COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
dr_Evil

#126 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

malocvijece wrote: 17/08/2020 10:33
Naslovnica wrote: 17/08/2020 10:29
malocvijece wrote: 17/08/2020 10:18 @Naslovnica

Ja koristim aplikaciju Google Family link. Ima ih još par, poput Kaspersky safe kids. Barem vidiš koliko vremena na šta potroše i možeš ograničiti aplikacije i igrice koje želiš (u zavisnosti od uzrasta). Nisam ni ja za prestroge kontrole i zabrane, jer su kontraproduktivne.
Ali uticati na količinu vremena pred ekranima što je više moguće. Topao savjet svima. Naći mjeru. Ponuditi alternativu. Pustiti da uče iz svojih pogrešaka.
Sve ja to znam, kao i većina iole obrazovanih roditelja.
Djeca su prinuđena da tokom online nastave imaju pristup kompjuterima i mobitelima, škola ih na to tjera.
Poenta je da online nastava ne može zamijeniti pravu nastavu, interakciju nastavnika i učenika, kredu, znanje koje se dobije.
Slažem se. Ali nisam mišljenja da je klasična nastava dobro rješenje trenutno. Možda u finskoj, ali kod nas ne.
Zasto onda ne zatvorimo i prodavnice? Zasto profa moze da ne ide u skolu, a ona na kasi mora?
Naslovnica

#127 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 17/08/2020 10:29
Naslovnica wrote: 17/08/2020 10:20
laik1981 wrote: 17/08/2020 10:09 U trenutnim uslovima nemoguce je naci rjesenje s kojim ce svi biti zadovoljni i nemoguce je naci idealno rjesenje. Svi nekim dijelom ucestvuju u finalnoj odluci. I roditelji i ucitelji/nastavnici, pedijatri i epidemiolozi, kao i ovi iz ministarstva. Obecano je da ce postojati jasni rezervni planovi u slucaju nekih problema i eventualnog pogorsanja epidemioloske situacije.
Obećano je...
Obećanja.
:lol: :lol: :lol:
Svaki roditelj sa kojim sam do sada razgovarao je za to da se djeca "na ovaj ili onaj način" vrate u škole.
Svima je jasno da je online nastava bila samo privremeno rješenje i da nije nikakvo rješenje.
To evo kažu i nastavnici.
Trenutno je 80% roditelja za povratak ucenika u skolske klupe. Bice rezervna rjesenja u slucaju problema. Po trenutnom je sigurno da nece svi krenuti u skole. Ono sto sam napisao prije par stranica je info bukvalno od osobe koja odlucuje i ona je vec odlucila. U skolu ce osnovci od 1.-4. razreda i srednjoskolci koji krecu u prvi razred. Ostali online. Po trenutnom stanju mogucnost za ostale scenarije skoro da ne posoji.
Ne znam odakle taj procenat od 80%, da li je tačan, ko je vršio istraživanje?
I opet dolazimo do paradoksa kao i s početka pandemije!
Bile su zabrane za mlađu i stariju populaciju, stali bili slobodni.
Sada na nastavu mogu "ti, ti i ti", a ostali ne mogu. Zbog čega? Da li su ovi 1-4 i srednjoškolci manje zarazni, od ovih 5-9 i 3-4?
Svjestan sam logike kojom se ovi što predlažu ko treba da pohađa nastavu, ali nisam svjestan logike tih istih zbog čega onda ostatak učeničke populacije ne treba da ide?
To je njihovo sticanje znanja manje bitno, više su zarazni, šta li?!
Što čovjek reče, sve otvoreno, radi, djeca se druže napolju, igraju fudbala, košarke, puni parkovi, svi roditelji rade, puni tržni centri...a mi djeci ne damo u školu?!
Ma dajte ljudi, šta vam je ba više?!?!
dr_Evil

