Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saint_mirad

#12126 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

@Connaisseur Karlin Bravo Kolumbo, nikad ne bih pogodio. Da znaš šta je introspekcija, znala bi kakav sam joj indirektan odgovor dao. Al nije to za tebe, drzi se ti keramičkog dilda. :P
Bloo
Globalna šefica

#12127 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Ok, hajmo malo kulturnije...
The 51st State

#12128 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Trpanje u koseve, i pogresna logika ako je neko protiv odredjenih derivata feministicke ideologije to ne znaci da je protiv zena.

Ovaj topik se ionako ne bavi stvarnim problemima zenske populacije nego guranjem femi naci price. Nijedno pravo zei nije uskraceno koje nije priznato u vec postojecim zakonodavstvima zemalja zapadne hemisfere.
Last edited by The 51st State on 09/08/2020 20:08, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#12129 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

saint_mirad wrote: 09/08/2020 20:05 @Connaisseur Karlin Bravo Kolumbo, nikad ne bih pogodio. Da znaš šta je introspekcija, znala bi kakav sam joj indirektan odgovor dao. Al nije to za tebe, drzi se ti keramičkog dilda. :P
pa jesi glup i neuk

napisah fino kvatintivna statistika :D

to nisi ni registrirao

keramicki dildo je fantastican , preporucujem ti da ga probas :razz:
Connaisseur Karlin

#12130 Re: Danasnji "feminizam"

The 51st State wrote: 09/08/2020 20:06 Trpanje u koseve, i pogresna logika ako je neko protiv odredjenih derivata feministicke ideologije to ne znaci da je protiv zena.
defintivno znaci da su protiv zena :)
The 51st State

#12131 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 20:07
The 51st State wrote: 09/08/2020 20:06 Trpanje u koseve, i pogresna logika ako je neko protiv odredjenih derivata feministicke ideologije to ne znaci da je protiv zena.
Aha, znaci sve zene bastine feminsticki pogled na svijet? Pa ti sama govoris da je to svojevrstan buckuris, a postaju ljudi slike zena koje ismijavaju te feministicke narative. Dakle pogresna ti je logika.
Last edited by The 51st State on 09/08/2020 20:11, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#12132 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

https://nomad.ba/nevoljene-zene-balkanske

Nevoljene žene balkanske
9. avgusta 2020.
Ferida Duraković

Trpno stanje
Sjajna spisateljica Mediha Selimović prije nekog vremena na svom Facebook zidu piše kako je u jednoj prodavnici u Beču, gdje živi, vidjela mladu majku s ovih naših strana:

„Danas je djevojčica (otprilike 3-4 godine) u prodavnici uzela bombone s police i stavila ih u korpu. Majka je bijesno izvadila bombone i bacila ih nazad na policu. Počela je vikati na našem jeziku:

– Ostavi to! Jesi čula? Džaba ih uzimaš!

Djevojčica je opet uzela kesu sa bombonama, a majka joj je kesu otela iz ruku vičući:

– Neću ti ih kupiti. Džaba to uzimaš. Nemam para! Razumiješ ti šta ti govorim? Neeeeemmmmmaaaammmm paaararrrraaaaa! Ostavi to, stoko jedna!“

I ovaj dio posta dovoljan je da sledi srce. Ali ima i dalje. Mediha nastavlja:

„Pored nje je stajala još jedna djevojčica, otprilike 10-12 godina. Ramena su joj bila malo pognuta naprijed i glava blago spuštena. Šutjela je. Mala djevojčica je zastenjala blago. Nije zaplakala. Majka je uzviknula:

– Sjedaj u kolica odmah! Prehladićeš se tako, životinjo jedna životinjska!“

Eto nama priče. Eto nam u stvari sve. Eto nam slika uništene i pokradene zemlje iz koje ta nesretna žena s djecom stiže, neke zemlje „našeg jezika“ – ili, voljom politike, „naših jezika“. Neke zemlje na brdovitom Balkanu. Zemlje razorene i raseljene balkanske porodice. Vidimo izzglobljenost iz „svoga“, nesnalaženje u „tuđem“. Kao da je svoje bilo bolje od tuđeg!

