Ti si prvi spomenuo race riots, ne ja. Jel tako?detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 21:42Suburbanizacija je pocela odmah nakon WWII, sad da li je sto bijeli ne vole crne ili se zivotni stil promijenio, gdje su ljudi htjeli vise prostora nego sto imaju u prenaseljenim gradovima je drugo pitanje.jeza u ledja wrote: ↑20/08/2020 20:08Ne moze on da skonta ba to, sta znaci grad i sta znaci metro area. To su ogromne razlike. "Detroit" je samo jedna administrativna cjelina, urbano jezgro velike metropole. Tako i svaki veci grad u Americi. U Detroit metro area vjerovatno ima preko 100 gradova, svaki sa svojom upravom, skolama, od kojih su neki ultra bogati.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 19:41
Konstanton se vezes za grad kada pricas o Detroitu, grad ne moze rastaviti od 3 county area-e (Wayne, Oakland, Macomb), gdje zivi oko 5.5miliona ljudi. Problem Detroita je velicina, ograman grad povrsinski sa jako malo stanovnika (oko 700k), grad je na vrhuncu svoje moci imao oko 2M stanovnika. Citao si sta se je desilo 1968e, bijeli su jednostavno napustili grad i otisli da zive u sjevernija naselja (preko famozne 8e milje). Zamisli da sad odjednom pola stanovnika Sarajeva ode negdje a nemas novi priliv stanovnistva.
No ovo sto ti pricas, kao lafo da su glavni razlog white flight race riots je urbana legenda koju si vole pricati bijelci u svojim udobnim predgradjima. Problem je mnogo veci, mnogo dublji, i stariji. I sigurno nije to glavni razlog sto je Detroit propao.
Race riots su se desavale i u drugim gradovima sa crnackim getima, a white flight i suburbanizacija se desavala svugdje. Jednostavno cim su si mogli priustiti auto, cim se napravila infrastruktura, cim je gorivo bilo dovoljno jeftino, svi su jedva docekali da brisnu od crnaca, koji su pak tu dosli nekoliko decenija prije sa porastom potraznje niskokvalifikovane radne snage. A u ta predgradja, mozda bas u predgradju u kojem sam zivis, kao crnac nisi ni mogao prismrditi. Ne zbog nedostatka para, vec jer si crnac. Mnoga od tih naselja su naseljena bijelcima koji su radili iste poslove i zaradjivali iste pare, i isto tako sljegli u te gradove sa Juga.
Inace, jeste Detroit se zadnjih godina malo dize, ali vjeruj mi da je i daje strahobalna karina u odnosu na Cleveland, a pogotovo Pittsburgh. Cak je i Buffalo u boljem stanju cini mi se. Mozda zato sto je bio veci grad pa je vise toga razvaljeno, ne znam.
Ono sto je karakteristicno za Detroit je da tek nakon 68e i rasnih nemira dolazi do veceg premjestanja stanovnistva.
Sad, ova opaska o bijelcima i njihovim udobnim predgradjima, pa nisu bas ni sva bijela prdgradja udobnaali izgleda da je tvoja mantra, bijelac=rasista=bogatas=jebe crnce.
Realno, ne znam zbog cega meni stalno isporucujes to neku bijelu krivnju i da bi se trebao kao nesto osjecati da sam kriv sto sam bijel jer moja boja koze kao odredjuje nesto.
Ja se ni prema kome u privatnom zivotu nisam ophodio drugacije zbog boje koze, religijskih, seksualnih ili politickih uvjerenja, niti mi je i jedna od ovih stavki uopste bitna u odnosu sa ljudima. Tako da nema potrebe ni da se samokaznjavam sto sam rodjen ovakav ili onakav.
Ja razumijem da je ovo jako kompleksna zemlja, da niti u kom pogledu nije perfektna da ima hiljadu i jednu manu ali isto tako i hiljadu i jednu vrlinu i da nije takva ne bih se zadrzao ovdje.
Ja ne idem u to sta je u ovoj zemlji bilo prije 100-200 godina niti zelim da meni neko isporucuje racun zbog toga pa i zbog stvari od prije 50tak godina. Ovdje gdje ja zivim, oko mene, mozes naci ljude svih rasa i to mi nimalo ne smeta, iskreno cak i ne primjecujem to jer ne potenciram rasu u svakom svom diskursu.
Nista ti ja ne isporucujem nit je odnos izmedju rasa centralni fokus mojih postova. Mescini da ti to naglasavas vise nego ja.
I naravno da nisu sva predgradja super, ruze cvjetaju i to. Nit sam to rekao, niti mislio.