Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
last mohicans

#27078 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

L u c i f e r wrote: 10/08/2020 20:05 Ovo uopste nije vise onaj narod koji je nekad bio.

Nekad smo bili prepoznatljivi po duhu, humoru, sevdahu, merhametu, sirini, otvorenosti.

Ovo danas ja ne znam sta je. Mjesanci nekadasnjih bosanaca i neandertalaca. Retardirana primitivna balkanska plemena. Samo zrelo za cekica mRedju rogove.
Slazem se, ali nije ni čudo ko nas sve jebe 30 godina, ali trazili smo, gledajte.
last mohicans

#27079 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

dječak sa šibicama wrote: 10/08/2020 20:16 Kod nas je jos uvijek sramota biti bolestan, karcinom ne zovu tako vec "ono najgore", kao da ce svemir eksplodirati ako kaze rak, tumor, da ne govorim koliko ljudi uopce ne zna da je karcinom danas izljeciva bolest ako se na vrijeme otkrije sto je danas i prilicno izvedivo uz redovne kontrole. Posebno ovi "periferni" karcinomi koji su i najcesci, koza, dojka i slicno.
Ljudi zive u 1960 i nekoj, da ne mijenjam sad i ovu drugu brojku po redu.

Kad je neko obolio na nerve, anksiozan ili depresivan, to je sramota reci. Drustvo sve bolesne ljude odbacuje kao da su gubavi, kad neko boluje od depresije ko da je zarazan, pola nas je ostecenih zivaca zbog abnormalne situacije u drustvu i regularni smo pacijenti za psiholosko savjetovaliste ili psihijatra, ali i dalje je sramota biti anksiozan a od tableta za depresiju i umirenje bjeze pa onda kupe lexilium pa se trpaju tajno da neko slucajno ne sazna. Kao, apaurin ili lexilium su manja sramota od bromazepama.
Ma mi smo za kolektivne psihoterapije i po tome vidiš da mi nismo društvo što u pravom smislu riječi znaci, jer je to sve, kako kazeš sramota, sta ce komsija reci. Tako primitivno i zaostalo razmisljanje. Na zapadu je normalno otici psihologu, terapeutu, kod nas je odmah puko, šeno.. Pa sami roditelji kad im se preporuči školski psiholog, pedagog, odmahuju glavom. Nemojte njihovo dijete, druga ce ga djeca izazivati, a djeca očiglednih problema imaju. Samo se nadam da ovaj zajednicki nastup 4ke moze donijeti nesto novo. Ako i to bude razočarenje i propal priča, crnom dušmaninu ne treba preporučiti ostanak ovdje. Sam cu se sav napeti da svoju djecu pošaljem što dalje iz ovog kvazidruštva i zabokrečine ako je meni vec kasno.
megaribi1

#27080 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

Milenkov buraz wrote: 10/08/2020 14:38
TESLA_EDISON wrote: 10/08/2020 14:35
skafiskafsnjak wrote: 10/08/2020 14:32

Koje gluposti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A zato nam i jeste ovako u državi kad sve ismijavate umjesto da se malo potrudite i naučite nešto novo. Kakav narod, takva i država :(.
Ne ismijavam samo kažem da ne vjerujem jer dosta sam čitao o tome i nigdje nisam naišao na podatak da je dokazano da je ovaj neposredno nakon vakcinacije izaprao mjesto vakcinacije i time je poništio. Ima li kakav članak, link?
Zoran Radovanović, epidemiolog iz tog doba u knjizi "Variola vera", strana 71 kaže
"U verskoj školi u Orahovcu Ibrahim je dobio vakcinu protiv variole, ali mu je potvrda izdata bez provere da li se vakcina primila. Pominje se čak da mu je neko savetovao da alkoholom odmah obriše mewto vakcinacije kako bi izbegao eventualne tegobe."
Iz ovog se ne može 100% zaključiti da je to i uradio, mada je dosta vjerovatno.
Last edited by megaribi1 on 11/08/2020 00:32, edited 1 time in total.
BadBoy

#27081 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

dječak sa šibicama wrote: 10/08/2020 20:16 Kod nas je jos uvijek sramota biti bolestan, karcinom ne zovu tako vec "ono najgore", kao da ce svemir eksplodirati ako kaze rak, tumor, da ne govorim koliko ljudi uopce ne zna da je karcinom danas izljeciva bolest ako se na vrijeme otkrije sto je danas i prilicno izvedivo uz redovne kontrole. Posebno ovi "periferni" karcinomi koji su i najcesci, koza, dojka i slicno.

