Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
romim

#11076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

[media]Image
Image[/media]

Eto da ne bude da ja lazem. Ako su mene slagali onda sam i ja Vas, al fino su potvrdili.
Ja sam to vidio bezbroj puta al u opisu je fino stajalo oznaka obicnog Ambera. Ja odlucim da pitam i dobijem odgovor. Posle sam pitao i sve ostale, al kod ostalih je stvarno obicni model samo sto svi pisu da je do - 30.
Kako li su sve ispravno napisali, a samo pogrijesili temperaturu do koje grije nije mi jasno.
A ovi su sami sebe zeznuli jer su postavili pogresnu oznaku pa im je prodaja isla losije.
Cak mi je covjek rekao kao da je bio problem da ih proda jer kao ljudi izbjegavaju taj jaci model.
I napisao je da ih vise nece nabavljati nego samo obicni Amber.
Da cita forum mozda bi se predomislio :D
Maraschino

#11077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Valja li ovo cemu

Mitsubishi HJ35VA 945,00KM

Danas naletih u jednoj radnji na snizenju.
Ermin ZM

#11078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Kod mitsubishija te ulazne modele treba zaobic. Srednja i premium klasa su im vrhunske al na tim ulaznim su bas pristedili. To je jedna jako prosjecna klima u donjem segmentu.

Ronim
Meni djeluje nekako neuvjerljivo, eto odjednom ih rasprodali. Prije mislim kad su skontali da znas razliku, da su promijenili pricu. Eto rasprodane sad samo obicne, nabavljaju.
Slicna stvar nedavno, kacio sam ovde za Mitsubishi LN35 za 1500km. Prvo na upit sto je niska cijena eto raspprodaja. Kad sam trazio tacne oznake sa vanjske da mi uslikaju ispala greskom eto ipak je Sf serija.
Moze bit da grijesim, da je stvar previda, al prije mislim da je do manipulacija prodavaca, jer realno od 10 musterija, 1 ce imat neko osnovno znanje o klimi, ostali ce se ufatit na lijepe rijeci u prospektu..
romim

#11079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Ne vidim razloga da lazu a i dva puta su potvrdili. Ko zna koliko su imali na stanju i dugo je stajao oglas dok ja nisam odlucio da provjerim.
Posle toga je ukonjen oglas i ne prodaju 12ku ni obicnu ni Nordic.
Nisu oni stavili oznaku Nordica a prodavali obicni Amber vec obrnuto.
Oni su tu nasadili sami sebe. I kazem ti covjek mi rekao da je imao problema da ih proda jer kao niko ih nece kad kaze da su jace.
Kao sto i ti sam kazes imaju losu modulaciju, ne bi ih stavio u kucu nego u neki veci poslovni prostor itd.
Ne citaju svi forume pa da idu do sitnih detalja koja je oznaka, koliko redova izmjenjivac, koji kompresor, kakva modulacija.
90% ljudi ode u prodavnicu i kupi sta mu se svidi na izgled ili sta mu kazr prodavac da je dobro, a ni on sam pojma nema sta prodaje.
Pa ja pitam ljude koji svaki dan ugradjuju klime sta misli o nekoj klimi i onda vidim koliko zna i da pojma nema. Forsira neke svoje modele koji mu iz nekog razloga odgovaraju i ajde.
Kad ne zna onaj sto ih ugradjuje sta je i kako, kako ce onda znati onaj sto ih prodaje kad prodaje sve od eksera do klime.
Sledece kazem ti covjek uvozi iz Makedonije gdje se i prodaje Nordic, ne uzima od distributera za BiH
Druze ko je iole normalan i kupuje nesto, pogledace u par radnji i odlucice se za model koji zeli da kupi.
To sto su stavili Ln a ono Sf na kraju te nikako ne bi mogli prevariti a ni nikog normalnog jer znas citati.
Kome uspiju tako prodati Sf pod Ln taj je budala i trebaju ga zajebati. Al opet nisu nudili Sf za 2500km nego za 1500km koliko joj je i cijena.
I vjeruj da je to bila greska. Nema ko vise ne otvara neke prodavnice svega i svacega. Samo nek se prodaje, a to sto ce doci 10% ljudi koji znaju sta hoce da kupe pa nece kupiti nista kad vide da pojma nemaju, njih nije briga jer imaju onih 90% ovaca i njima dobro.
Alive

#11080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Alive »

