jednostavno.
Duso draga.
I vjerske skole se placaju. Nisu skupe, ali se placaju. Mozda ima mali broj djece koja ih pohadjaju besplatno, ali to duso draga vazi i za neke top privatne skole. (dobijes stipendiju kao na koledzu). A privatne skole znaju biti jako skupe, i ne mora biti cream of the crop. We're talking 30k and up za skolsku godinu.
Duso draga.
Ja itekako razgovaram s ljudima koji su dosli iz siromasnih porodica. Ja sam sa takvima zavrsio fakultet, jer naravno ja nisam mogao priustiti nista bolje. Takve imam kao prijatelje, s takvima se susrecem na poslu. S takvima radim.
Duso draga.
Kakvo kacenje privatne firme na drzavnu sisu? Mi si to jednostavno ne mozemo priustiti. Ne isplati se. Znaci u bransi i u poslu u kojem se dobro zaradjuje. Ne mogu ni da zamislim kako je ako si moler ili tako nesto. MIchigan, Midwest generalno, pogotov auto industrija, ima dugu historiju sindikata s kojima si mogo tarlahat usima sa debelim beneficijama. To, duso draga, ostatak Amerike, nema.

Duso draga.
Da ponovim - nije poenta u tome sto neko siromasan nema sansu - vec je poenta u tome sto neko sa istom pamecu, istim znanjem, istim iskustvom i istim trudom, a siromasan je, ima mnogo manje sanse da uspije od onog na istom tom nivou, a bogat je. Ovo vazi i na rasnoj osnovi, duso draga, posto vidim to te strecnulo. Razumijem da je tebi to kao strancu iz siromasne ratom razvljanee Bosne teze shvatljivo, ali do sad si, da se kao sto kazes druzis sa razlicitim ljudima mogao to skontati. Ili barem da vjerujes onome sto statistika govori.

Duso draga.
Naravno da se nisi dokopao knjige da bi ti to sto si bijelac malo pomoglo, ali da si crnac teze bi do toga dosao, istim putem i istim radom.

No u svoj mojoj prici rasa nije centralna poenta, vec mogucnost uspona na ekonomskoj ljestvici i lakoca odrzavanja tog statusa.

Ja se dohvatio Trump pa Trump....mozda zato sto je to naziv teme? :-)
Opet pricamo o jakom malom broju privatnih skola koje su crème de la crème i gdje skolarina stoji bruku para, takve imas i u Svici, i u Svabiji i u mnogim drugim zemljama.
Ja ti opet pricam sta pomjera statistiku, statisticki te ultra rich skole ne pomjeraju klatno niti u jednom pravcu.
Super, da si studirao sa siromasnim ljudima jer ipak je dosta njih takvih na univerzitetima sto ne znaci da nemaju sanse. Pa ako smo mi golguzi iz BiH imali sansu studirarti sa jako limitiranim resursima, ne vidim problem da i drugi nemaju tu istu sansu. Ja jos nisam sreo niti jednog naseg covjeka da mu dijete nije otislo na studij zbog para. A ljudi rade najobicnije poslove, tako da ne vidim o kojim to bogatunima pricamo.
Potenciras bogate, ko su bogati, Bill Gates, Jeff Bezos, onaj Rus iz Googleta dijete emigranta :mrgreen:, , ti ljudi su statisticki gledano outliers.
Sve i jedan top manager iz moje firme, niti jedan nema neku pozadinu bogatasa nego u vecini prosjecne familije.
Statisticki, i kod nas i kod Nijemaca i kod Amera, ako su roditelji obrazovani i djeca imaju vecu sansu da su obrazovana ali statisticki ti opet podvlacim veci broj siromasne djece zavrsava college u USA nego Njemackoj.
Sad sto moja kcerka nece imati istu polaznu osnovu kao Obamina ili Trumpova kcerka, boze moj toga je uvijek bilo. Ali generlano to ne predstavlja toliki problem u ovoj ekonomiji. Jer na drugu stranu imas kcerku obicnog tokara koja vodi jednu od najvecih kompanija u Americi i kcerku indijskog migranta koji je drugi covjek/zena u toj kompaniji.
Sad ovo drugo ne razumijem, hoces reci da je neki bogatun imao vece sanse od Steve Jobs'a da napravi Apple :mrgreen: sto ga onda nije napravio.
Kao prvo, ja i taj bogatun se ne takmicimo na istoj ljestvici, bogatun ako je naslijedio kompaniju njegova polazna osnova je totalno druga, ne znam zasto se opterecujes tim stvarima. Pa nije isto ni studentu iz Grahova koji dodje u Sarajevo da studira i zivi ko podstanar ili u domu i onom Sarajliji koga ceka rucak, oprano i opeglano i njegovo je samo da uci :mrgreen:. Je li tu imamo iste sanse ili su malo pomjerene u korist ovog drugog.
U Americi samo 13.3% milijardera su naslijedili bogastvo i oko 20% milionera, sta je sa ostalima.
Sve drugo, jah eto Michigan mu sad ispade Meka u Americi a u sustini je jedna obicni prosjek i imam dosta prijatelja molera i mogu ti reci da zaradjuju vise nego dobro tako da im nije problem ni da plate privatno osiguranje :wink:
Point.

