Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Šta bi prije kupili polovan premium ili novo auto niže klase, za cca. 45-50.000KM?

Polovan premium
35
29%
Novo je novo
65
54%
Nisam siguran
9
7%
Samo utorkom
12
10%

Total votes: 121

Milenkov buraz

#126 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

CikCikCikPogodi wrote: 12/08/2020 17:02
shheff wrote: 12/08/2020 16:52 Image
mk ultra wrote: 12/08/2020 16:43 Još kad bi passat i corola bili ista klasa vozila...
Corolla sedan je velicinom isti auto, cijenom full opremljen Corolla sedan hibrid dodje kao neki osnovni 1.6 manulalni Passat, tako da se ne mogu porediti ulozeno/dobijeno.
Uzet ce Volkswagen brzo i na tom polju. Japanci na pocetku se probiju kasnije zapnu, padnu i nikad da povrate ritam, i tako do neke nove inovacije.
Toyota izbacila već 4 generaciju Hybrida, ne može se to tek tako jednim modelom VW Hybrida stići ni sa Haryy Poterom na strani VW. :lol:
shheff

#127 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by shheff »

Ovi su izbrisali Corollu pa nema linka, ali ono u usporedbi i sa A3 1.6M/T koji je sharean ranije na akciji alo je to konkurencija ulozeno/dobijeno, je razlika velika. Preporuka je da sjednete u Corollu sedan i provjerite koliko prostora i kakvo sjedenje nudi.
Milenkov buraz

#128 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

mk ultra wrote: 12/08/2020 15:45
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 15:35
mk ultra wrote: 12/08/2020 15:27

reci mi jedan razlog zašto da plaćaš ovlašteni servis po 3x većoj cijeni za vozilo van garancije, pogotovo za dijelove koje možeš sam nabaviti

ja ti navedem barem 3 servisa gdje ćeš i fiskalni i fakturu dobiti za ovo sve što sam naveo, na toj cijeni.
Zato što to nisu isti dijelovi već zamjenski, često sumnjive kvalitete. Imao sam priliku gledati i upoređivat originalne i zamjenske i to kao od istog proizvođača kao kod originala. Razlike je bilo čak i na prvi pogled u fizičkim dimenzijama samih djelova i finoće izrade. Drugo, ta garancija koju kažeš dobiješ od majstora čime je dokazuješ, fiskalnim računom, protokolom kod majstora? Rekao ti majstor da imaš garanciju. Znam tri slučaja gdje su ljudi ispušili tu foru, otišli da reklamiraju a ovaj majstor "specijalizovani" rekao šta si donio ja sam ti ugradio, pojeo vuk magaraca. Velika većina tih majstora radi na crno i ukoliko dođe do spora ti tu ništ ane možeš dokazati, osim da ga ganjaš parmakom okolo. :mrgreen: Iskreno mene bi bilo stid voziti auto od 400KS a održavati ga kod nekog ilegalca.
a koliko ima slucajeva da u ovlastenom zaboravi filter da zavrne? zaboravi stabilizator da poveže?

nisu sumnjive kvalitete, imaš većinu dijelova od raznih proizvođača, koliko platiš toliko dobiješ.
odeš u orbico kupiš shell ulje po jednoj cijeni, ili ćeš otići u tomića i kupiti isto (identično jer su ovi dobavljači) ulje po duploj cijeni? ne kontam šta pokušavaš dokazati, da moraš biti džek i bacati pare okolo jer tako mora? :lol:
Ima i toga ali imaš račun sa radnim nalogom i opisom šta je rađeno i ko je radio pa možeš potraživati svoja prava. Nisam jednom iskoristio svoje pravo, jednom kod ASA Auta prije dosta godina na Škodi drugi put na Renaultu. Kod tih priučenih "specijalaca" na riječima imaš sve, kada dođe do spora teško možeš ostvariti pravo jer takvi majstori rijetko priznaju svoju grešku već obično kažu da je do dijelova a ovi što su ti prodali dijelove kažu do majstora i tako u krug. Svako ima svoje i zna šta je najbolje za njega. Upravo to što si rekao koliko platiš toliko dobiješ je argument koji ti pokušavam objasniti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#129 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mk ultra »

