Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Šta bi prije kupili polovan premium ili novo auto niže klase, za cca. 45-50.000KM?

Polovan premium
35
29%
Novo je novo
65
54%
Nisam siguran
9
7%
Samo utorkom
12
10%

Total votes: 121

Tomahawk11
Globalni moderator

#51 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Tomahawk11 »

https://sarajevo.kia.ba/polovna_vozila/ ... g6I6IYwXC8

Ili ipak novu štajaznam...Astru, Golfa nešto treće :zoka:
Milenkov buraz

#52 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

basicm wrote: 12/08/2020 12:55 Nisam ni ja dobar u glavi, ali ne bih se mijenjao za neku drugu dobrotu.
Meni je strucnjak svako ko kaze da je bolje uzeti nov clio nego polovan a6. Sve sto kaze nakon toga zvuci kao bla bla.
Ne poredim ja nov Clio, Dustera ni Škodu sa A6 ili Q5 već konkretno novu Mazdu CX-30 sa polovnim Q5. Gledao sam uživo CX-30, vozio i ne mogu da razumjem tu filozofiju da neko poleti na Q5 i još istrese tolike pare za polovnu kantu na točkovima. Da se rzumijemo to auto novo je zviždalo, kao i sada kada uzmeš nekog novog Q5.
mirsek

#53 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

Tomahawk11 wrote: 12/08/2020 13:46 https://sarajevo.kia.ba/polovna_vozila/ ... g6I6IYwXC8

Auuu, predobar izbor, automatic, xdrive, dizel. :thumbup:
Pogledas papire, provjeris sa advokatom za sta sve vazi garancija, doplatis za produzenu garanciju, ostavis 15.000 KM za eventualne popravke i uzivas u extra premium autu.
artur morgan

#54 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by artur morgan »

vjeshalica wrote: 12/08/2020 11:25
artur morgan wrote: 12/08/2020 10:17 Ma ja, na forumu bi svi prije novu Mazdu ili žensko auto Renault Captur nego polovnog Audia, svi bi prije novo nego polovno....svi ovdje normalni jel tako kolegice @vjeshalica :-D

A onda dok se spremaš poći za Neum sa porodicom, vidiš komšiju kako ti prilazi i kaže " o čestitam, šta je to, ti se malo ponovi ovo ljeto ? ", kažeš mu " ma jesam kupio prije par dana Audia Q5, ispalo tako na brzinu sve, baš mi dobra prilika bila znaš komšo, žena kaže ma uzmi i meni je ljepo, djeca navalila hoće Audia, hajd da vidiš motor komšo "....i dok gledaju tako pita komšo " a šta bi sa nekim novim Renaultom što je tvoja žena pričala mojoj ženi da ćeš uzet ????" :-D
Sta fali novom Captur-u? Ako bi birala izmedju Mazde i Captura, uzela bi mazdu, a izmedju polovnog Q i Mazde nove naravno da bi uzela.novo...ne mozes pogrijesiti osim ako ne budes totalni peh u zivotu oa kupis sa nekim fabrickim.felerom npr....
A da mislim gdje je lola kurcio Q-a pa to ne bi niko normalan kupio

Ne znam u sustini sto se oko toga vodi polemika i pravi od auta statusni simbol,uzmes sta ti odgovara potrebama pa makar bila kutija od cipela zvana UP! Potpuno je svejedno, ali u moguvnosti da kupis fin autic i imas love za novo, kupis novo,bar znas sta si kupio....a kupovanje polovnog radi nekoga da mu se nakurcis u oko je debilizam zesci....a mazdi nista ne fali, samo papak zna za dvije stvari, tabuthana 2 i neki ujebani audi
Ja sam tebe spomenuo samo zbog onog da normalan uvijek bira nov auto. Mislim da si tako napisala,,, To je dosta nesmotrena izjava a sve ostalo prije i sad je meni ok. :wink:

Ostalo moje iz posta odnosilo se na ustaljenu priču koja se provlači da svako od nas zna da je novo najbolje. Odnosno svi znamo da je dobro novo a da je loše imati polovan Q5 i da će te Q5 raskućit momentalno, žena ostavit, djeca zamrzit, a čaršija ( i forum ) ogovarat....ja imam osjećaj da mnogi koji bukvalno tako misle i pišu nemaju ni blizu u faktu dobar pa i vrijadan u protivrjednosti KM polovnjak kao što su ta polovna vozila koja nazivate leševima ili nezatrpanim grobovima...ali ih takve voze, i ne vidite u tome nikakav problem ali je problem kad lola - cica mica sebi kupi Q5 :roll: :-D .

