COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
last mohicans

#451 Re: COVID i škola?

Post by last mohicans »

LeeLooSA wrote: 18/08/2020 10:54 Ja sam za opciju da se u skolu ide na dobrovoljnoj osnovi i na odgovornost roditelja, a za djecu koja NE IDU u skolu fizicki, da ide live streaming iz ucionice. Samo tako smo svi na dobitku - i mi koji zelimo da djeca idu fizicki u skolu i oni roditelji koji ne zele djecu poslati u skolu, ali i nastavnici koji ce raditi u ucionici svoj posao. Mislim da je to odlican model rada za sve.
Jarane,lijepo osmisljeno, ali to ni u Njemačkoj nije moguce. Za mnoge škole, pogotovo van KS, pa dosta njih i u KS, projektor je misaona imenica. To je neoizvodivo. Isto sto ce biti i veliki teret za nastavnike,ako budu dupli posao radili, ne znam da li ih iko na to moze natjerati da jednima predaju, a drugima šalju, dupli posao koji iziskuje vrijeme. Isto kao da nekoj šalter radnici trazis neke obrasce u papirnoj formi, onda da ti to sve obrazlozi u elektronskoj formi, da to posalje, skenira ako nema. Svasta raja ovdje piše, a uopste nisu svijesni kako škole funkcionisu, pa ni sam ministar koji evo jos nije izasao sa informacijom ne zna kako funkcionišu škole.
Nije potpisan kolektivni ugovor, nisu date saglasnosti za konkurse, stotine pozicija čeka za konkurs, nastavnika koji bi se kao uključili u ove online ili inclass procese. Zaposlit ce se i novih lica koja trebaju proci obuku, dok se uhodaju. Valja to sve uhodati, još ako mu kazeš, eto znaš, ovo sto si danas sa kredom i tablom ispredavao, a vecina ce tako uraditi, sve to moraš sad sjesti u eleltronskoj formi napisati i poslati ovim sto od kuce prate. A niko ne spominje da obrazovanju ni regres nije uplacen, a uredno je uplacen zdravstvu, policiji i nekim drugim budzetskim korisnicima, jos u junu. Šta je sa produzenim boravkom, ovdje ga niko ne spominje koji je vezan za nastavu i boravak u školi? Nece dijete pratiti online, a ici fizički u produzeni boravak.
Šta s roditeljima koji nemaju gdje s djecom i koji ne mogu raditi od kuce? Ministarstvo je palo na ispitu. Mnoge škole nemaju ni krede, ni table kako treba, mi se pucamo sa super modernim i tehnoloskim rješenjima. Nastavnici imaju i svoju djecu, većinom školarce, ako ima dvoje, tri računaru mu trebaju, škole nemaju sredstava da obezbijede svakom nastavniku računar ili laptop. Ljudi su se odlično snasli u martu navrat nanos, iščupali školsku godinu da koliko toliko ne propadne, iako vecina škola za to nije bila spremna. Ima starijeg nastavnog kadra,za kratko vrijeme su se osposobili koristiti platfome. Čim se zadnji čas odrzao, pa i prije toga, nadlezne institucije su se MORALE uključiti za smisljanje rjesenja i vise opcija. Mislim da je i dobra epidemioloska situacija zavarala krajem maja i početkom juna, pa su vjerovatno mislili ili nisu ništa NI mislili šta 1 septembra. Čini mi se da kako više neka oblast kuka i pomaga, tako mu se javnost posvecuje. Sva paznja se okrenula ka zdravstvu, a trpi jedan dio zdravstva, nikako svi. Mnoge klinike zjape prazne i puste, a niko nije razmisljao o obrazovanju, toliko nam je NEbitno, samo se svodi priča na iznose u budzetu na place. Eto, nek ga onda ukinu, neka bude homelearning. U Americi ima roditelja koji tako djecu obrazuju.
Halali, nije se sve ovo na tebe odnosilo, samo ovo boldirano, nego čitam šta ljudi pišu a ne da mi se replicirati, pa sam tvoj post iskoristio da sve upakujem.
el_bake007

#452 Re: COVID i škola?