#19954 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

MorningStar wrote: 20/08/2020 18:07
Point. wrote: 20/08/2020 17:15
MorningStar wrote: 20/08/2020 15:54

Da mi je znati kako seoski idiot niskog iq postane predsjednik najmocnije zemlje na planeti.
Lako. Rednecki isto tako niskog iq ili nižeg su glasali za njega. Ima ih dovoljno očigledno
Srecom ti spadas u grupu inteligentnih nisi upao u tih 62 miliona glupih. Blago tebi sreca :wink: :D
Ne mogu glasati u Americi, ne živim tamo ali da kojim slučajem živim imam dovoljno inteligencije da glas ne dam narandžastom šarlatanu i klasičnoj budali.
MorningStar

#19955 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

Point. wrote: 20/08/2020 23:45
Point. wrote: 20/08/2020 17:15

Lako. Rednecki isto tako niskog iq ili nižeg su glasali za njega. Ima ih dovoljno očigledno
Srecom ti spadas u grupu inteligentnih nisi upao u tih 62 miliona glupih. Blago tebi sreca :wink: :D
Ne mogu glasati u Americi, ne živim tamo ali da kojim slučajem živim imam dovoljno inteligencije da glas ne dam narandžastom šarlatanu i klasičnoj budali.
Nista hvala bogu pa te podario takvom inteligencijom, nisu svi sretni kao ti jbg. Zivio :D
jeza u ledja

#19956 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ovo zadnje je supljak zesci. :wink:
I opet - ponavljam - nije isto u svakoj drzavi. Nemas opcije u TX kao sto imas u MI, u vezi Obamacare npr.

Ovo ostalo, ponavljam, ne govorim o ultra bogatim. Govorim o spektru. Ti nastavljas o Steve Jobsovima i Bezosima. Oni su outliers. Pogotovo tech CEOs.
Ja govorim o onima sto primaju preko 200k u odnosu na one sto primaju recimo ispod 50k. I njihovoj djeci. Govorim o milionerima vs ostali (a znas da nije milioner outlier vec dobar postotak gradjana, sa porodicom i ostalo vjerovatno bar 10% ljudi). I onda dalje opet recimo neko ko prima 100k vs neko ko prima 35k, te njihovoj djeci.

Nije poenta postati novi Steve Jobs, to je specijalna kategorija. Nije poenta ni postati CEO. Poenta je zavrsiti dobar fakultet i dobiti dobar posao. Znaci nista specijalno. I jeste, taj koji ima roditelje sa primanjima od 100k ima vise sansi da zavrsi fakultet nego onaj ciji roditelji imaju primanja 35k, a ista pamet, isti trud i sve ostalo. Ono dijete siromasnih roditelja mora vise da se potrudi da bi dosao na isti nivo, ili jednostavno mora biti pametnije.
Znaci ponavljam po stoti put nije pitanje outliers vec velike vecine drustva. I nije pitanje postajanja superstara ili predsjednika vec jednostavna razlika izmedju high paying job i low paying job.

