Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
azurna_obala

#27501 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by azurna_obala »

Mogy87 wrote: 13/08/2020 15:30
azurna_obala wrote: 13/08/2020 15:26 Danas sam saznala da je rahmetli Belma preminula od tromba, a coronu bi vjerovatno i preživjela. Izvor pouzdan, tako da eto, tužno.
A korona nema veze sa stvaranjem trombova?
Zasto se onda kao terapija koriste upravo medikamenti koji sprjecavaju nastanak trombova? To saznanje bilo je prekretnica u lijecenju i omogucilo nam je da stopa izljecenjenja bude znatno visa.
Veze nemam, nisam doktor.
Ako si ti doktor i znaš više, onda valjda znaš o čemu govoriš.
splinter

#27502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

azurna_obala wrote: 13/08/2020 15:26 Danas sam saznala da je rahmetli Belma preminula od tromba, a coronu bi vjerovatno i preživjela. Izvor pouzdan, tako da eto, tužno.
Vrlo moguće jer Covid-19 izaziva trombozu (u nekim ispitivanjima radilo se čak o 50% slučajeva) kada se razvije i pneumonija, a pogotovu kod mladih pacijenata. Pisalo se već ovdje o tome i prevenciji u terapiji. Čak i kod korištenja antikoagulanasa može da se javi u 30% slučajeva.
laik1981

#27503 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Zasto se onda kao terapija koriste upravo medikamenti koji sprjecavaju nastanak trombova? To saznanje bilo je prekretnica u lijecenju i omogucilo nam je da stopa izljecenjenja bude znatno visa.
Te inekcije za trombove se daju, koliko znam, posle svakog carskog reza. Jel Belma mogla primati ove uobicajene terapije za koronu, s obzirom da je bila u osmom mjesecu trudnoce?
azurna_obala

#27504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by azurna_obala »

splinter wrote: 13/08/2020 15:35
Vrlo moguće jer Covid-19 izaziva trombozu (u nekim ispitivanjima radilo se čak o 50% slučajeva) kada se razvije i pneumonija, a pogotovu kod mladih pacijenata. Pisalo se već ovdje o tome i prevenciji u terapiji. Čak i kod korištenja antikoagulanasa može da se javi u 30% slučajeva.
Hvala na objašnjenju.
Mogy87

#27505 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 13/08/2020 15:36
Te inekcije za trombove se daju, koliko znam, posle svakog carskog reza. Jel Belma mogla primati ove uobicajene terapije za koronu, s obzirom da je bila u osmom mjesecu trudnoce?
Daju se nakon carskog reza. Mogla je primati clexane jer trudnice sa trombofilijom prime stotine injekcija od zaceca do poroda.

Ali nekad ta terapija nije dovoljna.

What is the clotting problem that you and other doctors are seeing in severe COVID-19 cases?
Many COVID-19 patients in the ICU are developing blood clots, including clots in small vessels, deep vein thromboses in the legs, clots in the lungs, and stroke-causing clots in cerebral arteries. This has been happening even though these patients, in accordance with standard intensive care practice, are put on blood thinner drugs such as heparin to prevent clots as soon as they come to the ICU. This COVID-19-related clotting often does not respond well to standard prevention methods and, in some cases, to standard treatments, even with high doses of blood thinners.

https://news.weill.cornell.edu/news/202 ... d-clotting
Tambure

#27506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Porod izaziva tromb.
malocvijece

#27507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Pitanje je samo hoće li država išta uraditi da zaštiti trudnice, koje su i bez covid-a rizična skupina što se tiče mnogih bolesti i stanja. Zamisli koronu u ranoj trudnoći, ne daj bože. I niko ne zna kakve posljedice može ostaviti na plod.
splinter

#27508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Tambure wrote: 13/08/2020 15:45
Porod izaziva tromb.
U znatno manjem procentu nego Covid, s druge strane ta se tromboza može kvalitetno sanirati koristeći medikamente za razliku od ove koju izaziva Covid i gdje vrlo često lijekovi jednostavno ne djeluju.
laik1981

#27509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogu li se trudnice vakcinisati za vrijeme trudnoce protiv gripe, pa i korone kada bude dostupno?
azurna_obala

#27510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by azurna_obala »

Sjecam se, da nakon porođaja, koji je završio carskim, nisam primila te injekcije, nit sam procitala na onom.otpusnom, niti mi je ko u bolnici to spomenuo. Da mi nisu bebu prebacili hitno na Jezero, vjerovatno bih to i procitala na otpusnom, onako mi nije bilo ni na kraj pameti.

