Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

shandrprcSA

#28851 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

530i wrote: 11/08/2020 13:14
johntra wrote: 11/08/2020 09:40 Zaigrao sam se neki dan sa popravkom brisača, standardna Megane boljka. Napravio sam to, ali izgleda da mi je od silnog rada šajba napukla i da je na putu ka vječnim lovišitima. :D

Šta preporučujete, polovnu original ili novu zamjensku? Ima senzore, raspitivao sam se za cijene...polovne oko stoje bez ugradnje, nove sa ugradnjom 160...
Ja bi prije išao na varijantu polovne, pa ugradnja, ne radi uštede, nego kontam to mi je nekako sigurnija varijanta...

i pitanje, ugrađuju li ovi servisi za stakla polovnu kad se donese? kontam da sad radi donošenja šajbe ne lupe neku cijenu ugradnje veću nego kad se kod njih kupuje?
Čuo sam preporuke za Autoglas 505 u Vogošći, pa ako ništa možeš kod njih priupitati. Ličnog iskustva nemam, nešto mi to jeftino za novu šajbu, garant je neki kinez, to lično ne bih stavljao.
prije 4 god. kod njih je bila orginalna 350KM sa ugradnjom i svaka pohvala za 505 :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#28852 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

iceman ze wrote: 11/08/2020 09:42 Koji brand vodene pumpe bi preporucili?
ina i bilstein od ovih nabrojanih
sparky

#28853 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Greska
Last edited by sparky on 11/08/2020 14:45, edited 1 time in total.
sparky

#28854 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

johntra wrote: 11/08/2020 09:40 Zaigrao sam se neki dan sa popravkom brisača, standardna Megane boljka. Napravio sam to, ali izgleda da mi je od silnog rada šajba napukla i da je na putu ka vječnim lovišitima. :D

Šta preporučujete, polovnu original ili novu zamjensku? Ima senzore, raspitivao sam se za cijene...polovne oko stoje bez ugradnje, nove sa ugradnjom 160...
Ja bi prije išao na varijantu polovne, pa ugradnja, ne radi uštede, nego kontam to mi je nekako sigurnija varijanta...

i pitanje, ugrađuju li ovi servisi za stakla polovnu kad se donese? kontam da sad radi donošenja šajbe ne lupe neku cijenu ugradnje veću nego kad se kod njih kupuje?
Bezveze ces se sa polovnom zezati. Ako je šajba koja se lijepi, prilikom skidanja/rezanja se u 99% slucajeva osteti. To mogu biti neprimjetna ostecenja, ali kad je montiras bice puhanja i cudnih zvukova. Osim toga vjerovatno je puna sitnih ogrebotina i tackica od prasine i kamenja. Jeftinije i lakse ti je ugraditi novu. Dobijes garanciju i laganini. Nije to skupo ko nekad. Zavisi od auta ali do nekih 200 maraka. Senzori i ostale novotarije se svakako prebacuju sa tvoje, tako da ne moras nove kupovati. U Briješču sam dva puta mjenjao šajbu, prezadovoljan oba puta. Njihovu zamjensku je pogodio fazan na autoputu i pukla je onako kako i treba da pukne, dakle nikakva razlika od orginalne.
johntra

#28855 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

530i wrote: 11/08/2020 13:14

Čuo sam preporuke za Autoglas 505 u Vogošći, pa ako ništa možeš kod njih priupitati. Ličnog iskustva nemam, nešto mi to jeftino za novu šajbu, garant je neki kinez, to lično ne bih stavljao.
ma ima radnji za ugradnju dosta...mene samo zanima je li deru kad ja donesem svoju...inače se sve cijene novih kreću tako, nije to ništa čudno...ipak se radi o automobilima koji su stariji i za koje nema potrebe da je išta skuplje..sve je tako otprilike, 20 ili 30 KM dole...zavisi želite li ugradnju ili ne...
iskreno, ja bi prije polovnu, iz x razloga...ali ako ne budem našao dobru polovnu, idem na opciju ove nove varijante...
bitanga_sa_otesa

#28856 Re: Pitamo Mehanicare ?

polovna je original i ja bi prije polovnu ,nego novu kinesku :thumbup:
a nema te sta oderat zamjena sajbe mislim 50-60 maraka
530i

#28857 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ovi što ih ja spomenuh i ostali koji su na dobrom glasu ne ugrađuju "kineze" nego imaju i normalne brendove šajbi. Nisam siguran da li bi uopšte htjeli da montiraju polovnu.
sparky

#28858 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/08/2020 14:56 polovna je original i ja bi prije polovnu ,nego novu kinesku :thumbup:
a nema te sta oderat zamjena sajbe mislim 50-60 maraka
Kod mene na skodi je NYG kineska. Druga po redu. Ja bi prije novu kinesku nego polovnu orginal. Niko mu nece dati garanciju na polovnu. Platice je skoro isto i opet ne mora biti zadovoljan. Svakom svacije, ali meni je to sa šajbama bezveze peglanje. 2 sata, popijes kafu i gas. 5 godina garancije.
bitanga_sa_otesa