#128 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 10:36
Sada na nastavu mogu "ti, ti i ti", a ostali ne mogu. Zbog čega? Da li su ovi 1-4 i srednjoškolci manje zarazni, od ovih 5-9 i 3-4?
Svjestan sam logike kojom se ovi što predlažu ko treba da pohađa nastavu, ali nisam svjestan logike tih istih zbog čega onda ostatak učeničke populacije ne treba da ide?
Što čovjek reče, sve otvoreno, radi, djeca se druže napolju, igraju fudbala, košarke, puni parkovi, svi roditelji rade, puni tržni centri...a mi djeci ne damo u školu?!
Zapravo mladji jesu manje zarazni od srednjoskolaca, ne znam zasto, nije me bas puno zanimalo, ako zanima mogu proguglati :D
neko_sa_strane

#129 Re: COVID i škola?

Post by neko_sa_strane »

Online nastava ako se i bude izvodila treba niti kombinovana. Sestrini klinci su slali zadaću tako što bi je uslikali i slali Viberom. Pored toliko besplatnih platformi koje se mogu koristiti. Zašto se online nastava ne može kombinovati putem određenih open source platformi. Zatim nastavnik može kreirati i YouTube kanal i uživo prenositi nastavu iz učionice. Strašno je i da djeca u ruralnim sredinama u 2020. godini nemaju pristup Internetu. Trebalo je već riješiti taj problem. Opet bi se mogao prenositi live stream iz učionice putem TV-a. Javni servisi bi se morali uključiti. Većina djece ako nema laptop ima smartphone. Nastavnicima bi se trebala dati sloboda da uvode nove metode rada.
laik1981

#130 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 17/08/2020 10:20
Obećano je...
Obećanja.
:lol: :lol: :lol:
Svaki roditelj sa kojim sam do sada razgovarao je za to da se djeca "na ovaj ili onaj način" vrate u škole.
Svima je jasno da je online nastava bila samo privremeno rješenje i da nije nikakvo rješenje.
To evo kažu i nastavnici.
Trenutno je 80% roditelja za povratak ucenika u skolske klupe. Bice rezervna rjesenja u slucaju problema. Po trenutnom je sigurno da nece svi krenuti u skole. Ono sto sam napisao prije par stranica je info bukvalno od osobe koja odlucuje i ona je vec odlucila. U skolu ce osnovci od 1.-4. razreda i srednjoskolci koji krecu u prvi razred. Ostali online. Po trenutnom stanju mogucnost za ostale scenarije skoro da ne posoji.
Svi roditelji su imali pravo da izraze svoje misljenje preko predstavnika vijeca roditelja i taj procenat proizilazi iz toga. Starije ne smiju da puste jer ih je pola kao da su s lanca pusteni i nema sanse da ih se moze kontrolisati :D Bilo slucajeva da nargilu raspusu na velikom odmoru :lol:
dr_Evil

#131 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

neko_sa_strane wrote: 17/08/2020 10:41 Online nastava ako se i bude izvodila treba niti kombinovana. Sestrini klinci su slali zadaću tako što bi je uslikali i slali Viberom. Pored toliko besplatnih platformi koje se mogu koristiti. Zašto se online nastava ne može kombinovati putem određenih open source platformi. Zatim nastavnik može kreirati i YouTube kanal i uživo prenositi nastavu iz učionice. Strašno je i da djeca u ruralnim sredinama u 2020. godini nemaju pristup Internetu. Trebalo je već riješiti taj problem. Opet bi se mogao prenositi live stream iz učionice putem TV-a. Javni servisi bi se morali uključiti. Većina djece ako nema laptop ima smartphone. Nastavnicima bi se trebala dati sloboda da uvode nove metode rada.
Kanit se regije, gledat sta svabo, danci i norvezani rade i samo kopirat. Sta imamo izmisljat toplu vodu kada znamo da nasi ljudi ne znaju svoj posao, a i ako ima neko ko zna onda ne moze od sistema da uradi nesto.