Koje su onda najbolje klime da kupim, cijena mi nije bitna kada kupujem. Bitno mi je da dobro hlade/griju i da ne trose puno. Dakle pocetno ulaganje mi nije bitno koliko kosta. Koje modele da gledam? Zelim dakle najbolje od najboljeg
romim

#11081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Zbog toga sto kazes da od 10 jedan ima pojma sta kupuje to sa oznakom Sf i Ln nije nikakva prevara.
Onaj ko je kupi tako, on pojma nema ni sta je Sf ni Ln. Da na njoj pise Žlj taj bi je kupio.
Prodavac mu je ispricao pricu i prodao robu.
Veca je prevara ovo sto pise ispravan model al pise pogresno da grije so - 30 umjesto - 15.
Ili tako neke cake na koje ce se ljudi zaletiti a kad kupi ona ne moze ni - 15.
Sve je danas prevara.
Prevara je i kad ti ovi sto ugradjuju prodaju klimu za grijanje koja crkne na - 5. I posle nikom nista a ti bacio pare.
Eno @piplica kaze samo izabrati sigurnu i provjerenu ugradnju.
Kako to uspjeti? Ne pise nikom na celu jeli dobro ugradjuje klime.
Sta sad, trebamo svi postati inzinjeri iz Daikina da bi znali jeli neko dobar za ugradnju ili nije.
Jednostavno to je nemoguce.
Ako bi pored klime isli detaljno u svaku stvar koju kupujemo, gdje bi nam kraj bio?
Ja koliko znam @Ermin ZM i ti si se nedavno upoznao sa klimama.
Jesi li ti imao trenutno znanje kad si kupovao klimu i kako si je izabrao?
Jeli to bilo ono odgovarala ti cijena, izgled itd ili je bilo na srecu pa ai potrefio?
Kako si pronasao majstora? Jesi po preporuci ili si kupio klimu sa ugradnjom pa i to na srecu?
romim

#11082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Alive wrote: 16/08/2020 23:26 Koje su onda najbolje klime da kupim, cijena mi nije bitna kada kupujem. Bitno mi je da dobro hlade/griju i da ne trose puno. Dakle pocetno ulaganje mi nije bitno koliko kosta. Koje modele da gledam? Zelim dakle najbolje od najboljeg
Daikin Ururu Sarara
Zapamti da i najbolje od najboljeg nije idealno.
Sad reci koliko ti klima treba i koje kvadrature su u pitanju pa da ti sracunamo to pocetno ulaganje :-) :lol:
Alive

#11083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Alive »

romim wrote: 16/08/2020 23:30
Alive wrote: 16/08/2020 23:26 Koje su onda najbolje klime da kupim, cijena mi nije bitna kada kupujem. Bitno mi je da dobro hlade/griju i da ne trose puno. Dakle pocetno ulaganje mi nije bitno koliko kosta. Koje modele da gledam? Zelim dakle najbolje od najboljeg
Daikin Ururu Sarara
Zapamti da i najbolje od najboljeg nije idealno.
Sad reci koliko ti klima treba i koje kvadrature su u pitanju pa da ti sracunamo to pocetno ulaganje :-) :lol:
Tri prostirije, s tim da su dvije povezane harmonika vratima, oko 50 kvadrata. Imam u svakoj sobi Panasonic klime ali ne znam oznaku, oko 1200 KM je kostala jedna. Jedna klima je nedovoljna kada je zima da ugrije lijepo sve. Mislim na onu neku lijepu toplinu, kada citas neku knjigu ili sjedis da te odjednom ne obuzme ona neka jeza, hahaha docarao sam pravo :-D Zadovoljan sam sa sadasnjim klimama kada sve rade ali selim se, kupujem slican stan i opet bi isao na grijanje klimama ali nesto puno bolje. Pocetno bi dakle ulozio koliko god da treba. E da... racuna za struju sa klimama upaljenim nekih pola dana mi dolazi oko 200-250 KM struje.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#11084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Realno, dati 3000KM (taj Daikin..) za jednu klimu povlaci pitanje isplativosti. Pogotovo sto nema ni jedna koja trosi 1KM/mj. Sracunaj sta ti treba, jel ti potrebnije grijanje ili hladjenje itd..

