Poenta kod Dozera je bila da se presutilo, da niko nije reagovao da opovrgne tvrdnje. Ima ih masa.
S obzirom da si ubijedjen da je virus nastao vjestacki, nedostaje objasnjenje ko je to uradio, sa kojim ciljem i kako tacno kontrolisu cijeli tok.
Moderator: O'zone
Poenta kod Dozera je bila da se presutilo, da niko nije reagovao da opovrgne tvrdnje. Ima ih masa.

To su ti argumentibiglebovski wrote: ↑17/08/2020 17:37 Eto ministrica Švedske zamolila da ih se ne upoređuje sa nekakvim ratarima...
![]()
Kakvo mišljenje ti lično zadtupaš vezano za način kako se Švedska postavila u epidemijiMogy87 wrote: ↑17/08/2020 18:12 Ekonomska razmatranja nisu odigrala ulogu? Zanimljivo. A prije mjesec dana su samo trubili EKONOMIJA, EKONOMIJA. A sad kad su rezultati takvi kakvi jesu treba opet nekako opravdati visoku smrtnost.
Sve bi to bilo fino da su preostale Skandinavske zemlje zatvorene ekonomije i da se ne takmice na istom globalnom trzistu.
Ne ubjedjujem ja nikoga. Brojke su takve kakve jesu.
Prije svega mislim da je njihova glavna greška bila činjenica da su omogućili jednom čovjeku da vodi cijelu situaciju, dok se mišljenje 2.000 vrhunskih intelektualaca koji su potpisali peticiju protiv ovog pristupa na samom početku ignorisalo.GAU8 wrote: ↑17/08/2020 18:20Kakvo mišljenje ti lično zadtupaš vezano za način kako se Švedska postavila u epidemijiMogy87 wrote: ↑17/08/2020 18:12 Ekonomska razmatranja nisu odigrala ulogu? Zanimljivo. A prije mjesec dana su samo trubili EKONOMIJA, EKONOMIJA. A sad kad su rezultati takvi kakvi jesu treba opet nekako opravdati visoku smrtnost.
Sve bi to bilo fino da su preostale Skandinavske zemlje zatvorene ekonomije i da se ne takmice na istom globalnom trzistu.
Ja mislim da je Švedska dosta lukavo postupila i da je jednim dijelom profitirala i od strožih mjera svojih susjeda. Jer samim tim što su Norveška Finska i Danska smanjili promet preko svojih granica, manje inficiranih je i ulazilo u Švedsku. Druga prednost je što je mentalitet skandinavskih društava nepogodan za viruse. I onda se lako mogu hvaliti kako su oni bez ikakvih ograničenja uspješno prebrodili prvi val. Zašto su imali veliku smrtnost, ni danas mi nije najjasnije.Mogy87 wrote: ↑17/08/2020 18:40Prije svega mislim da je njihova glavna greška bila činjenica da su omogućili jednom čovjeku da vodi cijelu situaciju, dok se mišljenje 2.000 vrhunskih intelektualaca koji su potpisali peticiju protiv ovog pristupa na samom početku ignorisalo.GAU8 wrote: ↑17/08/2020 18:20Kakvo mišljenje ti lično zadtupaš vezano za način kako se Švedska postavila u epidemijiMogy87 wrote: ↑17/08/2020 18:12 Ekonomska razmatranja nisu odigrala ulogu? Zanimljivo. A prije mjesec dana su samo trubili EKONOMIJA, EKONOMIJA. A sad kad su rezultati takvi kakvi jesu treba opet nekako opravdati visoku smrtnost.
Ispostavilo se da su polazne pretpostavke bile pogrešne. Prije svega ideja o kolektivnom imunitetu za koji sad znamo da je nemoguć u klasičnom smislu. Postavili su target 46% osoba sa antitijelima do ljeta, rezultat je bio 5,6%, maksimalno 10% u Štokholmu.
Jako se često spominje da je Švedski pristup revolucionaran. Ne, nije. Srednjevjekovan je i nehuman.
Ono što im najviše zamjeram je što nisu bili nikakvi vizionari kako se ovdje voli reći već su srljali u nepoznato. Postulat medicine kao nauke je da odluke donosiš na osnovu najboljih raspoloživih informacija. Dok su Drostena i Merkelicu razapinjali što su zaustavili pola Evrope niko ne razmišlja zašto su to učinili. Jer se prema najboljim raspoloživim informacijama donijela odluka da se zaštiti Njemački narod. Švedska je svoj narod izložila nepoznatom virusu za koji tad nismo znali ni smrtnost, ni mutacije, čak ni način prenosa.