Evo pola godine korona je tu, da vidimo tu statistiku, koje mjere koliko pridonose zarazi, uzrasti, regije?
daddy-kool

#132 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:34 Da vidimo sta kaze direktorat za zdravstvo recimo pametnih norvezana, zemlje koja najbolje stoji u europi:
Erfaringer fra Kina og andre land tyder på at barn ikke er en viktig gruppe for spredning av koronaviruset. Det betyr ikke at de ikke kan overføre smitte til andre, men at det er få barn som er blitt smittet av koronaviruset, og at de har hatt liten betydning for videre smitte. I Sverige, hvor barnehager og skoler ikke har vært stengt ned, har det ikke vært oppdaget utbrudd av symptomgivende sykdom i disse gruppene.

Smittespredningen er nå lav, og tiltak i barnehager og skoler kan lettes. I smittevernveilederne er det er laget en modell for tiltak som deles inn i grønt, gult og rødt nivå (regjeringen.no). Det er helsemyndighetene som avgjør om trafikklyset skal skifte, ikke skolene selv.

Iskustva iz kine i drugih zemalja ukazuju da djeca ne prenose virus znacajno, to ne znaci da se ne mogu zaraziti ali vrlo rijetko dobiju i skoro nikako ne prenose dalje. U svedskoj gdje se skole nisu zatvarale nije bilo znacajnih zaraza u skolskim grupama. Osobe koje se brinu o zarazi su podijelili skole na zelene, zute i crvene i postoji odjel u zdravstvu koji mjenja boje, a ne skola
Šveđani nisu tada testirali djecu jer su tada testirali samo najteže slučajeve koji dođu do bolice. Serološka studija na 38.000 uzoraka iz Uppsale je pronašla da je većina pozitivnih djeca, i to ukazuje na veliku transmisiju putem škole.
daddy-kool

#133 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:38
Zapravo mladji jesu manje zarazni od srednjoskolaca, ne znam zasto, nije me bas puno zanimalo, ako zanima mogu proguglati :D
Manji su više zarazni.
banjaluka078

#134 Re: COVID i škola?

Post by banjaluka078 »

malocvijece wrote: 17/08/2020 09:57 Pa šalju zadaće koje nisu oni radili, vratim im uz komentar da je plagijat i kako to znam. Nauče i to i više ne rade. Sve je to dječje. Ali se opet iskristalisalo ko stvarno hoće da uči, a ko se izvlači.
Svaka ti čast. Nastavnica matematike u 7. osnovne je razredu, u kojem je sin moje rodice, slala zadatke za zadaću, a u sljedećoj poruci slala sliku riješenih zadataka, jer se njoj nije dalo peglati s pregledanjem. Tek poslije mjesec su je starci provalili i prijavili, djeca se ušutila, njima bilo super što nisu morali mozgati.
daddy-kool

#135 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

neko_sa_strane wrote: 17/08/2020 10:41 Online nastava ako se i bude izvodila treba niti kombinovana. Sestrini klinci su slali zadaću tako što bi je uslikali i slali Viberom. Pored toliko besplatnih platformi koje se mogu koristiti. Zašto se online nastava ne može kombinovati putem određenih open source platformi. Zatim nastavnik može kreirati i YouTube kanal i uživo prenositi nastavu iz učionice. Strašno je i da djeca u ruralnim sredinama u 2020. godini nemaju pristup Internetu. Trebalo je već riješiti taj problem. Opet bi se mogao prenositi live stream iz učionice putem TV-a. Javni servisi bi se morali uključiti. Većina djece ako nema laptop ima smartphone. Nastavnicima bi se trebala dati sloboda da uvode nove metode rada.
Prvo, za cijenu školskih udžbenika se može nabaviti pristojan polovan PC. Drugo, BH Telecom može dati besplatan minimalan Internet svim đacima. Treće, većina predavanja je trebala ići centralizovano preko TV. Hrvati su imali sasvim ok online nastavu za vrijeme njihovog lockdowna.
dr_Evil