Pusta svojina. Neželjena tuđina.

Neželjena žena. Neželjena djeca. Izbjeglištvo. Tranzicija. Nepismenost. Neznanje o životu u tuđoj zemlji i o mogućnostima koje ta zemlja pruža, barem djeci. Neosviještenost o vlastitoj sudbini. Nepoznavanje topline bračnih, tj. partnerskih, i roditeljskih odnosa – jer kod njih je i tamo, kod kuće, uvijek bilo tako: sirotinja, tegoba, muške batine i patnja. Nemoćni bijes. Čak mržnja prema rođenoj djeci. A sad se, u tuđoj zemlji, to sve umnožava, kao sada virus.

Medihin post je, s razlogom, probudio stotine različitih emocija: plač, gađenje, bijes, ljutnju, spominjanje majčinstva, primjera iz života, prezir muškaraca koji inače prate njen profil, da – vidi ti kako to ona a majka je… A najmanje je izazvao razumijevanja i suosjećanja za tu ženu. Moj komentar na Medihin post bio je: „A zamisli samo život te žene, i ko je nju takvom napravio. Još crnje, još beternije, još užasnije… Te nevoljene, prevarene, ostavljene, zlostavljane služavke balkanskih sinova.“

U meni je Medihin post, naime, probudio mučno sjećanje na događaj na Ortopedskoj klinici u Sarajevu, tri godine nakon rata, kad je moja mala kćer u parku pala s rasklimatanog prijeratnog tobogana i teško povrijedila ruku: trebao je cijeli jedan dan užasa da se otkrije zašto dijete toliko pati a nema vidljivog preloma kosti. Na kraju se ispostavilo da je sitna, tek na četvrtom rendgenu jedva vidljiva koščica u pozadini lakta pukla, što je zahtijevalo dugotrajnu i pipavu operaciju, mnogo metalnih surovih igala zabodenih u njenu alabasternu ručicu, i dugogodišnju fizioterapiju… Ali ta bol nije predmet ove priče.

Dakle, u sobi dječijeg odjeljenja Ortopedske klinike na Koševu, u jesen 1999. godine, u naguranih šest kreveta ležala su djeca s raznim ortopedskim problemima: iščašenih kukova, iskrivljene kičme, oduzetih ekstremiteta, jedno sasvim oduzeto… Jedno od te djece bila je djevojčica od osam godina iz Bihaća, sva uglavljena u već poluraspadnuto smrdljivo gipsano korito u kojem je, kad je moje dijete smješteno u sobu, već ležala oko dva mjeseca. Njena majka ležala je u krevetu tik do njenog; žena tridesetih godina, bila bi lijepa da nije tog smračenog izmučenog lica i odsutnosti duha, kao da ne učestvuje u vlastitom životu ovdje i sada, nego duma neke svoje misli, o nekim daljinama i nekoj drugoj sudbini, o nečemu samo njoj znanom…

Nema u bolesničkim sobama vode, nema toaletnog papira ni drugih higijenskih sredstava, nema dovoljno kreveta, nema lijekova protiv bolova, nema igračaka za djecu, nema TV-a, nema čak ni radija… I nema posjeta dvjema ženama iz sobe: toj iz Bihaća, i drugoj, iz Sarajeva, koju je muž ostavio jer je insistirala da rodi osamnaest godina nakon prvog djeteta, i rodila je dijete kvadriplegičara, koje će na kraju završiti u invalidskim kolicima ko zna gdje, vjerovatno u zavodu Drin kod Fojnice, jer otac odbija da ga prihvati.

