Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#11151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Meni su montazeri rekli otprilike: mi je postavimo,nece da upali ili pravi neki drugi ocigledan problem od pocetka = vraca se dobavljacu na garanciju.

Klima proradi = sve poslije toga garanciju garantuje montazer odnosno firma koja je montirala
romim

#11152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

gentoo wrote: 20/08/2020 09:39 Meni su montazeri rekli otprilike: mi je postavimo,nece da upali ili pravi neki drugi ocigledan problem od pocetka = vraca se dobavljacu na garanciju.

Klima proradi = sve poslije toga garanciju garantuje montazer odnosno firma koja je montirala
E sad kod nas i kad kupis u nekoj solidnijoj prodavnici oni imaju servisere koji uzimaju uredjaje od njih i ugradjuju.
To su obicno pojedinacno lica koja su ovlastena i imaju registrovanu djelatnost. Nisu nikakve firme sa ne znam koliko zaposlenih.
I taj serviser koji je montirao se u garanciji obraca distributeru.
Pitanje je sta ako se serviseru nesto desi ili ako ugasi djelatnost?
Kod nas se gase ozbiljne firme i nestaju a ne jedan covjek.
_Reds_

#11153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ako se radi o regularnom uvozu preko ovlaštenog, onda on daju granaciju i servisira, psim ako nije neku drugu firmu ovlastio da vrši servis.

Tako je i sa telefonim i mnogom tehnikom koja ima ovlaštenog. Ona koja nema, to ide kako kome naum padne.

Recio LG robu za koju Stanic uvozi, na granaciji je njihov pečat, ma ko tebi to prodao, i možš njih pravo zvati, možeš i firmu koja ti je prodala, ali oni opet njih zovu ili njima šalju.
Ermin ZM

#11154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Sad me zainteresova za temu, tj kako je sa produzenom garancijom. Jedan poznanik uzeo klime u jednoj radnji, ugradio mu ovlasteni servis, ali mu rekli posto nije kod njih kupio nema produzene garancije, vec samo 2 godine, djaba sto ce ih godisnje servisirat.
Jel to stvarno tako ili neka mucka?
Maraschino

#11155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Losa iskustva.
Kupio kod Stanica Gorenje klimu. Zvao Gorenje majstore da ugrade a oni kazu da imaju posla preko glave. Pitao ''da li umjesto njih moze taj i taj da ugradi tu klimu'' i dobijem odgovor da moze.
Klima ugradjena ali svake godine isti problem ne hladi. Svake godine dodje taj serviser i navodno je puni. Ona proradi ali nakon izvjesnog vremena opet ne hladi. Prolazi i garancija a ja ne znam kome da se obratim osim ovome sto je montirao i to moram da ga molim da dodje jer bi i on to rado izbjegao iako mu uredno placam svaki dolazak. Kada sam razmisljao da je promijenim sinula mi ideja da mijenjam majstora. Naplacao se punjenja i punjenja sve dok nisam promijenio majstora. Novi majstor je holendere malo bolje stegao i nikada vise problem.
romim

#11156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

_Reds_ wrote: 20/08/2020 11:26 Ako se radi o regularnom uvozu preko ovlaštenog, onda on daju granaciju i servisira, psim ako nije neku drugu firmu ovlastio da vrši servis.

Tako je i sa telefonim i mnogom tehnikom koja ima ovlaštenog. Ona koja nema, to ide kako kome naum padne.

Recio LG robu za koju Stanic uvozi, na granaciji je njihov pečat, ma ko tebi to prodao, i možš njih pravo zvati, možeš i firmu koja ti je prodala, ali oni opet njih zovu ili njima šalju.
Druze ja sam napisao da nije sa klimama kao sa drugom tehnikom.
Tu je situacija malo zavrnuta i nejasna.
Ti kad kupis telefon Tv il drugi uredjaj, ko ti ga ugradjuje?
Ne dodje ti ovlasteni serviser da ti prikljuci Tv?
Ono sto sam ja do sad skontao iz raspitivanja je ovo.
Klime uvozi generalni zastupnik i vrsi distribuciju preko određenih prodavaca ili lica koja imaju registrovanu djelatnost ugradnje i servisiranja klima uredjaja.
Nisam siguran da li generalni zastupnik za neku klimu uopste vrsi servisiranje.
Po mojoj nekoj procjeni iz dosadasnjeg saznanja izgleda da ne vrsi.
Generalni zastupnik vrsi zamjenu i osigurava rezervne dijelove, a servis vrsi ovlasteni serviser.
Po nekom shvatanju prodavnica koja prodaje klimu nema sa klimom posle nista ni sa garancijom.
Pitanje je sta ako ovlasteni serviser koji je ugradio prestane sa radom?
Kome se onda obratiti?
Da li drugom ovlastenom serviseru koji ce reci da ovaj prvi nije uradio kako treba, obicno to kod nas tako ide.
Koliko sam akontao za klime nema jedan ovlasteni servis kao za ostale uredjaje nego postoji vise pojedinaca ovlastenih servisera.
Neko rece montazer.
Nije montazer nego serviser. I postavlja i servisira i cisti.
_Reds_