#28859 Re: Pitamo Mehanicare ?

ja ne vidim zasto ne bi htjeli ?? lijepio komad stakla nov ili polovan isti mu qrac..kakva garancija na sajbu? nije ves masina ili frizider :shock: :roll: :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28860 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote: 10/08/2020 23:52
da mogu prEtisno bi FORMAT C:ili del *.* da svi nestanu :D
:( :(
sparky

#28861 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

sparky

#28862 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/08/2020 15:07 ja ne vidim zasto ne bi htjeli ?? lijepio komad stakla nov ili polovan isti mu qrac..kakva garancija na sajbu? nije ves masina ili frizider :shock: :roll: :roll:
cuj kakva garancija, pa ima sto kuraca zbog kojih moze doci do zajeba kod ugradnje. Zato ih i ne ugrađuju po benzinskim dok sipas gorivo. Ne daje ti garanciju da nece puci, ali daje na to da je pravilno ugrađena i da necea imati popratne probleme.
bitanga_sa_otesa

#28863 Re: Pitamo Mehanicare ?

sparky wrote: 11/08/2020 15:11
cuj kakva garancija, pa ima sto kuraca zbog kojih moze doci do zajeba kod ugradnje. Zato ih i ne ugrađuju po benzinskim dok sipas gorivo. Ne daje ti garanciju da nece puci, ali daje na to da je pravilno ugrađena i da necea imati popratne probleme.
ma kojih stotinu kuraca?? pa nisam jednu sajbu zalijepio vec stotine.prospes ljepilo i samo je centriras ,nikakvo mudro slovo..najgore je staru skinuti ...nema mi nista mrze,zato ni ne radim to vise...
Me_again

#28864 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Me_again »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/08/2020 15:07 ja ne vidim zasto ne bi htjeli ?? lijepio komad stakla nov ili polovan isti mu qrac..kakva garancija na sajbu? nije ves masina ili frizider :shock: :roll: :roll:
Nijaz "505" u Vogosci je rijedak profic, i ponudi Kinesku kao i neke cini mi se francuske, dva puta mijenjao kod njega - svaka pohvala. Stvar izbora.
Jedino sto prica puno ali mu je za oprostiti, pravi je cova sa odlicnim radnim iskustvom u Njemackoj.
sparky

#28865 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/08/2020 15:13
sparky wrote: 11/08/2020 15:11
ma kojih stotinu kuraca?? pa nisam jednu sajbu zalijepio vec stotine.prospes ljepilo i samo je centriras ,nikakvo mudro slovo..najgore je staru skinuti ...nema mi nista mrze,zato ni ne radim to vise...
Meni nesto merak bio skidati, nemas straha od pucanja :-D u zadnje vrijeme smo imali pauka pa je bila bas pjesma. Plastike, brisaci kopce, retrovizor, senzori, keder, bijela unutrasnjost, volkswagen, seat alhambra, mercedes Vito, audi q7, sto kila u sajbi, prazna tuba ljepila... ma znas da ima sto zezancija :D
NediM17

#28866 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Najbolja je nova od poznatih proizvodjaca.
Ja bih kineze izbjegao, ali ako je bas zapelo u stoju-dvije od kineza samo ova XYZ.
Polovnu ne bih da je 100x original.
Ja sam mijenjao u 505 na Blagovcu, svaka pohvala. :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#28867 Re: Pitamo Mehanicare ?

NediM17 wrote: 11/08/2020 16:04
a sto ne bi? sugava je? smrdi? vozao bi svoju polovnu jos 10 godina da ti nije pukla :lol:
artur morgan

#28868 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

Puno je komaraca pogodilo :D
NediM17

#28869 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/08/2020 16:10
NediM17 wrote: 11/08/2020 16:04
a sto ne bi? sugava je? smrdi? vozao bi svoju polovnu jos 10 godina da ti nije pukla :lol:
Nije to bas "plug&play", to je vec bilo lijepljeno, ko zna kako skinuto, skladisteno..
Poredjenje da bih svoju vozao jos 10 godina ne stoji, ne bi bila skidana pa ponovo montirana za razliku od te sa srota.
Ima kafana "Svak" svoje zna". :thumbup:
shandrprcSA

#28870 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

a koji je megane, 2 ili 3?
bitanga_sa_otesa

#28871 Re: Pitamo Mehanicare ?