Ja cu se javiti krajem godine da kazem koliko Mitsu BT trosi u grijanju (iako se necu grijati na klimu ali cu jedan dan zavrnuti sve da izmjerim).. za sad u hladjenju na 24-25C manje od marke dnevno u prosjeku.. Klima kosta nesto preko 1200KM
romim

#11085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Ne znam druze kakva ti je izolacija kod tog stana i koja je temperatura prostorije za tebe ugodna, ali po pisanju ostalih clanova koji se griju na klime, kod tebe je prevelika potrosnja.
S obzirom da je u pitanju stan a ne kuca i da je 50m2 po meni je previse.
Ne grijem se jos na klime pa necu nista da tvrdim, al javice se vec neko ko ima iskustva.
Od Daikin Ururu Sarara ja ne znam ima li skuplje klime.
Zavisi sve od izolacije stana, koliko imas povrsine vanjskog zida, kakav je raspored prostorija pa se odredi i broj i snaga klima.
Ermin ZM

#11086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

romim wrote: 16/08/2020 23:27 @Ermin ZM
Zbog toga sto kazes da od 10 jedan ima pojma sta kupuje to sa oznakom Sf i Ln nije nikakva prevara.
Onaj ko je kupi tako, on pojma nema ni sta je Sf ni Ln. Da na njoj pise Žlj taj bi je kupio.
Prodavac mu je ispricao pricu i prodao robu.
Veca je prevara ovo sto pise ispravan model al pise pogresno da grije so - 30 umjesto - 15.
Ili tako neke cake na koje ce se ljudi zaletiti a kad kupi ona ne moze ni - 15.
Sve je danas prevara.
Prevara je i kad ti ovi sto ugradjuju prodaju klimu za grijanje koja crkne na - 5. I posle nikom nista a ti bacio pare.
Eno @piplica kaze samo izabrati sigurnu i provjerenu ugradnju.
Kako to uspjeti? Ne pise nikom na celu jeli dobro ugradjuje klime.
Sta sad, trebamo svi postati inzinjeri iz Daikina da bi znali jeli neko dobar za ugradnju ili nije.
Ako bi pored klime isli detaljno u svaku stvar koju kupujemo, gdje bi nam kraj bio?
Ja koliko znam @Ermin ZM i ti si se nedavno upoznao sa klimama.
Jesi li ti imao trenutno znanje kad si kupovao klimu i kako si je izabrao?
Jeli to bilo ono odgovarala ti cijena, izgled itd ili je bilo na srecu pa ai potrefio?
Kako si pronasao majstora? Jesi po preporuci ili si kupio klimu sa ugradnjom pa i to na srecu?
Dugo ja forume pratim, tako sam lahko teoretsko znanja skupio, a imm i jarana davno je on kod sebe 2 Nocrije ugradio tako da sam vidio i na djelu. Doduse malo sam sumnjao o cifre o potrosnji prije kad sam citao forume. Postavljao sam i pitanja sto mi nije bilo jasno, naslo je se par clanova koji su mi dosta pomogli. Isreno ni sad se ja ne smatram nekim znalcem, al znam dovoljno da mogu pomoci nekome ko se ne razumije.
Svoju klimu sam uzeo ponajvise da roditeljima demonstriram da se moze jeftino grijat, otac je skeptik bio.
Bila je druga u planu, medjutim kad sam sjedio na vikendici kod prijatelja bilo mi fascinantno koliko je topao ispuh na -16/17 tako da sam se za tu odlucio. U svakom slucaju ne bih uzimao na coravo, ljudi doba tehnologije, nikad informacije nisu bile dostupnije. Sto se tice montaze, momcima rekao da rade kako ja hocu, bice na kafu i tako bilo :)
romim

#11087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

gentoo wrote: 16/08/2020 23:46 Realno, dati 3000KM (taj Daikin..) za jednu klimu povlaci pitanje isplativosti. Pogotovo sto nema ni jedna koja trosi 1KM/mj. Sracunaj sta ti treba, jel ti potrebnije grijanje ili hladjenje itd..

Ja cu se javiti krajem godine da kazem koliko Mitsu BT trosi u grijanju (iako se necu grijati na klimu ali cu jedan dan zavrnuti sve da izmjerim).. za sad u hladjenju na 24-25C manje od marke dnevno u prosjeku.. Klima kosta nesto preko 1200KM
Covjek kaze ne pita koliko kosta, pa nek i prodavci nesto zarade.
Vidis da covjek hoce da sjedi u stanu i cita knjigu u gacama kao ja sad sto sjedim na terasi i gledam u more a iznad glave mi radi vanjsa jedinica, neki Galanz ko zna koliko star hahaha
romim

#11088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Image
Image

Gace necu slikati, al Americke su :D
Ermin ZM

#11089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Prvo taj Daikin nije 3, vec 5.5 hiljada najeftiniji. Dodouse dobijes i ventilaciju i svakakve neke budalastine. Al realno ta se klima uzima kad imas toliko para da ti je svejedno, pa eto nek mi 5500 km visi na zidu.

