COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
Laertes

#701 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

malocvijece wrote: 20/08/2020 16:35
kox wrote: 20/08/2020 15:44
dr_Evil wrote: 20/08/2020 15:36

Posalju na viber 5 minuta, i djeco mucite se, ubili se od posla
Možda ima i takvih. Ovi koje ja poznajem (a poznajem ih dosta) niti su koristili Viber niti su tako samo slali materijale. A imaj na umu da roditelja ima na desetine i da nisu svi informatički pismeni. Samo to da neko radi, objašnjava roditeljima šta odakle da downloaduju, kako da otvore, kako da uploaduju, gdje da nadju neki link - ima čitav radni dan posla.
Nije se koristio Viber nego platforma za učenje, npr. Moodle. Viber se koristio samo za razrednu nastavu i to preko roditelja zato što je platforma komplikovana za male.

Ja lično sam za vrijeme online nastave radila više nego u klasičnoj nastavi. Da ne pričam sad s kojim izazovima smo se susretali. Neće vam biti zanimljivo pošto niste u struci.
Baš tako. Barem duplo više sam i ja radio na online. Jedan razlog je to što sam im sve vizualno pripremao (sreća pa godinama koristim udžbenike u pdf-u, pa je bilo brže praviti screenshotove i slične stvari). Drugi je što za svaki zadatak koji su mi slali je bilo smisla samo svakom pojedinačno pregledati i dati feedback (što u učionici ne ide svaki čas i svakom učeniku). I treći, najvažniji, je to što je komunikacija preko platforme i Viber grupa puno sporija nego face-to-face. Plus dodatni problemi tipa "Profesore, nestalo struje, nemam interneta..."
Ono što se meni svidjelo na Moodle-u su testovi: više vremena za izradu, ali automatsko ocjenjivanje.
Za one koji nisu u struci, ako vas davimo... pa žao mi je :-D
malocvijece

#702 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

Laertes wrote: 20/08/2020 17:07
malocvijece wrote: 20/08/2020 16:35
Možda ima i takvih. Ovi koje ja poznajem (a poznajem ih dosta) niti su koristili Viber niti su tako samo slali materijale. A imaj na umu da roditelja ima na desetine i da nisu svi informatički pismeni. Samo to da neko radi, objašnjava roditeljima šta odakle da downloaduju, kako da otvore, kako da uploaduju, gdje da nadju neki link - ima čitav radni dan posla.
Nije se koristio Viber nego platforma za učenje, npr. Moodle. Viber se koristio samo za razrednu nastavu i to preko roditelja zato što je platforma komplikovana za male.

Ja lično sam za vrijeme online nastave radila više nego u klasičnoj nastavi. Da ne pričam sad s kojim izazovima smo se susretali. Neće vam biti zanimljivo pošto niste u struci.
Baš tako. Barem duplo više sam i ja radio na online. Jedan razlog je to što sam im sve vizualno pripremao (sreća pa godinama koristim udžbenike u pdf-u, pa je bilo brže praviti screenshotove i slične stvari). Drugi je što za svaki zadatak koji su mi slali je bilo smisla samo svakom pojedinačno pregledati i dati feedback (što u učionici ne ide svaki čas i svakom učeniku). I treći, najvažniji, je to što je komunikacija preko platforme i Viber grupa puno sporija nego face-to-face. Plus dodatni problemi tipa "Profesore, nestalo struje, nemam interneta..."
Ono što se meni svidjelo na Moodle-u su testovi: više vremena za izradu, ali automatsko ocjenjivanje.
Za one koji nisu u struci, ako vas davimo... pa žao mi je :-D

Napravila ja, nakon ne znam koliko zezancije i podešavanja postavki, test za djecu. I kontam ako imam 25 pitanja, a postavim da njima ide 12, to će se rotirati i neće niko imati istu kombinaciju pitanja (kako su mi kolege objasnile). Objasnim djeci koliko imaju minuta i da imaju 12 pitanja po principu zaokruži, dopuni i sl. Sve super, kažu može. Kad ono međutim :D Otišlo im svih 25 pitanja, a ovako imaju 10 minuta za izradu :lol: Možeš zamisliti panike i haosa i od svakog pojedinačno poruka šta je sad ovo i dobit će jedinicu :lol:

Automatsko ocjenjivanje jeste, s tim što nekad dijete unese odgovor koji je tačan, a ja ga nisam predvidjela, pa opet pješke radi neka pitanja.

