Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#27476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa brojevi padaju i procenat pozitivnih u odnosu na testirane. I dalje taj broj nije tacan. I dalje je puno vise pozitivnih nego sto se prikazuje, ali eto ima neku tendenciju pada, a pada bez ikakve posebne strategije, uz nepridrzavanje mjera vecine i bez obzira na bajram i Neum. Isto tako pada i broj hospitalizovanih, a taj broj je jedini koji ima neko konkretno znacenje..
- Zox
#27477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ekspert, a i malo me nervira sva sila ljudi koji su to "vec prebolovali" u januaru, ali da, obostrana upala pluca je prilicno tipicna za covid.laik1981 wrote: ↑13/08/2020 13:05Ja se ne sjecam da sam ikad u zivotu odbolovao gripu sa takvim simptomima, niti neko od mojih ukucana. Od rata nisam sigurno, a ne sjecam se da sam i u ratu. Zimus sam imao nesto, dvodnevna temperatura od 38,2 kojom sam dohakao jednim voltaren cepicem i neki kasalj od 5-6 dana. Osim toga dva puta fasovao gnojnu anginu, dva puta mi se zub upalio i to je moja anamneza za zadnjih 25 godina, tako da iz vlastitih iskustava ne mogu pricati.TESLA_EDISON wrote: ↑13/08/2020 12:49Tako je. Zadnji put me uhvatila gripa, krenuo u WC i nisam mogao doći u jednom komadu. Krenem, manta se, sjednem, dođem sebi i opet. Haos. Baš ružan osjećaj.laik1981 wrote: ↑13/08/2020 12:45 Prava gripa te moze zakucati 15 dana za krevet u toj mjeri da jedva do hale odes. To sto mi mislimo da je gripa kada nam malo nos procuri i dobijemo neku dvodnevnu malu temperaturu, to je drugi par cipela.
Najbitnije je da krivulja aktivnih slucajeva pada vec nekoliko dana.![]()
Kuma mi nekad pocetkom februara jedva ziva ostala. Dvije hefte se borila, obostrana upala pluca. Ja sam ubjedjen da je imala koronu jer se simptomi u potpunosti poklapaju, a ni ona prije ovoga nije bila ozbiljnije bolesna 10 godina. 33 godine, zivi ful zdrav zivot, zdrava hrana, aerobici i ta cudesa. Da je bila sta hafifna od prije bila bi vjerovatno alarahmetileTrebalo joj mjesec posle da se dohaviza..
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#27478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ev je glanc nova sa odmora iz antalije, jel pocrnila ispod maskeKRIZNI ŠTAB ZADOVOLJAN
Pilav: Epidemija u Sarajevu usporava, broj aktivnih slučajeva zaraze je manji za 15 posto
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pilav-e ... /200813055
- dječak sa šibicama
#27479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa podao je bvroj i u maju-junu, zato i kazem imali smo niz dana sa 10 ili 15 zarazenih u drzavi, pocelo je kreveljenje tu na temi sjetimo se malo, nazivanje nas panicarima i nolajferima jer smo upozoravali da ce dogoditi ovo sto se dogodilo, ogroman rast broja zarazenih a samo zato jer se drustvo previse opusta.
Kod nas ne postoji drustvena odogovornost i to je veliki problem, cim broj zarazenih malo padne krene opste opustanje i raspasoj. Logicno da nakon toga ide rast broja jer oni moraju do sandzaka na svadbu, do kafane na kafu, do kluba u nocni zivot, nece da nosi masku i tako dalje.
Kazu maska je opasna, nije virus opasan.
I cijelo vrijeme tvrde da je sve izmisljotina i da nas Gejc hoce cipovati.
Drustvo debila. Postali smo dosadni svi zajedno, ali ja cu jos jednom, zar je toliki problem biti malo odgovoran prema sebi, bliznjima i okolini. Sve im je dozvoljeno, a oni ko inat rade sve sto ne bi trebali raditi.
Kod nas ne postoji drustvena odogovornost i to je veliki problem, cim broj zarazenih malo padne krene opste opustanje i raspasoj. Logicno da nakon toga ide rast broja jer oni moraju do sandzaka na svadbu, do kafane na kafu, do kluba u nocni zivot, nece da nosi masku i tako dalje.
Kazu maska je opasna, nije virus opasan.
I cijelo vrijeme tvrde da je sve izmisljotina i da nas Gejc hoce cipovati.
