Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pinturicchio wrote: ↑07/08/2020 11:14
Realan broj zaraženih je mnogo, mnogo veći. Meni je danas sedmi dan od kontakta sa osobom koja je dobila simptome prije šest dana i potvrđena joj je zaraza. Ona je testirana odmah po pojavi simptoma, a članove njenog domaćinstva testiraju kako ko dobije simptome, do sada troje. Ona je taj prvi dan Bajrama imala možda 30 kontakata, uključujući moju porodicu, naravno da epidemiolozi niti iko drugi nije upitao šta sa tim ljudima. Lično ja i moji smo u nekoj vrsti samoizolacije, za druge ne znam. Sada probajte računati o koliko potencijalnih zaraženih ima iz samo ovog klastera. Mi smo odustali od jedinog ispravnog oblika borbe protiv ove bolesti (TTI), i ne možemo se dobru nadati.
Kad se kaže socijalna distanca i smanjenje kretanje misli se upravo na ovo...
Jel se baš u ovoj godini moralo obići svih tih 30 kontakta?
Šta fali u ovoj godini nezapamćenih dešavanja malo promijeniti navike i adete? Pa čestitati porukom, telefonskim ili video pozivom?
Institutu za javno zdravstvo Republike Sprske su prijavljena četiri smrtna slučaja osoba koje su bile pozitivne na koronavirus. Među preminulima je i osoba rođena 1985. godine koja nije imala nikakva hronična oboljenja.
Plus 3 u FBiH. Ko ono rece isto je ovako bilo na pocetku samo nije bilo testova?
Mogy87 wrote: ↑07/08/2020 11:54
Institutu za javno zdravstvo Republike Sprske su prijavljena četiri smrtna slučaja osoba koje su bile pozitivne na koronavirus. Među preminulima je i osoba rođena 1985. godine koja nije imala nikakva hronična oboljenja.
Plus 3 u FBiH. Ko ono rece isto je ovako bilo na pocetku samo nije bilo testova?
05.05. 08.05. i 09.05. je svaki dan po 6 osoba umiralo. A tad je novozarazenih u prosjeku 20-30 bilo.
Mogy87 wrote: ↑07/08/2020 11:54
05.05. 08.05. i 09.05. je svaki dan po 6 osoba umiralo. A tad je novozarazenih u prosjeku 20-30 bilo.
Naravno. Samo testova nije bilo pa nismo ni znali.
Lockdown je samo pogoršao stvar. Virus se puno brže i lakše širi u zatvorenim prostorima. Hem su uništili ekonomiju, hem su razbuktali zarazu a neki bi opet karantin.
Mogy87 wrote: ↑07/08/2020 12:08
U maju nije bilo testova? Uozbiljite se.
Prica je bila vezana za mart i april.
Preminule sigurno znaju prebrojati:
Ovo uzela sa iste one stranice koja je neki dan napisala da je preko 500 novih slucajeva u BiH bilo? De vidi ima li koja u juznoj africi stranica pa provjeri kakvo je stanje kod nas. 29.03. je 4 umrlo, znaci 3 manje nego danas a tad je prosjek 10-15 novih bio.
Mogy87 wrote: ↑07/08/2020 12:08
U maju nije bilo testova? Uozbiljite se.
Prica je bila vezana za mart i april.
Preminule sigurno znaju prebrojati:
Ovo uzela sa iste one stranice koja je neki dan napisala da je preko 500 novih slucajeva u BiH bilo? De vidi ima li koja u juznoj africi stranica pa provjeri kakvo je stanje kod nas. 29.03. je 4 umrlo, znaci 3 manje nego danas a tad je prosjek 10-15 novih bio.
Ovo su sluzbeni podaci za drzavu. To sto nasi kasne sa slanjem je druga stvar.
Evo sa klixa iz usta Izetbegovicke, ako ti je tako draze
Trend je isti
TESLA_EDISON wrote: ↑07/08/2020 12:15
Od 28.03 do 11.04 dnevno je bilo oko 5 umrlih svaki dan.
Kako to kad je karantin?
Lag između zaraze i smrtnih slučajeva je oko 20-ak dana, ti ljudi koji su umirali tih dana su se zarazili početkom marta.
Kako to kad je tek prvi slučaj zabilježen 5. marta i taj čovjek nije umro?