Snimanje lekcija posebna čar :D :run:
°u°

#703 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

...
°u°

#704 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

kox wrote: 20/08/2020 15:34 Ovi prosvjetari koje poznajem su se slomili od posla dok je bila online nastava. Radili su vise nego kada su isli normalno na posao.
E sad, ko zeli da ublehari vjerovatno moze i tako.
Pusti ga lupa i kenja kvake

Moja žena je učiteljica. I ja sam se s njom satro podešavajući i objašnjavajući platformu (Class Dojo) i djeci i roditeljima. Podešavao, prijavljivao ih, objašnjavao.... I ja ga imam instaliranog.
Plus što žena radi u dijelu grada gdje ima siromašnih, zapostavljene djece, roditelja koji malo teže kontaju...

Viber žena skoro više ni ne koristi, ogadio joj se. 100 poruka u sekundi u početku, naravno malo ko gleda doba dana.

Jedan od prijedloga za neki oblik nastave
http://www.skolegijum.ba/tekst/index/23 ... o-rjesenje
ulli

#705 Re: COVID i škola?

Post by ulli »

Ovo je super ideja takvo nešto je imao moj sin u Drugoj gimnaziji na IB-u. Problem je što nastavnici izgube pojam o vremenu koliko djeci treba da se pripreme, te također da čas po ovom sistemu traje samo 30 minuta. Plus kad dodaš hrpu predmeta, sve skupa ispadne preveliki stres za učenike, koji se onda prenese na sve ukućane, a koji bi trebali biti fokusirani na svoje poslove koje opet rad od kuće komplicira, u stvari ide spirala stresa i nezadovoljstva. Na stranu to što žene/mame u svemu ovome puno više stradaju :(
daddy-kool

#706 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

https://www.jpeds.com/article/S0022-347 ... 4/fulltext

Pediatric SARS-CoV-2: Clinical Presentation, Infectivity, and Immune Responses

We found that children can carry high levels of virus in their upper airways, particularly early in an acute SARS-CoV-2 infection, yet they display relatively mild or no symptoms. However, there was no age correlation with viral load, indicating that infants through young adults can carry equally high levels of virus. This suggests that regardless of disease susceptibility, children can carry high viral loads, which is a key consideration when opening up schools and daycare centers.

Limiting the spread of SARS-CoV-2 infections in children is of particular concern as schools plan for re-opening. Our findings suggest that it would be ineffective to rely on symptoms or temperature monitoring to identify SARS-CoV-2 infection. Instead, infection control measures should minimize the possibility of viral spread, with focus on strategies including social distancing precautions, mask use, and/or remote learning. Moreover, schools could screen all students for SARS-CoV-2 infection and establish routine screening protocols. Without infection control measures such as these, there is significant risk that the pandemic will persist, and children could carry the virus into the home, exposing adults who are at higher risk of developing severe disease. This risk is particularly high in lower income communities where household size may be larger with multi-generational co-habitation and greater housing density. These recommendations contradict previous reports from the initial phase of the pandemic, which found children to be less likely to be the index case for viral transmission within a household(23). However, in our cohort, nearly 20% of acute SARS-CoV-2 infections and over half of the MIS-C cases did not have a known household exposure to SARS-CoV-2.
Tambure

#707 Re: COVID i škola?

Post by Tambure »

Skola ce poceti prvi ponedeljak iza izbora
daddy-kool

#708 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

https://www.washingtonpost.com/educatio ... story.html
http://archive.is/lM92B

New York City teachers threaten to strike over school reopenings

The union representing New York City’s public-school teachers said its members would not return to classrooms next month unless the city met their health and safety demands — including testing all students and staff for that coronavirus and ensuring all schools have a nurse.

The city, once the nation’s epicenter of the pandemic, has a positive test rate of less than one-quarter of 1 percent, the mayor said Wednesday.

Schools across the country are struggling with questions over how and when to reopen classrooms, with nearly all large urban districts choosing to start school remotely over concerns that sending kids back to campuses could contribute to the spread of the coronavirus in their communities. Complicating matters, there is still much that doctors do not know about the virus, including how easily children, who generally experience mild or no symptoms, could transmit it to a teacher.