Ti sebe poredis s Amerima ali preskaces fakat da si se ti vise potrudio, da si pametniji, da su te roditelji gurali i usmjerili u pravu stranu. Mislim pretpostavljam. Znaci u svemu tome si morao biti iznad prosjeka da bi dosao na isti nivo kao recimo tvoje kolege. Ne svi, ali prosjek. Mislim na kolege Amerikance.
I jos nesto, razlike o kojim govorim su manje vidljive sto si na visoj ekonomskoj ljestvici. Ako si inzinjer, doktor, sta vec, okruzen si vjerovatno mnogo raznovrsnijim "asortimanom" ljudi, rasa, etnickih grupa, pa cak i startnih pozicija. Ako si low paying job, bez obzira sto ti je mozda okruzenje "tamnoputije", ono je vjerovatno homogenije sto se tice porijekla i startnih pozicija.

Inace da si ziv i zdrav, sin indijskih imigranata (ili imigranata generalno) moze znaciti svasta. Odredjeni segment indijske imigracije je medju najbogatijim etnickim zajednicama u Americi.

Bajdvej odakle si izvukao ovu statistiku da je samo 20% milionera u Americi nasljedilo bogatstvo? Sta znaci "naslijedilo"? Ne, statistika treba da pokazuje koliki je broj danasnjih recimo upper class odraslo u porodicama koje su bile upper class ili upper middle class.
Point.

#19957 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

MorningStar wrote: 20/08/2020 23:47
Point. wrote: 20/08/2020 23:45

Nista hvala bogu pa te podario takvom inteligencijom, nisu svi sretni kao ti jbg. Zivio :D
Hvala Slavene.
detroit-mercy

#19958 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 20/08/2020 23:50 Ovo zadnje je supljak zesci. :wink:
I opet - ponavljam - nije isto u svakoj drzavi. Nemas opcije u TX kao sto imas u MI, u vezi Obamacare npr.

Ovo ostalo, ponavljam, ne govorim o ultra bogatim. Govorim o spektru. Ti nastavljas o Steve Jobsovima i Bezosima. Oni su outliers. Pogotovo tech CEOs.
Ja govorim o onima sto primaju preko 200k u odnosu na one sto primaju recimo ispod 50k. I njihovoj djeci. Govorim o milionerima vs ostali (a znas da nije milioner outlier vec dobar postotak gradjana, sa porodicom i ostalo vjerovatno bar 10% ljudi). I onda dalje opet recimo neko ko prima 100k vs neko ko prima 35k, te njihovoj djeci.

Nije poenta postati novi Steve Jobs, to je specijalna kategorija. Nije poenta ni postati CEO. Poenta je zavrsiti dobar fakultet i dobiti dobar posao. Znaci nista specijalno. I jeste, taj koji ima roditelje sa primanjima od 100k ima vise sansi da zavrsi fakultet nego onaj ciji roditelji imaju primanja 35k, a ista pamet, isti trud i sve ostalo. Ono dijete siromasnih roditelja mora vise da se potrudi da bi dosao na isti nivo, ili jednostavno mora biti pametnije.
Znaci ponavljam po stoti put nije pitanje outliers vec velike vecine drustva. I nije pitanje postajanja superstara ili predsjednika vec jednostavna razlika izmedju high paying job i low paying job.

Ti sebe poredis s Amerima ali preskaces fakat da si se ti vise potrudio, da si pametniji, da su te roditelji gurali i usmjerili u pravu stranu. Mislim pretpostavljam. Znaci u svemu tome si morao biti iznad prosjeka da bi dosao na isti nivo kao recimo tvoje kolege. Ne svi, ali prosjek. Mislim na kolege Amerikance.
I jos nesto, razlike o kojim govorim su manje vidljive sto si na visoj ekonomskoj ljestvici. Ako si inzinjer, doktor, sta vec, okruzen si vjerovatno mnogo raznovrsnijim "asortimanom" ljudi, rasa, etnickih grupa, pa cak i startnih pozicija. Ako si low paying job, bez obzira sto ti je mozda okruzenje "tamnoputije", ono je vjerovatno homogenije sto se tice porijekla i startnih pozicija.

