Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zposao

#12101 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

vjeshalica wrote: 09/08/2020 00:13
zposao wrote: 08/08/2020 16:12
dale cooper wrote: 06/08/2020 16:00 https://www.klix.ba/vijesti/bih/cak-48- ... /200806046

U međuvremenu u stvarnom životu u BiH.
Treba jasno i precizno definisati pojmove. Kao što se danas sve i svašta naziva fašizmom, tako se sve i svašta naziva pojmom nasilje. Možda je stvarno istina da smo toliko loš društvo, ali bih stvarno volio da su preciznije objavili na šsta tačno misle.

Ovako samo izbace procenat žena koje su doživile neku vrstru nasilja. Šta pod tim pojmom sve podrazummjevaju niko ne zna.

Ja bi rekao da je procenat muškaraca koji su doživjeli neku vrstu nasilja u životu 200%.
Nema ga koji nije nekad bio pretučen ili makar predmet šprdnje ili izazivanja.
Ocito ciljas na to da u pojmu nasilje postoje radnje koje ti ne bi nazvao nasiljem? Zar ne? Ili ti je previse tesko zakljuciti sta je nasilje i u kakvim oblicima se pojavljuje?
Zašto se baviš sa mnom?

Mislim da sam bio i više nego jasan. Da, želim znati detalje ovog "istraživanja". Da, želim znati šta se podrazumijrva pod pojmom "nasilje". Da, imam osjećaj da je tu uključeno dosta stvari koje ni ti ne bi opisala kao nasilje.
Jednako kao što se danas "hate speech" zove sve i svašta, tako imam osjecaj da je i ovdje u ovom pojmu uključeno svašta. I da, zanimaju me apsolutne brojke a ne procenti.

Imaš problem sada sa time?
geralt

#12102 Re: Danasnji "feminizam"

Post by geralt »

Kada saberem slucajeve za koje znam u siroj porodici, prijateljice i poznanice koje su za bivse momke imale ljubomorne idiote, stvari iz naizgled idilicnih porodica koje bi se otkrile tek pri razvodu... da, 50% zvuci kao realan broj.
hadzinicasa

#12103 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

nego de vi sto stojite na braniku "istine" (sic!) recite koji je po vama procenat ok.
70%? 50%? 30%? pa ljudi smo dogovoricemo se.

nego hajmo relativizirati definiciju nasilja i diskutirati o dva mjesta iza zareza, a da pri tome niko nije nikada radio bilo kakvu ozbiljnu epidemiolosku stiudiju niti bio u bilizini razvitka metodologije za ili provodjenju iste. ali cemo pametovati o postotku.

a onda kad se dogovorite, stavite majku, sestru, partnericu ili kcerku unutar tog postotka pa budite i s tim ok i pitajte je kako se osjecala u trenutku kad joj je kvrcnulo rebro pod djonom nekog njenog. i sta je uradila? ona. da to zasluzi. ili je mozda bio SAMO samar. hvatanje za ruku? unosenje u lice? prijecenje prolaza? psovka?

umjesto da sve do jednog kazete - i 1% je previse i dok je i jedna, previse je .....
ali to je previse. za ocekivati. ocito.
saint_mirad

#12104 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bgt kakva sad epidemioloska studija? Ovo nije COVID podforum. :D
Bloo
Globalna šefica

#12105 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

// *AKO IKAD POMISLIŠ DA SI SAMA, SJETI SE SVIH NAS //

27-godišnju Pınar Gültekin u julu je ubio njezin bivši partner Cemal Metin Avcı. Pınar je pronađena u šumi, pretučena je, a potom zadavljena. Ovo ubojstvo potaknulo je novi niz masovnih prosvjeda protiv ubojstava žena u Turskoj u kojoj je femicid rastući problem. Dio prosvjeda prošao je mirno, ali u Izmiru je policija brutalno napala prosvjednice i pritvorila njih 16 (https://bit.ly/2XF2OqY).

Na prosvjedima, na kojima se čitaju imena ubijenih žena, jedna od glavnih poruka je "Da je Istanbulska konvencija implementirana, one bi bile žive i danas". Ovo je direktna reakcija na političku situaciju u Turskoj jer kako to već biva s konzervativnim političkim akterima, u napadu na žene i LGBTIQ+ osobe oštricu su usmjerili ka Istanbulskoj konvenciji.
Pınar je ubijena baš u trenutku kad turska vlast, tj. Recep Tayyip Erdoğan najavljuje povlačenje ratifikacije Istanbulske konvencije. Odluka je trebala biti donesena 5. augusta, ali je (najvjerojatnije zbog prosvjeda i pritisaka javnosti) odgođena za 13. augusta.