Kad je neko obolio na nerve, anksiozan ili depresivan, to je sramota reci. Drustvo sve bolesne ljude odbacuje kao da su gubavi, kad neko boluje od depresije ko da je zarazan, pola nas je ostecenih zivaca zbog abnormalne situacije u drustvu i regularni smo pacijenti za psiholosko savjetovaliste ili psihijatra, ali i dalje je sramota biti anksiozan a od tableta za depresiju i umirenje bjeze pa onda kupe lexilium pa se trpaju tajno da neko slucajno ne sazna. Kao, apaurin ili lexilium su manja sramota od bromazepama.
U benzodiazepinima je spas :D
dale cooper

#27082 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dale cooper »

BadBoy wrote: 11/08/2020 00:30

U benzodiazepinima je spas :D
I vinjaku. :mrgreen:
MMM1977

#27083 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Planirao sam da oca juce ujutro vodim na testiranje ali se pojavio problem da je poceo nepovezano da prica i da teze hoda a kako je vec ranije imao par moždanih udara, morao sam prvo da to rjesavam.

U 7:30 zovem hitnu, objasnim situaciju i navedem da je imao temperaturu. Traze nalog od porodicnog ljekara, sve zavrsavam telefonom, u hitnoj sam u 8. Nakon toga slijedi show.

Prvo, covjek sa ocitim simptomima mozdanog udara sjedi u autu dok se sestre dogovore koja ce ga preuzeti. Nakon toga se sestra sprema punih pola sata (covid ambulanta), trazi od mene da ga izvedem iz auta iako u brzini ni masku nisam ponio, pa ga pregledava 15 min i piše uputnicu za bolnicu u Zenici. Nakon toga ponovo dogovor ko ce biti u pratnji, meni ne dozvoljavaju da ga ja vozim nego ja trebam ici iza hitne. U pola 10 krecemo za Zenicu. Hitna autoputem vozi 60-80 km/h i usput hoce da se raspadne.

U Zenici oca primaju u šator gdje čeka sigurno sat vremena, dok ja nisam poludio i jebao im sve na kamaru. Pod šatorom 50 stepeni, 5 pacijenata unutra, i ako nemas koronu dobit ces je sigurno, a doktori i sestre samo oblijecu oko satora, samo ponekad ulete brzinski. Tek nakon sto sam malo glasnije i jasnije izrazio nezadovoljstvo, dosao je neurolog i nakon petominutnog pregleda sa 3 metra i citanja nalaza je napisala da mu nije nista i da su to posljedice ranijih mozdanih udara te da se za dalje obratimo porodicnom ljekaru.

Osim ovog slucaja, cekajuci, sam cuo razgovore neke doktorice sa infektologije na telefonu tipa: imal' temperaturu? Kasljel'? Saturacija? Ma dobar je on, nek ide kuci, ne treba testiranje. I tako 4-5 puta.

Zaključak: Puno ljudi ce umrijeti sa koronom ali od svojih bolesti jer nisu lijeceni. Naravno da ce mnogi biti i pozitivni i to najčešće jer su pokupili virus pokusavajuci se lijeciti, cekajuci po hodnicima, satorima i sta ja znam gdje vec. Ova država i njen zdravstveni sistem ubiju puno vise ljudi nego korona, ona im je samo opravdanje.
Hendrix

#27084 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

Ne znam kako se vise ljudi mogu cuditi da kod nas sistem ne postoji...i ako ga ima rasparcan je na 100 lokalnih, kantonalnih, federalnih, drzavnih sistema od kojih nijedan ne komunicira sa drugim.

