Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#46301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Nego gdje mi je @Prpa.ba da rastabirimo izborne cifre u Tuzli.
Ja i dalje ne mogu vjerovati da NS rizikuje pobjedu SDA u Tuzli.

Ima li PDA kandidata za načelnika u Tuzli?

EDIT: Evo nađoh na stranici CIK-a koje stranke će imati kandidate na načelnika u Tuzli (zvanična i konačna lista)

1 BPS-SEFER HALILOVIĆ
2 SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE
3 SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
4 NAŠA STRANKA
5 SBB
6 GRAĐANSKI SAVEZ (GS)
7 NAROD I PRAVDA
8 PLATFORMA ZA PROGRES
9 POKRET DEMOKRATSKE AKCIJE-PDA
10 ŽIGIĆ HALID
11 ZAJEDNO I ODLUČNO SDBIH-DF
Last edited by kluz franjo on 12/08/2020 18:31, edited 1 time in total.
palermo

#46302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Al bilo bi zanimljivo čuti šta kažu glasači NS-a iz Tuzle.

Ovo ovdje što se piše mi sve nekako ima sarajevsku perspektivu.

Ako je neki glasač NS-a iz Tuzle već pisao, onda moje izvinjenje.
Patton44

#46303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Patton44 »

Ode i Dervis Cicko. :tooo: Pedja
Prpa.ba

#46304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Lokalni izbori 2016 Nacelnik - Vijece
SDP 24.636 - 14.610
SDA/SBB 15.448 - 8.348/4.829
DF 4.907 - 2.760
HDZ / - 2.952
Ostalo 4.176 - 10.835 (Tuzlanska alternativa - 4.598)
NS 986 - 1.402
SBiH 270 - 1.228

Opsti izbori 2018 - Skupstina TK u izbornoj jedinici Grad Tuzla
SDP 14.299
SDA 5.864
DF 5.287
PDA 5.140
NS 5.016
SBB 4.078
HDZ 2.400
SBiH 1.493
BOSS 1.292
NB 712
BPS 701

Izlaznost na oba zadnja ciklusa u par stotina glasova - impresivna disciplina birackog tijela, bez oscilacija kao u Kantonu Sarajevo. Svaka cast.

Nisam upucen koliki dio zelene ljevice se odlomio od tuzlanskog SDP-a, i od toga zavisi koliko ce biti guravo za nacelnika. Ocito je da je Imamovic popularniji od stranke, i to skoro duplo, sto je pretpostavljam pojava koja nece nestati bez nekog kapitalnog promasaja. To tuzlaci najbolje znaju, meni se kao posmatracu cini da se covjek nije dovoljno vrtio po federalnim medijima u negativnom kontekstu da bi doslo do takvog brodoloma. Mozda je korona promijenila stvari.

Uglavnom, ako SDA i SBB ne budu isli zajedno, PDA bude imala svog kandidata, dio GS-a se nastavi opirati Komsicevsko-Bijedicevskoj SDA ljevici i sl. a NS bude imala neinspirisanu kampanju, onda mi se po ovome cini da ce Imamovic uspijeti odnijeti pobjedu s razlikom i do 5-6 hiljada glasova. Rizik je najveci u slucaju nezadovoljstva tuzlaka radom SDP-a, zajednickim nastupom SDA-SBB i solidnom kampanjom NS. Tada Imamovic moze izgubiti na nivou stotina ili par hiljada glasova od SDA-SBB.
Kikibombona

#46305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Omer Berbic zestoko popljuvao SDP i Jasmina Imamovica.