Ideališe se o kupovini novog Captura, Mazde, prozivaju se vlasnici(e) polovnih Audia ili BMW-a, zanemaruje se šta onaj ko proziva vozi i kako on održava auto... Sad lako je na to zažmiriti i mislit ma jok ja sam drukčiji a vozim krntiju i održavam je na otpadu...al pogledaj malo bolje koliko se u suštini razlikujete.

Zaključak. Razlog zbog čega su nam vozila loša, istrošena i stara na cesti je najviše zbog slabe kupovne moći. Ako u populaciji u velikoj većini nemaš mogućnost kupit novog Renaulta ili Mazdu, šta mi imamo dalje o nekoj našoj životnoj filozofiji kupovine polovnog u odnosu na novog pričati...zavaravate se. Ovdje je životna filozofija ne kupiti njemačko auto, već otići i radit u njemačkoj... Da nam je standard evropski/kineski ( radi ravnopravnosti :-D ) auta bi bila u skladu sa tim standardom kao i kod njih. Odnosno auta su nam sad takva kakva trebaju biti :roll: Prosjek u federaciji plaće je oko 950 KM, pa teško da bolje može biti na cesti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#55 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Tomahawk11 »

mirsek wrote: 12/08/2020 13:51
Tomahawk11 wrote: 12/08/2020 13:46 https://sarajevo.kia.ba/polovna_vozila/ ... g6I6IYwXC8

Pogledas papire, provjeris sa advokatom za sta sve vazi garancija, doplatis za produzenu garanciju, ostavis 15.000 KM za eventualne popravke i uzivas u extra premium autu.
Bogme samo što nisam pazario nekog Peugeota 206 1.4 HDI :mrgreen:

Nije ovo u ovom momentu za mene, a lijepo izgleda.
drndalo

#56 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by drndalo »

Veigar wrote: 12/08/2020 11:37
vjeshalica wrote: 12/08/2020 11:25
artur morgan wrote: 12/08/2020 10:17 Ma ja, na forumu bi svi prije novu Mazdu ili žensko auto Renault Captur nego polovnog Audia, svi bi prije novo nego polovno....svi ovdje normalni jel tako kolegice @vjeshalica :-D

A onda dok se spremaš poći za Neum sa porodicom, vidiš komšiju kako ti prilazi i kaže " o čestitam, šta je to, ti se malo ponovi ovo ljeto ? ", kažeš mu " ma jesam kupio prije par dana Audia Q5, ispalo tako na brzinu sve, baš mi dobra prilika bila znaš komšo, žena kaže ma uzmi i meni je ljepo, djeca navalila hoće Audia, hajd da vidiš motor komšo "....i dok gledaju tako pita komšo " a šta bi sa nekim novim Renaultom što je tvoja žena pričala mojoj ženi da ćeš uzet ????" :-D
Sta fali novom Captur-u? Ako bi birala izmedju Mazde i Captura, uzela bi mazdu, a izmedju polovnog Q i Mazde nove naravno da bi uzela.novo...ne mozes pogrijesiti osim ako ne budes totalni peh u zivotu oa kupis sa nekim fabrickim.felerom npr....
A da mislim gdje je lola kurcio Q-a pa to ne bi niko normalan kupio