Post by el_bake007 »

dr_Evil wrote: 18/08/2020 11:59
el_bake007 wrote: 18/08/2020 11:53
dr_Evil wrote: 18/08/2020 11:48

Ili da mogu otici na posao i tako sprijeciti da ostanu bez sredstava da tom istom djetetu kupe knjige (nismo svi uhljebljeni kao ti ocito), a istovremeno osiguraju svom djetetu mnogo bolje obrazovanje nego sto bi mogao dobiti kuci, i jos kao plus sprijece da neka djeca varanjem dobiju puno bolje nezasluzene ocjene, izaberi
Druze, kada si odlucio imati dijete svjesno si preuzeo taj rizik i golemu obavezu na sebe, da ces se brinuti o njemu po svaku cijenu do 18. godine. Nije posao ucitelja/nastavnika/profesora da cuva maksuma, niti vrijedi riskirati ijedan slucaj zaraze radi realnijeg ocjenjivanja.
Druze, evo svijesno sam odlucio poslati svoje dijete u skolu jer se tako najbolje brinem o njegovom obrazovanju, i nije mi zao nijednog nastavnika ako se zarazi obavljajuci svoj posao, isto kao sto njih nije brige sto ja idem na svoj posao, nisu u ovo pola godine nijednom digli glas da upitaju onu tetu u vrticu ili pekari kako joj je.

Zao mi je ako imaju teze posljedice, jer to je ljudski.. valjda bi i njima bilo zao ostatka svijeta

Posao nastavnika ucitelja/profesora je da dolazi na svoj posao za koji je placen (vjerovatno ne dovoljno, i volio bih da su bolje placeni) i da vrsi nastavu po planu i programu. Tacno se zna kada je odmor, a kada se radi! Dakle, njegov je posao da cuva mog maksuma taj period dok je u skoli, a moj posao da svojim placanjem poreza osiguram nastavnicku platu.

Brines se ti djavola o njegovom obrazovanju, tebi je najveci problem sto si ti primoran da ustajes u pola 7 ujutru a nastavnici,djeca,studenti od marta kradu bogu dane, a ovi prvi jos placeni. Jebiga boli. Trebao si i ti ici u nastavnicku profesiju. Posao nastavnika nije da cuva dijete nego da ga obrazuje i utice na njegov odgoj, da mu prenese znanje i usmjeri ga na to kako da postane posten clan ovog drustva. To moze uraditi i preko zooma,skypea , google classrooma. Dakle , potrebe za fizickim kontaktom nema.
_Reds_

#453 Re: COVID i škola?

Post by _Reds_ »

Djeca moraju u školu prije ili kasnije, bar od 1 do 5.

Djeca idu u vrtiće odavno, i nisma upratio nekakvu eskalaciju virusa u vrtićima.

Djeca ne mogu u školu, ali mogu vani po 10-15 ih u grupa bez ikakvih distanci.
dobar osjecaj

#454 Re: COVID i škola?

Post by dobar osjecaj »