Blago SDA pored ove gamadi. Njima je i opozicija dobra, plata je tu, ne radis nista. Njima je vazna reputacija stranke jer to je firma od koje zive. Za drzavu ih boli QRAC.
kluz franjo

#46306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Što reče jedan kolega, bilo bi interesantno pročitati i neko lokalno mišljenje na forumu, ali do tada da dodam nekoliko elemenata u ovu priču koji mogu biti interesanti (bez ikakve ambicije da sam u pravu)
Prpa.ba wrote: 12/08/2020 19:18 ...
Nisam upucen koliki dio zelene ljevice se odlomio od tuzlanskog SDP-a, i od toga zavisi koliko ce biti guravo za nacelnika. Ocito je da je Imamovic popularniji od stranke, i to skoro duplo, sto je pretpostavljam pojava koja nece nestati bez nekog kapitalnog promasaja. To tuzlaci najbolje znaju, meni se kao posmatracu cini da se covjek nije dovoljno vrtio po federalnim medijima u negativnom kontekstu da bi doslo do takvog brodoloma. Mozda je korona promijenila stvari.
Mislim da je podvučeno ključno pitanje. Na to treba dodati i činjenicu da SD/DF imaju vrlo prepoznatljivog kandidata, ali koji bi mogao da otkine glasove i kandidatu SDA.
Prpa.ba wrote: 12/08/2020 19:18 ...
Uglavnom, ako SDA i SBB ne budu isli zajedno, PDA bude imala svog kandidata, dio GS-a se nastavi opirati Komsicevsko-Bijedicevskoj SDA ljevici i sl. a NS bude imala neinspirisanu kampanju, onda mi se po ovome cini da ce Imamovic uspijeti odnijeti pobjedu s razlikom i do 5-6 hiljada glasova. Rizik je najveci u slucaju nezadovoljstva tuzlaka radom SDP-a, zajednickim nastupom SDA-SBB i solidnom kampanjom NS. Tada Imamovic moze izgubiti na nivou stotina ili par hiljada glasova od SDA-SBB.
Imajući u vidu da će i PDA i SBB imati svoje kandidate za načelnike, a da kandidatkinja NS teško u ovoj konstalaciji može da ponovi rezultat liste koju je 2018. predvodio Bešlagić, čini mi se da ova kandidatura ne može da ugrozi eventualni reizbor Imamovića.
Sa druge strane će sigurno na lokalnu pozitivno uticati na izbor liste NS za gradsko vijeće u kojem je SDP u ovom mandatu otišao u opoziciju.

Ponavljam, ovo su sve vrlo "nategnuti" scenariji... Bumo videli.
Patton44

#46307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Patton44 »

U ovoj situaciji najteze je kifli, koga podrzat Jasmina il Mirjanu.
kluz franjo

#46308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Kikibombona wrote: 12/08/2020 19:21 Omer Berbic zestoko popljuvao SDP i Jasmina Imamovica.

Blago SDA pored ove gamadi. Njima je i opozicija dobra, plata je tu, ne radis nista. Njima je vazna reputacija stranke jer to je firma od koje zive. Za drzavu ih boli QRAC.
Dugačak je istorijat "nesporazuma" između Imamovića i NS u Tuzli. Nije to od juče.
Da ne idem u detalje, nadam se u svakoj izbornoj jedinici odličnom rezultatu SDP-a i NS-a i tamo gdje kandidiraju pobjedi njihovih kandidata za načelnike.
kluz franjo

#46309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Patton44 wrote: 12/08/2020 19:55 U ovoj situaciji najteze je kifli, koga podrzat Jasmina il Mirjanu.
Ne mogu se neke stvari ni znati, ako se čita samo SB i Faktor.

NiP će imati svog kandidata za gradonačelnika u Tuzli. A to je sa aspekta izborne kombinatorike odlično za Jasmina.
Patton44

#46310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Patton44 »

kluz franjo wrote: 12/08/2020 20:01
Patton44 wrote: 12/08/2020 19:55 U ovoj situaciji najteze je kifli, koga podrzat Jasmina il Mirjanu.
Ne mogu se neke stvari ni znati, ako se čita samo SB i Faktor.