Inace da si ziv i zdrav, sin indijskih imigranata (ili imigranata generalno) moze znaciti svasta. Odredjeni segment indijske imigracije je medju najbogatijim etnickim zajednicama u Americi.

Bajdvej odakle si izvukao ovu statistiku da je samo 20% milionera u Americi nasljedilo bogatstvo? Sta znaci "naslijedilo"? Ne, statistika treba da pokazuje koliki je broj danasnjih recimo upper class odraslo u porodicama koje su bile upper class ili upper middle class.
Ne znam za TX ali znam da ljudi iz Michigana odlaze da zive u TX jer kazu da je bolje tamo, lova, klima, jeftinije :mrgreen:.
A glede Obamacare-a, svi ovi koje ja znam a koji su morali da ga uzmu nisu bili odusevljeni pretjerano, tako da o Obamacare ne bih pricao jer ga nisam ni koristio.
Mozda da izvucemo koliko je middle class familija dolazi iz lower class familija :mrgreen: bilo bi zanimljivo vidjeti i taj podatak. Jer ipak, svaka generacija nastavlja tamo gdje je prethodna stala i pokusava da odrzi taj nivo ili da napravi pomak, jer sve drugo je nazadak.
Po meni, najvaznija stvar je familija to je centar svega. Sto bi Marx rekao, familija je osnovna celija drustva :mrgreen:.
Ja znam da su moja djeca u prednosti nad velikim brojem djece u USA prvo sto imaju oba roditelja uz sebe i drugo sto imaju roditelje "koje je briga".
Sve drugi problemi minorni u odnosu na taj, sve ovi koji su presli tu granicu prelaska iz jedne kategorije u drugu su imali roditelje/roditelja koga je briga. Ako toga nema, sve drugo je puno tezi i trnovitiji put. I realno gledajuci to ni novac ne igra toliku ulogu koliko familijarno okruzenje.
Zalosono ali je tako, Obama ti je jako dobar primjer, kako dijete koje je odraslo uz jednog roditelja imalo je roditelja kojeg je briga.
A koliko vidis roditelja koje nije briga i sta onda ocekujes.
Sad nas put kao imigranta je naravno trnovitiji ali ima i svojih prednosti, medjutim ja niti u jednom trenutku nisam osjetio da sam sputan time sto sa stranac ili emigrant, jer realno gledajuci, u ovoj zemlji ma koliko to izlizano zvucalo rad i trud se ipak isplate.
Sad opet da se vratimo na jebenu statistiku, izbacimo USA iz jednacine jer se prica svodi na lovu.
Uzmimo Njemacku za primjer sa "besplatnim skolstvom", Nijemci su pokazali da je puno veca vjerovatnoca da ce djeca imati vise obrazovanje ako im i roditelj/lji imaju vise obrazovanje. Sto znaci, ako ti babo kaze da je dobra i masina velika je vjerovatnoca da ces na masini i zavrsiti.
Na kraju, lijepo je usporediti i koliko ljudi ima univerzitetsko obrazovanje u dzabnoj skola drzavi i gdje se sve placa (18% vs. 30%).
jeza u ledja

#19959 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Opet kodirana rasna konotacija, odnosno dog whistle - to sa familijom i djecom koja odrastaju samo s jednim roditeljem je standardno obrazlozenje razloga siromastva kroz primarno prizmu ponasanja pripadnika manjina.

Crnci su siromasni jer ocevi napustaju familije, u zatvorima su jer se bave vise kriminalom. Obje stvari tacne, ali nijedno objasnjenje ne gleda na uzroke toga niti na druge stvari koje su jednako vazne. Isto kao ovo o race riots i white flight.