Tek nakon 20 dana, kad smo dosli kuci i dosla patronazna sestra, pita me jesam li primila te injekcije, kad sam rekla da nisam, žena se zaprepastila. Uglavnom, nije se ništa desilo, ona kaze da ke to zahvaljući tome što sam cijelo vrijeme bila u pokretu i hodala.
splinter

#27511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

laik1981 wrote: 13/08/2020 15:55 Mogu li se trudnice vakcinisati za vrijeme trudnoce protiv gripe, pa i korone kada bude dostupno?
Ne samo mogu li , nego je preporuka da se cijepe što se tiče gripe. Za Covid već ne znam, vidjećemo šta kažu proizvođači.
Ironmen

#27512 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

malocvijece wrote: 13/08/2020 15:48 Pitanje je samo hoće li država išta uraditi da zaštiti trudnice, koje su i bez covid-a rizična skupina što se tiče mnogih bolesti i stanja. Zamisli koronu u ranoj trudnoći, ne daj bože. I niko ne zna kakve posljedice može ostaviti na plod.
Hoce poslodavci ce i dalje nemrlosrdno davati otkaze trudnicama,a drzava ce ih zastiti kao i do sada sutnjom :thumbup:
Mogy87

#27513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 13/08/2020 15:55 Mogu li se trudnice vakcinisati za vrijeme trudnoce protiv gripe, pa i korone kada bude dostupno?
Vakcinacija protiv gripe trudnicama, kao visokorizicnoj grupi se preporucuje i mislim da imaju prioritet za vakcinu u ZZJZ.
Sto se korone tice nemamo jos uvijek vakcinu za koju pouzdano znamo da je sigurna i efikasna. Ako budemo imali tad treba pratiti upute proizvodjaca.
lavander

#27514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lavander »

Protiv gripe da. I to obavezna vakcinacija za trudnice u Srbiji, sto znaci da bi moglo biti i kod nas. Korona vakcina je jos nepoznanica. Vjerovatno ce zavisiti od prirode, tj. sastava vakcine.
Mogy87

#27515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

lavander wrote: 13/08/2020 16:05
Protiv gripe da. I to obavezna vakcinacija za trudnice u Srbiji, sto znaci da bi moglo biti i kod nas. Korona vakcina je jos nepoznanica. Vjerovatno ce zavisiti od prirode, tj. sastava vakcine.
Kod nas je elektivna, a tako ce i ostati. U vecini slucajeva ginekolozi ni ne spomenu vakcinaciju trudnicama. Od velike koristi za novorodjence je da majka u trecem trimestru primi vakcinu protiv velikog kaslja koji moze biti smrtonosan za bebu. Majka putem posteljice prenese antitijela bebi cime se premosti period od rodjenje do prve vakcine protiv velikog kaslja sa dva mjeseca. Kod nas je veliki kasalj endemski (tj. kola u populaciji). A vjerujte snimke bebe koja se pati s ovom potencijalno smrtonosnom bolescu niko ne zeli gledati, a kamoli dozivjeti.
lavander

#27516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lavander »

Mogy87 wrote: 13/08/2020 16:10
Kod nas je elektivna, a tako ce i ostati. U vecini slucajeva ginekolozi ni ne spomenu vakcinaciju trudnicama. Od velike koristi za novorodjence je da majka u trecem trimestru primi vakcinu protiv velikog kaslja koji moze biti smrtonosan za bebu. Majka putem posteljice prenese antitijela bebi cime se premosti period od rodjenje do prve vakcine protiv velikog kaslja sa dva mjeseca. Kod nas je veliki kasalj endemski (tj. kola u populaciji). A vjerujte snimke bebe koja se pati s ovom potencijalno smrtonosnom bolescu niko ne zeli gledati, a kamoli dozivjeti.
To da li ce ostati selektivna, to ne znamo. Zakoni su promjenjljiva stvar, mijenjaju se/donose svakodnevno. Vjerujem da bebe pate ako majka boluje od velikog kaslja.
Mogy87

#27517 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

lavander wrote: 13/08/2020 16:22
Mogy87 wrote: 13/08/2020 16:10

To da li ce ostati selektivna, to ne znamo. Zakoni su promjenjljiva stvar, mijenjaju se/donose svakodnevno. Vjerujem da bebe pate ako majka boluje od velikog kaslja.
Ostat ce jer kod nas ni obavezne vakcine nisu obavezne u praksi, ako me razumijes.
Nisam bas razumjela posljednju recenicu. Vakcina o kojoj pricamo je “mrtva” sto znaci da sadrzi djelic proteina bakterije Bordetellapertussis i ni na koji nacin ne moze zaraziti ni majku ni bebu.
lavander

#27518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lavander »

Mogy87 wrote: 13/08/2020 16:29 Ostat ce jer kod nas ni obavezne vakcine nisu obavezne u praksi, ako me razumijes.
Nisam bas razumjela posljednju recenicu. Vakcina o kojoj pricamo je “mrtva” sto znaci da sadrzi djelic proteina bakterije Bordetellapertussis i ni na koji nacin ne moze zaraziti ni majku ni bebu.
Ne razumijem. Ako postoji neki nacin da se izbjegne obavezna vakcinacija kod nas (bez da se plati kazna I ide u zatvror), ja s tim nisam upoznata. Mislim, kao sto moras postovati sve druge zakone, inace si u problemu. Govorim o obicnim ljudima, ne znam sta rade I kako neki mocnici koji zaobilaze zakone…
A, poslednja recenica nema skrivenu pruku :) Pisalo je "vjerujte, beba pati...", ja na to rekla da vjerujem. A, znam da je vakcina mrtva, zive vakcine se ne daju trudnicama.
malocvijece

#27519 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

dječak sa šibicama wrote: 13/08/2020 13:47 Pa podao je bvroj i u maju-junu, zato i kazem imali smo niz dana sa 10 ili 15 zarazenih u drzavi, pocelo je kreveljenje tu na temi sjetimo se malo, nazivanje nas panicarima i nolajferima jer smo upozoravali da ce dogoditi ovo sto se dogodilo, ogroman rast broja zarazenih a samo zato jer se drustvo previse opusta.