#11157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

romim wrote: 20/08/2020 12:51
_Reds_ wrote: 20/08/2020 11:26 Ako se radi o regularnom uvozu preko ovlaštenog, onda on daju granaciju i servisira, psim ako nije neku drugu firmu ovlastio da vrši servis.

Klime uvozi generalni zastupnik i vrsi distribuciju preko određenih prodavaca ili lica koja imaju registrovanu djelatnost ugradnje i servisiranja klima uredjaja.
Generalni zastupnik vrsi zamjenu i osigurava rezervne dijelove, a servis vrsi ovlasteni serviser.
Po nekom shvatanju prodavnica koja prodaje klimu nema sa klimom posle nista ni sa garancijom.
Kome se onda obratiti?
Da li drugom ovlastenom serviseru koji ce reci da ovaj prvi nije uradio kako treba, obicno to kod nas tako ide.
Koliko sam akontao za klime nema jedan ovlasteni servis kao za ostale uredjaje nego postoji vise pojedinaca ovlastenih servisera.
Neko rece montazer.
Zoves onoga ko je na garantom listu, a to je u većini slučajeva uvoznik, a to da li je on i ovlašteni servis, ili je neko drugi je drugi par opanaka.

Kupi LG klimu pa vidi koga zoveš.
romim

#11158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

_Reds_ wrote: 20/08/2020 13:53
romim wrote: 20/08/2020 12:51

Kome se onda obratiti?
Neko rece montazer.
Zoves onoga ko je na garantom listu, a to je u većini slučajeva uvoznik, a to da li je on i ovlašteni servis, ili je neko drugi je drugi par opanaka.

Kupi LG klimu pa vidi koga zoveš.
Nisi u pravu. Za klime je razlicito. Uvoznik nije uvijek i distributer pa da si od njega direktno kupio klimu.
I opet nisi u pravu.
Garantni list ispunjava ovlasteni servis koji je izvrsio ugradnju.
Sad posto je za Lg takva situacija da ih onaj ko ih uvozi i direktno prodaje u maloprodaji, opet je upitno da li imaju svoj servis i servisere koji vrse ugradnju pa onda stavljaju svoj pecat ili imaju ugovor sa ovlastenim serviserima koji vrse ugradnju.

Garantni pregled i popravak uredjaja u garantnom roku i izvan garantnog roka prvenstveno izvrsava tvrtka, obrt ili servis koji je uredjaj prodao i instalirao

E sad ovde nastaje prica. Koliko kontam kod nas je ova opcija instalirao
Ne mogu da tvrdim, ali evo koliko se ja raspitujem i ganjam, niti uvoznik niti prodavnice nemaju svoj servis, vec imaju vise servisera koji imaju registrovanu djelatnost.
Znaci obracas se serviseru, ne prodavcu, ne uvozniku.
Last edited by romim on 20/08/2020 14:38, edited 1 time in total.
romim

#11159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@_Reds_
Hvala za Lg.
Covjek je kupio prosle godine pa se ni ovu proslu blagu zimu nije mogao grijati na nju, cim su poceli prvi minusi.
Da li je on kupio losiji model i ima li bolji ne bih eksperimentisao.
Koji ti je procenat od Stanica za reklamu?
Ovaj ih gore izblati, a ti odma da ih nahvalis :roll:
romim

#11160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Maraschino
A i ti druze gdje nadje gorenje klimu da kupujes u drugoj prodavnici pored Gorenjevih prodajnih mjesta :-D
A obicno je kod nas vecinom tako.
Sreca ti je pa nije bilo nesto ozbiljnije.
Ima ljudi rade odlicno i profesionalno al odakle ti znas napamet ko kako radi.
Jedino po nekoj preporuci ali...
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#11161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