Odjeljenje ima čajnu kuhinju, u koju ne smijemo ući bez dozvole dežurne sestre, jer tamo pravimo trvor i ostavljamo neoprano posuđe… Doduše, majke te djece, željne kahve i kakve-takve priče, tamo odu i zapale cigaretu na cigaretu uz kafu, tako da je cijeli sprat na ionako zagušljivoj klinici zakađen njihovim dimom. Hrana je takva kakva jest. Ja spavam u uskom hodniku ispred sobe na pokretnim bolničkim kolicima u hodniku jer nema mjesta pored mog djeteta.

Iza ponoći ona djevojčica u gipsanom koritu počinje da ječi i kmeči: „Mama, svrbi mee, joooj, boli meee, jooj majko moja…“ Zavlači prstiće u korito i pokušava da dosegne to mjesto gdje svrbi, korito smrdi na mokraću, sestara nema, i sve je kao neki neorealizam… Majka se sporo i nevoljko diže, gleda u svoje dijete s mržnjom i kaže: „Idi sad babi svom pa se žali! Đe ti je sad on? A bio je kad te pravio! Prestani više! Nisam ti ja kriva što si taka! E što li te meni Bog dade, majko mila… Prestani!“ A onda se ipak nagne nad dijete i grubo je drmusa u onom gipsanom koritu. Dijete još malo plače, onda samo jeca i napokon pada u san. Bogu hvala što postoji san.

Ujutro u čajnoj kuhinji upitam tu ženu kako je spavala. „Vala nikako! Čula si, uzvrištala se ona moja pa nikako zaspat…“ I tu počne priču – jer je osjetila da ću slušati. Kako se ukrala od majke ne završivši školu, kako je pobjegla za jednog („Sve mi je obećo, sve!“) koji ništa nije ispunio. Kako je radila kao radnica za mašinom fabrike Sana. Kako mu nije rodila DIJETE nego ŽENSKO, i to još invalida. Kako ih je iz kuće izbacio kao smeće i doveo drugu ženu – a onda se dijete oduzelo skroz i ona s njim hoda po bolnicama ima tome i tri godine.

Ima li išta da se doda na ove priče? Nema. Samo ih bilježim, sasvim nemoćna da promijenim njihovu sudbinu. Ovakve žene neće znati ni da sam ih spominjala u ovom tekstu. I ko zna šta je bilo s njima… Ona iz Bihaća mi je na moje insistiranje dala telefon kod matere. Jednom sam zvala, niko se nije javio.

Malo o meni: svoje životno stanje, svoje mjesto koje mi je davno, unaprijed, propisao patrijarhat, pokušavam promijeniti otkako sam shvatila šta nipošto neću… O tome šta hoću – ne znam ni u ovim kasnim godinama. Kroz ovaj balkanski život i svijet mene su pronosale vile – žene koje su i u moje ime raskidale željezne okove patrijarhata. I jedan koji je sve to shvatio – jer se razvijao i odrastao posmatrajući žene u svojoj porodici.

Sjajna spisateljica Darija Žilić u jednom od svojih postova piše:

„Možda zaista postoje bića koja nam, dok spavamo, skidaju mrenu s očiju, ali ne mrenu običnu, već mrenu koja se godinama taložila i zbog koje sve to vrijeme nismo vidjeli ni ljude, ni stvari, ni prirodu. Takvo biće dođe možda samo jednom u životu usnulom čovjeku, onda kad je vrijeme, onda kad je čovjek spreman ‘progledati’ i ne prepasti se svijeta. Zamislimo kako izgleda jutro takvom čovjeku bez mrene. Ustane, protrlja oči i odjednom učini mu se da su obrisi predmeta vidljiviji, da jasnije vidi.“

Možete li i zamisliti šta ženama koje sam opisala, i drugim koje nisam, rade njihovi ‘najvoljeniji’ danas, u vremenu kada ONI ne mogu otići nigdje niti se ONE mogu sakriti od njihova bijesa?

Barem virtualno grlim sve te balkanske, duboko nevoljene žene.
Jer zagrljaj i ovaj lament jedino je što im mogu dati.