NediM17 wrote: 11/08/2020 16:25
Nije to bas "plug&play", to je vec bilo lijepljeno, ko zna kako skinuto, skladisteno..
Poredjenje da bih svoju vozao jos 10 godina ne stoji, ne bi bila skidana pa ponovo montirana za razliku od te sa srota.
Ima kafana "Svak" svoje zna". :thumbup:
hahahha kakav strucni satroloski argument :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: cuj bilo je vec lijepljeno :lol: :lol: :lol: :lol: to isto ko oni sto prodaju mjenjac i motor zajedno ,kaze ne rastavljam ja to ...ko da je bomba pa ce puc ako se rastavi...
skines sijalicu pa je opet montiras,skines far,pa ga ponovo montiras,mozes skinuti i vrata pa ih ponovo montirati.
sajba je zalijepljena ljepilom,ljepilo se isjece ,ocisti i ponovo se zalijepi ..cuj nije plug and play,pa nije veca ni manja,sve su iste,sve pasu u rupu u kojoj stoje ...
haj ti u tu kafanu,popij jednu i za mene i ne valjaj vise gluposti ...
NediM17

#28872 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Nije auto za fukaru, rece onomad jedan "maistor". :run:
Sve to sto si nabrojao je "plug&play".
bitanga_sa_otesa

#28873 Re: Pitamo Mehanicare ?

uh sto me predje ko papir dupe...
reci cu to svaki dan svakome.
fukarastina je imat original sajbu na autu ,a nije fukarastina stavljat ćing ming??
ja licno volim da na svim staklima pise marka auta ,a ne kineska slova,platio bi prije tu s otpada 500 maraka ako nije izgrebana i sjebana ,nego novu sumnjive kvalitete 250. poyyy
edita dva

meni je sve plug and play sto je fabrika proizvela,a ti i dalje sjedi u kacelariji ili kafani i truni o necemu o cemu nemas pojma niti si gledao kako se radi ,a kamoli probao da uradis ...
edit 3

oprosteno ti je za kineska slova ,zaboravih da ti vozis azijske nakaze :evil:
Last edited by bitanga_sa_otesa on 11/08/2020 16:50, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#28874 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Pitanja postavlja drug koji ne koristi forum, a sami smo gledali auto jučer i pokušavali da skontamo kvar. Imao sam sličan kvar prije 2 mjeseca koji sam riješio zamjenom desne poluosovine.

Problem: lupkanje pri motanju isključivo u desnu stranu. Zvuk ubrzava sa brzinom.
Prvo, poluosovine (homokinetički i kugle) su OK na prvi pogled. Nema nikakvog zvuka kad namotamo full i vozimo u oba smjera. Spone volana i krajnice su nove, špura odrađena nakon zamjene.

Pitanja:
1. Da li je moguće da letva volana - hidraulični servo, ima aksijalni luft (između same letve i kućišta u kojem se nalazi ulje), ali samo na jednoj strani, tako da uzrokuje lupkanje pri motanju udesno? ATF ne curi nigdje prema viđenom.

2. Da li je moguće da lupkanje samo pri motanju udesno proizvodi npr. otpušten šaraf na kardanu?

3. Da li je moguće da lupkanje uzrokuje iskrivljena npr. lijeva lafeta, pa da pri motanju udesno, točkovi nemaju isti ugao pri motanju, tj. da se ta razlika i nesinhronizacija osjeti kroz lupkanje u vožnji?

Auto će voziti majstoru ionako. Kako najbolje provjeriti poluosovinu. Da li je dozvoljen luft i koliki je luft u pitanju?
bitanga_sa_otesa

#28875 Re: Pitamo Mehanicare ?

studiorum_tuzlaensis wrote: 11/08/2020 16:43 Pitanja postavlja drug koji ne koristi forum, a sami smo gledali auto jučer i pokušavali da skontamo kvar. Imao sam sličan kvar prije 2 mjeseca koji sam riješio zamjenom desne poluosovine.

Problem: lupkanje pri motanju isključivo u desnu stranu. Zvuk ubrzava sa brzinom.
Prvo, poluosovine (homokinetički i kugle) su OK na prvi pogled. Nema nikakvog zvuka kad namotamo full i vozimo u oba smjera. Spone volana i krajnice su nove.

Pitanja:
1. Da li je moguće da letva volana - hidraulični servo, ima aksijalni luft (između same letve i kućišta u kojem se nalazi ulje), ali samo na jednoj strani, tako da uzrokuje lupkanje pri motanju udesno? ATF ne curi nigdje prema viđenom.

2. Da li je moguće da lupkanje samo pri motanju udesno proizvodi npr. otpušten šaraf na kardanu?

3. Da li je moguće da lupkanje uzrokuje iskrivljena npr. lijeva lafeta, pa da pri motanju udesno, točkovi nemaju isti ugao pri motanju, tj. da se ta razlika?

Auto će voziti majstoru ionako. Kako najbolje provjeriti poluosovinu. Da li je dozvoljen luft i koliki je luft u pitanju?
desni zglob provjerite,moguce da je suh ,nedavno imao slican problem,manzetne sve ko nove ,nista masno ,lupkalo i pri saltanju i pri motanju ,skinuo poluosovinu suha oba zgloba :shock:
Post Reply