A Švedi su imali neuporedivo bolje polazne pretpostavke od svih ostalih naroda u Evropi (osim drugih Skandinavaca) da fantastično prođu uz minimalne ustupke radi mentaliteta, načina života, brojnih digitalnih platformi koje od ranije koriste i slično. Imaju drastično veću smrtnost u odnosu na sve druge Skandinavske zemlje. Sad se pokazalo bez ikakvog ekonomskog opravdanja, ako je to ikada moglo i biti opravdanje.
Pa, ako jedna bolest uzrokovana jednim virusom nema nikakve slicnosti s bolescu uzrokovanom potpuno drugacijim virusom - koja je logika da se za obe bolesti, ili za oba virusa, koristi isti lijek?freelancerBIH wrote: ↑17/08/2020 14:49 A sto se ne bi 1 lijek mogao koristit za lijecenje vise vrsta bolesti koje uzrokuju razni virusi? Mnogi lijekovi koji su se koristili nekada u proslosti za druge stvari - se utvrde da su efikasni za neke skroz druge stvari.
Da je prirodan - nije. Ali ovo ti je bas bezveze recenica
Ali medicina nije mehanika. Zato je neko ljekar, a nelo drugi inzinjer.Dozer wrote: ↑17/08/2020 21:15Pa, ako jedna bolest uzrokovana jednim virusom nema nikakve slicnosti s bolescu uzrokovanom potpuno drugacijim virusom - koja je logika da se za obe bolesti, ili za oba virusa, koristi isti lijek?freelancerBIH wrote: ↑17/08/2020 14:49 A sto se ne bi 1 lijek mogao koristit za lijecenje vise vrsta bolesti koje uzrokuju razni virusi? Mnogi lijekovi koji su se koristili nekada u proslosti za druge stvari - se utvrde da su efikasni za neke skroz druge stvari.
Pokusacu plastificirati na sta sam mislio - odes u servis s Golfom benzincem jer ti nesto ne stima s direktnim ubrizgavanjem goriva, a tamo hoce problem da ti rijese ugradnjom karburatora...
Jedno nema veze s drugim jer tvoj Golf nema karburator, nego je injection, ali im je zajednicko sto se oba sistema koriste za benzinski motor.
Ista je stvar i ovdje - Covid (Sars) pokusavaju da lijece lijekovima za Sidu (HIV). Zasto, ako ta dva virusa nemaju dodirnih tacaka?

Tacno, to je bila poenta. Kako rekoh - sutnja je znak odobravanja. U konkretnom slucaju nobelovca ocito je da se islo na zataskavanjem sutnjom, u stilu - pustite ga, starac, izlapio, brzo ce se to zaboraviti, itd..mousstapha wrote: ↑17/08/2020 16:45 Poenta kod Dozera je bila da se presutilo, da niko nije reagovao da opovrgne tvrdnje. Ima ih masa.
S obzirom da si ubijedjen da je virus nastao vjestacki, nedostaje objasnjenje ko je to uradio, sa kojim ciljem i kako tacno kontrolisu cijeli tok.
Ne valja ti analogija.Dozer wrote: ↑17/08/2020 21:15Pa, ako jedna bolest uzrokovana jednim virusom nema nikakve slicnosti s bolescu uzrokovanom potpuno drugacijim virusom - koja je logika da se za obe bolesti, ili za oba virusa, koristi isti lijek?freelancerBIH wrote: ↑17/08/2020 14:49 A sto se ne bi 1 lijek mogao koristit za lijecenje vise vrsta bolesti koje uzrokuju razni virusi? Mnogi lijekovi koji su se koristili nekada u proslosti za druge stvari - se utvrde da su efikasni za neke skroz druge stvari.
Pokusacu plastificirati na sta sam mislio - odes u servis s Golfom benzincem jer ti nesto ne stima s direktnim ubrizgavanjem goriva, a tamo hoce problem da ti rijese ugradnjom karburatora...
Jedno nema veze s drugim jer tvoj Golf nema karburator, nego je injection, ali im je zajednicko sto se oba sistema koriste za benzinski motor.
Ista je stvar i ovdje - Covid (Sars) pokusavaju da lijece lijekovima za Sidu (HIV). Zasto, ako ta dva virusa nemaju dodirnih tacaka?
ne znam kako im je zanimljivo, evo, moj dragi Tambure, da ti pokazem sta scientists say:
Da ne kvotam sve, prostora radi.
Jaro ti si zaluto ovdje .ejjus wrote: ↑17/08/2020 21:57ne znam kako im je zanimljivo, evo, moj dragi Tambure, da ti pokazem sta scientists say:
https://www.nytimes.com/2020/08/16/heal ... odies.html
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ssion=true
https://academic.oup.com/jpids/advance- ... 97/5891283
javi mi kad procitas i reci mi sta sam mislio