Pa sjetite se katastrofalnih poplava, ide plavni val danima prema gradovima u slivu Bosne niko nista ne govori...jos se glavni val desio za vikend. Jbg ko ce za vikend nesta raditi i obavjestavati. Ja zovem rodjaka u Maglaju covjek govori evo voda do drugog sprata dosla, niko nam nista nije javio ni rekao da ce biti ovolika poplava pa imali smo toliko vremena da se izvucemo...ma niko nista. Vojska izlazi na teren nako ofiranja istih u medijima...totalni raspad brate mili.

A ja se sjecam kurcenja uposlenih u slivovima Save kako imaju vodomjerne stanice sa SMS uzbunom, dobiju oni kao odma poruku ako se voda povecava...parodija jebena, uvijek samo parodija ispadne na kraju.

Korona opet samo potvrduje javasluk i neodgovornost svakog dijela ovo naseg tzv "sistema".
laik1981

#27085 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

MMM1977 wrote: 11/08/2020 01:03 Planirao sam da oca juce ujutro vodim na testiranje ali se pojavio problem da je poceo nepovezano da prica i da teze hoda a kako je vec ranije imao par moždanih udara, morao sam prvo da to rjesavam.

U 7:30 zovem hitnu, objasnim situaciju i navedem da je imao temperaturu. Traze nalog od porodicnog ljekara, sve zavrsavam telefonom, u hitnoj sam u 8. Nakon toga slijedi show.

Prvo, covjek sa ocitim simptomima mozdanog udara sjedi u autu dok se sestre dogovore koja ce ga preuzeti. Nakon toga se sestra sprema punih pola sata (covid ambulanta), trazi od mene da ga izvedem iz auta iako u brzini ni masku nisam ponio, pa ga pregledava 15 min i piše uputnicu za bolnicu u Zenici. Nakon toga ponovo dogovor ko ce biti u pratnji, meni ne dozvoljavaju da ga ja vozim nego ja trebam ici iza hitne. U pola 10 krecemo za Zenicu. Hitna autoputem vozi 60-80 km/h i usput hoce da se raspadne.

U Zenici oca primaju u šator gdje čeka sigurno sat vremena, dok ja nisam poludio i jebao im sve na kamaru. Pod šatorom 50 stepeni, 5 pacijenata unutra, i ako nemas koronu dobit ces je sigurno, a doktori i sestre samo oblijecu oko satora, samo ponekad ulete brzinski. Tek nakon sto sam malo glasnije i jasnije izrazio nezadovoljstvo, dosao je neurolog i nakon petominutnog pregleda sa 3 metra i citanja nalaza je napisala da mu nije nista i da su to posljedice ranijih mozdanih udara te da se za dalje obratimo porodicnom ljekaru.

Osim ovog slucaja, cekajuci, sam cuo razgovore neke doktorice sa infektologije na telefonu tipa: imal' temperaturu? Kasljel'? Saturacija? Ma dobar je on, nek ide kuci, ne treba testiranje. I tako 4-5 puta.

Zaključak: Puno ljudi ce umrijeti sa koronom ali od svojih bolesti jer nisu lijeceni. Naravno da ce mnogi biti i pozitivni i to najčešće jer su pokupili virus pokusavajuci se lijeciti, cekajuci po hodnicima, satorima i sta ja znam gdje vec. Ova država i njen zdravstveni sistem ubiju puno vise ljudi nego korona, ona im je samo opravdanje.
I onda dodje ovaj i za sve okrivi "negatore korone" i morbidno prebaci odgovornost sa nesposobnog sistema na neke pojedince medju stanovnistvom..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /200809107
Izbrisao je objavu. Valjda skontao da njom izaziva gnjev
el_bake007

#27086 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by el_bake007 »

Jel stvarno moguce da hoce da dopuste skole ,kakve su ovo fix ideje tipa sedmica online sedmica in class , nastavnici/ucitelji u punoj zastitnoj opremi?

https://www.boston.com/news/coronavirus ... went-viral

Evo kako je to proslo kod amera
laik1981

#27087 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

el_bake007 wrote: 11/08/2020 07:37 Jel stvarno moguce da hoce da dopuste skole ,kakve su ovo fix ideje tipa sedmica online sedmica in class , nastavnici/ucitelji u punoj zastitnoj opremi?