Aktivistkinje su, uz pozive na ulične prosvjede, pozvale i na solidarnost na društvenim mrežama objavom crno-bijelih fotografija (koje simuliraju fotografije ubijenih žena u medijima) uz heštegove #ChallengeAccepted i #İstanbulSözleşmesiYaşatır (Istanbulska konvencija spašava živote). Izazov je postao viralan, ali je ubrzo izgubljen njegov kontekst, pa se sad radi na tome da mu se vrati prvotno značenje.

Dodatno, ženski forum socijalističke partije ističe da je nužno uz zahtjev za implementacijom konvencije inzistirati na javnim skloništima za žene, besplatnim vrtićima, financijskoj podršci za žene koje nemaju prihode i ostalim socioekonomskih zahtjevima pa koriste priliku da na prosvjedima i o tome progovore.

- Solidarno sa ženama u Turskoj!

Izvori: https://bit.ly/33OwmGm
https://bit.ly/31yIIjj

#ChallengeAccepted
#istanbulconventionsaveslives
#İstanbulSözleşmesiYaşatır
#womensupportingwomen

Foto: birfeminist

*dio slogana podrške koji se pjeva na feminističkim protestima u Turskoj

Image

Enforcement of The Convention is not Enough!
The demand to make a humane life for women without being stuck in the family exceeds the limits of the Istanbul Convention. For this reason, a woman movement that demands a social transformation against the AKP regime has to address this pandemic of femicides within a social framework.

Without attacking the dynamics of excessive exploitation, unemployment, impoverishment and the authoritarian regime; that is, there is no way to keep women alive. Bourgeois liberals just want women to keep alive, not live in equality.

It is not enough just to step back the government .We have to act to reverse everything.

It is not enough to advocate the implementation of the Istanbul Convention, we have to deal with the demands of the poor women who experience these problems in the most burning way.
hadzinicasa

#12106 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Nije sramota ne znati.
Epiidemiologija – primjenjena medicinska znanost koja se bavi istraživanjem zdravlja i bolesti (Babuš, 2000.)

•Studija distribucija i determinanti stanja i događanja vezanih uz zdravlje u specifičnoj populaciji i primjena tih saznanja za kontrolu zdravstvenig problema.

•Bavi se pretežno populacijom, a ne pojedincem.

Tri glavne veličine koje se mjere:

•osoba (karakteristike: dob, spol...)
•mjesto (geografsko područje)
•vrijeme (trend...)

CILJ:
•dobiti odgovor koji će objasniti i riješiti problem,
•izraditi prijedlog intervencije
vjeshalica

#12107 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

The 51st State wrote: 09/08/2020 09:39 Bas hodam ulicom pola zena sa sljivama, treba to ispitati.
To sto ti vidis nasilje iskuljucivo kao fizičko, to je tvoj problem, odnosno nemoj nas uvlačiti u svoje neznanje da ti cinimo posebnu uslugu
Bloo
Globalna šefica

#12108 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

zposao wrote: 09/08/2020 13:43
vjeshalica wrote: 09/08/2020 00:13
zposao wrote: 08/08/2020 16:12

Treba jasno i precizno definisati pojmove. Kao što se danas sve i svašta naziva fašizmom, tako se sve i svašta naziva pojmom nasilje. Možda je stvarno istina da smo toliko loš društvo, ali bih stvarno volio da su preciznije objavili na šsta tačno misle.

Ovako samo izbace procenat žena koje su doživile neku vrstru nasilja. Šta pod tim pojmom sve podrazummjevaju niko ne zna.

Ja bi rekao da je procenat muškaraca koji su doživjeli neku vrstu nasilja u životu 200%.
Nema ga koji nije nekad bio pretučen ili makar predmet šprdnje ili izazivanja.
Ocito ciljas na to da u pojmu nasilje postoje radnje koje ti ne bi nazvao nasiljem? Zar ne? Ili ti je previse tesko zakljuciti sta je nasilje i u kakvim oblicima se pojavljuje?
Zašto se baviš sa mnom?

Mislim da sam bio i više nego jasan. Da, želim znati detalje ovog "istraživanja". Da, želim znati šta se podrazumijrva pod pojmom "nasilje". Da, imam osjećaj da je tu uključeno dosta stvari koje ni ti ne bi opisala kao nasilje.
Jednako kao što se danas "hate speech" zove sve i svašta, tako imam osjecaj da je i ovdje u ovom pojmu uključeno svašta. I da, zanimaju me apsolutne brojke a ne procenti.

Imaš problem sada sa time?
Vrste nasilja dolje ispod takoder prisutne i u okviru nasilja u porodici. S obzirom da pretpostavljam da ces reci da se dosta nas suocilo na fizickim nasiljem tokom odrastanja, zelim reci da to ne cini nasilje prihvatljivim. Takvo nasilje se treba prijavljivati.
Cak i "nevino" hvatanje za guzicu i povlacenje grudnjaka curicama spada u seksualno nasilje. Udaranje i otimanje novaca za dorucak je fizicko nasilje.