Drustvo debila. Postali smo dosadni svi zajedno, ali ja cu jos jednom, zar je toliki problem biti malo odgovoran prema sebi, bliznjima i okolini. Sve im je dozvoljeno, a oni ko inat rade sve sto ne bi trebali raditi.
- skafiskafsnjak
#27480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Okej brate kad kazu sve...kosti...un1ted wrote: ↑13/08/2020 12:23 Imao je nekih izjava o sotoni i vragu gdje umalo nisam povratio, ali kada je opisivao bolove kostiju, tabana, ili kose, nešto slično je prošao i drug. Ko stijena, trenira, a iskustvo mu je takvo bilo da su ga bukvalno kosti bolile, a imao osjecaj da umire koliko je intezivno bilo i iznenađujuće jer se nikada nije susreo s tim. Prema tome kada kaze da ga je cijelo tijelo bolilo, to nije izmišljanje.
Al kosa
- zubi
#27481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stilska figura.skafiskafsnjak wrote: ↑13/08/2020 13:49Okej brate kad kazu sve...kosti...un1ted wrote: ↑13/08/2020 12:23 Imao je nekih izjava o sotoni i vragu gdje umalo nisam povratio, ali kada je opisivao bolove kostiju, tabana, ili kose, nešto slično je prošao i drug. Ko stijena, trenira, a iskustvo mu je takvo bilo da su ga bukvalno kosti bolile, a imao osjecaj da umire koliko je intezivno bilo i iznenađujuće jer se nikada nije susreo s tim. Prema tome kada kaze da ga je cijelo tijelo bolilo, to nije izmišljanje.
Al kosa![]()
Stilske figure su reči i izrazi kojima se obogaćuje književno delo, stvaraju žive i upečatljive slike, daju nova, šira i prenesena značenja.
- skafiskafsnjak
#27482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Et svi knjizevnici sadzubi wrote: ↑13/08/2020 13:58Stilska figura.skafiskafsnjak wrote: ↑13/08/2020 13:49Okej brate kad kazu sve...kosti...un1ted wrote: ↑13/08/2020 12:23 Imao je nekih izjava o sotoni i vragu gdje umalo nisam povratio, ali kada je opisivao bolove kostiju, tabana, ili kose, nešto slično je prošao i drug. Ko stijena, trenira, a iskustvo mu je takvo bilo da su ga bukvalno kosti bolile, a imao osjecaj da umire koliko je intezivno bilo i iznenađujuće jer se nikada nije susreo s tim. Prema tome kada kaze da ga je cijelo tijelo bolilo, to nije izmišljanje.
Al kosa![]()
Stilske figure su reči i izrazi kojima se obogaćuje književno delo, stvaraju žive i upečatljive slike, daju nova, šira i prenesena značenja.
![]()
- skafiskafsnjak
#27483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.059 uzoraka, od kojih je 143 pozitivno na SARS-CoV-2.
O ovome.ja pricam, prosle sedmice se testiralo oko 1600 i bilo oko 200i vise...
Mutljaju nam, prave nas budalama...
- Janjicar
#27484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mutljaš i ti brate, jedan post 2000 testiranih u KS, u drugom postu 1600 testiranih u Federaciji i o tome pričašskafiskafsnjak wrote: ↑13/08/2020 14:06 U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.059 uzoraka, od kojih je 143 pozitivno na SARS-CoV-2.
-
BadBoy
#27485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A jesi se I ti ufatio toga boli kosa, dobro ti je neko napisao - stilska figura, nije doslovno.skafiskafsnjak wrote: ↑13/08/2020 13:49Okej brate kad kazu sve...kosti...un1ted wrote: ↑13/08/2020 12:23 Imao je nekih izjava o sotoni i vragu gdje umalo nisam povratio, ali kada je opisivao bolove kostiju, tabana, ili kose, nešto slično je prošao i drug. Ko stijena, trenira, a iskustvo mu je takvo bilo da su ga bukvalno kosti bolile, a imao osjecaj da umire koliko je intezivno bilo i iznenađujuće jer se nikada nije susreo s tim. Prema tome kada kaze da ga je cijelo tijelo bolilo, to nije izmišljanje.
Al kosa![]()
Pa nisam jednom rekao za glavobolju od mamurluka da me boli glava i metar oko glave. Zajebancija u cilju boljeg dočaravanja.
Možda ga je i tjeme boljelo, sasvim moguće.
Ali jok sad se tri strane tambura o tome jel boli kosa ili ne.