Koji spor, stojim pored i gledam sta radi :lol:
mirsek

#130 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

shheff wrote: 12/08/2020 17:21 Ovi su izbrisali Corollu pa nema linka, ali ono u usporedbi i sa A3 1.6M/T koji je sharean ranije na akciji alo je to konkurencija ulozeno/dobijeno, je razlika velika. Preporuka je da sjednete u Corollu sedan i provjerite koliko prostora i kakvo sjedenje nudi.
Razlika se najvise vidi kad poslije 10 godina sjednes da vozis tu corollu i audija a3, tad skontas sto je neki auto premium.
Milenkov buraz

#131 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

mk ultra wrote: 12/08/2020 17:29 Koji spor, stojim pored i gledam sta radi :lol:
:lol: A jbt. pa moram ga još kontrolisati šta radi...ma pravi majstori. :thumbup:
artur morgan

#132 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by artur morgan »

Upravo te kalkulacije sta je isplativije polovan neki kao premium ili nov nize klase, odraz je slabije kupovne moci.

U suprotnom, sve manje bi bilo tih kalkulacija ( a sve vise novih vozila ).

Jasno mi je da ima dosta oni koji ce prije krntiju njemacku nego novo azijsko ali cemu generaliziranje da takav mentalni sklop ima vecina. Ja vidim sarenilo kod nas kad su u pitanju vozila na nasim cestama razna vozila od raznih evropskih pa sve vise azijskih proizvodjaca. Svi to vidite. To sarenilo ce uvijek biti samo ako bi se stanje nekad dobro poboljsalo auta bi bila prosjecno stara ovdje do 5 godina a ne kao sad 10+ godina.
CikCikCikPogodi

#133 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by CikCikCikPogodi »

artur morgan wrote: 12/08/2020 17:49 Upravo te kalkulacije sta je isplativije polovan neki kao premium ili nov nize klase, odraz je slabije kupovne moci.

Jasno mi je da ima dosta oni koji ce prije krntiju njemacku nego novo azijsko ali cemu generaliziranje da takav mentalni sklop ima vecina. Ja vidim sarenilo kod nas kad su u pitanju vozila na nasim cestama razna vozila od raznih evropskih pa sve vise azijskih proizvodjaca. Svi to vidite. To sarenilo ce uvijek biti samo ako bi se stanje nekad dobro poboljsalo auta bi bila prosjecno stara ovdje do 5 godina a ne kao sad 10+ godina.
Ovdje i prodaju krtnije jer je narod glup ko komarac, a te krntije po Europi znaju prelaziti 250k 300k 400k kilometara, ali dzaba daj ti nasoj glavusi svabu da se osjeca kao rodak u Njemackoj. A provjeriti odakle je doslo, jel servisirano, to ne postoji kod pola kupaca. Auta znaju dolaziti cak iz Estonije, Madarske, Spanije, pa ponekad iz Turske.
NediM17

#134 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by NediM17 »

Preciznije, 16 god. :mrgreen:
mirsek

#135 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

CikCikCikPogodi wrote: 12/08/2020 17:57
artur morgan wrote: 12/08/2020 17:49 Upravo te kalkulacije sta je isplativije polovan neki kao premium ili nov nize klase, odraz je slabije kupovne moci.

Ovdje i prodaju krtnije jer je narod glup ko komarac, a te krntije po Europi znaju prelaziti 250k 300k 400k kilometara, ali dzaba daj ti nasoj glavusi svabu da se osjeca kao rodak u Njemackoj. A provjeriti odakle je doslo, jel servisirano, to ne postoji kod pola kupaca. Auta znaju dolaziti cak iz Estonije, Madarske, Spanije, pa ponekad iz Turske.
Meni ovo nije krntija, ima urednu servisnu, mozes dokupiti garanciju, ne znam moze li se odvesti u ovlasteni u na pregled ili dovesti svog majstora ali u svakom slucaju, po meni, bolji nego nov kompakt.
https://www.olx.ba/artikal/38495782/bmw ... -line-f10/
nivla

#136 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by nivla »

ima li neko preporucit nov karavan, dizel za 18000, da prodam ovaj krs i kupim sebi auto
mirsek