De Blasio said last week that he believed it was safe for students to return to class and that parents still had the option of keeping children home for remote learning. About 395,000 families answered a survey about whether they want to send children back to classrooms. About two-thirds of those families said they wanted to keep their children home.
kox

#709 Re: COVID i škola?

Post by kox »

U Holandiji su osnovne škole počele sa nastavom u razredima još u maju. Djeca su isla u školu svaki drugi dan. Maske nisu nosili, samo rastojanje i higijena. U ponedeljak im pocinje nova skolska godina, svi ucenici ce ici svaki dan na nastavu. Nema nista online. I dalje nema maski, samo rastojanje, higijena, rute kretanja i provjetravanje ucionica.
Rastojanje se ne odnosi na djecu, oni sjede normalno u odjeljenjima, odnosi se samo na distancu izmedju nastavnika i učenika i nastavnika i nastavnika.
Tambure

#710 Re: COVID i škola?

Post by Tambure »

kox wrote: 20/08/2020 22:46 U Holandiji su osnovne škole počele sa nastavom u razredima još u maju. Djeca su isla u školu svaki drugi dan. Maske nisu nosili, samo rastojanje i higijena. U ponedeljak im pocinje nova skolska godina, svi ucenici ce ici svaki dan na nastavu. Nema nista online. I dalje nema maski, samo rastojanje, higijena, rute kretanja i provjetravanje ucionica.
Rastojanje se ne odnosi na djecu, oni sjede normalno u odjeljenjima, odnosi se samo na distancu izmedju nastavnika i učenika i nastavnika i nastavnika.
Oni se bodu đojintom uz kafu ta ce oni
moonca

#711 Re: COVID i škola?

Post by moonca »

....
Sanjarko

#712 Re: COVID i škola?

Post by Sanjarko »

°u° wrote: 20/08/2020 19:19

Pusti ga lupa i kenja kvake

Moja žena je učiteljica. I ja sam se s njom satro podešavajući i objašnjavajući platformu (Class Dojo) i djeci i roditeljima. Podešavao, prijavljivao ih, objašnjavao.... I ja ga imam instaliranog.
Plus što žena radi u dijelu grada gdje ima siromašnih, zapostavljene djece, roditelja koji malo teže kontaju...

Viber žena skoro više ni ne koristi, ogadio joj se. 100 poruka u sekundi u početku, naravno malo ko gleda doba dana.

Jedan od prijedloga za neki oblik nastave
http://www.skolegijum.ba/tekst/index/23 ... o-rjesenje
Za to je drzava kriva i odgovorna. Ne ulaze itd., sto i ulozi slabo. Najmanje ako se dobro sjecam se u obrazovanje ulaze.
dr_Evil

#713 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Ja sam rekao sta sam vidio kod klinaca sta su imali nastavu oko mene, ne znam jel bilo razlike kod vas u KS i kod nas HNK ali ovde je viber bio, ipak ste vi metropola imali ste eto i platforme :)
sinuhe

#714 Re: COVID i škola?

Post by sinuhe »

Do sada su se vec trebali javiti ombudsmeni. Tu su prekrseni zakoni sa online i skracenom nastavom.
sumirprimus

#715 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 21/08/2020 08:15 Ja sam rekao sta sam vidio kod klinaca sta su imali nastavu oko mene, ne znam jel bilo razlike kod vas u KS i kod nas HNK ali ovde je viber bio, ipak ste vi metropola imali ste eto i platforme :)
e i kod nas nisu mrdnuli od vibera komplet osnovna skola :lol: :-)
jos ako je tako kod nas bilo zamisljam kanton :lol: :-)
dr_Evil

#716 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Izvinite profe, ali moram reci da je malo smijesno kada kazete da ste se ubili od posla pripremajuci nastavu. Realno za prve 2 godine staza pripremite materijale koje kasnije ponavljate, vrlo su male ispravke tih materijala. Sada doslo da treba to u digitalni oblik prebacit, pa vjerujem da je bilo vise posla nego inace, neg zar vi svakako nemate jedan dio sati koje trebate da potrosite sedmicno na pripremu materijala, znate onaj dio koji vecina iskoristi da ode ranije kuci ili sa kolegicom na kahvu? Ili smo to pogresno shvatili
sumirprimus