Kao da im to može pomoći.
Connaisseur Karlin

#12133 Re: Danasnji "feminizam"

The 51st State wrote: 09/08/2020 20:10
Aha, znaci sve zene bastine feminsticki pogled na svijet? Pa ti sama govoris da je to svojevrstan buckuris, a postaju ljudi slike zena koje ismijavaju te feministicke narative. Dakle pogresna ti je logika.
feministicke poglede, MNOZINA

svaka zena ce nesto pronaci u doticnim misljenjima feminizma, ne ne mora sve, ali ce se svaka zena identificirati sa problemima spcifcinim za zene :)

vi jos niste napsiali nesto lijepo o nekoj feminstkinji :) pa nemoguce je da su bas sve negativne licnosti, narocito iz povijesti :-D

znaci, vi ne postujete zene :)
Bloo
Globalna šefica

#12134 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Ovaj topik se ionako ne bavi stvarnim problemima zenske populacije nego guranjem femi naci price. Nijedno pravo zei nije uskraceno koje nije priznato u vec postojecim zakonodavstvima zemalja zapadne hemisfere.
Danas:
Pravo na obrazovanje
Procjenjuje se da u svijetu oko 101 milijun djece ne ide u školu, a 53 milijuna su djevojčice.
Neke djevojčice roditelji drže kod kuće da bi pomagale u kućanskim poslovima, radile na obiteljskoj farmi ili poslovima kojima se ta obitelj bavi.

Broj nepismenih žena u Bosni i Hercegovini je šest puta veći u odnosu na muškarce.

Broj nepismenih žena je 4,8 posto, a broj nepismenih muškaraca 0,8 posto.

"Osnovni razlog što one napuštaju škole je visoko stepen siromaštva među ženama, a posebno onim u ruralnim područjima, a često i veliki pritisak porodice, koji tjeraju ove žene da napuštaju školovanje i rano se udaju. A bilo je i situacija u BiH da zbog neimaštine porodice biraju koga će poslati muško ili žensko dijete. Obično se bira muško", ističe Petrić

Nekad:
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hi ... ice-sevale

Koja je razlika?
Žena ovisi o nekom drugom da joj da dozvolu za školovanje.
zposao

#12135 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

@Bloo

Valjda sam dosad svojim upisima po forumu ostavio jasan dojam da sam protiv svakog nasilja i siledžijstva kao i nepravde i ugrožavanja integriteta i dostojanstva pojedinca.

Ne sporim uopce da se nasilje događa svukud oko nas pa čak i u familijama kao i u poslovnom okruženju. Držim isto tako da su žene najvece žrtve seksualnog nasilja. Mada ima i obrnutih slučajeva da žene maltretiraju što psihički što fizički muškarce ili još češće druge žene. Žene općenito znaju biti nemilosrdne prema drugim ženama.

Ono što ja sporim je onaj članak sa klixa kojega ste citirali. Ono je članak zakurac (da prostiš). Apsolutno ništa iz njega nije jasno i nedvosmisleno potkrijepljeno činjenicama.

Možda je stanje na terenu još i gore nego što sugeriše članak. To ne znamo. Ali znam da je članak amaterski, loš, neprofesionalan i manipulativan. To je ono što mi izaziva gađenje. Manipulacija podacima i amaterluk.

Kad kaže da su 96% nasilnika muškarci, šta pod tim misli? Jel u zatvorima? Da li se odnosi na presuđene slucajeve? Dal se misli na nasilje u obitelji? Šta znači ta brojka?

I kad kaže da je 48% žena doživilo nasilje, šta se pod time podrazumijeva? Nije isto ako je svaka druga žena oko nas pretučena i ako joj se dobacuje seksualne šale. Ne kažem da je ovo drugo dobro, ali nije isto.