#137 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

nivla wrote: 12/08/2020 18:12 ima li neko preporucit nov karavan, dizel za 18000, da prodam ovaj krs i kupim sebi auto
:D
Dobro, realno je da sa u tim ciframa tesko novo isplati ili moze naci uopste.
Dilema je u ciframa preko 30.000-40.000 KM jel bolje ici na novo ili polovno sa malo kilometara i godina, premium ili ne.
nivla

#138 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by nivla »

mirsek wrote: 12/08/2020 18:19
nivla wrote: 12/08/2020 18:12 ima li neko preporucit nov karavan, dizel za 18000, da prodam ovaj krs i kupim sebi auto
Dilema je u ciframa preko 30.000-40.000 KM jel bolje ici na novo ili polovno sa malo kilometara i godina, premium ili ne.
pa ista stvar ovi sto kupe od 40-50k, to je novo preko 100000
artur morgan

#139 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by artur morgan »

Pa napravite anketu da vidimo rezultate sta bi prije kupili ili sta ste kupili polovan premium ili novo auto niza klase, za cca od 45 kKM :)

Okey anketa nije najbolji statisticki pokazatelj, ali kad bi se moglo doci do podataka sta je vise prodato za godinu dana u tom cjenovnom rangu ja tvrdim da je vise novih.

U tu kalkulaciju ne treba uzimat stare krntije jer je njihova cijena dosta niza i nije nikakav pokazatelj. Pokazatelj moze biti samo prosjecna cijena novog kompakta.
mirsek

#140 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

nivla wrote: 12/08/2020 18:25
mirsek wrote: 12/08/2020 18:19
pa ista stvar ovi sto kupe od 40-50k, to je novo preko 100000
Pa jeste, vecina tih auta su bila preko 100.000 KM kad su nova bila, a nisu bez razloga.
mirsek

#141 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

artur morgan wrote: 12/08/2020 18:28 Pa napravite anketu da vidimo rezultate sta bi prije kupili ili sta ste kupili polovan premium ili novo auto niza klase, za cca od 45 kKM :)

Okey anketa nije najbolji statisticki pokazatelj, ali kad bi se moglo doci do podataka sta je vise prodato za godinu dana u tom cjenovnom rangu ja tvrdim da je vise novih.

U tu kalkulaciju ne treba uzimat stare krntije jer je njihova cijena dosta niza i nije nikakav pokazatelj. Pokazatelj moze biti samo prosjecna cijena novog kompakta.
Podrzavam. :thumbup:
Jel moze autor teme napraviti anketu ?
artur morgan

#142 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by artur morgan »

mirsek wrote: 12/08/2020 18:30
artur morgan wrote: 12/08/2020 18:28 Pa napravite anketu da vidimo rezultate sta bi prije kupili ili sta ste kupili polovan premium ili novo auto niza klase, za cca od 45 kKM :)

Pozivam ga i ja da napravi anketu.

Da vidimo da li je u pravu kada tvrdi da je zivotna filozofija u BiH izabrati polovno vozilo. :wink:
shheff

#143 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by shheff »

Problem kod nas što su njemačka auta dosta precjenjena, naročito uvežena polovna i često pregažena sa kilometrima između 150k i 200k, starosti 5-10-15g svejedno je. I sam sam bio vlasnik jednog takvog, izvorno dobro auto, ali pregaženo. Otac i brat voze zadnjih 20g VW i MB, uvozne, neki top, a neki problem za problemom. Dakle sve je to lutrija. Kad sam kupovao prvo auto nagovore me na Golfa i ja ga sređivao 1,5g. ali nikad to na zelenu granu srećom imao je taj Golf nafaku da ode dalje... Ranije sam pisao svoj slučaj za 20kKM u periodu od 3mj najbolje ponude, nisam oganičen bio ni marka auta ni pogon ni gorivo, samo uloženo/dobijeno Golf nije imao nikakve šanse.
nivla

#144 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by nivla »

nisu samo kod nas, vec u vecem dijelu evrope, zasto je to tako ko ce ga znati
uvoz vw, audi,mb, skoda, seati i sl:
-belgija
-svicarska
-njemacka
-svedska
-holandija
-italija
-slovenija
i tamo su na cijeni u odnosu na polovno auto iste klase koje proizvode japanci, koreanci, francuzi, talijani, cak i kad imaju duplo vise kilometara
NediM17

#145 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by NediM17 »