Fizičko nasilje – obuhvata bilo koju fizičku aktivnost kojom se drugoj osobi narušava njen telesni integritet (od čupanja za kosu, udaranja, guranja, šamaranja, šutiranja do nanošenja lakših ili težih telesnih povreda);
Seksualno nasilje – obuhvata sve aktivnosti od seksualnog uznemiravanja na bilo koji način, seksualne zloupotrebe, prisiljavanje na seksualne aktivnosti (čak i kada su osobe u braku);
Ekonomsko nasilje – uskraćivanje finsnsijskih sredstava, manipulisanje i stavljanje partnera ili dece u zavisničku poziciju u odnosu na obezbeđivanje, ponekad i elementarnih životnih potreba;
Emocionalno/psihičko nasilje – neizostavan je element svih prethodno navedenih vrsta nasilja, a kada se javlja izolovano obuhvata pretnje, zabrane, ograničavanje aktivnosti ili kretanja pod pretnjom, ucenjivanje, zastrašivanje, omalovažavanje, ponižavanje;
Zanemarivanje – obuhvata vid pasivnog nasilja koji se izjednačava sa zlostavljanjem.

MUP KS

Nasilje u porodici
POŠTOVANI GRAĐANI,

nasilje je svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju.
Znate li da zlostavljanje članova porodice nije više lična stvar. Krivični zakon nasilje u porodici tretira kao posebno krivično dijelo i propisuje slijedeće:

Ko nasiljem, drskim ili bezobraznim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje porodice krivično je odgovoran i kaznit će se. Nasilje u porodici česta je pojava i u našoj sredini te je sve češće predmet istrage policije, koja se provodi pod nadzorom tužilaštva, a u svim slučajevima se ostvaruje i neophodna saradnja sa Centrom za socijalni rad radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti Nasilje u porodici više nije tabu tema. O njemu treba više raspravljati, kako u nadležnim institucijama tako i na drugim meritornim mjestima.
Ovom prilikom pozivamo i ohrabrujemo građane da sva nasilja u porodici za koja doznaju da se događaju ili da su se dogodila u njihovom susjedstvu, odmah prijave policiji kako bi se pravovremeno spriječile negativne posljedice, a nasilnicima stavilo do znanja da su njihovi postupci protivzakoniti.
Na dozvolite da vas član vaše porodice fizički ili psihički zlostavlja samo zato što ste fizički slabiji od njega ili, pak, što finansijski zavisite od njega. U slučaju kada su ta zlostavljanja učestala i kad niste u stanju sami razriješiti konfliktne situacije, obratite se za pomoć centru za socijalni rad i policiji.
Svjesni smo činjenica da većina žrtava (posebno žena), po svaku cijenu, želi sačuvati porodicu i spremne su se žrtvovati za nju, bilo zbog tradicionalnog shvaćanja porodice ili zbog neizvjesnosti oko podizanja djece, nedostatka finansijskih sredstava i drugih razloga.

Ukoliko ste osoba koja doživljava nasilje u porodici, trebate znati:

niste krivi za nasilje koje doživljavate.
razgovarajte s nekim o tome šta vam se dešava, krivica i stid su na nasilniku;
dokumentirajte svoje povrede (što prije otiđite do liječnika i uzmite potvrdu o povredama);
nasilje u porodici uništava porodicu;
nasilje u porodici najviše pogađa djecu i ostavlja teške posljedice;
žene i djeca su najčešće žrtve nasilja
Nasilje u porodici je ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice.[1] Nasilje u porodici je pojam koji se obično odnosi na nasilje između supružnika ili supružničko zlostavljanje, ali takođe može da se odnosi i na nevenčane intimne partnere ili jednostavno ljude koji žive zajedno.
vjeshalica

#12109 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 09/08/2020 10:31 Da bi se feministkicki narativ ikako održao, mora se večito perpetuirati ženska uloga žrtve. Jedno fake istraživanje manje ili više, kao da je bitno. :mrgreen:
javlja se zagovarac tradicionalne porodice kojem je sve fake, a i sam je iz tog soja....dakle lazan lik koji komplekse lijeci pod anonimnoscu, vjerovatno stlacen u okolini koja ga je jebe ni 2 promila, mozda cak ni toliko....koji je na prethodnim stranicama imao sulude ideje u kojima bi preljubnice isljeđivao ili kaznjavao fizički ili novcem....kakav odron sektaški!

to nije lazno istrazivanje vec istinito
a parametri su presude i dokumentovani slucajevi nasilja....
The 51st State

#12110 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

vjeshalica wrote: 09/08/2020 19:28
The 51st State wrote: 09/08/2020 09:39 Bas hodam ulicom pola zena sa sljivama, treba to ispitati.
To sto ti vidis nasilje iskuljucivo kao fizičko, to je tvoj problem, odnosno nemoj nas uvlačiti u svoje neznanje da ti cinimo posebnu uslugu
Ko te uvlaci u ista?
Connaisseur Karlin