- mO k3
#27486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jeli koga boli kosa kada je kod frizera?? 
-
splinter
#27487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pošto ste se u nekim prethodnim komentarima dotakli neizostavne gripe pa evo malo detalja još.
Na nekim ovim našim geografskim prostorima uglavnom, barem u zadnjih 10-tak godina dominiraju dva podtipa A tipa virusa : A (H1N1) pdm09 i A (H3N2).
Obzirom da razvijaju različite kliničke slike, sa stručne strane u principu mogle bi se tretirati dvije različite vrste bolesti, ali ok za naš narod je to sve manje više gripa.
Prva pandemija H3N2 predstavljena je 1968. i od tada je identificirano 108 promjena aminokiselina na 63 različita položaja.
H1N1 je nakon 1918. godine svoj veliki come-back imao tokom pandemije iz 2009.godine, ali su ta 2 virusa zapravo bila poprilično različita.
Ono što buni većinu ljudi je zapravo stvarni broj oboljelih od influenze (gripe) recimo u jednoj godini. Al kako je influneza ( gripa ) sezonska bolest, koja se u na sjevernoj hemisferi javlja već u oktrobru jedne kalendarske godine I traje do marta naredne, uzima se taj obrazac npr: 18/19 , 19/20.
Nadalje, kada se dobijaju, obrađuju i objavljuju podaci o ukupnom broju oboljelih, npr za Federaciju, u taj broj se ubacuju svi oboljeli, a koji su evidentirani odnosno pacijent koji su imali ILI simptome tzv, odnosno oboljenje slično gripi.
Također tu još postoje pojmovi ARI ( akutne respiratorne infekcije ) I SARI (Teške akutne respiratorne infekcije)
Ranije se radio pasivni nadzor nad gripom, a od 2013/14 je uveden tzv Sentitenl nadzor.
Odnosno danas se pored univerzalnog nadzora u Federaciji BiH nad gripom u kojem sudjeluje 79 domova zdravlja, koristi i noviji efikasniji sistem nadzora. Ovaj nadzor čini jedno “sentinel ILI” mjesto u DZ Novi Grad Sarajevo i jedno “sentinel SARI” mjesto u UKC Sarajevo.
U posljednih par godina radi se pilot projetat uvođenja SARI mjesta i u UKC Tuzla, SKB Mostar i KB Zenica.
Ako sad napravimo komparaciju sa izviještajima o dijagnostici Covida- 19, razlika je ogromna jer svi slučajevi Covida objavljeni I ukalkulisani kao pozitivni su stvarno i laboratorijski potvrđeni.
Dok s druge strane kod influenze npr u sezoni 2019/20 do sredine marta (sezona još bila u toku) prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH bilo je prijavljeno 27.296 slučajeva oboljenja sličnim gripi (ILI).
Od toga je u referalnom laboratoriju KCUS-a ukupno bilo testirano 489 uzoraka, a od tog broja 182 uzorka su bila pozitivna na virus gripe. Dakle nešto više od trećine ispitanih koji se vode kao oboljeli od gripe su zapravo stvarno pozitivni.
Općenito postavlja se pitanje koji je to omjer svarno pozitivnih sa nekim od podtipova virusa Influenze I poteškoća koje dolaze od bolesti koje su slični gripi.
Prema jednom istraživanju CDC-a u periodima normalnih sezona kada nema epidemije, taj iznos se kreće od 14-25%, a u periodima epidemije raste do 60 %.
Biće da se i Influenza ne javalja baš toliko često kao što mislimo, već vjerovatno imamo neku virusnu upalu na koju se “nakalemi” neka sekundarna bakrerijska infekcija ili nas “napadnu” virusne koinfekcije pa iz tog razloga kod obične prehlade a zbog djelovanja dva virusa istovrmeno imamo jače izražene simptome nego inače
A evo i nešto vezano za Covid-19. Kako sad stvari stoje, vjerovatno da je neka masovna pojava bolesti u februaru ove godine ili početkom marta, a da eto dodam i u decembru prošle god. zapravo samo mit.
Vrlo je malo seropozitivnih među ispitanim koji bi ukazivali na takav eventualni ishod. A i prema nekim podacima iz svoje neposredne okoline, gdje sam kao i svi ukućani ali i čitav krug ljudi uradili serološki test, a radilo se o vrlo preciznom testu, međutim nema nikakvih antititjela, ama baš ni u tragovima, istovremeno sam slične podatke dobio i iz Italije, USA, a ljudi su bili ubijeđeni da su prebolovali Covid, kad ono ništa . . .