Ne znam u sustini sto se oko toga vodi polemika i pravi od auta statusni simbol,uzmes sta ti odgovara potrebama pa makar bila kutija od cipela zvana UP! Potpuno je svejedno, ali u moguvnosti da kupis fin autic i imas love za novo, kupis novo,bar znas sta si kupio....a kupovanje polovnog radi nekoga da mu se nakurcis u oko je debilizam zesci....a mazdi nista ne fali, samo papak zna za dvije stvari, tabuthana 2 i neki ujebani audi
Lijepo sam objasnio, muški vole mjerit svoje alatke kupovinom otih takvih autića. Tu ti ta logika šta ti najviše odgovara ne igra nikakvu ulogu, naprotiv smatra se da samo beta muškarci tako razmišljaju i naravno žene. :D
Blagos’nama sa 79% muske populacije koja se smatra Alfa-muzjacima, najcesce bez realnog osnova...
basicm

#57 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by basicm »

Svi vozite polovno, a ovamo suplja novo najbolje. Nov q5 je bolji od polovnog q5, isto tako svako auto. Ali kad se porede auti novi i polovni razlicitih klasa i cijena nema nikakvog smisla.
Isto tako, sutra kad budete prodavali svoje polovno, jedva cekate da vam dodje kupac kojeg ovdje kitite raznim uvredama.
drndalo

#58 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by drndalo »

basicm wrote: 12/08/2020 14:06 Svi vozite polovno, a ovamo suplja novo najbolje. Nov q5 je bolji od polovnog q5, isto tako svako auto. Ali kad se porede auti novi i polovni razlicitih klasa i cijena nema nikakvog smisla.
Isto tako, sutra kad budete prodavali svoje polovno, jedva cekate da vam dodje kupac kojeg ovdje kitite raznim uvredama.
Prica je o autima koji vec kostaju bruku para za nase uslove. Pa se covjek pitao da li je pametnije trati niv odlican auto marke Mazda, za bruku para, od nekog ko-zna-kakvog (jer je polovan, i jer kod nas svasta lazu kod prodaje takvih) Premium vozila, koji je kad je bio nov, bio wau-mjau...

Kod ljudi koji imaju 8000 KM za auto, dileme nema, nema ni novog Kineza LingFeng za te pare...
el_bake007

#59 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by el_bake007 »

Meni se cini kao da pokusavas preko ove teme racionalizirati svoju odluku o novom/polovnom automobilu. Mazda je nova, dobra , u garanciji al jbg Audi je Audi i valja prelomit. Realno oba auta su cigle na cesti , Audi malo zivlji za vozit, Mazda u jacem paketu opreme atraktivnija unutra i vani , osim ako ne ides u opasne egzibicije po planinama zimi Quattro ti ne treba. Dobre gume i prednji pogon ce valjat za vecinu voznje u zimskim uslovima u nasoj drzavi. Meni licno je glupo bacati pare u rupe bez dna koje ne pruzaju nista zanimljivo na cesti, isti djavo i 320d i A3 i CX30 , auta kakvih ima na bacanje i svakog dana stotine sidju sa proizvodne trake. Auto se kupuje prema vlastitim mogucnostima izdvajanja za kupovinu,odrzavanje i onome sto zelis od auta. Za 45000 Konvertibilnih maraka se kockati sa polovnim,genericnim, 5 godina starim autom sa sestocifrenom kilometrazom... Neka hvala. Jedini slucaj u kojem bi se upustio licno u takvu avanturu je da se radi o zanimljivom sportskom automobilu , ovako za normalne voznje po meni azijske nakaze vise nego dovoljne za manje pare od evropskih rivala
artur morgan

#60 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by artur morgan »

drndalo wrote: 12/08/2020 14:10
basicm wrote: 12/08/2020 14:06 Svi vozite polovno, a ovamo suplja novo najbolje. Nov q5 je bolji od polovnog q5, isto tako svako auto. Ali kad se porede auti novi i polovni razlicitih klasa i cijena nema nikakvog smisla.
Prica je o autima koji vec kostaju bruku para za nase uslove. Pa se covjek pitao da li je pametnije trati niv odlican auto marke Mazda, za bruku para, od nekog ko-zna-kakvog (jer je polovan, i jer kod nas svasta lazu kod prodaje takvih) Premium vozila, koji je kad je bio nov, bio wau-mjau...