#136 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 10:46
dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:34 Da vidimo sta kaze direktorat za zdravstvo recimo pametnih norvezana, zemlje koja najbolje stoji u europi:
Erfaringer fra Kina og andre land tyder på at barn ikke er en viktig gruppe for spredning av koronaviruset. Det betyr ikke at de ikke kan overføre smitte til andre, men at det er få barn som er blitt smittet av koronaviruset, og at de har hatt liten betydning for videre smitte. I Sverige, hvor barnehager og skoler ikke har vært stengt ned, har det ikke vært oppdaget utbrudd av symptomgivende sykdom i disse gruppene.

Smittespredningen er nå lav, og tiltak i barnehager og skoler kan lettes. I smittevernveilederne er det er laget en modell for tiltak som deles inn i grønt, gult og rødt nivå (regjeringen.no). Det er helsemyndighetene som avgjør om trafikklyset skal skifte, ikke skolene selv.

Iskustva iz kine i drugih zemalja ukazuju da djeca ne prenose virus znacajno, to ne znaci da se ne mogu zaraziti ali vrlo rijetko dobiju i skoro nikako ne prenose dalje. U svedskoj gdje se skole nisu zatvarale nije bilo znacajnih zaraza u skolskim grupama. Osobe koje se brinu o zarazi su podijelili skole na zelene, zute i crvene i postoji odjel u zdravstvu koji mjenja boje, a ne skola
Šveđani nisu tada testirali djecu jer su tada testirali samo najteže slučajeve koji dođu do bolice. Serološka studija na 38.000 uzoraka iz Uppsale je pronašla da je većina pozitivnih djeca, i to ukazuje na veliku transmisiju putem škole.
Citava evropa, uk, i amerika kazu da su djeca ispod 5% svih zarazenih, i jos su dokazali da nastavnici i profesori nisu nista vise zarazeni od ostali profesija, ono sta su definitivno potvrdili jeste da djeca rijetko ili nikako dobivaju teze simptome. Tako da to kod tebe je fake news
daddy-kool

#137 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:52
Citava evropa, uk, i amerika kazu da su djeca ispod 5% svih zarazenih, i jos su dokazali da nastavnici i profesori nisu nista vise zarazeni od ostali profesija, ono sta su definitivno potvrdili jeste da djeca rijetko ili nikako dobivaju teze simptome. Tako da to kod tebe je fake news
Svi su bili zatvorili škole osim Šveđana kod kojih su osnovne škole radile svo vrijeme (uz određena ograničenja). Niko nema prava iskustva osim njih i dijelom Izraelaca koji su brzo otvorili škole i držali ih otvorenim duži period.

Što se tiče fake news :-) .
Slobodno pregledati šta sam pisao do sada i vidjeti u retrospektivi kako odolijeva testu vremena.
Last edited by daddy-kool on 17/08/2020 10:56, edited 1 time in total.
dr_Evil

#138 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 10:54
Svi su bili zatvorili škole osim Šveđana kod kojih su osnovne škole radile svo vrijeme (uz određena ograničenja). Niko nema prava iskustva osim njih i dijelom Izraelaca koji su brzo otvorili škole i držali ih otvorenim duži period.
Norveska i danska otvorili skole 11 maja, vodjeni iskustvima upravo iz Svedske, i evo otvorili ih ponovo bazirano na svojim i svedskim iskustvima. Jel mislis da bi ih otvorili ponovo inace?
daddy-kool

#139 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:56
Norveska i danska otvorili skole 11 maja, vodjeni iskustvima upravo iz Svedske, i evo otvorili ih ponovo bazirano na svojim i svedskim iskustvima. Jel mislis da bi ih otvorili ponovo inace?
Nema nam kolege iz Norveške, ali oni su škole tada otvorili za najmlađe, u njih se vratilo možda pola učenika i nisu dugo bili u školi. I to je bilo u vrijeme najmanjeg broja zaraženih i aktivnih slučajeva.