#12111 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

svaki muskarac, na ovo temi, koji pise nesto nerazumno protiv zena, upravo ima licni problem sa zenama ( ne, nije ad hominem) :)
Rothmans

#12112 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Rothmans »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 19:47 svaki muskarac, na ovo temi, koji pise nesto nerazumno protiv zena, upravo ima licni problem sa zenama ( ne, nije ad hominem) :)
Dobre ste vi, neka vas
saint_mirad

#12113 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

hadzinicasa wrote: 09/08/2020 19:22 Nije sramota ne znati.
Epiidemiologija – primjenjena medicinska znanost koja se bavi istraživanjem zdravlja i bolesti (Babuš, 2000.)

•Studija distribucija i determinanti stanja i događanja vezanih uz zdravlje u specifičnoj populaciji i primjena tih saznanja za kontrolu zdravstvenig problema.

•Bavi se pretežno populacijom, a ne pojedincem.

Tri glavne veličine koje se mjere:

•osoba (karakteristike: dob, spol...)
•mjesto (geografsko područje)
•vrijeme (trend...)

CILJ:
•dobiti odgovor koji će objasniti i riješiti problem,
•izraditi prijedlog intervencije
Znam šta znači termin, zato se i čudim da ga koristis van konteksta. Kao da si zamenila reč za jednu drugu sličnu.
hadzinicasa

#12114 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Uopce ga ne koristim van konteksta. Haj‘ ti jos malo proguglaj sta su epidemioloska studije. I za sta se koriste.
Epidemija i epidemiologija - dva pojma.
Last edited by hadzinicasa on 09/08/2020 19:55, edited 1 time in total.
saint_mirad

#12115 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 19:47 svaki muskarac, na ovo temi, koji pise nesto nerazumno protiv zena, upravo ima licni problem sa zenama ( ne, nije ad hominem) :)
Svaka žena koja piše nešto protiv muškaraca je debela i nedojebana. :-D

Ja logike i govana.
Connaisseur Karlin

#12116 Re: Danasnji "feminizam"

hadzinicasa wrote: 09/08/2020 19:53 Uopce ga ne koristim van konteksta. Haj‘ ti jos malo proguglaj sta je epidemioloska studija. I za sta se koristi.
st mislis, da mu ipak malo olaksamo :D

hint: kvatnitativna statistika :oops:
saint_mirad

#12117 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

hadzinicasa wrote: 09/08/2020 19:53 Uopce ga ne koristim van konteksta. Haj‘ ti jos malo proguglaj sta je epidemioloska studija. I za sta se koristi.
Ti si to došla u rečniku do e, epidemiologija, epistemologija, eulogija.. Zbuni se insan lako, razumem ja. :skoljka:
Connaisseur Karlin

#12118 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 09/08/2020 19:54

Ja logike i govana.
Moj alogika i vasi postovi su dokaz da sam u pravu :D

ipak, tebi nesto nedostaje u vezi zena ;-)
Connaisseur Karlin

#12119 Re: Danasnji "feminizam"

Rothmans wrote: 09/08/2020 19:49
Dobre ste vi, neka vas
a zasto ne bi bile dobre, jer ovdje nije zena na temi nije pisala bljuvotine o muskraima , apogledaj postove muskaraca :lol:
saint_mirad

#12120 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 19:56

Ja logike i govana.

Jah, logika u rangu tebi fali kurca jer pišeš ovako. Haj razguli, Karlinka. Detinjasta ti je priča.
hadzinicasa

#12121 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

saint_mirad wrote: 09/08/2020 19:56
Ti si to došla u rečniku do e, epidemiologija, epistemologija, eulogija.. Zbuni se insan lako, razumem ja. :skoljka:
Gore od neukosti je kad neuki konta da zna.
saint_mirad

#12122 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

hadzinicasa wrote: 09/08/2020 20:00
Dobar introspektivni upis. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#12123 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 09/08/2020 19:58
Connaisseur Karlin wrote: 09/08/2020 19:56

Ja logike i govana.

Jah, logika u rangu tebi fali kurca jer pišeš ovako. Haj razguli, Karlinka. Detinjasta ti je priča.
ja sve imam, ne brini :-D

mozes ti imati i picicu svaki dan, ali opet nesto ne stima u tvojoj glasi sa zenaa ;-)
Connaisseur Karlin

#12124 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 09/08/2020 20:01

ona je fina, kulutrna

indirektno ti je receno da si glup :D
hadzinicasa

#12125 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

saint_mirad wrote: 09/08/2020 20:01

Projeciras. De bolan procitaj malo. Ne brukaj se.
Post Reply