Desavanja u Crnoj Gori
- Blek Stena
#2951 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Vizionar covjek. Samo bogatu klijentelu dovest i njima prodavat telecu corbu od svinjskog mesa ne za 3 vec za barem 20 eura. I da uzivaju u pogledu dok se kanalizacija izliva u slovensku plazu. I onaj autoban od CG granice do Meljina treba poskupit da sirotinja ne ulazi bez prijeke potrebe. Pitam se kako je ovaj filozof uopste stekao apartmane i hotele i sta vec, da nije mozda od turista iz Srbije i BIH? Najgore je zinuto dupe sto rece Sojic 
- Blek Stena
#2952 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Kaze gospodja da su otkazani letovi. Valjda ona zna.
-
neko_sa_strane
#2953 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Nikad mi neće biti jasno zbog čega ljudi u dijaspori više prate događaje na trulom Balkanu od njegovih stanovnika. Ja da sam već otišao gore na pamet mi ne bi palo pratiti ni vijesti ni portale s ovih prostora. Kada mi kažu da su se pretplatili na praćenje kanala sa ex yu prostora mene interesuje zašto. Ja to nikad ne bih uradio. Odeš i raskrstiš s ovim prostorima. Jedino ako nisu dovoljno dugo živjeli u ovom našem haosu i ne suočavaju se svakodnevno sa problemima u ovoj Miki Maus zemlji. Tako i ovog Danca koji je pisao komentar iznad toliko brine situacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, tzv. Kosovu* i nerijetko pjeni (već ga zamišljam sa balama oko usta dok piše odgovor) a mene koji živim u ovoj našoj vukojebini zaboli neka stvar za stanje u komšiluku. Nije mi jasna ta opsesija.LBVIEW wrote: ↑15/08/2020 18:13Sta, nije moguce da Blek, tetka iz Niksica, onaj "Skenderbeg Srbin, a ne Albanac" - izCapljinezilog wrote: ↑15/08/2020 14:58 Ma sve ok, Samo sam htio da dodam i izvor...![]()
Ista stvar, kao i sto ovi koji su se raspisali oko grafita, hoce samo to da se spominje. Kao, sta radi policija? Evo i da je policija uhapsila nekog, bila bi prica - podmetnuto...
Za crkveno-DF-ovsko orgijanje u Gornje Zaostro postoje snimci. Niko nikoga nije na silu tamo dovukao. Policija uredno prikuplja dokaze. To bi htjeli da se odjednom zaboravi.
Eh, pa ne moze...itd. lazu.
![]()
Pa, naravno da bi bilo podmetnuto, otkud tebi da su ona deca cveca(na subari) na opelu Djurisicu sposobni za tako nesto?![]()
-
zilog
#2954 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Jest vala, kad su ih sovinisti potjerali sa rodne grude, nisu racunali da ce im neko "otamo" moci istinu sasuti u lice...neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 19:02Nikad mi neće biti jasno zbog čega ljudi u dijaspori više prate događaje na trulom Balkanu od njegovih stanovnika. Ja da sam već otišao gore na pamet mi ne bi palo pratiti ni vijesti ni portale s ovih prostora. Kada mi kažu da su se pretplatili na praćenje kanala sa ex yu prostora mene interesuje zašto. Ja to nikad ne bih uradio. Odeš i raskrstiš s ovim prostorima. Jedino ako nisu dovoljno dugo živjeli u ovom našem haosu i ne suočavaju se svakodnevno sa problemima u ovoj Miki Maus zemlji. Tako i ovog Danca koji je pisao komentar iznad toliko brine situacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, tzv. Kosovu* i nerijetko pjeni (već ga zamišljam sa balama oko usta dok piše odgovor) a mene koji živim u ovoj našoj vukojebini zaboli neka stvar za stanje u komšiluku. Nije mi jasna ta opsesija.LBVIEW wrote: ↑15/08/2020 18:13Sta, nije moguce da Blek, tetka iz Niksica, onaj "Skenderbeg Srbin, a ne Albanac" - izCapljinezilog wrote: ↑15/08/2020 14:58 Ma sve ok, Samo sam htio da dodam i izvor...![]()
Ista stvar, kao i sto ovi koji su se raspisali oko grafita, hoce samo to da se spominje. Kao, sta radi policija? Evo i da je policija uhapsila nekog, bila bi prica - podmetnuto...