Imam i majku i sestru i suprugu a mozda cu imati i kcer. Naravno da sam protiv maltretiranja i bilo kakvog nasilja prema ženama. Ali nije isto fizički napasti, diskriminirati na poslu i da ti bauštelac fućka...
saint_mirad

#12136 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Isto tako 99% izumitelja su muškarci, al to nikad nećete pročitati u ovim feminističkim pamfletima. Ima dosta u tome kako se kanališe ta muška aktivna energija, da li za cepanje atoma ili mlaćenje žene.
The 51st State

#12137 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 09/08/2020 20:14

Danas:
Pravo na obrazovanje
Procjenjuje se da u svijetu oko 101 milijun djece ne ide u školu, a 53 milijuna su djevojčice.
Neke djevojčice roditelji drže kod kuće da bi pomagale u kućanskim poslovima, radile na obiteljskoj farmi ili poslovima kojima se ta obitelj bavi.

Broj nepismenih žena u Bosni i Hercegovini je šest puta veći u odnosu na muškarce.

Broj nepismenih žena je 4,8 posto, a broj nepismenih muškaraca 0,8 posto.

"Osnovni razlog što one napuštaju škole je visoko stepen siromaštva među ženama, a posebno onim u ruralnim područjima, a često i veliki pritisak porodice, koji tjeraju ove žene da napuštaju školovanje i rano se udaju. A bilo je i situacija u BiH da zbog neimaštine porodice biraju koga će poslati muško ili žensko dijete. Obično se bira muško", ističe Petrić

Nekad:
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hi ... ice-sevale

Koja je razlika?
Žena ovisi o nekom drugom da joj da dozvolu za školovanje.
Sto se tice svijeta to je prediverzifikovana prica.

Sto se tice bosne, to je samo odraz slabosti zvanicnih insittucija, a ne nekog sistemskog ugnjetavanja i oduzimanja prava.
Bloo
Globalna šefica

#12138 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

zposao wrote: 09/08/2020 20:16 @Bloo

Valjda sam dosad svojim upisima po forumu ostavio jasan dojam da sam protiv svakog nasilja i siledžijstva kao i nepravde i ugrožavanja integriteta i dostojanstva pojedinca.

Ne sporim uopce da se nasilje događa svukud oko nas pa čak i u familijama kao i u poslovnom okruženju. Držim isto tako da su žene najvece žrtve seksualnog nasilja. Mada ima i obrnutih slučajeva da žene maltretiraju što psihički što fizički muškarce ili još češće druge žene. Žene općenito znaju biti nemilosrdne prema drugim ženama.

Ono što ja sporim je onaj članak sa klixa kojega ste citirali. Ono je članak zakurac (da prostiš). Apsolutno ništa iz njega nije jasno i nedvosmisleno potkrijepljeno činjenicama.

Možda je stanje na terenu još i gore nego što sugeriše članak. To ne znamo. Ali znam da je članak amaterski, loš, neprofesionalan i manipulativan. To je ono što mi izaziva gađenje. Manipulacija podacima i amaterluk.

Kad kaže da su 96% nasilnika muškarci, šta pod tim misli? Jel u zatvorima? Da li se odnosi na presuđene slucajeve? Dal se misli na nasilje u obitelji? Šta znači ta brojka?

I kad kaže da je 48% žena doživilo nasilje, šta se pod time podrazumijeva? Nije isto ako je svaka druga žena oko nas pretučena i ako joj se dobacuje seksualne šale. Ne kažem da je ovo drugo dobro, ali nije isto.

Imam i majku i sestru i suprugu a mozda cu imati i kcer. Naravno da sam protiv maltretiranja i bilo kakvog nasilja prema ženama. Ali nije isto fizički napasti, diskriminirati na poslu i da ti bauštelac fućka...
Clanak jeste polovican vjerovatno futavo preveden, tu se slazem...standardno klixovski.
Vjerujem da na UN Women BiH stranici mozes naci dosta interesantnih publikacija
https://eca.unwomen.org/en/digital-library/publications

Sto se tice verbalnog nasilja, ne mora to biti dobacivanje...
imas psihicko nasilje u porodici i na poslu (da i muskarci su tome izlozeni) i u skoli i u drustvu....

