Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#27101 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

malocvijece wrote: 11/08/2020 09:36
A nastavnici će nakon šest časova u školi doći kući pa sjesti za laptop da to isto odrade s onima koji taj dan uče online? :cry:
Mogli bi zaposliti dodatne nastavnike ionako ih ima puno na birou?
Ili kompletno online?
Last edited by daddy-kool on 11/08/2020 09:40, edited 1 time in total.
shape of despair

#27102 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Ne vidim preveliku razliku vrtići - škola.
Vrtići rade, puno djece, ako je neko negdje zaražen u porodici, pokupit će djete, donijet u vrtić, moj malac će meni kući prenjet itd.
daddy-kool

#27103 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

shape of despair wrote: 11/08/2020 09:39 Ne vidim preveliku razliku vrtići - škola.
Vrtići rade, puno djece, ako je neko negdje zaražen u porodici, pokupit će djete, donijet u vrtić, moj malac će meni kući prenjet itd.
Naravno, upravo su epidemiolozi i našli nekoliko lanaca koji su tačno tako tekli.
S tim da vrtići su opcionalni, i grupe su generalno manje.

Poenta bi bila da ako smo već pušteni na "ličnu odgovornost" i da se država ogradila od bilo kakvih mjera, čemu onda siliti i gurati djecu u gužve gdje neće biti moguće provoditi nikakve mjere, pa ni odrasli nisu za to sposobni. Onda ostavite opcije da se brinemo o sebi.
Last edited by daddy-kool on 11/08/2020 09:45, edited 2 times in total.
AmiĐa_Idriz

#27104 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmiĐa_Idriz »

Zamisli ostaviti roditeljima da odluče. :-)
Pryda

#27105 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pryda »

AmiĐa_Idriz wrote: 11/08/2020 09:43 Zamisli ostaviti roditeljima da odluče. :-)
Ostavili bi djecu da noće ako ikako moze. Kući svako treći vikend :run:
malocvijece

#27106 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

daddy-kool wrote: 11/08/2020 09:38
malocvijece wrote: 11/08/2020 09:36
A nastavnici će nakon šest časova u školi doći kući pa sjesti za laptop da to isto odrade s onima koji taj dan uče online? :cry:
Mogli bi zaposliti dodatne nastavnike ionako ih ima puno na birou?
Ili kompletno online?
Nema šanse da će iko dati i marku više na nastavnike. Sva odgovornost će biti prebačena na škole, bez jasnih dužnosti i naredbi nego će smjernice biti u smislu preporuka u skladu s mogućnostima.
Što se tiče poređenja s obdaništem, treba imati na umu da djecu u obdaništa i eventualno razrednu nastavu dovede roditelj do vrata. Dakle, iz svog auta u ruke učiteljici. Stariji učenici putuju autobusima. O nepoštivanju epidemioloških mjera znate i sami pa to uvrstite u jednačinu.
shape of despair

#27107 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Naupada mi još nešto, nevezano za školu.
Lično imam problema sa srcem i pritiskom, ništa strašno, živio sam i bez terapije normalno, malo srce preskakako i zamarao se brže.
Odem doktoru, prepiše mi lijekove, danas ko nov, pa hajmo reći 90-95% da se osjećam potpuno zdravo.
I sad ja mogu ovako, lupam, doživjeti duboku starost, a moze me a i nemora pokosit covid, zavisi jebi ga, kako mi se odrazi na tijelo i kakve budem imao simptome.
Al doce neko i rec, aaaaa, imao je on problema sa srcem, eto vidic, nije od virusa :-) :(
laik1981

#27108 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 11/08/2020 09:42
shape of despair wrote: 11/08/2020 09:39 Ne vidim preveliku razliku vrtići - škola.
Naravno, upravo su epidemiolozi i našli nekoliko lanaca koji su upravo tako tekli.
Grupe nisu manje i cesto su vece. Studije pokazuju da djeca mladja od pet godina mogu nositi vise virusa nego ostali ali da ga ne sire toliko cesto jer su uglavnom asimtomaticni, dok djeca starija od 11 mogu prenositi virus kao i odrasli. Vjerovatno ce se nadlezni voditi tim studijama i pustiti u skole djecu od 6-10 godina dok ce stariji osnovci i srednjoskolci krenuti online. Nece se nista silovati i pratice se epidemioloska situacija. Ako bude problema prebacice se na online. Ovo je info od savjetnice ministra obrazovanja KS.
zubi

#27109 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

TESLA_EDISON wrote: 11/08/2020 08:01 Nakon februara mjeseca, prvi put sam u tramvaju.

Svi maske imaju i to propisano preko nosa i usta, vozač opomene ako neko proba ući bez maske.