Dakle po toj računici od 01.03 do 16.03. svako ko se zarazio on je i umro? Smrtnost 100%-tna?
Nešto ne štima ta računica
Vidi, ja sam se potencijalno zarazio prije sedam dana, a ako razvijem simptome testiraću se tek sljedeće sedmice i ući u statistiku. Znači zaražen 31.07., a pozitivan test, lupam, 12.08.
Da je to tako jednostavno kako ti pričaš ova pandemija bi bila davno završena.
avenija wrote: ↑07/08/2020 12:53
Super je sto imamo linearnu krivulju. Drzi se do 300. Nema eksponencijalnog rasta
Još da jedne te iste ne ubrajaju po 4-5 puta, bio bi eksponencijalan pad
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom u KS od čega 64 pripadaju porodičnim klasterima te su u samoizolaciji od ranije.
Nova 84 slučaja zaraze koronavirusom rezultat su analize 297 uzoraka u protekla 24 sata koji su prikupljeni u periodu od 3. do 6. augusta ove godine.
avenija wrote: ↑07/08/2020 12:53
Super je sto imamo linearnu krivulju. Drzi se do 300. Nema eksponencijalnog rasta
Još da jedne te iste ne ubrajaju po 4-5 puta, bio bi eksponencijalan pad
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom u KS od čega 64 pripadaju porodičnim klasterima te su u samoizolaciji od ranije.
Nova 84 slučaja zaraze koronavirusom rezultat su analize 297 uzoraka u protekla 24 sata koji su prikupljeni u periodu od 3. do 6. augusta ove godine.
Ma imamo svaki dan u Sarajevu 50-60 novih u ovisnosti od broja testiranja. Ovaj ostatak su ti repovi, mozda 15-20 slucajeva. i zgleda da vise ne retestiraju ni ove sa Podhrastova jer vise ne pominju broj retestiranih. A mozda i retestiraju, pa one koji su jos zarazeni racunaju u ove brojeve.. Kako god tesko je ista korisno zakljuciti iz brojeva koji se objavljuju.. Jedino sto je sigurno da nemamo neke eksponencijalne rastove kako se najavljivalo prije mjesec dana..
BadBoy wrote: ↑07/08/2020 13:55
S obzirom na apsolutno stanje anarhije i generalni javašluk u BiH, nama jedini kao relevantan ostaje broj hospitaliziranih na Podhrastovima.
A taj broj se lagano svaki dan povećava i bliži maksimumu kapaciteta. To nije dobro.
S nasom situacijom, posebno s brojem doktora koji su ukljuceni u ovo mi ne smijemo imati ni linearan ni eksponencijalan rast, vec imati konstantu, isti broj primljenih i otpustenih. Ili npr. poslati ove iz porodicnih ambulanti da nesto rade, juce je jedna zvala podhratove da kaze kako su oni bruka i sramota sarajeva. Jedini ljudi koji rade.
Ja kad god sam svom porodicnom otisla, lijek joj je za sve, trebate se malo udebljati.
BadBoy wrote: ↑07/08/2020 13:55
S obzirom na apsolutno stanje anarhije i generalni javašluk u BiH, nama jedini kao relevantan ostaje broj hospitaliziranih na Podhrastovima.
A taj broj se lagano svaki dan povećava i bliži maksimumu kapaciteta. To nije dobro.
S nasom situacijom, posebno s brojem doktora koji su ukljuceni u ovo mi ne smijemo imati ni linearan ni eksponencijalan rast, vec imati konstantu, isti broj primljenih i otpustenih. Ili npr. poslati ove iz porodicnih ambulanti da nesto rade, juce je jedna zvala podhratove da kaze kako su oni bruka i sramota sarajeva. Jedini ljudi koji rade.
Ja kad god sam svom porodicnom otisla, lijek joj je za sve, trebate se malo udebljati.
Za 6 mjeseci od kada ovo cudo traje su morali rijesiti probleme vezane za logistiku, infrastrukturu i kadrove. Organizovati se kako treba, a ne da ne znaju gdje udaraju. Opet se zale kako nemaju opreme, kako ne mogu dovoljno testirati, kako su kapaciteti skoro popunjeni, kako je put pacijenta los. Vodje zdravstvenog sistema su za sve to krivi. U karantinu smo bili da bi zdravstveni sistem dobio vremena da se organizuje i osposobi kako treba. Njihova je odgovornost sto to nisu uradili..