Za crkveno-DF-ovsko orgijanje u Gornje Zaostro postoje snimci. Niko nikoga nije na silu tamo dovukao. Policija uredno prikuplja dokaze. To bi htjeli da se odjednom zaboravi.
![]()
Pa, naravno da bi bilo podmetnuto, otkud tebi da su ona deca cveca(na subari) na opelu Djurisicu sposobni za tako nesto?![]()
Jel de da bi to trebalo zabraniti?
- Blek Stena
#2955 Re: Desavanja u Crnoj Gori
CG opet promjenila uslove oko prelaska granice, tj. vratila stari rezim. Tako to radi ozbiljna drzava.

-
golman
#2956 Re: Desavanja u Crnoj Gori
neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 19:02Nikad mi neće biti jasno zbog čega ljudi u dijaspori više prate događaje na trulom Balkanu od njegovih stanovnika. Ja da sam već otišao gore na pamet mi ne bi palo pratiti ni vijesti ni portale s ovih prostora. Kada mi kažu da su se pretplatili na praćenje kanala sa ex yu prostora mene interesuje zašto. Ja to nikad ne bih uradio. Odeš i raskrstiš s ovim prostorima. Jedino ako nisu dovoljno dugo živjeli u ovom našem haosu i ne suočavaju se svakodnevno sa problemima u ovoj Miki Maus zemlji. Tako i ovog Danca koji je pisao komentar iznad toliko brine situacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, tzv. Kosovu* i nerijetko pjeni (već ga zamišljam sa balama oko usta dok piše odgovor) a mene koji živim u ovoj našoj vukojebini zaboli neka stvar za stanje u komšiluku. Nije mi jasna ta opsesija.LBVIEW wrote: ↑15/08/2020 18:13Sta, nije moguce da Blek, tetka iz Niksica, onaj "Skenderbeg Srbin, a ne Albanac" - izCapljinezilog wrote: ↑15/08/2020 14:58 Ma sve ok, Samo sam htio da dodam i izvor...![]()
![]()
Covjek je ultranacionalista i sovinista i ne znam sta te tu cudi.
-
neko_sa_strane
#2957 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Znam da je ultranacionalista i šovinista iako se drugačije predstavlja. Uspio sam ga izbaciti iz takta kako bi ponovo zapjenio. Nije jedini koji je protjeran. Mene su protjerali oni koji su zastave vezivali 1992. Niko i ne pominje događaje iz te godine već se logori i protjerivanja vezuju isključivo za period od 1993-1995. Kao da se 1992. nije ništa događalo u Hercegovini. Kažu sami otišli. Da, kako da ne. Opet ne mrzim nikoga generalno. Nisu mi drage političke stranke i elite koje su i tada kao sada na vlasti i njima želim sve najgore.golman wrote: ↑17/08/2020 23:25neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 19:02Nikad mi neće biti jasno zbog čega ljudi u dijaspori više prate događaje na trulom Balkanu od njegovih stanovnika. Ja da sam već otišao gore na pamet mi ne bi palo pratiti ni vijesti ni portale s ovih prostora. Kada mi kažu da su se pretplatili na praćenje kanala sa ex yu prostora mene interesuje zašto. Ja to nikad ne bih uradio. Odeš i raskrstiš s ovim prostorima. Jedino ako nisu dovoljno dugo živjeli u ovom našem haosu i ne suočavaju se svakodnevno sa problemima u ovoj Miki Maus zemlji. Tako i ovog Danca koji je pisao komentar iznad toliko brine situacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, tzv. Kosovu* i nerijetko pjeni (već ga zamišljam sa balama oko usta dok piše odgovor) a mene koji živim u ovoj našoj vukojebini zaboli neka stvar za stanje u komšiluku. Nije mi jasna ta opsesija.
-
zilog
#2958 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Presucujes da je u Hercegovini i 1991. bilo protjerivanja i ubijanja.neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 23:39 Nije jedini koji je protjeran. Mene su protjerali oni koji su zastave vezivali 1992. Niko i ne pominje događaje iz te godine već se logori i protjerivanja vezuju isključivo za period od 1993-1995. Kao da se 1992. nije ništa događalo u Hercegovini. Kažu sami otišli. Da, kako da ne. Opet ne mrzim nikoga generalno. Nisu mi drage političke stranke i elite koje su i tada kao sada na vlasti i njima želim sve najgore.