Kod ljudi koji imaju 8000 KM za auto, dileme nema, nema ni novog Kineza LingFeng za te pare...
Nije priča o tome odnosno o toj dilemi ili tom izboru šta je pametnije, već o nekoj navodno našoj životnoj filozofiji u BiH da tako hoćemo da radimo. To naprosto nije tačno.
Last edited by artur morgan on 12/08/2020 14:17, edited 1 time in total.
mirsek

#61 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

Tomahawk11 wrote: 12/08/2020 13:55

Jel nov peugeot ili ?
Ma samo sam komentarisao da si uzeo vrlo dobar primjer polovnog auta, bar po meni :thumbup: Astra koliko god je nova ne moze imati bolji kvalitet i zavrsnu obradu od npr. jednog ovakvog bmw-a, o dinamici voznje i pogonu da ne pricam.
Last edited by mirsek on 12/08/2020 14:20, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#62 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Tomahawk11 »

mirsek wrote: 12/08/2020 14:16
Tomahawk11 wrote: 12/08/2020 13:55

Jel nov peugeot ili ?
Ma samo sam komenrarisao da si uzeo vrlo dobar primjer polovnog auta, bar po meni :thumbup: Astra koliko god je nova ne moze imati bolji kvalitet i zavrsnu obradu od npr. jednog ovakvog bmw-a, o dinamici voznje i pogonu da ne pricam.
Jok, polovni.

Slažemo se :thumbup:

A opet nemamo svi iste kriterije tako da ima sigurno onih koji se ne slažu.
Mlad i Nevin

#63 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Mlad i Nevin »

Gornja glava kaze nov plastikaner a donja polovni premium :mrgreen:
Milenkov buraz

#64 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

artur morgan wrote: 12/08/2020 14:16

Nije priča o tome odnosno o toj dilemi ili tom izboru šta je pametnije, već o nekoj navodno našoj životnoj filozofiji u BiH da tako hoćemo da radimo. To naprosto nije tačno.
VElika većina će prije polovnog bez obzira u kojem cjenovnom rangu. Evo uzmi i manji iznos pa pogledaj, recimo do 25.000KM, svi će poletiti za polovnog Passata nego za novu Daciu, Renaulta, Suzuki ili Citroena. Jbg. to jeste BiH životna filozofija.
Qler

#65 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Qler »

do nekih cca 30k moze polovno, preko samo novo, jer do 30k novo je sve lose realno...
drndalo

#66 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by drndalo »

artur morgan wrote: 12/08/2020 14:16

Izvini, covjek je u pravu. Nasa filozofija gladnih ociju svega zapadnog nas tjera da see protezemo vise nego nam je jorgan dugacak, i vecina je u ovom drustvu takva. U svemu potrosnom, vozilima, nekretninama, odjeci, elektronici...

Koliko ljudi ima telefone od 1300 KM na pre-paid-u, bez kredita na racunu? Jel to shvatljivo ?
mirsek

#67 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

Mlad i Nevin wrote: 12/08/2020 14:19 Gornja glava kaze nov plastikaner a donja polovni premium :mrgreen:
Moze i tako, zavisi sta neko preferira u odredjenom momentu.
basicm

#68 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by basicm »

Evo, poredi se passat i dacia. Pa kako ih sastavi? Sta ako trebam vece vozilo, jaci motor, bilo koji kriterij neki?
mirsek

#69 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

Qler wrote: 12/08/2020 14:23 do nekih cca 30k moze polovno, preko samo novo, jer do 30k novo je sve lose realno...
Dobra filozofija, mada bih ja jos povecao granicu za dobro novo na barem 40.000 KM jer ima ljudi koji voze vece aute od malih gradskih, sto zbog gabarita, sto zbog cestih putovanja.
Last edited by mirsek on 12/08/2020 14:28, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#70 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Tomahawk11 »

basicm wrote: 12/08/2020 14:26 Evo, poredi se passat i dacia. Pa kako ih sastavi? Sta ako trebam vece vozilo, jaci motor, bilo koji kriterij neki?
Realno, Passat lubeničar nema zamjenu.
basicm

#71 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by basicm »