Alive
Druze da tebi nisu otvoreni prozori? 250 km za 50 kvadrata stana? Ja sa konvektorima trosio toliko za sorat kuce...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#11090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Da.. ja sam se na takav no name koji nije ni inverter grijao 3 sezone (cak i na -10-ak) i trosio max 110KM zajedno sa svim ostalim potrosacima gdje je i jedan konvektor koji je doduse radio samo navece za vrijeme "jeftine". Doduse imao sam vertikale od grijanja i okolne stanove.. ali poenta je... 😉
piplica
Grijem se na: Ćumur

#11091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 16/08/2020 23:27 Kako to uspjeti? Ne pise nikom na celu jeli dobro ugradjuje klime.
Nemoguće nije, ali moguće jeste :)

Valjda ćeš prije toga pogledati neke reference, pogledati neke njegove radove, vidjeti koliko mu je stalo da objavi svoje radove (web sajt, FB..).
Ima li to upopšte...itd.
Puno ih to radi u fušu, hajde da imaju veze sa temom ni pola brige, već nemaju.
Radi kao portir i u slobodno vrijeme kopča klime, radi grijanje, pa kada nema posla, može i klima, kada stane, onda nije do njega, zidar je, ali kad nema posla, nabaci se i koja klima...primjera je bezbroj, jer je naše tržište divlje i bez normi.

Obično razgovor započinje "ja kada ti to ugradim...", možeš odmah znati koliko je sati...

Nije da ih nema, onih kvalitetnih, ali u moru javašluka teško ih prepoznati.
romim

#11092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Ajde preko tih znalaca provjeri za Hansol sta je za wifi.
Ima li Skopljan4e da ga pitas?
U katalogu od Deltrona za Hansol stoji za wifi kao opcija da se moze ugraditi.
Na nekim Slovenskim sajtovima sam nalazio opis da ima fabricki ugradjen wifi.
U Deltronovom katalogu stoji da i Hansol ima verziju Nordic do - 30
Nije mi toliko bitan wifi zbog paljenja i gasenja vec zbog pracenja ostalih parametara i komandi.
Ermin ZM

#11093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Nema wifi ovaj model na rasprodaji pod gore navedenim oznakama rekao sam ti. 2 poznanika sa kojima sam u kontaktu nedavmo uzela po 2 Hansola, nema provjereno.. mozes doplatit modul al kosta. Imaju jeftinija rjesenja, par stranica prije se o tome pisalo. Za nekih 20-30 dolara se moze narucit wifi kontroler.
Bilo bi previse djabe i kod stare babe za 1350 km da jos i to ima.
Grean

#11094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Grean »

Interesuje me ako moze pomoc upucenih kakve su aternative za etazu kuce ca. 100 kvm, primarno za grijanje a sekundarno za hladjenje.

Recimo ova opcija toplotna pumpa zrak - voda, takve je Lake ugradjivao u zgradu u Skenderpasinoj ("Svaki stan će imati obezbjeđeno veoma ekonomično grijanje, hlađenje i pripremu sanitarne vode preko električnih toplotnih pumpi sistema zrak – voda ( proizvođača Daikin-a )" http://www.lake.ba/stranica/lake-skenderpaina)

Druga opcija inverter, multisplit sa jednom vanjskom jedinicom, rado sa parapetnim (podnim) unutrasnjim jedinicama.

Prije svega me interesuje uporedba okvirne cijene za jednu i drugu opciju (pretpostavka je da treba najmanje 5 unutrasnjih jedinica za cijeli prostor bez obzira koju opciju izaberem a za kupatilo bih razveo podno grijanje, mozda posebno neovisno od ovog sistema da ne komplikujem), kako ide hladjenje sa ovom opcijom zrak - voda (odvojene unutrasnje jedinice za grijanje i hladjenje?), kako ide razvodjenje za ovu zrak - voda (ide li kroz estrih ?), i ako ima kavih linkova da se ovo vidi u paketu sa domenom .ba. Dosta toga sam pregledao ali su sture informacije bar na nasim stranicama. Pretpostavljam da je zrak - voda bolja opcija i skuplja.

Treca opcija je ugraditi konvektore a nekad u perspektivi ovu opciju jedan ili dva samo ne znam je li kasno zbog razvodjenja.