el_bake007 wrote: 18/08/2020 11:46 Sa druge strane ovi što zagovaraju nastavu in class su roditelji koji bi samo da im je dijete sto manje u kuci, da se mogu malo rarahatit uz Hayat i kafu
Ili da mogu otici na posao i tako sprijeciti da ostanu bez sredstava da tom istom djetetu kupe knjige (nismo svi uhljebljeni kao ti ocito), a istovremeno osiguraju svom djetetu mnogo bolje obrazovanje nego sto bi mogao dobiti kuci, i jos kao plus sprijece da neka djeca varanjem dobiju puno bolje nezasluzene ocjene, izaberi
Druze, kada si odlucio imati dijete svjesno si preuzeo taj rizik i golemu obavezu na sebe, da ces se brinuti o njemu po svaku cijenu do 18. godine. Nije posao ucitelja/nastavnika/profesora da cuva maksuma, niti vrijedi riskirati ijedan slucaj zaraze radi realnijeg ocjenjivanja.
Pretpostavljam da mozes prvi baciti kamen jer si od sredine marta do pocetka juna svakodnevno radnim danima sjedio s makar jednim svojim prvacicem i satima se trudio da naucis posao prinudnog ucitelja i da shvatis kako da ga podrzis da radi svoje zadatke, nosio se sa raznim djecijim frustracijama i ubjedjivao satima da mora ispisivati slova, crtati, vjezbati. Bio si sigurno jako posvecen roditelj kao i vecina prosjecnih tradicionalnih BiH muskaraca pa znas o cemu pricas. Isao si redovno na posao u prilagodjenim okolnostima, obavljao i dostavljao sve sto se ocekuje od tebe da zaradis placu, kuhao svaki dan rucak, nalazio nacine kako da zabavis prvacica i nadoknadis mu potpuno odsustvo komponente druzenja i socijalizacije. Sve to jer si preuzeo svjestan rizik po svaku cijenu.
malocvijece

#455 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

dr_Evil wrote: 18/08/2020 11:59

Druze, evo svijesno sam odlucio poslati svoje dijete u skolu jer se tako najbolje brinem o njegovom obrazovanju, i nije mi zao nijednog nastavnika ako se zarazi obavljajuci svoj posao, isto kao sto njih nije brige sto ja idem na svoj posao, nisu u ovo pola godine nijednom digli glas da upitaju onu tetu u vrticu ili pekari kako joj je.

Zao mi je ako imaju teze posljedice, jer to je ljudski.. valjda bi i njima bilo zao ostatka svijeta

Posao nastavnika ucitelja/profesora je da dolazi na svoj posao za koji je placen (vjerovatno ne dovoljno, i volio bih da su bolje placeni) i da vrsi nastavu po planu i programu. Tacno se zna kada je odmor, a kada se radi! Dakle, njegov je posao da cuva mog maksuma taj period dok je u skoli, a moj posao da svojim placanjem poreza osiguram nastavnicku platu.
Nije posao nastavnika u školi da tebi čuva maksuma. Imaš obdanište i tetu čuvalicu za to. Jako mi je žao što neki roditelji tako vide školu.

Uostalom, takav stav roditelja može i dovesti do toga da dijete misli da treba ići u školu da odsjedi tih par časova što mora i to je sve.
last mohicans

#456 Re: COVID i škola?

Post by last mohicans »

agent_zero wrote: 18/08/2020 11:34 Kad predškolska djeca mogu u vrtiće, kad odgajateljice rade bez prestanka i non stop su u kontaktu sa djecom i roditeljima u vrtićima, mogu onda i ovi besposličari koji uličare i ispijaju kafe od marta konačno u školu. Skupa sa svojim učiteljima/učiteljicama i profesorima/profesoricama koji bi izgleda isto ljendohanili i narednih pola godine, a uredno primali platu.

A niko ne pita šta je sa djecom u vrtićima i odgajateljicama u tim predškolskim ustanovama? Jeli njih strah, kako oni mogu da rade i imau li uslove? To je nebitno, jeli?

Ma more mrš, svi u školu i da nadoknade sve što su ljendohanili posljednih 5 mjeseci, i učenici i nastavni kadar!
Očito nemaš nikoga u obrazovanju ko čestito radi svoj posao za malu placu,pa mlatiš praznu slamu. Kako te nije sramota reci da je neko ljendohanio za vrijeme pandemije, ti im bio iznad glave da vidiš šta su radili ili neradili? Svi koje poznajem kazu da su više radili, preko 10-12 sati se znalo raditi, a tamo neki "pravi" kanceralijski budzetlija je od kuce kao radio, a uredno je dobio platu. Što ne spominjes klinike koje me pruzaju uslugu pacijentima, vracaju ih, jel i oni ljendohane? U kojem sektoru ti ljendohaniš pa šta si doprinio za dobrobit drustva i zajednice u toku epidemije kad tako genralizuješ i trpaš sve u isto kos?
dr_Evil