Saosjecam sa svakim ko je dozivio traume rata. Da bih bolje razumio o cemu govoris, molim te reci odakle si iz Hercegovine protjeran i tacno kada?
Koliko godina si tada imao?
Obzirom na temu, sta znas o prevratu u CG '88/'89.?
- LBVIEW
#2959 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Ni meni nije jasno kako neko moze roditi se, zivjeti, i umrijet u jednoj zemlji, a raditi protiv iste, sve u korist susjedne s kojom jedino dijeli vjeroispovijest.neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 19:02Nikad mi neće biti jasno zbog čega ljudi u dijaspori više prate događaje na trulom Balkanu od njegovih stanovnika. Ja da sam već otišao gore na pamet mi ne bi palo pratiti ni vijesti ni portale s ovih prostora. Kada mi kažu da su se pretplatili na praćenje kanala sa ex yu prostora mene interesuje zašto. Ja to nikad ne bih uradio. Odeš i raskrstiš s ovim prostorima. Jedino ako nisu dovoljno dugo živjeli u ovom našem haosu i ne suočavaju se svakodnevno sa problemima u ovoj Miki Maus zemlji. Tako i ovog Danca koji je pisao komentar iznad toliko brine situacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, tzv. Kosovu* i nerijetko pjeni (već ga zamišljam sa balama oko usta dok piše odgovor) a mene koji živim u ovoj našoj vukojebini zaboli neka stvar za stanje u komšiluku. Nije mi jasna ta opsesija.LBVIEW wrote: ↑15/08/2020 18:13Sta, nije moguce da Blek, tetka iz Niksica, onaj "Skenderbeg Srbin, a ne Albanac" - izCapljinezilog wrote: ↑15/08/2020 14:58 Ma sve ok, Samo sam htio da dodam i izvor...![]()
![]()
I za kraj, jos mi je manje jasno otkud tom istom, prvo, pomisao kako ce neko presutjeti njegove nebuloze, a onda i pravo da propituje ko odakle pise.
Sto se same teme tice, ista matrica rigidnog srpskog fasizma koja je unesrecila region, danas Crnoj Gori - deja vu.
Last edited by LBVIEW on 18/08/2020 10:04, edited 2 times in total.
- LBVIEW
#2960 Re: Desavanja u Crnoj Gori
92-e kazes, pa te godine su 'rabra serpska vojska i policija pocinile najvise zlocina u cijelom ratu, od Foce do Prijedora.neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 23:39Znam da je ultranacionalista i šovinista iako se drugačije predstavlja. Uspio sam ga izbaciti iz takta kako bi ponovo zapjenio. Nije jedini koji je protjeran. Mene su protjerali oni koji su zastave vezivali 1992. Niko i ne pominje događaje iz te godine već se logori i protjerivanja vezuju isključivo za period od 1993-1995. Kao da se 1992. nije ništa događalo u Hercegovini. Kažu sami otišli. Da, kako da ne. Opet ne mrzim nikoga generalno. Nisu mi drage političke stranke i elite koje su i tada kao sada na vlasti i njima želim sve najgore.golman wrote: ↑17/08/2020 23:25neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 19:02
Nikad mi neće biti jasno zbog čega ljudi u dijaspori više prate događaje na trulom Balkanu od njegovih stanovnika. Ja da sam već otišao gore na pamet mi ne bi palo pratiti ni vijesti ni portale s ovih prostora. Kada mi kažu da su se pretplatili na praćenje kanala sa ex yu prostora mene interesuje zašto. Ja to nikad ne bih uradio. Odeš i raskrstiš s ovim prostorima. Jedino ako nisu dovoljno dugo živjeli u ovom našem haosu i ne suočavaju se svakodnevno sa problemima u ovoj Miki Maus zemlji. Tako i ovog Danca koji je pisao komentar iznad toliko brine situacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, tzv. Kosovu* i nerijetko pjeni (već ga zamišljam sa balama oko usta dok piše odgovor) a mene koji živim u ovoj našoj vukojebini zaboli neka stvar za stanje u komšiluku. Nije mi jasna ta opsesija.