Gras, svaka cast :thumbup: .

Mjesta označena i svako sjedi na označenim mjestima. Distanca se poštuje.

Sad mi nikako nije jasno kako neko moze reci da je narod neodgovoran. Narodu svaka čast :thumbup: :bih:

:lol:
daddy-kool

#27110 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 11/08/2020 09:50
Naravno, upravo su epidemiolozi i našli nekoliko lanaca koji su upravo tako tekli.
Grupe nisu manje i cesto su vece. Studije pokazuju da djeca mladja od pet godina mogu nositi vise virusa nego ostali ali da ga ne sire toliko cesto jer su uglavnom asimtomaticni, dok djeca starija od 11 mogu prenositi virus kao i odrasli. Vjerovatno ce se nadlezni voditi tim studijama i pustiti u skole djecu od 6-10 godina dok ce stariji osnovci i srednjoskolci krenuti online. Nece se nista silovati i pratice se epidemioloska situacija. Ako bude problema prebacice se na online. Ovo je info od savjetnice ministra obrazovanja KS.
Nose više virusa ali manje prenose? :-)
Manji su asimptomatični, a tinejdžeri nisu? Ne funkcioniše to tako. :D

Postoje naši epidemiološki nalazi o prenošenjima na način gore kako je opisano, studije koje su rađene su bile ograničene jer su škole bile masovno zatvarane, a sada već puno više studija ide u drugom smjeru. Iskustva su nešto sasvim drugo, a ko ima doticaja sa djecom zna koliko je moguće poštivanje bilo kakvih mjera.

Opet kažem da razumijem ljude koji ne mogu život organizovati bez potpore škole i obdaništa, ali zašto vam je stalo sve ostale u to uvlačiti? Da se ne bi izmaklo?
laik1981

#27111 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 11/08/2020 09:56
laik1981 wrote: 11/08/2020 09:50

Nose više virusa ali manje prenose? :-)
Manji su asimptomatični, a tinejdžeri nisu? Ne funkcioniše to tako. :D

Postoje naši epidemiološki nalazi o prenošenjima na način gore kako je opisano, studije koje su rađene su bile ograničene jer su škole bile masovno zatvarane, a sada već puno više studija ide u drugom smjeru. Iskustva su nešto sasvim drugo, a ko ima doticaja sa djecom zna koliko je moguće poštivanje bilo kakvih mjera.

Opet kažem da razumijem ljude koji ne mogu život organizovati bez potpore škole i obdaništa, ali zašto vam je stalo sve ostale u to uvlačiti? Da se ne bi izmaklo?
Ti postajes smijesan zbog predrasuda koje imas prema sagovornicima. Tebi predrasude ne dozvoljavaju da objektivno razgovaras. Ako mislis da je meni svejedno pustiti dijete u skolu u ovakvoj situaciji onda se varas. Isto tako jako dobro mogu organizovati svoj zivot i dijete mi ne smeta ni u jednom momentu. Jedu te predrasude. Evo po meni bi bilo najbolje da stave opcionalno, pa ko hoce da mu dijete ide u skolu neka ide, a ko nece neka ide online. Na kraju krajeva ministrasvo ce donijeti odluku i na osnovu milsjenja epidemiologa..
Last edited by laik1981 on 11/08/2020 10:09, edited 1 time in total.
Janjicar

#27112 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Janjicar »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-je ... /200811025

Građani su neodgovorni... :bih:

Samo nek institucije rade svoj pos'o :bih:
sumirprimus

#27113 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Nivelacija wrote: 10/08/2020 16:25 :|
sumirprimus wrote: 10/08/2020 15:35 Kafice klubove i resotrane koji ne postuju mjere zatvorit skroz..
Nece nama konobari odredjivat sudbinu i radit o glavi.
I svi koji ne postuju mjere kaznjavat .
Svadbe zabranit do daljnjeg.
Glava na ramenima nema cijenu.
Vrieme je i da nojevi u formi politicara izvade glave iz pijeska i poduzmu nesto a ne ko zdepi da se boje progovorit zarad vlastitih guzova i izbora.
Sta bi bilo da imate zabranu kretanja u krugu od 5 km?
:lol: :lol:

Sta bi ti da te stavimo u samicu 30 dana?
Ne mozes, nemas skolu za stavljanje u samicu :thumbup:
A vezano za slobodno kretanje malo se raspitajte ima i toga u. Evropi bar ovoj zapadnoj :wink:
Sto bi napisala doktorica pulmolog zatvorite sisa barove a ne skole.licemjeri.
NelsonM

#27114 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

MMM1977 wrote: 11/08/2020 01:03 Planirao sam da oca juce ujutro vodim na testiranje ali se pojavio problem da je poceo nepovezano da prica i da teze hoda a kako je vec ranije imao par moždanih udara, morao sam prvo da to rjesavam.