#457 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

el_bake007 wrote: 18/08/2020 12:05
Brines se ti djavola o njegovom obrazovanju, tebi je najveci problem sto si ti primoran da ustajes u pola 7 ujutru a nastavnici,djeca,studenti od marta kradu bogu dane, a ovi prvi jos placeni. Jebiga boli. Trebao si i ti ici u nastavnicku profesiju. Posao nastavnika nije da cuva dijete nego da ga obrazuje i utice na njegov odgoj, da mu prenese znanje i usmjeri ga na to kako da postane posten clan ovog drustva. To moze uraditi i preko zooma,skypea , google classrooma. Dakle , potrebe za fizickim kontaktom nema.
Da sam htio biti nastavnik vjerovatno bih to i postao, dakle ljudima svaka cast, ali svi imamo nesto drugo sto nas ispunjava.

Posao nastavnika je da obrazuje, odgaja i cuva dijete dok je u skoli, valjda ne ocekujes da djeca sama sebe cuvaju dok ucitelj pise po tabli, cudan neki princip?!

To ne moze odraditi preko zooma, skypea, google classrooma posto ovde pricamo o djeci, a ne o studentima. Druga stvar te jednostavne tehnologije su za Bosnu misaona imenica. Dakle, jedini nacin je fizicki kontakt.

Ne, mene nije brige sto moram da ustanem u 7:30 pon.-pet., sto vise drago mi je. Ali ne moze javni sektor ocekivati da ce privatni sektor pokrivati njihove dubioze, mi na biro, bez primanja, a drzava ce uzimati kredite da bi vi poslali svima na viber poruku: "procitajte danas tu lekciju", kao sto je bilo proslo polugodiste. Ili pokrivamo svima nerad ili nikome. 70% svake plate ide na javni sektor. Poruka na viberu tu i tamo nije obrazovanje.
dr_Evil

#458 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

malocvijece wrote: 18/08/2020 12:09
Nije posao nastavnika u školi da tebi čuva maksuma. Imaš obdanište i tetu čuvalicu za to. Jako mi je žao što neki roditelji tako vide školu.

Uostalom, takav stav roditelja može i dovesti do toga da dijete misli da treba ići u školu da odsjedi tih par časova što mora i to je sve.
Da, vas je posao da cuvate maksuma, pored obrazovanja i odgoja. Zasigurno neces stajati i hladno gledati dok dijete hoce da skoci kroz prozor(banaliziram). Vas je posao da se mi osjecamo sigurno kada ostavljamo djecu sa vama, pretpotsavljamo da imate najbolje namjere i znate svoj posao.

Reci da ih ne cuvate, ono wtf., naravno da ne mislimo da ste dadilje, ali sigurnost moje djece u skoli je vasa obaveza
sumirprimus

#459 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ovde po meni nastavnici ispadaju najsebicniji.
em im nije poso cuvanje i odgoj djece, em se boje zaraze.
zamis jos da im je radno vrijeme cca 10ak sati dnevno :lol: :P
sumirprimus

#460 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

e samo da vam kazem, kad krene nastava maska nije 100%na zastita.
a valja i kafu popit i zapalit, znaci valja udahnut, a zrak pun virusa auuuuuuuu :lol:
jos ko je naviko galamit ili glanije pricat sa djacima pa punim plucima udahne :shock: :lol:
el_bake007

#461 Re: COVID i škola?