UNICEF smatra da škole treba da budu ponovo otvorene: Djeca nisu glavni pokretači epidemije
http://www.klix.ba/clanak/200810137
Tesla Edison

#27088 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Nakon februara mjeseca, prvi put sam u tramvaju.

Svi maske imaju i to propisano preko nosa i usta, vozač opomene ako neko proba ući bez maske.

Gras, svaka cast :thumbup: .

Mjesta označena i svako sjedi na označenim mjestima. Distanca se poštuje.

Sad mi nikako nije jasno kako neko moze reci da je narod neodgovoran. Narodu svaka čast :thumbup: :bih:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#27089 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Imamo potpuno različito iskustvo. Ja sam u subotu u 13th gledao scenu punog tramvaja, svi sjede bez razmaka, a uz to ima i onih koji stoje. Više od pola tramvaja bez maske.
Tesla Edison

#27090 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

un1ted wrote: 11/08/2020 08:14 Imamo potpuno različito iskustvo. Ja sam u subotu u 13th gledao scenu punog tramvaja, svi sjede bez razmaka, a uz to ima i onih koji stoje. Više od pola tramvaja bez maske.
Evo jutros u špici, relacija Stup-Muzej baš prijatno iznenađenje.
Officer Crabtree

#27091 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Officer Crabtree »

pa kako je narod odgovoran ako te vozač opominje...

tamo gdje ne opominju narod tamo se testira odgovornost
Tesla Edison

#27092 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Officer Crabtree wrote: 11/08/2020 08:30 pa kako je narod odgovoran ako te vozač opominje...

tamo gdje ne opominju narod tamo se testira odgovornost
Opomene ako neko proba ući bez maske. Na pomenutoj relaciji samo je jedom opomenuo i to prosjak u pitanju.

I dosta spina. Narod je odgovoran. Nadležni prave propuste.

Imate primjer forumaša koji je imao problem sa ocem i šaltanje iz ustanove u ustanovu. Da li se mjere provode u domovima zdravlja među osobljem? Svojim očima sam gledao da se ne provode. Ni doktori ni sestre ne nose maske, nema distance, boce sa dezinfekcijskim sredstvima su ili prazne ili je u njima razblažena varikina od koje ti se koža ospe kad naneseš.

Da ne spominjem javnu upravu i javna preduzeća. Niko ne benda živu silu. Samo se udara po narodu.

Zalihić proziva narod a on je glavni krivac zašto ljudi sumnjaju u koronu. On je prvi rekao da je u Podhrastovima ležao bez simptoma i on je naprasno ozdravio nakon 2 dana. Nije to niko iz naroda rekao nego lično on. Umjesto da se sakrije u mišiju rupu, on dijeli lekcije a jedan je od glavnih krivaca za ovo stanje. Da ne spominjem slike iz Pazara gdje se slikao bez maske i gdje nije držao distancu.

Image

Jedan od najiritantnijih likova kojeg je korona stavila u fokus.
Tesla Edison

#27093 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

avenija wrote: 10/08/2020 19:50
avenija wrote: 09/08/2020 12:50

U Bosni i Hercegovini 233 novozaraženih koronavirusom, preminulo pet osoba

Nemojte vise testirati zivotati :lol: :lol:
:mrgreen: :mrgreen:
Opet pogodio :thumbup:
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći testirana su još 422 uzorka, a infekcija koronavirusom potvrđena je kod još 81 osobe.
Kako je za Faktor potvrđeno u KCUS-u, pozitivno je 66 osoba u Sarajevu, u Tešnju šest, Goraždu tri, Visokom i Olovu po dvije, te u Kaknju i Kiseljaku po jedna osoba.
Danas opet rast.