Mogu dodati da etaza iznad, potkrovni stan, ima vec pelet i da je ostavljen ogranak i za ovu etazu ali najradje ne bih tu varijantu.
romim

#11095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Meni neki rekose da ne postoji opcija ni za dodatnu ugradnju?
Mozes li to provjeriti?
Koliko dodje wifi modul kod gree?
Taj wifi kontroler opet ne bi mogao sto i original.
Znam da sam gledao na aplikaciji od Daikina da se moze pratiti potrosnja. Moze li to kod gree?
Ermin ZM

#11096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Druze ne dilam ih ja, prenosim iskustva. Satavis mail deltronu i pitas, to ti je najlakse. Btw zar ti nije lakse za potrosnju uzet mjerac u uticnici, pokazuje trenutnu i ukupnu potrosnju a mozes i nastimat cijenu kilovata pa ti u parama pokazuje. Ja svoj 30km platio. A par stranica prije je djems postavljao isto dobru stvar, kontroler, mjerac sve u jednom. Oko 20tak dolara bijese
Ermin ZM

#11097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Grean wrote: 17/08/2020 13:15 Interesuje me ako moze pomoc upucenih kakve su aternative za etazu kuce ca. 100 kvm, primarno za grijanje a sekundarno za hladjenje.

Recimo ova opcija toplotna pumpa zrak - voda, takve je Lake ugradjivao u zgradu u Skenderpasinoj ("Svaki stan će imati obezbjeđeno veoma ekonomično grijanje, hlađenje i pripremu sanitarne vode preko električnih toplotnih pumpi sistema zrak – voda ( proizvođača Daikin-a )" http://www.lake.ba/stranica/lake-skenderpaina)

Druga opcija inverter, multisplit sa jednom vanjskom jedinicom, rado sa parapetnim (podnim) unutrasnjim jedinicama.

Prije svega me interesuje uporedba okvirne cijene za jednu i drugu opciju (pretpostavka je da treba najmanje 5 unutrasnjih jedinica za cijeli prostor bez obzira koju opciju izaberem a za kupatilo bih razveo podno grijanje, mozda posebno neovisno od ovog sistema da ne komplikujem), kako ide hladjenje sa ovom opcijom zrak - voda (odvojene unutrasnje jedinice za grijanje i hladjenje?), kako ide razvodjenje za ovu zrak - voda (ide li kroz estrih ?), i ako ima kavih linkova da se ovo vidi u paketu sa domenom .ba. Dosta toga sam pregledao ali su sture informacije bar na nasim stranicama. Pretpostavljam da je zrak - voda bolja opcija i skuplja.

Treca opcija je ugraditi konvektore a nekad u perspektivi ovu opciju jedan ili dva samo ne znam je li kasno zbog razvodjenja.

Mogu dodati da etaza iznad, potkrovni stan, ima vec pelet i da je ostavljen ogranak i za ovu etazu ali najradje ne bih tu varijantu.
Napisi nam izolaciju, spratnost, budzet za investiciju. I ako nije probl skicu prostora da se mozemo orjentisat za invertere, koliko bi ti trebalo.
romim

#11098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Ermin ZM wrote: 17/08/2020 19:05 Druze ne dilam ih ja, prenosim iskustva. Satavis mail deltronu i pitas, to ti je najlakse. Btw zar ti nije lakse za potrosnju uzet mjerac u uticnici, pokazuje trenutnu i ukupnu potrosnju a mozes i nastimat cijenu kilovata pa ti u parama pokazuje. Ja svoj 30km platio. A par stranica prije je djems postavljao isto dobru stvar, kontroler, mjerac sve u jednom. Oko 20tak dolara bijese
Znam da ih ne dilas ti, al znam da si se raspitivao i ti za Hansol pa reko da ne znas ili da nisi negdje procitao slucajno.
Ako imas u aplikaciji zasto kupovati za uticnicu?
Nisam detaljno citao ali taj kontroler jeli moze mijenjati modove i temperaturu?
Cisto sumnjam da moze kao sto moze aplikacija preko wifi.
rovac13

#11099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako je wifi bitnija stavka onda bolje po tebe.
Imas jeftinih klima sa wifi.

Kod hansola se radi o necem drugom.
To kupuju oni koji hoce bolju klimu.

Wifi je glupost.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#11100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nije bolje, bolje da drugi sve nađe umjesto njega.

I kada nađe, opet će biti, ja mislim da to nije to.

Tesla ima super waj faj, Blaupunkt isto.
Post Reply