Treba razumjeti da je kod nas stanje možda najgore u Evropi po broju novozaraženih i aktivnih slučajeva na milion. Otvaranje škola u ovakom okruženju je totalna glupost.
dr_Evil

#140 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 10:57
dr_Evil wrote: 17/08/2020 10:56

Nema nam kolege iz Norveške, ali su škole tada otvorili za najmlađe, u njih se vratilo možda pola učenika i nisu dugo bili u školi. I to je bilo u vrijeme najmanjeg broja zaraženih i aktivnih slučajeva.

Treba razumjeti da je kod nas stanje možda najgore u Evropi po broju novozaraženih i aktivnih slučajeva na milion. Otvaranje škola u ovakom okruženju je totalna glupost.
Norvezani zatvorili 12. marta i u maju poceli lagano pustati, i pravili statistiku koja grupa dize zarazu. Sada posliej raspusta svi opet u skole.

KOd nas jeste stanje najgore, ali to nije kriva skola nego nas nacin zivota, kafe, grli, ljubi, rukuj. Lako skandinavcu kad te vidi predje cestu da se ne pozdravi.

Zatvori kafane, trzne centre, otvori skole. Ako se vec bojimo zaraze. Ali jok, kud ce to
daddy-kool

#141 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 11:02

Zatvori kafane, trzne centre, otvori skole. Ako se vec bojimo zaraze. Ali jok, kud ce to
:D

Identičnu stvar reče Fauci

https://www.medpagetoday.com/infectious ... id19/88065
Fauci: Here's How Schools Can Safely Reopen
— Areas with high case loads 'have a choice. You can either close the bars or close the schools'
Što se mene tiče, katastrofa je počela političkim potezima za vrijeme Ramazana i kada su pustili ulaz u državu bez testa ili izolacije. Tada je sve pušteno, i ostalo je na preporukama da se pazi ko hoće. Ali sada više nisu ni preporuke nego država hoće namjerno da zarazi što veći broj stanovnika i to u najgore vrijeme kada imamo opterećenje i sa drugim respiratornim infekcijama. U stanju epidemije kakvu smo imali krajem maja nije bio problem otvoriti škole, opet uz poštovanje epidemioloških mjera. Ali to sada učiniti je dodati benzin na vatru, država više nije indiferentna nego sada ima namjeru da aktivno učestvuje u širenju zaraze.
dr_Evil

#142 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 11:03
dr_Evil wrote: 17/08/2020 11:02

:D

Identičnu stvar reče Fauci

https://www.medpagetoday.com/infectious ... id19/88065
Fauci: Here's How Schools Can Safely Reopen
— Areas with high case loads 'have a choice. You can either close the bars or close the schools'
Što se mene tiče, katastrofa je počela političkim potezima za vrijeme Ramazana i kada su pustili ulaz u državu bez testa ili izolacije. Tada je sve pušteno, i ostalo je na preporukama. Ali sada više nisu ni preporuke nego država hoće namjerno da zarazi što veći broj stanovnika i to u najgore vrijeme kada imamo opterećenje i sa drugim respiratornim infekcijama.
ZNaci mi smo yellow po njemu, i mozemo u skolu jel tako :D
Tesla Edison

#143 Re: COVID i škola?