Ti si glup i nesposoban, nikad od tebe nista nece biti, ni dijete ne znas napraviti a da nije kljasto, glupane jedan da ti nije mene crko bi od gladi, ja ti ovaj hljeb dajem, jel ti jasno....ni kurac ti nije ni za sta...da se nisam udala za tebe vjerovatno bi kurce pusio migrantima ispod mosta da imas da jedes..a i onaj nas sin je debil na tebe.ni jebeni TV ne znas popraviti..niskoristi jedna....i otac tvoj je jedva docekao da odes od kuce...na moje si dosao jel ti jasno? moje...ima da radis ono sto ti ja kazem....
mogu ja ovako ad nauseam...
The 51st State

#12139 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 20:12

svaka zena ce nesto pronaci u doticnim misljenjima feminizma, ne ne mora sve, ali ce se svaka zena identificirati sa problemima spcifcinim za zene :)

vi jos niste napsiali nesto lijepo o nekoj feminstkinji :) pa nemoguce je da su bas sve negativne licnosti, narocito iz povijesti :-D

Cim se pocnu baviti humanizmom u cijekini i nesto svrsishodno urade, od mene ce dobiti hvalospjevke. Licno imas od mene iste za forumski opus na pojedinim temama ali ne kao zema nego kao forumas, nadam se da sam bio dovoljno jasan.
Connaisseur Karlin

#12140 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 09/08/2020 20:20 Isto tako 99% izumitelja su muškarci, al to nikad nećete pročitati u ovim feminističkim pamfletima. Ima dosta u tome kako se kanališe ta muška aktivna energija, da li za cepanje atoma ili mlaćenje žene.
pa zenama bilo zabranjeno obrazovanje, a privilegovanre zene nisu imale pravo dobiti nagradu

Marija Currie je dobila nagradu sa muzem jer j eon reako da ce odbiti Nobleovu nagradu ako ne dodaju njeno ime :D

isto je sa umejtnicima, jer zenski umjetnici su jos uvijek u ladicama muzeja

oo si milion puta spomenuo na temi i uvijek ti je obrazlozeno

mozda imas problema sa memorijom , ali ja bih rekla da si samo bezobrazan :D
Connaisseur Karlin

#12141 Re: Danasnji "feminizam"

The 51st State wrote: 09/08/2020 20:23

Cim se pocnu baviti humanizmom u cijekini i nesto svrsishodno urade, od mene ce dobiti hvalospjevke. Licno imas od mene iste za forumski opus na pojedinim temama ali ne kao zema nego kao forumas, nadam se da sam bio dovoljno jasan.
cakak malo, na ovoj temi pljujes zene jer zele pisat o problemima zena, a na drugim temema im ljubis koljena :D
madner

#12142 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Cuj 99%. 99.99%.
The 51st State

#12143 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 20:25

cakak malo, na ovoj temi pljujes zene jer zele pisat o problemima zena, a na drugim temema im ljubis koljena :D
klasicno pretjerivanje, ako je pljuvanje problematiziranje odredjenih ideoloskih kompomemti feminizma koje koketiraju sa sirovim liberalizmom i urusavanjem svih postojecih drustvenih normi onda ok.
Connaisseur Karlin

#12144 Re: Danasnji "feminizam"

The 51st State wrote: 09/08/2020 20:28

klasicno pretjerivanje, ako je pljuvanje problematiziranje odredjenih ideoloskih kompomemti feminizma koje koketiraju sa sirovim liberalizmom i urusavanjem svih postojecih drustvenih normi onda ok.
vama sve smeta na ovoj temi

vecina nas nismo uopce aktivne feminstkinje, i ne pretjerujemo sa nekakvim radiklanim razmisljanjima ,a koja mogu narusiti balans u rlacicjama musakraca i zena

vi muskraci na teu upravo to radite , jer, ne smije se kritikovati muski rod :oops:
saint_mirad

#12145 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

madner wrote: 09/08/2020 20:27 Cuj 99%. 99.99%.
Bliže je istini ovo što si ti napisao, mada mi nije centralna poenta da se natežem oko procenata. Hoću reći da je muška energija aktivna i pokretačka, dok su žene uglavnom receptivne.