Ovako stvari objasnjava Tucker Carlsson.
karanana

#19960 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

opet se fakti prebacuju na to da je u pitanju rasisticka prica. najlakse je odmah nekog optuziti da je rasista cim se pocnu neki demografski i rasni/kulturni trendovi izbacivat.
sta je problem zakljuciti to da je familija labava rijec kod crnaca, da baby's daddies vrlo brzo nakon sto naprave djecu nestanu iz slike porodice, radjanja i odgajanja djeteta i zadaju se u pristavljanju nekoj drugoj, trecoj.... eno i kamilin stari odsetao kad joj je bilo 5. fala bogu, vjerovatno dobra disciplina i podrska ostatka familije posebno majke su je napravili dobrom, uspjesnom i uzoritom zenom. ali na svaku kamilinu pricu ide 10 gdje raspad porodice vodi i u kriminal i u droge i u nedisciplinu i u ne-edukovanost i u siromastvo. baby's momma vjerovatno u zivot ubaci drugog gangsta jebaca i to dijete od prvog daddyja gleda mamu kako se karindza sa nekim tamo drugim-trecim frajerom kako radja polubracu i polusestre i biva zapostavljeno jer nece novi baby's dady brinuti o nekom djetetu od jebaca od prije 5-10 godina. moze ga samo mrziti i zapostavljati pa i zlostavljati.

e haj sad jez opleti da sam rasista i da je ovo sto sam isrico slucaj samo u filmovima i da u 95% stvarnih slucajeva nije tako.
jeza u ledja

#19961 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

:shock:

Ovo sto si napisao je toliko ogavno rasisticko karikiranje da ne zelim uopste da komentarisem.

O ovakvim rasistima sve najgore.
karanana

#19962 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

eto ga.
B6Redhell

#19963 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by B6Redhell »

:lol: :lol:

nazalost karanana je u pravu. kod 40% crnaca ne zna se ko koga….
jeza u ledja

#19964 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

karanana wrote: 21/08/2020 03:44eto ga.
Sta “eto ga”? To ono, mogu da kazem kakv hocu kretenluk, ako me nazoves kretenom nisi fer nja nja.

Fuj.
jeza u ledja

#19965 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

B6Redhell wrote: 21/08/2020 03:57 :lol: :lol:

nazalost karanana je u pravu. kod 40% crnaca ne zna se ko koga….
karanana je napisao nesto drugo. procitati ponovo.

Inace ne znam za statistike “zna li se ko koga” :-) , ali statistika da 60 i nesto posto crnacke djece uglavnom odrasta bez prisutna oba roditelja je tacna. Mislim da je ta brojka kod bijelaca 20 i nesto.
Naravno da je to problem i uzrok nenormalnog odrastanja, ali nije jedini, i naravno ne postoji u vakuumu.
Isto vazi za veci procenat crnaca koji su kriminalci.

Kao sto i generalno vazi za veci procenat svakakvih losih stvari za siromasne grupe ljudi, manje obrazovane, rodjene i odrasle u siromasnijim naseljima, itd.

Dijete rodjeno i odraslo u takvim okolnostima je naravno u startu u mnogo losijoj poziciji. Da li drzava treba da ulaze u reedukaciju propaliteta od njegovog oca ili pak da ulaze u edukaciju i izlazak iz tog kruga njegovom djetetu?
O tome i pricamo, o politici, ulozi drzave i drustva. Ovo o. cemu detroit prica je pranje ruku drzave i nedostatku potrebe da tu ima ulogu. On prica o individualnoj odgovornosti, a ja o kolektivnoj, i to zasnovanoj na historiji tlacenja, porobljavanja, otimanja, i generalno jebanja u zdrav mozak. Sad kad ko je jamio jamio, ciji je babo jamio, njegov babo, babo njegovog babe, itd itd, nebitno, makar sve posteno, i sad fast forward danas - e hajmo sad svi se igrat po istim pravilima. :oops: Evo cak cu ti dat i cokoladu da se bolje osjecas. :oops: Naravno, ni ta “ista pravila” nece vaziti kad se privilegovani osjete ugrozenim. Al sta ima veze vazno je ucestvovati. :oops:

I onda banes odnekud iz Pizdica i kao sta sam ja tu skrivio nije do mene. Pa nije jarane do tebe nemoj se sekirat, al malo barem razumijevanja prema ljudima koji sigurno cesce misle od tebe sjo sta sam ja tu skrivio da me ovako tretiraju, nije do mene. Zad je to tako tesko?
MorningStar