U 7:30 zovem hitnu, objasnim situaciju i navedem da je imao temperaturu. Traze nalog od porodicnog ljekara, sve zavrsavam telefonom, u hitnoj sam u 8. Nakon toga slijedi show.

Prvo, covjek sa ocitim simptomima mozdanog udara sjedi u autu dok se sestre dogovore koja ce ga preuzeti. Nakon toga se sestra sprema punih pola sata (covid ambulanta), trazi od mene da ga izvedem iz auta iako u brzini ni masku nisam ponio, pa ga pregledava 15 min i piše uputnicu za bolnicu u Zenici. Nakon toga ponovo dogovor ko ce biti u pratnji, meni ne dozvoljavaju da ga ja vozim nego ja trebam ici iza hitne. U pola 10 krecemo za Zenicu. Hitna autoputem vozi 60-80 km/h i usput hoce da se raspadne.

U Zenici oca primaju u šator gdje čeka sigurno sat vremena, dok ja nisam poludio i jebao im sve na kamaru. Pod šatorom 50 stepeni, 5 pacijenata unutra, i ako nemas koronu dobit ces je sigurno, a doktori i sestre samo oblijecu oko satora, samo ponekad ulete brzinski. Tek nakon sto sam malo glasnije i jasnije izrazio nezadovoljstvo, dosao je neurolog i nakon petominutnog pregleda sa 3 metra i citanja nalaza je napisala da mu nije nista i da su to posljedice ranijih mozdanih udara te da se za dalje obratimo porodicnom ljekaru.

Osim ovog slucaja, cekajuci, sam cuo razgovore neke doktorice sa infektologije na telefonu tipa: imal' temperaturu? Kasljel'? Saturacija? Ma dobar je on, nek ide kuci, ne treba testiranje. I tako 4-5 puta.

Zaključak: Puno ljudi ce umrijeti sa koronom ali od svojih bolesti jer nisu lijeceni. Naravno da ce mnogi biti i pozitivni i to najčešće jer su pokupili virus pokusavajuci se lijeciti, cekajuci po hodnicima, satorima i sta ja znam gdje vec. Ova država i njen zdravstveni sistem ubiju puno vise ljudi nego korona, ona im je samo opravdanje.
Slicna situacija u Sarajevu, ali mi smo insistirali da se primi u bolnicu iako je neurolog rekao da je ok jer je prvi CT bio uredan. Svaki laik zna da prvi CT nakon mozdanog moze biti skroz ok, treba ga ponoviti dva dana poslije za koje vrijeme on bi trebao biti u bolnici pod nadzorom i s terapijom. Mi smo to rekli ovom debilnom neurologu, i kad je shvatio da se mi necemo pomjeriti stavili su ga na odjel. Oni misle primiti samo one koji su skroz nepokretni, a i ovi blazi mozdani ako se ne tretira pacijent ce prije ili kasniji imati tezi. Odmah da ti kazem u bolnicama nema dobrih neurologa, na kcus su sve otjerali, ako ti trebaju privatnici mogu ti ih nekoliko preporuciti. Mi smo se uspjeli izboriti za to da urade i dopler, ponovo nekoliko puta ekg i labove, a onda smo privatno otisli kardiologu (cesto je to neko zakrcenje pa nije zgoreg vidjeti sta je sa krvnim sudovima), magnetnu i fizijatra. Onda sam se pocela pitati sta rade ljudi ovdje koji nemaju para za privatnike, ili npr. ne znaju dovoljno (nemaju doktore) pa ih tako lagano prevariti i pustit ljude s mozdanim kuci jer je prvi CT uredan.
Ironmen

#27115 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Skole bi trebale poceti radit po principu od 1 do 5 razreda po 15 ucenika u ucionici.... stariji 1 do 2 puta u sedmici na konsultacije pa opet online nastava, ovo mi je rekla prijateljica sto radi u skoli vezano je za TK kanton i za osnovne skole...
sumirprimus

#27116 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Samo zatvorit kafice i sisa barove ionako nicemu korisnom ne sluze.
sumirprimus

#27117 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Zasto bi kafici radili nesmetano. Omladina se minglala ne pridrzavajuci se apsolutno mjera. Bingo radi od prvog dana. Radi ko sta hoce.
I Zasto bi zrtvovali realno onda djecije obrqzovanje?
Kad vec hocete svedski model onda i djecu u skole.
Tesla Edison

#27118 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

A jesu nolife botovi jutros skočili ko hemeroidi :lol:

Kakvo ba zatvaranje? I sa ovim zatvaranjem pitaću vas u jesen kako ćete preživljavati a vi bi još da zatvarate, umjesto da se gleda kako i ove mjere ublažiti jer se bojim da nas na jesen čeka ekonomska katastrofa sa višedecenijskim posljedicama. Trenutno je ekonomija u BiH kao u 1993. godini a sve zbog lockdown-a i nebulozno-bolesnih restrikcija.
Better Man

#27119 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

Ako mogu ugostiteljski objekti da rade, onda ne vidim razlog da djeca ne bi mogla ići u školu.
AmiĐa_Idriz

#27120 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmiĐa_Idriz »

U ugostiteljski objekat te niko ne tjera.
geralt

#27121 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

TESLA_EDISON wrote: 11/08/2020 08:01 Nakon februara mjeseca, prvi put sam u tramvaju.

Svi maske imaju i to propisano preko nosa i usta, vozač opomene ako neko proba ući bez maske.

Sad mi nikako nije jasno kako neko moze reci da je narod neodgovoran. Narodu svaka čast :thumbup: :bih:
Evo ti moje iskustvo iz voza za Mostar za vikend (namjerno izabran umjesto autobusa radi manje guzve i vece distance).

Ulazim u voz sa maskom, svi putnici stavljaju maske, kondukter takodjer ima masku i opominje na ulazu. Kontam u sebi, odlicno, prijatno iznenadjenje.

Kad smo sjeli u voz, svi osim mene skidaju maske. Oznacena mjesta za sjedanje se ignorisu i ljudi koji putuju zajedno sjedaju zajedno. Kondukter vise puta prolazi vagonima ali nikog ne opominje. Od svih putnika, ja sam bio jedini koji je drzao masku na licu citava 2 sata puta.

Ako se zarazim u naredne dvije sedmice, znacu tacno gdje sam se zarazio.
Ironmen

#27122 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote: 11/08/2020 10:27 Zasto bi kafici radili nesmetano. Omladina se minglala ne pridrzavajuci se apsolutno mjera. Bingo radi od prvog dana. Radi ko sta hoce.
I Zasto bi zrtvovali realno onda djecije obrqzovanje?
Kad vec hocete svedski model onda i djecu u skole.
17, 000 zaposlenih FBIH mislim da ima u ugostiteljstvu, mnogo se novca vrti po kaficima i restoranima i puni se blagajna vjerovali ili ne, ljudi su ocajni imaju ogromne gubitke, situacija nije dobra nikako, tesko je i uvoditi neke mjere kada ti posao i zivot zavisi recimo od jednog kafica. Sada ako bi ih opet zatvorili to bi bio vjerovatno kraj za mnoge..
geralt

#27123 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

AmiĐa_Idriz wrote: 11/08/2020 10:33 U ugostiteljski objekat te niko ne tjera.
Jedno je puno bitnije za drustvo od drugog.
AmiĐa_Idriz

#27124 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmiĐa_Idriz »

geralt wrote: 11/08/2020 10:36
AmiĐa_Idriz wrote: 11/08/2020 10:33 U ugostiteljski objekat te niko ne tjera.
Jedno je puno bitnije za drustvo od drugog.
Slažem se apsolutno, zato me i nervira što su kafane prioritet a o školama niko ništa. Izgleda da će roditelji do početka septembra grah bacati da znaju kakva je ideja.
Tesla Edison

#27125 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

geralt wrote: 11/08/2020 10:34

Evo ti moje iskustvo iz voza za Mostar za vikend (namjerno izabran umjesto autobusa radi manje guzve i vece distance).

Ulazim u voz sa maskom, svi putnici stavljaju maske, kondukter takodjer ima masku i opominje na ulazu. Kontam u sebi, odlicno, prijatno iznenadjenje.

Kad smo sjeli u voz, svi osim mene skidaju maske. Oznacena mjesta za sjedanje se ignorisu i ljudi koji putuju zajedno sjedaju zajedno. Kondukter vise puta prolazi vagonima ali nikog ne opominje. Od svih putnika, ja sam bio jedini koji je drzao masku na licu citava 2 sata puta.

Ako se zarazim u naredne dvije sedmice, znacu tacno gdje sam se zarazio.
Talgo?

A majku mu, ako u vozu ne može držati distancu, ne znam gdje može. Kad je voz krcat, žale se gužva a kada je prazan onda se zbijaju :-)

S tim, da ne vidim smisao distance ako porodično putujem. Ja sa ženom nikad nisam "na distanci" jer mi je to glupost i ludost. Cijeli dan skupa ukad sam kući a napolju da držim distancu. Nonsens :-)
Locked