Kad su pitali Camile Pagliau zašto ne postoji ženski Newton, rekla je iz istog razloga što ne postoji ženski Jack the Ripper.
Connaisseur Karlin

#12146 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 09/08/2020 20:31 Hoću reći da je muška energija aktivna i pokretačka, dok su žene uglavnom receptivne.

:D :lol:
madner

#12147 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

saint_mirad wrote: 09/08/2020 20:31
madner wrote: 09/08/2020 20:27 Cuj 99%. 99.99%.
Bliže je istini ovo što si ti napisao, mada mi nije centralna poenta da se natežem oko procenata. Hoću reći da je muška energija aktivna i pokretačka, dok su žene uglavnom receptivne.

Kad su pitali Camile Pagliau zašto ne postoji ženski Newton, rekla je iz istog razloga što ne postoji ženski Jack the Ripper.
Nema to veze sa energijom nego sa sposobnostima. Muskaraca ima vise genijalaca i debila. Sto je evolucijski sasvim logicno i ocekivano.
Connaisseur Karlin

#12148 Re: Danasnji "feminizam"

madner wrote: 09/08/2020 20:34 Muskaraca ima vise genijalaca i debila. Sto je evolucijski sasvim logicno i ocekivano.
:-) :lol:
zposao

#12149 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

Bloo wrote: 09/08/2020 20:22
Clanak jeste polovican vjerovatno futavo preveden, tu se slazem...standardno klixovski.
Vjerujem da na UN Women BiH stranici mozes naci dosta interesantnih publikacija
https://eca.unwomen.org/en/digital-library/publications

Sto se tice verbalnog nasilja, ne mora to biti dobacivanje...
imas psihicko nasilje u porodici i na poslu (da i muskarci su tome izlozeni) i u skoli i u drustvu....

Ti si glup i nesposoban, nikad od tebe nista nece biti, ni dijete ne znas napraviti a da nije kljasto, glupane jedan da ti nije mene crko bi od gladi, ja ti ovaj hljeb dajem, jel ti jasno....ni kurac ti nije ni za sta...da se nisam udala za tebe vjerovatno bi kurce pusio migrantima ispod mosta da imas da jedes..a i onaj nas sin je debil na tebe.ni jebeni TV ne znas popraviti..niskoristi jedna....i otac tvoj je jedva docekao da odes od kuce...na moje si dosao jel ti jasno? moje...ima da radis ono sto ti ja kazem....
mogu ja ovako ad nauseam...
E to ti pričam.

Na psihičko nasilje niko nije imun. Zavisi od čovjeka do čovjeka kako ce se nositi. Znam slucajeva muskaraca koji su se ubili najvjerovatnije zbog psihickog maltretiranja u kuci ili prevare žene. A fizicko nasilje najvise trpe žene iz jednostavnog razloga sto su muskarci prirodno jaci fizicki. Mada i tu ima ludih žena koje se ne libe udariti muškarca, a da se on iz ko zna kojeg razloga ustrucava ili boji ne dopustiti joj to.

Ono sto je nedopustivo je ovako amaterski obrađivati temu nasilja u clancima na internetu. To je amaterizam totalni.

Uglavno, razumjeli smo se. :thumbup:
The 51st State

#12150 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 20:30
The 51st State wrote: 09/08/2020 20:28

vama sve smeta na ovoj temi

vecina nas nismo uopce aktivne feminstkinje, i ne pretjerujemo sa nekakvim radiklanim razmisljanjima ,a koja mogu narusiti balans u rlacicjama musakraca i zena

vi muskraci na teu upravo to radite , jer, ne smije se kritikovati muski rod :oops:
Volio bihda pokazes primjer te genralizacije u mom skucaju, a koji nije u saljivom tonu.
Zene uopste ne poskatram kao neki antipod nego kao dio covjecanstva koje treba apsolutno respektovati i uvazavati jer su glavni stubovi drustva.
Post Reply