#19966 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

karanana wrote: 21/08/2020 02:00 opet se fakti prebacuju na to da je u pitanju rasisticka prica. najlakse je odmah nekog optuziti da je rasista cim se pocnu neki demografski i rasni/kulturni trendovi izbacivat.
sta je problem zakljuciti to da je familija labava rijec kod crnaca, da baby's daddies vrlo brzo nakon sto naprave djecu nestanu iz slike porodice, radjanja i odgajanja djeteta i zadaju se u pristavljanju nekoj drugoj, trecoj.... eno i kamilin stari odsetao kad joj je bilo 5. fala bogu, vjerovatno dobra disciplina i podrska ostatka familije posebno majke su je napravili dobrom, uspjesnom i uzoritom zenom. ali na svaku kamilinu pricu ide 10 gdje raspad porodice vodi i u kriminal i u droge i u nedisciplinu i u ne-edukovanost i u siromastvo. baby's momma vjerovatno u zivot ubaci drugog gangsta jebaca i to dijete od prvog daddyja gleda mamu kako se karindza sa nekim tamo drugim-trecim frajerom kako radja polubracu i polusestre i biva zapostavljeno jer nece novi baby's dady brinuti o nekom djetetu od jebaca od prije 5-10 godina. moze ga samo mrziti i zapostavljati pa i zlostavljati.

e haj sad jez opleti da sam rasista i da je ovo sto sam isrico slucaj samo u filmovima i da u 95% stvarnih slucajeva nije tako.
Ju rejsist ju hev vajt privilidz.

Inace:
Image
sumirprimus

#19967 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

cinjenica je da vi u americi imate vece sanse, od skolovanja do zaposlenja, da nije tako ne bi hrlili obrazovani mladi ljudi iz evrope indije kine i cijelog svijeta u muriku . pa i ovi migranti iz latinske amerike sto bi rekli sirotinja...
veca sansa, pa ko s kakvim predispozicijama kvalitetima i znanjem uleti uleti.
e sad ima posla i skole i drugdje u svijetu, tacno ima i kod nas, al ne strahujes da ce te susjedi napast, da ce ti eu udarit rampu, da ce te nacet crnim cajem, ili poslat tajnu policiju na kucni prag... ima razlike
s tim da to sad s trumpom djeluje malo drukcije... osjeti se duh euro desnice... :D
madner

#19968 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

detroit-mercy wrote: 21/08/2020 00:34 Sad opet da se vratimo na jebenu statistiku, izbacimo USA iz jednacine jer se prica svodi na lovu.
Uzmimo Njemacku za primjer sa "besplatnim skolstvom", Nijemci su pokazali da je puno veca vjerovatnoca da ce djeca imati vise obrazovanje ako im i roditelj/lji imaju vise obrazovanje. Sto znaci, ako ti babo kaze da je dobra i masina velika je vjerovatnoca da ces na masini i zavrsiti.
Na kraju, lijepo je usporediti i koliko ljudi ima univerzitetsko obrazovanje u dzabnoj skola drzavi i gdje se sve placa (18% vs. 30%).
Generalno ista je sansa da dijete iz siromasne porodice napreduje u Svedskoj ili USA. To su mali procenti. Zaboravljate da je stratifikacija meriotokratnog drustva nasljedna. Djete kada se rodi nasljedi i dosta potencijala od roditelja.