Post by el_bake007 »

dobar osjecaj wrote: 18/08/2020 12:07

Pretpostavljam da mozes prvi baciti kamen jer si od sredine marta do pocetka juna svakodnevno radnim danima sjedio s makar jednim svojim prvacicem i satima se trudio da naucis posao prinudnog ucitelja i da shvatis kako da ga podrzis da radi svoje zadatke, nosio se sa raznim djecijim frustracijama i ubjedjivao satima da mora ispisivati slova, crtati, vjezbati. Bio si sigurno jako posvecen roditelj kao i vecina prosjecnih tradicionalnih BiH muskaraca pa znas o cemu pricas. Isao si redovno na posao u prilagodjenim okolnostima, obavljao i dostavljao sve sto se ocekuje od tebe da zaradis placu, kuhao svaki dan rucak, nalazio nacine kako da zabavis prvacica i nadoknadis mu potpuno odsustvo komponente druzenja i socijalizacije. Sve to jer si preuzeo svjestan rizik po svaku cijenu.

Ko god odluci na to da ima dijete,pristao je da ga sve to moze zadesit i da ce ga zadesit. Kao ja da kupim auto pa mi cudno sto trosi gorivo, ode ovo,ode ono, jos valja i gume kupit. Pa kako to pobogu?
dr_Evil wrote: 18/08/2020 12:11
el_bake007 wrote: 18/08/2020 12:05
Da sam htio biti nastavnik vjerovatno bih to i postao, dakle ljudima svaka cast, ali svi imamo nesto drugo sto nas ispunjava.

Posao nastavnika je da obrazuje, odgaja i cuva dijete dok je u skoli, valjda ne ocekujes da djeca sama sebe cuvaju dok ucitelj pise po tabli, cudan neki princip?!

To ne moze odraditi preko zooma, skypea, google classrooma posto ovde pricamo o djeci, a ne o studentima. Druga stvar te jednostavne tehnologije su za Bosnu misaona imenica. Dakle, jedini nacin je fizicki kontakt.

Ne, mene nije brige sto moram da ustanem u 7:30 pon.-pet., sto vise drago mi je. Ali ne moze javni sektor ocekivati da ce privatni sektor pokrivati njihove dubioze, mi na biro, bez primanja, a drzava ce uzimati kredite da bi vi poslali svima na viber poruku: "procitajte danas tu lekciju", kao sto je bilo proslo polugodiste. Ili pokrivamo svima nerad ili nikome. 70% svake plate ide na javni sektor. Poruka na viberu tu i tamo nije obrazovanje.

Ne čuva nastavnik dijete, dijete trči padne razbije glavu , nije kriv ni nastavnik ni pedagog ni direktor vec dijete. Nastavnik je samo tu da ga upozori da bas iz tog razloga ne trci po ucionici/hodniku i da time krsi pravila. Koliko te uzimaju Bakir i raznorazni savjetnici ministra , referenti za posluzivanje toplih napitaka , nastavnici su tu mali procenat
umojvakat

#462 Re: COVID i škola?

Post by umojvakat »

dobar osjecaj wrote: 18/08/2020 12:07

Ljudi koji nemaju djecu i ne rade s djecom ne razumiju problematiku. Samo mi nije jasno zašto se ljavljaju i kroje pravila, a da imaju dijete imali bi skroz suprotno mišljenje i napdali bi ove druge. Takvi su to ljudi.
sumirprimus

#463 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

gledaj ovih politicki postavljenih kadrova.. :lol:
hocete reci da toga po skolama nema? :zzzz:
ako nece na poso i da cuvaju djecu, treba im plate skresat, nema dzaba lezat. :D
dr_Evil

#464 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

el_bake007 wrote: 18/08/2020 12:20

Ne čuva nastavnik dijete, dijete trči padne razbije glavu , nije kriv ni nastavnik ni pedagog ni direktor vec dijete. Nastavnik je samo tu da ga upozori da bas iz tog razloga ne trci po ucionici/hodniku i da time krsi pravila. Koliko te uzimaju Bakir i raznorazni savjetnici ministra , referenti za posluzivanje toplih napitaka , nastavnici su tu mali procenat
Ako dijete trci i padne naravno da niko nije kriv, ako dijete kupi joint ispred skole kriv je i nastavnik i pedagog i direktor, a bogami i ja kao roditelj. Ako nastavnik vidi dijete da trci po bubam, gelenderima i ne kaze mu da sidje nego samo hladno prodje pokraj njega, da onda je nastavnik kriv. Opet ponavljam ovo nisu studenti nego djeca, zato imate pshiologije, pedagogije i ostale predmete koje polazete.