-Najvise gree ugradjinih ni na jednoj nisam imao kvar.
A u slucaju da bude zovem uvoznika da mi dostavi dio.
On mi i placa taj moj rad.
-sa vivaxom jesam imao kvarova.
Kontaktirao kimtek ,dostavili mi dijelove.
Zamijenio,njima vratio dijelove i njima fakturisao uslugu.
Sa fujitsu imao samo jednom slucaj da mi je elektricar ostavio prikljucak za napon.
Spojim klimu cuje se da nesto glasno puknu u unutrasnjoj jedinici.
Provjerim idiot mi ostavio 380v izmedju plave i smedje.
Znam mnogi ce reci sto nisi provjerio ali eto kontam da svako radi svoj posao kako treba.
Tu sam kontaktirao Servis Covic gdje mi je Velimir objasnio koji dio da izbacim.
Ako je kaze pregorila ploca poslacu drugu.
Nesto ispod 100KM.
Sreca bilo do tog varistora,narucio drugi,zalemio i radi.
Tako vam je i za mitsubishi,luk kao uvoznik daje garanciju.
Ljudi su od otusa kupovali i sad kad je zatvorio trazili garanciju od luka,naravno nisi dobili.
U Bihacu neka toplotna pumpa crkla,
morali su platiti moj dolazak,indetifikaciju kvara(na elektronici bio spoj)
Odlucili da nose da probaju da poprave a njihov elektricar ce vratiti plocu.
Nisu se vise javili znaci da je popravljeno.
Tesla isto tako,par kvarova bilo rijeseno bez problema.
Davno sam bio ovlasteni za beko.
U njih je pravilo da ako hoces potpisati ugovor moras potpisati 2 bjanko mjenice.
Postavis klimu ona crkne,ti kazes nije do tebe.
Oni salju regionalnog servisera,on pregleda ,ako je do tebe skida klimu ,stavlja novu istu takvu a tebi fakturisu,ako neces da platis ispune tvoju mjenicu i naplate se.
Sa njima sam raskinuo ugovor iz vise razloga.
Uz klimu dobijes cijevi koje su kao papir ,tesko napraviti pertl da ne pusta,izolacija na njima nula bodova.
Uvaljuju uz njih nosace vanjske jedinice koji su jako slabi.
Onda omega kao uvoznik odredjuje cijenu montaze i moras se odazvati u roku od 3 dana..
Sto je najgore oni ovlaste ljude koji nemaju pojma od principa rada rashladnih uredjaja i sto je sve potrebno ispostovati prilikom montaze ali ti isti obaraju cijenu montaze.
To su oni sto im na autima pise:grijanje,kanalizacija,voda i klima obavezno zadnja na spisku.
E ti ako vam dodju montirati najbolje sto mozete uraditi jeste da ih lagano vratite,za takvim sam najvise dolazio popravljati jer oni kako sami kazu samo montiraju ne servisiraju.
Eto ima vec par godina kako sam raskinuo ugovor sa omegom, jos mjenica nisam dobio nazad.Slao mailove,zvao,dosadjivao,nista od toga.
Nedavno su mi i od stanica ponudili da budem ovlasteni za LG.
Cim su spomenuli da isto trebam potpisati bjanko mjenice tu je prica zavrsila.
Znaci da sumiram,garanciju daje uvoznik i u vecini slucajeva on ima ovlastene servisere za koje je siguran da ce uraditi kako treba.
I u vecinu slucajeva i bude tako,ako se namontira kako treba radi to sve godinama ok.
rovac13

#11162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Od Hase kako sam i ocekivao,uvijek dobre info :thumbup:

Sad mi ona cijena hansola jos primamljivija.
Gdje ono rekoste ispod 1200km

Ono sto mene zulja je najvise kolko ce dugo kinez radit.
Gree fan-boysima ne vjerujem nista,ali ako iHaso kaze da kvarovi ne dominiraju,onda bi se usudio probat.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#11163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Evo rovac onda pogledaj fotke vanjskeImage
Danas montirao jos jednu hansolku
I gdje ima cijena ispod 1200?
Image
Image
Last edited by haso hasic on 20/08/2020 22:41, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#11164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

haso hasic wrote: 20/08/2020 22:20 -Najvise gree ugradjinih ni na jednoj nisam imao kvar.
A u slucaju da bude zovem uvoznika da mi dostavi dio.
On mi i placa taj moj rad.
-sa vivaxom jesam imao kvarova.
Kontaktirao kimtek ,dostavili mi dijelove.
Zamijenio,njima vratio dijelove i njima fakturisao uslugu.
Sa fujitsu imao samo jednom slucaj da mi je elektricar ostavio prikljucak za napon.
Spojim klimu cuje se da nesto glasno puknu u unutrasnjoj jedinici.
Provjerim idiot mi ostavio 380v izmedju plave i smedje.
Znam mnogi ce reci sto nisi provjerio ali eto kontam da svako radi svoj posao kako treba.
Tu sam kontaktirao Servis Covic gdje mi je Velimir objasnio koji dio da izbacim.
Ako je kaze pregorila ploca poslacu drugu.
Nesto ispod 100KM.
Sreca bilo do tog varistora,narucio drugi,zalemio i radi.
Tako vam je i za mitsubishi,luk kao uvoznik daje garanciju.
Ljudi su od otusa kupovali i sad kad je zatvorio trazili garanciju od luka,naravno nisi dobili.
U Bihacu neka toplotna pumpa crkla,
morali su platiti moj dolazak,indetifikaciju kvara(na elektronici bio spoj)
Odlucili da nose da probaju da poprave a njihov elektricar ce vratiti plocu.
Nisu se vise javili znaci da je popravljeno.
Tesla isto tako,par kvarova bilo rijeseno bez problema.
Davno sam bio ovlasteni za beko.
U njih je pravilo da ako hoces potpisati ugovor moras potpisati 2 bjanko mjenice.
Postavis klimu ona crkne,ti kazes nije do tebe.
Oni salju regionalnog servisera,on pregleda ,ako je do tebe skida klimu ,stavlja novu istu takvu a tebi fakturisu,ako neces da platis ispune tvoju mjenicu i naplate se.
Sa njima sam raskinuo ugovor iz vise razloga.
Uz klimu dobijes cijevi koje su kao papir ,tesko napraviti pertl da ne pusta,izolacija na njima nula bodova.
Uvaljuju uz njih nosace vanjske jedinice koji su jako slabi.
Onda omega kao uvoznik odredjuje cijenu montaze i moras se odazvati u roku od 3 dana..
Sto je najgore oni ovlaste ljude koji nemaju pojma od principa rada rashladnih uredjaja i sto je sve potrebno ispostovati prilikom montaze ali ti isti obaraju cijenu montaze.
To su oni sto im na autima pise:grijanje,kanalizacija,voda i klima obavezno zadnja na spisku.
E ti ako vam dodju montirati najbolje sto mozete uraditi jeste da ih lagano vratite,za takvim sam najvise dolazio popravljati jer oni kako sami kazu samo montiraju ne servisiraju.
Eto ima vec par godina kako sam raskinuo ugovor sa omegom, jos mjenica nisam dobio nazad.Slao mailove,zvao,dosadjivao,nista od toga.
Nedavno su mi i od stanica ponudili da budem ovlasteni za LG.
Cim su spomenuli da isto trebam potpisati bjanko mjenice tu je prica zavrsila.
Znaci da sumiram,garanciju daje uvoznik i u vecini slucajeva on ima ovlastene servisere za koje je siguran da ce uraditi kako treba.
I u vecinu slucajeva i bude tako,ako se namontira kako treba radi to sve godinama ok.
Poklapa ti se prica sa gaszdom servisa gdje sam svoju uzeo. Kaze najvise ide Gree i nema do sad nijedne reklamacije. Isto tako i sa japancima.
A sto se tice robnih marki, Vivax dosta radi, a kaze Beko nmz smislit, imao je nekih problema sa njima nece vise da ih ni radi.
Mideu bi ubacio u ponudu al mu je nesto komplikovano, nije detaljisao.
rovac13

#11165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Eto ga iz prve ruke.
Izmjenjivac je sa 2 reda,nije onaj iz spec 2,5 reda.
Kompresor twin kao u spec.

Mene zanima taj grijac u tavi,da li radi non stop kad je vani ispod neke zadane temp,i gasi se kad temp ode iznad te zadane.Ja sam vise za sam sebi ugradit.Moji se pale na vremensku uticnicu,rasporedim u toku 24h da se 3 puta upale po 15min(i to samo kad pocnu minusi udarat) i nikad problema sa odvodima.