BH krivulja epidemije:

Image

A što je najgore, institut John Hopkins objavio da je jučer u BiH zabilježeno 811 novih slučajeva. Ko šalje te podatke i na osnovu čega, ne znam.

https://coronavirus.jhu.edu/map.html
emmir1

#27094 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

4 umrlih na podhrastovima.

Strašno da za noć izgube 4 čovjeka i to iz dana u dan
Tesla Edison

#27095 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

emmir1 wrote: 11/08/2020 09:04 4 umrlih na podhrastovima.

Jucer je bio dvocifren broj :(
Officer Crabtree

#27096 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Officer Crabtree »

TESLA_EDISON wrote: 11/08/2020 08:46

I dosta spina. Narod je odgovoran. Nadležni prave propuste.
nije tačno, narod je u velikom broju neodgovoran, s nadležni prave propuste što to ne sankcionišu...

al eto kanndiduj se pa ljubi narod
daddy-kool

#27097 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

el_bake007 wrote: 11/08/2020 07:37 Jel stvarno moguce da hoce da dopuste skole ,kakve su ovo fix ideje tipa sedmica online sedmica in class , nastavnici/ucitelji u punoj zastitnoj opremi?

Budalaštine, niti to može funkcionisati na način sa bilo kakvim mjerama. Isto je istina da narod ne zna kud i šta sa djecom, ne vjeruje u postojanje virusa i generalno ga boli ona stvar, tako da mnogi jedva čekaju da djecu istjeraju kako bi barem dio vremena bili rahat. Koliko sam u toku otprilike 50:50 je za online vs školske klupe, čime se rješenje samo nameće: ostavljanje odluke na roditeljima koji će procijeniti stepen rizika, a smanjena odjeljenja će svakako biti sigurnija nego da su svi u klupama. Da ne spominjemo opterećenja javnog prevoza, gužve, itd.
laik1981

#27098 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

emmir1 wrote: 11/08/2020 09:04 4 umrlih na podhrastovima.

A juce vijest da su svi vitalno stabilni i da nema pacijenata na respiratoru. Nesto gore opasno ne stima.
daddy-kool

#27099 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Children Often Carry More Coronavirus than Adults Do: Study

Anew study is challenging the idea that younger children are somehow less susceptible to SARS-CoV-2 infection. Children under the age of five have been found to carry just as much, if not more, coronavirus in their noses and throats than older kids or adults.

The results are in line with similar small studies from other countries. In Germany, 47 children between one and 11 were found to have viral loads as high as those in adults. Among 438 children in France, CT scores were similar between asymptomatic children and those with obvious symptoms, supporting the idea that children can harbor high amounts of the virus without becoming visibly ill.
The observed differences in median CT values between young children and adults approximate a 10-fold to 100-fold greater amount of SARS-CoV-2 in the upper respiratory tract of young children.
https://jamanetwork.com/journals/jamape ... le/2768952
https://www.the-scientist.com/news-opin ... tudy-67785
malocvijece

#27100 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

daddy-kool wrote: 11/08/2020 09:24

Budalaštine, niti to može funkcionisati na način sa bilo kakvim mjerama. Isto je istina da narod ne zna kud i šta sa djecom, ne vjeruje u postojanje virusa i generalno ga boli ona stvar, tako da mnogi jedva čekaju da djecu istjeraju kako bi barem dio vremena bili rahat. Koliko sam u toku otprilike 50:50 je za online vs školske klupe, čime se rješenje samo nameće: ostavljanje odluke na roditeljima koji će procijeniti stepen rizika, a smanjena odjeljenja će svakako biti sigurnija nego da su svi u klupama. Da ne spominjemo opterećenja javnog prevoza, gužve, itd.
A nastavnici će nakon šest časova u školi doći kući pa sjesti za laptop da to isto odrade s onima koji taj dan uče online? :cry:
Locked