-
neko_sa_strane
#2961 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Protjeran sam za vrijeme etničkog čišćenja Srba iz doline Neretve 1992. godine u aprilu mjesecu iz Mostara. Imao sam 10 godina. Kasnije se pričalo da je to bio dio famoznog dogovora Karadžića i Bobana. Najebem im se mile majke.zilog wrote: ↑18/08/2020 06:45Presucujes da je u Hercegovini i 1991. bilo protjerivanja i ubijanja.neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 23:39 Nije jedini koji je protjeran. Mene su protjerali oni koji su zastave vezivali 1992. Niko i ne pominje događaje iz te godine već se logori i protjerivanja vezuju isključivo za period od 1993-1995. Kao da se 1992. nije ništa događalo u Hercegovini. Kažu sami otišli. Da, kako da ne. Opet ne mrzim nikoga generalno. Nisu mi drage političke stranke i elite koje su i tada kao sada na vlasti i njima želim sve najgore.
Saosjecam sa svakim ko je dozivio traume rata. Da bih bolje razumio o cemu govoris, molim te reci odakle si iz Hercegovine protjeran i tacno kada?
Koliko godina si tada imao?
Obzirom na temu, sta znas o prevratu u CG '88/'89.?
-
neko_sa_strane
#2962 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Imam neki osjećaj da meni to pripisuješ i vjeruj mi ne osjećam se ni najmanje krivim. Ko god je okrvavio ruke neka odgovara. Znam da se dogodio Uborak. Svi logori koji su radili u periodu od 1993 - 1995 otvoreni su 1992.godine. I Helidrom, zloglasni Dretelj, koštana bolnica u Stocu, Gabela, ekonomski fakultet sadašnjeg Sveučilišta u Mostaru, zgrada gradskog zatvora Ćelovina u Mostaru i gore u Konjicu logor u Čelebićima o kojem se nerado govori.LBVIEW wrote: ↑18/08/2020 08:4992-e kazes, pa te godine su 'rabra serpska vojska i policija pocinile najvise zlocina u cijelom ratu, od Foce do Prijedora.neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 23:39Znam da je ultranacionalista i šovinista iako se drugačije predstavlja. Uspio sam ga izbaciti iz takta kako bi ponovo zapjenio. Nije jedini koji je protjeran. Mene su protjerali oni koji su zastave vezivali 1992. Niko i ne pominje događaje iz te godine već se logori i protjerivanja vezuju isključivo za period od 1993-1995. Kao da se 1992. nije ništa događalo u Hercegovini. Kažu sami otišli. Da, kako da ne. Opet ne mrzim nikoga generalno. Nisu mi drage političke stranke i elite koje su i tada kao sada na vlasti i njima želim sve najgore.To ti nekako promaklo?
Sto se Hercegovine tice, kada ce komsije guknuti ko pobi onolike ljude u Uborku, Nevesinju, Gacku?
![]()
- LBVIEW
#2963 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Ne pripisujem ja tebi nista, samo je indikativno kako, kad vec pricas o 92-oj, izostavljas istocnu Bosnu, B Krajinu, istocnu Hercegovinu, u principu cijelo podrucje pod kontrolom srpskih snaga, na kojem je, a sto je presudjeno i i dokumentirano od strane Haskog Tribunala, izvrsen UZP s ciljem eliminiranja nesrpskog, prvenstveno bosnjackog stanovnistva. Ne sporim ja nikakve zlocine nas Srbima, vode se i procesi(i trebaju), a dobar dio pocinioca je i osudjen(i neka je), samo, ni po masovnosti, ni po sistematicnosti(pise sve fino u presudama politickom i vojnom vrhu RS-a) se ti zlocini ne mogu porediti s onim pocinjenim u UZP nad Bosnjacima.neko_sa_strane wrote: ↑18/08/2020 09:43Imam neki osjećaj da meni to pripisuješ i vjeruj mi ne osjećam se ni najmanje krivim. Ko god je okrvavio ruke neka odgovara. Znam da se dogodio Uborak. Svi logori koji su radili u periodu od 1993 - 1995 otvoreni su 1992.godine. I Helidrom, zloglasni Dretelj, koštana bolnica u Stocu, Gabela, ekonomski fakultet sadašnjeg Sveučilišta u Mostaru, zgrada gradskog zatvora Ćelovina u Mostaru i gore u Konjicu logor u Čelebićima o kojem se nerado govori.LBVIEW wrote: ↑18/08/2020 08:4992-e kazes, pa te godine su 'rabra serpska vojska i policija pocinile najvise zlocina u cijelom ratu, od Foce do Prijedora.neko_sa_strane wrote: ↑17/08/2020 23:39
Znam da je ultranacionalista i šovinista iako se drugačije predstavlja. Uspio sam ga izbaciti iz takta kako bi ponovo zapjenio. Nije jedini koji je protjeran. Mene su protjerali oni koji su zastave vezivali 1992. Niko i ne pominje događaje iz te godine već se logori i protjerivanja vezuju isključivo za period od 1993-1995. Kao da se 1992. nije ništa događalo u Hercegovini. Kažu sami otišli. Da, kako da ne. Opet ne mrzim nikoga generalno. Nisu mi drage političke stranke i elite koje su i tada kao sada na vlasti i njima želim sve najgore.To ti nekako promaklo?