Na nekim ovim našim geografskim prostorima uglavnom, barem u zadnjih 10-tak godina dominiraju dva podtipa A tipa virusa : A (H1N1) pdm09 i A (H3N2).
Obzirom da razvijaju različite kliničke slike, sa stručne strane u principu mogle bi se tretirati dvije različite vrste bolesti, ali ok za naš narod je to sve manje više gripa.
Prva pandemija H3N2 predstavljena je 1968. i od tada je identificirano 108 promjena aminokiselina na 63 različita položaja.
H1N1 je nakon 1918. godine svoj veliki come-back imao tokom pandemije iz 2009.godine, ali su ta 2 virusa zapravo bila poprilično različita.
Ono što buni većinu ljudi je zapravo stvarni broj oboljelih od influenze (gripe) recimo u jednoj godini. Al kako je influneza ( gripa ) sezonska bolest, koja se u na sjevernoj hemisferi javlja već u oktrobru jedne kalendarske godine I traje do marta naredne, uzima se taj obrazac npr: 18/19 , 19/20.
Nadalje, kada se dobijaju, obrađuju i objavljuju podaci o ukupnom broju oboljelih, npr za Federaciju, u taj broj se ubacuju svi oboljeli, a koji su evidentirani odnosno pacijent koji su imali ILI simptome tzv, odnosno oboljenje slično gripi.
Također tu još postoje pojmovi ARI ( akutne respiratorne infekcije ) I SARI (Teške akutne respiratorne infekcije)
Ranije se radio pasivni nadzor nad gripom, a od 2013/14 je uveden tzv Sentitenl nadzor.
Odnosno danas se pored univerzalnog nadzora u Federaciji BiH nad gripom u kojem sudjeluje 79 domova zdravlja, koristi i noviji efikasniji sistem nadzora. Ovaj nadzor čini jedno “sentinel ILI” mjesto u DZ Novi Grad Sarajevo i jedno “sentinel SARI” mjesto u UKC Sarajevo.
U posljednih par godina radi se pilot projetat uvođenja SARI mjesta i u UKC Tuzla, SKB Mostar i KB Zenica.
Ako sad napravimo komparaciju sa izviještajima o dijagnostici Covida- 19, razlika je ogromna jer svi slučajevi Covida objavljeni I ukalkulisani kao pozitivni su stvarno i laboratorijski potvrđeni.
Dok s druge strane kod influenze npr u sezoni 2019/20 do sredine marta (sezona još bila u toku) prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH bilo je prijavljeno 27.296 slučajeva oboljenja sličnim gripi (ILI).
Od toga je u referalnom laboratoriju KCUS-a ukupno bilo testirano 489 uzoraka, a od tog broja 182 uzorka su bila pozitivna na virus gripe. Dakle nešto više od trećine ispitanih koji se vode kao oboljeli od gripe su zapravo stvarno pozitivni.
Općenito postavlja se pitanje koji je to omjer svarno pozitivnih sa nekim od podtipova virusa Influenze I poteškoća koje dolaze od bolesti koje su slični gripi.
Prema jednom istraživanju CDC-a u periodima normalnih sezona kada nema epidemije, taj iznos se kreće od 14-25%, a u periodima epidemije raste do 60 %.
Biće da se i Influenza ne javalja baš toliko često kao što mislimo, već vjerovatno imamo neku virusnu upalu na koju se “nakalemi” neka sekundarna bakrerijska infekcija ili nas “napadnu” virusne koinfekcije pa iz tog razloga kod obične prehlade a zbog djelovanja dva virusa istovrmeno imamo jače izražene simptome nego inače
A evo i nešto vezano za Covid-19. Kako sad stvari stoje, vjerovatno da je neka masovna pojava bolesti u februaru ove godine ili početkom marta, a da eto dodam i u decembru prošle god. zapravo samo mit.
Vrlo je malo seropozitivnih među ispitanim koji bi ukazivali na takav eventualni ishod. A i prema nekim podacima iz svoje neposredne okoline, gdje sam kao i svi ukućani ali i čitav krug ljudi uradili serološki test, a radilo se o vrlo preciznom testu, međutim nema nikakvih antititjela, ama baš ni u tragovima, istovremeno sam slične podatke dobio i iz Italije, USA, a ljudi su bili ubijeđeni da su prebolovali Covid, kad ono ništa . . .