Usporedba izmedju Njemacke i USA ne stoji jer Njemci imaju znatno veci procent industrije, znatno manji procent beskorisnih diploma i znatno vecu potrebu za strucnih radnicima nakon srednje skole. Ujedno je i razlika u plati znatno manja.
sumirprimus

#19969 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

sta je onda trump naslijedio od babe mu osim novca? :lol:
sumirprimus

#19970 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

osim volje i radne discipline treba u zivotu imat i srece cim god se bavio... :)
evo trump je sretan koliko je tezak i prolazi mu :D
madner

#19971 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Kazu da niko nije postao USA predsjednik da mu IQ nije bio blizu 150.
sumirprimus

#19972 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

nema ovaj iq ni blizu 150...
dzaba brzina reagovanja na tviteru :D
The 51st State

#19973 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by The 51st State »

Maxxtro wrote: 20/08/2020 19:55
The 51st State wrote: 20/08/2020 11:19 to ti je perceptivna klackalica u politici, ti vidis da koristi rusiji iz svojih antagonizama prema njemu pa nisi u stanju da vidis da covjek vodi jednu principijelnu antiintervencionisticku politiku, oponiranjem njemu samo ides u koristi ratnih jastrebova koji smatrraju da se amerika mora upetljati u svaki konflikt u svijetu, vidimo dokle je to dovelo da je nekadasnji svetionik demokratije postao obicna olupina u ocima veceg dijela planete.
covjek samo pokusava da vrati stvari u okvire gdje se zajednicki interesi uvazavaju, nista lose u tome za razliku od lajt imperijalizma kojeg furaju neocon demokrati.
Stani, jesi li ti u stanju drzati se jedne konkretne stvari? Mozemo o njegovoj toboznjoj antiintervencionistickoj politici do sutra ako hoces, ali je pitanje bilo da li povlaci poteze u korist Rusiji, i tu si ti cini mi se spomenuo trgovinski rat sa Kinom, pa te pitam lijepo da mi objasnis kako to steti Rusiji. Kad to zavrsis, onda mi mozes npr reci kako se njegovo razvaljivanje nuklearnog sporazuma sa Iranom te ubistvo njihovog generala uklapa u tu principijelnu, neintervencionisticku, mirotvornu misiju.
The 51st State wrote: 20/08/2020 11:19 antiintelektualizam je apsurdna teza, sto vazi za jednog ne vazi za drugog, mambo dzambo od rijeci. covjek na prakticnim primjerima demantuje ta intelektualisticka preseravanja koja promovises kao sveto slovo,
Moze li samo jedan od tih konkretnih primjera? Da su americki konzervativci prigrlili antiintelektualizam i teorije zavjere, te da povremeno ispoljavaju i otvoreni antagonizam prema naucnicima, etiketirajuci ih kao "elitiste" ili karike u nekoj liberalnoj deep state agendi je jasno svakome ko prati americku politiku i zna sabrat dva broja. Je li pitanja koja se ticu nauke vaze za jednog a ne vaze za drugog? Trebam li ovdje da ti izlistam samo nekoliko imbecilnih teorija zavjere koje je moron in chief propagirao? 
izvini,padobranski ulet bio pa ne stigoh ranije odgovoriti..., vrlo je jednostavno objasnjenje kako skodi rusiiji na konkretnom primjeru huaweia, ako rusi odluce da modernizuju svoju telekomunukaciju rizikuju dodatne sankcije od usa, to je vrlo stetno po rusiju i bilo koga drugog, a ta skala ce se siriti i dalje ukoliko se konflikt sa kinom nastavi.

Pa primjer ti je ta gay osoba u trampovom kabinetu, vec sam rekao. to sto ispoljavaju antagonizam prema naucnicima ne smatram za losu stvar apriori jer i sama naucna zajednica je jedan heterogen skup koji se glodju po svim pitanjima, pa ne vidim problem zasto i outsideri ne bi iznosili svoje misljenje prema istim?a sto se tice teorija zavjera, sto je za nekog teorija zavjere, za drugog je legitimno postavljanje ignorisanih pitanja, tako da i tu ne vidim poseban problem.
shvatam da ti se tramp ne dopada i to je ok, no sve dok ima podrsku vecinske amerike taj se izbor ako nista mora postovati.
madner

#19974 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Ljevica je takodje odlucila da ima problem sa naukom, naucnim metodom i naucnicima. Logika je izum bjelog covjeka da drzi dole manjine. :D
The 51st State

#19975 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by The 51st State »

i jos jedan primjer zast su demokrate fake progresivci i obicni karinasi, sa trampom i tom linijom znas apsolutno na cemu si.

Post Reply