Sto se Hercegovine tice, kada ce komsije guknuti ko pobi onolike ljude u Uborku, Nevesinju, Gacku?
![]()
-
neko_sa_strane
#2964 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Ja sam za zločine nad Bošnjacima u istočnoj Bosni saznavao dosta kasnije, kako su pristizale izbjeglice iz istočne Bosne u Skoplje. Te 1992. bilo je bitno samo živu glavu izvući. U Srbiji su popisivali izbjeglice, upadali u centre ili gdje su bili smješteni tokom noći i prisilno slali na ratište. Mnogi su te godine otišli vani da bi izbjegli deportacije na ratište. Švedska je tada primala. Znam da se i moj stari sakrivao sve dok nismo otišli u Makedoniju.
Često bi otišao na par mjeseci u Makedoniju kada god bi uslijedile učestale racije.
Često bi otišao na par mjeseci u Makedoniju kada god bi uslijedile učestale racije.
- LBVIEW
#2965 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Ali danas znas. Kao sto si i svjestan kako je srpski politicki i vojni vrh imao plan o eliminiranju svih drugih(samo procitas presude na ICTY), prvenstveno Bosnjaka s podrucja koje su smatrali srpskim.
-
neko_sa_strane
#2966 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Nemam ja s tim problema. Mene gudi jedino što mi se nekad čini da su nečije žrtve manje vrijedne zato što ih je manje. Sjećam se jedne žene što sam je upoznao na jednom od dva ljetovanja u Crnoj Gori kojoj je Armija BiH pobila nekog od rodbine i na njen upit kada će se rješavati taj predmet dobila je odgovor da nije taj predmet prioritet i da će nekad doći na red.
- LBVIEW
#2967 Re: Desavanja u Crnoj Gori
To ti se cini, isti slucaj je s drugima, u B. Krajini, npr., imas sela poput Briseva(hrvatsko selo) gdje snage VRS-a u julu 92-e pobile svakog koga su tamo zateklineko_sa_strane wrote: ↑18/08/2020 10:24Nemam ja s tim problema. Mene gudi jedino što mi se nekad čini da su nečije žrtve manje vrijedne zato što ih je manje. Sjećam se jedne žene što sam je upoznao na jednom od dva ljetovanja u Crnoj Gori kojoj je Armija BiH pobila nekog od rodbine i na njen upit kada će se rješavati taj predmet dobila je odgovor da nije taj predmet prioritet i da će nekad doći na red.
-
neko_sa_strane
#2968 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Čeka se da ljudu pomru kako više ne bilo svjedoka događaja. Najbolja opcija je razguliti odavde i zaboraviti da između Bregane i Tabanovaca postoji išta. Ja stvarno nemam problem sa nostalgijom za ovim prostorima. Moji su propustili priliku te 1992. godine da zapalimo za Švedsku jer su se željeli vratiti u Mostar. Govorili su da će vjerovatno trajati koliko i sukob u Sloveniji. Ja sada s ove distance mislim da bih najradije otišao na Novi Zeland, što dalje to bolje.
- LBVIEW
#2969 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Vjerovatno.neko_sa_strane wrote: ↑18/08/2020 10:40 Čeka se da ljudu pomru kako više ne bilo svjedoka događaja. Najbolja opcija je razguliti odavde i zaboraviti da između Bregane i Tabanovaca postoji išta. Ja stvarno nemam problem sa nostalgijom za ovim prostorima. Moji su propustili priliku te 1992. godine da zapalimo za Švedsku jer su se željeli vratiti u Mostar. Govorili su da će vjerovatno trajati koliko i sukob u Sloveniji. Ja sada s ove distance mislim da bih najradije otišao na Novi Zeland, što dalje to bolje.