NiP će imati svog kandidata za gradonačelnika u Tuzli. A to je sa aspekta izborne kombinatorike odlično za Jasmina.
Sta predlazes za citanje.
Banksy

#46311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Zašto se NS i SDP nisu mogli dogovoriti oko zajedničkog kandidata u Tuzli?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#46312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

Banksy wrote: 12/08/2020 20:18 Zašto se NS i SDP nisu mogli dogovoriti oko zajedničkog kandidata u Tuzli?
Zato sto je bolje da nezadovoljni sdp glasaci glasaju za NS kandidata umjesto df.
Za beslagicem je veliki broj glasaca otisao iz sdp, bolje ih zadrzati unutar ovih stranaka koje nisu dio kriminalne organizacije
Banksy

#46313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Po cijenu da se rasipanjem glasova izabere SDA kandidat.
Bosanski_kralj

#46314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bosanski_kralj »

Ja ipak mislim da je motiv taj sto lokalni NS bi radije vidio na poziciji gradonacelnika bilo koga, pa makar bio i SDA, nego da i dalje ostane Jasmin.

Ta prica o promociji stranke, osvajanja pozicija u vijecu preko isticanja kandidata i za grado/nacelnicke bi pila vode kada bi NS imala svoje kandidate i u drugim opstinama u kojima nije na vlasti SDP-ov grado/nacelnik.
kluz franjo

#46315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Po ovom konkretnom pitanju npr. dokument: "Pregled ovjerenih političkih subjekata načelnici 2020" na web-stranici CIK-a.

Na putu do neupitnih činjenica su samo 4 klika ili tri klika dalje od naslova A. Metiljevića.
izvrsni direktor

#46316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Bosanski_kralj wrote: 12/08/2020 20:33 Ja ipak mislim da je motiv taj sto lokalni NS bi radije vidio na poziciji gradonacelnika bilo koga, pa makar bio i SDA, nego da i dalje ostane Jasmin.
Kad ovako nesto napisete je li vi sami vjerujete u to ili vam je bitno samo napisati kolika god glupost bila
Bosanski_kralj

#46317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bosanski_kralj »

izvrsni direktor wrote: 12/08/2020 20:41
Bosanski_kralj wrote: 12/08/2020 20:33 Ja ipak mislim da je motiv taj sto lokalni NS bi radije vidio na poziciji gradonacelnika bilo koga, pa makar bio i SDA, nego da i dalje ostane Jasmin.
Kad ovako nesto napisete je li vi sami vjerujete u to ili vam je bitno samo napisati kolika god glupost bila
Nije glupost, to je cinjenica. Nije Tuzla jedini primjer, ima ih jos. I sam dolazim iz sredine gdje se slicno desava kao i u Tuzli.
kluz franjo

#46318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Bosanski_kralj wrote: 12/08/2020 20:44
izvrsni direktor wrote: 12/08/2020 20:41
Nije glupost, to je cinjenica. Nije Tuzla jedini primjer, ima ih jos. I sam dolazim iz sredine gdje se slicno desava kao i u Tuzli.
Ako se ne varam prije 4 godine je sadašnji načelnik Krupe dobio izbore sa 2.000 glasova ili skoro 20% razlike u odnosu na zajedničkog kandidata SDA/SBB i pored protukandidata iz DF-a.
Na ovim izborima SDA i SBB idu odvojeno, a DF podržava načelnika.
Ne znam situaciju na lokalu, ali mi je vrlo upitno da par stotina glasova koje će možda uzeti kandidat NS mogu da ugroze reizbor Halitovića, kojeg ovaj put podržavaju i A-SDA i NiP.
high_volume

#46319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

Ta prica o promociji stranke, osvajanja pozicija u vijecu preko isticanja kandidata i za grado/nacelnicke bi pila vode kada bi NS imala svoje kandidate i u drugim opstinama u kojima nije na vlasti SDP-ov grado/nacelnik.
Šta je korisno postigao načelnik Imamović za svojih mandata u Tuzli? Koji je to razlog, šta je to produktivno, korisno za društvo i grad Tuzlu, da kandidira, pa da mu ja dam svoj glas?
Patton44

#46320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Patton44 »

Ode i dr.Adnan Burina,kako je krenulo ostace samo deda i unuk.
thekupus

#46321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by thekupus »