Ok bi bilo ako se pali u toku defrosta automatski.

Ako se ne moze upravljati njime nikako,kakav sam ja bi njeg otkopcao pa isprogramirao po svom :)
romim

#11166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@haso hasic
Hvala puno na trudu i odgovoru.
Mozda cu malo biti naporan i dosadan ali me konkretno interesuje ovo.
Posto si malo pisao iz ugla servisera, navescu konkretan primjer.
Ja kupim Gree od neke prodavnice i ti kao ovlasteni serviser mi ugradis klimu i ovjeris garanciju i udaris pecat, jeli tako?
Garanciju daje Deltron.
Ako nesto nije uredu ja zovem tebe, ne prodavnicu ne uvoznika, jeli tako?
Ti se obracas uvozniku, on obezbjedjuje rezervne dijelove i placa servis.
Sta u slucaju ako tu odlucis da napustis taj posao i odes vani, kome se onda obracam ako nesto nije uredu?
Prodavcu, uvozniku?
Da li ce onda recimo uvoznik poslati nekog servisera da provjeri, a ovaj kaze da nije dobro ugradjeno i oni kazu nista od garancije, a Haso zbriso za Njemacku :run:

Kad vec spomenu Luk, nesto sam trazio i ne vidim nigdje na njihovoj stranici da pise da su generalni uvoznici ili slicno? Jeli se sta tu promijenilo?
Koliko sam vidio i Deltron se predstavlja kao generalni zastupnik za Mitchubishi.
Jeli moguce da postoji vise generalnih zastupnika za BiH?
Ermin ZM

#11167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 20/08/2020 22:52 Eto ga iz prve ruke.
Izmjenjivac je sa 2 reda,nije onaj iz spec 2,5 reda.
Kompresor twin kao u spec.

Mene zanima taj grijac u tavi,da li radi non stop kad je vani ispod neke zadane temp,i gasi se kad temp ode iznad te zadane.Ja sam vise za sam sebi ugradit.Moji se pale na vremensku uticnicu,rasporedim u toku 24h da se 3 puta upale po 15min(i to samo kad pocnu minusi udarat) i nikad problema sa odvodima.

Ok bi bilo ako se pali u toku defrosta automatski.

Ako se ne moze upravljati njime nikako,kakav sam ja bi njeg otkopcao pa isprogramirao po svom :)
Jest dvoredi, al pogledaj koliko je debel, na oko se vidi da ima ogromnu povrsinu. Plus uzmi gabarite vanjske koja je ogromna, ogromnu povrsinu ima. Plus eto potvrdjeno sanyo kompresor.
Sto se tice grijaca, ako se dobro sjecam pali se na 0 stepeni i ostaje upaljen dok je u minusu. Kad senzor ocita da temperatura raste onda se gasi na 0 stepeni.
80 wati je snage. Realno nekih 15tak sati dnevno bude temperatura u minusu u decembru i januaru(doduse zadnju zimu ni toliko al hajd). To bi bilo nekih 1200 wati,
Ili na mjesecnom nivou oko 5 km(decembar i januar)
Ako gledas u 5 km jbg onda... a dobio si ga fabricki.. ti dok si svoj plationi ugradio eto ti 10 godina rada ovoga koji si dobio besplatno
Btw u specifikacijama stoji da je dvoredi u 12ki a u 9ci 2.5 reda... Pogledaj i sam..
Last edited by Ermin ZM on 21/08/2020 00:26, edited 2 times in total.
romim

#11168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Znas kad sam ti govorio za izmjenjivac da je dva reda debljina 44mm a dva ipo reda je 57mm.
U nekoj verziji je bio taj od 57mm ali posle nije.
Koliko znam u devetki je dva ipo reda debljine 57mm
Ermin ZM

#11169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Jest trebinjac je potvrdio. Al pogledaj koliko je debel, plus uzmi u obzir velicinu vanjske kojom se proteze...a eno i potvrdjeno da je twin sanyo u njoj...sve u svemu premium za ove pare. U 9ki je jednostepeni Gree-Daikin... u ovoj je dvostepeni Sanyo.. a 9ka po vttt testu izbacuje oko 3 kw na -15... ova debelo vise, po Gree scop testu oko 4kw na max obrtajima kompresora na -15...a za modele koji imaju eurovent poklapaju se Gree scop testovi sa njim.
Btw eto ispadose service manuali tacni. Sve tacno pise od izmjenjivaca do kompresora...
rovac13

#11170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kad bi bilo tako kako ermin opisa,nebi me zanimalo,5 km gore dole.Samo sto nije tako :) bar kod mene.