Kad je nakon rata SFOR patrolirao prijedorskim krajem, musko stanovnistvo srpskih sela je bjezalo u sumu, e sad skontaj koje su razmjere zlocina i umijesanosti u isti.
-
neko_sa_strane
#2970 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Mislim da bi za moje mentalno zdravlje najbolje bilo razguliti i s ovog foruma na neko vrijeme. Realno u preko 90% tema presipamo iz šupljeg u prazno bez ikakvih opipljivih rezultata. Jedini bitni podforum odnosi se na pandemiju izazvanu kineskim SARS Cov 2 virusom. Na ostalim temama nema svrhe komentarisati obzirom da nemaš nikakvog uticaja u ovoj zemlji. Znamo u kakvom je qrcu, znamo ko je na vlasti, koliko je korumpirana i da se to zadugo neće promijeniti. Zbog čega gubiti vrijeme na rasprave o nečemu na šta ne možeš uticati. Registrovao sam se na forum zbog tema o GRAS-u i zagađenom zraku a završio na prokletoj politici. Možda ću ponekad pratiti offline teme o COVID-19 i aktuelnostima o problemima sa ilegalnim migrantima. Šteta što ne postoji opcija deaktivacije naloga kao na Twitteru ili Fejsu.
-
radostan dan
#2971 Re: Desavanja u Crnoj Gori
bogumi, sleće jedan na tivat, al nije ruski...čitavih dvaes putnika doćero.
- exliberal-ex
#2972 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Đukanović: Vrlo brzo nećemo imati dovoljno ljudi da pokriju sva radna mjesta koja se otvaraju
neznam dali je ova izjava za teme vic dana ili....
neznam dali je ova izjava za teme vic dana ili....
-
radostan dan
#2973 Re: Desavanja u Crnoj Gori
prepisuje od bakira...
-
radostan dan
#2974 Re: Desavanja u Crnoj Gori
možda sam nešto slago, da provjerimo...radostan dan wrote: ↑19/08/2020 11:16 bogumi, sleće jedan na tivat, al nije ruski...čitavih dvaes putnika doćero.
Crnogorci nezadovoljni: "Dolaze nam samo naši ljudi iz dijaspore, pravih turista nema"
/ četvrtak, 20.08.2020. / 11:05
Turističke sezone u Crnoj Gori ove godine nema, a interesovanja za putovanja ima veoma malo, izjavio je danas predsednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić.
Najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da su, zbog posledica koje je izazvala pandemija novog koronavirusa, blokirani računi najmanje četiri turističke agencije u Crnoj Gori.
Komentarišući taj podatak u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, Hodžić kaže da je to samo mali broj u odnosu na ono što turističke agencije očekuje u narednom periodu.
"Na kamerama MUP-a koje se nalaze na granicama možete videti da turista nema, nema ih ni na granici sa EU. Dolaze nam samo naši ljudi iz dijaspore, pravih turista nema. Prave sezone nema, interesovanja za putovanja ima veoma malo”, rekao je.
Obilazio je, kaže, primorske i gradove na severu i video da “nikakvih kretanja nema”.
U Ulcinju svega 3.000 gostiju - prvi veliki talas turista očekuju od narednog vikenda
Crnogorski ugostitelj: "Nije letovanje za one sa 200 evra u džepu; Bosanci samo troše asepsol"
"Nemamo adekvatne avio-veze, nemamo kruzere koji dolaze, Luka Kotor je zatvorena, nemaju vodiči posla, hotelijeri imaju minimum posla... ništa se konkretno ne dešava čime bi se pohvalili", jasan je Hodžić.
Ocenjujući ovu turističku sezonu kao tužnu i rekavši da nema naznaka kako će se stvari dalje odvijati, Hodžić ističe da se prodaja avio-karata, aranžmana i svih ostalih usluga realizuje na minimalnom nivou.
"Svakodnevno menjanje pravila putovanja utiče na nepoverenje putnika gde oni mogu putovati i dolazi do prepreke koja se teško može preskočiti", kazao je Hodžić.
Ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Crne Gore i Srbije ocenio je kao pozitivno, ali i nedovoljno da, kako je kazao, Crna Gora bude pozicinirana na mesto koje joj pripada.
Smatra da je merama za oporavak privrede, koji se odnosi na turističke agencije, vlada pomogla u granicama svojih mogućnosti.