Patton44 wrote: 12/08/2020 22:04 Ode i dr.Adnan Burina,kako je krenulo ostace samo deda i unuk.
Pattone, gdje si prijavio prebivalište? Hitno mijenjaj na "Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko", jer ne izlaziš iz ove teme :)
tutku

#46322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tutku »

Ne znam sta bih mislio o ovom zajednickom nastupu NS i SDP u Mostaru. Ljudi mi djeluju kao dobro operisani od stvarnosti, bez neke dalje vizije i promisljanja, na zapadnoj obali u gradu nece dobiti ni 2% glasova, dakle to ce po izbornim mjestima se brojati na prste jedne ruke podrska koju ce dobiti, a na istocnoj strani ce se rasuti glasovi. Htjeli oni ili ne htjeli to, jednostavno se radi o cinjenici koju valja uzeti u obzir i dobro odvagati u odnosu na sve ono sto znamo da SDA predstavlja i koliko je unazadila drustvo u cjelini, a tako i Mostar. Prica o nekom gradjanskom drustvu gdje nije bitno kako se ko zove je prica za budale kada je na terenu stanje to apsolutno demantovalo, jer tu pricu u citavom jednom korpusu podrzava smijesna manjina. Jebes ovakve principe kada je krajnji ishod da ce grad imati vlast losiju nego sto je mozda imao. Bez obzira na sve, postoje sredine poput Srebrenice, Mostara, Stoca, mozda Brckog, gdje valja pokusati doci do bilo kakvog kompromisa sa imenom i neke stvari progurati po strane. Alternativa je anti-drzavna, cesto fasisticka ili u najmanju ruku sovinisticka i zeli raspad ovog drustva. Pisam se ja po onom ko ce podrzati to.
Patton44

#46323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Patton44 »

thekupus wrote: 12/08/2020 23:02
Patton44 wrote: 12/08/2020 22:04 Ode i dr.Adnan Burina,kako je krenulo ostace samo deda i unuk.
Pattone, gdje si prijavio prebivalište? Hitno mijenjaj na "Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko", jer ne izlaziš iz ove teme :)
Mehmeda Spahe....pa valjda smijem malo izaci iz kuce...il nesmijem.
RunnerX

#46324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by RunnerX »

tutku wrote: 13/08/2020 08:54Bez obzira na sve, postoje sredine poput Srebrenice, Mostara, Stoca, mozda Brckog, gdje valja pokusati doci do bilo kakvog kompromisa sa imenom i neke stvari progurati po strane. Alternativa je anti-drzavna, cesto fasisticka ili u najmanju ruku sovinisticka i zeli raspad ovog drustva. Pisam se ja po onom ko ce podrzati to.
Ne može kompromis sa dokazanim kriminalcima i prevarantima. Shvatam ja da je u navedenim sredinama malo veći cilj, ali znaš kako kažu Ameri, sa teroristima nema pregovora.

SDA se mora iz temelja promijeniti, inače je besmisleno ulaziti u svaki dogovor sa njima.
izvrsni direktor

#46325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Kako je ovo meni smijesno, ova pozivanja na jedinstvp stranaka. Ako im je do jedinstva neka sda ne kandiduje svoju listu vec neka kazu da radi jedinstva podrzavaju sdp-ns kandidate..
Za sve u mostaru je sda podjednako kriva kao hdz, potpuno isti nivo krivice, zajednicki nastup sda i hdz pduvijek u svemu, zajednicka krovica za neodrzavanje izbpra itd i onda na kraju pozivaju ostale stranke da se ujedine sa sda???
Zar ne vidite da sda pomalo pravi problem gdje gpd je to moguce kako bi formirali zajednicke liste i tako opoziciju gasili? Zar ne vidite da se ide na to da postoje stranke okupljene oko hdz, stranke okupljene oko sda i oko snsd. Zar vam nista ne govpri prozivanje bloka sda-df-sbb kao "bosnjacka reprezentacija" gdje bakir predstavlja tu reprezentaciju? Zajednicki nastup u srebrenici, ali samo ako ce biti sda provjereni potrcko?
Locked