Kod nas ne postoji drustvena odogovornost i to je veliki problem, cim broj zarazenih malo padne krene opste opustanje i raspasoj. Logicno da nakon toga ide rast broja jer oni moraju do sandzaka na svadbu, do kafane na kafu, do kluba u nocni zivot, nece da nosi masku i tako dalje.
Kazu maska je opasna, nije virus opasan.

I cijelo vrijeme tvrde da je sve izmisljotina i da nas Gejc hoce cipovati.

Drustvo debila. Postali smo dosadni svi zajedno, ali ja cu jos jednom, zar je toliki problem biti malo odgovoran prema sebi, bliznjima i okolini. Sve im je dozvoljeno, a oni ko inat rade sve sto ne bi trebali raditi.
Takvi smo nevezano za koronu.
Prije par godina komšiju doktor stavio na dijetu zbog visokog holesterola. I kaže čovjek: Jedva čekam da nalazi budu dobri da mogu opet jesti šta hoću. .
AmirBaa

#27520 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

50% i 30% slucajeva od svih zarazenih koronom? Malo mi to previse zvuci ako uzmemo u obzir da su toliki % onih bez ikakvih simptoma.
Mogy87

#27521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

lavander wrote: 13/08/2020 16:35
Mogy87 wrote: 13/08/2020 16:29 Ostat ce jer kod nas ni obavezne vakcine nisu obavezne u praksi, ako me razumijes.
Ne razumijem. Ako postoji neki nacin da se izbjegne obavezna vakcinacija kod nas (bez da se plati kazna I ide u zatvror), ja s tim nisam upoznata. Mislim, kao sto moras postovati sve druge zakone, inace si u problemu. Govorim o obicnim ljudima, ne znam sta rade I kako neki mocnici koji zaobilaze zakone…
A, poslednja recenica nema skrivenu pruku :) Pisalo je "vjerujte, beba pati...", ja na to rekla da vjerujem. A, znam da je vakcina mrtva, zive vakcine se ne daju trudnicama.
Pa nije cjepni obuhvat u Sarajevu MMR vakcinom pao na 50% jer su ljudi postovali Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koji propisuje obaveznu vakcinaciju sto je za posljedicu imalo epidemiju morbila u FBiH sa preko 1.000 slucajeva. Nisu to bili nikakvi mocnici i bogatasi vec obicni ljudi.
Epidemija je motivisala sve neodlucne tako da smo prije korone imali znatno vise cijepne obuhvate. Steta samo sto smo naucili na tezi nacin.
Ono sto ce tebe svakako interesovati je da takva masovna vakcinacija (a vjeruj mi bila je bas to - masovna) nije rezultirala u evidentiranim nuspojavama koje su ozbiljnije od osipa i temperature.
Za drugi dio se nismo razumjele :) ja sam mislila na to da, ne daj Boze, beba dobije veliki kasalj dok je nezasticena.
splinter

#27522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

AmirBaa wrote: 13/08/2020 16:39
50% i 30% slucajeva od svih zarazenih koronom? Malo mi to previse zvuci ako uzmemo u obzir da su toliki % onih bez ikakvih simptoma.
Piše ti lijepo kada se razvije pneumonija. Podaci su bili vjerovatno vezani za bolničke slučajeve.
Koliko je to procentualno od ukupnog broja ne znam , ako se zadam kad stignem izračunat ću.
laik1981

#27523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 13/08/2020 16:52
AmirBaa wrote: 13/08/2020 16:39

Piše ti lijepo kada se razvije pneumonija. Podaci su bili vjerovatno vezani za bolničke slučajeve.
Koliko je to procentualno od ukupnog broja ne znam , ako se zadam kad stignem izračunat ću.
Ako ti nije mrsko da nam izracunas i koliko je tromboza ucestala i kod upala pluca izazvanih ostalim virusima, kao i bakterijama..
skafiskafsnjak

#27524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Pa ako je korona izazvala tromb, onda se moze reci od korone.
Kad bismo tako gledali, ne umre niko direkt od virusa nego od komplikacija koje on izazove
zubi

#27525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

skafiskafsnjak wrote: 13/08/2020 17:04 Pa ako je korona izazvala tromb, onda se moze reci od korone.
Kad bismo tako gledali, ne umre niko direkt od virusa nego od komplikacija koje on izazove
Naravno.

Ova glupa konstatacija smrt sa koronom fakat mi nije jasno cemu služi... Virus pokrene i pogorša postojeću bolest i onda kao umro si od te bolesti... Glupost, da nije virusa jos bi ziv i svoje hronično stanje držao pod kontrolom...
Locked