"Mi smo na tome zahvalni, ali sve agencije posluju u velikom minusu, krediti su dati onima koji su ispunili uslove a kako da se vrate kada prometa nema. Mnoge agencije ne ispunjavaju uslove za kredite. A šta će biti od oktobra do maja u periodu kada se pripremaju aranžmani i putovanja?", upitao je Hodžić, preneo je portal RTCG.
Podseća da se od ove sezone očekivalo da bude najbolja od svih do sada.
"Ali se desilo suprotno i to je uništilo. Sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana je nedovoljo da se bilo šta uradi. Dobro što kafići, restorani, pojedini hoteli rade u odnosu na turističe agencije. One su samo prodavale domaće kapacitete", naveo je Hodžić.
-
radostan dan
#2975 Re: Desavanja u Crnoj Gori
pozdrav za runera i njegov savršeni zdravstveni sistem u crnoj gori, koja ima respiratora i testova za 4 države...
"ISISAVAO NOVAC IZ ZDRAVSTVENOG FONDA I USMJERAVAO GA KA PRIVATNOJ KLINICI"
Konjević: Podnosimo krivičnu prijavu protiv Hrapovića
"Mislimo da ovdje ima i elemenata korupcije imajući u vidu stil života Kenana Hrapovića"
Biljana Matijašević
20.08.2020. 11:41h
SDP ce početkom naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra zdravlja Kenana Hrapovića zbog sumnje u zlupotrebu službenog položaja jer je isisavao novac iz Fonda za zdravstveno osiguranje i usmjeravao ga privatnoj zdravstvenoj ustanovi Kodra", najavio je zamjenik predskednika SDP-a, Raško Konjević.
On je na konferenciji za novinare rekao da postoji sumnja da je Hrapović sa određenim brojem lica protivpravno usmjeravao novac jednoj privatnoj zdravstvenin ustanovi u Podgorici i pozvao SDT da provjeri fakture "jer je nemoguće da prosječna faktura usluga u Kodri bude i do tri puta veća nego u Kliničkom centru Crne Gore 2019. godine".
"Mislimo da ovdje ima i elemenata korupcije imajući u vidu stil života Kenana Hrapovića", kazao je Konjević.
On je pozvao ministra da objasni da li je kuća u Dinoši njegova, a registrovana je na drugo lice. Da kaže da li je njegova i kako je stekao.
"Pozivamo SDT da provjeri način na koji je ministar skoro milion podijelio NVO sektoru. Svu dokumentaciju ćemo predati SDT, tvrdimo da su navodi tačni", kazao je Konjević.
Oko 3 miliona isisano iz budzeta mimo zakona kroz razlicita fakturisanja.
Konjević je kazao da je Kodra, prema podacima Fonda za za zadravstveno osiguranje, za liječenje 4.318 pacijenata fakturisala vrijednost od šest miliona eura. "Znači liječenje naših osiguranika u bolnici Kodra, Fond plaća skoro tri puta više nego u opštim bolnicama ili oko dva i po puta više nego u KCCG. Tako je prosječna faktura liječenja u javnim zdravstvenim ustanovama oko 440 eura., a u Kodri oko 1.300. Na ovaj način Find je ovakvim obračunom treba da isplati više od tri miliona eura nego da je liječenje obavljeno u javnim zdravstvenim ustanovama", kazao je Konjević. On je objasnio da se u javnom zdravstvenom sektoru, tačnije u opštim i specijalnim bolnicama i Kliničkom centru od prošle godine fakture za bolničko liječenje obračunavaju se po DRG sistemu (dijagnostičko srodne grupe). Po tom sistemu se, kako kaže, fakturišu bolničke usluge u većini zemalja razvijenog svijeta jer se ovakav način vrednovanja rada u bolnicama pokazao kao najprikladniji. Prema tom sistemu, sve fakture u zdravstvenim ustanovama koje su veće nego u KC, pobuđuju sumnju. "Ako država na ovaj način "upumpava" novac u privatne zdravstvenu ustanovu koja bi trebalo da radi po zakonima tržišta onda joj čini ogromnu uslugu, praktično joj rješava sve finansijske dubioze. Na primjer ukupna fakturisana realizacija JZU Opšte bolnice Kotor u prošloj godini je bila oko 4.500.000 eura, a budžet bolnice (sa 230 zaposlenih s rebalansom u prošloj godini 4.250.000", naveo je Konjević.