Post by Tesla Edison »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 10:50
Prvo, za cijenu školskih udžbenika se može nabaviti pristojan polovan PC. Drugo, BH Telecom može dati besplatan minimalan Internet svim đacima. Treće, većina predavanja je trebala ići centralizovano preko TV. Hrvati su imali sasvim ok online nastavu za vrijeme njihovog lockdowna.
Svi učenici da imaju konekciju minimalno 20 Mbit/s, sve škole da koriste profesionalne alate za online rad (Teams, Cisco Webex,...) a ne Zoom i Viber, pratiti videom prisustvo učenika ispred računara i to bi možda i moglo raditi ali daleko je to sve od gore pobrojanog.
laik1981

#144 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Teams se i koristio. To je zvanicno bila platforma na kojoj se radilo. To sto ga neki nisu znali koristiti, pa su slali viberom to je drugi par cipela. Zoom se koristio samo za dio gdje se nesto moralo odraditi uzivo. Obaveza je bila raditi preko teamsa. Ko tamo nije bio prisutan racunalo se kao da je odsustvovao sa nastave. Viber i ostalo je bilo gledanje kroz prste..
Last edited by laik1981 on 17/08/2020 11:16, edited 1 time in total.
daddy-kool

#145 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 11:09

Mi smo u debeloj crvenoj zoni.
red zones are above a 10% test positivity rate with more than 100 cases per 100,000.
dr_Evil

#146 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

A evo sve na stranu, sto neko kaze da roditelji gledaju skolu kao obdaniste, sta da radi roditelj koji mora na posao, zna se da je kod nas otkaz ako te nema, kad nema drzave ni zakona
daddy-kool

#147 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

dr_Evil wrote: 17/08/2020 11:14 A evo sve na stranu, sto neko kaze da roditelji gledaju skolu kao obdaniste, sta da radi roditelj koji mora na posao, zna se da je kod nas otkaz ako te nema, kad nema drzave ni zakona
Ko ti je čuvao djecu preko ljeta?
dr_Evil

#148 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 11:14
dr_Evil wrote: 17/08/2020 11:09

Mi smo u debeloj crvenoj zoni.
red zones are above a 10% test positivity rate with more than 100 cases per 100,000.
Upravu si :D pardoniram :D

Ali i dalje podrzavam da treba u skolu :D
dr_Evil

#149 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

daddy-kool wrote: 17/08/2020 11:16
dr_Evil wrote: 17/08/2020 11:14 A evo sve na stranu, sto neko kaze da roditelji gledaju skolu kao obdaniste, sta da radi roditelj koji mora na posao, zna se da je kod nas otkaz ako te nema, kad nema drzave ni zakona
Ko ti je čuvao djecu preko ljeta?
Imam srece pa je zena u obrazovanju, kako njima tako i njoj. Makar dok ne prerastu taj nivo :D
Juni

#150 Re: COVID i škola?

Post by Juni »

laik1981 wrote: 17/08/2020 11:14 Teams se i koristio. To je zvanicno bila platforma na kojoj se radilo. To sto ga neki nisu znali koristiti, pa su slali viberom to je drugi par cipela. Zoom se koristio samo za dio gdje se nesto moralo odraditi uzivo. Obaveza je bila raditi preko teamsa. Ko tamo nije bio prisutan racunalo se kao da je odsustvovao sa nastave. Viber i ostalo je bilo gledanje kroz prste..
laik1981 wrote: 17/08/2020 10:45

Svi roditelji su imali pravo da izraze svoje misljenje preko predstavnika vijeca roditelja i taj procenat proizilazi iz toga. Starije ne smiju da puste jer ih je pola kao da su s lanca pusteni i nema sanse da ih se moze kontrolisati :D Bilo slucajeva da nargilu raspusu na velikom odmoru :lol:
Samo da kazem da ovo nije istina.
Nacula sam da je bila neka anketa, ali mene ni nikoga iz mog razreda niko nista nije pitao. Znam da zvuci sega, ali stanje u tim vijecima roditelja je, makar u nasoj skoli, preslik minder politike u drustvu. Agresivni roditelji preuzmu sve konce u svoje ruke i odlucuju o svemu, u normalnoj situaciji o ekskurziji, sada da li smo za to da djeca idu u skolu, kazem ti slika naseg drustva u malom.
Locked