Nije meni zao sto placam nastavnike (ruzno receno od mene, samo placam porez), daj boze da njima vise procenta ide i da im povecaju plate. Obrazovanje treba biti neovisno i ne podlijegati politickim utjecajima da kao ministar povecao platu. Mnogo toga se treba rijesiti da se poboljsa status radnika u obrazovanju, ali uporno bjezanje od odgovornosti kao nije to nas posao, pa izgleda nije ni kada su ucenici u Bosni(a jesu) funkcionalno nepismeni, opet nije vas posao.
sumirprimus

#465 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ma ja vjerujem da i vecina nastavnog kadra jedva ceka nazad u skole.samo su tiha vecina.
smori i od kuce radit, jos spremat djeci nastavu zadaace odgovarat, tipkat :-) :D
Mogy87

#466 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

A zasto na problem ne gledate kao priliku da se stvari poboljsaju i da izadjemo iz zastarjelih okvira?
Neko rece tehnologija je misaona imenica. Ova situacija ce primorati i djecu i nastavnike da se prilagode.
Kaze neko djeca prepisuju. Pa upravo je ovo prilika da unaprijede fleksibilnost i snalazljivost. Niko te na poslu nece pitati da izbiflas sta si naucio napamet, a Boga mi ni vodati za rukicu da ti pokazuje. Bujrum internet, ERP i cackaj sam.
Takodjer, evidentno je posebno na ovoj temi da nam nedostaje kriticko misljenje i funkcionalna pismenost. To se ne razvija ponavljanjem teksta naucenog napamet.
dobar osjecaj

#467 Re: COVID i škola?

Post by dobar osjecaj »

umojvakat wrote: 18/08/2020 12:22 Ljudi koji nemaju djecu i ne rade s djecom ne razumiju problematiku. Samo mi nije jasno zašto se ljavljaju i kroje pravila, a da imaju dijete imali bi skroz suprotno mišljenje i napdali bi ove druge. Takvi su to ljudi.
Bas zato jer dana nisu radili nista s djecom. Ili nemaju djecu ili imaju neku suprugu sluzavku koja odradjuje sve jer su to "njena djeca". Svi normalni roditelji koje poznajem, koji su predano satima radili sa svojom djecom imaju skroz drugaciju pricu. A majke su u vecini slucajeva povukle veci dio posla oko skolskih obaveza bez obzira jesu li morale ici na posao ili ne.
dobar osjecaj

#468 Re: COVID i škola?

Post by dobar osjecaj »

Mogy87 wrote: 18/08/2020 12:29 A zasto na problem ne gledate kao priliku da se stvari poboljsaju i da izadjemo iz zastarjelih okvira?
Neko rece tehnologija je misaona imenica. Ova situacija ce primorati i djecu i nastavnike da se prilagode.
Kaze neko djeca prepisuju. Pa upravo je ovo prilika da unaprijede fleksibilnost i snalazljivost. Niko te na poslu nece pitati da izbiflas sta si naucio napamet, a Boga mi ni vodati za rukicu da ti pokazuje. Bujrum internet, ERP i cackaj sam.
Takodjer, evidentno je posebno na ovoj temi da nam nedostaje kriticko misljenje i funkcionalna pismenost. To se ne razvija ponavljanjem teksta naucenog napamet.
Ko da kriticki cacka i istrazuje za dijete od sest ili sedam godina koje jos ne zna ni citati ni pisati? Kako konkretno da se prilagode i rade na sebi?
dr_Evil