Onaj ko ima ukupno 15h minusa dec i jan......ne treba uopce klimu sa grijacem......on se moze grijat na jeftine izvedbe :)

Imali smo slucaj da mjesec dana nismo izasli iz minusa .
Malo mi glupo da klima u dj sobi trosi 200-300w a grijac jos stotinjak ni za sta.

Puta 2-3 klime u kuci .
Malo nepotrebno mi izgleda.
Ja bi ha drugacije spojio,mozda nisam u pravu.
Do mene je :)

Ja bi onaj grijac drugacije i polozio u tavu.
U mojim klimama je poredan ispod izmjenjivaca i do otvora koji je takodje ispod izmjenjivaca,i vrh grijaca u otvor.Nikad nije zapelo nista.A tako je cini mi se postavljen i u mits fh vehz
Last edited by rovac13 on 20/08/2020 23:17, edited 3 times in total.
romim

#11171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Nije nista sporno druze ne kazem da je problem nego sam detaljno prebrao sve pa sam nasao te razlicite verzije.
Kazem ti da sam u jednom katalogu pronasao i Nordic verziju kao za Amber.
Iznenadio sam se jer koliko ja znam nikad niko nije spomenuo da postoji.

@haso hasic
Imas druze u Imtecu al treba kreditna kartica i malo je petljanje. Malo ko je moze uzeti na taj nacin.
Ermin ZM

#11172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 20/08/2020 23:11 Kad bi bilo tako kako ermin opisa,nebi me zanimalo,5 km gore dole.Samo sto nije tako :) bar kod mene.

Onaj ko ima ukupno 15h minusa dec i jan......ne treba uopce klimu sa grijacem......on se moze grijat na jeftine izvedbe :)

Imali smo slucaj da mjesec dana nismo izasli iz minusa .
Malo mi glupo da klima u dj sobi trosi 200-300w a grijac jos stotinjak ni za sta.

Puta 2-3 klime u kuci .
Malo nepotrebno mi izgleda.
Ja bi ha drugacije spojio,mozda nisam u pravu.
Do mene je :)

Ka bi onaj grijac drugacije i polozio u tavu.
U mojim klimama je poredan ispod izmjenjivaca i do otvora koji je takodje ispod izmjenjivaca,i vrh grijaca u otvor.Nikad nije zapelo nista.A tako je cini mi se postavljen i u mits fh
Cista matematika.. da je eto 24 h da radi ispade 8km na mjesecnom nivou. A nikad nije cijeli mjesec u minusu.. poprilicno mi je tacna mayematika.. evo u Tuzli je prosjecna temp za januar 4 stepena u plusu ako se dobro sjecam. Nismo sibir.
Eto koliko si platio kabal kod svojh? Plus eto haj uzecemo da si sam ugradio, a vecina ne zna sama pa bi tu doslo je 50km ruku... eto ga 100 km...
On radi svoju funkciju, ovako polozen nece nikad vanjska smrznut tj led u tavi se nakupit
Ja jedino sto bi uveo, a to nijedan proizvodjac ne radi je to da bih pruzio kabal jos jedno 15 centi kroz onaj otvor gdje je lulica..
Last edited by Ermin ZM on 21/08/2020 00:27, edited 2 times in total.
rovac13

#11173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ma nije to ni postojalo,vjerovatno te damir lozio :)
Ne bi ti ovdje niko dao amber nordic po cijeni malog amber :)
NecuVise

#11174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

@haso hasic imas li iskustva sa azuri supra klimama? Cjenovno su izuzetno primamljive klima. Za dnevnu od 18 kvadrata kontam da mora valjati 12ka azuri supra, ali ako ne valja radije ću dati više para. Kažu prepakovana gree Lomo regular ali mi je čudno na čemu su uštedili 200 KM.
romim

#11175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

rovac13 wrote: 20/08/2020 23:22 Ma nije to ni postojalo,vjerovatno te damir lozio :)
Ne bi ti ovdje niko dao amber nordic po cijeni malog amber :)
Napisi ti nama kako tebi Daikin iz sobe rashladi cijeli sprat
Post Reply