Eto neko voza lubenice, neko je moler, neko ima invalida u kuci, neko putuje duze relacije, nekog strah malog auta, a ima ogranicen budzet, sta da radi?
Imam osjecaj da su neki na plati kod uvoznika novih automobila. Isto papagaji. Svako bi kupio novo onakvo kakvo mu treba ili kakvo zeli, ali ne moze, pa onda trazi kompromis. I kupiti novu daciu umjesto nekog boljeg je kompromis, da se ima para ne bi je ni vi gledali, pogotovo ne kao glavno auto u kuci.
Milenkov buraz

#72 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

basicm wrote: 12/08/2020 14:26 Evo, poredi se passat i dacia. Pa kako ih sastavi? Sta ako trebam vece vozilo, jaci motor, bilo koji kriterij neki?
Dobro su to objasnili u prvih desetak postova, ljudi biraju vozilo jer im nije žensko i/ili zato da se pokaže. Uglavnom se vode bez tog kriterija česta duža putovanja pa mu treba jači motor, prostor za djecu, kolica, stvari i slično. Naravno ako ti treba prostora da ćeš gledati nešto veće a ima i Dacia po tom pitanju modela sa finim prostorom, motori više manje svodi se na dva do tri izbora i tu su slabi ali ja sam Daciu naveo kao jedan od primjera i pored naveo i Renault, Suzuki, Citroen...
Better Man

#73 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Better Man »

Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 10:04
Better Man wrote: 12/08/2020 09:59 Novi Renault Captur sa dobrom opremom se može uzeti za manje od 40 hiljada KM, a novo je novo i Renault pravi odlična vozila. Kupovina tog Audia je bacanje para, jer auto ima veliku kilometražu i pitanje šta će trebati ulagati u njega.
Slažem se u potpunosti. Najskuplji novi Captur je 42.000 sa EDC mjenjačem i svom mogućom opremom uključujući držanje pravca u traci, sigurnosnog razmaka, sistemom prepoznavanja prepreke i samokočenja...itd. O dizajnu ne treba trošiti riječi, Audi iz 2015 isto kocka navarena na šasiju. :mrgreen: Mislim da za 48.000 možeš izabrati i većeg Scenica sa Bose opremom, do duše nije EDC.
Ovo već ima u srednjem paketu opreme Intense, koji ima skoro sve što ti treba.
Milenkov buraz

#74 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by Milenkov buraz »

basicm wrote: 12/08/2020 14:33 Eto neko voza lubenice, neko je moler, neko ima invalida u kuci, neko putuje duze relacije, nekog strah malog auta, a ima ogranicen budzet, sta da radi?
Pa ništa kupiti vozilo koje im odgovara ali vala niti jednoj toj kategoriji ne odgovara polovan Q5, ni ovom da voza lubenice, moleru pogotovo, invalidu nikakao ni ovom što ima ograničen budžet garant. Jedino možda ovog koji ima fobiju od malog zatvorenog prostora e njemu bi odgovarao. :mrgreen:

quote=basicm post_id=16717807 time=1597235598 user_id=211674]Imam osjecaj da su neki na plati kod uvoznika novih automobila. Isto papagaji. Svako bi kupio novo onakvo kakvo mu treba ili kakvo zeli, ali ne moze, pa onda trazi kompromis. I kupiti novu daciu umjesto nekog boljeg je kompromis, da se ima para ne bi je ni vi gledali, pogotovo ne kao glavno auto u kuci.
[/quote]

Ja sam konkretno stavio polovan Q5 ili Mazda CX-30, dakle vrlo konkretno a ne općenito.
mirsek

#75 Re: Po cijeni novog biram polovno - životna filozofija u BiH

Post by mirsek »

Ja kod izbora novo ili polovno gledam mogu li otprilike pokriti troskove odrzavanja sa svojim budzetom ( i mora da ubrzava ispod 9 do stoje, radi laganijeg preticanja :D ). Jer kod vecine je najveci strah od kupovine polovnog premiuma vise klase od novog auta manje klase upravo moguci kvarovi i njihovi troskovi. Ako ja mogu godisnje izdvojiti 4000-5000 KM na popravke i odrzavanje auta, rijetko koji polovni premium moze da me zadevera toliko da me zaboli glava zbog njega.
Last edited by mirsek on 12/08/2020 14:45, edited 2 times in total.
Post Reply