-
last mohicans
- mO k3
#27489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Allah salametlast mohicans wrote: ↑13/08/2020 14:44Mene glava i vrat, kad me vintaKad se sjetim frizerke iz djetinjstva, to je bilo vintanje glave, lijevo,desno,gore-dole..umjesto da hoda oko glave, ona glavu vintala. Nije ni čudo što diskuse imam
![]()
-
laik1981
#27490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Neci ce djavola ako antitijela traju 2-3 mjeseca kako neke studije pokazuju. Sad trebaju testirati raju koju je ovo odbolovala u martu i aprilu i vidjeti imaju li ta antitijela..
-
last mohicans
#27491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad je to bilo prije nekih 30-35 godina, najmanje. U siroj okolici je samo ona i bila, poslije sam s rajom iz razreda isao malo dalje.mO k3 wrote: ↑13/08/2020 14:46Allah salametlast mohicans wrote: ↑13/08/2020 14:44Mene glava i vrat, kad me vintaKad se sjetim frizerke iz djetinjstva, to je bilo vintanje glave, lijevo,desno,gore-dole..umjesto da hoda oko glave, ona glavu vintala. Nije ni čudo što diskuse imam
![]()
dobro si ti prezivio junace
-
splinter
#27492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Miješaš kruške i jabuke. Nisu to ta antitjela. Ovdje se radi o tragovima a ne o aktivnim antitjelima koja mogu da izazovu imunitet.
Takva traju, navodno do 3 mjeseca, ali reakciju antitjela možeš naći i mjesecima poslije, samo što je njihov titar u padu i ne pružaju zaštitu.
- skafiskafsnjak
#27493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ispravio sam se malo ispod, tih 2000 sam.mislio.na BiH , ne samo na KS.Janjicar wrote: ↑13/08/2020 14:33Mutljaš i ti brate, jedan post 2000 testiranih u KS, u drugom postu 1600 testiranih u Federaciji i o tome pričašskafiskafsnjak wrote: ↑13/08/2020 14:06 U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.059 uzoraka, od kojih je 143 pozitivno na SARS-CoV-2.
Mutljaju nam, prave nas budalama...![]()
A i ti jedva cekas da kazes nekome da mutlja haha
-
laik1981
#27494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako onda objasnjavas slucaj francuza koji je u decembru prosle godine bio pozitivan. Tvrde da nije bio nulti pacijent. U evropi se tada nije ni pomisljalo na koronu. Ne kazem ja da su bolesni ljudi iz februara bolovali od korone, ali ako je virus bio prisutan u tim mjesecima onda je cuddno kako se tada nije sirio, a bili su idealni uslovi za sirenje. Prvi slucajevi u Italiji i Spaniji su registrovani u januaru. I Institut Rudjer Boskovic potvrdio da je virus bio prisutan i kod vuhanovaca koji su u januaru proputovali pola evrope. Valjda su dokazali da je turisticki vodic koji ih je vodao bio pozitivan. Talijani i Spanci nasli tragove u uzorcima otpadnih voda iz decembra prosle godine.splinter wrote: ↑13/08/2020 14:51Miješaš kruške i jabuke. Nisu to ta antitjela. Ovdje se radi o tragovima a ne o aktivnim antitjelima koja mogu da izazovu imunitet.
Takva traju, navodno do 3 mjeseca, ali reakciju antitjela možeš naći i mjesecima poslije, samo što je njihov titar u padu i ne pružaju zaštitu.
U struci si i sigurno imas konkretne informacije svojih kolega o dosta zeznutoj situaciju u januaru i februaru kada su upale pluca u pitanju. Ne mozemo tvrditi da je bila korona, ali je bilo nesto poprilicno zeznuto. Ja ne mogu iznositi informacije do kojih sam ja dosao jer cu biti docekan na noz, da lupam i izmisljam, a imam ih pregrst i to iz prve ruke. Recu cu ipak jednu. Boris Nikulin je u januaru bukvalno savjetovao novopecenim roditeljima da ni svoju mater, ni oca ne pustaju u kucu zbog nekog opasnog virusa. Mozda su to i uobicajeni savjeti, nemam pojma..
-
last mohicans
#27495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li to implicira da se moze ponovo zaraziti, ako nivo antitijela nije dovoljan za odbranu od virusa? Malo me bune ta pitanja, čitao sam da se nakon 3 mjeseca ti tragovi antitijela gube, ali da li su imunitet na Covid i antitijela jedno te isto? Mozda je glupo pitanje, ali fakat me interesuje. Sve ovo sa prisustvom tih antitijela buni.splinter wrote: ↑13/08/2020 14:51Miješaš kruške i jabuke. Nisu to ta antitjela. Ovdje se radi o tragovima a ne o aktivnim antitjelima koja mogu da izazovu imunitet.