Man'te se suplje sta bi bilo kad bi kokuz im'o 45 milja, kakva anketa i bakraci. :(
Prvo kokuz nikad nece imati 45 milja, a drugo i da ih dobije na lotu sigurno ih ne bi ulup'o u auto.
Eto, kol'ko vas je dalo 45 milja za auto?
NediM17

#146 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by NediM17 »

Pokretac moze napraviti anketu npr. da stavi raspone po 5 milja kol'ko su forumasi platili svoje najskuplje auto, nebitno novo ili polovno. 0-5.000, 5-10, 10-15 i tako do recimo preko 50.000. Anketa je "amonimna" nadam se da ce ljudi posteno odgovoriti. :thumbup:
Milenkov buraz

#147 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

mirsek wrote: 12/08/2020 18:30

Evo anketa, ko ne glasa otpala mu *ita. :mrgreen:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#148 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Entropio »

Sve zavisi sta trazis od auta.

Ako zelis prevoz od tacke A do tacke B i pri tome ti nije bitno kako ces se osjecati dok se vozis, onda uzmi novu azijsku nakazu ili francusku kantu. Ako volis svoje auto i ako ti je bitno da se osjecas udobno, ugodno i da imas ugodjaj voznje, momentalni odziv kad stisnes gas, ugladjen mjenjac, osjecaj da si u ladji na cesti i da lezi ko pegla, da nista ne skripi, da su materijali unutra kvalitetni, gdje god dirnes odise kvalitetom, puno moderne opreme koja ti olaksava voznju i daje entertainment mogucnosti, da s ponosom mozes reci u raji sta vozis i da s ponosom mozes parkirati gdje god odes i uzdignute glave izaci iz auta, onda ces uzeti svabu, u ovom slucaju polovnog. Naravno, pazi da se radi o ocuvanom i neizjahanom primjerku, jer je to najvaznije.

Provozaj se i u toj Mazdi a i u tom Audiju, pa ces vidjeti razliku.
Milenkov buraz

#149 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

Entropio wrote: 12/08/2020 19:57 Sve zavisi sta trazis od auta.

Ako zelis prevoz od tacke A do tacke B i pri tome ti nije bitno kako ces se osjecati dok se vozis, onda uzmi novu azijsku nakazu ili francusku kantu. Ako volis svoje auto i ako ti je bitno da se osjecas udobno, ugodno i da imas ugodjaj voznje, momentalni odziv kad stisnes gas, ugladjen mjenjac, osjecaj da si u ladji na cesti i da lezi ko pegla, da nista ne skripi, da su materijali unutra kvalitetni, gdje god dirnes odise kvalitetom, puno moderne opreme koja ti olaksava voznju i daje entertainment mogucnosti, da s ponosom mozes reci u raji sta vozis i da s ponosom mozes parkirati gdje god odes i uzdignute glave izaci iz auta, onda ces uzeti svabu, u ovom slucaju polovnog. Naravno, pazi da se radi o ocuvanom i neizjahanom primjerku, jer je to najvaznije.

Provozaj se i u toj Mazdi a i u tom Audiju, pa ces vidjeti razliku.
Ma vozio obje varijante, ranije imao priliku voziti (nije bilo moje vlasništvo) od Q3, Q5 i Q7 par dana do Audija, Passat CC, obični limuzina...do duše tad su to bili top opremljeni primjerci vrijedni sigurno 70, 80 i više hiljada KM, stari po godinu dana ili jedva godinu dana. Probao i CX-30 i mogu ti reći da taj CX-30 za taj novac nudi više od polovnog recimo Q5 iz 2015. kojeg sam stavio u prvom postu. Naravno imaš Q5 modela koji su top opremljeni sa malo kilometra, stari po dvije do tri godine ali im je cijena gluho bilo i to je izvan moje lige.

CX-30 je sve samo ne nakaza, razumijem tvoj dječački animozitet prema drugačijem konceptu pravljenja vozila i razmišljanja o vozilima. Pokazivanje u raji me prošlo davno a i boli me *ita šta će neko reći, to je mentalitet mahalaca i dobro si to opisao. :thumbup:

Image
Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#150 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by konektovan »

Gleaj ti koliko je ono stedilo, stavilo displej od 3310 a danas standard tableti..... :mrgreen:
Post Reply