#717 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

svaki poso je tezak ako se posteno radi, ne treba nikog podcjenjivat.
dr_Evil

#718 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 21/08/2020 08:50 svaki poso je tezak ako se posteno radi, ne treba nikog podcjenjivat.
Ne do bog da podcjenjujem, posebno ne profesore i nastavnike, ne bi funkcionisalo bez njih, samo kazem da se velika vecina izvlaci, ne radi potreban broj sati, pogotovo ne dolazi u skolu za vrijeme odmora(kada bi trebali), naravno da ima i onih koji ima previse preko glave, mnogo odjela i djaka, a njih malo
Laertes

#719 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

sumirprimus wrote: 21/08/2020 08:37
dr_Evil wrote: 21/08/2020 08:15 Ja sam rekao sta sam vidio kod klinaca sta su imali nastavu oko mene, ne znam jel bilo razlike kod vas u KS i kod nas HNK ali ovde je viber bio, ipak ste vi metropola imali ste eto i platforme :)
e i kod nas nisu mrdnuli od vibera komplet osnovna skola :lol: :-)
jos ako je tako kod nas bilo zamisljam kanton :lol: :-)
Lupaš, Sumire. Preko Viber radili niži razredi osnovne, viši razredi i srednja preko Moodle platforme.
sumirprimus

#720 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ma ja lupam :D
Laertes

#721 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

dr_Evil wrote: 21/08/2020 08:44 Izvinite profe, ali moram reci da je malo smijesno kada kazete da ste se ubili od posla pripremajuci nastavu. Realno za prve 2 godine staza pripremite materijale koje kasnije ponavljate, vrlo su male ispravke tih materijala. Sada doslo da treba to u digitalni oblik prebacit, pa vjerujem da je bilo vise posla nego inace, neg zar vi svakako nemate jedan dio sati koje trebate da potrosite sedmicno na pripremu materijala, znate onaj dio koji vecina iskoristi da ode ranije kuci ili sa kolegicom na kahvu? Ili smo to pogresno shvatili
Materijali pripremljeni za učionicu i materijali za online platformu, kao i načini rada, su kao nebo i zemlja.
Da, imamo vrijeme za pripremu, i to je ok, ali imamo i jedan sat sedmično za pregledanje pismenih radova. Na online nastavi sam pregledao barem 3-4 sata dnevno.
Laertes

#722 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

sumirprimus wrote: 21/08/2020 09:08 ma ja lupam :D
Pa lupaš. Ili nemaš djece ili ti je dijete kod učiteljice. Još dodatno, osnovna muzička je radila preko zasebne platforme. Nastavnici su snimali materijale preko Leftora, pa se to koristilo na Moodlu.
laik1981

#723 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

U skoli u koju ide moje dijete viber nije koristen, osim kod malog broja koji se iz nekog razloga nisu mogli snaci sa teamsom. Kod nas je koristen teams i zoom. Na teams su se kacili materijali i uploadovale fotografije zadaca, a zoom se koristio za taj zivi dio.
Last edited by laik1981 on 21/08/2020 09:12, edited 1 time in total.
sumirprimus

#724 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

pusti muzicku koliko muzicka ima djece a koliko ostale skole?
dr_Evil

#725 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Laertes wrote: 21/08/2020 09:08
dr_Evil wrote: 21/08/2020 08:44 Izvinite profe, ali moram reci da je malo smijesno kada kazete da ste se ubili od posla pripremajuci nastavu. Realno za prve 2 godine staza pripremite materijale koje kasnije ponavljate, vrlo su male ispravke tih materijala. Sada doslo da treba to u digitalni oblik prebacit, pa vjerujem da je bilo vise posla nego inace, neg zar vi svakako nemate jedan dio sati koje trebate da potrosite sedmicno na pripremu materijala, znate onaj dio koji vecina iskoristi da ode ranije kuci ili sa kolegicom na kahvu? Ili smo to pogresno shvatili
Materijali pripremljeni za učionicu i materijali za online platformu, kao i načini rada, su kao nebo i zemlja.
Da, imamo vrijeme za pripremu, i to je ok, ali imamo i jedan sat sedmično za pregledanje pismenih radova. Na online nastavi sam pregledao barem 3-4 sata dnevno.
Ali nisi drzao predavanje, jel tako. Materijale bi postavio da ucenici prostudiraju, i kasnije pregledavao radove i odgovarao na pitanja. Mislim ne mogu zamislit situaciju da ste postavljali online video sa predavanjima (mada bi to bilo cool)
Locked