#469 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Mogy87 wrote: 18/08/2020 12:29 A zasto na problem ne gledate kao priliku da se stvari poboljsaju i da izadjemo iz zastarjelih okvira?
Jedna je stvar drugarice nauciti se snalaziti, a druga je stvar prepisivati. Nije fer da neko dijete je ucilo, a drugo prepisalo i dobiju istu ocjenu. U nas je mentalitet takav da ce svi glavu okrenuti u razredu, dok na zapadu ih odgajaju da odma prijave kolegu, pogotovo u francuskoj. Tako uce vrijednovati svoj rad.

Ne radi se o biflanju lekcija, to vi kao nastavnici morae prilagoditi, evo vidili smo rezultate, nema potrebe da dijete uci formule napamet, ali mora sam skuziti kako da iskoristi poznate da bi rijesio problem.
sumirprimus

#470 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

oprosti mogy ali odakle si?
koja funkcionalna pismenost i u kom obimu?
Mogy87

#471 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

dobar osjecaj wrote: 18/08/2020 12:32
Ko da kriticki cacka i istrazuje za dijete od sest ili sedam godina koje jos ne zna ni citati ni pisati? Kako konkretno da se prilagode i rade na sebi?
Mislila sam na vise razrede osnovne i srednju skolu.
Nezavidna je situacija i za roditelje i za nastavnike posebno mladje djece.
Tesla Edison

#472 Re: COVID i škola?

Post by Tesla Edison »

dr_Evil wrote: 18/08/2020 12:33
Jedna je stvar drugarice nauciti se snalaziti, a druga je stvar prepisivati. Nije fer da neko dijete je ucilo, a drugo prepisalo i dobiju istu ocjenu. U nas je mentalitet takav da ce svi glavu okrenuti u razredu, dok na zapadu ih odgajaju da odma prijave kolegu, pogotovo u francuskoj. Tako uce vrijednovati svoj rad.

Ne radi se o biflanju lekcija, to vi kao nastavnici morae prilagoditi, evo vidili smo rezultate, nema potrebe da dijete uci formule napamet, ali mora sam skuziti kako da iskoristi poznate da bi rijesio problem.
U Francuskoj za prepisivanje odmah ide izbacivanje iz škole pa makar do tada bio kandidat za učenika generacije. Nulta tolerancija i to je Zakonom regulisano. Nema opomene, nema ništa. Oduzme se rad i predaju dokumenti.
Naslovnica

#473 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote: 18/08/2020 12:33
oprosti mogy ali odakle si?
koja funkcionalna pismenost i u kom obimu?
Baš sam se pitao o čemu ona to...
daddy-kool

#474 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

Imam jedan slučaj iz bliže okoline gdje je jedan roditelj pozitivan na Covid, a drugi je dobio rješenje o izolaciji.
Blagi simptomi za sada.

Da li će djeca u takvoj situaciji ići u školu, ko će to kontrolisati, i ako neće ići ko će im pravdati?
malocvijece

#475 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

dr_Evil wrote: 18/08/2020 12:13
malocvijece wrote: 18/08/2020 12:09

Da, vas je posao da cuvate maksuma, pored obrazovanja i odgoja. Zasigurno neces stajati i hladno gledati dok dijete hoce da skoci kroz prozor(banaliziram). Vas je posao da se mi osjecamo sigurno kada ostavljamo djecu sa vama, pretpotsavljamo da imate najbolje namjere i znate svoj posao.

Reci da ih ne cuvate, ono wtf., naravno da ne mislimo da ste dadilje, ali sigurnost moje djece u skoli je vasa obaveza
Da sigurnost djece. Ali ne čuvanje da bi ti mogao ići na posao. Moj posao je da ga odgajam i učim, a tvoj je da ga naučiš da ne skače kroz prozor.
Locked