-
Mogy87
#27496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam sigurna da ce Splinter odgovoriti na oba pitanja, ali odgovore je vec davao 
-
laik1981
#27497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Isto tako pola igraca Zelje sredinom februara bilo bolesno posle povratka iz Antalije sa zimskih priprema. Neki bili van stroja mjesec dana. Amar Osim se za Pavica zajebavao kako hoce bakije da zove koliko je bio los. Alispahic bio mjesec dana van trenaznog procesa. Mnogi drugi sa temperaturom i nekim blazim simptomima i poimenice mogu svakog igraca nabrojati, a svi vakcinisani protiv gripe i svake godine se vakcinisu. Bez konkretnih dokaza ne mozemo tvrditi nista, ali nesto se cudno desavalao sto se ne desava bas svake godine, bar prema mojim saznanjima..
-
splinter
#27498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Virus se pojavio malo ranije naravno, ali neznatno, najviše 20 tak dana od nekih zvaničnih podataka. I ja imam info iz prve ruke od ljudi koji su radili po bolnicama širom svijeta i bili sigurni milion posto da si prebolovali , međutim ništa. Jednostavno da je bilo šta od toga bilo u opticaju ovi testovi bi to našli. Pa u Njemačkoj su nalazili tragove antitjela iz 2016, 2017 ali od drugih CoV virusalaik1981 wrote: ↑13/08/2020 15:05Kako onda objasnjavas slucaj francuza koji je u decembru prosle godine bio pozitivan. Tvrde da nije bio nulti pacijent. U evropi se tada nije ni pomisljalo na koronu. Ne kazem ja da su bolesni ljudi iz februara bolovali od korone, ali ako je virus bio prisutan u tim mjesecima onda je cuddno kako se tada nije sirio, a bili su idealni uslovi za sirenje. Prvi slucajevi u Italiji i Spaniji su registrovani u januaru. I Institut Rudjer Boskovic potvrdio da je virus bio prisutan i kod vuhanovaca koji su u januaru proputovali pola evrope. Valjda su dokazali da je turisticki vodic koji ih je vodao bio pozitivan. Talijani i Spanci nasli tragove u uzorcima otpadnih voda iz decembra prosle godine.splinter wrote: ↑13/08/2020 14:51Miješaš kruške i jabuke. Nisu to ta antitjela. Ovdje se radi o tragovima a ne o aktivnim antitjelima koja mogu da izazovu imunitet.
U struci si i sigurno imas konkretne informacije svojih kolega o dosta zeznutoj situaciju u januaru i februaru kada su upale pluca u pitanju. Ne mozemo tvrditi da je bila korona, ali je bilo nesto poprilicno zeznuto. Ja ne mogu iznositi informacije do kojih sam ja dosao jer cu biti docekan na noz, da lupam i izmisljam, a imam ih pregrst i to iz prve ruke. Recu cu ipak jednu. Boris Nikulin je u januaru bukvalno savjetovao novopecenim roditeljima da ni svoju mater, ni oca ne pustaju u kucu zbog nekog opasnog virusa. Mozda su to i uobicajeni savjeti, nemam pojma..
HKU1, 229E, NL63, OC43 tu se radilo o križanoj reaktivnosti
A nalete povremeno te neke učestalije atipične upale pluća u pojedinim godinama. Bio je slučaj i u Hrvatskoj čini mi se prije par godina i to baš taj period januar, februar.
Sigurno da više faktora utiče na to.
- azurna_obala
#27499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Danas sam saznala da je rahmetli Belma preminula od tromba, a coronu bi vjerovatno i preživjela. Izvor pouzdan, tako da eto, tužno.
-
Mogy87
#27500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A korona nema veze sa stvaranjem trombova?azurna_obala wrote: ↑13/08/2020 15:26 Danas sam saznala da je rahmetli Belma preminula od tromba, a coronu bi vjerovatno i preživjela. Izvor pouzdan, tako da eto, tužno.
Zasto se onda kao terapija koriste upravo medikamenti koji sprjecavaju nastanak trombova? To saznanje bilo je prekretnica u lijecenju i omogucilo nam je da stopa izljecenjenja bude znatno visa.